Kisah aku yg lama tak updet nih!!

Ada beberapa cite aku nak tulis kat sini..

1. Biras aku dah selamat bersalin baby boy yg diberi nama Muhammad Nabil Amsyar bin Muhammad Hafiz, beratnya dlm 3.85kg kalu tak silap aku & orgnya punyalah putih.. Geram tul!! Sempat ler aku membedungkan dia cececeh.. tak sangka skill pembendungan aku still ada.. Nnti gambonya aku upload ye, malas nak menonggeng cucuk wayar usb nih!! Perut da besor la katakan...

2. Cite pasal perut nih, minggu ni aku dah masuk 7 bln.. Hai, nampaknya kena start counting laaa lagi 90 hari.. Barang baby da start beli dr 6 bln aritu.. Bukan sbb tak menyempat2, tp pantang ada masa terluang mesti aku ajak abg gi soping.. Al Maklum ler, dia kan bz ngalahkan menteri.. Ujung minggu da lari ke Polijb, hari biasa kerja lak, balik kerja gi ngajo umah anak yatim lagik.. Free pon Khamis mlm je, itupun kalu dia tak ot.. Kalu nak tunggu sarat baru soping, nampak gayanya tekengkang2 ler aku nanti nak carik barang & carik masa yg sesuai.. Dah ler Hamzah Iqbal sekarang makin notti..

3. Cite pulak pasal si Hamzah Iqbal nih.. Mlm sabtu lepas, tinggallah kitorg berdua dok rumah. Abg cam biasa la ke JB.. Aku rasa masa tu dlm kul 10 mlm, tetiba Hamzah cuit aku, "Ibu, antu!! antu!!" pastu tunjuk2 kt meja mkn yg ngadap tingkap dpn rumah.. Cuak gak aku tp buat derk je la, agaknya dia teringat cite Keliwon @ Anak Betong kt tv tu.. Slalunya kalu kuar cite tu, laju je mulut dia sebut antu.. antu!!

Agaknya dia tengok aku tak layan, terus dia gi kat meja makan tu & goyang2kan tangan dia.. tau tak dia ckp ape??? Dia ckp "tanak kawan!! tanak kawan!!".. Arghh!!! Apa yang dia nmpk??? Hamzah Iqbal bebetul berdiri sbelah kusi kt meja mkn tu & goyang2kan tangannya kat aras muka org (kalu org dok kt situ la).. Ni kali kedua dia tegur.. Sblum ni ade gak dia tegur tp stakat ckp antu je la.. Aku yg nak baca ayat pon cam tonggang tebalik dibuatnya.. Terus ajak Hamzah Iqbal tgk cite Ceria.. Dlm ati doa je la harap dia tak tegur lagi...

4. Hamzah Iqbal da makin bijak & banyak mulut.. Antaranya... :

- Pantang nampak iklan Petronas @ Shell, takpun nmpk kt tepi jln mesti sibuk nak tunjuk kat ibu & ayahnya.. "ibu, tetonas!! Shewll", pastu tanya aku balik.. "ape tu bu?" aku jwb "petronas!".. dia ckp "pandainya!!".. sabo je la..

- Da bleh baca alif ba ta sampai jim.. pstu berterabur.. Tp yg bestnya tiap2 kali lepas azan, dia akan tadah tangan baca doa & ikut skali baca.. Sejuk ati aku!! Yg tak bestnya, kitorg pon dia paksa tadah tangan (wpun ayahnya tgh drive, huhu)

- Ada skali tu aku dengo dia borak sorg2, suma ayat dia guna bermula dengan perkataan "sepatutnya..." hahaha... Mana tah dia dapat ayat tu..

- dia tanya aku "ibu nak shushu?" aku jwb "tanak laa", dia balas "tanak sudah!" eh budak kecik nih, mulut takde insuran tul!!

- Dia borak2 dlm keta dgn ayahnya.. tah borak ape tah, ayahnya pon layan je la.. Tah cemana ayahnya buat lawak ape tah, hamzah iqbal boleh kata "mandai je ayah nih! manade!" hahahah.. terdiam ayahnya skejap...

- Kadang2 bile pimpin tgn dia time org tgh ramai, tetiba je dia tegur "haaiii" kat org2 yg berselisih dgn dia.. Muka dorg tekejut ada, gelak ade.. yg muka tak caya pon ade hahah..

- Kalu dtg mood baik, tetiba dia panggil nama aku, nak peluk2 la, pastu cium2 pipi aku.. Bila aku cium pipi dia plak, dia kata "ibu, busyuk laa!" eh, budak nih!!

- Aritu aku tertinggal 'Drapolene' (krim ruam lampin) kt atas meja kopi, tah cemana dia amik & bukak ubat tu & sapu kt bibir mcm lipstick & kt muka dia.. Ayahnya punyalah panik takut dia mkn krim tu.. Bile tanya dia ckp "makan.. cedap!" makin panik la ayahnya.. Bawak gi klinik doc kata mungkin dia tak makan ubat tu, sbb kalu dia makan konfem dr awal lagi dah muntah2 coz krim tu kan meloyakan tekak.. Eii, org kata budak2 ni jujur.. tp kadang2 pandai dia auta kita!! Separuh nyawa kitorg risau!!

- Da pandai bawak kawan2 masuk rumah, pastu dpt kawan lak yg dah masuk skolah rendah.. Mulalah dorg selongkar rumah aku carik ultraman.. Yg kelakonya, budak2 tu tanya hamzah iqbal mana ultraman? Hamzah Iqbal kata ada, tp dia cuma tunjuk cover vcd ultraman yg dah lunyai dia kerjakan.. Hahah.. bagus anak aku!! Sibaik bile kawan2 ajak main kat luar, dia tak heran.. Agaknya dia pikir, lagi best lepak dgn ibu aku hihihi...

Itu ler kot serba sikit pasal Hamzah Iqbal.. Aku ni dah lama tak updet.. skali updet cam bedoyon2 lak plak.. Pasal Drapolene tu, mmg aku cuai sangat & aku akan pastikan takkan buat camtu lagi.. Kebetulan sehari lepas kes hamzah makan drapolene tu, anak opismate aku lak masuk spital sbb terminum minyak tanah.. Baru umur setahun.. Alhamdulillah takdek pape, doc cuma masukkan air dlm badan je.. Huhu mmg jadi pengajaran tul!!

Comments

  1. jap je dh tujuh bulan ek...x lama lg tuh.. dh scan ker?? bby boy ke girl?

    ~p-na mama oja~

    ReplyDelete
  2. hahahh dah scan.. nnti kita buat entry khas tuk gender baby nih heheeh...

    ReplyDelete
  3. tak lama lagi dah due kan selly..
    dah scan ke? :) ni x sbr nak baca entry seterusnya ni..

    hamzah dah makin petah. mesti dia blajo bila dgr org besar cakap tu..
    pandai betul menjawab eh.. jgn menjawab yg bukan2 sudahlah..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Oh Adik Kedai