Powered by Blogger.

Cite Hamzah & Baby

 Wednesday, February 18, 2009

Hamzah Iqbal da pandai.... :

1. Posing ala model - tangan dua2 kat pinggang, bontot tonggek menghadap ke penonton, kaki dibengkokkan, pastu kepala pandang belakang.. terus buat memek muka tengah sengih..

2. Org lain takleh panggil ayah dia 'ayah', kes jeles la nih.. Masa kt rumah pengasuh, dia jerit "ayah! ayah!" masa ayah dia dtg nak jemput.. kawan dia pon jerit la sama, terus dia tolak pala budak tu sampai jatuh.. Sabo je la.. Malu aku!!

3. Pantang bunyi bising.. Dengar bunyik lori lalu pon nak marah.. "ape bishing-bishing nih??"

4. Tak reti lagi nak bezakan panas-sejuk, patah-putus, sakit-gatal, cantik-comel.. contohnya :

- "ibu, panash la.. nak simut!!" -sepatutnya sejuk, nak selimut
- "Ala.. dah patah la".. -sambil tunjuk getah gelang yg dah putus.
- "eii... langit! Comelnyaa!! - pandang langit sambil buat muka 'Home Alone'
- "Sakit ni, letak obat! shemot gigit" -sepatutnya gatal2 sbb kena gigit nyamuk

5. Pantang aku buat salah, contohnya nak letak kain kotor dlm bakul.. tapi termiss, terus jatuh kt lantai.. "ibu, ape nih??" sambil cekak pinggang.. sabo je la..

6. Dah pandai letak duit dlm tabung.. Tiap2 kali kitorg balik keja, mesti bagi dia duit syiling & hulurkan tabung CJ7 tuk dia isi.. Mula2 payah gak la.. bila dah training lelama cam habit lak mintak kitorg syiling.. Skang tabung tu dah berat, Kalau takdek duit syiling dlm beg, kekadang aku korek balik tabung tu bagi kt dia.. heheh janji ada duit syiling..

7. Ada skali aku marah kt dia, sbb dia jerit2 kat aku.. terus aku peluk patung CJ7 tu kunun2 mcm aku syg tabung tu lebih dari dia.. Aku puji2 siap usap2 pala tabung tu.. nampak la memek muka dia mencebik je, nak nangis.. Kepala tunduk je & tangan dah cubit2 sofa.. Mata dah berair dah.. Pastu aku ckp la.. "Sayang Hamzah Iqbal, meh sini meh anak ibu manja ni.. Ibu nak cium".. Terus ulur muka suh aku cium hehe.. Pastu terus jadi manja.. Ape lagi, kena brainwash la dgn aku.. Time ni apa aku ckp dia angguk jek.. Aku pon ckp slow2 la, kang aku tinggikan sora, bukan stakat sora, dgn kaki2 dia skali tinggi dari aku..

8. Dulu kitorg slalu nyanyi lagu 'Satu Labah-Labah'.. Pastu adalah sambungannya.. Potong leher angsa, masuk dlm kuali, tolong ibu kerja, ibu suka hati.. golek ke kanan, golek ke kiri.. lalalalala.. laa laa.. (ni lagu dari Jujen masa skolah tadika dulu).. Hamzah iqbal tau lagu ni.. Agaknya dah lama tak nyanyi dia pon lupa.. Slalunya aku nyanyi sparuh, pastu ujungnya aku suruh Hamzah sambung.. Tah cemana masa aku nyanyi lagu tu, lain pulak yg dia sambung..
"satu labah-labah.. blabla.."
"Potong leher..."
"hamzah!".. hahahah.. sesukati je dia sambung nama dia.. pastu dia cam pelik sbb ayat 'potong leher hamzah' tu membuatkan aku laki-bini takleh tahan gelak .. aku dah tegelak sampai takleh nyanyi lagi.. sabo je la..

9. Pantang nampak aku pegang tepon, mesti dia jerit2.. "nak nenek! nak nenek!". Mula2 aku tak paham, rupa2nya dia ingatkan nenek dia tgh buat video call ngan dia.. sabo je la.. Jenuh la aku bagi alasan nenek sibuk la, nenek semayang la.. Pastu dia amik tepon aku, amik gambo sndiri.. Pandai lak tu posing.. Siap amik gambo mata tgh kenyit, amik gambo gigi, lobang idong.. Pastu gelak sorg2.. Kadang2 dia susun otomen & power rangers atas sofa, pastu konsentret je amik gambo.. Padahal guna kamera secondary.. mana nk nampak.. nampak muka dia je la.. hahaha.. lawak la anak ibu nih!!

Itu je kot buat masa ni.. Sempat aku update sambil sbelah tangan pegang tepon, nak followup peserta2 kursus ujung minggu nih.. Kdg2 siap tercakap "helo boleh ckp dgn hamzah?" hahah... sesker ati je aku sebut nama anak aku.. padahal dlm ati dah hafal nama peserta tu.. agaknya tekejut sbb ada org angkat tepon.. terus tekuar nama Hamzah..

Pasal baby plak.. minggu dpn genap 6 bln... Aktif time mlm nak tido @ time dengo bunyi bising.. tiap2 kali dia bergerak mesti aku tekejut, sbb bile dia berpusing mcm ada angin meletup2 dlm perut aku.. Cam tesentak2 rasanya.. Suma heran sbb perut aku kecik sgt, kwn aku yg lewat sbln dr aku pon perutnya dah beso, dah cantik bila pakai maternity blaus.. Aku? Huhu cam sarung nangka je bila pakai blaus tu.. Takpe la, slagi muat baju kurung aku, pakai je la dulu.. So far, nurse kata ukuran rahim aku sama besar dgn kandungan aku.. So normal la kan perut kecik camnih.. Tapi org kata, perut kecik ni kembar darah.. Perut besar kembar air.. Adoii sakit woo kembar darah mcm Hamzah Iqbal dulu.. Tp time Hamzah, perut aku lebar & besar.. Ah, tu kan semuanya ketentuan Tuhan, Itu suma kuasaNYA.. kita terima je la.. Ada hikmahnya ye tak??

Ok ni konfem2 nak chau nih... sblum tu.. nk bgtau.. aku ada order barut baby kaler putih 5 lai kt wmc.com heheh.. tak sabo2.. tepaksa la beli kaler putih, sbb tak tau lagi gender baby.. huwaaa, bile nak tau nih??? Abg!! Jom la kita gi scan lagik!!!

ok.. ok.. ni konfem nak chau nih... Aku pon dah penat nak menaip... Chau... Salam!!

0 comments:

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP