Powered by Blogger.

Jalan2

 Friday, February 22, 2008

"Bu, mana kolam air panasnya??"
"Jgn terjun Hamzah Iqbal, nnti ada ikan joss"
"Ala.. kat mana nak mandi air panas ni?"

Ahad, sepatutnya tengahari tu kitorg bawak Hamzah Iqbal gi mandi-mandi kat Air Panas Sg. Gersik tapi MasyaAllah ramainya umat & air pon dah jadi keruh so abg pon planning jln2 kat Tanjung Muor. Tgk ler dgn baju biasa aku & Hamzah Iqbal yg x ensem, mmg x redi pape pon. Lepak jap kt tepi tu sambil tepikir nak buat ape.. Tiba2..

"Bu, kita tolak budak tu nak??"
"Bile bot nak jalan ni?"
"Eh tak shampoo ek? Nape bau kepam?"
""Bot ni leh sampai indon tak?"
"Ala tanak duk dgn ibu.. x macho"
"Tudung I ensem tak yang?? Angin kuat laa"
"Geletek dia sampai Muorrrr!!!'
"Wahh.. cam musim banjir kan?"
Pemandangan dari tengah2 sungai!

Abg planning naik River Cruise sepanjang Sungai Muor sampai ler Muara Selat melaka.. Syok gak.. Dewasa RM10.. Anginnya membuatkan aku rasa nak "ZZZZZZ" sepanjang perjalanan.. Mula2 je Hamzah Iqbal melalak sbb tanak pakai safety jacket.. lepas tu mula la buat perangai.. abis air liur dia terbang & hinggap kt muka aku.. hampehh!! Lepas tu pegi Giant Muor saja survey2 tempat best..

"Nah cuba pakai sandal ibu ni, muat tak?"
"Jap test dulu"
"Ish lamanya si kenit nih mengetest"
"Cepat la test, sampai telondeh suar ibu tunggu"
"Kalu sandal ni buat terjun pondok bleh tak bu?"
"Mana bleh, bak sini balik sandal tu"
"Bior ibu yg test terjun"
"Haa... ibu ok ke kt bawah tu?"
"Mesti la ok, ayah kan adaa"
"Giliran kita lak terjun pakai sandal"
"Penat la, main lepak2 nak?"
"Kan muka kita dah kena sunburn"
"Pampers pon dah berat la bu.. "
"Cepat la tukar.. lambat la ibu nih"
"Huwargghh.. kan kita dah ngantok!"
"Yah.. jom balik!!"
"Lenkali kita pegi lagi yee... "

Kat atas ni gambo yg di ambik kat Sri Menanti Laut.. Perghh lawa pemandangan kt situ tp masa tu panas terik & air pon surut.. pantai ni xleh mandi manda sbb tanah gambut.. Sblum kitorg balik tu sempat ler nampak satu couple cina ni tgh posing2 amik gambo kawen.. Mmg ensem.. pemandangnya laa bukan laki cina tu :p..

Read more...

Di mana dia.. selipar bulu saya?

 Tuesday, February 19, 2008





Cuba tgk kaki hamzah ade ape?? selipar??? Ooo amik selipar nenek ekk?? nape kanan je???




Cuba tgk dia buat ape???

Read more...

Buaikuuu lajuuu...

 Monday, February 11, 2008

Ni video masa Famili Day.. Hamzah Iqbal berbuai sambil menyanyi.. tp x bape dengo sgt sbb bila aku dekatkan enpon, terus dia benti nyanyi.. Mata dah stim sbb ngantuk.. tp tetap xnak turun dari buai.. ramai budak2 beratur nak tunggu turn, ape leh buat.. anak makcik ni x puas lagi ler nak main.. heehe... eh, ada awek lak main buai kt sbelah.. tu anak kwn abg..

Ni pon salah satu acara dlm Family Day - kayuh beskal paling lambat, tp time ni dah abis acara so abg dgn Hamzah Iqbal pon lenjan la main ni.. time ni ler ada 1-2 org paparazzi shoot video dorg.. kiut jek rasa ek... tah mana dia nak letak video anak aku.. aku nak gak komisyen hehehe...

Read more...

Aku kena tagggg.. Ohh tidak!!~

citt... aku telah ditagggggg.. tidakkkkk!!!!~



1. Nama 'Timang-timangan' anda oleh yg tercyg..?

Sayang lerrr ape lagiikkk :p.. Hamzah Iqbal panggil aku abuu.. sabo je la..


2. Anda seorang yang..(Describe 3 per. tentang diri anda)

Pendiam
Penakot
Pemalu

3. Insan teristimewa ? Describe 3 per. yg mbuatkan dia terlalu istimewa dimata anda..

Penyayang
Pandai ambil hati
Pelawak
Ketiga-tiga perkara di atas mewakili abg & Hamzah Iqbal..

4. Makanan & Minuman favourite anda..

Nasik goreng cina, sbb boleh suap Hamzah Iqbal
Milo ais kurang ais.. sbb tepaksa kongsi dgn Hamzah Iqbal


5. Favourite colour..

Dulu biru, sekarang coklat.. tah nape tah.. kalu leh tikar getah sampai la ke langsir suma nak coklat.. tp laa ni langsir x ganti lagi, fulus ilek.. tungguuuuu.. Tp rumah nampak gelap la.. tuko ke cream bleh tak?? hehehe...

6. Favourite movie past 3 weeks..

Cite ape ek? Rasanya last tgk cite National Treasure 2.. err dengan.. dengan.. haa.. dengan I Am Legend.. Will Smith punya cite maa... 2 ari berturut2 tumpang Hamzah Iqbal kt kg.. Siannnnn dia...

7. Favourite song..

Takdek tp slalu sblum azan dah biasa bukak channel Oasis dgr selawat & azan.. mesti Hamzah Iqbal tenganga... err.. ni tak termasuk kategori lagu kan???

8. Siapa yg selalu membuatkan anda tergelak..

Keluarga, termasuk abg, Hamzah Iqbal.. mak... abah & adik beradik.. Huhuhu rindunya... kawan2 pon x lupa gak... baca email yat pon aku leh tegelak sorg2.. Ym dgn intan pon aku leh tersengih2...

9. 3 sikap yg membuatkan anda stress..

Suka paksa.. xleh buat sndirik ke??
Sombong... plus bodo.. sombong bodo la kan???
Lepas tangan... nyampah!!!~

10. 3 yg mesti ada dlm h/bag anda...

Wallet.. tp slalunya dlm pouch bag abg sbb ngelak dr kena selongkar Hamzah Iqbal
Henpon.. yg dah sengal..
Pencil Box.. brg2 stationaries yg penting cam pen, gam, pemadam, pengasah pensil, selotep.. err.. cam budak2 lak aku rasa.. yg ni abaikan je la sbb slalu tetinggal kt opis..

11. Kali terakhir anda beriya-iya menangis..kenapa..

2-3 ari yg lepas... tengok Hamzah Iqbal kena paksa makan ubat dgn ayah dia.. sedih woo.. x sampai ati je rasa.. Siannn...

12. Perkara yg paling lucu atau memalukan dlm hidup anda...

Pakai kain terbalik.. yg lipat dpn aku letak kt blakang.. Hahahh ni kes ari Jumaat ler ni, balik masak terus tuko baju.. bila dah lambat gi opis aku pon sarong jek.. lepas opis hour baru aku pasan.. sibaik ler aku x banyak bejalan.. malunyaaa.. sibaik xdek org tego..

13. Tag 6 member anda...

Kalu tag mmber yg xdek blog bleh ke??? Heheheh suh dia buat dlm ati ahh... OK ah aku tag Yat... nnti dia post kt blog aku nih...

Read more...

tag kawan hamzah...

 Wednesday, February 6, 2008

1. Nama anak anda?. Umur anak anda
Nor Hidanah Syafeeqah Shah binti Norhishah. umor nak masuk 1 thn 3 bln (11 nov 2006)

2. Apabila terdengar lagu, anak anda akan..
Angguk2 geleng2… tangan macam tgh menari tarian piring/lilin… kalo tengah baring pun sama tapi kalau rasa tak berapa feel or tak puas hati cepat2 dia duduk… kekadang bila dia duduk lagu dah abis(iklan) kesian plak aku nengok so aku sambung lar nyanyi lagu tu supaya takkempunan dia nak ayun tangan dia

3. Apabila melihat tv, anak anda akan..
tengok citer kalo orang tu gelak dia pun gelak ler cam ler klako sangat sampai terbahak2 sambil tepuk2 perot…

4.Apabile melihat anda memakai baju lawa, anak anda akan..
angguk2 tunjuk kepala dia (konon2 cakap betul lar pi amik cap tu ibu..)

5. Barang kesayangan anak anda..
banyak… salah satu teddy bear kecik yg dalam dia isi bean tu… teddy bear tu ada kocek kecik dalam kocek ada bantal kecik bentuk love (sebenonyer ayah dia bagi masa 1st year kawen masa valentine day)

6. Pakaian anak anda yg paling anda suka
bila dia pakai baju kurung kotak2 kecik yg aku buat raya ari tu… cam anak dara jer anak aku nih… tapi baju tu dah singkat coz feqa dah tinggi…

7.Makanan & Minuman kegemaran anak anda
semua air yg orang minum termasuk air anak jiran yg minum depan anak aku pun anak aku tak malu mintak sambil jerit2 nak… nak…

8. Aksi anak anda yg paling anda suka..
bila dia geli aku letak ikat rambut aku kat leher dia. Ikat rambut aku tu diperbuat dari kain reben cam bulu2 skit… geli betul dia gelak sampai penat tapi tgk muka dia kelakor… memang dia geli tul letak kat tgn pun dah kecut cam org geli…

9. Anda geram pada anak anda bile..
jalan kat pasar raya dia capai summer barang tanpa aku sedo abis terabor n bila dia memanjat meja sofa… pas tu terjun…

10. Anda rasa nak cubit2 anak anda bile..
tak nak duk diam…

11. Bila anak anda nangis, anda akan..
peluk dia n gosok belakang dia sambil buat klako nanti tetiba jer dia gelak…

12. Perkara yang anda suka buat dengan anak anda..
main sep sep sep min min min….

13. Ucapan untuk anak anda..
semoga menjadi anak yg baik solehah dan berguna hormat ibu ayah n orang tua…

Read more...

Like Father Like Son - Ver: 2

 Tuesday, February 5, 2008

Nak tgk si kembar ni lagi???

Ini ayahnya...



Dan ini anaknya...



Gambo ni diambil di hari dan waktu yg berlainan.. Fesyen tido tu pon kebetulan, bukan dibuat2... kalu dah namanya anak ayah... mmg sumanya ngikut ayah...

Read more...

Famili Day & Mersing

 Monday, February 4, 2008

Sabtu.. pagi2 lagi dah bersiap nak gi Famili Day.. tgk ler gambo2 di bawah..

Gambo 1 & 2.. abg & Hamzah Iqbal beraksi di padang..
Gambo 3-5.. muka budak ngantuk yg x serik nak main beskal.. Melalak2 bila turun beskal.. ni lepas abis acara kayuh beskal paling lambat.. kitorg x masuk pooonn..

Gambo 1.. acara main jongkang jongket bersama anak..
Gambo 2... paparazzi yg sonok tgk gelagat Hamzah Iqbal nak bwk lari bola rugby.. tak tau ler bape byk gambo & video dorg amik.. ade je aksi yg dorg suka shoot.. naik segan lak aku..
Gambo 3 & 4.. bersama hadiah johan acara balik rumah paling cepat.. hahhaha.. Tipu je ah.. yg beso tu hamper abg & yg kecik tu hamper aku.. Kitorg laki bini dpt hadiah cabutan bertuah.. mmg bertuah kan??? Actually nama abg dipanggil pagi2 lagi & masa cabutan bertuah nama aku dah waktu tghari, kitorg dah ada dlm keta & nak berambos dah.. aku ckp dgn abg tunggu ler kejap sbb x puas ati nama aku xdek.. kebetulan dgr ler kt tgh padang tu dorg tgh panggil nama2 org bertuah.. Boring gak la tunggu sampai aku give-up..
Masa abg tgh letak Hamzah Iqbal kat carseat, tetiba aku dengo org panggil no pekerja aku sayup2.. (ingat2 lupa sbenonya no nih).. Aku pon jerit ler kat abg.. abg pon cam "hah??" terus lari pegi tengah padang sambil jerit2 angkat tangan.. Jauh giler stadium tu & siap kena lalu longkang beso.. Mmg klako abis sampaikan aku yg dlm keta ni gelak ketuk2 dashboard lagi.. Masa panggilan terakhir aku tgk abg x sampai lagi & tetiba dorg panggil no. lain so aku bajet xdapat la tu..
Skali tgk tgh padang abg tersengih sambil jinjit hamper comel.. Wahhh aku dapat la.. Hahhahahahahahahah.. syoknya.. matcooolll.. Dlm keta Hamzah Iqbal diapit hamper kiri kanan & dia pon dah xtau nak main dengan hamper yg mana satu.. balik umah aku ler yg excited bukak hamper tu.. amik jajan sket2, masuk plastik & kasi jiran2 sbelah yg ada budak kecik.. Huhu puas ati tul.. Lepas tu balik masing2 tebongkang tido..

Lepas Asar cabot lari ke Kluang.. Kunun2 nak gi Giant Kluang parade.. tp tgk gelagat hampeh umat2 yg x reti sabo nak parking, terus kitorg patah balik.. pape ah!! Mydin KL pon x kecoo camni, kata abg.. hahahaha..
Ahad gi Mersing.. Makan-makan carik jalan.... sampai kena beli peta Johor... hehehe.. wellwellwell..kitorg mmg kaki sesat... tak sesat maka x cinta.. hahahhaha... Aku ler co-pilotnya sampai mau 10x bukak peta... Abis suma landmark aku sebot.. sibaik sampai..

Aksi anak& ayah yg x reti diam, ade ke patot Hamzah Iqbal nak terjun tebing tu.. sibaik ler air surut, kalu pasang mmg aku x jejak pon kat tmpt jalan kaki tu.. Takottt beb!! Aku ni bab2 air penakot sket...



Aksi ibu & anak yg susah nak amik gambo.. Asik nak lari je anak aku ni.. Bape kali jatuh aku pon xtau.. Aku lak sibuk nak betulkan tudung yg cam nak tecabot kena tiup angin..
Tak bape best la gi sini sbb...
Tempatnya mmg bleh la dikategorikan cantik.. tp org2nya yg aku tak berkenan.. ade ke patot sempat satu couple tu leh main carik2 jerawat kat wakaf tepi tebing tu (cth wakaf leh tgk dlm gambo atas).. kt wakaf lain ada lak group senior yg bawak botol kecik tulis 'liquor'.. Huhuh air ape tu? Kuat tenaga batin ekk???
Ada sekumpulan bdk2 muda selamba katak je gelakkan sorg makcik pelancong indon (aku rasa la tgk dari pakaian dia).. disebabkan angin telah menyelak kain terbelah dia sampai nmpk suar dlm (actually kain dlm yg jenis seluar.. bukan spender cam superman tuu.. ish otak blu la korg nih!!). Tak baik tau gelakkan org tua... dorg ni cam menunjukkan cth x baik psl org Malaysia ni..
Remaja merendek bukan main ramai.. ngalahkan yg datang dgn famili.. Kitorg yg berfamili ni yg naik segan.. Takdek otek buat round ke??? Aku plak yg geram.. Tempat elok beriadah tuk famili dah jadi tempat berzina lak.. Sori ye org Mersing.. bukan salahkan korg.. Tah2 yg dtg buat mende x elok ni, org luar..
Tu je le aku nak komen.. Kalu la dorg jaga pantai ni elok2, nescaya (cewahh) ramai org datang nak berkelah kt sini.. Signboard larang berzina bukan main byk, tempat yg dekat signboard tu ler ramai merendek.. Ish!!!.. Siang hari plak tuu..



Gambo Hamzah Iqbal sebelum muntah.. sabo je la..
Disebabkan jalan Kluang-Mersing ni bengkang-bengkok, abg pon berangan ler bawak drift cam Initial D (xdek drift mana pon :p).. aku pulak kata Hamzah Iqbal ni macam tauhu.. Dlm cite tu kan dia drift bawak tauhu turun bukit.. Punyalah fragile xnak tauhu tu tumpah.. Akhirnya tauhu kitorg pon tumpah.. Abis basah carseat & baju Hamzah Iqbal.. Aku rasa dia mabok kot.. masa pegi dia rileks je sbb dia tido, masa balik dia leh jaga lak.. Byk kali gak la sampai lembik anak aku.. Dah ler kwsn tu xnmpk penempatan lgsung..
Smpai kat Kahang (betul ke nama ni? aku lupa la..) singgah ler masjid tuko baju & lap2 bdn dia.. Sian.. lembik abis.. Carseat terpaksa sorong masuk boot & aku duk dgn dia kt seat dpn.. Adeii cam nak patah tangan aku ni riba Hamzah Iqbal yg tertido kepenatan.. Agaknya terkejut bila kena tegor "Okkeiii" dgn polis yg jaga roadblock kat Ayer Hitam terus Hamzah Iqbal terjaga.. haahaha aku dgn abg je yg paham..
Sampai opis abg kul 5.30 coz abg kena tutup lab.. Ingatkan nak mkn pizza kt bando, so benti ler smyg dulu kt masjid opis, Hamzah Iqbal pon muntah skali lagi & kali ni atas baju & suar aku.. Sabooo je la..
Aku cadangkan kt abg balik mandi & semayang dulu sbb dah dekat dgn rumah.. Bila dah sampai rumah malas plak nak kuar.. Akhirnya pizza diganti dengan macaroni bersoskan sosej panggang (dlm tin.. hahahahha.. cepat dan sedap dimakan :p)..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP