Powered by Blogger.

Cite Jejaka Botak..

 Wednesday, December 24, 2008

Sejak aku tinggalkan Hamzah Iqbal sminggu kt kampung, cemacam yg makciknya ajar... Salah satunya, bila tgk cite Wonderpets...

"Apa yang penting??" tanya makcik2nya pada Hamzah Iqbal..
"kenyenyameee".. ('kerjasama'.. sila baca mcm org idong tesombat) hahhahahah.. mcm org sengau jek... Mmg aku gelak abis-abisan...

kiut sangat...

Pastu tiap2 kali aku panggil "Muhammad Hamzah Iqbal".. kadang2 dia nyahut "pe??" kadang2 "hah??"... puas la kitorg ajar.. lenkali ckp la "saya, ayah!" atau "saya, ibu!" sekarang baru la mcm sopan sket..

Yang paling klakar bila ajar dia ngaji alif ba ta.. bila sampai tang "hamzah" je mesti dia jerit "ibannn!!" (Iqbal) hahaha.. mmg jenuh la.. sampai la ni xboleh sebut hamzah lagi.. sbb dia ingatkan kitorg panggil nama dia.. kadang2 bila aku sebut "Muhammad" dia pon sebut "Amattt", pastu sebut lagi "Hamzah"... dia sebut "Iban!!" Hahahahah.. aku tak tau ler sampai umo bape dia leh sebut semua nama dia.. mmg klakar tul!!

Slalu sblum nih lepas minum susu, dia mesti melalak2 hulur botol susu kt aku.. tah ape kena tah.. Sejak aku ajar lepas minum susu nnti letak smula botol atas meja, dah makin senang keja aku.. Tp sblum tu still melalak lagi.. Stat la tinggi sora aku "Ibu kata lepas minum susu letak mana?" baru la dia benti nangis, bangun & terus letak susu atas meja.. Fuhh lega, aku mmg malas pn nk layan ngada2 dia tuh..

Tak pun kalu aku malas nak amik remote astro.. aku arah je dia.. "Hamzah, tlg amikkan remote bleh??" laju je dia lari amik remote.. Heeeeheheh.. kdg2 panas gak ati aku sbb kalu time dia tgh konsentret main, nnti dia capai je pape remote kt atas meja terus bagi aku.. Cehh, kdg2 remote vcd yg dia kasik.. Slalunya dia pandai la pilih remote astro, kaler biru la katakan..

Nak mintak tlg amikkan pampers pon dah senang, pasni bleh la tlg ibu dia tukokan pampers adik hihh.. Pendek kata mmg dia dah jadi anak yg rajin, Alhamdulillah.. Harap2 rajin sampai bila2...

Tiap2 kali gi McDonald's Drive Thru yg baru bukak kt Bukit Pasir, mesti Hamzah Iqbal panggil "I laik tumat tumit" hahahaah tau tak maksudnya? Maksudnya.. I like to move it move it.. Ala iklan madagascar tu.. Kan Happy Meal dpt mainan tu kan??? Bila tgk iklan kt tv, tu yg dia tau namanya i laik tumat tumit hahaha... mmg kitorg laki bini bantai gelak je la.. Skang baru pandai ckp "jom gi mek'onel" ok la tu, ada la sipi2 perkataan McDonalds..

Sejak kepala jejaka hensem sorg ni botak, mulutnya mmg x benti2 becakap.. Pengasuhnya pon ckp Hamzah Iqbal dah makin kuat membebel.. Laki aku kata "Biarkan je la kak, biar dia becakap.. dengo jek" Hehehe.. kadang2 aku paham apa yg dia nak ckp tu.. kdg2 payah gak nak paham.. Bila tak paham mulalah mengamok.. paling tak tahan lawak skali masa dia kunun2 tgh telepon guna tepon mainan kt celah2 sofa ruang tamu aku.. aku perati la apa yg dia ckp.. mcm ckp dgn supplier pon ada.. tetiba aku dengo dia bahasakan diri dia 'aku'.. aku pon jerit la dr dalam bilik "ape dia???"

tetiba dia jerit balik "ayeeeee!!" (saya) hahaha.. padahal soalan aku 'apa dia' je.. tp dia bleh tau aku marah pasal ape.. terus la dengo dia ckp "ayee.. ayee.." pastu bebel2 siap tunjuk2 tgn lagik.. ni mesti ikut ayahnya.. Kalu becakap kt tepon, mcm ada org kt dpn mata hahahah...

Dah cukup2 la dok cite pasal hamzah iqbal.. tesedak budak tu hihi.. Sok balik KL yiehaahuu.. Ada planning baeekk punya dgn along.. Harap2 planning menjadik.. Dah bape bulan aku ngidam nih!!! Sblum mengandung lagi hihhi... Smoga perjalanan pergi dan balik kami dilindungi Allah s.w.t Amin!!

Read more...

Hamzah Iqbal yg ensem & Induksi Seribu Kenangan

 Monday, December 22, 2008

Nak tengok gambo terbaru hamzah iqbal? Wahahahha.. tak sampai ati aku nak letak kt sini.. tgk dulu gambo lama dia ye..


ni masa gi kenduri bachelor of the year kt pandan indah..


ni gambo masa gi kenduri tunang sepupu abg kt lorong belakang rumah aku jek.. Ensem dia masa ni.. Ni ler gambo wallpaper tepon aku..


Tgh praktis buat "Peace".. tak reti2 sampai sekarang.. Dah mcm startrek pulak simbolnya..


Dan ini lah gambo terbaru dia.. Huhuhu sian aku nengok.. Takpe la.. lelama nnti ensem balik..

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

taraaa.............



Baru lepas nangis kena gondol... Sian tul!! melalak2 mcm kena pukul!!


Gambo epi sbb aku berjaya pujuk dia..


Main kejor2 dlm bilik...


Huhu close up.. ensem tak saya??? Sayalah abg botak yg ensem..

..........................................

Haritu kan aku ada induksi kt Seri Malaysia, Mersing.. dari 15hb sampai 19hb... Ni lah tempatnya..


Ni gambo pemandangan dari tingkap bilik.. rasa nak terjun jek..



Ni gambo tepi swimming pool.. eii geramnya nengok air.. bawak Hamzah Iqbal best nih!! mau aku tak masuk dewan kang..


Version terbaru HardRock Cafe... hahah.. kt sini la dinner kitorg.. havoc!!


1st riadah yg aku pegi... tu ler last riadah time petang aku ikut.. Pastu tak kosa aku.. Sakit pinggang dibuatnya.. Org lain berjalan sampai ujung pantai.. aku & geng2 ngandung + semput leh gi ngeteh goreng pisang kt gerai tepi jalan ahahhaha.. sibaik bawak duit woo...


Peserta induksi kali ni tak ramai sangat.. dlm 50 org kot...


Posing time! Memasing tak lepaskan peluang..


Nun di ujung pantai sana lah dorg gi jalan2.. tak kosa aku.. baik aku lepak makan goreng pisang..


Take 5 sblum sambung ceramah.. Suma nak tahap lentok giler!! Mata memasing merah.. Aku lak ngantok campo kejang bontot!! Sakit woo... Sibaik sbelah pintu, asik lari gi kencing je heheh.. Padahal gi basuh muka.. Mentos 3 bungkus abis dlm masa 3 ari hahaha.. pastu sakit gigi.. padan muka..


Muka boring!! Ni baru hari ke 2 aku dtg - 16hb (dorg suma dah sminggu dgr ceramah lagi boring sbb dorg stat 10hb)...


Ni hari ketiga - 17hb.. waa boringnya..


Hahah dpn penceramah bleh selamba tido.. Rileks la.. ni pon tgh take 5, so yg lelaki gi bakar paru-paru.. yg pompuan buat taik mata... Baru adil!!


Aina tgh amik kesempatan korek ape yg patot.. hahah.. Tak la.. dia tgh betulkan tudung tuu..



Persediaan untuk BBQ.. Malam Induksi Seribu Kenangan!! Ni kt Harlok Cafe nih!!


Kumpulan White Eagle.. Dari kiri, Bini ke 4 (Faezah), Bini ke 3(Sal), Sang Goku (hazrin) & Sang Gohan (Asuwad)..


Dari kiri, Pencerita (aku), Sazaki (piee) & Bini ke 4 (Faezah)


Kumpulan White Eagle bersama 2 hamper kebanggaan (padahal suma kumpulan dpt hamper yg sama heheheh...)


Malam Induksi Seribu Kenangan.. memang memberi seribu kenangan pon!!!


Dengan Hanim (roommate kt sana), salah sorg urusetia.. Merasa aku mkn kt meja urusetia hehehe...

Mmg banyak kenangan.. Walaupun aku peserta paling lambat sampai & paling cepat balik (sbb sblum ni aku pernah gi induksi gak kt tempat lama, so ada pengecualian dari gi ceramah Khusus & bleh attend 3 ari jek).. tapi mcm dah bertahun2 kenal dorg nih... InsyaAllah, kalu jumpa kat opis nanti kita say hi yee...

Jom tgk drama "Ragam Si Bomoh" dari sonata Madu Tiga (ingat Adlin je bleh buat Sonata? Hehehe)..



Lirik "Ragam Si Bomoh.." masa MC announce tajuk sketsa ni aku dengar mcm dia kata "Ragam si Bongok hahaha....

Ini satu cerita
Realiti Manusia
Semua Angkara
Syaitan Durjana

Ilmu hitam diguna
Untuk berumahtangga
Kerana takut nanti
Membujang sampai tua

c/o :
Dah kawen sampai 3
Masih nak try anak dara
Dah nak jalan pon mengada
Tok bomoh memang terer

Anak pulak derhaka
Tak hormat ibu bapa
Jangan sampai aku fire
Nanti masuk keranda

ulang c/o

Ini satu cerita
Untuk pedoman kita
Salah silap maaf dipinta
Sampai disini saja..

White Eagle!!!

Korang jgn gelakkan aku ekkk..!!)

Nmpk mcm tak lawak sbb giliran kitorg no 5 dari 6 kumpulan.. So memasing dah kekenyangan.. Tapi yg paling aku tak tahan lawak bile bini no 2 tersalah sebut "korek lobang kita" instead pon "korek lobang idong kita" hahhahaa.. mmg jadik lawak lucah laaa... Yang lagi kelako, si Affendi ni spatutnya jadi Sang Purba, bila atas stage bleh jadik sang musang lak hahaha..

Si Sazaki.. tah cemana leh jadik sazaki tah.. Masa reherseal namanya Zaki.. Agaknya panik punya pasal pastu teringat cite anakku sazali, terus jadik Sazaki hahaha.. Si Naim plak, bukan main syok menyanyi, spatutnya "Dah nak jalan pon mengada", dia bleh nyanyi "Dah nak jalan pon meraba" hahaha.. mmg lawak la.. pecah perut bile kitorg rewind balik sketsa tu..

Ok la.. semoga terhibur...

Read more...

Rindunya kt Hamzah Iqbal..

 Wednesday, December 10, 2008

Aku ada nak kongsi satu audio clip Hamzah Iqbal nyanyi lagu "satu balah-balah" hehehe.. tapi xtau camne nak convert amr ke mp4.. Kat sini xleh letak audio ek?? Adoii..

Tak jemu aku dengar tiap2 hari.. Mesti tergelak tiap2 kali dengar suara Hamzah Iqbal..

Minggu dpn (15hb) aku kena gi Kursus Induksi kt Mersing sampai 20hb.. Huhu rindulah aku kat dia.. Takpelah, aku gi pon bukan tuk suka2.. Itupun sibaik dapat seminggu je, sepatutnya kena gi 2 minggu tp disebabkan aku pernah attend Induksi kt opis lama so dpt la ekskius sket.. Ini pon aku dah rindu kat dia, apetah lagi sminggu.. Adoiyaii!!

Meh tgk video senget (ingatkan nak amik gambo, rupanya terbuat mood video heheh) Hamzah Iqbal masa temankan aku gi Klinik smlm...



Masa ni dia tgh nyanyi lagu "Volare" ikut lirik sesker ati dia jek... Cam klinik tu makpak dia punya.. tp x dengo pon sora sbb aku focus kt muka je, maklum ler salah mood kan hihi..

Volare ni video feberet dia selain dr lagu "we will rock u" version katun..

Aku sker bila dia nyanyi "we will we will rock u" dgn lenggok dia "we wiee.. we wiee.. wuh huww!!

Soooo kiut!!!

Read more...

Hamzah Iqbal & AFC

 Friday, December 5, 2008

Inilah padahnya kalu ibunya asik konsentrat tgk Channel AFC, anak pon dah terkenan jadik chef tp disebabkan xdek bahan nak potong, Hamzah Iqbal pon gunakan ape yg ada... Pedang Ultraman & Ketapi Thomas & Friends..



Senyap2 jek dia potong ketapi tu kunun2 mcm xdek org nmpk la kot!! Puting still tak lepas.. Yg herannya kt rumah pengasuh tak pernah mintak puting lgsung, balik je rumah mesti jerit2 "nak Putin!! nak Putin!!" Untuk pengetahuan suma, Hamzah Iqbal tak reti nak sebut perkataan yang ada NG.. Contohnya Putin (puting), Ooooyan (goyang), baaaayan (bayang-bayang).. & perkataan lain yg dia salah sebut - balabala (labah-labah).. buka jabu (buka baju) hihihi.. mmg klaka..

Read more...

Aku Updet Lagi!!

Alhamdulillah.. ramai rupanya yang akan bersalin thn dpn... Yang dah konfem - aku, abui, ina (suma bdk opis) yg lelain Yat, VP & Erin (biras aku).. Nanti leh la tubuhkan persatuan ibu-ibu ngandung seMalaysia hehe..

Ina & Abui xdek problem mabuk2 ni, bagus la.. Satu kelebihan buat dorg.. Tapi dengar citenya Erin, Yat & VP pon sama teruknya mabuk cam aku gak.. Tak tau la cara dorg nak ilangkan mabuk nih.. Aku pon mmg takdek petua sbb aku redha je nak muntah ke, loya2 ke, pening ke sbb takut jugak amalkan pape petua skalinya makin teruk.. Tp kali ni byk gak termiss mkn acid folic, tak mcm masa ngandungkan Hamzah dulu, rajin je membedal ubat.. Tp alhamdulillah, tahap mabuk aku dah berlalu hihi..

Bdk2 opis ada suggestkan ambik supplement tuk aku & baby & aku dah decide bli under Neways (jus maximol) tuk tambahkan tenaga & kesihatan.. sbbnya dah tgk & baca testimonial & agak memberangsangkan la jugak.. Try je la, harap2 elok utk kitorg berdua InsyaAllah!! Aku pon kena alahan yang teruk jugak terutama skali kat bahu & leher, tumbuh ruam2 kecik & kadang2 ada yg beso mcm jerawat. Kadang2 teruk sampai ada nanah, tp bukan mcm jerawat nasik tu.. Tah la susah aku nak explain.. Mungkin sbb aku alah dgn peluh kot.. Pantang peluh je mesti naik ruam.. Time ngandung ni kan badan asik panas je.. Ingat nak bli krim kt farmasi, alang2 ada jual kat Neways, bli je la Barrier Cream.. Ada sesapa yg dah cuba barang Neways? Apa komen??

Tadi pon ada buat facial treatment produk Neways & aku berkenan jugak cleansernya yang takdek buih.. Sbb slalunya pencuci yg pakai buih ni mesti mengeringkan kulit aku.. Kalau tak kering pon mesti lepas lap makin naik berminyak muka nih.. Try je la dulu, kalau ok & ada perubahan nnti aku updet lagik.. Aku pon bukannya dpt komisyen kalu cite psl brg ni kat sini sbb aku bukan duta produk hihi.. Nak jadi juruckp pon jauh skali sbb xlayak.. Jadik tukang merepek bleh la..

Sebelum tu nak ucap takziah kat adik ipar aku atas kehilangan kereta Wira Mitsubishi yang dikasihinya.. Penat dah modified cemacam, sesker ati je org rembat.. Cite psl kehilangan ketanya aku xtau detail sgt, nnti la aku jumpa biras aku bleh aku terjah tuk cite sensasi..

Kelisa SE kaler biru yang aku sayangi (1st keta yg kitorg beli) pon dah dipulangkan balik oleh pembelinya pada jiran aku. Jiran aku ni sbenonya tokei keta 2nd. Kitorg dah jual keta tu pada jiran aku, so jiran aku plak jual pada org kg.. Tah cemana org kg tu nak guna duit sbb tu dipulangkan semula keta tu.. Adeh, sayu tul tgk keta tu tiap2 kali lalu rumah jiran aku.. Kalau la tak disebabkan kitorg dlm proses nak beli rumah, konfem aku suh abg amik balik keta tu.. Sayang woo, keta tu dah sama umo dgn Hamzah (wpun masa kitorg beli keta tuh dah kira 2ndhand).. Abg beli keta tu pon disebabkan aku dah ngandungkan Hamzah 6-8bln. Keta tu mmg dibeli khas tuk anto aku gi spital heheh.. Kunun2 masa tu aku takut2kan abg yg xamik lesen keta lagi.. Aku ckp ler kalu aku nak terberanak sok2 sape nak anto aku gi spital? Takkan naik moto?? Terus abg amik lesen & beli keta.. Betafe manggenya aku bile dgn gaji kitorg yg cinonet & sara hidup yg tinggi sbb sorg duk selatan & sorg dok KL, dpt gak kitorg merembat keta secomel Kelisa nih.. Keta ni pon dah merata2 berjalan, sampai ke utara & selatan.. Keta ni la yg ngangkut aku & hamzah yg masih dlm pantang kulu kilir dr Batu Pahat ke KL (sbb masa tu aku pantang kt Batu Pahat tp degil gak nak ulang alik KL sbb rindu mak- itupun x ngaku hihih).. Adeh.. sayu la plak.. byk jasa keta ni kt kitorg.. Huwaaa...... sayunyaaaa.. ada sesapa nak tolong bayarkan bulan2 RM333 tuk keta nih utk aku??? Tp deposit aku tak tau la bape..

Kalau aku tak dpt lagi pindah Batu Pahat, keta ni spatutnya aku pakai kt KL & abg pakai Vios kt Batu Pahat.. Sayangnya Kelisa ni manual.. adoiii aku dah xingat camne nak bwk manual.. Sbb tu masa jual dulu xterasa sedih sgt.. Bila x nmpk dpn mata baru teringat segala yang indah2 belaka.. Ye la.. bak kata org, dekat bau busuk.. jauh bau wangiii jek!!


Ohh.. i miss u bebeh..!!
.....................................................................................................

Ok cite lain plak..

Mungkin lepas ni aku updet lambat2 sket sbb aku pon dlm proses merawat hati yg luka.. Aku tau ada yg xsuka aku tulis pasal suma ni.. Tp aku ni manusia biasa, ada hati & perasaan.. Kalau aku tak luahkan, aku takut aku makan hati.. Bila mkn hati, aku jadik pendendam.. Tak baik dendam2 kan??? Jadi biarlah aku luahkan je kt sini.. Aku tak luah byk.. Cukuplah menulis yg tersirat.. Mungkin ada yg paham & ada yg tak paham.. Tu tak penting bagi aku.. yang penting hati aku lega & masalah aku dpt dibalancekan semula.. Aku penat la dgn suma ni.. Tapi aku mesti hadapinya.. Lumrah kan.. Dah slamanya dok sedap atas roda, giliran aku pulak kena gelek.. Wattudu!!.. Takpe, kan ada balasan tuk org2 yg sabar??? Harap tak ada lagi yang menduga kesabaran aku.. Amin!!!~

Read more...

Kawen & Boring..

 Monday, December 1, 2008

Selamat Pengantin Baru buat 'Bachelor Of The Year' Shaharudin & Aida.. Semoga berkekalan hendaknya hingga ke Anak Cucu..'..

Ensem ek orgnya, pengantin pompuannya pon lawa.. Kiranya mcm pinang dibelah dua laa.. Ni dah dpt yg ensem & lawa2 ni jgn pulak ngada2 carik lain.. Tak baik tau!!



Ni gambo kenduri kt rumah lelaki.. Yg rumah pompuannya tak pegi.. Bukannya kenal pon.. Pengantin lelaki mmg sempoi, kat mana ada kamera, kat situ la dia pandang.. Siap amik sendiri bunga pahar tuk tetamu.. Mmg sempoi!!.. Itu la Din yang kitorg kenal!! Time nak balik aku angkat tangan, dia pon siap angkat tangan dari pelamin.. Hahahah lawak tul!!


Konvoi ke sana follow Kak Ila & future ehem2... Intan & Kak Noni (xdek dlm gambo).. Rindu kt korang.. Suma makin slim.. aku jek yg ngembang hehe..


Kan aku dah kata.. ngembang kan??? Pedulik la kan???


Hamzah Iqbal yg lari dari kompang.. Siap tutup2 tinga.. Sian anak aku..



Sibuk mkn jeli.. Sampai 2 mangkuk dia bedal..



Pelamin anganku musnah.. hahhaha.. Mesti ada yg terkilan tgk pelamin nih.. Hihihihi.. ada kisah disebaliknya...
................................................................

Pastu pagi tadi ada meeting penutupan akaun.. Kitorg ni pon pegi ler dgn boringnya.. Tak caye? Tgk la muka boring kitorg nih..


Abui dgn kerongsang barunya.. baru beli pagi tadi beb..


Sorok2 amik gambo bawah meja meeting.. Bos bebel kt dpn, kitorg ngelat kt blakang..



Haa.. kan dah kata memasing tgh boring.. Mulut aku cam ilang je kan?? Opss.. camni ler aku pepagi.. tadek mekap2.. Sbb pepagi lagi dah lapor diri dgn cik toi(let)..

Itu je la kisah aku.. Byk kisah sbenonya, tp kita cite di lain hari la pulak ye tak??

Read more...

Tgk ler gambo dulu ye..

 Friday, November 28, 2008

Meh kita tgk gambo org yg melarikan diri dari buat keja.. sanggup gi dengar Wacana Ilmu jejauh kat Fakulti sinun tuu... Padahal tajuknya "LEBAH" je.. tp jgn tgk pada tajuk.. tgk pada isinya... cite psl lebah pon bleh penuh satu dewan kuliah.. Bukan nak dengo pasal lebahnya, tp nak dengo pasal khasiat madunya.. Yang best lagi, pasal khasiat BERMADU.. cehh org suh tanya tajuk yg berkenaan, ramai lak tanya pasal tajuk lain... tp best gak la.. sbb leh buat gelak2 & ngelakkan ngantuk.. Aku plak kena duduk sbelah dokter.. Yg pakai tudung oren tu Ikin, baru lepas bersalin tuuu.. Menten je lawa.. Sbelahnya yg tudung kuning tu Aton & sbelahnya Kaksu.. Dorg berdua nih member2 gi sarap & ngeteh.. Agak2 perut lapar calling2 je ahli mangkuk bumi nih.. Nescaya memasing dah tegak kt dpn pintu..




Yg ni plak gambo mamat yang tengah teberak sampai layan cite Otomen kat tepon ayahnya.. Masa ni kat Toyota Service tgh betulkan buckle seat belt yg rosak (sibaik under gerenti lagik). Disebabkan pampers kt dlm keta, tepaksa la budak ni kepam dulu taiknya sampai sejam.. Sian ek, sibaik xmeragam.. Pastu sibuk2 settlekan bil, terus blah gitu je sampai lupa nak salin pampers.. Endingnya salin kt Petronas.. Yg buat aku jadi hijau mcm hulk sbb tengah sibuk2 aku nak pi buang pampersnya dlm tong sampah, budak bijak ni dah bukak air yang getah paipnya sedap2 tengah aim aku.. Ape lagik, basah lencun dibuatnya.. mmg basah habis mcm aku baru lepas mandi kt stesen minyak.. Basah dari tudung sampai ke seluar.. Naik hantu la aku!! Tengah sejuk2 tu plak abg ajak gi Summit gi mkn McD.. sibaik terubat ati yg kesejukan hihi..




yg ni video si kenit tu kt opis ayahnya.. Ni pepagi lagi sblum gi Toyota.. Teman ayahnya gi buat report sesambil aku ajak dia layan otomen kt youtube..



Tu je la.. disebabkan simkad & memory kad enpon baru aku dah tercicir tah kemana.. so xdek la gambo yg latest2... tunggu la aku rajin baru aku nak update gambo.. Pemaleh rupanya aku nih!!

Read more...

Hai kawan-kawan...!!

 Wednesday, November 26, 2008

sori lambat updet... ada 2 sebab..

sebab pertama :

morning sickness yg teruk sampaikan pagi2 buta sblum gi opis dah masuk toilet dulu.. sampai opis pun masuk toilet dulu... lepas sarapan gi toilet jugak.. lunch time sblum mkn gi toilet lagi, lepas makan pon gi toilet lagi.. sblum balik gi toilet semula.. dah sampai rumah pon gi toilet.. sblm makan mlm gi toilet.. endingnya lembik selembik lembiknya.... dah jadik minah toilet dah aku nih.. kalu ilang memasing dah tau aku bertafakur dlm toilet..

sebab kedua :

meeting yang tak berkesudahan.. maklum la dah nak sampai ujung tahun ade je duit yg tak cukup nak tambah la.. dengan agihannya laa.. nak kena siapkan lampiran itu ini.. report itu ini.. endingnya kena bawak keja balik rumah.. & start ler mabuk2 balik bila tido lewat.. adoiyaii.. padahal baru je sehari bawak keja balik rumah heheh..

nak cite perkembangan Hamzah Iqbal lak..

1... smlm dia kejutkan aku bangun tido (aku tertido masa tgk buletin utama)... dia ckp ape tau.. dia ckp.. "angun ayang... angun!!" hahhah.. pastu lembut je dia goyang2 bahu aku.. Ni mesti kes tiru ayah dia nih.. Ayahnya slalu kejut aku camtu.. hihi tergelak aku dibuatnya..

2... asik mintak cium.. "nak iyom!!" pastu ulur mulut yg penuh dgn air liur kt aku... Nak taknak kena cium gak kalu x nnti merajuk.. adoii mulut pon dah makin busuk sebab degil takmoh gosok gigi..

3... dah pandai baca alif ba ta sampai la 'ya... Alhamdulillah.. tp bukan la dia hafal.. bila aku suh sebut dia pon sebut, ok la kan.. baca alif pon bukannya alip.. tapi ALIFF.. wahh anak aku x pelat gitu!! Tp slalu buli aku.. bila aku suh baca 'alif'.. nanti dia baca 'ba', pastu aku pon baca 'ba', dia kata 'ta'.. aik, aku pn ckp la "ni ibu yg ikut hamzah ke, hamzah yg ikut ibu baca?" nnti dia gelak suka hati.. sabo je la... cam aku lak anak murid..

4... bila buat sumting yg menyebabkan aku marah, aku akan suh dia mintak maaf & cium tangan.. Nanti dengan nangis2, dia salam tgn aku, cium & cakap "a'af" hahaha.. kiranya mcm ckp maaf la... so sweet..!! pastu terus benti nangis..

5... bila dia tgh main dgn ultraman, aku suh amik botol susu yg tegolek kt lantai & letak atas meja.. dia bleh kata ape tau "ala.. tak ayah.. biar yee!" (ala xpayah, biar je).. sabo je laa..

6... bila dia marah dgn aku, dia cekak pinggang & kata "asuk ilik!!" (masuk bilik).. eh aku plak yg kena masuk bilik?? ataupun cekak pinggang & ckp "aboi aboi aboii!" (amboi3x)..

7.. dah bleh mkn dgn tertib.. stakat 5-10 bijik nasik yg tumpah kira ok la.. Alhamdulillah.. pegang sudu pon dah betul & byk gak la nasik yg masuk mulut.. tp kalu mkn kt kedai (especially kt pizza hut) mesti mintak sudu garfu.. tp garfu je yg bergerak, sudu tegak je kt tangan.. kadang2 bila xdpt cucuk mknn tu, nnti dia terus gigit mknn tu dari pinggan.. sabo je la..

8... kalu pampers penuh @ dia berak nnti dia ckp "ibu dah beiyak, nak ebok jom!!" hahah panjang tul ayat dia..

nnti aku sambong.. mr drebar yg ensem dah dtg la...

Read more...

Ngidam?? ermm!!

 Tuesday, November 11, 2008

Sabtu lepas gi Klinik Min & mintak konfemkan semula baby ni dah bape minggu.. Kalu ikutkan scan, baby still 7 minggu lagi & due insyaAllah 26 Jun 2009.. Oleh itu, ticker terpaksa tukar semula.. Sblum ni ticker dah sampai 9 minggu hihih.. Aku pon dah terkonfius dah.. Susahnya kalu pregnant tak ikut tarikh period.. Adoiii!!.. Cam kawan aku senang je, xyah scan.. Tgk tarikh period pon dah leh tau bile bersalin sbb sblum ni mmg baby dia xdek problem.. mmg ngam2 ikut tarikh period.. InsyaAllah dia pon bersalin nak2 sama dgn aku.. 1 Julai 2009.. Harap2 katil sbelah2.. hihih..

Mabuk?? Yap!! Still teruk.. Bertambah plak dgn ngidam nak cempedak goreng.. Adoii.. Tah cemana ari Ahad lepas bangun2 tido je petang tu terus terbau cempedak goreng.. Padahal abg kata xdek pon bau pape.. Bau durian ade la dia kata hihi.. Siap telan2 liur lagi tau aku nih!! Cam dah terasa kat tekak.. Endingnya suma makanan aku xlalu nak makan.. Pala otak asik terbayang cempedak jekk... Eish payahnya.. Aku bukan ngengada tp seriusly tekak aku ni cam berbenjol.. Suma makanan payah tul nak lalu.. Tp bile muntah xdek plak kuar balik mknn.. Agaknya suma dah jadik lemak kot!!

Satu Parit Raja aku dah round tp xjumpa gak cempedak.. Bukan stakat yg bergoreng.. yg mentah pon xdek lagi.. Merayau rumah org carik yg kat pokok pon xdek gak.. Arghh!! Nape la aku nak mende yg bukan musim.. Tp Aton kata kt bando ada jual.. nak try la gi mlm ni.. Alhamdulillah abg dah x ngajo sbb dah cuti skolah.. Badan menggigil2 lapo tp mknn yg masuk dlm perut suma sparuh je.. yg lagi sparuh aku tgk je kt pinggan. Arghh stress lapo.. bleh gitu ke??

MamaRedzha, tag tu nnti kita amek ye.. asik lupa jek.. Lepas ni kalu kita lupa lagi mama cubit je kita hihih..

Read more...

Apo den buek mlm ni??

 Wednesday, November 5, 2008

1st time update kul 10mlm. Ni baru balik dr Klinik & lepak skejap kt opis abg.. Doc kata aku kena demam virus.. Tah virus ape aku pon tak tau... Muntah & pening tu biasa la.. tp sejak mlm semalam tetiba bila malam je badan aku panas sgt smpaikn muka aku terasa bahang semacam.. Aku pon terpaksa tido asing dr abg & Hamzah Iqbal coz aku rasa tak selesa.. Panas tu ilang dlm kul 9 pagi gitu laa.. Tu yg aku terpaksa amik MC.. Doc pon tak tau nak bagi ubat ape.. Janji dpt ubat tahan muntah jadi laa..

Semenjak ngandung ni slera makan menjadik2 tapi arini aku xlalu nak makan.. Pelik tul!!! Dok rumah pon mati kutu.. asik layan muntah & pening jek, sibaik la ada pc leh main game.. Kalu leh online lagi best..Hhuhu bile nak masuk tenet nih!

Ni ada sket perkembangan Hamzah Iqbal.. Semalam aku berebut bantal dgn dia.. Pastu aku tunjuk la bantal yg ada kt lantai.. "Tu laaa bantal Hamzah.. ni bantal ibu.." Nak tau dia kata ape?? Dia kata "ohh ye!" ahahhaahahaa... cam org dewasa lak... Muka lak takde prasaan, terus baring atas lantai.. Hihih aku je yg tergelak sorg2..

Pastu Kak nin pengasuh Hamzah Iqbal bagitau, skang bile dia bersin je siap tutup mulut & cakap 'Alhamdulillah!'.. Huhu sejuk perut aku dengo... Ni mesti dia tiru ayah dia.. Pastu lately ni dia asik ciritbirit... pastu bontot mesti naik ruam sampai luka2... Sian tul..

Kak nin kata, kalu budak2 camtu slalunya nak dpt adik.. ni org jawa la kata... Aku sengih la.. Mmg betul pon Hamzah nak dpt adik.. Kebetulan kot!! Pastu dia suh mandikan Hamzah Iqbal bawah kelengkang aku.. Hahahah xleh aku bayangkan.. Aku try la kan.. Beh tu ubat doc suma xjalan.. Tawakkal je la..

Alhamdulillah Hamzah Iqbal da tak ciritbirit lagi & xmeragam la sgt.. Kalu tak salah sikit pon nak merengek.. Rimas aku..

Ok la.. Laki den ni ha tgh sebok arrangekan laptop opis.. Cam tak nyompek2 nak buek esok.. lenkali kito jumpo laie.. Itu pon kalu den tak bz.. Minggu dopan ado miting.. Rasonyoo bz la kott..

Read more...

Perkembangan Hamzah Iqbal (2 Tahun)

 Tuesday, October 28, 2008

Ok, sempena besdei Hamzah Iqbal yg ke 2 tahun, aku buat entri khas tuk cite perkembangan dia (aisey dah lewat bape ari dah)..

1) Dah pandai ckp proper sket.. Contohnya : Aku nak makan, aku nak main.. (dush dush!! Kena blasah dgn ayah dia sbb guna perkataan 'aku'!! Rupanya dia tgk cite Adi & Ayah version Indon!!) Ish, tang ni tak pelat la pulakk...

2) Bleh sambung perkataan contohnya aku sebut 'Loo..' dia sambung 'rii.., Kere -taaa, mo-to, bangu-nan..

3) Bila aku tanya, dia da pandai tunjuk mata, telinga, rambut, idong (pastu dia korek idong), gigi, mulut, dagu, tangan, kaki & perut.. yg ni dulu pon dah tau.. cuma upgrade sikit tang dagu..

4) Da pandai nyorok kalu berak.. apsal ek?? Malu ke??

5) Aritu makcik dia tanya "hamzah nak makan nasik?", dia jawab "tanak", makcik dia tanya lagi "kenapa tanak makan?"... "mamak tak kashik!".. mamak tu aku ler.. ciss.. bile masa lak aku tak kasik!! Pandai dia auta..

6) Still panggil aku mamak... adoi!! Puas dah mulut ni ajor panggil ibu.. Tanak gak.. mamak gak yg dia nak.. mamak pon mamak laa...

7) Dah bleh buat geng bual kalu aku boring.. Aku layan je la apa yg dia nak ckp.. Kekadang aku paham, kekadang cam ckp dgn bangla pon ade..

8) Dah pandai cubit & tarik rambut anak org.. adoi mati aku!!! Ni pon da ada aduan2 yg tak terduga dari pengasuh dia.. adoi!!!!

9) Bile tanya "hamzah nak adik tak?", nnti dia ckp "adeeekk??" terus nak tido atas perut aku.. pastu panggil "adekk, adekk!!" adoii nak teberak rasanya.. ni ayah dia la yg ajar..

10) Kalau babai, terus dia ckp "babai.. jupe agi!" (babai, jumpa lagi).. hihi..

11) kalau masuk rumah dia akan ckp "asalekom.. ekomsalam!" haha.. dia bagi salam, pastu dia jwb!!..

12) Pantang nmpk bulu2 samada bulu benang atau patung yg bulu2, mesti letak kt pipi & terus baring.. Tergelak dibuatnya!! Kadang2 saja dia lalu2kan bulu benang tu kat pp dia & gelak sorg2.. hihi.. so cute!!

13) Dah pandai ckp busuk bila berak "eyakk.. busyukk!!" sambil tgn kipas2 kt idong.. sblum ni xtau pon..

14) Dah pandai buat tanda ibu jari "bagus!!".. slama ni guna jari telunjuk je... Itupun kena bagi masa 1 minit nak pikir jari mana.. hahaha..

Err.. tak ingat dah.. nnti ada lagi aku updet ekk!!..

Read more...

Ape cite arini nih??

Jumaat.. mlm gi Jamuan Hari Raya opis abg.

Sabtu.. lepas subuh terus gi balik kg jemput ibu & ayah, then terus ke JB.. Beraya sakan!!..

Ahad.. Pagi merempit gi Klinik Min tuk appoinment, malangnya tutup sampai abis Deepavali.. Abg dah stat sakit2 sendi & aku dah stat sakit ari2 belah kiri.. Takut sbb masa scan aritu doc suspect baby kecik sgt xpadan dgn tarikh 1st period.. Pastu siap pesan kalu ada sakit2 kt bahagian ari2 kena cepat gi doc takut baby kt luar rahim @ misscarriage.. Adooiii tatotnya!!

Isnin... Abg still sakit lagi.. aku pon sakit gak + bdn x bermaya.. Sian Hamzah Iqbal tepaksa bemanja dgn makcik2nya.. Ptg tu terus balik Parit Raja, tp sempat suh abg singgah beli rojak petis.. Tetiba cam nak mkn lak.. Terus makan dalam keta.. Sampai rumah abis muntah, then sambung mkn rojak petis lagi hihi.. Ptg tu gak ada open haus kt rumah Auntie Inn tp xgi sbb mabuk teruk..

Selasa.. Pagi ni sakit2 lagi dr mlm td.. Abg xdtg keja, amik cuti sakit urat & terus gi servis Vios kt Bando sbb brake disc/pad err.. xtau la.. yg pasti dah bunyik2.. Lunch td xtahan sakit terus gi Pusat Kesihatan U, dpt jumpa Dr. Saidatun yg best sesangatnya.. Mintak scan & dpt ler tgk gambo baby cinonet dlm kantung yg sebesar 2.48cm hihi.. Siap print 2 lai lagi hihi.. Sakit tu xdek effect kt baby sbb baby kt sbelah kanan.. Doc ckp rahim aku terkebelakang.. Mmg dari zaman Hamzah Iqbal lagi aku dah tau.. & doc hairan slalunya rahim belakang ni susah dpt anak.. Doc ckp mungkin ni rezeki aku yg tuhan bagi.. Huhuh Alhamdulillahh.. syukur aku xdek masalah.. Terus ilang sakit aku sbb dpt tgk baby hihi.. Terus call abg bgtau & abg pesan pasni xyah angkat bende berat2.. hihihihh............... abg, tolong angkatkan handbag i nih, berat la.. hahahah.. kelako lak!! ngadess!!!

Opss, pagi td ada yg salam ucap tahniah.. Aisey, ramai dah tau.. Segannya... Ikin yg baru balik cuti bersalin pon dah sengih2 tanya aku.. Huhu aritu beria2 aku bagi petua kt dia masa ngandung.. Skang turn dia lak.. Tak sangka aku cite psl kembar darah, akhirnya anak ikin pon kembar darah.. Adeh sakit ek?? Hamzah Iqbal dulu pon kembar darah gak.. Eii mabuk aku bila ingat balik!!

Doc pon ckp tarikh period aku dgn tarikh kt scan xbetul.. Eii aku mmg ingat ler tarikh aku mula2 period sbb bln Julai aku x period, so bile bulan Ogos kuar, terus aku catat kt kalender.. Doc kata mesti ada miss kat memana.. Tah ler.. Hamzah Iqbal dulu pon gitu gak.. tak sama dgn tarikh period.. Asik kena marah je sbb kunun2 aku bagi salah tarikh.. Akhirnya kena induce.. Wateva la janji baby selamat.. Tak sepasal aku ngandungkan hamzah iqbal 40minggu.. bak kata org, bunting gajah hahaha...

Mabuk??? Wahh dah start teruk.. Tp kutahan2 jebat!! Kt rumah aku xleh gosok gigi lgsung.. Tepaksa lebihkan kumur listerin.. tp kt kg selamba je.. Mebi sbb guna Colgate kayu sugi dgn madu tu kott.. Itu la Colgate yg paling aku anti skali masa ngandungkan hamzah iqbal hahaha... skang da terbalik..

Ok la nnti sambung balik..

Read more...

Selamat Hari Jadi.. Suamiku.

 Friday, October 24, 2008




Selamat Hari Jadi Suamiku..
Semoga panjang umur dan murah rezeki
Disamping keluarga tersayang..
Semoga rumahtangga kita diberkati olehnya..
Amin..!!

Read more...

Kisah Hari Ini..

 Thursday, October 23, 2008

Hahahh touching giler entry aku smlm, sampaikan aku menaip sambil begenang air mata.. Abg siap gelarkan aku ape tah, aku lupa ayatnya... aku pon ckp ler "xtau ker isteri abg ni romantis?" Mwahahahah geli geleman aku menyebotnya..

Kitorg aritu begelut la jugak (begelut? mcm dlm lumpur lak hahahah) err ayat yg paling tepat bertikam jari (sbb dlm ym kan) psl nk belikan Hamzah Iqbal hadiah.. Aku nak belikan dia moto yg pakai bateri tu.. Tekannnn je terus jalan tp abg xnak sbb dia kata Hamzah Iqbal xpandai kayuh beskal lagi, kayuh beskal pon asik ke dpn blakang je.. inikan plak nak belikan moto letrik.. Dia cadangkan bli laptop budak2 yg abc tu.. huhuh.. budak baru 2thn mana la pandai guna laptop tu.. baik belikan dia masa dia dah pandai bezakan abc ye tak???

Endingnya gi BP Mall, sbb aku tingin nak makan Cheesebake Rice kt Pizza Hut terus belikan dia beg ala2 ada white & blackboard kiri kanan.. Bleh la dia conteng2 & lekat abc/123 yg ada magnet.. Nnti aku amik gambo tp lambat sket (sbb hp masuk wad, masalah mic/speaker)..

Sejak kengandungan aku nih (bleh ke guna ayat nih? bantai je la), ada la alahan yg aku dpt.. antaranya.. xleh tgk berus gigi - gila laju aku berus gigi sbb asik tebelahak sampai muntah ijau!!.. awal2 dulu bleh la berus gak, tp endingnya still muntah.. skang ni terjeling berus gigi dlm bilik air pon leh buat aku muntah teruk.. & xleh bau waffle.. huwaaa.. ruginya!! Sampai tutup idong sbb baunya buat aku loya... aritu masa gi Jusco Tebrau, lalu kat foodcourt dia semerbak bau waffle.. sibaik aku xterbelahak kt situ gak.. Huhu rugi rugi.. Bile terbayang cam sedapnyerrr...!!!

Tadi ada Jamuan Hari Raya Universiti.. Aku antara AJK yg incharge bahagian sate.. Perghh.. Da pakai lawa2 skalinya kena godek sate la plak.. Jenuh ler lengan baju suma kena lipat.. tgn penuh dgn kuah sate, sibaik la aku ngelat sbb mabuk tgk sate yg melambak2 tu.. Siyesly, dulu aku tingin sgt nak mkn sate, bile dpn mata.. pergh.. dlm keadaan melambak2 mcm tu lagi ler buat tekak aku loya.. Pastu kena berdiri je mau pitam aku dibuatnya..

Yang paling best skali bile aku dok tepi meja.. Ye la kita kan org baru.. Mana la tau prosedur nak amik2 makanan ni kan.. Aku ingat student2 ni suma x mkn dari pagi la.. sbb tu berebut2 mcm sate tu tinggal sketol padahal ada 3 kotak beso polisterin lagik!! Gerai sate lak bukan 1 je, ada dlm 5-6 gerai.. Itu pon cam kebulo giler!! Bayangkan la melayang2 badan aku kena tolak student.. Tak kira laki pompuan, suma berebut cam nak amik duit sejota!! Sibaik kwn aku lambai2, baru ler aku bersusah payah ke tepi.. itu pon aku tepaksa menolak2 gak.. Tak sepasal ada staf ninggal kena pijak student hihi.. Nauzubillah!! Patut ler mmber2 aku suma cepat2 dok blakang.. Hampeh tul!! Takpe thn dpn sure kena incharge sate lagi, konfem aku dah tau prosedurnya...

Sibaik kitorg sempat save dlm 4-5puluh cucuk tuk staf yg jaga jamuan.. Sempat la rembat lemang/rendang, dadih, nasik goreng, mee goreng & aiskrim.. Tp aku cuma makan sate xsampai 10cucuk, suku dadih yg mcm lupa nak letak gula, aiskrim matkool 3mangkuk (hahahah giler mkn aiskrim la plak), aiskrim mesia perasa bandung.. nyum2x.. lemang 'ireng' sketul & rendang daging yg sodap!! Pastu dpt lak air asam boi yg nalla masamnya nyum2x (kena kongsi sorg sket sbb air dah abis.. sabo je la).. eii kecur air liur dibuatnya.. Pastu balik opis tgk2 nasik goreng+telo mata ada atas meja tiap2 staff (ni kes gerai xramai student la nih hihihi @ terlebih oder).. Buat keja sket sblum lunch & mata dah start berat coz dah kenyang..

Tadi dpt kertas kerja dr opis abg nak buat bengkel kt Eagle Ranch Resort, PD hehehe.. Siap bergo-cart bagai, ni bengkel ke memain??? Harap2 leh bawak famili hihih, lehla nompang cuti2 mesia!! Aritu dah lalu dpn ERR nih masa gi Family Day opis aku kat Tiara Beach.. Cam best jek!! Budak2 opis lak ajak ramai2 gi Tioman.. Adoi duit lagi!!

Masa baca paper Pancaindera lepas, aku nampak iklan Kursus Sambilan kt Polijb.. Alhamdulillah.. kursus yg abg nak apply dulu tu ada.. InsyaAllah kalu dpt, bleh la abg sambung belajar lagi secara sambilan. Aku xkisah sbb aku tau cita2 abg dr dulu lagi nak sambung belajar.. Aku pon sokong sbb ni pon salah satu cara nak upgrade life famili kitorg.. Mana lah tau insyaAllah giliran aku lak yg sambung belajar tp mcm malas je sbb aku skang bekerja dlm bidang yg aku xpernah minat sejak zaman skolah lagi.. Dulu aku benci prisip akaun, debit, kredit, trial balance, pape yg berkaitan dgn nombor tp nampaknya inilah rezeki aku hari nih.. Alhamdulillah, skurangnya pintu rezeki aku sentiasa terbuka.. Mungkin ada hikmahnya aku dlm bidang nih. Salah satunya, aku dpt tukar keja kt sini.. Kalau aku gred N agaknya aku dah terlantar kt JB hihih.. Alhamdulillah!!!..

K la, bos tengah meeting tutup akaun.. Aku nak gi serbu blog org plak.. bye..!!

Read more...

Selamat Hari Jadi Anakku Sayang..

 Wednesday, October 22, 2008

Maafkan ibu sebab terlambat buat entry ni tuk anak ibu..

Selamat Hari Jadi anakku Sayang...
Semoga menjadi insan yang berguna satu hari nanti..
Semoga menjadi anak yang soleh..
Yang pandai berdikari dan mencari ilmu..
Yang pandai membezakan antara baik dan buruk.. halal dan haram..
Ibu dan ayah doakan segala yang terbaik untuk anak kami tersayang..

Dari dilahirkan pada pukul 12:16 tghari tanggal 21 Okt 2006 :



Dari saat di Aqiqahkan semasa dlm hari :



Dari genap umurmu 2 thn 1 hari pada hari ini :



Sehinggalah akhir hayat kami... Kami tetap menyayangimu....


Selamat Hari Jadi anakku....
Muhammad Hamzah Iqbal bin Muhammad Helmi..

Dari ibu dan ayah yang menyayangimu selamanya..

Read more...

Tgk tak cerita nih??

 Monday, October 20, 2008



Sape tgk cite Knocked Up? Pelakon dia Katherine Heigl, yg berlakon cite Grey's Anatomy tu.. (ye ke memandai je aku nih) & Seth Rogen.. Cite dia psl pmpuan ni jumpa lelaki ala2 gendut laa kt satu pub.. pastu biasa la matsalleh ni tonggang arak sket terus mabuk.. pastu sesker ati ajak tido.. terus ler terpregnant..

Aku tgk cite ni dgn abg..

Pastu ada satu babak tu kakak kepada Katherine Heigl ni syak hubby dia ada affair dgn pompuan lain, dia pon ajak adik dia & mamat gendut ni gi siasat.. Rupanya laki dia ada perjumpaan dengan satu group yg gile dgn 'fantasy baseball'.. Bini dia marah la sbb slama ni laki dia menipu kata ada hal itu la ini la rupanya nak join grup fantasy baseball. Tak kisah la samada menipu sbb ada affair atau menipu sbb nak jumpa kekawan, ianya tetap satu nama 'menipu'.. Hubby dia kata la, dia boring sbb sblum dia kawen dia bleh buat apa yg dia suka.. skang cam terkongkong.. apa yg dia nak buat suma xboleh.. Pastu pungpang2x gado2, terus bini dia blah tinggalkan dia.. Si gendut tu pon gado & clash dgn Heigl psl komitmen gak..

Pastu abg pon ckp..

abg : Pape tah pompuan nih!! Psl tu pon nak gado!! Pompuan tu sbenonya xpaham, lelaki tu nak ada masa dgn kawan2 blablablabla... (ada la ayat yg aku lupa)

aku : Ala lelaki tu yg sbenonya tak paham.. mcm la dia sorg je yg hilang kawan.. Kalau dia kata bila dia kawen dia xdpt buat apa yg dia slalu buat.. beh tu pompuan tu pon sama!! Lagi la nak kena jaga anak lagi.. nak pk pasal kerja lagi.. blablabla.. (aku plak yg bebel)..

Tu la.. sbenonya bukan satu pihak je yg terpaksa berkorban bila dah berkeluarga nih.. Kalau suami sbelum kawen slalu ngeteh dgn kawan2 sampai jauh malam, xkan la dah kawen pon nak tinggalkan anak bini semata2 nak ngeteh sampai kuar embun jantan ye tak?? Cam tu gak isteri.. kalau selalu joli soping tak hengat dunia dgn kawan2.. lepas kawen xkan la nak menjoli gak!!.. Aku rasa mesti duit tu simpan tuk beli brg2 anak or buat saving.. wateva la yg dia nak buat.. tuk menjoli jauh sekali!! Semuanya pikir psl aaanaaakkk je.. takde istilah satu pihak je yg buat pengorbanan..

Contohnya mcm aku, pernah terpikir nak benti keja, cam org gila apply keja baru, tah bape kali gi interbiu SPA kt JB, sanggup turun naik Batu Pahat.. sanggup tinggalkan kawan2.. sanggup tinggalkan kerja yg dah 7thn sebati dlm diri aku.. sanggup jaga anak tanpa suami yg jauh kat Batu Pahat.. yang penting sanggup duk jauh dgn mak bapak semata2 nak hidup dengan suami tersayang.. itu pengorbanan namanya..

Sama jugak suami aku.. Sanggup turun naik KL uruskan intebiu aku.. Sanggup tolak moto kt highway bile tayar pancit.. Sanggup beli keta bila aku ngandung tuk kesenangan aku.. Sanggup cuti kalau aku/anak aku sakit... Sakit berbelanja lebih bile balik KL.. Sanggup balik sampai 1-2 pagi dari Batu Pahat.. Sanggup lupakan demam bila ujung minggu.. Bile aku dpt pindah, dia sanggup carikkan rumah, uruskan perpindahan aku.. Segala-galanya lah.. Ini pengorbanan dia pada aku..

Semua pihak ada bahagian masing2.. Jadi.. pengajaran dr cerita nih!! Dua2 ada pengorbanan, cuma mungkin setiap org tu lain pengorbanannya... So xyah la nak terasa sorg2.. Sementara masih ada suami/isteri nih baik habiskan masa bersama-sama.. Bile dah kehilangan salah sorg, menangis pon xguna..

Paham tak cite aku nih? Lantak korang la.. hahahahah... aku rasa cam da lari tajuk je hihihi...

(Cerita ini takdek kena ngena dgn life aku & abang, kebetulan je tgk cite tu!! Saja nak kongsi dgn korang)..

Read more...

Payung Emas..

Sape tgk cite Ayat-Ayat Cinta?? Ala cite endon tu psl student Al-Azhar kt Mesir kawen dgn awek indon berdarah Jerman, then suami dia kena fitnah. Pastu dia izinkan suami dia kawen satu lagi tuk selamatkan suami dia.. gitu la sket sinopsis dia.. Ni perbualan antara aku dgn suami aku..

aku : bagus pmpuan ni nnti kt syurga dpt payung emas..
abg : payung emas? nape?
aku : ye ah, sbb dia izinkan suami dia kawen satu lagi.. dpt la payung emas nnti..
abg : ooo gitu, beh tu yg pompuan satu lagi pon dpt gak payung mas la ye?? (refer pada isteri no 2)
aku : tak la.. dpt payung koyak..
abg : hehhe.. nape lak??
aku : sbb dia rampas suami org.. dapat ler payung koyak rabak.. ok la tu dpt gak payung.. hehe..

pastu perbualan lain lak..

abg : awak plak bile nak dpt payung emas? hehehe
aku : payung mas? abg tu payung avon pon tak layak tau tak??
abg : eh nape lak tak layak???
aku : mmg xlayak pon.. kalu nak payung gak,bleh.. tp ujung payung kena masuk kt bontot pastu bukak payung beso2 hahahhaahhaa...
abg : sabo je la..

perbualan lain lagi..

abg : bile nak dpt payung mas ni??
aku : blehhh... sediakan duit nafkah hamzah iqbal RM1,000, nafkah ayg RM1,000, bayarkan duit keta tiap2 bulan tuk kegunaan kitorg, pastu rumah atas nama ayg.. kiranya duit gaji sesen pon ayg xkuar tuk bayar utang.. Baru ayg bagi payung emas... ala.. x susah kan??
abg : erk.. bleh bleh... tunggu abg kaya nnti ek..
aku : ok..

-the end-

cite ni telah diubahsuai mengikut sukati aku sbb ada yg aku dah lupa ayatnya..

Read more...

Gambo Cuti2 Raya..

 Tuesday, October 14, 2008



Ni kat Tanjung Malim, masa nak pinjam Tudung Uda (Yg tgh makan maggie goreng tu ler.. adik ipo aku).. Tgk la Hamzah Iqbal xreti dok diam.. Baju pon pakai baju basahan je sbb da kena muntah..


Singgah minum dulu kat Petronas R&R mana tah...



Malamnya tido kat Damai Hotel, Parit Buntar... Perak..

Gambo Bawah :
Di Jusco Seberang Prai..


Sempat begambo dgn Otomen.. Belikan satu patung otomen tuk bagi dia dok diam..

P

Lunch kat Nando's.. xreti dok diam!!!



Budak kecik yg xreti dok diam.. Tgk ler baju lain suar lain sbb dah kehabisan baju.. Siap dpt sorg kawan.. Tgk ler tangannya.. time berlari pon letak tgn kt belakang.. Cam OKB lak..





Ni anak ke ayah yg suka nih?? Mula2 eksaited nak naik.. bile panda tu bergerak terus Hamzah Iqbal loncat turun.. Tepaksa laa (tepaksa ke? heheh) ayahnya pon naik skali.. Sibaik mainan ni jenis yg beso.. RM5 tuk 10 minit..


Dah puas post gambo dorg.. giliran aku lak..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP