Powered by Blogger.

Online kejap!

 Thursday, January 29, 2009

Kat gerai skang ni, br lepas g Care4 n BP Mall cr laptop tuk abg. Huhu lg senang guna hp je pada aku la. Sbb line 3G kt uma sewa skang ni truk. Kalu guna hp bleh round2 cr line. Kla, nasik da sampai. Chaw!

Read more...

Gelagat Hamzah Iqbal

Ni antara gambo2 kat dlm Hotel 'Budget' kat area PoliJB...


Dia dah pandai mintak aku duit "Ibu.. nak uwitt!!". Aku bagi la singgit.. Dia punya hepi mcm dpt duit sratus!!



Guardian kan ada Promosi & dptlah baucer diskaun & collect stem tuk beli Paddington Bear.. Seboleh-bolehnya dia suh aku buat memek muka sbijik cam bear tu (memek ok, bukan memey :p).. Lastly aku suh dia buat sndiri muka bear & amik gambo dia sebelah dgn Paddington Bear.. Muka lawak la pulok jadinya.. hahaha..




Pastu dah boring buat muka Bear, dia buat muka camni la pulak.. Cemacam la anak jantan sorg nih!! Nnti dia panggil "ibu.. ibu..!!" pastu suh amik gambo heheh..




Close UP!!..

Read more...

Cerita Minggu-minggu Lepas

 Friday, January 23, 2009

Minggu ni sangatlah mencabar sbb minggu lepas aku detect ada leaking.. tak tau la dr air ketuban ke hape... takkan la aku xreti nak bezakan air kencing ye tak??? Cuma konfius samada air ketuban @ keputihan... tp keputihan slalunya bertanda kan???

Lepas checkup barulah lega.. Doc ckp mmg ada kes air ketuban leaking tp slalunya kena paksa bersalin.. Dlm kes aku ni xkan kena bersalin gak sbb baru nak masuk 5bln, risaunya..!!! doc check takdek leaking pon kt kantung & baby still lagi bertomoi & berkungfu dengan jayanya.. Ye, baby 'saya' sgt aktif sampaikan doc nak scan pon payah.. Jari2nya bergerak mcm org tgh menaip.. Kakinya pulak dok menendang jek.. Mmg asik tergelak bile tgk baby (Ni pon dah kali ke 5 'saya' scan heheeh...) Doc kata mebi baby lasak sgt & suruh rest bebanyak coz uri still lagi tak naik2.. Doc nasihatkan jgn slalu angkat barang berat & kalu boleh elakkan slalu dukung Hamzah Iqbal.. Adoii ni yg payah ni.. kadang2 kalu susah sgt nak kontrol dia (slalunya time gi shopping), aku dukung je.. Itupun kalu xdek troli la.. Budak tu dah semangat skang nih... Better kasik chance ayahnya pulak dukung hehe..

Oo ye.. lupa nak cite psl peristiwa weekend lepas..

Suami 'saya' (wahh.. tetiba jadik sopan) sudah pun menyambung pelajarannya dlm Diploma Kejuruteraan Elektronik di Polijb start Sabtu yg lepas.. Alhamdulillah, itulah harapan masa mula2 aku kawen dgn dia dulu.. Nampak semangatnya yg berkobar2 nak sambung belajar.. Akhirnya tercapai juga.. Amin!!

So, skang ni setiap weekend kitorg berpisah la skejap.. Cuma weekend aritu jek ikut skejap gi register situ.. Yg geramnya, masa abg tengah register.. Hamzah Iqbal telah melepaskan gas hijau beserta habuannya bebetul atas seluar aku. (Masa ni kitorg tunggu dlm keta sbb malas nak masuk ikut abg).. Perghh!! Bengangnya akuuuu.... Dah la habuannya tu jenis cecair.. meleleh beb!! Tepaksa aku call abg mintak percepatkan sket registernya tu & tlg aku carik tempat nak cebok Hamzah.. Sibaik dekat dgn masjid.. Sempat la tuko pampers suar suma, tp aku still lagi pakai suar yg sama.. Waaa... mencik tul!!

Terus la carik hotel tuk berehat.. Sibaik taklimat pelajar baru start lambat sket.. Lepas check in, gi lunch dulu barulah abg tinggalkan kitorg dlm bilik.. Hotelnya bukan berbintang2 pon.. Janji selamat tuk diduduk selama 2 ari.. Betapa mencabarnya duk berdua dlm bilik dgn Hamzah.. Time aku ngantuk tu laaa dia xnak tido.. Abis dicocoknya mata aku la, lobang idong aku la.. Geram tul!! Agaknya kalu ada org kat bilik sebelah mesti tekejut2 dengo aku membebel hehe..

Dlm kul 2 lebih gitu abg call, tanya nak jalan2 ke tak? tekejut beruk aku.. Rupanya kelas dia kensel.. Wahh.. ada can ni nak meronggeng, terus aku siap2kan Hamzah Iqbal, semayang suma.. Abg dtg, terus memain dgn Hamzah sementara aku bersiap.. Pusing blakang tengok2 dia tido.. Laaa.. sabo je la... Takpe la, rileks tgk tv sat sementara tunggu abg berehat.. Dlm kul 4 gitu kot abg bangun, terus blah gi Jusco Tebrau..

Kat sana terus gi makan kt Manhattan Fish Market.. Siyesly aku dah tahap boring mkn kat situ, tp abg still lagi ngidam nak makan.. Layankan je la.. Hamzah Iqbal plak buat perangai.. asik nangis je (sbb td dia tertido dlm keta).. Pastu layan ToysRus.. Lagi parah!! Hamzah Iqbal melalak2 nak main mainan Fisher Price yg mahal kedewa, abg plak sibuk pilih Transformers.. Siyesly, anak kedua nih aku jadi alergik masuk kedai mainan.. Mesti rasa pening2 mcm nak muntah... Time ngandungkan Hamzah dulu, tiap kali masuk kedai mainan (atau kedai mamak), mesti dia asik menendang.. mmg feberet dia la.. Tp baby kali ni tak bape suka.. Mabuk la jugak dibuatnya... Pastu aku detect Hamzah dah berak cair la plak.. suar suma dah basah.. Ayoooo stress tul!!! Tepaksa hangkut dia kuar kedai & gi tukar suar.. Sibaik bwk brg suma..

Aku dah penat sgt masa tu, terus ajak abg gi carik maternity blouse.. Opss ada offer.. Dpt 3 lai (3 lai = RM88 saje okeh hehehe).. terus balik.. Lupa plak abg nak gi tgk buku2 heheh sori ye yang.. lenkali kita survey lagik.. Mlm tu memasing kelepakkan & terus tido..

Pepagi buta abg bangun semayang suma & terus tinggalkan kitorg 2 branak dlm bilik.. Dlm kul 9 gitew siapkan Hamzah Iqbal & bawak dia sarap kt restoran bawah (bekpas dpt kupon tuk sorg je, so abg je la yg dpt).. dia punya lasak sampaikan masa aku nak bayo tu dia bleh terlepas dari pegangan aku & terus lari gi tengah jalan.. HUwaaa.. panik giler seyy..!! Cam superhero aku pon terjun tangga & tangkap tangan dia.. Adoiyaii... 2x dia lari.. Sesak napas aku!! Makcik restoran tu pon panik gak.. Pergh, sibaik la jalanraya tu jenis yg xbyk keta...

Pastu kunun2 nak bawak dia jalan2 kat Econsave blakang restoran tu jek, skalinya jauh la plak.. Sian anak aku kena menapak.. Aku konfem tak larat nak dukung.. beg sandang pon terpaksa aku pakai bersilang, senang nak lari kalu jadik pape... Tangan Hamzah aku pegang erat2, tanak pisang berbuah 2x.. Sampai je kat Econsave, kedai tak byk bukak la plak.. planning nak bli majalah pon terbantut.. Masuk skejap, belek2.. stakat bli ribena satu botol (huuhuh tak berbaloi tul!!) & jajan Hamzah je..

Masa balik sian tul anak aku nih.. Dah penat agaknya, jalan pon terhoyong-hayang.. Sampai terjatuh & luka kakinya... Kat selekoh restoran tu skalinya ada tokei kilang mana tah nak masuk kilangnya, anjing 2-3 ekor menyalak2.. dah la beso cam Rotweiller.. Eiii takut wehh!! Cepat2 aku tarik Hamzah.. Mencicit budak tu jln hihi.. sian tul!!! Takut gak kalu tokei tu bukak pintu pagar & terus anjing tu lari keluar sbb anjing tu tak berantai.. Sampai bilik je konfem dua2 tegolek tido sbb kepenatan...

Lunch hour terpaksa suh abg belikan & anto ke bilik sbb Hamzah Iqbal buat perangai lagi, berak cair sampai meleleh ke lantai.. Sibaik lantai xdek karpet kalu tak, bau semerbak la jawabnya... Dpt call dr lobby tanya bile nak checkout.. Huhuh terasa cam kena halau lak.. Inform nak extend lagi sampai mlm tp kena bayo deposit lagi 100, terus bgtau abg suh dtg.. Lepas mkn nasik ayam yg super yummy & lepas abg bayo deposit, aku lepak dgn Hamzah Iqbal sambil tgk tv.. Dlm kul 5-6 gitu (bayangkan betapa boringnya kitorg dlm bilik) baru abg call ajak balik.. Kemas pe yg patut.. Rupanya mmber baru abg dah tunggu kt Petronas, konvoi la 4 keta termasuk kitorg... 2 keta balik Senai & satu lagi balik Segamat..

Lepas berpecah suma, kitorg lepak R&R YongPeng sbb lapo.. sambil tu layan Hamzah Iqbal main kat taman permainan situ.. Dlm kul 10 lebey baru sampai rumah.. Bayangkan betapa lamanya kitorg lepak situ.. Sempat la kat rumah tgk Anugerah Juara Lagu & sempat gak la aku nengok Elyanna peberet aku tuh!! Huhuh syok tgk persembahan yg ala2 sarkes + charlie chaplin gitew!! Aku skerrr!!... Mcm Christina Aguilera.. pon peberet akuh!!!

Pastu tido tak hengat dunia sampai bangun lambat hehehehe....

Opss.. dapat berita best yg tak bape best... Rumah yg kitorg beli tu InsyaAllah lagi 4 bulan baru tuko nama kitorg.. Maknanya samada aku pindah masa tengah sarat atau selepas bersalin.. Kalu lepas bersalin nampak gayanya lambat sket la.. Takpe la, xdek rezeki lagik!! Tapi bagus gak sbb rumah tu still ada penyewa lagi (Iye, saya beli rumah seken jek.. bukan rumah baru!!)... Haritu penyewa tu kata nak pindah KL tengah thn ni.. harap2 sempat la dia pindah sblum aku dpt beli.. xyah la kitorg anto notis...

Itu ajee...

Read more...

Cupcakes & KL...

 Thursday, January 8, 2009

Aku lupa nak attach gambo masa gi KL & masa blajo deco kek aritu ek.. gambo masa blajo xdek sbb tak amik.. along ada la amik.. aku letak gambo Hamzah Iqbal & gambo lepas blaja je la ek.. enjoi!!..



Hamzah Iqbal yg tgh eksaited dpt beli keta mainan sampai 12 bijik.. sebaik sumanya cuma RM10 jek.. Itu pun sbb eksaited main dlm keta sampai termuntah2.. wangi keta.. hahaha..


Muka sebek!!


Hamzah tgh pujuk neneknya bukak tupperware kek hehehe.. tak tahan beb tgk godaan.. Mia Lila & mamanya menten ayu huhu..


Aku tumpang semangkuk..


Alalala tomeinya mulut hamzah iqbal.. Begambo dgn Cinderella, deco tuk cupcake yg dah dikidnap oleh anak aku.. (Erk Cinderella tu yg patung tu tau, bukan aku hihih)..


Weeee.. muka tomei lagik!!


Aku lak buat muka ayu.. Tak malu sunggoh!!


Aksi melarikan Cinderella (abaikan Cinderella tak jadi kt blakang tu)


Sibuk promote Cinderella..


Aksi comey sambil diinterprem oleh tangan aku.. Suka la gambo ni, cam muka baby je Hamzah Iqbal..


Ni la rupa cupcake yg dah dideco.. yg kosong kt tengah2 tu sbb Cinderellanya telah dikebas org.. (u know who u are) ahahhaha...

Model cupcakes.. aku paksa Jujen makan deco bentuk baby sbb aku tak sanggup nak makan.. Sampai ati ko kak ko gigit baby tu!! huhuhu..

Ni ler ghuper cookies yg aku deco.. Tak nampak ek.. Manis sangat, tak sesuai tuk budak hyper cam hamzah iqbal ni sbb lepas makan terus tak reti dok diam..


Gaya menunjukkan betapa sedapnya cookies..


Sesi menyuap neneknya.. Cayang nenek!!

Read more...

Budak Busyuk!!

 Tuesday, January 6, 2009

Jom tengok gambo budak notti yang tengah berak.. Sempat lagi posing sebelum cebok.. Skang dia da pandai posing bila nampak kamera...







Nak tergelak tgk hamzah iqbal sengih.. Stendet jek.. heheh..

Read more...

Baby..

 Monday, January 5, 2009

Opsss... Ticker baby-gaga dah berubah lagi coz latest scan doc bajet aku bersalin 16 Jun 2009 hehehe...

So harini aku dah 16 minggu 5hari (4 bulan dah)..

Dah bleh rasa baby gerak & kicking.. Masa buat ultrasound aritu pon dah bleh tgk bukan main lagi dia kick perut aku.. Mmg xreti duk diam, mcm abgnya dulu gak!! Jantinanya tak tau lagi sbb dia kepit la.. Muka pon xnmpk sbb dia nunduk.. Adoii pemalu sungguh anak aku sorg nih.. Abgnya dulu tak reti malu, siap tunjuk pistolnya.. Muka abgnya dulu pon dah bleh nampak.. Ada harapan tak dpt baby girl? hehehe.. Wallahualam.. Aku terima je.. Kalu dpt baby girl, leh la jadik kawan ibu.. Kalu dpt baby boy plak, Hamzah Iqbal dpt la bespren heheh..

Nanti nak mintak tlg abg scankan gambo tu, bleh post kt sini.. Doc ada amik gambo kepala sampai tulang belakang & gambo tangan.. Sooo cute!!

Tapi yang tak bestnya doc ckp baby dah start kick salur peranakan aku (jln keluar) & uri pon dah makin ke bawah.. So dia nasihatkan tak bleh lasak2 coz takut keluar darah.. Aiyoo.. Hamzah dulu pon ada kes uri jatuh gak tp sibaik darah tak keluar.. Harap2 2nd baby ni pon sama... Buat masa ni mmg ada rasa sakit2 gak kat ari2.. Baby tak sabo nak keluar kot!!

Nanti update lagi ek.. Nak kejar tutup akaun nih!! (arini dateline beb!!)

Adios!! Doakan kitorg sihat yee..

Read more...

Selamat Tahun Baru

 Thursday, January 1, 2009

Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah & Masihi.. Ingat tak lagi azam thn lepas? Dah dpt capai ke belum??? Ape pulak azam tahun nih??

1. Azam tahun nih, aku nak jadik isteri yang makin solehah, InsyaAllah.. (bukan selama ni tak solehah, cuma nak jadi lagi solehah.. tapi xdek la sampai bertudung labuh suma)..

2. Nak jadi ibu mithali (wah wah wah..) & lahirkan baby yang comel & akan membesar jadik anak yang soleh/solehah..

3. Nak kumpul duit bebanyak..

4. Belum pikir lagi.. tempat kosong ini akan diisi kemudian (diisi dalam pala otak sndirik je)..
.................................................................

Sblum tu nak cite psl Hamzah Iqbal.. jom tgk gambo-gambonya..







Gambo budak notti yang sedang dipujuk slepas ngamuk sbb nak mandi2 kat Kolam Air Panas Sg. Gersik.. Geram tul!!! Kunun2 saja bawak ke kolam air panas tu ajak main kt taman permainan, bila dia dah jatuh & lututnya luka.. pujuk la dgn mandi kt kolam tu.. Skalinya dia melalak xnak balik.. Dah la tuala, baju, pampers suma xbawak sbb xdek niat pon nk mandi... sibaik ada baju basahan kt bonet & pampers terpaksa recycle balik, sibaik kencingnya tak banyak.. & sibaik gak rumah mertua aku dekat je kt situ.. Tepaksa la pakai pampers & baju je (sbb seluar dah basah buat mandi kolam)..

Balik2 rumah terus ajak dia mandi lagi tp dlm besen la.. Ni yang aku sebok2 amik gambo budak tgh epi dipujuk.. Puas aku adjust tak kasi tunjuk bebirdnya hehehehe....


Aniwei!! Selamat Tahun Baru!!!!

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP