Powered by Blogger.

Cite sedih!!

 Tuesday, March 31, 2009

Ada cite sedih ni..

Hari Ahad yang lepas aku ngikut abg gi JB, dokla hotel area Masai tu.. Dlm kul 12tghari lebih kurang, Hamzah Iqbal main lompat2 katil.. Puas aku marah tp still nak lompat2 gak.. Kali pertama tu sempat la aku tangkap & cubit dia, dgn harapan dia tak buat lagi.. Eh, makin ligat plak dia.. Lompat makin tinggi.. Time aku nak tarik tgn dia, tetiba dia tegolek jatuh & terus terhantuk palanya kat bucu meja tv. Ya Allah! Paniknya aku!! Bunyik kuat sungguh! Dlm pala otak aku terbayangkan pala dia luka teruk & berdarah, Alhamdulillah la takdek darah yang tumpah.. Tp benjolnya tinggi sampai 2 inci (smpt aku ukur)..

Dia jgn cite la, melalak sampai satu hotel leh dengar. Badan aku mmg menggigil habis, aku tak penah berhadapan dgn keadaan camni.. Tengok anak sendiri tegolek jatuh katil sampai terantuk teruk gitu.. Mmg trauma jadiknya.. Aku peluk dia, usap2 kepala dia.. Masa tangan aku terpegang benjol dia tu.. Air mata laju je turun sbb rasa nyesal sgt tak dpt selamatkan dia tadi.. Kalau aku dpt capai tangan dia, tak lah jadi camni..

Aku tgk ada darah beku kat tengah2 benjol tu.. Benjol tu bukan bulat, tapi panjang dlm 4inci kat kepala sbelah kanan dia.. Aku dah tak tau nak buat ape, menggigil2 tepon abg.. Sibaik masa tu abg dah abis kelas.. Masa bgtau abg tu, aku leh kontrol suara lagi.. Bile aku tgk Hamzah Iqbal cam dah mamai2.. Mata dah takleh bukak & badan menggigil2.. terus aku makin panik.. Aku call lagi abg, kali ni nangis tersedu2.. Pe lagik, kena marah la dgn abg.. Sbb abg kata bile aku nangis, aku makin panik & mesti otak aku bercelaru.. Emosi Hamzah Iqbal pon mesti teganggu gak.. Bile dia tgk aku nangis, dia pon makin nangis.. Mmg betul pon, bila Hamzah Iqbal da reda tp dia tgk air mata aku meleleh, dia sambung nangis lagi.. Lahai anak aku sorg nih.. Menduga kesabaran betul!! Abg suh tuam benjol tu dgn air panas.. Tehegeh2 ler aku masak air, tunggu air mendidih, letak kain kt wap & tuam pala dia.. Menjerit2 Hamzah Iqbal. Tp pe nak buat, terpaksa..

Kul 1 lebih abg sampai bilik hotel.. Tekejut gak dia tgk benjol beso camtu.. Dia rendam kain dlm air panas, perah & tuam pala Hamzah Iqbal.. Melalak2 budak tu.. Aku lak tak sampai ati nak tgk.. gi mandi (huhu mandi lambat beb! Kunun2 lepas melodi baru nak mandi).. & pastu terus bawak dia gi makan.. Masa tu ati aku mmg sayu sbb sblum tu dia ckp dgn aku "Ibu, nak makan!" tp aku ckp nnti dulu, sbb aku nak gi mandi.. Huwaa.. nyesal tul!! Sibaik tak jadi pape..

Kat kedai makan, dia mkn sesuap je pastu tak lalu.. Milo ais yg selalu laju je dia sedut pon tak bape nak luak.. Aku tapau, nnti kt bilik aku pujuk2 la dia mkn.. Pastu baru gi klinik.. Seksa tul nak carik klinik yg bukak ari Ahad kt area Masai nih.. Ada klinik pakar tp dokternya gi mkn pulok.. Sibaik ada 1 klinik ni docnya ada.. Sementara tunggu doc panggil, Hamzah Iqbal memain dgn kekura 'WOnderpet'nya yg dlm akurium kt ruang kaunter.. Kiranya nmpk la dia still aktif..

Doc ckp takdek pape.. Bengkaknya mungkin susut dlm masa 2-4 minggu.. Pergh lamanya.. Doc kata kalu nak susut cepat, injek & sedut je cecair dlm tu.. Ooh tidak! Tak sanggup aku tgk pala anak aku dicocok2.. Dpt la ubat demam & tahan sakit.. Ape la doc ni, bagi ubat telan tuk tahan sakit.. Camne Hamzah Iqbal nak telan.. Pastu kitorg balik bilik.. Sibaik Hamzah Iqbal nak mkn nasik yg aku suap.. Abg pon gi kelas balik, aku ajak Hamzah Iqbal tido.. Sian dia, tido ngalih ke kiri je.. Bila dia terjaga, nak ngalih ke kanan mesti dia nangis.. Adoii sedih tul!! Tepaksa tepuk2 dia bg mamai sket.. Kebetulan semalam belikan dia mainan set Thomas & Friends.. So bgn tido tu lekakan dia dgn mainan tu..

Mlm gerak ke Jusco Permas Jaya/Plentong gi mkn Waffle aiskrim kt A&W (ngidam nih) & balik BP dlm kul 9 lebih.. Mlm tu gak Hamzah Iqbal tak lena tido.. sakit2 badan.. Ade je yg dia suh aku urut.. Ala siannya anak ibu.. Tiap2 kali aku usap pala dia & terkena benjol tu, air mata aku mulalah berlinang..

Itu ler last time aku ikut abg gi JB, pasni dah tak larat dah.. Barang2 baby pon dah abis beli..

Read more...

It's a boy...

 Saturday, March 28, 2009

Akhirnya, inilah result yg aku dapat dari Klinik Nge.. Yela nak gi klinik panel asik doc pompuan takdek je, klinik nge ni pon doc laki gak.. tapi aku da mintak izin laki aku...

Lepas keja aku terus gi klinik Nge ni, klinik baru & bunga congrats pon still melambak kt dpn pintu.. Klinik ni kwn aku yg suggest.. So far ok la.. Cuma tak bape paham doc tu ckp sbb pelat cinanya pekat sgt..

Dia tunjuk la panjang peha baby ni panjang sket dr baby normal, maybe baby aku ni ada harapan jd tinggi bila beso nanti.. Dia tanya hubby aku tinggi tak (hubby aku tak masuk, sibuk main tenet dlm keta kt dpn klinik).. Aku tak paham ayahnya sbb doc tu tanya camni, "Papa baby tinggi ke?" dgn pelat cinanya.. Aku angguk2 je.. Pastu doc tu tanya soalan sama.. aku angguk lagi (sbb tak paham heheh, kunun2 angguk tu paham ler).. Aku tgk nurse malay tu da gelak2.. Doc tak puas ati, dia tanya lagi.. Kali ni slow2 dgn harapan aku paham.. baru ler aku jwb "oo ayah dia? tak la doktor.. Biasa2 je heheeh", malunya aku.. Nmpk sgt aku tak dengo doc tu ckp ape tadik..

Masa scan tu doc tunjuk la perut baby tak bape beso.. Baby berat dlm 800g je time tu sbb aku baru 6 bln.. Normal la.. Kepala baby yang dah nak pusing ke bawah, so uri aku tak lama lagi otomatik akan naik ke atas, insyaAllah.. Pastu doc tanya da tau gender ke belum.. Aku pon jujur ler ckp "blom lagi doktor, sbb tu saya dtg scan kt klinik ni" heheh.. Mmg masa register soalan aku "Kak, kat sini leh scan baby ke?" hehehehe

Doc tunjuk.. "Ok.. yg ni bijik diaaaa.." Bijik?? Err boy ke girl nih?? Aku dah konpius dah.. Bukan slalu girl ke yg ada bijik? Hehehe.. Apsal bijik yg doc tunjuk tu beso smcm? Agaknya dia tgk muka aku konpius, terus dia betulkan ayatnya.. "Itu dia punya.. ape tu?? zaa?? Za?? zakar!!! Haa dia punya zakar!" Hahah aku dgn nurse bantai gelak je.. Buat lawak la doc ni, ckp je la straight yg baby aku ni boy kan senang.. Takpe la, aku hargai jasa doc tu bersusah payah carik ayat tuk aku.. So, rega semuanya cuma RM25 je.. Hihi lagi murah dr Klinik Panel.. Sbb Klinik Panel wpun free, scan tetap kena bayar RM30. Siap dpt gambo scan lagi wpun cinonet sbb doc amik sampai 4 gambo dlm satu ketas kecik tu..

Masuk keta je aku suh abg teka, muka confident je kata "Baby Boy".. Heheh dia dpt teka sbb tengokkan keadaan aku yg sememeh sama cm ngandungkan Hamzah Iqbal dulu.. Kalu mkn tak penahnya elok, mesti tumpah sana sini.. Tudung jgn cite la, ade je sisa mknn yg melekat.. Tu mmg tanda anak lelaki la tu!!

So.. disebabkan da tau anak aku lelaki, maka barang2 yg aku beli sumanya dah berwarna.. Kalu sblum ni putihhhhh je, skang semuanya biru.. Tahla, try jugak nak bli kaler ijau.. Tp cam tak best la.. Cuma babycot je aritu aku beli online kt LittleWhiz kaler ijau sbb no choice.. Bli online senang sbb terus anto gi uma mak aku.. Berat woo nak anto sndirik!

So aku nak listkan brg2 yg aku dah bli :

1. Baju baby - 12 pasang termasuk 2 romper (romper ni bli online kat Kekwabiru)
2. Baby cot - Yg siap bakul sbb senang takyah berbuai2 lagi cm Hamzah Iqbal dulu
3. Napkin katun - Geram sbb ada gambo katun.. Kalu tak dulu bli Anakku yg kaler oren/biru je.. Yg ni buat bedung baby..
4. Pampers Newborn - Brand Huggies sbb murah sket dr Mamipoko.. Heheh kunun2 penjimat la..
5. Barut - 5 lai kaler putih, tempah dr geng wanitamelayu.com.. lagi 3 lai ada katun2 bli kat Babyshop..
6. Mitten/booties/topi - ada yg bli kt Kekwabiru, ada yg bli kt Babyshop.. ada yg bli kt BPMall/Summit.. Semuanya ada dlm 13 pasang kot, yg ni terlebih bajet sbb tgk sumanya comei2 belaka.. (topi dlm 3 je sbb ikutkan pengalaman Hamzah Iqbal, budak ni tak suka pakai topi)
7. Tuala - 2 lai, satu yg jenis biasa.. Satu kain lembut (ni pon sbb tersalah beli, ingatkan kain bedung hihih)
8. Kapas yg bulat2- Terbeli 2 pek sbb ingatkan tak beli lagi hehe.. Padahal nak guna sikit je tuk letak ubat kt pusat baby & Bersihkan tinga & celah2 kulit baby..
9. Baby wipes/mandian baby - Beli brand anakku sbb comey2, senang nak bawak dlm beg kalu ulang alik KL/BP.. Baby wipes beli 2 pek kecik je, mandian baby beli yg dlm kotak ada 5 set (siap free 1 baby wipes heheh.. penjimat la katakan)..
10. Net mandian baby - Tuk letak kat besen baby, so takdek la penat pegang baby masa mandikan dia.. Ni dr pengalaman Hamzah Iqbal gak, dulu lepas bersalin lgsung takleh pegang dia sbb dua2 pergelangan tangan sakit.. So, sediakan payung sblum ujan..
11. Ape lagi ek?? Botol susu? Blom lagik sbb ingat nak bli online je, sbb nak carik brand B-Free.. Kunun2 ade indicator tuk cek suhu susu baby.. So takyah la membazir susu bile agak2 je susu takleh minum, terus buang.. Mula2 bli mahal sket takpela.. stakat bli 2 botol kecik je.. Harap2 leh breastfeed InsyaAllah..
12. Tu je kot yg dpt aku pikir buat masa nih.. Bakul baby pon bli yg plastik lobang2 & ada penutup.. Senang kulu kilir nak bawak..

Tuk aku lak..
1. Nursing pad - Harus beli sbb dulu susu mencurah2 cam air.. Hamzah Iqbal je yg tanak minum.. Banjir katil dibuatnya heheh..
2. Maternity pad - dulu try brand pureen, kali ni saja bli Kotex.. Ramai kata Kotex mcm pad spital.. Huhu try je la sbb pad spital dulu tak merasa sgt.. heheh.. Mintak2 la ok..
3. Jamu bersalin suma tak bli lagi.. tgh servey sbb yg elok suma mahal2 la.. Ramai suggest Healin tp aku ingat nak mkn jamu je sbb mmg lepas bersalin dulu mmg flat abis..
4. Breastpump - Ingat nak bli mmber aku punya je.. Sbb elok lagi.. Ada 2 brand, Spectra & Avent.. Tp reganya tak tau lagik.. Aku tgk kt website Spectra tu makan 4-5ratus la jugak.. Avent tu ok tp dengo cite lak cam tak mesra alam.. Tak BPA Free.. OOo ntah la..

Itu je kot.. So aku konfemkan semula.. It's A BOY!!!!

Nama?? Heheh.. Dr zaman Hamzah Iqbal lagi kitorg da ada nama tuk 2nd baby.. Tunggu!!!

Read more...

Kisah aku yg lama tak updet nih!!

 Thursday, March 19, 2009

Ada beberapa cite aku nak tulis kat sini..

1. Biras aku dah selamat bersalin baby boy yg diberi nama Muhammad Nabil Amsyar bin Muhammad Hafiz, beratnya dlm 3.85kg kalu tak silap aku & orgnya punyalah putih.. Geram tul!! Sempat ler aku membedungkan dia cececeh.. tak sangka skill pembendungan aku still ada.. Nnti gambonya aku upload ye, malas nak menonggeng cucuk wayar usb nih!! Perut da besor la katakan...

2. Cite pasal perut nih, minggu ni aku dah masuk 7 bln.. Hai, nampaknya kena start counting laaa lagi 90 hari.. Barang baby da start beli dr 6 bln aritu.. Bukan sbb tak menyempat2, tp pantang ada masa terluang mesti aku ajak abg gi soping.. Al Maklum ler, dia kan bz ngalahkan menteri.. Ujung minggu da lari ke Polijb, hari biasa kerja lak, balik kerja gi ngajo umah anak yatim lagik.. Free pon Khamis mlm je, itupun kalu dia tak ot.. Kalu nak tunggu sarat baru soping, nampak gayanya tekengkang2 ler aku nanti nak carik barang & carik masa yg sesuai.. Dah ler Hamzah Iqbal sekarang makin notti..

3. Cite pulak pasal si Hamzah Iqbal nih.. Mlm sabtu lepas, tinggallah kitorg berdua dok rumah. Abg cam biasa la ke JB.. Aku rasa masa tu dlm kul 10 mlm, tetiba Hamzah cuit aku, "Ibu, antu!! antu!!" pastu tunjuk2 kt meja mkn yg ngadap tingkap dpn rumah.. Cuak gak aku tp buat derk je la, agaknya dia teringat cite Keliwon @ Anak Betong kt tv tu.. Slalunya kalu kuar cite tu, laju je mulut dia sebut antu.. antu!!

Agaknya dia tengok aku tak layan, terus dia gi kat meja makan tu & goyang2kan tangan dia.. tau tak dia ckp ape??? Dia ckp "tanak kawan!! tanak kawan!!".. Arghh!!! Apa yang dia nmpk??? Hamzah Iqbal bebetul berdiri sbelah kusi kt meja mkn tu & goyang2kan tangannya kat aras muka org (kalu org dok kt situ la).. Ni kali kedua dia tegur.. Sblum ni ade gak dia tegur tp stakat ckp antu je la.. Aku yg nak baca ayat pon cam tonggang tebalik dibuatnya.. Terus ajak Hamzah Iqbal tgk cite Ceria.. Dlm ati doa je la harap dia tak tegur lagi...

4. Hamzah Iqbal da makin bijak & banyak mulut.. Antaranya... :

- Pantang nampak iklan Petronas @ Shell, takpun nmpk kt tepi jln mesti sibuk nak tunjuk kat ibu & ayahnya.. "ibu, tetonas!! Shewll", pastu tanya aku balik.. "ape tu bu?" aku jwb "petronas!".. dia ckp "pandainya!!".. sabo je la..

- Da bleh baca alif ba ta sampai jim.. pstu berterabur.. Tp yg bestnya tiap2 kali lepas azan, dia akan tadah tangan baca doa & ikut skali baca.. Sejuk ati aku!! Yg tak bestnya, kitorg pon dia paksa tadah tangan (wpun ayahnya tgh drive, huhu)

- Ada skali tu aku dengo dia borak sorg2, suma ayat dia guna bermula dengan perkataan "sepatutnya..." hahaha... Mana tah dia dapat ayat tu..

- dia tanya aku "ibu nak shushu?" aku jwb "tanak laa", dia balas "tanak sudah!" eh budak kecik nih, mulut takde insuran tul!!

- Dia borak2 dlm keta dgn ayahnya.. tah borak ape tah, ayahnya pon layan je la.. Tah cemana ayahnya buat lawak ape tah, hamzah iqbal boleh kata "mandai je ayah nih! manade!" hahahah.. terdiam ayahnya skejap...

- Kadang2 bile pimpin tgn dia time org tgh ramai, tetiba je dia tegur "haaiii" kat org2 yg berselisih dgn dia.. Muka dorg tekejut ada, gelak ade.. yg muka tak caya pon ade hahah..

- Kalu dtg mood baik, tetiba dia panggil nama aku, nak peluk2 la, pastu cium2 pipi aku.. Bila aku cium pipi dia plak, dia kata "ibu, busyuk laa!" eh, budak nih!!

- Aritu aku tertinggal 'Drapolene' (krim ruam lampin) kt atas meja kopi, tah cemana dia amik & bukak ubat tu & sapu kt bibir mcm lipstick & kt muka dia.. Ayahnya punyalah panik takut dia mkn krim tu.. Bile tanya dia ckp "makan.. cedap!" makin panik la ayahnya.. Bawak gi klinik doc kata mungkin dia tak makan ubat tu, sbb kalu dia makan konfem dr awal lagi dah muntah2 coz krim tu kan meloyakan tekak.. Eii, org kata budak2 ni jujur.. tp kadang2 pandai dia auta kita!! Separuh nyawa kitorg risau!!

- Da pandai bawak kawan2 masuk rumah, pastu dpt kawan lak yg dah masuk skolah rendah.. Mulalah dorg selongkar rumah aku carik ultraman.. Yg kelakonya, budak2 tu tanya hamzah iqbal mana ultraman? Hamzah Iqbal kata ada, tp dia cuma tunjuk cover vcd ultraman yg dah lunyai dia kerjakan.. Hahah.. bagus anak aku!! Sibaik bile kawan2 ajak main kat luar, dia tak heran.. Agaknya dia pikir, lagi best lepak dgn ibu aku hihihi...

Itu ler kot serba sikit pasal Hamzah Iqbal.. Aku ni dah lama tak updet.. skali updet cam bedoyon2 lak plak.. Pasal Drapolene tu, mmg aku cuai sangat & aku akan pastikan takkan buat camtu lagi.. Kebetulan sehari lepas kes hamzah makan drapolene tu, anak opismate aku lak masuk spital sbb terminum minyak tanah.. Baru umur setahun.. Alhamdulillah takdek pape, doc cuma masukkan air dlm badan je.. Huhu mmg jadi pengajaran tul!!

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP