Cite Jejaka Botak..

Sejak aku tinggalkan Hamzah Iqbal sminggu kt kampung, cemacam yg makciknya ajar... Salah satunya, bila tgk cite Wonderpets...

"Apa yang penting??" tanya makcik2nya pada Hamzah Iqbal..
"kenyenyameee".. ('kerjasama'.. sila baca mcm org idong tesombat) hahhahahah.. mcm org sengau jek... Mmg aku gelak abis-abisan...

kiut sangat...

Pastu tiap2 kali aku panggil "Muhammad Hamzah Iqbal".. kadang2 dia nyahut "pe??" kadang2 "hah??"... puas la kitorg ajar.. lenkali ckp la "saya, ayah!" atau "saya, ibu!" sekarang baru la mcm sopan sket..

Yang paling klakar bila ajar dia ngaji alif ba ta.. bila sampai tang "hamzah" je mesti dia jerit "ibannn!!" (Iqbal) hahaha.. mmg jenuh la.. sampai la ni xboleh sebut hamzah lagi.. sbb dia ingatkan kitorg panggil nama dia.. kadang2 bila aku sebut "Muhammad" dia pon sebut "Amattt", pastu sebut lagi "Hamzah"... dia sebut "Iban!!" Hahahahah.. aku tak tau ler sampai umo bape dia leh sebut semua nama dia.. mmg klakar tul!!

Slalu sblum nih lepas minum susu, dia mesti melalak2 hulur botol susu kt aku.. tah ape kena tah.. Sejak aku ajar lepas minum susu nnti letak smula botol atas meja, dah makin senang keja aku.. Tp sblum tu still melalak lagi.. Stat la tinggi sora aku "Ibu kata lepas minum susu letak mana?" baru la dia benti nangis, bangun & terus letak susu atas meja.. Fuhh lega, aku mmg malas pn nk layan ngada2 dia tuh..

Tak pun kalu aku malas nak amik remote astro.. aku arah je dia.. "Hamzah, tlg amikkan remote bleh??" laju je dia lari amik remote.. Heeeeheheh.. kdg2 panas gak ati aku sbb kalu time dia tgh konsentret main, nnti dia capai je pape remote kt atas meja terus bagi aku.. Cehh, kdg2 remote vcd yg dia kasik.. Slalunya dia pandai la pilih remote astro, kaler biru la katakan..

Nak mintak tlg amikkan pampers pon dah senang, pasni bleh la tlg ibu dia tukokan pampers adik hihh.. Pendek kata mmg dia dah jadi anak yg rajin, Alhamdulillah.. Harap2 rajin sampai bila2...

Tiap2 kali gi McDonald's Drive Thru yg baru bukak kt Bukit Pasir, mesti Hamzah Iqbal panggil "I laik tumat tumit" hahahaah tau tak maksudnya? Maksudnya.. I like to move it move it.. Ala iklan madagascar tu.. Kan Happy Meal dpt mainan tu kan??? Bila tgk iklan kt tv, tu yg dia tau namanya i laik tumat tumit hahaha... mmg kitorg laki bini bantai gelak je la.. Skang baru pandai ckp "jom gi mek'onel" ok la tu, ada la sipi2 perkataan McDonalds..

Sejak kepala jejaka hensem sorg ni botak, mulutnya mmg x benti2 becakap.. Pengasuhnya pon ckp Hamzah Iqbal dah makin kuat membebel.. Laki aku kata "Biarkan je la kak, biar dia becakap.. dengo jek" Hehehe.. kadang2 aku paham apa yg dia nak ckp tu.. kdg2 payah gak nak paham.. Bila tak paham mulalah mengamok.. paling tak tahan lawak skali masa dia kunun2 tgh telepon guna tepon mainan kt celah2 sofa ruang tamu aku.. aku perati la apa yg dia ckp.. mcm ckp dgn supplier pon ada.. tetiba aku dengo dia bahasakan diri dia 'aku'.. aku pon jerit la dr dalam bilik "ape dia???"

tetiba dia jerit balik "ayeeeee!!" (saya) hahaha.. padahal soalan aku 'apa dia' je.. tp dia bleh tau aku marah pasal ape.. terus la dengo dia ckp "ayee.. ayee.." pastu bebel2 siap tunjuk2 tgn lagik.. ni mesti ikut ayahnya.. Kalu becakap kt tepon, mcm ada org kt dpn mata hahahah...

Dah cukup2 la dok cite pasal hamzah iqbal.. tesedak budak tu hihi.. Sok balik KL yiehaahuu.. Ada planning baeekk punya dgn along.. Harap2 planning menjadik.. Dah bape bulan aku ngidam nih!!! Sblum mengandung lagi hihhi... Smoga perjalanan pergi dan balik kami dilindungi Allah s.w.t Amin!!

Comments

  1. hehe...kelakar la hamzah nie... sure meriah suasana dok melayan dia..

    ~p-na mama oja~

    ReplyDelete
  2. meriah sgt sampai tak terkontrol heheh...

    tak lama lagi oja pon camtu la.. hehehe.. mesti terhibur..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Oh Adik Kedai