Posts

Showing posts from October, 2008

Perkembangan Hamzah Iqbal (2 Tahun)

Ok, sempena besdei Hamzah Iqbal yg ke 2 tahun, aku buat entri khas tuk cite perkembangan dia (aisey dah lewat bape ari dah)..

1) Dah pandai ckp proper sket.. Contohnya : Aku nak makan, aku nak main.. (dush dush!! Kena blasah dgn ayah dia sbb guna perkataan 'aku'!! Rupanya dia tgk cite Adi & Ayah version Indon!!) Ish, tang ni tak pelat la pulakk...

2) Bleh sambung perkataan contohnya aku sebut 'Loo..' dia sambung 'rii.., Kere -taaa, mo-to, bangu-nan..

3) Bila aku tanya, dia da pandai tunjuk mata, telinga, rambut, idong (pastu dia korek idong), gigi, mulut, dagu, tangan, kaki & perut.. yg ni dulu pon dah tau.. cuma upgrade sikit tang dagu..

4) Da pandai nyorok kalu berak.. apsal ek?? Malu ke??

5) Aritu makcik dia tanya "hamzah nak makan nasik?", dia jawab "tanak", makcik dia tanya lagi "kenapa tanak makan?"... "mamak tak kashik!".. mamak tu aku ler.. ciss.. bile masa lak aku tak kasik!! Pandai dia auta..

6) Still panggil aku …

Ape cite arini nih??

Jumaat.. mlm gi Jamuan Hari Raya opis abg.

Sabtu.. lepas subuh terus gi balik kg jemput ibu & ayah, then terus ke JB.. Beraya sakan!!..

Ahad.. Pagi merempit gi Klinik Min tuk appoinment, malangnya tutup sampai abis Deepavali.. Abg dah stat sakit2 sendi & aku dah stat sakit ari2 belah kiri.. Takut sbb masa scan aritu doc suspect baby kecik sgt xpadan dgn tarikh 1st period.. Pastu siap pesan kalu ada sakit2 kt bahagian ari2 kena cepat gi doc takut baby kt luar rahim @ misscarriage.. Adooiii tatotnya!!

Isnin... Abg still sakit lagi.. aku pon sakit gak + bdn x bermaya.. Sian Hamzah Iqbal tepaksa bemanja dgn makcik2nya.. Ptg tu terus balik Parit Raja, tp sempat suh abg singgah beli rojak petis.. Tetiba cam nak mkn lak.. Terus makan dalam keta.. Sampai rumah abis muntah, then sambung mkn rojak petis lagi hihi.. Ptg tu gak ada open haus kt rumah Auntie Inn tp xgi sbb mabuk teruk..

Selasa.. Pagi ni sakit2 lagi dr mlm td.. Abg xdtg keja, amik cuti sakit urat & terus gi servis Vios kt B…

Selamat Hari Jadi.. Suamiku.

Image
Selamat Hari Jadi Suamiku..
Semoga panjang umur dan murah rezeki
Disamping keluarga tersayang..
Semoga rumahtangga kita diberkati olehnya..
Amin..!!

Kisah Hari Ini..

Hahahh touching giler entry aku smlm, sampaikan aku menaip sambil begenang air mata.. Abg siap gelarkan aku ape tah, aku lupa ayatnya... aku pon ckp ler "xtau ker isteri abg ni romantis?" Mwahahahah geli geleman aku menyebotnya..

Kitorg aritu begelut la jugak (begelut? mcm dlm lumpur lak hahahah) err ayat yg paling tepat bertikam jari (sbb dlm ym kan) psl nk belikan Hamzah Iqbal hadiah.. Aku nak belikan dia moto yg pakai bateri tu.. Tekannnn je terus jalan tp abg xnak sbb dia kata Hamzah Iqbal xpandai kayuh beskal lagi, kayuh beskal pon asik ke dpn blakang je.. inikan plak nak belikan moto letrik.. Dia cadangkan bli laptop budak2 yg abc tu.. huhuh.. budak baru 2thn mana la pandai guna laptop tu.. baik belikan dia masa dia dah pandai bezakan abc ye tak???

Endingnya gi BP Mall, sbb aku tingin nak makan Cheesebake Rice kt Pizza Hut terus belikan dia beg ala2 ada white & blackboard kiri kanan.. Bleh la dia conteng2 & lekat abc/123 yg ada magnet.. Nnti aku amik gambo tp la…

Selamat Hari Jadi Anakku Sayang..

Image
Maafkan ibu sebab terlambat buat entry ni tuk anak ibu..

Selamat Hari Jadi anakku Sayang...
Semoga menjadi insan yang berguna satu hari nanti..
Semoga menjadi anak yang soleh..
Yang pandai berdikari dan mencari ilmu..
Yang pandai membezakan antara baik dan buruk.. halal dan haram..
Ibu dan ayah doakan segala yang terbaik untuk anak kami tersayang..

Dari dilahirkan pada pukul 12:16 tghari tanggal 21 Okt 2006 :



Dari saat di Aqiqahkan semasa dlm hari :



Dari genap umurmu 2 thn 1 hari pada hari ini :



Sehinggalah akhir hayat kami... Kami tetap menyayangimu....


Selamat Hari Jadi anakku....
Muhammad Hamzah Iqbal bin Muhammad Helmi..

Dari ibu dan ayah yang menyayangimu selamanya..

Tgk tak cerita nih??

Image
Sape tgk cite Knocked Up? Pelakon dia Katherine Heigl, yg berlakon cite Grey's Anatomy tu.. (ye ke memandai je aku nih) & Seth Rogen.. Cite dia psl pmpuan ni jumpa lelaki ala2 gendut laa kt satu pub.. pastu biasa la matsalleh ni tonggang arak sket terus mabuk.. pastu sesker ati ajak tido.. terus ler terpregnant..

Aku tgk cite ni dgn abg..

Pastu ada satu babak tu kakak kepada Katherine Heigl ni syak hubby dia ada affair dgn pompuan lain, dia pon ajak adik dia & mamat gendut ni gi siasat.. Rupanya laki dia ada perjumpaan dengan satu group yg gile dgn 'fantasy baseball'.. Bini dia marah la sbb slama ni laki dia menipu kata ada hal itu la ini la rupanya nak join grup fantasy baseball. Tak kisah la samada menipu sbb ada affair atau menipu sbb nak jumpa kekawan, ianya tetap satu nama 'menipu'.. Hubby dia kata la, dia boring sbb sblum dia kawen dia bleh buat apa yg dia suka.. skang cam terkongkong.. apa yg dia nak buat suma xboleh.. Pastu pungpang2x gado2, terus bin…

Payung Emas..

Sape tgk cite Ayat-Ayat Cinta?? Ala cite endon tu psl student Al-Azhar kt Mesir kawen dgn awek indon berdarah Jerman, then suami dia kena fitnah. Pastu dia izinkan suami dia kawen satu lagi tuk selamatkan suami dia.. gitu la sket sinopsis dia.. Ni perbualan antara aku dgn suami aku..

aku : bagus pmpuan ni nnti kt syurga dpt payung emas..
abg : payung emas? nape?
aku : ye ah, sbb dia izinkan suami dia kawen satu lagi.. dpt la payung emas nnti..
abg : ooo gitu, beh tu yg pompuan satu lagi pon dpt gak payung mas la ye?? (refer pada isteri no 2)
aku : tak la.. dpt payung koyak..
abg : hehhe.. nape lak??
aku : sbb dia rampas suami org.. dapat ler payung koyak rabak.. ok la tu dpt gak payung.. hehe..

pastu perbualan lain lak..

abg : awak plak bile nak dpt payung emas? hehehe
aku : payung mas? abg tu payung avon pon tak layak tau tak??
abg : eh nape lak tak layak???
aku : mmg xlayak pon.. kalu nak payung gak,bleh.. tp ujung payung kena masuk kt bontot pastu bukak payung beso2 hahahhaahhaa...
abg : sabo j…

Gambo Cuti2 Raya..

Image
Ni kat Tanjung Malim, masa nak pinjam Tudung Uda (Yg tgh makan maggie goreng tu ler.. adik ipo aku).. Tgk la Hamzah Iqbal xreti dok diam.. Baju pon pakai baju basahan je sbb da kena muntah..


Singgah minum dulu kat Petronas R&R mana tah...



Malamnya tido kat Damai Hotel, Parit Buntar... Perak..

Gambo Bawah :
Di Jusco Seberang Prai..


Sempat begambo dgn Otomen.. Belikan satu patung otomen tuk bagi dia dok diam..

P

Lunch kat Nando's.. xreti dok diam!!!


Sepraiss!!!

Image
Tara...........

Cuti Raya 10 Hari...

Sungguh aku kepenatan Bulan ini...

Sehari sebelum raya, lepak rumah MIL & malam tu ada buat bakar2 udang + ketam (yg ni FIL bakar khas tuk aku hihi, sbb tetiba cam ngidam lak) & sotong.. cicah kuah kicap & kuah cili.. perghh!! terangkat.. Mmg rasa x puas sbb udangnya beso2 & makan pon reramai.. so esoknya MIL aku pelawa mkn udang goreng lak hihi.. Aku still x reti makan ketam la weh, tah camne nak kopek tah.. Siap MIL aku tlg kopekkan lagi hihi..

Pagi raya, kul 8.30 dah salam maaf2 kan.. duit raya pon dah kasi time tu.. Terus chow gi hamik gambo studio.. Tahun ni kaler maroon satu famili.. Ramai gilos kat studio tu.. abis turn begambo, terus beraya rumah Mak long & satu lagi rumah aku lupa la rumah sape, tapi sedara mara belah laki aku la. Rumah mak long ala2 open haus, terus sumbat perut dgn satey daging (lately aku gile daging) & soto nasik.. Perghh!! Sedap beb!!

Ketiak suma da masam baru ler balik rumah.. Tuko baju suma sbb MIL dah sound sok beraya nak pakai l…