Cite ari Sabtu, Ahad & Hari ni

Sabtu yg lepas, abg pegi ke JB meninggalkan kitorg 2 branak.. Huhu sayu gak ati sbenonya... Eksaited pon ada gak sbb takyah ikut gi jejauh hihi.. Lagi pun keadaan aku yg still lagi ada masalah dgn uri membataskan aku tuk ikut gi jejalan nih (kalu gi jejalan round2 tempat org mmg la nak ikut, tp kalu tekurung dlm bilik hotel je tak best la hihih)..

Apa aku buat 2 ari membujang??? (err selain dr duduk dgn anak bujang yg super hyper!!).. Aku sempat buat kek mentega + coklat rice yg kalerful tu.. Aku tak tau apekenamanya.. Puas aku belek peti ais, carik bahan2.. Ingatkan nak buat cheesecake tp fresh cream tadek la plak.. Tengah sedap2 tuang dlm acuan, skali aku pusing tgk2 anak aku dah melantak batang mixer... Perghh! Sehingga menjilat jari betul!! Melolong la aku skejap dibuatnya.. Lepas aku cuci tgn dia suma, terus dia berlari masuk dapur balik & celup jari dlm cupcakes.. Adoiyaiiii... Hilang kesabaran aku!!!

Lepas aku kemas sepantas kartun & kek dah masuk dlm oven, terus bawak dia dok dpn tv.. Layan2 ultraman skejap... Dah 20-30 min kek pon masak.. Suap2 Hamzah Iqbal sampai 4 cupcakes (cup besar).. ish mcm kebulur ler, sian tul!! Lepas mintak susu, booomm tido tak hengat dunia..

Aku pon join la tido.. skalinya bukak2 mata gelap semacam.. Rupanya dah kul 7 lebey... Pergh!! Tah bape jam kitorg 2 branak ni tido.. Terus bukak lampu, tutup tingkap, pasang ubat nyamuk suma... Mlm tu baru la terasa boring teramat sgt.. Aku tak ingat cite ape kitorg berdua layan malam tu sampaikan tido kul 11 lebih..

Esok paginya bgn awal sket, itupun sbb Hamzah Iqbal kejut "Ibu, mangunlaaa.. nak shushuu!!".. Mandikan sikecik, buat nasik goreng & suap si kecik tu.. Pastu basuh baju sampai 2 trip, kemas rumah (terutama skali dapo yg mcm tongkang pecah lepas buat kek smlm), & lipat baju.. sblum lipat baju tu bukak la pintu dpn kunun2 nak dpt angin.. skali tgk grill bagus punya dok nganga tebukak sampai ke dinding... Perghh!! Sape yg bukak nih?? Lepas abg begerak ke JB smlm mmg aku tak bukak pintu lgsung.. Siap tenganga besar lak tu!! Sibaik la pintu rumah terkunci!! Aku call abg & abg ckp mmg dia dah tutup grill tu.. Untuk pengetahuan korang, grill tak berkunci sbb kuncinya ada pada abg.. Kalu dia kunci, camne lak aku nak keluar kalu jadi pape ye tak?? (dah mention pada abg, akan buat kunci pendua nanti)..

Lepas lipat baju suma.. memasing dah dok lalok... Sumbat lagi nasik kt si kecik & terus tegolek tido dpn tv.. Aku pon join skali sbb penat betul aritu, sampai temengah2 aku dibuatnya.. Baru sejam lelap dah kena kejut lagi!! "Ibu, dah beyak!! mangun la!!".. adehhh.. aku cek, skali sikit je cam terkincit.. Aku suh dia berak abis, tp ngamuk suh tuko pampers... Hamzah ni kuat berak cair.. Kadang2 sehari sampai lebih dr 10 pampers kena tuko.. Tekincit sket pon geli.. Ramai suh kurangkan susu, lebihkan air.. Aku dah buat, tp cirit gak.. Lebihkan susu pon cirit gak.. Aku dah tanya doc, dia kata slagi budak tu kuat minum susu/air takpe, jgn dia cirit tp satu hape air pon dia tanak minum tu yg bahaya.. Takut budak tadek tenaga.. Sibaik la anak aku ni jenis stengah jam mesti nak susu.

Mlm tu abg balik kul 10 lebih, Hamzah Iqbal dah tegolek tdo masa tgh syok tgk Fantastic Four 2.. Bukan main ngantuk lagi si kecik ni sbb byk main waktu siang.. Masa abg tengah ambik kasut keja nak siap2 letak ngan stokin, skali tgk ada puntung rokok kt celah2 kasut.. Aik, mana lak dtgnya puntung rokok nih!! Cemacam la rumah ni, takut aku!! Ada org skodeng ke?? Takkan la bodo sgt sampai buang rokok kt kasut org... Huwaa tak suka la camnih!!

Mlm tu baby dah makin kuat gerak.. Abg pon dah dpt rasa.. Memain tendang jari ayahnya.. Kiut jek..

Pagi ni aku check up.. Bukan main panik bila nurse tak dpt dengar heartbeat baby.. Nak nangis aku rasa.. Abis satu perut aku dia pusing guna mic yg leh trace heartbeat tu (aku tak tau nama dia).. Bila dah give up baru ler pasan heartbeat baby kat sebelah kiri perut aku.. Huhu, berpeluh aku dibuatnya... nampak muka nurse tu lega!! Hehehe..

Rupanya nurse tu trauma sbb ada la 2-3 thn sblum tu.. Ada kes mcm aku gak, patient tu rasa babynya gerak2 tp nurse tak dengar heartbeat.. Bila scan rupanya baby dah meninggal 2 ari dlm perut.. Innalillah... Risau ek??? Dlm keadaan uri aku kt bawah ni pon nurse nasihat (dah berkali2 nasihat aku rasa) jgn angkat benda berat & jgn dukung anak aku.. Tp nak buat camne.. Mcm aritu kt JB, laki aku tak bawak slipar anak aku.. aku nak gi bli nasik tepaksa la dukung si mamat kecik tu sbb memasing dah kebulur giler.. Harapkan laki aku anto nasik, konfem ptg baru sampai sbb dia ada kelas.. Aku suap roti pon anak aku tanak.. So pengajarannya jgn lupa slipar anak hehe...

Lepas dukung tu kan, bila aku cangkung (tak kira la kt lantai ke, dlm toilet ke) tetiba terasa mcm ada benda beso nak terkeluar.. Wahhh takut wehh!! Dlm pala otak tepikir je, uri aku nk jatuh ke!!! Terus ilang mood nak membuang!!! Sibaik la mood dah ok skang nih..

Oh lupa nak tulis kt sini.. Laki aku dah beli pon Laptop Compaq kt SenQ BPMall.. Carik yg basic je sbb laki aku ni mmg kejanya setup Laptop kt opis.. pepandai la dia setup sendiri nnti.. Aku ni tukang tengok dari jauh je.. Tak berani nak pegang, sbb tah ape2 tah setupnya.. tak reti aku!!! Masa beli aritu memacam kejadian berlaku..

Yg pertamanya, tengah syok2 borak dgn apek jual laptop, skalinya hamzah iqbal berak cair sampai tembus seluarnya.. Yg geramnya, dia tak kisah pon mcm tak geli plak.. Siap joget2 dpn tv yg tengah tunjuk cite Ice Age.. Sabo je la.. Tepaksa gi toilet, abg pon berlari gi kt keta amik pampers & suar.. Slalunya aku letak dlm beg, kebetulan aritu kunun2 nak cepat so gamble je la letak dlm keta.. (psstt.. suar abg pon tekena tempias taik hamzah hihi..)

Pas beli laptop tu abg nak carik cd, dia dukung hamzah iqbal & aku pon bawak la laptop (kunun2 terer la mcm tahan je badan nak bawak mende berat).. Skalinya pening pala mcm nak pitam.. Mula2 aku leh tahan lagi.. Bila mcm nak jatuh, aku terus ajak abg kuar kedai cd tu.. Huuhuh sibaik tak pengsan dlm kedai cd tu, buat malu jek.. Tepaksa abg pimpin tgn aku.. Sian dia, nak dukung hamzah lagi, nak pimpin aku lagik!!!

Da la tobat tanak bawak barang berat2 lagi.. Nnti jadi pape bukan aku sorg yg susah.. K la sambung di lain kali yee.. Panjang dah nih..

Comments

  1. salam,
    ngeri gak baca cerita akak.
    masa pegnen ni mmg kena jaga betul2, byk benda yg xdijangka berlaku kdg2 tuh. semoga semua nye selamat :)
    Take care

    ReplyDelete
  2. hahah ngeri mgm ngeri, tp tiap sorg lain pengalamannya...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai