Powered by Blogger.

Cian Hamzah Iqbal

 Friday, February 20, 2009

Ada cite sedih ni, aku rasa aku je la yg sedih kot..

Ari Rabu lepas, kitorg amik Hamzah Iqbal lambat sbb abg ada game hoki.. Sampai rumah kiranya dah Maghrib la.. Tetiba dia melalak2 nak main beskal (beskal mmg kitorg letak dpn rumah, sbb kalu letak dlm rumah nescaya abis suma barang dilanggar Hamzah). Mula2 abg nak bagi dia main, tp aku tak kasi sbb bebetul tgh azan maghrib. Ape lagi, melalak2 ler mamat tu..

Pastu dia stat buat perangai, ade je yg tak kena.. Aku asik kena pukul je.. Aku sabar lagik!! Aku tingat dia tak makan vitamin lagi, aku pon ckp ler "Hamzah nak gula2?" (vitamin tu dia panggil gula2). Dia pon eksaited, siap tunggu dpn peti ais.. Aku bukak peti ais, amik botol Champs, tetiba dia melalak nak botol tu.. Siap nak rampas botol tu dari aku... Ni dah melampau nih!!

Aku marah dia, terus bagi dia vitamin.. Dia melalak2 nak botol tu gak.. Pastu dia ludah aku.. Ni dah kes berat nih!! Aku marah lagi, mula2 aku tego baik2 la gak.. tp hangin punya pasal.. tinggi jugak sora aku jadiknya..

Eii dia meludah lagi, siap nak ludah muka aku.. Pastu dipukul2nya aku!! Aku tampar pipi dia (tak kuat la, kunun2 nak kasi dia jgn ludah lagi)..

Kali ni lagi teruk, dia ludah siap tekeluar air liur + vitamin kaler pink dia.. melekat kt atas sofa.. Aku ugut dia nak kurung dlm bilik.. Dia still pukul2 aku.. Aku hape lagik.. Aku angkat dia, masukkan dlm bilik.. Masa ni bergelut la jugak sbb si kecik ni mmg kuat.. Lampu bilik lak off, aku nak on pon tak leh sbb dah bergelut dgn dia..

Aku letak je dia dlm bilik, terus aku kunci bilik tu.. Melalak2 dia, siap pukul2 pintu.. Aku dah stat nangis dah.. Aku bukannya ape, aku sedih sbb aku tak penah ajar dia camtu.. Weh, anak sendiri ludah kt muka, sape tak sedih.. walaupun dia kecik lagi, tp tu bukan alasan utk aku biarkan je.. Aku buat camni bukan sbb aku tak sayang dia.. aku buat sbb aku nak ajar dia apa yg dia buat tu salah!!

Abg yg baru lepas mandi terus tanya aku, ape dah jadi.. Aku cite la psl Hamzah ludah muka aku.. Tak lama pon pastu aku bukak pintu bilik (tah2 seminit pon tak sampai), Hamzah terus lari keluar.. mata dah bengkak nangis2.. Tapi yang syahdunya dia tak lari kt ayah dia.. dia terus peluk aku.. Ape lagi, lagi syahdu ler aku dibuatnya..

Terus aku peluk dia, aku pesan dia apa yg dia buat tu salah.. Dia patut hormat kat ibu & ayah dia.. Aku tanya dia nak buat lagi ke tak? Terus dia geleng2 kepala.. Siap tersedu-sedan.. Badan pon menggigil2.. Siannya anak aku, mesti dia takut sangat kt dlm bilik gelap tu.. Huhuh bersalahnya aku.. Tapi kalu aku tak buat camni, kemungkinan besar next time dia akan buat lagi.. Mungking bukan muka aku, muka org lain ke.. muka atuk/nenek dia ke.. tak ke haru..

k la nnti sambung lagi..

Read more...

Cite Hamzah & Baby

 Wednesday, February 18, 2009

Hamzah Iqbal da pandai.... :

1. Posing ala model - tangan dua2 kat pinggang, bontot tonggek menghadap ke penonton, kaki dibengkokkan, pastu kepala pandang belakang.. terus buat memek muka tengah sengih..

2. Org lain takleh panggil ayah dia 'ayah', kes jeles la nih.. Masa kt rumah pengasuh, dia jerit "ayah! ayah!" masa ayah dia dtg nak jemput.. kawan dia pon jerit la sama, terus dia tolak pala budak tu sampai jatuh.. Sabo je la.. Malu aku!!

3. Pantang bunyi bising.. Dengar bunyik lori lalu pon nak marah.. "ape bishing-bishing nih??"

4. Tak reti lagi nak bezakan panas-sejuk, patah-putus, sakit-gatal, cantik-comel.. contohnya :

- "ibu, panash la.. nak simut!!" -sepatutnya sejuk, nak selimut
- "Ala.. dah patah la".. -sambil tunjuk getah gelang yg dah putus.
- "eii... langit! Comelnyaa!! - pandang langit sambil buat muka 'Home Alone'
- "Sakit ni, letak obat! shemot gigit" -sepatutnya gatal2 sbb kena gigit nyamuk

5. Pantang aku buat salah, contohnya nak letak kain kotor dlm bakul.. tapi termiss, terus jatuh kt lantai.. "ibu, ape nih??" sambil cekak pinggang.. sabo je la..

6. Dah pandai letak duit dlm tabung.. Tiap2 kali kitorg balik keja, mesti bagi dia duit syiling & hulurkan tabung CJ7 tuk dia isi.. Mula2 payah gak la.. bila dah training lelama cam habit lak mintak kitorg syiling.. Skang tabung tu dah berat, Kalau takdek duit syiling dlm beg, kekadang aku korek balik tabung tu bagi kt dia.. heheh janji ada duit syiling..

7. Ada skali aku marah kt dia, sbb dia jerit2 kat aku.. terus aku peluk patung CJ7 tu kunun2 mcm aku syg tabung tu lebih dari dia.. Aku puji2 siap usap2 pala tabung tu.. nampak la memek muka dia mencebik je, nak nangis.. Kepala tunduk je & tangan dah cubit2 sofa.. Mata dah berair dah.. Pastu aku ckp la.. "Sayang Hamzah Iqbal, meh sini meh anak ibu manja ni.. Ibu nak cium".. Terus ulur muka suh aku cium hehe.. Pastu terus jadi manja.. Ape lagi, kena brainwash la dgn aku.. Time ni apa aku ckp dia angguk jek.. Aku pon ckp slow2 la, kang aku tinggikan sora, bukan stakat sora, dgn kaki2 dia skali tinggi dari aku..

8. Dulu kitorg slalu nyanyi lagu 'Satu Labah-Labah'.. Pastu adalah sambungannya.. Potong leher angsa, masuk dlm kuali, tolong ibu kerja, ibu suka hati.. golek ke kanan, golek ke kiri.. lalalalala.. laa laa.. (ni lagu dari Jujen masa skolah tadika dulu).. Hamzah iqbal tau lagu ni.. Agaknya dah lama tak nyanyi dia pon lupa.. Slalunya aku nyanyi sparuh, pastu ujungnya aku suruh Hamzah sambung.. Tah cemana masa aku nyanyi lagu tu, lain pulak yg dia sambung..
"satu labah-labah.. blabla.."
"Potong leher..."
"hamzah!".. hahahah.. sesukati je dia sambung nama dia.. pastu dia cam pelik sbb ayat 'potong leher hamzah' tu membuatkan aku laki-bini takleh tahan gelak .. aku dah tegelak sampai takleh nyanyi lagi.. sabo je la..

9. Pantang nampak aku pegang tepon, mesti dia jerit2.. "nak nenek! nak nenek!". Mula2 aku tak paham, rupa2nya dia ingatkan nenek dia tgh buat video call ngan dia.. sabo je la.. Jenuh la aku bagi alasan nenek sibuk la, nenek semayang la.. Pastu dia amik tepon aku, amik gambo sndiri.. Pandai lak tu posing.. Siap amik gambo mata tgh kenyit, amik gambo gigi, lobang idong.. Pastu gelak sorg2.. Kadang2 dia susun otomen & power rangers atas sofa, pastu konsentret je amik gambo.. Padahal guna kamera secondary.. mana nk nampak.. nampak muka dia je la.. hahaha.. lawak la anak ibu nih!!

Itu je kot buat masa ni.. Sempat aku update sambil sbelah tangan pegang tepon, nak followup peserta2 kursus ujung minggu nih.. Kdg2 siap tercakap "helo boleh ckp dgn hamzah?" hahah... sesker ati je aku sebut nama anak aku.. padahal dlm ati dah hafal nama peserta tu.. agaknya tekejut sbb ada org angkat tepon.. terus tekuar nama Hamzah..

Pasal baby plak.. minggu dpn genap 6 bln... Aktif time mlm nak tido @ time dengo bunyi bising.. tiap2 kali dia bergerak mesti aku tekejut, sbb bile dia berpusing mcm ada angin meletup2 dlm perut aku.. Cam tesentak2 rasanya.. Suma heran sbb perut aku kecik sgt, kwn aku yg lewat sbln dr aku pon perutnya dah beso, dah cantik bila pakai maternity blaus.. Aku? Huhu cam sarung nangka je bila pakai blaus tu.. Takpe la, slagi muat baju kurung aku, pakai je la dulu.. So far, nurse kata ukuran rahim aku sama besar dgn kandungan aku.. So normal la kan perut kecik camnih.. Tapi org kata, perut kecik ni kembar darah.. Perut besar kembar air.. Adoii sakit woo kembar darah mcm Hamzah Iqbal dulu.. Tp time Hamzah, perut aku lebar & besar.. Ah, tu kan semuanya ketentuan Tuhan, Itu suma kuasaNYA.. kita terima je la.. Ada hikmahnya ye tak??

Ok ni konfem2 nak chau nih... sblum tu.. nk bgtau.. aku ada order barut baby kaler putih 5 lai kt wmc.com heheh.. tak sabo2.. tepaksa la beli kaler putih, sbb tak tau lagi gender baby.. huwaaa, bile nak tau nih??? Abg!! Jom la kita gi scan lagik!!!

ok.. ok.. ni konfem nak chau nih... Aku pon dah penat nak menaip... Chau... Salam!!

Read more...

Kelemahan..

 Friday, February 13, 2009

Korang tau kelemahan korang ape?? or pada siapa??

Ada org ni, kelemahan dia pada PEREMPUAN!!

Huh!! Pada aku la, sebagai seorang yang dah berumahtangga.. ada suami.. ada isteri.. ada anak.. kelemahan yang paling utama adalah pada keluarga.. Maksudnya kita sanggup berkorban apa saja pada keluarga kita, termasuk la mak ayah!!

Kalau dah namanya kelemahan pada PEREMPUAN, maknanya semua perempuan boleh melemahkan dia... Jadi, kalau di depan dia diletakkan sebaris perempuan & diletakkan isterinya di tengah-tengah barisan perempuan tu.. boleh ke dia pilih?? Atau dia letak standard isteri dia sama taraf dengan perempuan-perempuan lain???

Patut ke seorang isteri yang dah berkorban zahir batin, melawan segala cabaran semasa mengandung, menyabung nyawa melahirkan zuriat, sanggup sehidup semati, susah dan senang... diletakkan sebaris dengan PEREMPUAN lain yang tiada kena mengena langsung dlm hidup dia? Adil ke??

Siapa si isteri di hati suaminya??

Pada aku la.. sebagai seorang anak, isteri dan ibu... Kelemahan aku adalah keluarga aku... Aku sanggup berkorban apa saja untuk famili aku.. mak, abah, adik badik aku, abg, Hamzah Iqbal..

Tapi tak tau la dorang!!

Sedih ye... patutlah si isteri menangis sbb tiada standard di hati suaminya...

Read more...

Hari yang penat

 Thursday, February 12, 2009

Korang nak tau tak.. Dah bape kali aku try gi klinik tuk scan baby (alasan sbenonya nak nengok gender baby) tapi adeeeeeeeeeeee je alasan.. Klinik tutup la... dokter pompuan takde laa.. dokter lelaki takleh scan la... Patient tengah ramai la... lalalaa.... stress aku!!

Memang kali ni byk sket halangan tuk intai baby.. Hamzah Iqbal dulu senang je.. 4 bln dah leh nmpk anunya... Eii.. adakah kali ni lain jantina?? Jejejengg!!! Aku dah try tgk kt chart blog Nurul Dhia tapi mcm sama je geng dgn Hamzah Iqbal.. Chart yg kunun2 dari zaman China Kuno pon aku dah try, still sama geng dgn Hamzah Iqbal.. So aku redha je la.. Bukannya aku taksub sgt dgn carta-carta ni.. Saja ngetest!! Tak salah ek??? Apa yang tuhan bagi tu la aku terima seadanya.. Alhamdulillah!!

Kalu ikut belah hubby aku.. mmg anak 1st dgn 2nd sumanya boy.. Kalu ikut belah aku lak, heheh kitorg 3bradik sumanya girl.. So mmg takleh agak la.. Agaknya gen laki aku kuat kot!!

Alhamdulillah kawan aku dah selamat bersalin anak lelaki dgn berat 3.4kg Ahad lepas.. Puas kitorg teka boy/girl sbb kalu ikutkan perutnya yg cantik terletak, org kata lelaki.. Tp zaman Hamzah Iqbal dulu perut aku lebar jek.. Takdek la bulat cam bola (cam org belakon ngandung dlm drama je cantik perutnya).. Sbb tu aku andaikan anak dia girl.. Rupanya boy laa.. Hehehe merasa ler tiga2 anaknya hero.. Cuba lagi ye ina hehe..

Sabtu lepas abg ke PoliJB sorg2.. Petang tu abg call tanya nak ikut gi JB tak & duk umah adik ipo aku (angah). Mula2 aku ingat dia memain sbb takkan dia nak patah balik ptg Sabtu tu kan?? Aku dah kelamkabut kemas rumah (sbb slalunya aku kemas ari Ahad, Sabtu leh la buat sepah hehheeh)..

Tengah best2 kemas (sibaik dapur suma dah hensem), tetiba abg bukak pintu. Tekejut beruk aku!! Tak dengo pon bunyik keta.. Tesengih2 la dia.. Cepat2 aku kemas baju suma.. Sempat la perasan tunjuk cheesecake yg aku sempat masak hehehe.. Sayang la takdek base, pasni nak blajo buat base lak.. Cam kosong je mkn cheesecake gitu2.. Abg kekenyangan la plak, takpe pasni kalu lapo mesti dia tak tolak cheesecake aku (mcm kek mentega aritu, abis kat Hamzah Iqbal & abg jek!!)..

Kul 10 gitu baru bertolak.. Sian angah & Erin (biras aku), asik msg tanya da sampai mana.. Nak2 kul 12 kot baru sampai umah dia.. Sampai tetido2 Erin tunggu kitorg.. Borak2, kul 1 lebih baru tido.. Abg still main game sampai kul bape tah!! Ingatkan nak buat assignment, ceh!!

Sok paginya angah gi keja kul 6pagi, abg gi kelas kul 7 pagi.. Hamzah Iqbal kejutkan aku kul 8 pagi... Erin bgn kul 10 pagi hahaahah..... Semuanya tegolek2 kepenatan.. Masa mandikan Hamzah, cermin mata aku terjatuh & patah tangkainya.. Huwaaa.. takdek tangkai sbelah, tepaksa gam dgn doublesided.. Huhu cacat tul!! Pening giler pala aku, tp tahan je la.. Sbijik cam budak nerd wehh!!

Erin masak ayam asam pedas yg sedap sgt.. Kul 2 gitu angah balik keja.. Kitorg biras2 ni borak la, Hamzah Iqbal & pakciknya sedap tul tido.. Kul 6 gitu abg balik, Erin buat bubur kacang la plak.. Borak2, kul 11 gitu memasing masuk tido..

Esoknya kitorg anak branak bangun kul 9 lebih, Erin dah siap buat cucur kentang.. Huhu ape punya kakak ipo pemalas nak nolong heheh.. Tau tido jek!! Kitorg gerak balik Batu Pahat awal sket, sblum tu singgah Tmn U carik kedai komputer.. Akhirnya dpt gak aku minum Rootbeer A&W kt Petronas Tmn U.. mmg aku nak sgt2!! Singgah Jusco Tmn U, bli CD simfoni (ye, suami saya layan lagu2 simfoni) & terus balik lalu jln dlm..

Mlm tu singgah betulkan spec aku yg mcm budak nerd nih! Kena la Rm20 sbb ganti tangkai jek (bukan bingkai ok, tangkai!!).. So spec aku skang ni bingkai itam, tangkainya luar biru & dlm putih!! Amatlah memalukan cam budak skolah (sibaik biru pekat)..

Selasanya aku EL sbb pala pening lagi pakai spec nih!! Huhuhu ada rejeki nak tuko spec la, amik yg transition punya, tp reganya rm1k hua hua hua....

Read more...

Kursus Adobe Photoshop

 Wednesday, February 4, 2009

Read more...

Cite ari Sabtu, Ahad & Hari ni

 Monday, February 2, 2009

Sabtu yg lepas, abg pegi ke JB meninggalkan kitorg 2 branak.. Huhu sayu gak ati sbenonya... Eksaited pon ada gak sbb takyah ikut gi jejauh hihi.. Lagi pun keadaan aku yg still lagi ada masalah dgn uri membataskan aku tuk ikut gi jejalan nih (kalu gi jejalan round2 tempat org mmg la nak ikut, tp kalu tekurung dlm bilik hotel je tak best la hihih)..

Apa aku buat 2 ari membujang??? (err selain dr duduk dgn anak bujang yg super hyper!!).. Aku sempat buat kek mentega + coklat rice yg kalerful tu.. Aku tak tau apekenamanya.. Puas aku belek peti ais, carik bahan2.. Ingatkan nak buat cheesecake tp fresh cream tadek la plak.. Tengah sedap2 tuang dlm acuan, skali aku pusing tgk2 anak aku dah melantak batang mixer... Perghh! Sehingga menjilat jari betul!! Melolong la aku skejap dibuatnya.. Lepas aku cuci tgn dia suma, terus dia berlari masuk dapur balik & celup jari dlm cupcakes.. Adoiyaiiii... Hilang kesabaran aku!!!

Lepas aku kemas sepantas kartun & kek dah masuk dlm oven, terus bawak dia dok dpn tv.. Layan2 ultraman skejap... Dah 20-30 min kek pon masak.. Suap2 Hamzah Iqbal sampai 4 cupcakes (cup besar).. ish mcm kebulur ler, sian tul!! Lepas mintak susu, booomm tido tak hengat dunia..

Aku pon join la tido.. skalinya bukak2 mata gelap semacam.. Rupanya dah kul 7 lebey... Pergh!! Tah bape jam kitorg 2 branak ni tido.. Terus bukak lampu, tutup tingkap, pasang ubat nyamuk suma... Mlm tu baru la terasa boring teramat sgt.. Aku tak ingat cite ape kitorg berdua layan malam tu sampaikan tido kul 11 lebih..

Esok paginya bgn awal sket, itupun sbb Hamzah Iqbal kejut "Ibu, mangunlaaa.. nak shushuu!!".. Mandikan sikecik, buat nasik goreng & suap si kecik tu.. Pastu basuh baju sampai 2 trip, kemas rumah (terutama skali dapo yg mcm tongkang pecah lepas buat kek smlm), & lipat baju.. sblum lipat baju tu bukak la pintu dpn kunun2 nak dpt angin.. skali tgk grill bagus punya dok nganga tebukak sampai ke dinding... Perghh!! Sape yg bukak nih?? Lepas abg begerak ke JB smlm mmg aku tak bukak pintu lgsung.. Siap tenganga besar lak tu!! Sibaik la pintu rumah terkunci!! Aku call abg & abg ckp mmg dia dah tutup grill tu.. Untuk pengetahuan korang, grill tak berkunci sbb kuncinya ada pada abg.. Kalu dia kunci, camne lak aku nak keluar kalu jadi pape ye tak?? (dah mention pada abg, akan buat kunci pendua nanti)..

Lepas lipat baju suma.. memasing dah dok lalok... Sumbat lagi nasik kt si kecik & terus tegolek tido dpn tv.. Aku pon join skali sbb penat betul aritu, sampai temengah2 aku dibuatnya.. Baru sejam lelap dah kena kejut lagi!! "Ibu, dah beyak!! mangun la!!".. adehhh.. aku cek, skali sikit je cam terkincit.. Aku suh dia berak abis, tp ngamuk suh tuko pampers... Hamzah ni kuat berak cair.. Kadang2 sehari sampai lebih dr 10 pampers kena tuko.. Tekincit sket pon geli.. Ramai suh kurangkan susu, lebihkan air.. Aku dah buat, tp cirit gak.. Lebihkan susu pon cirit gak.. Aku dah tanya doc, dia kata slagi budak tu kuat minum susu/air takpe, jgn dia cirit tp satu hape air pon dia tanak minum tu yg bahaya.. Takut budak tadek tenaga.. Sibaik la anak aku ni jenis stengah jam mesti nak susu.

Mlm tu abg balik kul 10 lebih, Hamzah Iqbal dah tegolek tdo masa tgh syok tgk Fantastic Four 2.. Bukan main ngantuk lagi si kecik ni sbb byk main waktu siang.. Masa abg tengah ambik kasut keja nak siap2 letak ngan stokin, skali tgk ada puntung rokok kt celah2 kasut.. Aik, mana lak dtgnya puntung rokok nih!! Cemacam la rumah ni, takut aku!! Ada org skodeng ke?? Takkan la bodo sgt sampai buang rokok kt kasut org... Huwaa tak suka la camnih!!

Mlm tu baby dah makin kuat gerak.. Abg pon dah dpt rasa.. Memain tendang jari ayahnya.. Kiut jek..

Pagi ni aku check up.. Bukan main panik bila nurse tak dpt dengar heartbeat baby.. Nak nangis aku rasa.. Abis satu perut aku dia pusing guna mic yg leh trace heartbeat tu (aku tak tau nama dia).. Bila dah give up baru ler pasan heartbeat baby kat sebelah kiri perut aku.. Huhu, berpeluh aku dibuatnya... nampak muka nurse tu lega!! Hehehe..

Rupanya nurse tu trauma sbb ada la 2-3 thn sblum tu.. Ada kes mcm aku gak, patient tu rasa babynya gerak2 tp nurse tak dengar heartbeat.. Bila scan rupanya baby dah meninggal 2 ari dlm perut.. Innalillah... Risau ek??? Dlm keadaan uri aku kt bawah ni pon nurse nasihat (dah berkali2 nasihat aku rasa) jgn angkat benda berat & jgn dukung anak aku.. Tp nak buat camne.. Mcm aritu kt JB, laki aku tak bawak slipar anak aku.. aku nak gi bli nasik tepaksa la dukung si mamat kecik tu sbb memasing dah kebulur giler.. Harapkan laki aku anto nasik, konfem ptg baru sampai sbb dia ada kelas.. Aku suap roti pon anak aku tanak.. So pengajarannya jgn lupa slipar anak hehe...

Lepas dukung tu kan, bila aku cangkung (tak kira la kt lantai ke, dlm toilet ke) tetiba terasa mcm ada benda beso nak terkeluar.. Wahhh takut wehh!! Dlm pala otak tepikir je, uri aku nk jatuh ke!!! Terus ilang mood nak membuang!!! Sibaik la mood dah ok skang nih..

Oh lupa nak tulis kt sini.. Laki aku dah beli pon Laptop Compaq kt SenQ BPMall.. Carik yg basic je sbb laki aku ni mmg kejanya setup Laptop kt opis.. pepandai la dia setup sendiri nnti.. Aku ni tukang tengok dari jauh je.. Tak berani nak pegang, sbb tah ape2 tah setupnya.. tak reti aku!!! Masa beli aritu memacam kejadian berlaku..

Yg pertamanya, tengah syok2 borak dgn apek jual laptop, skalinya hamzah iqbal berak cair sampai tembus seluarnya.. Yg geramnya, dia tak kisah pon mcm tak geli plak.. Siap joget2 dpn tv yg tengah tunjuk cite Ice Age.. Sabo je la.. Tepaksa gi toilet, abg pon berlari gi kt keta amik pampers & suar.. Slalunya aku letak dlm beg, kebetulan aritu kunun2 nak cepat so gamble je la letak dlm keta.. (psstt.. suar abg pon tekena tempias taik hamzah hihi..)

Pas beli laptop tu abg nak carik cd, dia dukung hamzah iqbal & aku pon bawak la laptop (kunun2 terer la mcm tahan je badan nak bawak mende berat).. Skalinya pening pala mcm nak pitam.. Mula2 aku leh tahan lagi.. Bila mcm nak jatuh, aku terus ajak abg kuar kedai cd tu.. Huuhuh sibaik tak pengsan dlm kedai cd tu, buat malu jek.. Tepaksa abg pimpin tgn aku.. Sian dia, nak dukung hamzah lagi, nak pimpin aku lagik!!!

Da la tobat tanak bawak barang berat2 lagi.. Nnti jadi pape bukan aku sorg yg susah.. K la sambung di lain kali yee.. Panjang dah nih..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP