Posts

Showing posts from September, 2008

Khas Untuk Along..

Image
Ni ler bidai yg aku bli tadi kt Ayer Hitam..

Yg maroon tuk bilik, pink tuk ruang makan... Kipas tu abaikan ye.. panas la...

Maaf Zahir & Batin

Image
BUAT KAWAN-KAWAN BLOGGERS KU..

Selamat Hari Raya AidilFitri
Maaf Zahir dan Batin..

Kepada semua kawan2 bloggers sekalian
& juga kepada SILENT READERS yang setia membaca blog yg tak seberapa nih..
Tak tau la apa yg best blog ni sbb ni adalah tempat luahan hati seorang ibu & isteri yang setia kepada keluarganya..
Andaikata ada bahasa yang membuatkan hatimu tercuit, ianya ADALAH DISENGAJAKAN..
Atas dasar keprihatinan aku sebagai seorang adik, kakak dan juga kawan..

Bukan bermaksud untuk mengata.. malahan untuk pengajaran buat diri aku juga..
Bak kata orang.. skali terantuk baru tengadah..
Bak kata orang.. skali terkena baru ternganga..
Dan blablabla...

Akhir kata.. Sambutlah Aidilfitri bersama dgn orang yg tersayang..

Aku undur diri dulu..
Taa...


Ibu_Hamzah aka Isteri_Helmi..
Batu Pahat, Johor..

Taggie dr Oli & SELAMAT HARI RAYA..

Disebabkan aku tak cuti raya lagi.. Aku nak jwb tag oli..

Soalan tagnya berbunyi macam ni....


*** Berapa pasang baju raya tahun nie & color apa...
2 pasang China Silk yg murahan.. Merah putih & putih biru.. Nak carik lagi satu kurung pahang.. Err tudung tak tanya ke?? Tudung tak bli lagi.. Sat gi kot!!

*** Makanan raya tradisional kesukaan...
Lemang (tp xboleh mkn byk, berminyak la), Ketupat (yg ni nenek aku buat sedap coz original, sbb mak aku slalu buat yg instant jek hihi kantoi!).. Rendang ayam, kuah kacang, masalodeh, ayam masak kicap, kerisik.. pergh slalunya pagi raya suma ada mknnn ni sbb hari raya pertama adik beradik mak abah slalu lepak umah mak aku..

*** Biskut raya kegemaran
Suma yg mak buat.. dengar cite thn ni mak buat Biskut Arab (hehe kantoi kat video call smlm!)Eh, ni kira tradisional gak kan.. sbb dr kecik lagi dah ada biskut nih.. Tp tingin nak mkn tart kurma, sibaik xpreknen kalu x jenuh ler nak mencarik.. Kuih raya yg aku selalu BELI.. mesti ada coklat cip hehe.…
Wah wah! Makin aku diam makin rancak korg ye? Maaf yg aku dgr slama ni maaf yg x ikhlas ye. Smpai hati korg! Xpe dunia ni bulat n skang aku di bwh. Wahai adikku, satu ari nti kau pun akan mghadapi situasi mcm aku, cuma aku doakn kau tabah mghadapinya. Aku xdoakn yg buruk sbb aku pun pmpuan, pmpuan yg paham prasaan pmpuan lain bile tjadi keadaan mcm ni! Aku diam xbermakna hati aku batu. Bak kata maria, hati aku pecah bak jigsaw puzzle, tp ada 1juta keping utk disusunkn n aku da kehilangan 60pratus darinya. Terima kasih kerana membuka mata aku disaat aku terlalai.

Minta maaf, ni blog aku n aku layak tulis apa yg aku nak. Xpayah nk sensordkn, aku x mention nama pun da cukup baik.

Pelabot Sula Mali woo..

Image
Sblum tu tepek dulu gambo budak tgh eksaited dpt enpon & perabot baru.. hihi.. Abaikan idong jambu airku itu..

Iklan skejap..


Hamzah Iqbal ikut idong aku kan kan kan?? hahaha.. Gambo ni xlawo sbb guna camera no 2, & tgh mlm..

Tibalah masanya untuk update gambo perabotku yg tak seberapa ini..

Sblum tu kita tgk dulu rumah aku sebelum dikemaskini hihi.. cam rumah setinggan..


Tgk anak aku tu da tegolek atas sofa. Sofa sblum ni kt dpn tingkap tapi saja aku dpnkan betul2 ngadap tv..


Ni tiko yg baru dibeli.. Mula2 rega RM90, tawar2 dpt la Rm73 ok la tu.. Saja carik yg kaler cream+coklat, xnak yg merah2 sbb langsir da bunga2 merah..


Ni kabinet yg aku penah post kt entry sblum ni.. Penuh dgn bunga2an.. Aiyarkk, bunga kt pasu beso tu xbeli lagik.. hihii.. togel smacam..


Tiko tu aku letak kt area langsir ni.. See, kalu tiko tu bunga2 mesti sama dgn langsir tu.. xbest la.. Dinding uma aku kaler light pink (pilihan tuan rumah.. sibaik x pink sgt). Opss abaikan sepit rambut kt langsir tu.. hihi..


Me…

Thanks MamaRedzha

Image
wah wah.. dapat lagi kad raya.. Thankss mamaredzha..

Selamat Hari Raya.. & Maaf Zahir Batin
& Epi belated besdei buat Oja Cayang... Mwah mwah..

Baca je la..

Semalam aku berjaya mendonlod Opera Mini kt NokiNavy aku.. hikhik.. Vangge rasanya.. Best, dpt tgk blog sndiri.. tgk blog sndiri.. & tgk blog sndri.. (ingat nak try update blog tp slow lak smlm).. Tah bape agaknya bil tepon aku bulan ni.. Yg lelain?? Dpt donlod Freecell (hahah xpenahnya pass main menatang nih) dan donlod Maps (yg aku xtau apekejadah fungsinya).

Sbenonya NokiNavy aku smlm cuma dpt buat video call dgn mak aku jek.. Cam nak mampos aku try bukak tenet tp xdpt.. Kunun2 nak tgk network setting, tp xtau kat mana ahahaha... Maklum ler dah lama merajuk dgn Noki, asik dgn Moto jek.. Try GPS pon cam hampeh, asik nmpk peta Mesia jek.. Dah la nak carik signal satelit susah nok mapoh!! Try guna Garmin, wpun gambo xla selawa GPS dlm webiste Noki (mmg xlawo lgsung), tp nampak jugak la jalan2 kt tempat aku duk skang nih.. Siap leh tgk stesen minyak lagi hihih... Bagus tuk perjalanan jauh!! Tp still xreti guna sgt.. Nanti mlm ni aku godek2 lagi..

Smlm tunggu perabot x sampai2, terpak…

Thanks Olie..

Image
Thanks Olie bagi kad raya digital (bleh ckp camni ke?) kt kitorg satu famili...



Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin..
Semoga Raya Kita Bermakna Pada Tahun Ini dan Tahun2 Seterusnya..
Amin..

OngKaye..

Image
Testing guna enpon baru.. Tp gambo xclear, tepaksa cerahkan sndiri guna picture manager..


Si kenit yg x reti diam.. asik melalak je 24jam.. Nmpk tak aku tgh pegang ape? hihi..


Ish org tgh kusyuk mengira nih, ade jek nak amik gambo.. Tgk la, grill kedai pon dah tutup hihi.. Cuba teka dah kul bape??


Wahhh tgk nih... tp laki aku kata aku tunjuk mcm ada RM50 jek..


Haahahaha.. nmpak takk?????? Cuba teka bape semuanya???

Time ni kat BP Mall, cadang nak amik Nokia N95 tp errkk, over bajet.. xpe akan ku tungguu... Ada org tu nak amik iPhone tp kena oder dulu & reganya RM3k hihihi, terus batal niat.. So amik la kitorg laki bini N0kia Navigator (6110) sbb memasing kaki bejalan tp slalu sesat.. Pasni kalu sesat lagi xtau ler aku nak ckp ape.. Yg bestnya dlm keta terus buat video call dgn mak hihi, skali bateri abis hahah lawak tul!! Suka la Hamzah Iqbal dpt tgk muka nenek KL ari2.. Slalu dpt dengo sora jek..

Yg tak bestnya, bdk kedai tu donlodkan aku lagu raya byk giler, lagu Alif (sayang2) & …

Shopping??..

Walaupun shopping bagai..

Hatiku tetap Hanchorr...

Ujong minggu punya cite..

Aktiviti Hujung Minggu

19/9/08
Balik keja terus gi majlis bukak pose kat Hotel Katerina (sini ler tempat menteri tutt.. kena rakam video ehem2..) anjuran satu syarikat nih. Gi semayang kt Masjid BP & singgah kg & terus bertolak ke KL.. sampai KL kul 2pagi. Letih woo, itupun sempat lagi tido skejap kt R&R.


21/9/2008
Tak terbangun sahur, dlm kul 10 kot baru bgn tido.. Gi Jusco Maluri, bli Tumbler, bekas makanan & sudu garfu tuk Hamzah Iqbal.. Saja nak training dia minum & makan sndiri.. Lepas ni kalu nak mkn kt memana aku bawak je suma2 nih.. Mintak2 dia x buat perangai.. Blikan tshirt 3lai & suar jeans, da less pon abis beratus gak.. Baik xyah less!! Pastu ada org tu teringin nak gi SOGO (apa tah yg bestnya SOGO nih, aku yg dr lahir dok KL pon naik rimas nak gi sini.. Mencik laga2 montot nih!) tp harapan punah sbb jln nak ke Dataran tutup, susur masuk Sultan Ismail tutup, & aku da pening tahap nak muntah baru ler keluar terus ke Metro Kajang.. Sesat skejap sbb t…

Huh!!

xdek mood nak updet..

DOMAM!!

Sampai ati...

aku benci arini..

nape la dah 2x pagi jumaat aku dpt tau???

bulan puasa lak tuh!!

Sampai ati!!...

teka..

Image
apa yang..

diusik.. menangis
dibiar... sakit
disimpan... retak
..

aku pun tak tau jawapannya..

hati kot!!..


Alahai Hamzah Iqbal..

Update perkembangan Hamzah Iqbal

Apa yang dia dah pandai buat sekarang??

1. Kalau xdpt apa yg dia nak, lari sambil menangis kt belakang pintu.. Sabo je la.. Merajuk kunun!!
2. "ayoo.. ak awuuu" (ayo, xtau!) mana laa dia blajar ckp camni!! Siap jari telunjuk goyang2 tu..
3. "Ibuu, thom.. thom!!" Sambil tangan ajak mcm ikut dia.. (ibu, jom jom)
4. "bye bye!" slalunya pelat tp sekarang ni ada la bunyik betul sket.
5. "nak mellow" nak milo heheh.. sape la ajar mkn milo mentah?? (larii!!)
6. "nonononono.." sambil jari telunjuk goyang2 dpn muka.. ni pon saya yg ajar ye encik2..
7. Ayahnya ajar tabik polis, tgn kt dahi.. dia tangan kt idong.. Pastu da pandai buat kiss gak.. Siap "Mwahh" lagik hihi..
8. Aku ajar lagi best, letak 2 ibu jari dia kat ketiak kiri kanan, pastu ckp "Hai kawan kawan..!" hahah.. sebijik cam yus Raja Lawak.. Yg ni mmg aku gelak takdek had punya!!
9. "Nak guller-guller" nak vitamin c…

Update lagik

lupa nak cite..

Semalam Hamzah Iqbal kena kurung dalam bilik dgn ayahnya.. Aku tak pasan sbb sibuk kat dapo.. bukan masak laaa.. tgh cuci pinggan kot!! Tetiba dengo Hamzah Iqbal melalak, pastu sayuuuuup je sora dia.. Teruk gak la dia meraung.. Rupanya ayahnya da kurung dlm bilik mainan..

Alalalala siannya anak aku!! Takleh nak ckp ape, ayahnya kalu dah naik antu, camtu la.. lately ni pon Hamzah Iqbal dah stat tunjuk prangai ngada2.. Agaknya kat rumah pengasuh dia la hero, apa yg dia nak suma dapat.. bila kt rumah xdpt apa yg dia nak, mulala melalak.. Agaknya jiran sbelah mesti bingit tinga dengo famili kitorg nih!! Kadang2 bertengkar dgn anak mcm bertengkar dgn org tua.. Tu baru sorg tu, blom tambah lagik!!

Cite pasal tambah lagi ni, aritu period aku 2 bulan hang (mcm pc lak), bedebo2 gak jantong aku nih, manalah tau melekat ke.. Laki aku kata "iye.. preknen!!".. aku ckp "Takdek kot, sblum kawen pon slalu gak 2-3bln baru period".. dia kata lagi "iye.. preknen!&qu…

Mari Berkungfu dgn Hamzah Iqbal

Dia dah pandai berkungfu.. Tgk ler betapa aktifnya dia berkungfu dgn makcik-makciknya di kampong..!!

Hamzah Ooo Hamzah..

Image
Semalam baru aku puji Hamzah Iqbal, skalinya masa berbuka dia buat pasal lak.. Cuba tgk muka dia kat bawah nih :


Tengah sedap makan Oreo


Siap lari dok kt pangku aku sbb nak amik gambo.. Dah mcm misai & janggut jek coklat tu..


Erm.. sehingga menjilat ibu jariiii...

Korang tgk cantek kan muka dia dgn coklat ala2 janggut & misai tu.. Tak kisah la janji dia makan xbersepah.. Aku pon bukan main lagik menyental mihun sup Rosalinda & abg plak mkn nasik ambeng..

Tetiba Hamzah Iqbal lari dok atas pangku aku.. Aku buat derk lagi.. Dia mintak air.. Aku hulur la.. Skali aku tgk.. Aik!! Apsal bersih je muka budak nih.. "Abg lap mulut Hamzah ke?" "Tak"abg jawab.. Kain mana lak anak aku buat lap muka??

Rupanya dia dah tumpahkan air limau atas tikar getah & air yg kat tikar tu dia buat sapu kt muka... Pandai tak anak aku?? Yg pandainya dia dah lap air tu sampai kering tp tetap melekit sbb dia lap dgn tangan.. Huhuh.. Patot ler kilat semacam tikar aku.. Sabo je la..

Satu …

Tribute Untuk Abah

Sempena Besdei Abah yg dah lepas... 5/9/2008.. Ni Tribute Khas Tuk Abah..

Dulu..

Aku bebetul tak suka bile abah marah2 aku...
Abah selalu menangkan adik aku dari aku..
Selalu terasa yang abah xsayangkan aku...
Kadang2 terpikir ape lagi yg aku perlu buat tuk jadik anak yg abah banggakan...
Ape lagik??? Tah ah.. kadang2 aku buntu..

Tapi sekarang..

Nyesal tak dengo kata abah, kalu tak mesti aku dah berjaya genggam sgulung ijazah...
Abah menangkan adik aku sbb abah nak aku jadi seorang kakak yg bertanggungjawab..
Abah tak tunjukkan kasih sygnya terang-terangan... Aku jek yg tak paham...
Aku nyesal bagi surat tu.. Nyesal sgt2..
Kalau la masa boleh diputar.. Aku takkan kasi surat tu pada mak abah aku...
Aku harap abah maafkan aku atas segala salah yg penah aku buat dulu..
Aku dah banyak hampakan harapan abah..
Aku patut bersyukur aku masih ada abah sementara orang lain tak bernasib baik macam aku..
Aku dah tak boleh teruskan lagi entry nih.. Kang sebak lak kt opis nih..

Pape pon Selamat Hari lahir, Abah
Semo…

update lagik..

Image
Sebelum Merdeka aritu aku cuti 2 hari (Khamis & Jumaat) & terus ke KL.. huhuh lupa nak update.. Best la sbb slalu dpt lepak 2 ari jek.. Tp kali ni dpt 3 ari.. Puas la berjalan sblum Puasa tu.. Nak tau aku gi mana & beli ape??

Aku gi KKMart kt Metro Point & beli mendek nih!!


Sori enget-enget kata Hamzah Iqbal (senget-senget).. Bekas sudu garfu.. Ni gambo dari depan..


Ni gambo dari tepi.. Nak beli yg lain la.. sbb yg ni kt bawahnya xdek lobang.. nnti mesti airnya bertakung.. Tak sepasal ternak aedes hehe.. Yg ni buat sementara je la.. Pasni nak buat bekas letak telo, ok tak?? Yg dulang tu pn aku bli kt situ gak..


Ni gambo dari atas.. Chantek kan gambonya? Tp sayang la gambo tu sekadar lekat jek.. Kalu dia spray kasik tak kembang kena air kan bagus??? Adui malasnya nak gi carik spray tu.. Ada idea?? Huhu jadik hiasan je la..


Ni gambo bunganya dari dekat.. Aku sker ahh!!! Lomentik..



Yg ni pasu peberet aku!! Sker sangat.. Dari awal mmg nak amik pasu ni tp bila pikir2 balik.. kan…
Image
Nak tgk tak budak demam ni buat ape mlm td?? :



Cam tak tau ek dia buat ape??? Dia tgh ngopek sticker pizza hut yg dapat masa makan kat BP Mall mlm isnin lepas.. Abaikan mesin jahit singer & iron board kt blakang tu. Tak nyompek nak ngomeh.. Nak jaga si kecik ni ha.. semua keja xleh jalan..


Taraa.... Ini lah hasilnya.....


Spatutnya lekat kt buku bawah tu.. tp disebabkan kreatif sgt.. Betis pon jadilah.. Sblum ni dia lekat kt betis & peha aku.. tp xkan la nak amik gambo kan??? Gebu2 gitew buat malu jerk.. Tp bukan itu saja..


Tangan pon jadi lah...

Itu ok lagik, endingnya dia tampal kat tiko getah coklat tu.. adoi!!!... Pastu melalak2 bila aku cabut.. Pengasuhnya kata Hamzah Iqbal dah sihat & da xpanas.. Tapi sampai rumah da stat meragam.. Ayahnya pulak pandai sgt bawak dia kuar borak2 dgn jiran time masuk maghrib.. Bila masuk dlm rumah terus melolong2 ajak kuar nak pi rumah jiran dpn rumah.. Cuak tul aku!! Asik tunjuk rumah jiran aku jek.. Aku lekakan dia dgn sticker Pizza Hut, b…

Buka ape? Sahur ape?

Strategi kurus di bulan Ramadhan..

1st Ramadhan

Sahur : Nasik + asam pedas + sayur + kurma (mkn berat sket sbb duk kt kg hehe)
Buka : Nasik + asam pedas + sayur + kurma + kuih2 (2x tambah beb heheh masa ni blom dlm strategi lagi)

2nd Ramadhan

Sahur : Nasik + ikan masin + kuah xingat + sayur + kurma (ni pon kt kg lagi)
Buka : Nasik + daging masak kicap + togey masak air + kurma (masak sndirik)

3rd Ramadhan

Sahur : Nasik + daging masak kicap lebihan buka smlm + sayur + kurma
Buka : Yong Tau Fu (kongsi) + Nasik Kerabu +Bubur Lambuk dr masjid kat opis + Kurma

4rd Ramadhan

Sahur : Bubur Lambuk stengah cawan + Kurma (Dah Start Strategi)
Buka : Murtabak (1x) + Kaya Ball + Kurma

5th Ramadhan

Sahur : Kopok ikan cicah sambal udang Besau (2x)
Buka : Belum laie la.. kan baru pukul 3.30 petang.. Harap2 dpt makan simple2 je selain nasik..

Semuanya minum air masak.. no more air manis2 or sejuk.. Harap2 kekal la strategi aku nih.. Biar kurus kering nampak tulang.. Ok tak???

Saja updet tuk pengajaran di hari kemudian.…

Fantasi Cin...

Fantasi Cinta Artist: Khafi

Dulu kita angankan cinta sehebat kisah lagenda
Aku laksamana engkau puteri di gunung kita bersemadi
Kau aku cinta itulah kata terakhir buat diriku
Jiwa gelisah kita terpisah akan aku tebus dirimu

Cinta kita berdua memang tiada penghalangnya
Sekukuh tembok batu pasti juga kan runtuh ku rempuh
Cinta kita berdua seluas langit tanpa hujungnya
Takkan tercari semua terletak di hati

Mereka bilang cintakan hilang sebelum kau temu yang baru
Jika tu benar tak terciptalah puisi ini untuk dirimu
Kau pejam mata fantasi cinta guna mata ketigamu
Aku pimpinmu terbang ke sana tuju istana rahsia

Cinta kita berdua memang tiada penghalangnya
Sekukuh tembok batu pasti juga kan runtuh ku rempuh
Cinta kita berdua seluas langit tanpa hujungnya
Takkan tercari semua terletak di hati

Hulurkan tanganmu jika kau terjatuh
Ku di sini untukmu… (ku di sini untukmu)
Kau bersedialah untuk menerima
Cinta yang takkan luntur…

Cinta kita berdua memang tiada penghalangnya
Sekukuh tembok batu pasti juga kan runt…

sunyi...

aku sunyi la kat sini...

kawan?? cuma kawan kt opis jek..

lagu

satu satu saya sayang ibu
dua dua saya sayang ayah
tiga tiga sayang adik kakak
satu dua tiga sayang semuanya...

Bermakna tak lagu ni dlm idup korang?

Pada aku bermakna.. bermakna sgt..!!

....

Ye aku sedo aku gemok..

Aku sedo diri nih..

Alhamdulillah..

Pless jgn komen entry nih!!