Posts

Showing posts from 2008

Cite Jejaka Botak..

Sejak aku tinggalkan Hamzah Iqbal sminggu kt kampung, cemacam yg makciknya ajar... Salah satunya, bila tgk cite Wonderpets...

"Apa yang penting??" tanya makcik2nya pada Hamzah Iqbal..
"kenyenyameee".. ('kerjasama'.. sila baca mcm org idong tesombat) hahhahahah.. mcm org sengau jek... Mmg aku gelak abis-abisan...

kiut sangat...

Pastu tiap2 kali aku panggil "Muhammad Hamzah Iqbal".. kadang2 dia nyahut "pe??" kadang2 "hah??"... puas la kitorg ajar.. lenkali ckp la "saya, ayah!" atau "saya, ibu!" sekarang baru la mcm sopan sket..

Yang paling klakar bila ajar dia ngaji alif ba ta.. bila sampai tang "hamzah" je mesti dia jerit "ibannn!!" (Iqbal) hahaha.. mmg jenuh la.. sampai la ni xboleh sebut hamzah lagi.. sbb dia ingatkan kitorg panggil nama dia.. kadang2 bila aku sebut "Muhammad" dia pon sebut "Amattt", pastu sebut lagi "Hamzah"... dia sebut "Iban!!" Hahah…

Hamzah Iqbal yg ensem & Induksi Seribu Kenangan

Image
Nak tengok gambo terbaru hamzah iqbal? Wahahahha.. tak sampai ati aku nak letak kt sini.. tgk dulu gambo lama dia ye..


ni masa gi kenduri bachelor of the year kt pandan indah..


ni gambo masa gi kenduri tunang sepupu abg kt lorong belakang rumah aku jek.. Ensem dia masa ni.. Ni ler gambo wallpaper tepon aku..


Tgh praktis buat "Peace".. tak reti2 sampai sekarang.. Dah mcm startrek pulak simbolnya..


Dan ini lah gambo terbaru dia.. Huhuhu sian aku nengok.. Takpe la.. lelama nnti ensem balik..

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

taraaa.............



Baru lepas nangis kena gondol... Sian tul!! melalak2 mcm kena pukul!!


Gambo epi sbb aku berjaya pujuk dia..


Main kejor2 dlm bilik...


Huhu close up.. ensem tak saya??? Sayalah abg botak yg ensem..

..........................................

Haritu kan aku ada induksi kt Seri Malaysia, Mersing.. dari 15hb sampai 19hb... Ni lah tempatnya..


Ni gambo pemandangan dari tingkap bilik.. rasa nak terjun jek..



Ni gambo tepi swimming pool.. eii geramnya nengok air.. bawak Hamzah Iqbal…

Rindunya kt Hamzah Iqbal..

Aku ada nak kongsi satu audio clip Hamzah Iqbal nyanyi lagu "satu balah-balah" hehehe.. tapi xtau camne nak convert amr ke mp4.. Kat sini xleh letak audio ek?? Adoii..

Tak jemu aku dengar tiap2 hari.. Mesti tergelak tiap2 kali dengar suara Hamzah Iqbal..

Minggu dpn (15hb) aku kena gi Kursus Induksi kt Mersing sampai 20hb.. Huhu rindulah aku kat dia.. Takpelah, aku gi pon bukan tuk suka2.. Itupun sibaik dapat seminggu je, sepatutnya kena gi 2 minggu tp disebabkan aku pernah attend Induksi kt opis lama so dpt la ekskius sket.. Ini pon aku dah rindu kat dia, apetah lagi sminggu.. Adoiyaii!!

Meh tgk video senget (ingatkan nak amik gambo, rupanya terbuat mood video heheh) Hamzah Iqbal masa temankan aku gi Klinik smlm...



Masa ni dia tgh nyanyi lagu "Volare" ikut lirik sesker ati dia jek... Cam klinik tu makpak dia punya.. tp x dengo pon sora sbb aku focus kt muka je, maklum ler salah mood kan hihi..

Volare ni video feberet dia selain dr lagu "we will rock u" version…

Hamzah Iqbal & AFC

Image
Inilah padahnya kalu ibunya asik konsentrat tgk Channel AFC, anak pon dah terkenan jadik chef tp disebabkan xdek bahan nak potong, Hamzah Iqbal pon gunakan ape yg ada... Pedang Ultraman & Ketapi Thomas & Friends..



Senyap2 jek dia potong ketapi tu kunun2 mcm xdek org nmpk la kot!! Puting still tak lepas.. Yg herannya kt rumah pengasuh tak pernah mintak puting lgsung, balik je rumah mesti jerit2 "nak Putin!! nak Putin!!" Untuk pengetahuan suma, Hamzah Iqbal tak reti nak sebut perkataan yang ada NG.. Contohnya Putin (puting), Ooooyan (goyang), baaaayan (bayang-bayang).. & perkataan lain yg dia salah sebut - balabala (labah-labah).. buka jabu (buka baju) hihihi.. mmg klaka..

Aku Updet Lagi!!

Image
Alhamdulillah.. ramai rupanya yang akan bersalin thn dpn... Yang dah konfem - aku, abui, ina (suma bdk opis) yg lelain Yat, VP & Erin (biras aku).. Nanti leh la tubuhkan persatuan ibu-ibu ngandung seMalaysia hehe..

Ina & Abui xdek problem mabuk2 ni, bagus la.. Satu kelebihan buat dorg.. Tapi dengar citenya Erin, Yat & VP pon sama teruknya mabuk cam aku gak.. Tak tau la cara dorg nak ilangkan mabuk nih.. Aku pon mmg takdek petua sbb aku redha je nak muntah ke, loya2 ke, pening ke sbb takut jugak amalkan pape petua skalinya makin teruk.. Tp kali ni byk gak termiss mkn acid folic, tak mcm masa ngandungkan Hamzah dulu, rajin je membedal ubat.. Tp alhamdulillah, tahap mabuk aku dah berlalu hihi..

Bdk2 opis ada suggestkan ambik supplement tuk aku & baby & aku dah decide bli under Neways (jus maximol) tuk tambahkan tenaga & kesihatan.. sbbnya dah tgk & baca testimonial & agak memberangsangkan la jugak.. Try je la, harap2 elok utk kitorg berdua InsyaAllah!! Aku p…

Kawen & Boring..

Image
Selamat Pengantin Baru buat 'Bachelor Of The Year' Shaharudin & Aida.. Semoga berkekalan hendaknya hingga ke Anak Cucu..'..

Ensem ek orgnya, pengantin pompuannya pon lawa.. Kiranya mcm pinang dibelah dua laa.. Ni dah dpt yg ensem & lawa2 ni jgn pulak ngada2 carik lain.. Tak baik tau!!



Ni gambo kenduri kt rumah lelaki.. Yg rumah pompuannya tak pegi.. Bukannya kenal pon.. Pengantin lelaki mmg sempoi, kat mana ada kamera, kat situ la dia pandang.. Siap amik sendiri bunga pahar tuk tetamu.. Mmg sempoi!!.. Itu la Din yang kitorg kenal!! Time nak balik aku angkat tangan, dia pon siap angkat tangan dari pelamin.. Hahahah lawak tul!!


Konvoi ke sana follow Kak Ila & future ehem2... Intan & Kak Noni (xdek dlm gambo).. Rindu kt korang.. Suma makin slim.. aku jek yg ngembang hehe..


Kan aku dah kata.. ngembang kan??? Pedulik la kan???


Hamzah Iqbal yg lari dari kompang.. Siap tutup2 tinga.. Sian anak aku..



Sibuk mkn jeli.. Sampai 2 mangkuk dia bedal..



Pelamin anganku musnah.. h…

Tgk ler gambo dulu ye..

Image
Meh kita tgk gambo org yg melarikan diri dari buat keja.. sanggup gi dengar Wacana Ilmu jejauh kat Fakulti sinun tuu... Padahal tajuknya "LEBAH" je.. tp jgn tgk pada tajuk.. tgk pada isinya... cite psl lebah pon bleh penuh satu dewan kuliah.. Bukan nak dengo pasal lebahnya, tp nak dengo pasal khasiat madunya.. Yang best lagi, pasal khasiat BERMADU.. cehh org suh tanya tajuk yg berkenaan, ramai lak tanya pasal tajuk lain... tp best gak la.. sbb leh buat gelak2 & ngelakkan ngantuk.. Aku plak kena duduk sbelah dokter.. Yg pakai tudung oren tu Ikin, baru lepas bersalin tuuu.. Menten je lawa.. Sbelahnya yg tudung kuning tu Aton & sbelahnya Kaksu.. Dorg berdua nih member2 gi sarap & ngeteh.. Agak2 perut lapar calling2 je ahli mangkuk bumi nih.. Nescaya memasing dah tegak kt dpn pintu..




Yg ni plak gambo mamat yang tengah teberak sampai layan cite Otomen kat tepon ayahnya.. Masa ni kat Toyota Service tgh betulkan buckle seat belt yg rosak (sibaik under gerenti lagik). Di…

Hai kawan-kawan...!!

sori lambat updet... ada 2 sebab..

sebab pertama :

morning sickness yg teruk sampaikan pagi2 buta sblum gi opis dah masuk toilet dulu.. sampai opis pun masuk toilet dulu... lepas sarapan gi toilet jugak.. lunch time sblum mkn gi toilet lagi, lepas makan pon gi toilet lagi.. sblum balik gi toilet semula.. dah sampai rumah pon gi toilet.. sblm makan mlm gi toilet.. endingnya lembik selembik lembiknya.... dah jadik minah toilet dah aku nih.. kalu ilang memasing dah tau aku bertafakur dlm toilet..

sebab kedua :

meeting yang tak berkesudahan.. maklum la dah nak sampai ujung tahun ade je duit yg tak cukup nak tambah la.. dengan agihannya laa.. nak kena siapkan lampiran itu ini.. report itu ini.. endingnya kena bawak keja balik rumah.. & start ler mabuk2 balik bila tido lewat.. adoiyaii.. padahal baru je sehari bawak keja balik rumah heheh..

nak cite perkembangan Hamzah Iqbal lak..

1... smlm dia kejutkan aku bangun tido (aku tertido masa tgk buletin utama)... dia ckp ape tau.. dia ckp.. "…

Ngidam?? ermm!!

Sabtu lepas gi Klinik Min & mintak konfemkan semula baby ni dah bape minggu.. Kalu ikutkan scan, baby still 7 minggu lagi & due insyaAllah 26 Jun 2009.. Oleh itu, ticker terpaksa tukar semula.. Sblum ni ticker dah sampai 9 minggu hihih.. Aku pon dah terkonfius dah.. Susahnya kalu pregnant tak ikut tarikh period.. Adoiii!!.. Cam kawan aku senang je, xyah scan.. Tgk tarikh period pon dah leh tau bile bersalin sbb sblum ni mmg baby dia xdek problem.. mmg ngam2 ikut tarikh period.. InsyaAllah dia pon bersalin nak2 sama dgn aku.. 1 Julai 2009.. Harap2 katil sbelah2.. hihih..

Mabuk?? Yap!! Still teruk.. Bertambah plak dgn ngidam nak cempedak goreng.. Adoii.. Tah cemana ari Ahad lepas bangun2 tido je petang tu terus terbau cempedak goreng.. Padahal abg kata xdek pon bau pape.. Bau durian ade la dia kata hihi.. Siap telan2 liur lagi tau aku nih!! Cam dah terasa kat tekak.. Endingnya suma makanan aku xlalu nak makan.. Pala otak asik terbayang cempedak jekk... Eish payahnya.. Aku bukan n…

Apo den buek mlm ni??

1st time update kul 10mlm. Ni baru balik dr Klinik & lepak skejap kt opis abg.. Doc kata aku kena demam virus.. Tah virus ape aku pon tak tau... Muntah & pening tu biasa la.. tp sejak mlm semalam tetiba bila malam je badan aku panas sgt smpaikn muka aku terasa bahang semacam.. Aku pon terpaksa tido asing dr abg & Hamzah Iqbal coz aku rasa tak selesa.. Panas tu ilang dlm kul 9 pagi gitu laa.. Tu yg aku terpaksa amik MC.. Doc pon tak tau nak bagi ubat ape.. Janji dpt ubat tahan muntah jadi laa..

Semenjak ngandung ni slera makan menjadik2 tapi arini aku xlalu nak makan.. Pelik tul!!! Dok rumah pon mati kutu.. asik layan muntah & pening jek, sibaik la ada pc leh main game.. Kalu leh online lagi best..Hhuhu bile nak masuk tenet nih!

Ni ada sket perkembangan Hamzah Iqbal.. Semalam aku berebut bantal dgn dia.. Pastu aku tunjuk la bantal yg ada kt lantai.. "Tu laaa bantal Hamzah.. ni bantal ibu.." Nak tau dia kata ape?? Dia kata "ohh ye!" ahahhaahahaa... cam …

Perkembangan Hamzah Iqbal (2 Tahun)

Ok, sempena besdei Hamzah Iqbal yg ke 2 tahun, aku buat entri khas tuk cite perkembangan dia (aisey dah lewat bape ari dah)..

1) Dah pandai ckp proper sket.. Contohnya : Aku nak makan, aku nak main.. (dush dush!! Kena blasah dgn ayah dia sbb guna perkataan 'aku'!! Rupanya dia tgk cite Adi & Ayah version Indon!!) Ish, tang ni tak pelat la pulakk...

2) Bleh sambung perkataan contohnya aku sebut 'Loo..' dia sambung 'rii.., Kere -taaa, mo-to, bangu-nan..

3) Bila aku tanya, dia da pandai tunjuk mata, telinga, rambut, idong (pastu dia korek idong), gigi, mulut, dagu, tangan, kaki & perut.. yg ni dulu pon dah tau.. cuma upgrade sikit tang dagu..

4) Da pandai nyorok kalu berak.. apsal ek?? Malu ke??

5) Aritu makcik dia tanya "hamzah nak makan nasik?", dia jawab "tanak", makcik dia tanya lagi "kenapa tanak makan?"... "mamak tak kashik!".. mamak tu aku ler.. ciss.. bile masa lak aku tak kasik!! Pandai dia auta..

6) Still panggil aku …

Ape cite arini nih??

Jumaat.. mlm gi Jamuan Hari Raya opis abg.

Sabtu.. lepas subuh terus gi balik kg jemput ibu & ayah, then terus ke JB.. Beraya sakan!!..

Ahad.. Pagi merempit gi Klinik Min tuk appoinment, malangnya tutup sampai abis Deepavali.. Abg dah stat sakit2 sendi & aku dah stat sakit ari2 belah kiri.. Takut sbb masa scan aritu doc suspect baby kecik sgt xpadan dgn tarikh 1st period.. Pastu siap pesan kalu ada sakit2 kt bahagian ari2 kena cepat gi doc takut baby kt luar rahim @ misscarriage.. Adooiii tatotnya!!

Isnin... Abg still sakit lagi.. aku pon sakit gak + bdn x bermaya.. Sian Hamzah Iqbal tepaksa bemanja dgn makcik2nya.. Ptg tu terus balik Parit Raja, tp sempat suh abg singgah beli rojak petis.. Tetiba cam nak mkn lak.. Terus makan dalam keta.. Sampai rumah abis muntah, then sambung mkn rojak petis lagi hihi.. Ptg tu gak ada open haus kt rumah Auntie Inn tp xgi sbb mabuk teruk..

Selasa.. Pagi ni sakit2 lagi dr mlm td.. Abg xdtg keja, amik cuti sakit urat & terus gi servis Vios kt B…

Selamat Hari Jadi.. Suamiku.

Image
Selamat Hari Jadi Suamiku..
Semoga panjang umur dan murah rezeki
Disamping keluarga tersayang..
Semoga rumahtangga kita diberkati olehnya..
Amin..!!

Kisah Hari Ini..

Hahahh touching giler entry aku smlm, sampaikan aku menaip sambil begenang air mata.. Abg siap gelarkan aku ape tah, aku lupa ayatnya... aku pon ckp ler "xtau ker isteri abg ni romantis?" Mwahahahah geli geleman aku menyebotnya..

Kitorg aritu begelut la jugak (begelut? mcm dlm lumpur lak hahahah) err ayat yg paling tepat bertikam jari (sbb dlm ym kan) psl nk belikan Hamzah Iqbal hadiah.. Aku nak belikan dia moto yg pakai bateri tu.. Tekannnn je terus jalan tp abg xnak sbb dia kata Hamzah Iqbal xpandai kayuh beskal lagi, kayuh beskal pon asik ke dpn blakang je.. inikan plak nak belikan moto letrik.. Dia cadangkan bli laptop budak2 yg abc tu.. huhuh.. budak baru 2thn mana la pandai guna laptop tu.. baik belikan dia masa dia dah pandai bezakan abc ye tak???

Endingnya gi BP Mall, sbb aku tingin nak makan Cheesebake Rice kt Pizza Hut terus belikan dia beg ala2 ada white & blackboard kiri kanan.. Bleh la dia conteng2 & lekat abc/123 yg ada magnet.. Nnti aku amik gambo tp la…

Selamat Hari Jadi Anakku Sayang..

Image
Maafkan ibu sebab terlambat buat entry ni tuk anak ibu..

Selamat Hari Jadi anakku Sayang...
Semoga menjadi insan yang berguna satu hari nanti..
Semoga menjadi anak yang soleh..
Yang pandai berdikari dan mencari ilmu..
Yang pandai membezakan antara baik dan buruk.. halal dan haram..
Ibu dan ayah doakan segala yang terbaik untuk anak kami tersayang..

Dari dilahirkan pada pukul 12:16 tghari tanggal 21 Okt 2006 :



Dari saat di Aqiqahkan semasa dlm hari :



Dari genap umurmu 2 thn 1 hari pada hari ini :



Sehinggalah akhir hayat kami... Kami tetap menyayangimu....


Selamat Hari Jadi anakku....
Muhammad Hamzah Iqbal bin Muhammad Helmi..

Dari ibu dan ayah yang menyayangimu selamanya..

Tgk tak cerita nih??

Image
Sape tgk cite Knocked Up? Pelakon dia Katherine Heigl, yg berlakon cite Grey's Anatomy tu.. (ye ke memandai je aku nih) & Seth Rogen.. Cite dia psl pmpuan ni jumpa lelaki ala2 gendut laa kt satu pub.. pastu biasa la matsalleh ni tonggang arak sket terus mabuk.. pastu sesker ati ajak tido.. terus ler terpregnant..

Aku tgk cite ni dgn abg..

Pastu ada satu babak tu kakak kepada Katherine Heigl ni syak hubby dia ada affair dgn pompuan lain, dia pon ajak adik dia & mamat gendut ni gi siasat.. Rupanya laki dia ada perjumpaan dengan satu group yg gile dgn 'fantasy baseball'.. Bini dia marah la sbb slama ni laki dia menipu kata ada hal itu la ini la rupanya nak join grup fantasy baseball. Tak kisah la samada menipu sbb ada affair atau menipu sbb nak jumpa kekawan, ianya tetap satu nama 'menipu'.. Hubby dia kata la, dia boring sbb sblum dia kawen dia bleh buat apa yg dia suka.. skang cam terkongkong.. apa yg dia nak buat suma xboleh.. Pastu pungpang2x gado2, terus bin…

Payung Emas..

Sape tgk cite Ayat-Ayat Cinta?? Ala cite endon tu psl student Al-Azhar kt Mesir kawen dgn awek indon berdarah Jerman, then suami dia kena fitnah. Pastu dia izinkan suami dia kawen satu lagi tuk selamatkan suami dia.. gitu la sket sinopsis dia.. Ni perbualan antara aku dgn suami aku..

aku : bagus pmpuan ni nnti kt syurga dpt payung emas..
abg : payung emas? nape?
aku : ye ah, sbb dia izinkan suami dia kawen satu lagi.. dpt la payung emas nnti..
abg : ooo gitu, beh tu yg pompuan satu lagi pon dpt gak payung mas la ye?? (refer pada isteri no 2)
aku : tak la.. dpt payung koyak..
abg : hehhe.. nape lak??
aku : sbb dia rampas suami org.. dapat ler payung koyak rabak.. ok la tu dpt gak payung.. hehe..

pastu perbualan lain lak..

abg : awak plak bile nak dpt payung emas? hehehe
aku : payung mas? abg tu payung avon pon tak layak tau tak??
abg : eh nape lak tak layak???
aku : mmg xlayak pon.. kalu nak payung gak,bleh.. tp ujung payung kena masuk kt bontot pastu bukak payung beso2 hahahhaahhaa...
abg : sabo j…

Gambo Cuti2 Raya..

Image
Ni kat Tanjung Malim, masa nak pinjam Tudung Uda (Yg tgh makan maggie goreng tu ler.. adik ipo aku).. Tgk la Hamzah Iqbal xreti dok diam.. Baju pon pakai baju basahan je sbb da kena muntah..


Singgah minum dulu kat Petronas R&R mana tah...



Malamnya tido kat Damai Hotel, Parit Buntar... Perak..

Gambo Bawah :
Di Jusco Seberang Prai..


Sempat begambo dgn Otomen.. Belikan satu patung otomen tuk bagi dia dok diam..

P

Lunch kat Nando's.. xreti dok diam!!!