pagi yg gelap.. kini sudah terang..

Ni sambungan video semalam.. time ni dah nampak kepenatan Hamzah Iqbal berkaraoke sampaikan tepaksa pipi dah bertongkatkan microfon.. Sian anak aku.. Time ni ada la bunyi2 lagu Ketahuan tu..

Tengahari semalam Ibu, Ayah (mertua) & Puksu datang ke rumah tuk tukar kereta. Kancil ditinggalkan dengan abg, so balik keja smlm aku naik kancil ayah.. Pelik la sket rasanya sbb slalu kalu naik kereta mesti aku regangkan kaki, tp kali ni tepaksa bengkok sbb space kecik.. Skang ni pon mmg slalu gak tumpang keta Aton kalu nak soping ke mana2 time lunch, tp slalunya aku duk belakang hehe, merasa jadik bos (sbb mmber ada 4 org).. Nasib baik aku teringat abg ckp pasal ayah pinjam kereta, kalu tak mau berjanggut aku tunggu Vios abg lalu dpn aku.. Tak sepasal kena hon dgn abg.. Aku tanya abg, boleh ke bawak manual? Abg sengih je, "awak tanya abg?? Silap org la.. Awak je yg xreti bawak manual" Cisss.. sempat dia sound aku.. Mmg silap soalan aku tanya, x sepasal kena balik..

Pastu abg dpt msg dr ayah bgtau dorg ondewei balik dr JB/Segamat (Tah aku lupa mana satu), so pakat2 kemas rumah kasi lawa sket (padahal bukan ada brg pon), & aku pon goreng la kopok ikan & udang yg jiran aku bagi dah berbulan2 lamanya... Time aku tgh goreng cucur (cucur goreng adabi laa.. ape lagik) tetiba dengo bunyi keta dpn pintu. Abg dah agak dah ayah ibu dah sampai (sbb dia kenal bunyi keta sndiri.. katanya laa..), rupanya time msg td dorg dah ada kat Ayer Itam, cehh aku ingatkan baru bertolak dari rumah Auntie Yah.. Terus dorg ke dapur nak tengok kebun cinonet kitorg.. Huhuh.. Malunya.. kebun yg x seberapa.. banyak lagi batu2 simen yg kitorg x alihkan.. anak2 pokok bendi & kacang pulak dah merimbun, x sempat nak asing2kan.. Lada basah yg ibu bagi aku pon x alihkan lagi ke tanah sbb xdek masa.. Itupun dah 2 bijik lada yg tumbuh..

Lepas siap cucur tu, bentang tikar (tikar ok, xdek lagi meja makan.. meja kopi pon tadek.. sian ek??) pastu jamu lah dgn putu bambu (yg dorg beli kat ayer itam) & cucur.. aku lupa la nak jamu keropok heheh.. Cam biasa la, Hamzah Iqbal buat perangai.. Nak menom.. nak menom.. tak abis2 nak kacau org.. Dpt plak air sejuk, lagi ler bercawan2 dia hirup.. Skejap je dorg singgah stakat nak tuko kereta & dorg terus balik ke Semerah..

Baki kuih muih suma kitorg bedal so mlm td aku xyah masak.. yey!!! Terus mandi2 & semayang maghrib & Isyak & 3 beranak tebongkang tido.. Kul 2 pagi abg bangun & jemur baju (sblum tido sempat dia basuh baju, bagus tul laki aku nih.. harusss dipuji).. Pastu tido balik.. tetiba Hamzah Iqbal bangun & terus lari ke dapo.. Tekejut aku!! Ngigau ke si kenit nih???

Aku jerit panggil dia, terus dia paling & nampak aku.. baru lah tekedik2 tido balik kt sbelah aku.. Rupanya masa dia celik mata dia x nmpk aku tido kt sbelah dia (sbb dia tido tilam paling ujung) tu yg dia berlari carik aku kat dapo (aku kan slalu duk kat dapo.. Masak.. cewahh).. Sian anak ibu nih.. Mimpi ape lah malam tadi sampaikan terjaga pagi2 buta.. Harap2 mimpi yg indah!!

So pagi ni aku terlambat bangun. Abg pon marah la gak sbb aku x kejut dia Subuh td. Aku suggest kat abg suh dia bgn dulu & pastu baru kejut aku, sebab aku ni liat tersangat2nya nak bangun pagi.. Abg marah la jugak sbb dia kata mmg aku yg kena bgn dulu & spatutnya aku gosok baju mlm bukan pepagi nih.. Adoi, bukan ape.. sonok bila aku baca blog2 lain bgtau husband dorg yg kejutkan dorg dr tido tu yg kunun2 aku nak buat camtu gak.. Skali kena marah.. haruu tul!! Takpe la.. aku try ler gosok mlm kang.. Adoi penat betul!! Ingat malam nak berehat... Susah gak nak gosok baju mlm2 sbb Hamzah Iqbal selalu kacau.. Kalu gosok pagi, slalunya si kenit tu tido so xdek la dia nak ngaco aku... wateva ah..

Sibaik gi keja td abg dah ok & masa nak kiss pp terus aku terantuk kt visor helmet abg.. Buat malu je... hikhik...

Ok tu je la

Comments

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai