Posts

Showing posts from March, 2008

Suatu Hari

Image
Di suatu pagi yang lapar.. Aku masak daging perap goreng je.. nak resepi??? (ni tuk aku sorg je makan sbb masa ni aku mc huhuh.. )

1) Daging batang pinang dlm segenggam (jgn la ko pi genggam2 daging tu, ko potong2 la agak2 tuk sorg mkn)
2) kicap cair maggie
3) jintan manis&putih (kisar)
4) lada hitam (kisar @ bli yg dlm botol kecik tu je)
5) stengah bijik cili benggala (potong kecik2)
6) bawang kecik 2 ulas (mayang)
7) bawang putih seulang (mayang)

daging masuk dlm mangkuk & curah kicap cair, jintan manis&putih, lada hitam & perap la 10 minit dlm aisbok.. suma brg2 ni xdek sukatan.. suma main curah je.. kicap cair tu sedap kalu byk2 sket sbb aku x guna garam.. sedap wooo...
pastu goreng ah dgn cili benggala, bawang kecik & putih tadi sampai garing.. walaweh.. sedap mkn panas2.. K.. cukup ler cite psl makan..


Suatu hari di dalam kereta..


Disebabkan hubby aku kena gi kursus kat Morib selama 3 ari, so selama 3 ari jugak la aku kena drive.. huwaaa.. mencabar beb... ari pertama je…

Makan-makan Carik Jalan

Image
Si kecik & ayahnya dia Dataran Pahlawan, Melaka



Kalu tak silap aku, masa ni kitorg ondewei nak gi KL, singgah kat Jusco Melaka.. Seronok betul Hamzah dapat naik Thomas.. Sibaik la x nangis suh bawak balik, kalu tak mati aku!!!



Kat Tesco Cheras, sonoknyaaa dapat main.. Sibaik la pegi mlm & cuma 3 org budak je yg ada dlm ni.. So xdek la kes anak aku kena buli ehheehe.. Bukannya nak naik gelongsor.. Terjun dari atas gelongsor ade laa..



Nenek KL bersama Hamzah Iqbal & sepupunya Mia Nur Khalilah.. Sian nenek, cam nak bergusti je jaga budak2 nih.. Abaikan gambo pemandangan kt belakang tu ye.. masa ni ujan lebat tepaksa angkut suma kain baju masuk rumah..



Tengah tunggu turn untuk keta dicuci.. Tgk la betapa nakalnya Hamzah Iqbal.. Susah tul aku nak begambo dgn dia.. Masa keta tengah cuci, dia da stat buat nakal coz nak main lari2 kt dpn skolah Tmn Mulia tu.. Ayahnya dah bising tp aku layankan je la, kang kalu dia melalak satu BTR leh dengar.. Time dia lari2 tu.. 'Buk!', ini k…

Cite Hamzah Iqbal..

Smlm lepas maghrib tetiba Hamzah Iqbal melalak2 tunjuk atas peti ais.. Aku riso gak nape la si kecit ni nangis beria2.. Dah la ptg tu kitorg merayau ke Simpang Renggam, Kulai & JB.. Aku pon buat muka bengis ah & marah dia.. Mati2 aku ingatkan dia nak main Ridsect.. Abg pon bangun & tutup lampu dapo & ruang tengah.. Hamzah Iqbal still nangis2 nak bende atas peti ais..Lama la gak dia menangis, bila dah tahap x sampai ati tu, kitorg pon bawak ler dia gi kat peti ais.. Aku riso je bdk ni kena kacau ke hape.. Korg nak tau apsal dia nangis???Rupa-rupanya dia nampak kotak mainan Thomas & friends kat atas peti ais tu.. Laaaaaaa... Sesia kena beduk dgn aku.. Yg x bestnya, bila da dpt kotak dia melalak lak nak Thomas.. Mana aku nak carik Thomas tgh2 mlm ni sbb Thomas dia dah tertinggal kt KL.. Ish ingat plak mamat ni, aku ingatkan bdk umur2 cam dia ni x ingat mainan apa yg dia ada... So, nnti balik KL mak tlg ingatkan angah bawak balik Thomas Hamzah Iqbal yeee...Dah la masa …

Mana suratnya???

aku tensennn...!!!! Nape la suma surat2 yg aku buat leh ilang? Padahal elok je aku dah bagi kat bos.. Ade org sabotaj ke? Mustahil.. xdek sbb pon org nak sabotaj aku.. ke bos aku yg sabotaj??? Dah bagi dia surat tuk semak tp dia ckp dah bagi aku balik tuk edit tp aku x bagi balik kat dia tuk sign.. arghhh!!~ Korang paham tak ni? Nasib ah.. aku still nak cite.. Skang jabatan dah call tanya surat, kalu x dpt surat dr kitorg dorg xleh proceed bayaran.. Tapi aku dah bagi bos suh sign kelulusan, dlm fail pon xdek sbb mesti la aku kasi dia yg original.. Dalam sistem bos dah luluskan tp mana suratnya???? Masalahnya skang ni kalu aku tanya dia mesti dia kata dia dah bagi aku balik.. Bos always rite kan???? Arhghhhghgh lagi.. Esok konfem jabatan call aku balik.. leceh ahh!!!! Tensen.. tensen.. sakit jiwa dah ni.. Dah la surat aritu dia kata aku yg uruskan tp aku dah cek dah, bukan aku yg hantar & fotostat surat tu.. skang surat original dah ilang & sape yg kena blame???? sape lagi!! Aargh…

Midvalley diserang org Batu Pahat

Image
TOTT.. TOTT.. hamzah bersama thomasnya kat Manhattan Fish Market.. Org Batu Pahat ni tetiba ngidam nak makan seafood lak.. kunun2 amik platter for 1 nak jimat, skali jadi lagi mahal sbb aku gi ngengada oder soup amende tah dgn chocolate shake hehehe.. Ni ler muka saya yg x reti diam, nasib baik ibu saya bawak air kotak milo, kalau tak mesti saya abiskan ice lemon tea ayah saya hehehe.. Geram je aku nak bli sofa budak2 ni, leh jadi tilam bila bukak tmpat duduk.. dah la gambo ferrani.. eii sabo.. sabo.. hamzah buat x pedulik je sbb sibuk nak main thomas..

Midvalley ni dah bertambah beso & parking dah bertambah2 sampaikan bleh sesat.. Nyampah tul kalu dpt parking kat The Garden, penat menapak..

Ni je gambo yg ada masa balik kl aritu.. lupa lak nak posing byk2.. sibuk nak ngundi la ni sampai sumanya lupa...

PRU

Semua dah tau keputusan Pilihanraya Umum yg lepas.. so banyak la suara2 sedap & sumbang yg aku dengo sepanjang2 minggu ni.. Sampaikan satu kala tu naik muak aku mendengonya.. Pada aku, yg sudah tu sudah la.. tanggungjawab kita tuk mengundi pilihan kita dah pon lepas. So penyokong yg menang bleh la bersorak & yg kalah xyah la nyesal2 lagi.. sbb xleh gostan2 lagi pon.. Sekarang ni masa untuk kita terima pembaharuan.. Tak kira la pihak kerajaan @ pembangkang perlu ada pembaharuan tuk naik taraf rakyat di negeri masing2 (khususnya) & negara (amnya).. Kalau xdek siapa yg menyokong pentadbiran negara, siapa lagi? Takkan kita nak harapkan org luar plak.. Pentadbiran negara lak xleh la pegang sbelah pihak je.. Skang dah jelas kita ada mcm2 pihak dlm pentadbiran negara so masing2 mainkanla peranan sepatutnya.. jgn sumanya pilih kasih... baik kerajaan maupun pembangkang.. Mainkan peranan untuk rakyat, negara & manifesto yang telah dijanjikan.. xkira la ngambil masa berpuluh2 tahu…

Ini Saya

Image
Lama tak tengok muka saya kan?? Rindu tak kat saya???



Ni muka saya dari dekat.. cantik tak rambut saya? Sekarang rambut saya dah pendek.. Ibu saya lupa la nak amik gambo saya... Nanti dah amik gambo nnti saya tunjuk rambut baru saya.. Saya tak menangis pon masa gunting rambut.. Saya baik kan kan kan??





Ini gambo saya tgh main2 daun kat opis ibu dan ayah saya... Nasib baik semut api x masuk dlm suar saya.. Masa ni rambut saya nak pendek tp saya tetap ensem kan kan kan???




Ini gambo saya tgh kacau ayah saya semayang... Saya rajin semayang dpn ayah saya, sampaikan ayah saya xboleh nak semayang.. Sekarang ibu saya dah bentangkan sejadah sebelah ayah saya, jadi saya boleh semayang dgn ayah saya...
Ni gambo lantai & kaki saya.. masa ni saya tgh berebut enpon ibu saya.. Pandai tak saya amik gambo???? Tapi lepas tu saya nangis sebab ibu saya pukul bontot saya.. Tu la lenkali saya x nakal lagi, saya x amik enpon ibu lagi.. Nanti saya amik enpon ayah pulak...