Powered by Blogger.

Perkembangan Hamzah Iqbal (2 Tahun)

 Tuesday, October 28, 2008

Ok, sempena besdei Hamzah Iqbal yg ke 2 tahun, aku buat entri khas tuk cite perkembangan dia (aisey dah lewat bape ari dah)..

1) Dah pandai ckp proper sket.. Contohnya : Aku nak makan, aku nak main.. (dush dush!! Kena blasah dgn ayah dia sbb guna perkataan 'aku'!! Rupanya dia tgk cite Adi & Ayah version Indon!!) Ish, tang ni tak pelat la pulakk...

2) Bleh sambung perkataan contohnya aku sebut 'Loo..' dia sambung 'rii.., Kere -taaa, mo-to, bangu-nan..

3) Bila aku tanya, dia da pandai tunjuk mata, telinga, rambut, idong (pastu dia korek idong), gigi, mulut, dagu, tangan, kaki & perut.. yg ni dulu pon dah tau.. cuma upgrade sikit tang dagu..

4) Da pandai nyorok kalu berak.. apsal ek?? Malu ke??

5) Aritu makcik dia tanya "hamzah nak makan nasik?", dia jawab "tanak", makcik dia tanya lagi "kenapa tanak makan?"... "mamak tak kashik!".. mamak tu aku ler.. ciss.. bile masa lak aku tak kasik!! Pandai dia auta..

6) Still panggil aku mamak... adoi!! Puas dah mulut ni ajor panggil ibu.. Tanak gak.. mamak gak yg dia nak.. mamak pon mamak laa...

7) Dah bleh buat geng bual kalu aku boring.. Aku layan je la apa yg dia nak ckp.. Kekadang aku paham, kekadang cam ckp dgn bangla pon ade..

8) Dah pandai cubit & tarik rambut anak org.. adoi mati aku!!! Ni pon da ada aduan2 yg tak terduga dari pengasuh dia.. adoi!!!!

9) Bile tanya "hamzah nak adik tak?", nnti dia ckp "adeeekk??" terus nak tido atas perut aku.. pastu panggil "adekk, adekk!!" adoii nak teberak rasanya.. ni ayah dia la yg ajar..

10) Kalau babai, terus dia ckp "babai.. jupe agi!" (babai, jumpa lagi).. hihi..

11) kalau masuk rumah dia akan ckp "asalekom.. ekomsalam!" haha.. dia bagi salam, pastu dia jwb!!..

12) Pantang nmpk bulu2 samada bulu benang atau patung yg bulu2, mesti letak kt pipi & terus baring.. Tergelak dibuatnya!! Kadang2 saja dia lalu2kan bulu benang tu kat pp dia & gelak sorg2.. hihi.. so cute!!

13) Dah pandai ckp busuk bila berak "eyakk.. busyukk!!" sambil tgn kipas2 kt idong.. sblum ni xtau pon..

14) Dah pandai buat tanda ibu jari "bagus!!".. slama ni guna jari telunjuk je... Itupun kena bagi masa 1 minit nak pikir jari mana.. hahaha..

Err.. tak ingat dah.. nnti ada lagi aku updet ekk!!..

Read more...

Ape cite arini nih??

Jumaat.. mlm gi Jamuan Hari Raya opis abg.

Sabtu.. lepas subuh terus gi balik kg jemput ibu & ayah, then terus ke JB.. Beraya sakan!!..

Ahad.. Pagi merempit gi Klinik Min tuk appoinment, malangnya tutup sampai abis Deepavali.. Abg dah stat sakit2 sendi & aku dah stat sakit ari2 belah kiri.. Takut sbb masa scan aritu doc suspect baby kecik sgt xpadan dgn tarikh 1st period.. Pastu siap pesan kalu ada sakit2 kt bahagian ari2 kena cepat gi doc takut baby kt luar rahim @ misscarriage.. Adooiii tatotnya!!

Isnin... Abg still sakit lagi.. aku pon sakit gak + bdn x bermaya.. Sian Hamzah Iqbal tepaksa bemanja dgn makcik2nya.. Ptg tu terus balik Parit Raja, tp sempat suh abg singgah beli rojak petis.. Tetiba cam nak mkn lak.. Terus makan dalam keta.. Sampai rumah abis muntah, then sambung mkn rojak petis lagi hihi.. Ptg tu gak ada open haus kt rumah Auntie Inn tp xgi sbb mabuk teruk..

Selasa.. Pagi ni sakit2 lagi dr mlm td.. Abg xdtg keja, amik cuti sakit urat & terus gi servis Vios kt Bando sbb brake disc/pad err.. xtau la.. yg pasti dah bunyik2.. Lunch td xtahan sakit terus gi Pusat Kesihatan U, dpt jumpa Dr. Saidatun yg best sesangatnya.. Mintak scan & dpt ler tgk gambo baby cinonet dlm kantung yg sebesar 2.48cm hihi.. Siap print 2 lai lagi hihi.. Sakit tu xdek effect kt baby sbb baby kt sbelah kanan.. Doc ckp rahim aku terkebelakang.. Mmg dari zaman Hamzah Iqbal lagi aku dah tau.. & doc hairan slalunya rahim belakang ni susah dpt anak.. Doc ckp mungkin ni rezeki aku yg tuhan bagi.. Huhuh Alhamdulillahh.. syukur aku xdek masalah.. Terus ilang sakit aku sbb dpt tgk baby hihi.. Terus call abg bgtau & abg pesan pasni xyah angkat bende berat2.. hihihihh............... abg, tolong angkatkan handbag i nih, berat la.. hahahah.. kelako lak!! ngadess!!!

Opss, pagi td ada yg salam ucap tahniah.. Aisey, ramai dah tau.. Segannya... Ikin yg baru balik cuti bersalin pon dah sengih2 tanya aku.. Huhu aritu beria2 aku bagi petua kt dia masa ngandung.. Skang turn dia lak.. Tak sangka aku cite psl kembar darah, akhirnya anak ikin pon kembar darah.. Adeh sakit ek?? Hamzah Iqbal dulu pon kembar darah gak.. Eii mabuk aku bila ingat balik!!

Doc pon ckp tarikh period aku dgn tarikh kt scan xbetul.. Eii aku mmg ingat ler tarikh aku mula2 period sbb bln Julai aku x period, so bile bulan Ogos kuar, terus aku catat kt kalender.. Doc kata mesti ada miss kat memana.. Tah ler.. Hamzah Iqbal dulu pon gitu gak.. tak sama dgn tarikh period.. Asik kena marah je sbb kunun2 aku bagi salah tarikh.. Akhirnya kena induce.. Wateva la janji baby selamat.. Tak sepasal aku ngandungkan hamzah iqbal 40minggu.. bak kata org, bunting gajah hahaha...

Mabuk??? Wahh dah start teruk.. Tp kutahan2 jebat!! Kt rumah aku xleh gosok gigi lgsung.. Tepaksa lebihkan kumur listerin.. tp kt kg selamba je.. Mebi sbb guna Colgate kayu sugi dgn madu tu kott.. Itu la Colgate yg paling aku anti skali masa ngandungkan hamzah iqbal hahaha... skang da terbalik..

Ok la nnti sambung balik..

Read more...

Selamat Hari Jadi.. Suamiku.

 Friday, October 24, 2008




Selamat Hari Jadi Suamiku..
Semoga panjang umur dan murah rezeki
Disamping keluarga tersayang..
Semoga rumahtangga kita diberkati olehnya..
Amin..!!

Read more...

Kisah Hari Ini..

 Thursday, October 23, 2008

Hahahh touching giler entry aku smlm, sampaikan aku menaip sambil begenang air mata.. Abg siap gelarkan aku ape tah, aku lupa ayatnya... aku pon ckp ler "xtau ker isteri abg ni romantis?" Mwahahahah geli geleman aku menyebotnya..

Kitorg aritu begelut la jugak (begelut? mcm dlm lumpur lak hahahah) err ayat yg paling tepat bertikam jari (sbb dlm ym kan) psl nk belikan Hamzah Iqbal hadiah.. Aku nak belikan dia moto yg pakai bateri tu.. Tekannnn je terus jalan tp abg xnak sbb dia kata Hamzah Iqbal xpandai kayuh beskal lagi, kayuh beskal pon asik ke dpn blakang je.. inikan plak nak belikan moto letrik.. Dia cadangkan bli laptop budak2 yg abc tu.. huhuh.. budak baru 2thn mana la pandai guna laptop tu.. baik belikan dia masa dia dah pandai bezakan abc ye tak???

Endingnya gi BP Mall, sbb aku tingin nak makan Cheesebake Rice kt Pizza Hut terus belikan dia beg ala2 ada white & blackboard kiri kanan.. Bleh la dia conteng2 & lekat abc/123 yg ada magnet.. Nnti aku amik gambo tp lambat sket (sbb hp masuk wad, masalah mic/speaker)..

Sejak kengandungan aku nih (bleh ke guna ayat nih? bantai je la), ada la alahan yg aku dpt.. antaranya.. xleh tgk berus gigi - gila laju aku berus gigi sbb asik tebelahak sampai muntah ijau!!.. awal2 dulu bleh la berus gak, tp endingnya still muntah.. skang ni terjeling berus gigi dlm bilik air pon leh buat aku muntah teruk.. & xleh bau waffle.. huwaaa.. ruginya!! Sampai tutup idong sbb baunya buat aku loya... aritu masa gi Jusco Tebrau, lalu kat foodcourt dia semerbak bau waffle.. sibaik aku xterbelahak kt situ gak.. Huhu rugi rugi.. Bile terbayang cam sedapnyerrr...!!!

Tadi ada Jamuan Hari Raya Universiti.. Aku antara AJK yg incharge bahagian sate.. Perghh.. Da pakai lawa2 skalinya kena godek sate la plak.. Jenuh ler lengan baju suma kena lipat.. tgn penuh dgn kuah sate, sibaik la aku ngelat sbb mabuk tgk sate yg melambak2 tu.. Siyesly, dulu aku tingin sgt nak mkn sate, bile dpn mata.. pergh.. dlm keadaan melambak2 mcm tu lagi ler buat tekak aku loya.. Pastu kena berdiri je mau pitam aku dibuatnya..

Yang paling best skali bile aku dok tepi meja.. Ye la kita kan org baru.. Mana la tau prosedur nak amik2 makanan ni kan.. Aku ingat student2 ni suma x mkn dari pagi la.. sbb tu berebut2 mcm sate tu tinggal sketol padahal ada 3 kotak beso polisterin lagik!! Gerai sate lak bukan 1 je, ada dlm 5-6 gerai.. Itu pon cam kebulo giler!! Bayangkan la melayang2 badan aku kena tolak student.. Tak kira laki pompuan, suma berebut cam nak amik duit sejota!! Sibaik kwn aku lambai2, baru ler aku bersusah payah ke tepi.. itu pon aku tepaksa menolak2 gak.. Tak sepasal ada staf ninggal kena pijak student hihi.. Nauzubillah!! Patut ler mmber2 aku suma cepat2 dok blakang.. Hampeh tul!! Takpe thn dpn sure kena incharge sate lagi, konfem aku dah tau prosedurnya...

Sibaik kitorg sempat save dlm 4-5puluh cucuk tuk staf yg jaga jamuan.. Sempat la rembat lemang/rendang, dadih, nasik goreng, mee goreng & aiskrim.. Tp aku cuma makan sate xsampai 10cucuk, suku dadih yg mcm lupa nak letak gula, aiskrim matkool 3mangkuk (hahahah giler mkn aiskrim la plak), aiskrim mesia perasa bandung.. nyum2x.. lemang 'ireng' sketul & rendang daging yg sodap!! Pastu dpt lak air asam boi yg nalla masamnya nyum2x (kena kongsi sorg sket sbb air dah abis.. sabo je la).. eii kecur air liur dibuatnya.. Pastu balik opis tgk2 nasik goreng+telo mata ada atas meja tiap2 staff (ni kes gerai xramai student la nih hihihi @ terlebih oder).. Buat keja sket sblum lunch & mata dah start berat coz dah kenyang..

Tadi dpt kertas kerja dr opis abg nak buat bengkel kt Eagle Ranch Resort, PD hehehe.. Siap bergo-cart bagai, ni bengkel ke memain??? Harap2 leh bawak famili hihih, lehla nompang cuti2 mesia!! Aritu dah lalu dpn ERR nih masa gi Family Day opis aku kat Tiara Beach.. Cam best jek!! Budak2 opis lak ajak ramai2 gi Tioman.. Adoi duit lagi!!

Masa baca paper Pancaindera lepas, aku nampak iklan Kursus Sambilan kt Polijb.. Alhamdulillah.. kursus yg abg nak apply dulu tu ada.. InsyaAllah kalu dpt, bleh la abg sambung belajar lagi secara sambilan. Aku xkisah sbb aku tau cita2 abg dr dulu lagi nak sambung belajar.. Aku pon sokong sbb ni pon salah satu cara nak upgrade life famili kitorg.. Mana lah tau insyaAllah giliran aku lak yg sambung belajar tp mcm malas je sbb aku skang bekerja dlm bidang yg aku xpernah minat sejak zaman skolah lagi.. Dulu aku benci prisip akaun, debit, kredit, trial balance, pape yg berkaitan dgn nombor tp nampaknya inilah rezeki aku hari nih.. Alhamdulillah, skurangnya pintu rezeki aku sentiasa terbuka.. Mungkin ada hikmahnya aku dlm bidang nih. Salah satunya, aku dpt tukar keja kt sini.. Kalau aku gred N agaknya aku dah terlantar kt JB hihih.. Alhamdulillah!!!..

K la, bos tengah meeting tutup akaun.. Aku nak gi serbu blog org plak.. bye..!!

Read more...

Selamat Hari Jadi Anakku Sayang..

 Wednesday, October 22, 2008

Maafkan ibu sebab terlambat buat entry ni tuk anak ibu..

Selamat Hari Jadi anakku Sayang...
Semoga menjadi insan yang berguna satu hari nanti..
Semoga menjadi anak yang soleh..
Yang pandai berdikari dan mencari ilmu..
Yang pandai membezakan antara baik dan buruk.. halal dan haram..
Ibu dan ayah doakan segala yang terbaik untuk anak kami tersayang..

Dari dilahirkan pada pukul 12:16 tghari tanggal 21 Okt 2006 :



Dari saat di Aqiqahkan semasa dlm hari :



Dari genap umurmu 2 thn 1 hari pada hari ini :



Sehinggalah akhir hayat kami... Kami tetap menyayangimu....


Selamat Hari Jadi anakku....
Muhammad Hamzah Iqbal bin Muhammad Helmi..

Dari ibu dan ayah yang menyayangimu selamanya..

Read more...

Tgk tak cerita nih??

 Monday, October 20, 2008



Sape tgk cite Knocked Up? Pelakon dia Katherine Heigl, yg berlakon cite Grey's Anatomy tu.. (ye ke memandai je aku nih) & Seth Rogen.. Cite dia psl pmpuan ni jumpa lelaki ala2 gendut laa kt satu pub.. pastu biasa la matsalleh ni tonggang arak sket terus mabuk.. pastu sesker ati ajak tido.. terus ler terpregnant..

Aku tgk cite ni dgn abg..

Pastu ada satu babak tu kakak kepada Katherine Heigl ni syak hubby dia ada affair dgn pompuan lain, dia pon ajak adik dia & mamat gendut ni gi siasat.. Rupanya laki dia ada perjumpaan dengan satu group yg gile dgn 'fantasy baseball'.. Bini dia marah la sbb slama ni laki dia menipu kata ada hal itu la ini la rupanya nak join grup fantasy baseball. Tak kisah la samada menipu sbb ada affair atau menipu sbb nak jumpa kekawan, ianya tetap satu nama 'menipu'.. Hubby dia kata la, dia boring sbb sblum dia kawen dia bleh buat apa yg dia suka.. skang cam terkongkong.. apa yg dia nak buat suma xboleh.. Pastu pungpang2x gado2, terus bini dia blah tinggalkan dia.. Si gendut tu pon gado & clash dgn Heigl psl komitmen gak..

Pastu abg pon ckp..

abg : Pape tah pompuan nih!! Psl tu pon nak gado!! Pompuan tu sbenonya xpaham, lelaki tu nak ada masa dgn kawan2 blablablabla... (ada la ayat yg aku lupa)

aku : Ala lelaki tu yg sbenonya tak paham.. mcm la dia sorg je yg hilang kawan.. Kalau dia kata bila dia kawen dia xdpt buat apa yg dia slalu buat.. beh tu pompuan tu pon sama!! Lagi la nak kena jaga anak lagi.. nak pk pasal kerja lagi.. blablabla.. (aku plak yg bebel)..

Tu la.. sbenonya bukan satu pihak je yg terpaksa berkorban bila dah berkeluarga nih.. Kalau suami sbelum kawen slalu ngeteh dgn kawan2 sampai jauh malam, xkan la dah kawen pon nak tinggalkan anak bini semata2 nak ngeteh sampai kuar embun jantan ye tak?? Cam tu gak isteri.. kalau selalu joli soping tak hengat dunia dgn kawan2.. lepas kawen xkan la nak menjoli gak!!.. Aku rasa mesti duit tu simpan tuk beli brg2 anak or buat saving.. wateva la yg dia nak buat.. tuk menjoli jauh sekali!! Semuanya pikir psl aaanaaakkk je.. takde istilah satu pihak je yg buat pengorbanan..

Contohnya mcm aku, pernah terpikir nak benti keja, cam org gila apply keja baru, tah bape kali gi interbiu SPA kt JB, sanggup turun naik Batu Pahat.. sanggup tinggalkan kawan2.. sanggup tinggalkan kerja yg dah 7thn sebati dlm diri aku.. sanggup jaga anak tanpa suami yg jauh kat Batu Pahat.. yang penting sanggup duk jauh dgn mak bapak semata2 nak hidup dengan suami tersayang.. itu pengorbanan namanya..

Sama jugak suami aku.. Sanggup turun naik KL uruskan intebiu aku.. Sanggup tolak moto kt highway bile tayar pancit.. Sanggup beli keta bila aku ngandung tuk kesenangan aku.. Sanggup cuti kalau aku/anak aku sakit... Sakit berbelanja lebih bile balik KL.. Sanggup balik sampai 1-2 pagi dari Batu Pahat.. Sanggup lupakan demam bila ujung minggu.. Bile aku dpt pindah, dia sanggup carikkan rumah, uruskan perpindahan aku.. Segala-galanya lah.. Ini pengorbanan dia pada aku..

Semua pihak ada bahagian masing2.. Jadi.. pengajaran dr cerita nih!! Dua2 ada pengorbanan, cuma mungkin setiap org tu lain pengorbanannya... So xyah la nak terasa sorg2.. Sementara masih ada suami/isteri nih baik habiskan masa bersama-sama.. Bile dah kehilangan salah sorg, menangis pon xguna..

Paham tak cite aku nih? Lantak korang la.. hahahahah... aku rasa cam da lari tajuk je hihihi...

(Cerita ini takdek kena ngena dgn life aku & abang, kebetulan je tgk cite tu!! Saja nak kongsi dgn korang)..

Read more...

Payung Emas..

Sape tgk cite Ayat-Ayat Cinta?? Ala cite endon tu psl student Al-Azhar kt Mesir kawen dgn awek indon berdarah Jerman, then suami dia kena fitnah. Pastu dia izinkan suami dia kawen satu lagi tuk selamatkan suami dia.. gitu la sket sinopsis dia.. Ni perbualan antara aku dgn suami aku..

aku : bagus pmpuan ni nnti kt syurga dpt payung emas..
abg : payung emas? nape?
aku : ye ah, sbb dia izinkan suami dia kawen satu lagi.. dpt la payung emas nnti..
abg : ooo gitu, beh tu yg pompuan satu lagi pon dpt gak payung mas la ye?? (refer pada isteri no 2)
aku : tak la.. dpt payung koyak..
abg : hehhe.. nape lak??
aku : sbb dia rampas suami org.. dapat ler payung koyak rabak.. ok la tu dpt gak payung.. hehe..

pastu perbualan lain lak..

abg : awak plak bile nak dpt payung emas? hehehe
aku : payung mas? abg tu payung avon pon tak layak tau tak??
abg : eh nape lak tak layak???
aku : mmg xlayak pon.. kalu nak payung gak,bleh.. tp ujung payung kena masuk kt bontot pastu bukak payung beso2 hahahhaahhaa...
abg : sabo je la..

perbualan lain lagi..

abg : bile nak dpt payung mas ni??
aku : blehhh... sediakan duit nafkah hamzah iqbal RM1,000, nafkah ayg RM1,000, bayarkan duit keta tiap2 bulan tuk kegunaan kitorg, pastu rumah atas nama ayg.. kiranya duit gaji sesen pon ayg xkuar tuk bayar utang.. Baru ayg bagi payung emas... ala.. x susah kan??
abg : erk.. bleh bleh... tunggu abg kaya nnti ek..
aku : ok..

-the end-

cite ni telah diubahsuai mengikut sukati aku sbb ada yg aku dah lupa ayatnya..

Read more...

Gambo Cuti2 Raya..

 Tuesday, October 14, 2008



Ni kat Tanjung Malim, masa nak pinjam Tudung Uda (Yg tgh makan maggie goreng tu ler.. adik ipo aku).. Tgk la Hamzah Iqbal xreti dok diam.. Baju pon pakai baju basahan je sbb da kena muntah..


Singgah minum dulu kat Petronas R&R mana tah...



Malamnya tido kat Damai Hotel, Parit Buntar... Perak..

Gambo Bawah :
Di Jusco Seberang Prai..


Sempat begambo dgn Otomen.. Belikan satu patung otomen tuk bagi dia dok diam..

P

Lunch kat Nando's.. xreti dok diam!!!



Budak kecik yg xreti dok diam.. Tgk ler baju lain suar lain sbb dah kehabisan baju.. Siap dpt sorg kawan.. Tgk ler tangannya.. time berlari pon letak tgn kt belakang.. Cam OKB lak..





Ni anak ke ayah yg suka nih?? Mula2 eksaited nak naik.. bile panda tu bergerak terus Hamzah Iqbal loncat turun.. Tepaksa laa (tepaksa ke? heheh) ayahnya pon naik skali.. Sibaik mainan ni jenis yg beso.. RM5 tuk 10 minit..


Dah puas post gambo dorg.. giliran aku lak..

Read more...

Sepraiss!!!

 Monday, October 13, 2008

Tara...........

pregnancy week by week

Read more...

Cuti Raya 10 Hari...

 Friday, October 10, 2008

Sungguh aku kepenatan Bulan ini...

Sehari sebelum raya, lepak rumah MIL & malam tu ada buat bakar2 udang + ketam (yg ni FIL bakar khas tuk aku hihi, sbb tetiba cam ngidam lak) & sotong.. cicah kuah kicap & kuah cili.. perghh!! terangkat.. Mmg rasa x puas sbb udangnya beso2 & makan pon reramai.. so esoknya MIL aku pelawa mkn udang goreng lak hihi.. Aku still x reti makan ketam la weh, tah camne nak kopek tah.. Siap MIL aku tlg kopekkan lagi hihi..

Pagi raya, kul 8.30 dah salam maaf2 kan.. duit raya pon dah kasi time tu.. Terus chow gi hamik gambo studio.. Tahun ni kaler maroon satu famili.. Ramai gilos kat studio tu.. abis turn begambo, terus beraya rumah Mak long & satu lagi rumah aku lupa la rumah sape, tapi sedara mara belah laki aku la. Rumah mak long ala2 open haus, terus sumbat perut dgn satey daging (lately aku gile daging) & soto nasik.. Perghh!! Sedap beb!!

Ketiak suma da masam baru ler balik rumah.. Tuko baju suma sbb MIL dah sound sok beraya nak pakai lagi baju sedondon.. adehh.. Sempat la aku basuh baju kitorg laki bini & anak.. Yg lelain suma sidai jek hihi, jimat sabun.. Mmg baju raya aku yg lelain x pakai lgsung.. Petang suma dah flat & kebabomm tido x sedo diri.. Tetiba biras aku (Erin) ketok pintu bilik.. Rupanya ada org datang.. Ayamakk.. muka da la serabai giler!! Kejutkan MIL pon sama gak mamai.. sbb masing2 kepenatan.. Sampai ke mlm rumah penoh..

Esoknya tghari dah bersiap gi beraya dari rumah PukSu, PakJamil & cemacam lagi la.. Aku cite pon bukan korang kenal hihi.. Pastu petangnya diorg lak serbu rumah PIL. org JB pon sampai gak.. Terus jamu dgn Udang Goreng.. perghh!!! Mmg rezeki dorg ah.. Dapat udang sebeso lengan beb!!

Mlm, dah reda sket.. FIL amik sate yg dah oder sblum raya.. Terus bako sate lak.. MIL plak buat mee rebus.. Huhuh kitorg tukang makan.. Nyum2.. Raya thn ni mmg lain sket.. Manyak bakar2 la plak.. Sibaik dah sempat kenyang suma, tetiba rumah kena serbu la plak.. Mcm open haus dibuatnya.. Meriah blakang rumah sampaikan kena open table lagik.. Kitorg ipar duai suma lepak dlm rumah sambil tgk tv.. Sorg2 masuk bilik tido.. Ingatkan nak join gak tp xsedap la plak tinggalkan PIL aku kat blakang rumah.. Erin pon layan aku menyembang.. Dlm kul 12 gitu baru ler suma org dah balik.. Skalinya PIL aku dah siap kemas blakang rumah... Hihi giler menyembang sampai xsedo org dah balik..

Raya ke 3, xke memana.. tunggu org dtg rumah je.. Famili Erin dtg, Org jauh datang, Org Jb datang.. Ex Bos FIL kat JPS pon datang gak.. Dari dpn sampai ke dapo penuh dgn org beraya.. sampai ke mlm..

Raya ke 4, bertolak balik KL lepas subuh (actually kul 11, kiranya lepas subuh la tu kan kan kan?? hihih).. Kul 2 sampai KL, lepak skejap tunggu along, terus gerak ke rumah Nenek kt Keramat.. Raya skejap & terus ke Jalan Ayer Panas rumah Mamang Den, makan Mee goreng, jumpa dgn mamang Mamat & mamang Yan & konvoi skali dgn mamang Den gi rumah Mamang Yaya kat Selayang.. Jumpa lak Nenek yg konvoi dgn Imah sekeluarga.. Layan Mihun goreng sampai 3x tambah (pecaya tak? sedap weh) terus konvoi skali ke rumah mamang Yan plak.. Hahah mesti korg konfius, banyaknya mamang... Pastu serender, balik rumah.. Mlm tu gi balik rumah Mamang Mamat kt Kota Damansara & makan lagi mee goreng hihi.. Tak sentuh pon kuih raya.. Penuh dgn goreng2 jek.. Mak kalu layan bercakap mmg x berenti, sampai umah mamang kul 9, balik rumah kul 12.. bayangkan la bape jam mak bersembang hihi.. sabo je la..

Raya ke 5, bekpas kat Tesco coz mak & abah pose (sibaik xbelikan dorg roti canai hihi).. Tah tetiba abg plan nak gi Penang.. Aku lak cam "Penang??" jauhnya, baik gi Cameron.. Balik rumah packing barang sket2 (sbb ingatkan balik ari jek) terus gerak carik jalan ke Penang.. Masa ni la nak gunakan Navigator sebaiknya.. Skali salah jalan & xsampai2 pon Cameron.. Bape kali pusing tah.. Isi minyak kat Hway Genting Sempah pon cam sampah, beratur nak tunggu turn.. Terus tuko plan gi Penang lak.. Set Navigator ke Penang.. Tah cemana jln paling dekat kena lalu kat Empangan Selangor.. Hihih.. Seriyesly kitorg mmg kaki sesat!! Naik turun bukit ala2 ke genting tp ni lagi teruk sampaikan Hamzah Iqbal muntah kt badan aku... Jln mmg teruk la sampaikan kat sana sini ada signboard "awas, tanah runtuh".. ngeri jek.. Lepas kuar bukit bagai tu, tetiba.. pergh.. lawa giler pemandangan empangan Selangor tu.. Cam Tasik Kenyir je (mcm ler penah pegi hihi).. Hamik2 gambo (dr dlm keta je sbb bdn da penoh muntah) terus challoo carik jln keluar.. Disebabkan dah mlm, terus set Navigator carik hotel lak.. Kunun nak hotel yg dekat & murah, so dapat la Damai Hotel kt Parit Buntar (Parit Buntar?? Hihihih tah ke memana tah kitorg nih!!).. Ok la stakat satu mlm RM80 kan kan??

Check out kul bape tah, terus carik tempat makan.. Kunun2 nak bekpas.. skalinya terlajak sampai Lunch hour.. Nak tau kitorg Lunch kt mana??? kat Jusco Seberang Prai hihih... Tido kat PBuntar, Lunch kt Sbrg Prai.. cam katon jek.. Bekpas Nandos sbb rindukan ayamnya yg yummy tuu.. Tetiba tingin nak pakai mekap, sempat singgah Watson's bli eye shadow hahah.. ngidam mekap? ngade tul!! Kat dlm keta gak aku pakai hahahahha.... (ape motip aku cite psl mekap nih??).. Terus zrasssssssss ke Penang!! Tgh2 eksaited nak amik gambo kt Jambatan skalinya tgh slenggara tuko kabel la plak.. Ancos gambo.. Takpe la, hamek gak gambo nak lepaskan niat!! Nanti aku post gambo yg x best nih!! Set target ke Batu Feringghi.. Jalan cam ular kena palu.. Sibaik Hamzah Iqbal tido, kalu tak konfem aku kena jampi lagik (baca : muntah).. Sempat singgah sat kt pantai, amik gambo stakat 2 keping sbb ujan lebat.. terus patah balik gi Jambatan.. Klako ek?? gi Penang smata2 nak lalu jambatan jek hihi.. Dari awal pujuk2 abg ajak makan nasik Kandaq tp abg buat derk je.. Siap pujuk nnti carik kt Sberang Prai.. Skalinya laju jek nak kuar Hway, aku dah bising lapo baru set Navigator carik Restoran Terdekat.. Dpt ler Restoran Subaidah (kot??).. Perghh hepi giler aku.. Padahal kt KL melambak2 restoran nasik kandaq.. Padahal, nasik kandaq tu sama je cam nasik campo hihi.. Saje ngetis!!

Opss lupa nak cite, masa aku kena muntah tu.. Tudung & Baju aku suma abis kotor. Tuko baju kt Petronas (tepaksa free hair hihih skejap je dlm keta) & terus singgah Tanjung Malim jumpa Uda kat UPSI pinjam tudung.. Sibaik laaa adik ipo aku ni siap gosokkan tudung hihi... Lepas kasi upah baru blah carik hotel..

Ok sambung... Lepas sumbat perut dgn nasik, terus carik jln balik KL.. tetiba nampak signboard Bukit Merah.. Menggatal lagi nak lepak kt sana.. Terus gi check in hotel, skalinya org hotel kata "kak, esok (Selasa) waterpark tutup tau!" Apee??????? Disebabkan dah sampai.. check in la jugak.. Maleh nak turun bukit carik hotel lagik.. Gi bli baju sorg selai tuk souvenir & cover baju yg xdek hihi.. Kedai souvenir tu banjir wehh hahaha.. konfem ujan lebat giloss.. Tgh lepak sedap2 dlm bilik.. Uweekk... Hamzah Iqbal muntah lagi... Warghhhh abis cadar bantal suma... Stress tul!!! Baju dah la takdek.. Sibaik laaaa cadar tilam berlapis.. so cover la dgn yg tak kena muntah.. Konfem makcik room service ngamok hihi.. sori makcik..

Esok paginya pakai la baju souviner tu sorg selai hahah dah cam famili 'Bukit Merah Lake Town Resort je'... sibaik x sedondon kaler biru.. Suar tah bape kali recyle.. Sibaik yg dendalam bwk lebih hihi.. Bekpas kt hotel & zrasss trus blah balik KL... Sampai uma x ingat kul bape.. Terus mintak mak jaga kan Hamzah Iqbal, abg anto aku gi straightening hihi... Giler.. Mula2 kata 4jam je.. skalinya sampai 7 jam beb.. alasannya rambut aku pjg & tebal.. Giler lawa... bebaloi ahhhhhh 7 jam hihi.. Sampaikan budak yg dok kusi sbelah yg stakat nak buat treatment pon terus tambah nak iron rambut gak hihih... Wahh... pasni nak buat iklan "guna jari pon boleyy" hihi.. gambo?? Opss.. manaleh post.. Abg kata dia izinkan aku buat suma ni tuk tunjuk kt dia jek (famili pon boley la..)

Esoknya pagi ala2 model iklan rambut, terus gi Tesco Midah, bekpas lagi Nasik Kandar & terus berkemas balik BP.. Opss lupa nak bgtau.. Smlm dorg sempat selebret besdei mak masa aku tgh azab 7 jam tu.. Kiranya aku bagi mak hadiah tikar kayu + baju Bukit Merah je la hihih... Sbb jujen dgn along dah blanje kek.. Sori ye makk!!

Ondewei balik BPahat mmg aku tido jek.. Ngantok wehh.. Sampai umah MIL, sambung makan.. Tudung xbukak beb.. segan!! Kang kata nak nunjuk rambut baru lak hihi... Pastu zrass balik Parit Raja.. Ondewei tu singgah Summit bli VCD game tepon, tetiba nmpk PS2 cam murah jek, servey2 terus sambar satu hihih.. Sampai rumah, terus dpt satu keputusan yg membahagiakan.. & terus Hamzah Iqbal demam, muntah2 + citbirit!! Erkk.. apsal ek???

Kitorg laki bini sari suntuk x tido mlm.. muntah lebih dr 10x, citbirit lagi.. Aku tido skejap je, pastu terus jaga Hamzah Iqbal.. Abg dpt tido skejap gak.. Pastu dr pagi tu basuh segala baju bagai yg kena muntah.. sampaikan abg terantok kt tiang ape tah.. Dahi jadi benjol & tebelah sket.. Perghh! Ngilu sey.. Tu bahana x cukup tido la tuh.. Aku konfem x gi keja.. Abg amik 3jam, bawak Hamzah Iqbal ke klinik.. Skalinya dia dah tercirit dlm keta.. Ok la da sampai pon.. isi borang suma.. Tetiba aku bau cam ikan kering makin kuat lak.. Alamak... suar baju aku suma abis basah.. Rupanya Hamzah Iqbal tecirit sampai kuar pampers.. adoi.. Terus kensel, cabot balik rumah.. Bayangkan la pampers comfort satu beg tu leh abis dlm masa satu hari je..

Dr pagi aku leh sabar lagi.. Masuk tgh ari tahap sabar aku da ilang.. Budak2 dpn rumah lak tutup pili air.. Memati aku ingatkan air xdek.. Aku kuar bukak paip air, ketat giler.. xkan la budak kecik punya keja.. Aku nmpk budak kecik 2-3 org ni tengok je aku bukak pili.. Aku masuk masak daging kurma.. Skali aku dengo bunyik air.. Rupanya budak2 kecik tu dah main air kt pili satu lagi.. arghh.. aku kuar terus sound "Eii.. jgn main air laa!" terus tutup pili yg dah siap getah pjg.. aku tutup ketat giler.. Mak bapak dorg nih x pasan ke anak dorg main air??? patot ler bil air aku tiap2 bulan main naik... Siyesly, kitorg punya la berjimat cermat.. Aku call abg, marah dia sbb biarkan getah pjg tu kt luar.. pastu aku nangis.. hahah masa ni aku dah down sgt.. penat satu hal.. Pastu nak lap muntah lagi.. tukar pampers lagi.. kadang2 baru cebok si kecik tu, dia dah tecirit kat tuala la pulak.. xtukar pampers nti dia dah nangis2 gatal bontot sbb air taik ni kan gatal.. arghh.. Pastu abg balik, aku tgh lap dapor yg penuh dgn muntah, dia layan main PS2 dgn Hamzah Iqbal.. Aku plak tetiba nak mkn nasik goreng cina, abg terus kuar gi beli..

Skalinya Hamzah Iqbal leh muntah kt tv & PS2.. warghhh.. tahap sabar aku da ilang... Aku siap jerit & nangis2 lagi.. Arghhh... stress beb!! tp xdek la cam org giler aku jerit.. aku sedo diri lagi la... Aku bawak dia gi toilet.. Skalinya dia gi rendam tgn yg penuh dgn muntah dlm kolah.. Arghhh.................... Aku buang air kolah tu.. Skalinya kolah tu berat sampai tebalik.. Abis banjir sampai ke dpn dapor......... Warghghahhfat-7-78&^*&^*)&*P..... Masa ni aku siap nangis tersedu2 lagi.. Abg balik terus tekejut tgk rumah bersepah giler.. Aku dah tak tahan sgt weh.. Aku rileks skejap.. dah cool baru aku lap suma2 muntah tu & basuh baju.. Giler byk baju yg nak kena cuci.. Mau lebih 5 trip sbb comforter bantal suma pon kena.. Adehh.. Suma da settle, terus bwk dia gi klinik dlm kul 7.00 mlm gitu..

Sibaik klinik x tutup lagi.. Doc ckp Hamzah Iqbal kena jangkitan virus & spatutnya kena masuk wad sbb badan kurang air.. Aku dah nak nangis dah.. Abg xbagi & mintak doc suggest lain, akhirnya doc suh bwk balik rumah.. Bagi dia ubat muntah, air garam + ubat demam.. kalu muntah makin teruk, esoknya jumpa balik doc & dia akan bagi surat admit ward.. ohh tidak!! Alhamdulillah mlm td Hamzah Iqbal tido dlm buai dgn lenanya.. Kitorg laki bini pon lena..

Pagi td muka dia kuning + bibir pucat giler.. Aku siap bekalkan ubat & no tepon kt pengasuh takut2 dia sakit lagi.. Tp Alhamdulillah xdpt pape call.. Harap2 xdek la sampai masuk ward.. Huhu tak sanggup aku nak tgk tgn anak aku kena cucuk jarum... Eii.. Nauzubillah.. Harap dijauhkan... Doakan Hamzah Iqbal sihat ye..

Lunch td sempat beraya rumah Kak Ida kt Parit Sikun.. Pasni dorg nak raya rumah aku lak.. Lahai.. rumah penuh dgn bau muntah.. Harap2 segalanya ok.. Kuih raya kt rumah x berusik langsung.. Jgn la dorg dtg time rumah tgh haru biru camni!!

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP