Powered by Blogger.

Suatu Hari

 Monday, March 31, 2008


Di suatu pagi yang lapar.. Aku masak daging perap goreng je.. nak resepi??? (ni tuk aku sorg je makan sbb masa ni aku mc huhuh.. )

1) Daging batang pinang dlm segenggam (jgn la ko pi genggam2 daging tu, ko potong2 la agak2 tuk sorg mkn)
2) kicap cair maggie
3) jintan manis&putih (kisar)
4) lada hitam (kisar @ bli yg dlm botol kecik tu je)
5) stengah bijik cili benggala (potong kecik2)
6) bawang kecik 2 ulas (mayang)
7) bawang putih seulang (mayang)

daging masuk dlm mangkuk & curah kicap cair, jintan manis&putih, lada hitam & perap la 10 minit dlm aisbok.. suma brg2 ni xdek sukatan.. suma main curah je.. kicap cair tu sedap kalu byk2 sket sbb aku x guna garam.. sedap wooo...
pastu goreng ah dgn cili benggala, bawang kecik & putih tadi sampai garing.. walaweh.. sedap mkn panas2.. K.. cukup ler cite psl makan..


Suatu hari di dalam kereta..


Disebabkan hubby aku kena gi kursus kat Morib selama 3 ari, so selama 3 ari jugak la aku kena drive.. huwaaa.. mencabar beb... ari pertama je dah cukup havoc sbb bila aku pulas stering mesti aku tertekan hon.. ampeh tul vios nih, dulu bawak kenari hon kecik je.. xsangka lak hon gedabak vios ni menyusahkan hidup aku.. 2x aku tertekan hon, sampaikan keta nak kuar simpang terus berenti sbb ingatkan aku hon dia.. huhuh.. sori yee.. tak sengaja.. saya budak baru belajar.. (Gambo tu dlm keadaan tertekan sbb hujan lebat pada hari terakhir aku drive.. sibaik ler abg balik kul 7 tepat, so aku pon tunggu ler dlm keta coz xnak drive hahaha..)


Gambo menunjukkan aku drive x pakai kasut.. Time ni bukan main lagi aku aim tepon nak amik gambo skalinya tetiba abg ketuk cermin keta, tepanjat aku..



Gambo duit syiling yg abg kumpul tuk buat bayo tol, kalu matpit nmpk ni, bahye woo.. aku dah kira sumanya ada Rm7 hehe (lepas duit rokok kata abg)


Tgk la hon vios ni, ni ler menatang yg nyusahkan hidup aku, tp hari ke 2 & 3 hidup aku xsusah dah sbb time nak pusing stering, aku siap kepakkan ketiak hahah.. bleh bayangkan tak??


Cukup payah nak adjust amik gambo sndiri.. Nampak tak ujan lebat kt luar tu.. Kalu nampak, mmg lagi 3 jumaat la..


Ni aku tuko kepada Night Mode, lagi clear ek.. Maklum la guna tepon cikai..


Suatu hari di Teluk Kemang, Port Dickson..


Mula-mula tu nmpk laut cam eksaited ah, dpt jejak pasir tu dia dah suka sangat.. Dapat cecah air.. jgn ckp la.. terus xnak balik beb!! Pastu sepanjang pantai tu dia nyanyi.. Jgn tanya lagu ape, aku pon xtau.. Rugi x amik video sbb memory dah full..



Suatu hari di BTR, Hamzah Iqbal dan Mia Nur Khalilah :

Cam senyum geram je Hamzah Iqbal ni, sepupunya pulak cam nak gadoo..

Tepi sikit ahh, xmuat.. tgk saiz ahhh

Ape tengok-tengok? Ada kes??

"Urghh, sempitnya tempat kita.." ckp Hamzah Iqbal dlm hati..

"Aaaa... tangan letak kt mane tuuu!!!"


"Ape? Tak boleh ke kita letak tgn kita kt sini?

"Kita geli ahh"

"Eleh tu pon nak geli"

"ye laaa.. ye laa... Biar la kita turun"

Suatu hari ni Parit Raja..


Auu.. Seksinya anak ku... Abaikan tilam yg parking baeekk punya kt ruang tamu.. Time tu baru ngemas... Kitorg saja tido luar sbb senang tgk tv, tu yg abis suma tilam angkut kt ruang tamu..

p/s : Nanti kalu aku rajin aku upload koleksi Thomas & Friends Hamzah Iqbal, Tamagotchi Ver:5 aku & Koleksi Lego abg yg reganya mengalahkan harga koleksi aku & hamzah iqbal.. Ni kalu sesak2 leh pajak tak???

Read more...

Makan-makan Carik Jalan

 Thursday, March 27, 2008


Si kecik & ayahnya dia Dataran Pahlawan, Melaka



Kalu tak silap aku, masa ni kitorg ondewei nak gi KL, singgah kat Jusco Melaka.. Seronok betul Hamzah dapat naik Thomas.. Sibaik la x nangis suh bawak balik, kalu tak mati aku!!!



Kat Tesco Cheras, sonoknyaaa dapat main.. Sibaik la pegi mlm & cuma 3 org budak je yg ada dlm ni.. So xdek la kes anak aku kena buli ehheehe.. Bukannya nak naik gelongsor.. Terjun dari atas gelongsor ade laa..



Nenek KL bersama Hamzah Iqbal & sepupunya Mia Nur Khalilah.. Sian nenek, cam nak bergusti je jaga budak2 nih.. Abaikan gambo pemandangan kt belakang tu ye.. masa ni ujan lebat tepaksa angkut suma kain baju masuk rumah..



Tengah tunggu turn untuk keta dicuci.. Tgk la betapa nakalnya Hamzah Iqbal.. Susah tul aku nak begambo dgn dia.. Masa keta tengah cuci, dia da stat buat nakal coz nak main lari2 kt dpn skolah Tmn Mulia tu.. Ayahnya dah bising tp aku layankan je la, kang kalu dia melalak satu BTR leh dengar.. Time dia lari2 tu.. 'Buk!', ini kici punya budak suda jatuh laaa.. Itu bukan sikit2 punya jatuh.. ini darah punya bibir sudah keluar.. Ape lagi, kena jeling ler dgn ayahnya.. Bukan Hamzah Iqbal yg kena jeling.. Aku ler yg kena.. HUHuhuhuhuhuhuHUHUhu...!!!



Gambo budak comey ni sebelum nakal..




Lupa nak bagitau, masa dtg KL aritu ada la 7 jam dlm keta.. Kebas bontot kitorg 3 beranak.. Saja lalu jln dalam, singgah Dataran Pahlawan, Jusco Melaka, Gi McD Ayer Keroh & makan McD dpn Taman Botanikal (eh ye ke nama tmn ni? yg kat area Tol Ayer Keroh tuu)..



Balik Batu Pahat pon 7 jam, sengaja carik penyakit gi Pulau Indah (pulau kontena), berbekalkan peta Selangor yg dibeli di N9 (Kelako ek, jauh giler bli peta).. menyusur ke banting, singgah Morib, kunun2 nak singgah Bagan Lalang tp tah cemana leh termiss, dlm peta ada tulis tp hakikinya xnmpk pon pantai... kitorg salah jln ke hehehe.. ajak Hamzah Iqbal main air kat Teluk Kemang.. Kuar ke Tg Bidara (sempat lalu dpn simpang rumah arwah nenek.. rindunya.. Dah jd perkampungan Hadhari laa).. Kuar balik kt Ayer Keroh, masuk Tangkak, Lalu Jambatan Pulau Pinang (hahaha, klon je nih), & terus ke rumah metua aku.. Wahh.. kebas tak bontot????


Ni bebetul namanya makan2 carik jalan.. Kat KL je 2x gi Midvalley (sempat mkn kat Manhattan Fish Market lagi hehee), 2 kali gi Tesco (sbb nak mkn donut Big Apple), gi Tabung Haji, jalan2 lagi.. Huhuh pendek kata, sediakan je la duit tol & minyak..



Huhu Kami Puas.. Kami akan adventure lagi di hari dan waktu yg berlainan Tahun2 depannya (bukan sekarang, byk guna duit la nak travel2 nih).. InsyaAllah...


p/s : err.. sempat la hari Ahad tu selebret besday aku yg ke doploh lapan dengan famili terchentaaaaaa di KL (huaa dah tua ah).. tunggu along email gambo baru nak update psl tu..

p/s lagi : Koleksi Thomas Hamzah Iqbal dah bertambah lagi 1.. Dah jadi 4.. Huhuh..

Read more...

Cite Hamzah Iqbal..

 Monday, March 17, 2008

Smlm lepas maghrib tetiba Hamzah Iqbal melalak2 tunjuk atas peti ais.. Aku riso gak nape la si kecit ni nangis beria2.. Dah la ptg tu kitorg merayau ke Simpang Renggam, Kulai & JB.. Aku pon buat muka bengis ah & marah dia.. Mati2 aku ingatkan dia nak main Ridsect.. Abg pon bangun & tutup lampu dapo & ruang tengah.. Hamzah Iqbal still nangis2 nak bende atas peti ais..

Lama la gak dia menangis, bila dah tahap x sampai ati tu, kitorg pon bawak ler dia gi kat peti ais.. Aku riso je bdk ni kena kacau ke hape.. Korg nak tau apsal dia nangis???

Rupa-rupanya dia nampak kotak mainan Thomas & friends kat atas peti ais tu.. Laaaaaaa... Sesia kena beduk dgn aku.. Yg x bestnya, bila da dpt kotak dia melalak lak nak Thomas.. Mana aku nak carik Thomas tgh2 mlm ni sbb Thomas dia dah tertinggal kt KL.. Ish ingat plak mamat ni, aku ingatkan bdk umur2 cam dia ni x ingat mainan apa yg dia ada... So, nnti balik KL mak tlg ingatkan angah bawak balik Thomas Hamzah Iqbal yeee...

Dah la masa kat Toys 'R' Us Jusco Tebrau City kitorg belikan dia Thomas yg beso kunun2 ada 17 ketapi dlm tu.. Rupanya kotak je bentuk Thomas, yg lagi 17 ketapi tu kena beli berasingan.. Hahhahaha.. terbang rm70.. Hahahahhahahahaa.... Pastu blikan Hamzah Iqbal mainan yg bleh picit pastu kuar belon buih, tp penat tgn sbb pemicit yg bentuk itik tu keras nak mampus.. Hahahahahhaa... sian tul!! Nanti kita bli mainan kat KL pulak ye cayang..

Kalu korang nak tgk mainan yg Hamzah Iqbal beria2 menangis tu.. Mainan tu ada dlm video yg kitorg amik kat Manhattan Fish Market, Midvalley...

Read more...

Mana suratnya???

 Thursday, March 13, 2008

aku tensennn...!!!!
Nape la suma surat2 yg aku buat leh ilang? Padahal elok je aku dah bagi kat bos.. Ade org sabotaj ke? Mustahil.. xdek sbb pon org nak sabotaj aku.. ke bos aku yg sabotaj???
Dah bagi dia surat tuk semak tp dia ckp dah bagi aku balik tuk edit tp aku x bagi balik kat dia tuk sign.. arghhh!!~ Korang paham tak ni? Nasib ah.. aku still nak cite..
Skang jabatan dah call tanya surat, kalu x dpt surat dr kitorg dorg xleh proceed bayaran.. Tapi aku dah bagi bos suh sign kelulusan, dlm fail pon xdek sbb mesti la aku kasi dia yg original.. Dalam sistem bos dah luluskan tp mana suratnya???? Masalahnya skang ni kalu aku tanya dia mesti dia kata dia dah bagi aku balik.. Bos always rite kan???? Arhghhhghgh lagi..
Esok konfem jabatan call aku balik.. leceh ahh!!!! Tensen.. tensen.. sakit jiwa dah ni.. Dah la surat aritu dia kata aku yg uruskan tp aku dah cek dah, bukan aku yg hantar & fotostat surat tu.. skang surat original dah ilang & sape yg kena blame???? sape lagi!! Aarghhh lagi lagi lagi...
Tadi pon aku mintak surat jabatan kat dia (surat lain, bukan surat yg xjumpa lagi tu), dia leh cakap dah bagi aku.. aku ckp ler dia xbagi lagi & masa aku bagi kat dia, dia tgh call.. Carik2 jumpa dlm tray & siap ckp dgn aku lagi lenkali fotostat dulu surat tu, hantar kt jabatan, filing & bagi kat dia.. lerr, sblum ni manade dia ckp pape... ok jek.. Dah jadi camni baru nak suh fotostat.. Sekarang ni, surat yg jabatan mintak tu mana???? arghapw9e58a97*&_&_80.. Konfem, kepala aku dah migrain!!!

Read more...

Midvalley diserang org Batu Pahat


TOTT.. TOTT.. hamzah bersama thomasnya kat Manhattan Fish Market.. Org Batu Pahat ni tetiba ngidam nak makan seafood lak.. kunun2 amik platter for 1 nak jimat, skali jadi lagi mahal sbb aku gi ngengada oder soup amende tah dgn chocolate shake hehehe..
Ni ler muka saya yg x reti diam, nasib baik ibu saya bawak air kotak milo, kalau tak mesti saya abiskan ice lemon tea ayah saya hehehe..
Geram je aku nak bli sofa budak2 ni, leh jadi tilam bila bukak tmpat duduk.. dah la gambo ferrani.. eii sabo.. sabo.. hamzah buat x pedulik je sbb sibuk nak main thomas..

Midvalley ni dah bertambah beso & parking dah bertambah2 sampaikan bleh sesat.. Nyampah tul kalu dpt parking kat The Garden, penat menapak..

Ni je gambo yg ada masa balik kl aritu.. lupa lak nak posing byk2.. sibuk nak ngundi la ni sampai sumanya lupa...

Read more...

PRU

 Tuesday, March 11, 2008

Semua dah tau keputusan Pilihanraya Umum yg lepas.. so banyak la suara2 sedap & sumbang yg aku dengo sepanjang2 minggu ni.. Sampaikan satu kala tu naik muak aku mendengonya..
Pada aku, yg sudah tu sudah la.. tanggungjawab kita tuk mengundi pilihan kita dah pon lepas. So penyokong yg menang bleh la bersorak & yg kalah xyah la nyesal2 lagi.. sbb xleh gostan2 lagi pon.. Sekarang ni masa untuk kita terima pembaharuan.. Tak kira la pihak kerajaan @ pembangkang perlu ada pembaharuan tuk naik taraf rakyat di negeri masing2 (khususnya) & negara (amnya)..
Kalau xdek siapa yg menyokong pentadbiran negara, siapa lagi? Takkan kita nak harapkan org luar plak.. Pentadbiran negara lak xleh la pegang sbelah pihak je.. Skang dah jelas kita ada mcm2 pihak dlm pentadbiran negara so masing2 mainkanla peranan sepatutnya.. jgn sumanya pilih kasih... baik kerajaan maupun pembangkang.. Mainkan peranan untuk rakyat, negara & manifesto yang telah dijanjikan.. xkira la ngambil masa berpuluh2 tahun sekalipun, janji tetap janji.. usaha tetap diteruskan.. bersatu lah demi rakyat & negara..
Harapan aku sebagai salah seorang rakyat negara aman damai ni, bekerjasamalah wahai para pentadbir negara supaya tak ada lagi cakap2 sumbang yg akan didengar di tempat org.. Tunjukkan pada mereka Malaysia ini mempunyai pemimpin yg berwibawa, yang menjadi nadi rakyat walaupun dikelilingi wajah2 baru pentadbiran.. Anggaplah wajah2 baru ni satu pembaharuan dan satu semangat untuk teruskan perjuangan... Jangan abaikan mereka, kerana mereka juga simbol kepercayaan rakyat yang perlukan suatu pembaharuan..
Akhir kata.. untuk mereka..
Bekerjasama..
Bekerjasama..
Bekerjasamalah...
Untuk masa depan negara...
Cewaahh... cam xcaye lak aku leh luahkan perasaan aku mcm ni.. tah org paham ke tak, janji aku dah tunaikan kewajipan aku dengan cara menegur.. bukan mengkondem... ada paham???

Read more...

Ini Saya

 Tuesday, March 4, 2008

Lama tak tengok muka saya kan?? Rindu tak kat saya???



Ni muka saya dari dekat.. cantik tak rambut saya? Sekarang rambut saya dah pendek.. Ibu saya lupa la nak amik gambo saya... Nanti dah amik gambo nnti saya tunjuk rambut baru saya.. Saya tak menangis pon masa gunting rambut.. Saya baik kan kan kan??





Ini gambo saya tgh main2 daun kat opis ibu dan ayah saya... Nasib baik semut api x masuk dlm suar saya.. Masa ni rambut saya nak pendek tp saya tetap ensem kan kan kan???





Ini gambo saya tgh kacau ayah saya semayang... Saya rajin semayang dpn ayah saya, sampaikan ayah saya xboleh nak semayang.. Sekarang ibu saya dah bentangkan sejadah sebelah ayah saya, jadi saya boleh semayang dgn ayah saya...

Ni gambo lantai & kaki saya.. masa ni saya tgh berebut enpon ibu saya.. Pandai tak saya amik gambo???? Tapi lepas tu saya nangis sebab ibu saya pukul bontot saya.. Tu la lenkali saya x nakal lagi, saya x amik enpon ibu lagi.. Nanti saya amik enpon ayah pulak...

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP