Nak Tuko Layout??

Untuk Olie & Cik Pn. Besaq..

Cara-cara nak buat background ala-ala gambo blur gitu..

Ni aku tunjukkan secara simple jek sbb aku x reti nak ngajo.. aku pon bukannya terer sgt.. stakat try & error jek..
step 1..


Carik Microsoft Office Picture Manager (kalu pc xdek menatang ni, xtau ler aku nak ckp sbb aku xtau cara lain nak buat blur2 ni.. guna Photoshop pon bleh gak.. )

Step 2..

Klik Edit Pictures


Step 3..

Klik Brightness & Contrast


Step 4..
So jadi la gini.. jgn lupa save..

Step 5..

Bagi sesapa yg ada Photobucket, masukkan ler gambo tu kt dlm tu.. kalu ada Fotopages pon bleh.. apa2 web la yg leh masuk gambo.. Pastu copy address gambo ni & paste kt dlm layout setting Blogspot.. spt bawah ni..


Step 6..

Dekat dlm page layout, pilih edit html.. pstu nnti dlm tu ada byk coding.. so korng carik yg da tulis
body }
background : ... blablabla.....
Nnti paste je address tu dlm tanda pembuka dan penutup kata ("...").. tp sblum tu jgn lupa copy coding yg asal sbb takut coding td xjadi.. xsepasal layout korang ilang.. Pastu try preview dulu sblum save...
Contoh layout yg da siap aku xleh tunjukkan sbb ada error kt sini.. pc ni bengong sket sbb tiap2 kali nak letak gambo kt blog ni, mesti error, so kena restart dulu baru ok.. tp kali ni dah 3x restat pon still error lagi.. so sesapa yg dah siap tu bagi ler tau aku.. nak gak tau betul ke tak apa yg aku ajar ni.. sbb result dia aku xleh preview..uhuk..uhuk..
selamat menchobah!!

Comments

  1. as'kum...
    lama betul oli tak datang...
    maklumlah...BZ...hehehehehe

    terima kasih kerana ajak macam mana nak tukar layout...
    nanti kita dah berjaya buat, bolehlah nampak ashadieeyah kat back ground tu...
    hohoho

    ReplyDelete
  2. ibu hamzah...
    kita dah berjaya buat layout tu!
    tenkiu tenkiu

    ReplyDelete
  3. tima kasih ibu hamzah...akhirnya dpt jugak tukar background tu..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai