Posts

Showing posts from April, 2008

Pandai yee..

Hamzah dah pandai buat2 nangis...




Nak Tuko Layout??

Image
Untuk Olie & Cik Pn. Besaq..
Cara-cara nak buat background ala-ala gambo blur gitu..
Ni aku tunjukkan secara simple jek sbb aku x reti nak ngajo.. aku pon bukannya terer sgt.. stakat try & error jek.. step 1..

Carik Microsoft Office Picture Manager (kalu pc xdek menatang ni, xtau ler aku nak ckp sbb aku xtau cara lain nak buat blur2 ni.. guna Photoshop pon bleh gak.. )

Step 2..
Klik Edit Pictures


Step 3..
Klik Brightness & Contrast


Step 4..
So jadi la gini.. jgn lupa save..
Step 5..
Bagi sesapa yg ada Photobucket, masukkan ler gambo tu kt dlm tu.. kalu ada Fotopages pon bleh.. apa2 web la yg leh masuk gambo.. Pastu copy address gambo ni & paste kt dlm layout setting Blogspot.. spt bawah ni..

Step 6..
Dekat dlm page layout, pilih edit html.. pstu nnti dlm tu ada byk coding.. so korng carik yg da tulis body } background : ... blablabla..... Nnti paste je address tu dlm tanda pembuka dan penutup kata ("...").. tp sblum tu jgn lupa copy coding yg asal sbb takut codin…

Bos Bz

Huh.. bznya bos aku, sampaikan nak jumpa dia skejap pon payah.. ada je enpon or tepon opis dia bebunyi.. rasanya sesapa yg nak jumpa dia harus kena beratur kt tempat aku.. kiranya tmpt ni dah jadi tempat tunggu giliran la.. tinggal aku nak kasi no giliran je kt tetiap sorg..

blog aku da kekurengan gambo sbb enpon aku xleh bukak memori kad.. so xdpt la menempek gambo hamzah iqbal kt sini.. memori phone lak seharusnya sentiasa full.. nyampah tau!!

waahh.. bile mau tangkap itu N95 ngehngehngehh!!...

Tunggu duit claim tukar stesyen tp nak guna buat duit bayo insurans keta la pulok.... waduh!!

Badi Letrik

Kelmari xdek letrik dr pukul 2 pagi sampai laaaa tengahari.. So tepaksa la pegi keja pakai baju yg xyah gosok & tudung semalam (sbb slalunya pepagi baru aku gosok baju & tudung.. haru tul!!).. Itu pon sibaik laaa suami kesayangan aku tu x campak tudung smlm dlm mesin basuh.. Tima kasih!!

Semalam xdek letrik lagi dr pukul 8.15 mlm sampai laa kul 9 lebih.. Harusss panas beb!! Bukan hati yg panas (sbb leh sabo lagi).. tp cuaca panas sungguh.. Hamzah Iqbal pulak bleh buat lawatan tapak lak kt depan rumah.. Kulu kilir xtakut tul dgn suasana gelap..

Dah la lilin xdek, lampu suluh pon xdek.. Abg pulak gi ngajo.. Aku pon call abg mintak balik cpt sbb aku dah pening pala sbb gelap sgt.. Dpn rumah pon gelap gak.. Suma mak2 org (temasuk aku) dok lepak dpn rumah sambil angkut anak memasing.. Sibaik laaa akak sbelah rumah bagi lilin sebatang.. Tima kasih kak.. nanti saya ganti balik eh..

Kebetulan lak masa blackout tu aku tgh tgk cite The Omen kt Star Movie.. Tup2 tetiba lampu padam tp tv men…

Aktiviti Hamzah Iqbal

Image
Nak tengok aktiviti Hamzah Iqbal kt rumah tak??

Mula-mula menyelit dulu kat kaki ayah dia..



Pastu lonjak2 kan kaki mcm bawah nih..



Pastu pusingkan badan.. Pastikan x jatuh dari tilam..



Pastu nonggeng tuk pastikan kaki ayah jejak ke tanah.. (takut jelmaan hantu)



Pastu golek ke dinding.. Utk tambah keasyikkan lagi.. Pastikan kepala terantuk kt dinding skurang2nya 3x.. baru afdal..



Camni ler dia tiap2 ari.. Sibaik semalam ada ayahnya (xngajo sbb demam). slalunya aku ler yg kena smackdown dgn si kecik nih.. Pijak perut pastu pala antuk kt muka aku.. Mau lebam2 kalu ari2 camni...


Psst.. sempat updet sbb bos gi meeting skejap..

Sebelum, selepas.. melepas!!

Image
SEBELUM


mejaku yg bersih hasil dari 5S..


SELEPAS

Ni atas meja, buku vot yg tgh disemak..



Yg ni kat rak sbelah aku.. huwaa.. Tgk ler bz giler sampai xsempat mengemas.. Buku2 vot suma tu Jabatan dah call nak ari ni gak.. giler ape.. Dah la anto lewat, tp nak cepat lak.. sabo je ah.. Dah la tgn aku ada 2 je, kalu ada 8 ke 16 ke bleh gak aku siapkan 5 minit stiap buku vot.. Kertas recycle yg rak paling atas sbelah kiri tu pon mula2 je elok susun, pastu main campak je.. Boring ah tgk keja2 ni suma.. baik tgk anak aku..




Amacam? Ensem tak misai & janggut saya??? Cam santa klaus la plak..



Ni ikut mata ibu saya... Bulat kan.... (mata sedihh je)..


Huwaa.. lunch hour dah abis.. dah kena buat kije.. nenanti la aku singgah blog korang ek.. tunggu!!..

Kenangan Bersama Kelisa

Image
Seperti yang dijanjikan (Aku penah janji ke?? Aku lupa la.. bantai je ah.. ).. Ini lah rupanya kereta kesayangan guwe yg udah bertukar owner.. uhuk.. uhuk.. (tetiba jadi ratu air mata lak)..

Kereta sekenhen nih (ewah, kecik ati keta nih).. dibeli masa aku tgh sarat ngandungkan Hamzah Iqbal.. Kunun2nya takut aku terberanak & xdek transport, sbb tu abg beli keta nih.. Padahal keta Kenari adik aku ada kat rumah.. hihih cam lawak lak bila ingat balik..



Yg kelakonya aku amik lesen keta masa aku pregnant 4 bulan & abg amik lesen plak masa aku dah 6 bln.. Itupun sanggup gi teman abg amik lesen kt KL.. Abg dpt lulus je test.. ZOOOOMM.. bawak Kenari Jujen (adik aku) ke Riviera Resort, Melaka.. lesen pon xsiap lagi.. hahah.. takut beb!! Siap reka alasan lagi tu, "isteri saya sarat nak bawak keta la encik!".. "Kepala isteri saya pening2 la cik".. Hhaaha masa tu kan lesen aku dah ada.. Abg je yg tepaksa guna slip test keta.. Tp berkat doa org ngandung, perjalanan kitorg …

Sian Anak Ibu..

Image
Sejak akhir2 ni asik cite cam lawak2 biasa je.. arini aku nk cite sedih lak yang membuatkan mata aku bengkak pagi ni..
Semalam pengasuh Hamzah Iqbal ckp badan dia dah stat panas & dia xmau tido sbb idong tesumbat, so aku andaikan balik kang konfem la dia tido lena.. Lepas Maghrib abg gi ngajo anak yatim.. Dlm kul 8.30 mlm aku buatkan susu campo ubat batuk (coz dia batuk bekahak).. Anak aku ni penakut makan ubat, nmpk botol ubat pon dah teguling2 nak lari so tepaksa la masuk dlm susu.. Dokter xsuggest buat camni tp apa nak buat, itu je cara yg bleh buat dia makan ubat.. Kalu tak rugi je ubat bersepah atas lantai masa begelut nak bagi dia makan.. Lepas minum susu tu ada la tanda2 dia ngantuk so aku tepuk2 dia atas tilam sambil tgk af.. Dia stat merengek2 aku tuko strategi lak masukkan dlm buai & sambung tgk tv.. Akhirnya terlena gak hero kesygan aku nih..

Kul 10.40 abg balik & sambung buai Hamzah Iqbal sambil tgk tv & suh aku tido.. Wah, pucuk dicita ulam mendatang.. Kul …

Koleksi Hamzah Iqbal Pulak..

Image
Gambo satu, mainan Thomas Hamzah Iqbal yg telah menipu kitorg laki bini.. Memati ingatkan kalu bli mainan ni, dpt free 17 ketapi.. rupanya kena bli asing hahah.. Gambo 2 tu, tempat tuk letak ketapi (ingatkan dlm tu mmg da ada ketapi hikhik, tu la sapa suh x baca bebetul)..


Thomas, Percy, Toby & Edward.. Misi untuk memenuhkan mainan Hamzah Iqbal.. (ni makpak yg eksaited lebih) Tengok la, heroku yg seksi.. baru lepas tuko pampers ni.. xsesabo nak main Thomas.. Kacau daun tul!! Dinner time, nyibuk gak nak makan atas katil, abis ler bersemut nak oiii.. Skang eksyen xnak makan bersuap.. Bila mkn sendiri, gini ler jadiknya.. Kali ni je aku kasi, psni jgn harap nak mkn sndirik lagik.. Dah la xabis, berkecah ade la..

Rindu lagi.. Ah.. Ah..

Image
Bila bukak balik gambo2 dlm folder abg, tetiba tekenang balik Hamzah Iqbal masa baby.. sat nak flashback balik..

Hamzah berumur sejam (bleh ke ckp camni?.. Kiranya sejam selepas dilahirkan laa..) Gelap ek Hamzah Iqbal ni.. Masa bersalin dulu tedetik gak dlm ati, ala.. nape anak aku gelap.. Nauzubillah.. cepat2 aku mengucap 2 kalimah syahadah.. Ish xbaik aku mempersoalkan kejadian tuhan ye tak? Nasib baik aku cpt sedar... Ish mulut xmakan saman betul!!..



Hamzah Iqbal masa umo sebulan.. gambar masa Aqiqah kat kg Semerah, Batu Pahat...
Gambo dengan abg masa Aqiqah Hamzah Iqbal.. Masih lagi dlm mood berpantang tp x mcm org berpantang sbb aku pantang nak berpantang ni (cuba kira ada bape byk perkataan pantang dlm entry ni.. tpxdek hadiah la sbb buat keje giler ahhaa).. Aku bukan tido ye masa ni, mata aku mmg camtu sbb alah kat flash (kalu ita.itu alah kat habuk, aku alah kat flash bleh ke??).. So kalu nak begambo dgn aku, pastikan flash ditutup (mcm ler selebriti, org nak begambo dgn aku heh…

Koleksi kitorg & Aiskrim Pertama Hamzah Iqbal

Image
Korg tgk je la apa yg ada kt bawah ni.. Tuk koleksi Lego tu, korg abaikan je la tanda harga tu ek.. xsempat nak cabot sbb Hamzah Iqbal dah serbu nak main..



Ni koleksi lego abg yg pertama.. aku xtau ler bape kali dia bukak & pasang smula.. aku da try pasang masa aku mc aritu.. cam sakit jiwa sket ah sbb aku benci tul mende komplikated2 nih.. syok mmg syok.. sibaik la kecik je..



Ni Lego paling beso yg abg bli.. yg ni cam best sket sbb kalu langgo dinding cam ada effect sket ah, siap cover kiri kanan & atas leh tercabot.. ada spring & leh tarik keblakang & jalan sndirik (baru ler cam budak2).. yg x bestnya, baru je pasang cover tu, bila tertekan batang kt dpn tu terus terabur balik.. hahah.. sabo je la.. xsesuai tuk org yg bukan penyabar cam aku.. sbb tu aku x main hehehehe...



Yg dua ekor ni pon sama gak, kalu dah tajuknya crash kt cover dpn tu konfem la jenis berterabur...



Yg ni pulak Lego yg sama, cuma gambo pertama tu aku lupa letak helikopter hehehe... Yg lego lagi sekor …