Bolehhh.. LAH..

Pak Lahhh Ohh Pak Lahh...

Disebabkan keluar Pekeliling Perbendaharaan pasal pemotongan 10% bagi peruntukan bajet setiap PTJ, tepaksa la aku bekejo call sini sana mintak dorg buat perincian baru & emailkan pada bos aku yg tepaksa attend urgent meeting kt KL arini.. Memang kelamskabots giler arini sampaikan stiap minit tepon berdering.. Kebanyakkannya yg call tu disebabkan tensen coz bos suma cuti/kursus/intervarsiti kt Sarawak.. Ada gak yg xpaham format yg patot dorg buat.. Bukan stakat dorg je, aku pon xpaham pekeliling nih!!! Bab2 bahasa bersurat ni mmg aku fail, maklumler Kertas 2 BM aku mmg cukup makan je... Pening weh, pastu layan cemacam soalan yg aku rasakan mcm pegawai je yg layak jawab.. Xpe la, bagi aku peluang jadi pegawai arini.. ecececeehhh.. Mula2 jadi pegawai, pastu jadik menteri.. Kalu jadik menteri aku potong semua elaun keraian menteri kt Malaysia nih buat cover duit minyak, bleh gitu??? Wah beso cita2 aku yg cinonet nih!! Makan gaji je la ko nab!! Tp aku sokong buat kursus kt tempat sndiri, sbb mmg membazir duit pon buat kt hotel2 luar nih, pastu keje kita lak nak cek bajet cukup ke tak!! Tp kalu x agensi kerajaan yg sewa hotel secara beramai2, sape lagi ek? Nak harapkan pelancong tempatan? Nak bli beras pon nyorok2 kira duit dlm wallet, pelancong asing??? Err bleh la.. ok kita harapkan pelancong asing jela.. Eh, warga tempatan kita pon kaya laaa... Ok ah, segelintir je yg kira duit dlm wallet, yg lelain swap kredit kad je.. Lupa lak aku!!

Pasal gaji 2kali sbulan pon aku x puas ati.. Nanti ujung bulan mcm xnampak je duit lebihan utk buat simpanan.. Ye ah kalau dah namanya manusia (mcm aku nih), dpt duit tgh bulan mesti la buat belanja brg dapo, kalu nak bayo utang pon rasanya xcukup takpun kena ketepikan dulu tuk bayar ujung bulan.. konfem la duit tgh bulan tu buat duit belanja dapo.. sedangkan gaji ujung bulan pon susah nak bajet saving, inikan pula gaji 2x sbln.. tah bape tah dpt saving skang nih.. Tawakkal je la.. Kad?? kad kredit kan ada.. swap je la.. Eii, tak sedo ke aku dlm golongan yg nyorok2 kira duit dlm wallet? harus aku lupa diri arini!!

Psl opsyen bersara pulak, aku x pilih opsyen nak bersara umo 58thn, tah2 masa tu aku dah xde ati nak buat kije, mesti ingat cucu kt rumah je (wahh jauhnya angan2).. aku dah siap2 kira umo sesuai aku nak bersara, so aku stick pada opsyen aku yg lama, 55 @ 56thn (aku lupa aku amik mana, tp xkisahla beza sthn je)..

Pastu baru aku terfikir pasal pinjaman perumahan.. kalu aku x buat pinjaman sekarang sampai abis pencen pon aku x abis bayo lagi.. Dah la pencen dapat sparuh gaji je, nnti gaji tu abis tuk bayar duit rumah.. adoii tanak la mcm tu!! Aku terbayang dah pencen nnti skurangnya aku ada bukak bisnes.. xkisah la seciput mana pon bisnes tu.. Aku skang giler duit!! Ye, Pak Lah telah menjadikan aku seorang penggila duit!! mari mari mari.. sapa mau kasi duit kat saya angkat wallet!!!

Contoh pengiraan bayaran perumahan yg aku dah bincang dengan suami aku :

Kalu aku stat potong pinjaman perumahan masa umo aku 29thn, & tempoh bayaran pinjaman tu paling koman pon 25 thn, maknanya aku abis bayo dlm umo aku : 29+25 = 54thn (tuanya aku!!)
Opsyen bersara yang aku pilih : 55-56thn
Kesimpulannya : Maknanya kalu umo aku panjang (InsyaAllah) & sihat, sebelum bersara tu sempat ler aku merasa gaji bersih aku byk sket sbb xpotong pinjaman perumahan hehhee... Kalu aku mintak bersara awal pon xpe la, cuma bape thn je aku kena cover duit pencen tuk bayo duit rumah.. Adoii time ni ler nyesal giler xbli rumah awal.. Bli kt KL pon xpe kan sbb skurangnya aku leh sewa & leh tampung pinjaman aku.. hihihi...

Dah la, payah no keje gomen nih.. Byk terikat dgn prosedur tp kalu prosedur tuk kesenangan masa depan aku x kisah.. Jgn makin menyusahkan ade la.. Ingat, hati rakyat kena jaga.. Kitorg dah jalankan kewajipan sebagai rakyat setiap 5thn sekali, so sekarang giliran kerajaan pulak menjalankan kewajipan menjaga kebajikan rakyat.. Kebajikan?? Hikhik.. teringat aku negara kebajikan!!!

Comments

  1. :)
    selly, ramai org berangan dpt keje gomen tau tak.. hehe..
    depa ingat besh kot keje gomen, aku pun tak tau..
    aku pun bakal masuk gomen hujung bln ni.. taktau la pe jadi nanti.. kita tgu dan lihat..

    nanti aku pun bebel2 gini kot..
    rumah belum beli, hutang byk lagi..

    aku pun gila duit ni! sapa la nak angkat wallet utk aku, laki aku la kot..hehehe

    ReplyDelete
  2. hahahah welkam tu our club.. club org gomen yg giler duit hahaha..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai