Cuti Raya 10 Hari...

Sungguh aku kepenatan Bulan ini...

Sehari sebelum raya, lepak rumah MIL & malam tu ada buat bakar2 udang + ketam (yg ni FIL bakar khas tuk aku hihi, sbb tetiba cam ngidam lak) & sotong.. cicah kuah kicap & kuah cili.. perghh!! terangkat.. Mmg rasa x puas sbb udangnya beso2 & makan pon reramai.. so esoknya MIL aku pelawa mkn udang goreng lak hihi.. Aku still x reti makan ketam la weh, tah camne nak kopek tah.. Siap MIL aku tlg kopekkan lagi hihi..

Pagi raya, kul 8.30 dah salam maaf2 kan.. duit raya pon dah kasi time tu.. Terus chow gi hamik gambo studio.. Tahun ni kaler maroon satu famili.. Ramai gilos kat studio tu.. abis turn begambo, terus beraya rumah Mak long & satu lagi rumah aku lupa la rumah sape, tapi sedara mara belah laki aku la. Rumah mak long ala2 open haus, terus sumbat perut dgn satey daging (lately aku gile daging) & soto nasik.. Perghh!! Sedap beb!!

Ketiak suma da masam baru ler balik rumah.. Tuko baju suma sbb MIL dah sound sok beraya nak pakai lagi baju sedondon.. adehh.. Sempat la aku basuh baju kitorg laki bini & anak.. Yg lelain suma sidai jek hihi, jimat sabun.. Mmg baju raya aku yg lelain x pakai lgsung.. Petang suma dah flat & kebabomm tido x sedo diri.. Tetiba biras aku (Erin) ketok pintu bilik.. Rupanya ada org datang.. Ayamakk.. muka da la serabai giler!! Kejutkan MIL pon sama gak mamai.. sbb masing2 kepenatan.. Sampai ke mlm rumah penoh..

Esoknya tghari dah bersiap gi beraya dari rumah PukSu, PakJamil & cemacam lagi la.. Aku cite pon bukan korang kenal hihi.. Pastu petangnya diorg lak serbu rumah PIL. org JB pon sampai gak.. Terus jamu dgn Udang Goreng.. perghh!!! Mmg rezeki dorg ah.. Dapat udang sebeso lengan beb!!

Mlm, dah reda sket.. FIL amik sate yg dah oder sblum raya.. Terus bako sate lak.. MIL plak buat mee rebus.. Huhuh kitorg tukang makan.. Nyum2.. Raya thn ni mmg lain sket.. Manyak bakar2 la plak.. Sibaik dah sempat kenyang suma, tetiba rumah kena serbu la plak.. Mcm open haus dibuatnya.. Meriah blakang rumah sampaikan kena open table lagik.. Kitorg ipar duai suma lepak dlm rumah sambil tgk tv.. Sorg2 masuk bilik tido.. Ingatkan nak join gak tp xsedap la plak tinggalkan PIL aku kat blakang rumah.. Erin pon layan aku menyembang.. Dlm kul 12 gitu baru ler suma org dah balik.. Skalinya PIL aku dah siap kemas blakang rumah... Hihi giler menyembang sampai xsedo org dah balik..

Raya ke 3, xke memana.. tunggu org dtg rumah je.. Famili Erin dtg, Org jauh datang, Org Jb datang.. Ex Bos FIL kat JPS pon datang gak.. Dari dpn sampai ke dapo penuh dgn org beraya.. sampai ke mlm..

Raya ke 4, bertolak balik KL lepas subuh (actually kul 11, kiranya lepas subuh la tu kan kan kan?? hihih).. Kul 2 sampai KL, lepak skejap tunggu along, terus gerak ke rumah Nenek kt Keramat.. Raya skejap & terus ke Jalan Ayer Panas rumah Mamang Den, makan Mee goreng, jumpa dgn mamang Mamat & mamang Yan & konvoi skali dgn mamang Den gi rumah Mamang Yaya kat Selayang.. Jumpa lak Nenek yg konvoi dgn Imah sekeluarga.. Layan Mihun goreng sampai 3x tambah (pecaya tak? sedap weh) terus konvoi skali ke rumah mamang Yan plak.. Hahah mesti korg konfius, banyaknya mamang... Pastu serender, balik rumah.. Mlm tu gi balik rumah Mamang Mamat kt Kota Damansara & makan lagi mee goreng hihi.. Tak sentuh pon kuih raya.. Penuh dgn goreng2 jek.. Mak kalu layan bercakap mmg x berenti, sampai umah mamang kul 9, balik rumah kul 12.. bayangkan la bape jam mak bersembang hihi.. sabo je la..

Raya ke 5, bekpas kat Tesco coz mak & abah pose (sibaik xbelikan dorg roti canai hihi).. Tah tetiba abg plan nak gi Penang.. Aku lak cam "Penang??" jauhnya, baik gi Cameron.. Balik rumah packing barang sket2 (sbb ingatkan balik ari jek) terus gerak carik jalan ke Penang.. Masa ni la nak gunakan Navigator sebaiknya.. Skali salah jalan & xsampai2 pon Cameron.. Bape kali pusing tah.. Isi minyak kat Hway Genting Sempah pon cam sampah, beratur nak tunggu turn.. Terus tuko plan gi Penang lak.. Set Navigator ke Penang.. Tah cemana jln paling dekat kena lalu kat Empangan Selangor.. Hihih.. Seriyesly kitorg mmg kaki sesat!! Naik turun bukit ala2 ke genting tp ni lagi teruk sampaikan Hamzah Iqbal muntah kt badan aku... Jln mmg teruk la sampaikan kat sana sini ada signboard "awas, tanah runtuh".. ngeri jek.. Lepas kuar bukit bagai tu, tetiba.. pergh.. lawa giler pemandangan empangan Selangor tu.. Cam Tasik Kenyir je (mcm ler penah pegi hihi).. Hamik2 gambo (dr dlm keta je sbb bdn da penoh muntah) terus challoo carik jln keluar.. Disebabkan dah mlm, terus set Navigator carik hotel lak.. Kunun nak hotel yg dekat & murah, so dapat la Damai Hotel kt Parit Buntar (Parit Buntar?? Hihihih tah ke memana tah kitorg nih!!).. Ok la stakat satu mlm RM80 kan kan??

Check out kul bape tah, terus carik tempat makan.. Kunun2 nak bekpas.. skalinya terlajak sampai Lunch hour.. Nak tau kitorg Lunch kt mana??? kat Jusco Seberang Prai hihih... Tido kat PBuntar, Lunch kt Sbrg Prai.. cam katon jek.. Bekpas Nandos sbb rindukan ayamnya yg yummy tuu.. Tetiba tingin nak pakai mekap, sempat singgah Watson's bli eye shadow hahah.. ngidam mekap? ngade tul!! Kat dlm keta gak aku pakai hahahahha.... (ape motip aku cite psl mekap nih??).. Terus zrasssssssss ke Penang!! Tgh2 eksaited nak amik gambo kt Jambatan skalinya tgh slenggara tuko kabel la plak.. Ancos gambo.. Takpe la, hamek gak gambo nak lepaskan niat!! Nanti aku post gambo yg x best nih!! Set target ke Batu Feringghi.. Jalan cam ular kena palu.. Sibaik Hamzah Iqbal tido, kalu tak konfem aku kena jampi lagik (baca : muntah).. Sempat singgah sat kt pantai, amik gambo stakat 2 keping sbb ujan lebat.. terus patah balik gi Jambatan.. Klako ek?? gi Penang smata2 nak lalu jambatan jek hihi.. Dari awal pujuk2 abg ajak makan nasik Kandaq tp abg buat derk je.. Siap pujuk nnti carik kt Sberang Prai.. Skalinya laju jek nak kuar Hway, aku dah bising lapo baru set Navigator carik Restoran Terdekat.. Dpt ler Restoran Subaidah (kot??).. Perghh hepi giler aku.. Padahal kt KL melambak2 restoran nasik kandaq.. Padahal, nasik kandaq tu sama je cam nasik campo hihi.. Saje ngetis!!

Opss lupa nak cite, masa aku kena muntah tu.. Tudung & Baju aku suma abis kotor. Tuko baju kt Petronas (tepaksa free hair hihih skejap je dlm keta) & terus singgah Tanjung Malim jumpa Uda kat UPSI pinjam tudung.. Sibaik laaa adik ipo aku ni siap gosokkan tudung hihi... Lepas kasi upah baru blah carik hotel..

Ok sambung... Lepas sumbat perut dgn nasik, terus carik jln balik KL.. tetiba nampak signboard Bukit Merah.. Menggatal lagi nak lepak kt sana.. Terus gi check in hotel, skalinya org hotel kata "kak, esok (Selasa) waterpark tutup tau!" Apee??????? Disebabkan dah sampai.. check in la jugak.. Maleh nak turun bukit carik hotel lagik.. Gi bli baju sorg selai tuk souvenir & cover baju yg xdek hihi.. Kedai souvenir tu banjir wehh hahaha.. konfem ujan lebat giloss.. Tgh lepak sedap2 dlm bilik.. Uweekk... Hamzah Iqbal muntah lagi... Warghhhh abis cadar bantal suma... Stress tul!!! Baju dah la takdek.. Sibaik laaaa cadar tilam berlapis.. so cover la dgn yg tak kena muntah.. Konfem makcik room service ngamok hihi.. sori makcik..

Esok paginya pakai la baju souviner tu sorg selai hahah dah cam famili 'Bukit Merah Lake Town Resort je'... sibaik x sedondon kaler biru.. Suar tah bape kali recyle.. Sibaik yg dendalam bwk lebih hihi.. Bekpas kt hotel & zrasss trus blah balik KL... Sampai uma x ingat kul bape.. Terus mintak mak jaga kan Hamzah Iqbal, abg anto aku gi straightening hihi... Giler.. Mula2 kata 4jam je.. skalinya sampai 7 jam beb.. alasannya rambut aku pjg & tebal.. Giler lawa... bebaloi ahhhhhh 7 jam hihi.. Sampaikan budak yg dok kusi sbelah yg stakat nak buat treatment pon terus tambah nak iron rambut gak hihih... Wahh... pasni nak buat iklan "guna jari pon boleyy" hihi.. gambo?? Opss.. manaleh post.. Abg kata dia izinkan aku buat suma ni tuk tunjuk kt dia jek (famili pon boley la..)

Esoknya pagi ala2 model iklan rambut, terus gi Tesco Midah, bekpas lagi Nasik Kandar & terus berkemas balik BP.. Opss lupa nak bgtau.. Smlm dorg sempat selebret besdei mak masa aku tgh azab 7 jam tu.. Kiranya aku bagi mak hadiah tikar kayu + baju Bukit Merah je la hihih... Sbb jujen dgn along dah blanje kek.. Sori ye makk!!

Ondewei balik BPahat mmg aku tido jek.. Ngantok wehh.. Sampai umah MIL, sambung makan.. Tudung xbukak beb.. segan!! Kang kata nak nunjuk rambut baru lak hihi... Pastu zrass balik Parit Raja.. Ondewei tu singgah Summit bli VCD game tepon, tetiba nmpk PS2 cam murah jek, servey2 terus sambar satu hihih.. Sampai rumah, terus dpt satu keputusan yg membahagiakan.. & terus Hamzah Iqbal demam, muntah2 + citbirit!! Erkk.. apsal ek???

Kitorg laki bini sari suntuk x tido mlm.. muntah lebih dr 10x, citbirit lagi.. Aku tido skejap je, pastu terus jaga Hamzah Iqbal.. Abg dpt tido skejap gak.. Pastu dr pagi tu basuh segala baju bagai yg kena muntah.. sampaikan abg terantok kt tiang ape tah.. Dahi jadi benjol & tebelah sket.. Perghh! Ngilu sey.. Tu bahana x cukup tido la tuh.. Aku konfem x gi keja.. Abg amik 3jam, bawak Hamzah Iqbal ke klinik.. Skalinya dia dah tercirit dlm keta.. Ok la da sampai pon.. isi borang suma.. Tetiba aku bau cam ikan kering makin kuat lak.. Alamak... suar baju aku suma abis basah.. Rupanya Hamzah Iqbal tecirit sampai kuar pampers.. adoi.. Terus kensel, cabot balik rumah.. Bayangkan la pampers comfort satu beg tu leh abis dlm masa satu hari je..

Dr pagi aku leh sabar lagi.. Masuk tgh ari tahap sabar aku da ilang.. Budak2 dpn rumah lak tutup pili air.. Memati aku ingatkan air xdek.. Aku kuar bukak paip air, ketat giler.. xkan la budak kecik punya keja.. Aku nmpk budak kecik 2-3 org ni tengok je aku bukak pili.. Aku masuk masak daging kurma.. Skali aku dengo bunyik air.. Rupanya budak2 kecik tu dah main air kt pili satu lagi.. arghh.. aku kuar terus sound "Eii.. jgn main air laa!" terus tutup pili yg dah siap getah pjg.. aku tutup ketat giler.. Mak bapak dorg nih x pasan ke anak dorg main air??? patot ler bil air aku tiap2 bulan main naik... Siyesly, kitorg punya la berjimat cermat.. Aku call abg, marah dia sbb biarkan getah pjg tu kt luar.. pastu aku nangis.. hahah masa ni aku dah down sgt.. penat satu hal.. Pastu nak lap muntah lagi.. tukar pampers lagi.. kadang2 baru cebok si kecik tu, dia dah tecirit kat tuala la pulak.. xtukar pampers nti dia dah nangis2 gatal bontot sbb air taik ni kan gatal.. arghh.. Pastu abg balik, aku tgh lap dapor yg penuh dgn muntah, dia layan main PS2 dgn Hamzah Iqbal.. Aku plak tetiba nak mkn nasik goreng cina, abg terus kuar gi beli..

Skalinya Hamzah Iqbal leh muntah kt tv & PS2.. warghhh.. tahap sabar aku da ilang... Aku siap jerit & nangis2 lagi.. Arghhh... stress beb!! tp xdek la cam org giler aku jerit.. aku sedo diri lagi la... Aku bawak dia gi toilet.. Skalinya dia gi rendam tgn yg penuh dgn muntah dlm kolah.. Arghhh.................... Aku buang air kolah tu.. Skalinya kolah tu berat sampai tebalik.. Abis banjir sampai ke dpn dapor......... Warghghahhfat-7-78&^*&^*)&*P..... Masa ni aku siap nangis tersedu2 lagi.. Abg balik terus tekejut tgk rumah bersepah giler.. Aku dah tak tahan sgt weh.. Aku rileks skejap.. dah cool baru aku lap suma2 muntah tu & basuh baju.. Giler byk baju yg nak kena cuci.. Mau lebih 5 trip sbb comforter bantal suma pon kena.. Adehh.. Suma da settle, terus bwk dia gi klinik dlm kul 7.00 mlm gitu..

Sibaik klinik x tutup lagi.. Doc ckp Hamzah Iqbal kena jangkitan virus & spatutnya kena masuk wad sbb badan kurang air.. Aku dah nak nangis dah.. Abg xbagi & mintak doc suggest lain, akhirnya doc suh bwk balik rumah.. Bagi dia ubat muntah, air garam + ubat demam.. kalu muntah makin teruk, esoknya jumpa balik doc & dia akan bagi surat admit ward.. ohh tidak!! Alhamdulillah mlm td Hamzah Iqbal tido dlm buai dgn lenanya.. Kitorg laki bini pon lena..

Pagi td muka dia kuning + bibir pucat giler.. Aku siap bekalkan ubat & no tepon kt pengasuh takut2 dia sakit lagi.. Tp Alhamdulillah xdpt pape call.. Harap2 xdek la sampai masuk ward.. Huhu tak sanggup aku nak tgk tgn anak aku kena cucuk jarum... Eii.. Nauzubillah.. Harap dijauhkan... Doakan Hamzah Iqbal sihat ye..

Lunch td sempat beraya rumah Kak Ida kt Parit Sikun.. Pasni dorg nak raya rumah aku lak.. Lahai.. rumah penuh dgn bau muntah.. Harap2 segalanya ok.. Kuih raya kt rumah x berusik langsung.. Jgn la dorg dtg time rumah tgh haru biru camni!!

Comments

  1. entry pnjg ni lom sempat ke baca..
    nnt eh selly, aku bz bebenar ni..
    tk cr!

    ReplyDelete
  2. hahahh aku pon xlarat nak baca.. bile da abis taip baru pasan.. panjangnya..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Oh Adik Kedai