Powered by Blogger.

Cerita Aku

 Wednesday, July 30, 2008

Sabtu lepas gi blajo menjahit lagi, tp kali ni frust betul sbb sempat jahit tangan, pesak & kekek je.. Lerr beria2 aku ckp dgn abg minggu ni last menjahit, siap planning dgn Aton nak pakai baju yg aku jahit ari Senin ni, rupanya hampeh hihi.. Tu la, sape suh dtg lambat & lemau guna mesin jahit.. ekceli makcik tu guna mesin jahit style dolu2 yg kaki kena goyang tu.. Mana la aku reti.. Tiap2 kali goyang mesti aku tergostan, menjerit ler makcik tu sbb nnti benang bergumpal. Heheh tak sepasal rosak lak satu2nya mesin jahit carik rezeki makcik tu.

Akhirnya balik rumah terus aku sambung jahit lengan lagi sbelah guna mesin jahit Singer otomatik. Senang baitu!! Tekan je zrassss siap!! Nak je aku sambung bhgn badan tp kang over dr sifu la plak.. Pasni tinggal nak jahit badan, leher & kain.. Cececehh cam senang je dengo kan??? Sbenonya yg lelain tu aku tau sesikit, tinggal leher je yg aku problem, so kalu makcik tu ajo aku buat leher je InsyaAllah yg lelain aku leh buat sndiri. Tapi nak tunggu tang leher tu adoiii lamanyaaaa......

Lepas jahit tu laki aku ajak gi JB rumah Angah & tido sana coz Ahad nak cabot gi Kota Tinggi ada jemputan. Gerak kul 9-10, singgah bli sate ayam sbb nak meraikan biras aku yg tgh pregnant sminggu. Hihi cam xcaye je Angah nak dpt anak!! Budak terjal tuu... Bagus la, selama ni asik memain dgn anak buah jek.. sampai kul 11mlm, borak2 & mkn, kul 1 baru tido (dgn Hamzah Iqbal skali tido lewat)..

Terjaga kul 8.30 bile Hamzah Iqbal kejutkan suh buat susu. Ish selamba bangun lambat kt rumah org hihih.. Sarapan pastu kul 10 lebih bertolak ke Felda Sg. Mas, Kota Tinggi. Feldanya dah jumpa, tp kendurinya xjumpa lak sbb peta x betul.. Sibaik tak salah makan kenduri org lain hihih, sempat singgah tanya jln & terus gi mkn..

Mula2 sampai tu cam cuak la nak masuk sbb org suma tgk kitorg semacam. Aku lak pakai Jeans & blaus coz maleh pakai baju kurung nnti payah nak main keja2 dgn Hamzah Iqbal.. Mula2 nak makan tu cam segan2 la, lauk plak Nasik Ayam huhu dah la tgh lapo.. Call pengantin, rupanya dah pegi kt tempat bersanggar, terus salam & balik. Sibaik masa balik makcik2 tu suma dah jd peramah, siap memain dgn anak aku lagi hihihhi..

Ondewei nak carik jln kuar (susah tul nak carik jln kuar kt Felda ni ek?), terserempak dgn pengantin kt tengah2 jln, slamba berenti & tanya jln kuar.. Pastu terus menuju ke Sekolah Menengah Teknik Kota Tinggi, tempat abg sekolah dr form 4 sampai form 5 (tp x abis, kenapa x abis? Heheh panjang citenya.. Xyah la cite nnti kena jeling hehee)..

Mula2 cuak gak nak masuk takut guard marah, tetiba guard siap angkat tangan kt kitorg ape lagi terus ler abg masuk & round2 gi menjejak kasih.. Suma ditunjuknya kt aku, bengkel, hostel, kelas & toilet pon dia tunjuk. Lepas tu gerak gi Air Terjun Kota Tinggi, dah la jalan berbelit2, sampai je kt dpn pintu pagar, kena bayo RM9 sorg, ish rugi je masuk dah la stakat nak lepak jek, terus patah balik.. Ondewei balik tu Hamzah Iqbal muntah 2 kali..

Kali pertama mcm fountain siap abis nasik2 suma melekat kt kepala dia.. Bleh bayangkan tak?? eii.. Tepaksa benti tepi jln & mandikan dia dgn air mineral & tukar baju suma.. Pastu dia bleh nyanyi2 lagi.. Aku pon duk belakang dgn dia coz baby seat dah kena muntah & letak dlm boot.. Pastu dia muntah lagi, sibaik aku sempat tadah dgn baju koto, masa ni muka dia dah pucat lesi, bibir dah putih abis.. bagi minum air coklat & mkn coklat milo (coz nak kasi dia tenaga), terus aku dodoi2 dia & dia tido atas pangku aku.. Perghh bleh bayangkan tak aku terpaksa riba budak 13 kilo dari KT ke Batu Pahat.. Pergh, menggigil seyy..

Endingnya Senin aku gi keja, tp mlm tu aku dah menggigil satu badan.. Xleh bangun langsung.. Flat abis, Selasa tu aku MC, siap doc bagi aku ubat tenaga hehehe.. So hari ni kena keja la.. Adoiiyaiii...

Sabtu - Ahad ni ada Family Day kat Tiara Beach Resort, PD.. Heheh ada sesapa yg gi sana? Leh jumpa hikhik..

Read more...

Perkembangan Hamzah Iqbal

Perkembangan terbaru Hamzah Iqbal..

1. Dah kenal kartun.. Kalau nampak je @ dengar je lagu Fifi and the flowertots tu.. terus ler dia jerit " fifihh.. fifihh..", Postman Pat, dia jerit "patpat..patpat".. Kalu thomas dia jerit "kut-kut" <-- yg ni xpernahnya betul!! @ ultraman dia jerit "Akkemmen!!".. siap dgn gaya tangan skali (ni mesti terkenan dgn anak ita.itu nih hihih..)

2. Da pandai naik sofa pastu terjun gaya spiderman (siap depa kaki tangan) & landing baik punya atas tilam.. kalau aku tengah baring atas tilam, naya kena smackdown bdn aku nih.. meleleh gak la air mata aku, sakit woo.. Kadang2 kena pala lutut aku, tp skejap je dia melalak, nnti naik balik sofa pastu jerit "Akkemmenn!!" Aku tengok cite ultraman xdek lak dia ajo panjat2 & terjun.. Tah mana cite wrestling anak aku tgk tah!!

3. Da pandai nangis siap tutup2 muka dgn tgn bile aku tak paham apa yg dia nak.. Seboleh2nya nak aku paham & ikut dia.. Ada masa aku layan, ada masa aku buat derk je..

4. Setiap kali aku suh dia baca bismillah mesti dia ckp "Amimm!!", siap sengih2 lagi.. Kadang2 aku buli dia, tiap2 kali dia nak minum milo mesti aku tanya.. "bace ape?".. "Amimmm!!"... "baca ape?".. "Amim!!", sampai la dia mengamuk heheh.. Siap tangan sapu muka tuu.. Anak sapaa la nih!! Tp dia baca Amim je, bismillah tak tau lagik!

5. Tak pernahnya nak berjalan.. 24jam mesti berlari.. Kalau aku pimpin tgn dia baru dia jln.. Tah terkenan watson nyambek ke hape anak aku ni ha.. Dah la makcik laki aku ckp laki aku masa kecik dulu sbijik perangai cam Hamzah Iqbal.. hehe.. So tiap2 kali Hamzah Iqbal berlari mesti aku gelak & perli laki aku..

6. Dah pandai main lawan2 dengan bantal peluk aku (bantal peluk yg beso tu).. Yg ni aku rasa mmg terikut2 cite Ultraman. Mcm mlm td aku dengo beria2 dia ber "yah.. yah!!".. Rupanya tgh lawan bantal hahaha.. Mcm betul2 lawan resakse.. Klako tul!!

7. Pantang nampak budak2 yg baya dia atau pun tua drpd dia mesti dia ajak borak.. Siap salam cium tgn tu.. Tah apa2 tah.. Kdg2 budak tu muka tekejut je sbb tetiba Hamzah Iqbal duk dpn dorg & borak.. Cam kenal lama je..

8. Dah pandai panggil aku ibu.. Kalau nangis pon nnti dia melalak2 panggil " buu.. bu.. "... Buatkan aku sayu jek!!

9. Da pandai bgtau kalau dia berak.. "bu..yak..yak!" pastu tepuk2 bontot.. Kadang2 ayah dia xpercaya yg dia berak.. Heheh.. budak2 kan xpandai tipu.. Kalau dia kata yak tu, mmg konfem la dia berak!! Tinggal rajin or malas je nak cebok kan kan kan?

10. Pandai nyanyi lagu barney i luv u.. tp version lain.. " i were u.. u were mi.. we wo blablabla(xpaham) e-eli" Hahah.. yg lelainya aku sambung sambil dia pon nyanyi stail jerman..

11. Da pandai ckp sket2.. contohnya "Aloo.. atuh ahh!" maksudnya adui, jatuh la.. "Aloo.. ukak ahh!" maksudnya.. ala bukak la.., "apah ah" maksudnya nyampah la.. (siap dgn gaya tgn lagi)..

Nnti aku updet lagi.. Lupa lak nak amik gambo or video.. Nnti lepas ni aku try upload kalu ada.. Ada satu video dia tgh main tepon ayah dia.. Cm beria2 je borak dlm tepon, siap dgn tangan lagik hihihi..

Read more...

Revised Balik Apa Yang Berlaku Minggu2 Lepas..

 Monday, July 21, 2008

Perghh.. rindunya dgn blog aku nih.. Dah lama giler aku x updet.. Ni suma gara2 keja yg xmenentu.. Pastu balik lak awal, mmg xdek masa la nak merendek dgn blog kesayangan aku nih.. Lunch hour plak kdg2 buat kije, kdg2 kuar dr opis.. Adoiii!! Nasib ko la blog dlm tuan cam aku nih..

Perkembangan terbaru pasal diri aku (selain dr keja.. boring la cite psl keje) :

1) Aku dlm proses beli rumah kat area opis aku nih.. Yg paling penting tak over dr bajet. Yg lelain nti aku cite lenkali sbb td aku dah taip tetiba ilang lak.. tensen tul!!

2) Tgh belajar menjahit dgn sorg makcik kt Parit Hj. Ali. Alhamdulillah, dlm masa 4 jam belajar.. dah boleh potong 2 pasang baju (baju aku & Aton). Sibaik Aton kenal makcik ni, so xyah la membazir sampai rm300 nak belajo kt kelas menjahit. Yg bestnya makcik ni ajo tak pakai tali tape pon.. Main uko gitu2 je, so anak murid dia pon dpt ilmu uko2 gitu gak la.. Aku pon tak reti guna tali tape heheh.. Tp aritu jahit langsir bukan main lagi aku uko pakai tape.. Minggu dpn InsyaAllah sambung belajar jahit plak.. Eii tak sabonya nak jahit baju sndiri tuk raya nih.. Senget pon senget la.. janji buatan sendiri hihihi..

3) Famili day 2-3hb Ogos nih ke Tiara Beach Resort. Aku nak belikan Hamzah Iqbal pelampong la.. Aritu tgk kt Save & Save ada jual pelampung siap dgn stering lagik. Wahh.. harus aku beli.. Jgn nnti lepas famili day Hamzah Iqbal melalak nak guna dlm toilet dah la.. toilet da la cinonet.. Nanti bawak gi Wetworld leh la guna kan???? (jeling kt abg heheh)..

4) Minggu lepas ibu Kak Nin (pengasuh Hamzah Iqbal) meninggal dunia.. Innalillah.. Dia tak dpt jaga Hamzah Iqbal seminggu. Mula2 plan nak anto balik kg, tp disebabkan perjalanan dr kg ke opis dlm 45 minit kalu bawak cam F1, aku suggest kt abg mintak jiran aku jaga. Alhamdulillah, dia x kisah tp Hamzah Iqbal pulak jd mengada2, ye la sbb rumah sebelah menyebelah, slalunya bawak dia jalan naik keta dulu baru gi rumah Kak Nin, kali ni terus bawak dia gi rumah sebelah.. 1hari tu ok la jugak, tp akak tu kata lepas tghari terus Hamzah Iqbal pegi balik pintu & merengek2 sambil buat muka sayu.. Aku dengo pon sayu masa akak tu cite.. Lahai anak aku nih.. Bila tgk aku balik je terus melalak2 mcm sbulan tak jumpa.. Kiranya akak tu jaga 5 hari, 5hari jugak la dia melalak2 time nmpk kitorg balik keja.. Kalu kt rumah Kak Nin dia ok jek, siap lambai2 lagik.. Kadang2 siap xnak ikut kitorg balik. Akak tu bgtau yg Hamzah Iqbal ni boleh tahan jugak ligatnya.. Dia dgn Irfan (budak yg akak tu jaga, anak jiran aku gak) siap main tarik2 rambut lagi. Irfan tu muda 2-3 bln dr Hamzah Iqbal. Kadang2, dia main pijak je baby (anak lecturer yg akak tu jaga gak.. pendek kata akak tu jaga 2 org budak) yg baru belajar merangkak. Adoi anak aku sorg nih!! Malu aku tau!!

5) Aritu aku mimpi Hamzah Iqbal jatuh dr bangunan, Ya Allah... ngerinya!! Siap aku melalak lagi meraung panggil nama dia. Bila aku bangun tido terus aku nangis bukan main lagik!! Eii, tak sanggup aku.. Trauma la jugak 2-3hari sbb dlm mimpi tu betul2 aku nampak Hamzah Iqbal berlari ke tepi bangunan & jatuh sbb tak sempat berenti.. Aduuiii.. ngilunyaa.. Abg x tau aku mimpi camni.. Tah la, mcm real sungguh!! Nauzubillah, Ya Allah ko panjangkan la umur kami sekeluarga, Amin!!!

6) Kelmarin Hamzah Iqbal jatuhkan kuah ayam masak lemak cili api yg aku baru hangatkan. Kuah ni ibu yg kasi, kunun2 malas nak masak so aku hangatkan je la. Tah masa bila si kecik ni duk blakang aku & memain dgn kuah tu.. Tetiba kuah tu terbalik. Aku tak tau la aku marah sgt dgn dia atau aku takut kuah tu panas & timpa dia, coz aku terus je tolak Hamzah Iqbal ke tepi.. Terhoyong hayang budak tu nak balancekan badan dia.. Lepas tu baru aku tersedar!! Terus aku nangis sambil lap kuah yg tumpah tu.. Sibaik la Hamzah Iqbal tak terlanggar dinding masa aku tolak dia, & dia tak nangis langsung.. Dia leh bebel2 & buat derk je mcm xdek pape berlaku.. Aku siap masuk bilik air nangis.. Aku nangis sbb aku nyesal sgt tolak dia, tah ah.. ape nak jadik aku nih!! Mcm org tak sedar diri. Kalu anak aku terhantuk kt dinding, rasanya lagi laaa aku nyesal.. Hamzah Iqbal jatuh katil masa baby dulu pon aku bleh meraung!!! Abg ckp dgn aku, dia kelakar tgk Hamzah Iqbal terhoyong hayang.. Aku ckp la aku nampak jugak sbb tu aku nangis. Abg kata mana leh nangis kalu nak marah.. Aku ckp ler aku bukan nangis sbb aku marah.. Aku nangis sbb aku takut jd pape dekat anak aku.. Huhhu.. tak tau ler abg paham ke tak..

7) Mlm Khamis ada Yassin kt kg, tah kenapa Hamzah Iqbal tanak dgn suma org.. Asik berkepit dgn aku & abg jek.. Pastu melalak nak kena dukung.. Adoi mau tekehel pinggang aku.. Da nak balik baru laa ok..

Nnti la sambong lagi.. Utk Aleeya, nnti aku jawab tag ko ek.. xdek masa la skang nih.. Untuk bloggers yg sudi baca blog aku nih, mebi lepas ni aku updet lambat sket kottt......

Read more...

Sebelum dan Selepas

 Tuesday, July 1, 2008

Mari tgk rumah sewa aku sebelum dah selepas

SEBELUM


Cantik tak rak tv ni?? hihih..


SELEPAS


Setelah bodek2 dpt ler RM200 daripada ...... ehehhe...


SEBELUM


Abaikan playard & tilam tu yee... time ni x kemas lagi..


SELEPAS


Hihihi lawa tak?? Ok tgk secara close-up kt bawah nih


Langsir ni aku jahit sndiri beb!! Kain bli kt PrimaModa dgn harga semeter RM3.20 (beli sampai 26 meter, guna duit claim nih). Lawa tak? Ala2 kaler merah kuning gitu.. Keliling langsir tu aku jahit dgn riben merah.. Ala langsir pon pakai spring jek.. X planning pon nak letak ropol2.. bile gantung jd ropol lak hihi... Mesti korg xleh imagine kan?


Table Runner yg dijahit sndiri gak, keliling pon ada riben merah. Tak bape smooth sbb jahitan still bengkang bengkok tp pedulik hapa aku!! Tinggal nak bli rambu-ramba ujung runner tp xjumpa kt kedai mana ada jual.. Err, meja kopi + tikar kayu pon baru bli tu.. Harga tikar + meja kopi + kabinet tv = rm370.. Alah membeli menang memakai!!




Gambar Hamzah Iqbal dgn misai santa klausnya.. Sbenonya tu benang2 langsir yg dah begumpal, suka tul dia kutip & memain kt idung dia. Kdg2 kalu aku x nmpk tu nnti dia masuk dlm sbelah lobang idung & terus gi memain cam xdek pape jek.. Kdg2 dia mkn benang tu, bila nmpk aku je terus dia kuarkan & selit bawah tikar..

Cuba besokan gambar Hamzah Iqbal, mesti perasan muka sbelah kanan dia cam lebam kan??? Sbenonya tu hasil daripada lipstick pink aku yg dia dah jolok dgn pensil, pastu sapu kt muka cam pakai compact powder.. Jgn plak kata aku dera anak aku.. tu bukan lebam tau!!!!

Read more...

Hati ku yg tersirat!!

Lately ni life aku cam kucar kacir sket.. Tah la mebi aku yg jadik penyebab kucar kacir kot.. wateva la kan.. Sibaik la blog ni online, kalu diary tertutup yg boleh tulis tuk diri sndiri dah lama aku luah cemacam kt sini.. Tp xbest la block blog ni sbb dr blog ni ler aku jumpa kawan2, baca blog kakak aku & tunjuk kt mak aku gambo2 Hamzah Iqbal yg dah makin beso..

Aku ni bukan seorg yg sempurna, so bila aku dengo mcm2 cite yg terjadi kat org itu la ini la.. hati mana yg x risau... Sikit sebanyak mesti terdetik punya!! Tapi tangan aku ni cuma 2, kaki aku ni pon cuma 2.. kalu lapan dah lama aku jadik labah2 (tingat Hamzah Iqbal suka nyanyi lagu satu labah2 suka panjat perigi.. hikhik..) Aku ni pon manusia bukan robot yg x perlu berehat.. Patut ler org kata sblum kawen kena ada kekuatan mental & fizikal.. Lepas kawen x paham lagi.. Dah ada anak sorg ni baru paham!! Nak kata mental & fizikal aku kuat, x jugak sbb down jugak kdg2 aku dibuatnya.. Camne nak kasi kuat??? Camni la kita usaha dulu, & kita tawakkal & berserah je kat Allah s.w.t. Kadang2 aku lupa kuasa DIA & aku alpa yg aku ni hamba DIA.. Bila da terantuk baru tengadah ye tak?? So mari kita mulakan dari sekarang..

Papepon mental aku dah penat & berat.. tinggal fizikal je yg masih lagi boleh berjalan.. Alhamdulillah, DIA tak lumpuhkan fizikal aku.. Itupun banyak mengelat.. Err korang paham ke apa aku ckp nih?? Org tgh down ni mmg bile taip jd merepek sket.. Baca je la kalu sanggup!!

Kat opis pon byk menyumbang pada kedownan aku.. Terima kasih pada kakak2 yg berjiwa power rangers kerana berhati mulia menilai kehebatan kuasa aku melalui aura yg kuar dr badan aku yg dia bleh nampak dari jauh!! Wah, hebatkan?? Tak payah ajak masuk gelanggang dia da tau level power aku kat ner.. Wow ni dah mcm game street fighter la plak!! Takpe.. takpe.. ni bukan salah kakak2 power rangers.. Ni salah patik pacal yg hina ni gak!! Dah la pacal (pacal tu ape? cam pecal lak aku rasa) pastu hina lak tu.. Tak sedo diri tul aku nih!!

Pape pon majulah sukan untuk org2 yg x bersukan!!.. caucin cau!!

(byk yg tersirat dlm ni, cuma carik!! hikhik..)

Read more...

Tag dr Maria..

Senaraikan 5 hadiah yg anda impikan dgn alasan:

Susah aku nak jwb soklan ni sbb aku bukan org yg selalu dimanjakan dengan hadiah (slalu kalu nak beli sndiri je)

1. bunga dari org tersayang
2. kad harijadi dari org tersayang
3. surprise present dr org tersayang
4. family yg bahagia & anak yg sihat & pintar
5. org tersayang sponsor belajar kemahiran (xkisah la apa2 kemahiran)


5 Impresi terhadap orang yang diminati:

Hubby :
- sorg yg straight 2 da point, tegas, xsker mmbazir, xpandai pujuk & selamba

Hamzah Iqbal :
- very da manja gitu, x sker kena tinggal, cepat tangkap apa yg org ajar, kedekut xkasi org pegang barang dia & tak takut dgn org (ni paling bahaya sbb suma org dia nak ikut)

(yg ni aku ngelat sket sbb aku bagi impression utk 2 org yg aku minati)

5 perkara yang dibenci:

- Hamzah Iqbal kena pukul/cubit/lempang/tengking (pedih ati aku)
- kena marah membabi buta
- org yg x pandai jaga hati
- tak paham perangai aku (tolong la paham perangai aku yg suka simpan perasaan ni)
- kena paksa

5 orang yang mahu di tag:

- alongrina
- yat
- blablabla... x berani nak letak nama org lain takut x suka kena tag hihihi..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP