Powered by Blogger.

Alahai Hamzah Iqbal..

 Friday, September 12, 2008

Update perkembangan Hamzah Iqbal

Apa yang dia dah pandai buat sekarang??

1. Kalau xdpt apa yg dia nak, lari sambil menangis kt belakang pintu.. Sabo je la.. Merajuk kunun!!
2. "ayoo.. ak awuuu" (ayo, xtau!) mana laa dia blajar ckp camni!! Siap jari telunjuk goyang2 tu..
3. "Ibuu, thom.. thom!!" Sambil tangan ajak mcm ikut dia.. (ibu, jom jom)
4. "bye bye!" slalunya pelat tp sekarang ni ada la bunyik betul sket.
5. "nak mellow" nak milo heheh.. sape la ajar mkn milo mentah?? (larii!!)
6. "nonononono.." sambil jari telunjuk goyang2 dpn muka.. ni pon saya yg ajar ye encik2..
7. Ayahnya ajar tabik polis, tgn kt dahi.. dia tangan kt idong.. Pastu da pandai buat kiss gak.. Siap "Mwahh" lagik hihi..
8. Aku ajar lagi best, letak 2 ibu jari dia kat ketiak kiri kanan, pastu ckp "Hai kawan kawan..!" hahah.. sebijik cam yus Raja Lawak.. Yg ni mmg aku gelak takdek had punya!!
9. "Nak guller-guller" nak vitamin c la tu sambil tarik aku suh bukak peti ais.. Kadang2 sampai 3-4x.. Vitamin C mana leh byk2 kan? Kalu lebih dr 4x aku bagi dia gula2 Ribena konfem pastu dia x mintak da..
10. Kalau dia nangis tahap meraung tu.. ckp je la "Hamzah jom mandi".. otomatik benti nangis & bukak suar.. baju x reti lagi.. mmg kaki air la anak aku nih.. kena pastikan pintu bilik air 24jam berkunci.. Bahaya woo.. Kalu anak aku dtg uma korg, sorok tau bilik air.. Hahaahaha.. tutup dgn kain..
11. Suka simpan mknn kt pipi.. cam unta!! Tp x makan, nnti tanpa sedar dia dah luahkan balik mknn tu.. Sbb tu kalu tgk dia dah benti kunyah cepat2 aku tadah tangan.. nanti dia luah kt tangan aku.. Geli?? Heheh anak org geli la.. anak sendiri bleh tahan lagik.. Ayahnya?? Takdeknyaaa nak buat...
12. Kalu gatal2 ke sakit ke nnti dia amik tangan aku letak kt tempat yg sakit/gatal tu.. sanggup dia x garuk.. kalau gatal aku garukkan la.. kalau sakit aku urut2 atau tepuk2 kasi lega.. kadang2 aku tiup je kunun2 ilang la sakit tu.. padahal aku malas.. hehehe
13. Tiap kali lepas isap botol mesti melalak suh aku amik.. Bile aku ckp "letak je la kat lantai tu nnti ibu amik" otomatik dia diam, letak botol & terus main.. ampeh tul!! Nangis tu kira cam alarm la nak bgtau dia da abis minom..
14. Dari baby sampai skang tak penahnya pakai selimut. Kalu tgh tido lena cemana pon, aku pakaikan selimut, dia bleh jadi tido tak lena.. mula la pusing2.. pastu slimut tercabut.. Ada skali nak balik Kg pakaikan dia jaket jeans, dia bleh melalak sepanjang jln.. Bila aku bukak jaket tu dia leh terus tido sabo je la.. Dalam keta kan ekon sejuk.. Dia mmg ikut perangai aku..
15. Dari dulu sampai skang kalu dia suka sesuatu or nakkan sesuatu dia akan ckp "Ayah/ibu.. wooooowww.." (pjg ok!!) smbil tunjuk kt brg tu..
16. Da pandai ckp 3suku kata "Keteta" (kereta), "meteka" (merdeka), "tom tom tom bak" (tomtombak.. tom sampai 3x heehe).. "Ceyiyaa" (Ceria.. sambil nyanyi)..
17. Pandai nyanyi lagu Sean Kingston (Beautiful Girl), Muse (Time is running Out), Subhanallah & Lailahaillallah (Slalu aku dodoikan dia, skang dia dodoikan aku hehe)..
18. Panggil azan, sejadah, telekung, org tgh sembahyang "AllahuAkbar!".. cthnya.. kalu dia tgk ayah dia sembahyang, dia nak sembahyang gak.. dia tunjuk sejadah smbil ckp "Allahuakbar" (pelat la).. Tgk azan kat tv pon panggil "Allahuakbar".. Ada skali dlm kereta, aku bukak la live sembahyang terawikh tu kan.. pastu ayahnya masuk keta tuko channel radio.. Dia terus jerit2 suh bukak "AllahuAkbar!", kitorg xpaham.. mula2 tepikir mana la budak ni nampak org sembahyang.. Bila aku bukak balik channel terawikh tu terus dia ckp "Haa.. AllahuAkbar!" ahhaah.. Ayahnya dah terasa hihhi..
19. Kalu ayahnya baring, aku pon tangan gatal2 godek pala ayahnya.. Dia pon melalak gak baring sebelah ayahnya suh aku godek2 pala dia plak.. Adeh.. Susahnya ada 2 hero nih!! Like father like son..
20. Aku selalu ckp I Love U kat dia.. nnti dia balas "I Yee Youu"sambil peluk aku.. Slalunya dia ckp 'i yu' jek.. Heheh haku vangga sihott!!

Tu je kot.. Kalu ikutkan ati nak buat sampai 1000 perkara heheh.. Melampau lak.. Cite la psl anak korg plak.. Sonok ek baca keletah budak2 nih!! Untuk org bujang.. kawen cpt wehh!! Rugi kawen lambat hahahah...

11 comments:

Jasfyra September 12, 2008 at 1:39 PM  

hamzah budak bijak...macam2 dah pandai...aunty senyum sorang2 depan pc ni baca tau..hehehe

ismahani@ibu September 12, 2008 at 1:56 PM  

ibu hamzah..syokkan kalo kita tulis pasal anak kita nih..hehe..bile baca byk kali tak jemu pun.

satu lg..camne nk tepek gmbr sndr ek...kat blkg blog kite ni..mcm lam blog ibu hamzah tu..leh bg info serba sikit tak

mrs hafiz September 12, 2008 at 3:18 PM  

bb maria plak..

uu uu (lantak tak tau) hehehhe

uiks, smpn makanan dalam pipi??

:. iBuAfiQah .: September 12, 2008 at 4:32 PM  

beshnya hamzah dah pandai ckp...w/pun pelat...
seronok kan...
anak2 nie mcm2 ragam la...
kelako tul peel hamzah ni ek!!

ita.itu September 12, 2008 at 4:48 PM  

hehe..kelako la anak ko..tangan kat idung ek tabik.hehe

Aleeya September 12, 2008 at 7:34 PM  

dah pandai ckp ehh...dah nak besar hehehe

i'm ソソ September 13, 2008 at 10:00 AM  

saya pun makan serbuk milo yoooo...bolehlah geng dengan hamzah...give auntie five

Pnut September 14, 2008 at 6:10 AM  

alalaallala tomeinya bunyi pelat-pelat nih....
geram je dengar...

saat-saat ni la paling best melayan kerenah dia..

Ibu_Hamzah September 16, 2008 at 10:04 AM  

ismahani@Ibu,

try pi kt sini.. kita ada buat entry tuk tuko layout nih..

http://teratakmini.blogspot.com/2008/04/nak-tuko-layout.html

TauruzMama September 17, 2008 at 10:31 AM  

bijak..bijak...hamzah dh makin besor & bijak..

Mama_Nofal September 18, 2008 at 10:39 AM  

anak ko pn peten simpan lam mlut ekk..sejibikkkk

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP