Powered by Blogger.

Ong Kayo & Hamzah Iqbal

 Friday, May 29, 2009

Semalam jadi org kaya skejap.. Da dpt duit balance rumah.. Alhamdulillah... Slamba abg bawak cash dlm beg dr opis loyer sampai ke Parit Raja.. Huhuh..

Tapi sampai rumah je dah tolak itu tolak ini.. Lahai, xler byk sgt cash yg kitorg dpt.. Cukup ler tuk tambah2 sket perabot rumah & buat belanja dapo.. Syukur Alhamdulillah!!.. Joli Katak?? Hehehe... bos kata xdek bajet!!.. Tgk keadaan.. Huwaa.. bile nak dpt Netbook nih??

Pastu mlm mesti la soping kan.. Tp xdpt soping byk pon sbb Hamzah Iqbal terlalu 'baik' sgt.. Sempat la bli TV LCD LG 32" (beli paling kecik je sbb jimat heheh).. Dpt free DVD Player LG.. Lahai kitorg dah ada DVD Player, sape nak beli??.. Pstu beli baju tido Hamzah Iqbal 3 pasang.. Planning nak bli perfume Body Shop pon xdpt.. eii geramnya!! Abg pon dah tarik muka coz ada la kes masa tu.. Huhuh xyah la cite.. Kes bebiasa jek..

Abg planning nak beli wallet, tp cam xbest.. so aku suggest beli kt KL je nanti.. Opss, mlm ni kitorg balik KL.. Yahuuu!!!! Rindunya ngan org KL!!.. Jejaga IKEA, kitorg dtg nak gegar IKEA Sabtu nih!!! Gegar je la, soping takleh coz xleh masuk rumah lagi.. Penyewa blom kuar.. Ish ni yg tak sabo nih!!

Cite pasal si kecik tu.. Skang ni cemacam perangai dia.. kekadang menggelikan ati.. Ada gak yg menghangatkan ati.. Antaranya :

1) Kalau aku bagi arahan kt dia, contohnya suh angkat botol susu ke, mesti dia kata "Iye la makcik!!!".. Kalau ayahnya yg suruh lak, dia kata "Iye la pakcik!!" Bertuah punya budak!!

2) Pengasuh dia tanya.. Hamzah ni belajar cakap camni dari mana nih?.. dia jawab "TV!".. Hahaha.. ade je jawapannya..

3) Cakap still terbalik.. contohnya.. "Ini punya Hamzah laaa!" (Ini Hamzah punya laa)..

3) Aritu kepala Ultraman tercabut.. dia ckp "Ibu dah losak!!" Aku ckp ler, nnti suh ayah betulkan.. Bila ayah dia kuar dari toilet terus dia lari kt ayahnya sambil cakap "Ayah, tolong losakkan!!".. Hahahah aku ckp ler.. bukan rosak, tolong betulkan, dia pon ckp "Haa, tolong betulkan!" Hahaha... lawak tul budak sorg nih..

4) Sampai sekarang xleh panggil Power Rangers.. mesti dia sebut Bombom Rangers.. Sbb kitorg penah belikan dia mainan ala2 power rangers tapi murahan punya.. Kat kotak tu tulis Bombom Rangers.. Aku pon explain la yg nama mainan dia tu Bombom Rangers.. Sampai skang still melekat nama tu.. "Ibu, ni Bombom Rangers Hamzah!"..

5) Nampak Transformers je mesti nyanyi.. "Tentomess.. dobot syigal!!".. Maksudnya.. "Transformers, robot in disguise".. (lagu transformers)..

6) Robot dipanggil Dobot!! So cute..

7) Kalu x nmpk ayahnya, nnti dia bebel sorg2.. "Maneee la ayah ni.. ish ish.." sambil geleng kepala & tangan kt pinggang.. Kalu ayahnya nak gi keje, nnti aku ajar dia ckp "jalan baik2 yee!".. Hahaah stail ckp cam org tua..

8) Dah pandai baca bismillah penuh.. Paling nak tergelak bile dia tgh nangis & ayahnya suh baca bismillah.. Nangis tersedu cemana pon tetap nak abiskan jugak baca.. Sayu pon ada gak tgk dia camtu..

9) Sblum ni kalu naik keta je mesti suh ayahnya pasang videoclip Crazy Frog, mmg sampai bosan la dibuatnya asik ulang lagu yang sama.. Bunyi tinting.. bingbing.. poooot.. suma dia hafal.. Heran aku!! Tp skang lega sket sbb bile dia duk dlm car seat je, terus aku hulur enpon aku & bukak cite Upin Ipin, so xdek la mengganggu ayahnya nak drive.. Bayangkan la sblum ni dari Semerah ke Parit Raja, mau muntah dibuatnya dengo Crazy Frog tu berulang2... Bayangkan la kalu dari Batu Pahat ke KL.. Huhuhu...

Tu je kot.. da x larat nak menaip nih.. Baby dah terguling2 dlm perut nih mintak nasik.. Nak membesar kot.. Smlm sempat borak dgn Yat, babynya girl.. huhuh.. jelesss.. Harus tahun dpn aku cuba lagi.. hahahaha...

Read more...

Huhhu.. aku x bersalin lagi la...

 Tuesday, May 26, 2009

Smlm gi klinik coz sakit perut.. Tp belum nak beranak lagi tauu..

Jumaat mlm tu bergerak ke kg coz esoknya nak anto Uda (adik ipo aku) gi rumah sewa dia kt Bukit Katil, Melaka.. So Sabtu lepas semayang Zuhur bergerak 2 keta.. Vios & Kancil..

Sibaik ada Garmin, so tak la sesat & rumah sewa Uda pon senang nak carik.. So sampai rumah ptg tu terus abg carik Kelapa Pandan (aku pon 1st time dengo nama kelapa nih, FIL aku ckp kelapa ni ada rasa pandan ye ke??).. Sbb sepanjang2 perjlnn pegi balik Melaka ni adee je org jual air kelapa.. Geram aku!! Nak suh benti ayah x kasi, dia suh buat sndiri kt rumah hehehe... Sedapnyeee wpun tak perasan rasa pandan.. tah xreti lak nak rasa.. Yg aku tau rasa sedap je hehehe.. Pastu ayah & ibu petik nangka (err petik ke?) kt dpn rumah.. Perghh!! Nangka madu beb!! Kulit tebal, isi mmg manis cam madu... Hamzah pon mkn berulas2.. Naik senak perut aku pekena nangka & air kelapa..

Ahadnya, dlm kul 5 ptg gerak gi Care4, ramai alien & org bersoping sakan.. Bli Dumex Dugro 2 beg (coz kt situ murah 1kg RM19 tp max kena bli 2 beg je citt!!).. Terus gi BPMall, pekena Pizza Hut & round2 kejap, terus balik rumah sewa.

Esok pagi perut senak sbb baby mengeras sampai mencucuk2 ulu ati aku.. Anto msg kt bos xgi keja, lepak2 mkn mangga kt rumah & tunggu abg anto nasik (kes malas nak masak).. Balik keja terus gi Klinik Nge..

Jumpa doc je terus ckp pasal Klinik Desa mintak scan coz kedudukan baby yg susah nak cek.. Kekadang pusing sini, pusing sana.. Terus doc suh baring, & cek pala baby guna tangan dia je.. Ish, terus doc dpt detect pala baby da kt bawah.. Aik senangnya??? Doc ckp mebi nurse kt klinik desa xbape pandai nak cek camni.. Lagipun doc cina ni minat gynae.. Huhuh kecik ati nurse klinik desa tu kalu dia dengo hehehehe....

Kalu ikutkan doc, dia malas nak scan.. Tp disebabkan aku beria2 nak konfemkan pala baby.. dia scan la jugak.. Konfem mmg pala dia kt bawah.. Kecik je palanya.. & montotnya dah kt atas tp dlm posisi baring.. bukan menonggeng.. Kalu org da redi nak bersalin, posisi baby mesti dlm keadaan menonggeng & kepala mengadap belakang.. Tp baby aku ni kepala ngadap kanan lak.. So bile doc scan, nmpk la mata dia.. sooo kiut!! Beso cam mata aku (Huwaahahaha kunun2nya).. Pastu tetiba doc ckp "nmpk tak mulut baby? dia tgh minum tu!!" Hahahah.. mmg nampak la weh, baby tgh bukak mulut pastu cam ngunyah sumting.. Wahh nmpk baby tgh minum air ketuban.. Sooo kiut!!!!!~ Tingat masa Hamzah dulu, 9bln da xleh nak scan, coz nmpk kepala & badan je, muka mmg da mengadap kt belakang.. Sbb tu org kata kalu nak scan, baik 6-7bln.. leh nmpk muka baby.. Lagi2 kalu buat 3D.. tak sangka 9bln ni pon leh nmpk lagi muka dia.. Chubby tauu!!

Pastu aku tanya doc pasal berat baby.. doc ckp baby mmg kecit.. Tp dia ukur tulang peha, doc ckp baby panjang.. So far purata berat baby skang ni dlm 2.5kg.. Heheh kiut ek?? Harap2 jgn la baby kecik sgt or besa sgt.. Patut ler kaki dia terasa kt ulu ati aku, panjang rupanya budak nih!!.. Tak silap aku Hamzah dulu panjangnya 55cm (aku ingat2 lupa laa)..

Aku tanya gak pasal ulu ati aku yg selalu sakit nih.. Doc ckp mmg perut aku belum turun lagi.. So mebi lambat lagi la aku nak bersalin.. Doc suggest banyakkan berjalan.. Huwaaa.. ada chance la lambat cam abg dia gak.. Tah2 kena induce lagi.. Huhuh.. Ikutkan scan yg berkeping2 dlm buku pink aku nih.. Byk yg target baby kuar ujung bln.. Tp doc tetap ikut tarikh 16 Jun coz xnak terlalu lewat sgt. Doc ni pon sbenonya target baby kuar dlm 22 Jun.. Huhuh lama lagi laaa.. Adehhh, tak terlarat nak bawak perut nih.. Hari2 rasa cam kena restart je tulang peha aku nih.. Asik hang tak sepasal.. Tak cukup power supply kot hehehehe.... Tp siyesly mmg sakit kalu baby mengeras.. Mcm korang letak lesung batu kt ulu ati korang, best tak??? Sesak napas kan?? Gitu ler aku rasa..

Ujung minggu ni balik KL lak, cadang nak jln2 gi Ikea.. Maklum lerrr duit rumah insyaAllah Khamis ni da bleh amik heheheh.. Bak kata abg, cadang nak deco living room dulu.. pastu sket2 baru deco yg lain plak.. TV dah target LG LCD kt SenQ, pstu abg berkenan Hood & dapur brand Elba, cina tu pulak bagi murah giler!! Tp sehingga ujung Mei je.. Cehh!! Tgk2 aircond & peti ais.. Huhu cam kaya jek.. Tp bukan dpt duit banyak pon.. Banyak yg nak kena settlekan hutang.. Pape pon tak salah nak berangan..

K la, nak buat gi lunch.. Harap2 abg x bz lunch hour nih.. Adios!!

Read more...

Sakitnyeee!!

 Wednesday, May 13, 2009

Pg td kul 6 aku jatuh dr katil.. Huwaa.. Sakitnya montot!!~

Sbenonya aku nak padam alarm hp abg yg bebunyi.. Baik punya aku pusing tetiba bedebab!!! Jatuh tegolek... Arghh sakit giler!! Otomatik la aku menjerit.. menjerit sbb tekejut & sakit.. Masa tu aku cuma rasa sakit kt tangan yang terhentak kt kaki kipas berdiri... Untunglah kaki kipas tu plastik, lembut je.. Tapi sakit mmg sakit la...

Abg pon tekejut gak, terus dia terjun katil tarik aku.. Nmpk la muka panik dia yg tgh mamai2 tu.. Aku pon tanak abg panik, cuma cakap tangan aku je yg sakit.. Dia urut2 sket, pastu suh aku sambung tido.. Pastu rasa la montot cam sengal2.. Mula la peha buat prangai.. Peha aku ni kan, sbenonya soket da lari sket... Zaman muda dolu2, penah xcdnt moto tapi degil punya pasal xnak cite dgn mak & lambat gi ngurut, so gini lah jadinya.. Ye adik2, lenkali jgn bohong makpak kita yeee... Jadikan cite akak ni pengajaran.. Hhuh iklan skejap..

Pastu nak gi keja td baru terasa sakit sangat montot & peha aku nih.. Endingnya kt opis aku jln slow giler, cam org pantang tp belum beranak lagi hahah.. korang paham tak? Buat2 paham je la ek..

Mujur baby x apa2, sbb masa jatuh tu aku tahan dgn tangan & kaki sblum perut belah kanan aku terkena lantai.. Terentak la jugak tp sikit.. InsyaAllah xde effect kt baby.. Lepas jatuh tu baby mmg aktif smacam.. Bagus la, kalu tetiba makin slow atau diam.. lagi ler risau dibuatnya..

Skang ni pon dia tgh aktif lagi.. Agaknya dah sedap main lompat2 kot.. Tu yg dia prektis lagi.. Doakan ler takdek pape yee..

Ohh ye, Selasa minggu dpn genap ler aku 9 bulan.. Huhuhu takotnyeee!!!!!...

Read more...

Pengalaman

 Tuesday, May 12, 2009

Lepas pengalaman menyambut Hari Jururawat Serumah... (Bukan sedunia.. Hari Jururawat Sedunia 15hb ni ek?? Ntah lerr).. Akhirnya arini aku lak yg kena dirawat.. Batuk makin teruk sampai berdarah tekak aku.. Mesti luka sbb asik batuk kahak je..

Pstu baby sangatlah happynya dok dlm perut nih, sampaikan berombak2 mcm tgh berenang je anak aku sorg nih.. Perut aku pon belum turun lagi, ye la kata org dah ujung2 bulan ni slalunya perut akan jatuh.. Bukanlah jatuh bedebab ke lantai, tp makna jatuh tu ialah... kekembungan perut tu akan nampak ke bawah sket dr biasa.. Pendek kata, xlah menekan dada aku mcm sekarang nih.. Bile baby da makin beso tp perut still lagi mendada (istilah baru nih), amatlah seksanya bile baby mula bergerak2.. Hulu hati ni sakit sgt sampaikan xleh membongkok.. Tiap kali dia gerak, tiap kali tu jugak la tepaksa aku tegakkan badan.. Itu belum kira lagi kalu dia mengeras, lagi terseksa dibuatnya..

Masa gi cek up aritu kt Klinik Desa, nurse sampai pujuk baby suruh dok dediam.. Bayangkan la nak carik kepala baby bukannya senang.. Sampaikan budak praktikal boleh cakap kt nurse tu "Kak, baby ni takdek kepala laaa...!!" Nauzubillah... tekejut aku dibuatnya... Ayat mmg tak cover lgsung.. Palotak dia laaa.. Guna la ayat yg menyejukkan ati aku nih.. Gile ape anak aku takdek pala... Kata la tak jumpa kedudukan kepala kee, baby tukar2 posisi ke... ini takde kepala.. Gile ape aku tak panik!! Endingnya nurse tu mmg xleh cek baby sbb dia mengeras la pulak.. Tpaksa dia pujuk "Dik, dok dediam dik.. Jgn mengeras.. Susah nak cek nih!" Hahah.. klako lak dia panggil aku aku ni 'dik'.. Ada la dlm 15minit dia mengeras.. Pastu nnti dia suh refer Klinik Parit Raja plak kalu baby still tak turun lagi.. Skang ni kedudukan baby aku cam senget/songsang sket.. Bahasa perubatannya 'Breech' kalu xsilap aku.. Aritu dia kata 'Transverse'.. Tau tak amende tu??

Cam biasa berat still naik turun.. Kiranya purata berat aku 1bln naik 1kilo je la.. Ok la tu.. kenaikan paling minimum.. Spatutnya 2minggu dah naik 1kilo.. Itupun dah Alhamdulillah.. kalu makin byk berat baby naik, aku rasa makin payah ler aku nak bejalan.. Ini pon dah rasa cam tekengkang-kengkang je time bejalan.. Ramai yg tego "Ko ni dah mcm nak bersalin sgt dahh.. Tp perut still tinggi lagi!"... Hahaah.. Bukan korg je yg konpius, aku pon konpius bile spatutnya aku bersalin.. Tunggu dan redha sajalah..

Wpun nama aku dah naik kt white board patient yg akan bersalin 20hb Mei ni, tp tak semestinya aku bersalin time tu.. Sbb ikutkan tarikh scan yg doktor prefer aku ikut, spatutnya aku bersalin dlm 13-16 Jun.. Jadi lama lagi laaa.. Adoiyaii!!~~ Nak je aku amik cuti 2minggu awal yg kerajaan dah luluskan skang ni.. Tp rugi la pulak kalu aku dah amik cuti tapi tak bersalin lagi.. Tak sepasal kena masuk keja balik.. Rugi cuti jek!!

Pagi td time bekpas, tetiba aku tgk baju aku cam basah kt bahagian dpn.. Bekas basah tu pulak siap kaler coklat2 lagi.. Pelik gak aku!! Darah dah keluar kee... Kekawan aku suma cam eksaited la suh pi cek kt toilet sbb memasing nak tolong aku (Padahal suma nak lari dr buat keje heheheheh... memasing nak tlg anto gi spital.. Pandai korang auta ekk??).. Rupanya air nescafe yg tumpah.. Pelik, bile masa aku minum air nescafe?? Kekawan aku pon tak minum air tu.. Dah gi toilet tp false alarm rupanya... Bukan panik je!! Mula la pala otak ni tepikir camne agaknya sakit nak besalin ni ek??? Opss, bukan aku takdek pengalaman merasa sakit nih, tp pengalaman aku lain sket, maklum ler aku kan kena induce.. Bile induce kita leh agak time bile nak rasa sakit tu.. Tp kalu normal camni.. Tak tepikir lak sakitnya datang bile.. time keje ke? Time tido ke?? Adoii.. mmber aku merasa la sakit time mandi.. Huhuhu...

Abg pulak tiap kali aku ckp sakit perut, tiap kali tu lak dia tanya "Nak gi spital ke?".. Hahaha ni pon pengalaman kali pertama tuk dia.. Zaman Hamzah Iqbal dulu, aku dah check in spital (check ini katanya.. hahhaha...) itupun sbb dah over due baru ler abg sampai.. Time tu mmg x sakit hape pon, leh gelak2 lagi dgn Jujen.. Bawak majalah Pa&Ma sampai naik jemu aku ulang baca.. Doktor pon pelik aku x bersalin lagi.. Padahal dah lewat 2 minggu... Esoknya baru la doktor masukkan ubat & mlm tu gak baru terasa sakit giler... Cam kena robek2 je kat 'bawah' tuuu... Itupun kena tunggu Subuh baru doktor cek.. Maklum lerrr time cuti Deepavali, doktor pon cuti gak hehehe.. Kul 7 baru masuk labour room x silap aku.. 12.16 baru Hamzah Iqbal keluar.. tengahari buta dia kuar.. Patut ler masa tu itam legam.. Dah ler Deepavali hihi.. Sian anak aku.. Sibaik yg no 2 ni tak kuar time Wesak Day hihih....

Yg paling aku ingat skali masa Maghrib lepas bersalin tu (bulan posa time tu), abg nak selebret sempena dapat baby, dia belikan Snack Plate KFC tuk aku.. Masa tu aku bedal je la.. Tak terpikir pantang, gatal2 suma.. Sibaik aku makan sketul je.. Hihih sempat tu makan.. Nak temankan abg punya pasal.. Bile aku cite balik dgn abg, dia bleh tak ingat lak.. Cehh!!!

Masa Hamzah Iqbal dulu aku pantang rumah mak metua aku.. Time raya biasa la org dtg suma dpt minum air best2.. oren la hape la.. Aku lak minum milo/air masak je.. Tensen seyy!! Bile org yg melawat suma dah balik, aku masuk dapur letak suma cawan2 yg dorg dah minum (hahah cam org tak pantang ek??), pastu aku curik2 minum air oren yg ada balance lagi dlm jug hehe.. Sibaik ler air oren tu tak sejuk, mmg stail sana buat air oren kosong je.. tak buh ais.. Puas tekak aku!!

Pastu lagi sehari nak abis pantang, kuar gi bando dgn abg.. time tu gi soping baju Hamzah Iqbal kt Anakku Bukit Pasir.. Amoi tu siap tanya bile aku nak bersalin.. Huwaa nak nangis je aku rasa.. Mementang masa tu perut boncit lagi!! Geramnyaa!! Aku ckp ler aku baru je bersalin.. Puas la cina tu ckp sori kt aku.. Eii malunyaa... Mmg masa tu aku pakai tshirt pregnant sbb tu je tshirt yg muat & lawa nak bawak gi bejalan.. Eiii rasa nak nangis kt situ jee.. Pastu sibaik ler abg bwk gi makan pizza hut.. Tensen je takleh oder milo ais.. Pastu pizza lak masa tu pizza 4 segi yg ada 4 perasa.. Suma yg pedas2 abg makan.. Tinggal yg rasa lite2 pedas gitu je tuk aku.. Huhuh tak puas tul!! Tp makan je la..

Masa pantang kt kg pon aku asik nangis je tingat kt mak.. Ye la, sebaik mana pon mak metua kita jaga.. kita tetap nak mak kita sndiri yg jaga ye tak??? Sbb dgn mak metua ni nak manja2 segan, kalu nak suh pakaikan bengkung pon naik segan.. Nak suh letak pilis pon segan.. Asik segannn memanjang.. Jadi selesa dgn mak sendiri.. So tiap2 malam ler aku nangis nak balik KL.. Tensen abg!! Pastu abg lak jenis tido tak hengat dunia.. Bile Hamzah Iqbal nangis dia leh buat derk je!! Endingnya mak metua aku yg terjaga.. Adoi segannya!! Mmg masa tu mata aku lebam giler tak cukup tido.. Tak caya tgk ler gambo aku pakai baju pepel sedondon dgn abg kt sbelah kanan blog nih.. Hitam ek mata aku?? Masa tu buat majlis Aqiqah Hamzah Iqbal..

Dah beria2 nangis baru ler abg stuju nak balik KL, itupun skejap2 je.. Kadang2 sminggu, xpun 2-3 ari tgk la bape lama abg leh cuti.. Kat KL baru ler aku lega sket sbb segala-galanya mintak tlg mak.. Hamzah Iqbal dmm panas pon mak yg tolong jagakan.. Pendek kata mak yg tak cukup tido.. Ya ampun mak!! Nyusahkan mak je..

Tingat time Hamzah Iqbal jatuh buai.. Aku melalak mcm hape jek.. Ye la, tekejut beb!! Aku bayangkan Hamzah Iqbal terantuk kt besi tapak buai tu.. Mak jugak yg bejaga malam dodoikan Hamzah Iqbal.. Huhuh terharunya... Kalu aku la.. mati kutu dibuatnya.. Time Hamzah Iqbal dmm panas pon, mak gak yg temankan gi emergency sampai ke pagi tunggu doktor yg ngokngek & nurse yg hampeh coz dah ilangkan kad register anak aku.. Budus tul!! Masa aku masuk gi tanya psl no tak dipanggil2, masa tu aku dah menggigil2 tahan marah.. Sian anak aku!!! Along & hubby dia pon sampai tertido2 kt dlm keta tunggu kitorg... Maklum ler masa tu kitorg PJJ lagik (perkahwinan jarak jauh katanya..)

Kali ni mmg aku nak pantang kt KL gak.. Dah jauh ni, kasi ler peluang nak dok dekat dgn mak slama aku cuti bersalin nih... Lagipun sejak abg stat blaja.. Dah bape bulan aku xbalik KL.. rindu wehh!! Tp kali ni mencabar sket la, sbb mak nak jaga Mia Lila lagi, kalu Hamzah Iqbal ikut aku.. lagi bertambah mencabar.. Tp ayahnya kata Hamzah Iqbal ayahnya nak jaga.. So rindu ler aku kt anak teruna sorg nih.. Ishh.. ni yg buat serba salah nih.. Tak bestnya dok jejauh dgn dia. Ntah ler..

K la.. dah merepek meraban dah aku nih... Nnti sambung lagi.. Adios!!

Read more...

Hepi Mother's Day Buat Diri Sendiri!!

 Monday, May 11, 2009

Sambungan Sempena Hari Ibu...

Jumaat ptg dah terasa penat + sema2 + batuk.. Rasanya sbb perubahan cuaca yg terik kot!! Lgpun ramai yg demam kt opis nih.. Balik kunun2 nak singgah gerai Char Kuewtiaw yang paling sedap kt Parit Raja ni sekalinya tutup.. Hampeh! Rasa nak gegar je gerai tu sbb mmg itu ler yg tekak aku nak dari tadi.. Endingnya makan kt gerai Tmn U tp still oder Char Kuewtiaw..

Mlm tu pala mmg dah berdenyut2.. Mintak abg tolong urutkan.. tapi pe nak buat.. Dia plak yg terkenan penyakit aku.. Abg bersin tak benti2 & batuk2... Abg plak ganti aku tebaring ketaklaratan (bleh ke guna ayat nih?).. Akhirnya aku yg demam ni tetiba rasa tak demam..

Esok pagi mmg double la sakit pala aku, kunun2 nak hantar Hamzah Iqbal rumah Kak Nin sbb takut dia berjangkit penyakit kitorg ni & aku pon tak larat nak layan ni.. Tapi abg asik "kesian... kesiann!!" jadi tepaksa la bawak gak dia gi JB.. Banyak kali gak la kitorg berenti rehat sbb abg tak larat.. Siyesly aku takleh drive sbb baby melenting2 dalam perut nih.. InsyaAllah lepas besalin nnti aku nak berjinak2 balik dgn Vios ni, rindu lak nak pegang stering.. Masa zaman Hamzah Iqbal dulu, time pregnant ler aku naik antu nak drive sampai terover naik divider hehehehehe... Sian keta Jujen..

Sempat abg benti tido kt hentian Kulai sambil aku layan Hamzah makan Twisties & mkn honeydew yg tak berapa honey.. Cam makan batu jek.. Opss lupa nak bgtau, pasal kes wanita hamil 2 bln yg meninggal kt Ayer Itam sbb kena ragut tu.. kt Ayer Itam sini makin kerap buat roadblock.. Bagus jugak, sbb jalan Ayer Itam - Batu Pahat ni dah dikira black area.. Nisbah 2 kematian setiap hari.. kata abg!! Itupun merujuk pada tulisan dlm paper laaa.. Abg tu pon bukannya sengaja reka statistik.. Suma org dah tau, jln ni pon sedap kalu bwk laju2.. kalu tak caya tanya abg.. [wink] hehehe..

Sibaik kelas abg start kul 3 ptg. Kitorg kena tunggu cek in hotel yg lambat sket sbb bilik baru nak kemas. Sempat abg tetido kt lobi sambil aku layan Hamzah Iqbal pusing2 satu lobi, letih tul!! Masuk bilik je abg sambung tido sambil aku layan Hamzah Iqbal (bape kali nak kena layan)..

Kul 3 ptg aku kejut abg, sibaik lecturer dia dah tau dia masuk lewat sbb demam.. So xdek la tergesa2 nak bersiap.. Aku layan lagi Hamzah Iqbal.. Bile dia buat perangai je aku tutup suma lampu & paksa dia tido.. Sibaik la mmg time dia tido pon so dpt ler aku lena skejap, itupun jap2 kejutkan aku suh buat susu la itu la ini la.. Arghh!!! Ngantuk nih!! Mlm td pon x bape nak tido sbb layankan dia sorg!!

Tah ptg tu kul bape abg balik, tido lagi!! Pastu bile tak tahan, ajak gi klinik.. Carik ler klinik paling dekat & dpt MC 2 ari.. Sempat aku suh abg naik hotel dulu dgn Hamzah Iqbal & aku gi bli nasik kt bawah hotel, sibaik la ada 1-2 gerai kt area hotel tu.. Sampai bilik aku tgk Hamzah Iqbal dah tersedu2, rupanya melalak nak ikut aku.. Ayahnya plak xlarat nak layan, so nangis la dia sorg2.. Sian anak aku.. Pastu berebut nasik plak dgn dia sbb sibuk2 "Ni nasyik Amzah laaa buu!".. Sampai tumpah sket nasik tu.. Adoiii menduga kesabaran tul..

Aku patahkan polisterin & bagi dia nasik sket sbb dia xnak suap.. Bagi abg minum sup yg super nalla masin & bagi abg makan ubat, then abg terus sambung tido.. Tinggal ler aku dua branak yg makan cam org kebulo.. Kul 10 lebey camtu aku paksa Hamzah Iqbal tido..

Tah kul bape aku xtau tetiba mata xleh lelap.. Hamzah Iqbal asik tendang2 aku je, dah ler baby dlm perut pon menendang.. Stress tul!! Kul 4 abg kejut nak mkn ubat lagi.. Aku yg tgh mamai pon sediakan ubat & air.. Pastu abg tido balik.. tp aku yg takleh tido.. Tengok2 Hamzah Iqbal dah conquer tilam aku.. Arghh!!! 2x aku alihkan dia, tetap jugak nak tido kt tempat aku.. Endingnya aku tido kt kaki abg & Hamzah tp xlena sbb kat area tu ekon kuat sgt.. Nak tinggikan suhu, panas plak kt bahagian kepala katil.. Kepala da tahap bengap giler!! Disebabkan pala otak aku ni dah pening sgt ditambah plak mamai campo dgn tensen.. mlm tu aku nangis! Hihihih mende kecik tu pon nak nangis.. Bukan pe.. Sebab aku da tahap letih giler & tenaga aku dah habis, tp syg punya pasal.. Aku layankan jugak 2 org buah ati kesayangan aku nih!!

Aku kejutkan abg suh beralih pon mamat ni da pengsan sbb mkn ubat batuk + sema2, so aku alihkan gak Hamzah ke tengah.. Aku tido ler sempit2 kt ujung katil tu.. Si Hamzah ni tido buas lak tu.. Baru je nak lelap, jam bunyik kul 5, pastu stiap stengah jam alarm tepon abg bunyik.. Arghh stressnya!! Tah bile aku terlelap, tgk2 jam dah kul 8 lebih.. Kejutkan abg, sbb kelas dia stat kul 8 spatutnya.. Bile abg bangun, Hamzah pon ikut bangun gak.. Pastu terus nak bukak tv & mintak susu.. Adoii!!!

Kuar gi bekpas kul 9.15 pagi, tp disebabkan prangai Hamzah Iqbal yg tak leh dikontrol, contohnya dia gi pegang dgn jari mihun mamat india yg letak atas meja.. & tumpahkan nasik atas meja & nak minum sndiri air mangga dlm cawan kaca & hampir terlepas ke lantai.. Terus aku ajak dia naik bilik kul 9.40 pagi... Nak makan byk pon tak sempat.. Layankan diaaaa jek.. Pujuk2 dia tgk Ultraman kul 11.30 pagi, pastu cebukkan dia lagi.. Aku mmg dah lembik giler!! Mamat kecik ni byk lak tenaga.. Agak2 da ngantuk sgt, baru je planning nak tido, kul 1 lebih abg balik.. Terus abg mkn roti, mkn ubat & tido.. Bile aku tgk Hamzah Iqbal da start buat perangai kacau ayahnya yg tak sihat, aku tutup suma lampu & paksa dia tido.. Kul 2.45 ptg kejutkan abg gi kelas, sibaik Hamzah tak bangun tido lagi.. Pastu dlm kul 5 abg balik.. Aku pon masa tu tgh tido lagi kepenatan..

Kemas2 barang suma, gerak balik & singgah Burger King kt Tol Kempas tuk cover lunch & terus gerak ke Parit Raja.. Sempat singgah gerai Char Kuewtiaw yg tak bukak2 lagi.. Eii geramnya...

Mlmnya layan perut yg tak benti2 kena tendang dgn baby & layankan jugak Hamzah Iqbal yg tak benti2 mengomel!! Ade jeee yg dia nak ajak borak.. Kul 12 lebih baru dpt tido.. Itupun Abg & Hamzah tido luar.. aku sorg2 tido dlm bilik sbb kepanasan (aku je pakai kipas)..

Pagi ni aku sorg gi keja coz abg MC & Hamzah anto rumah Kak Nin.. Sampai opis ramai lak yg tak datang.. Adoi boringnyaa....... Pala da sakit2 nih!! Rasa cam nak hempas pala ni atas meja jeee.. Sibaik bos asik ulang alik, so terabai la niat aku skejap hehe..

Itu lah kisah idupku menyambut Mother's Day.. Pagi tadi sempat abg wish 'Hepi Mother's Day'.. Sayu tul!! Nak meraung pon ade!! Huhuhu...

Read more...

Selamat Hari Ibu.....



Selamat Hari Ibu buat ibu-ibu seluruh dunia.. Cewah camler sluruh dunia baca blog aku..

Papepon Selamat Hari Ibu diucapkan buat bondaku tersayang.. Amya Abdul yang berada jauhhhh di KL sinun!! Smoga heppi selalu & murah rezeki hendaknya.. Smoga Panjang Umo & Diberkati OlehNya.. Amin!!

Selamat Hari Ibu buat nenekku tersayang... Asmawiah yg berada di Keramat, Smoga sihat sentiasa hendaknya dah sentiasa heppi dikelilingi anak-anak & cucu-cucu yang disayangi.. Cucumu di sini sentiasa doakan kesejahteraan neneknda di sana.. Huhu sedih la plak!!

Juga Selamat Hari Ibu buat ibu mertuaku yang tak bape jauh di Semerah, Yang Rafidah!!! Smoga panjang umo, sihat2 belaka & murah rezeki hendaknya... Menantumu disini InsyaAllah akan sentiasa doakan kebahagian dan kemurahan rezeki keluarga mertuaku disana...

Selamat Hari Ibu gak buat alongku.. Sabrina.. Yang menjadi ibu kepada Mia Nur Khalilah binti Rizal.. sepupunya Hamzah Iqbal yg comeynyeee.. & sungguh keletah, bleh lawan keletah abg sepupunya nanti!!

serta Selamat Hari Ibu buat birasku yang baru je menjadi ibu beberapa bulan yang lepas kepada Muhammad Nabil Amsyar bin Muhammad Hafiz. Semoga kehadiran cahaya mata pertamamu itu menjadi penyeri rumahtangga dan menambahkan kemurahan rezeki yang sentiasa ada dalam keluarga ni.. Amin!! Sori tak dpt dtg Majlis menyambut baby Sabtu lepas sbb satu famili sini domam!!

Dan juga.. Semua kaum-kaum ibu diluar sana.. Selamat Hari Ibu!!!~ Hadapilah cabaran sebagai seorang ibu dengan tabah dan semoga kehadiran anak-anakmu ini menambahkan lagi seri dan rezeki di dalam keluarga kita.. Amin!!!~

Huwa.................. nak balik KL................................

Read more...

Gambo lagik!!

 Thursday, May 7, 2009

Jom tgk gambo lagik..


Hamzah Iqbal tgh kacau ayahnya buat assignment maths heheh..


Abis remote dibuatnya cam tepon.. Kunun2 tgh borak dgn nenek dia..


Huhu sempat dia jelir lidah yee.. Gambo tak lawa sgt sbb guna 2ndary camera..


Close Up rambut baru yg digunting oleh cik abg..


Hamzah kat TSHotel, pakai baju Sarawak mcm ler kitorg duk hotel kt Sarawak hahah..


Tgh tgk Wonderpets (Kura2 batu), syok tul dia tu sampai mencekak pinggang..


Gambo dgn wonderpets lagik..


Gaya santai.. Ni kt sbelah kiri pulak.. gambo atas tu kt sbelah kanan kolam..


Close Up, itupun payah nak suh amik gambo..


Wahh.. ngalahkan ibunya yg sakit pinggang..

Read more...

Temenung jap!!

 Monday, May 4, 2009

Ah.. aku dah tulis panjang2 td.. tetiba tak teringin nak post pulak.. Abaikan je la.. Buat makan ati jeee..

Yg pastinya aku nak cite kt sini.. Proses rumah baru kitorg tu dah final, cuma keputusannya buatkan aku tak lena tido.. So aku kena bersabar je la, skurang-kurangnya dlm masa sethn nih.. Adoi, smoga tuhan kuatkan kesabaran aku.. Amin!!~

Erm baik aku letak gambo..

Ni gambo kt Senibong, JB smlm.. abg tingin nak gi sini.. Akhirnya sampai gak.. Best ke kt sini? Tah, aku takut je sbb kt tepi tu xdek pagar.. takut je keta tebabas eiii.. ngeri!! Aku ni air2 ni ngeri sket...


Gambo bando JB dari jauh.. Huhuh sayuupp je..


Gambo budak gemok dr tepi.. Wahh rasa nak geget je lengan aku nih!! Nape tudung aku dgn baju kontra? Sbb aku malas bwk tudung byk2.. Stakat duk tghari Sabtu balik ptg ahad, bawak je la satu tudung.. Opss sticker McD tu utk hamzah yee.. bukan utk ibunya heheheh...


Gambo org siyes kunun2 tgh kusyuk.. Padahal belakon je tuu...


Gambo budak sengih nak amik gambo gak.. Nyebok jek.. tepaksa pakai baby seat beso sbb senang dia nak tido.. Itupun asik melalak nak bukak seatbelt coz nak duk dgn aku..


Gambo budak gemok lagi..


Tergelap sket gambo sbb ngadap matahari.. Masa ni around kul 3 ptg kot!!


Tgk, dia dah buat pangai nak suh bukak seatbelt.. Masa ni gambo ondewei dr BP ke JB.. Huhuh tudung n baju kontra lagi.. Ah, malas nak pk!!


K gambo kt bawah ni masa gi Air Terjun Sg. Bantang kt Bekok Jumaat lepas.. Meh tgk meh..


Budak yang tak sabo nak terjun sungai.. Sibaik ayahnya leh kontrol..


Ayahnya yang over eksaited heheeh..


Gambo si bulat.. Huhu bila da peberet tu.. asik pakai tudung ni je.. Hhahaah.. Tgk ler budak sparuh bogel kt blakang tu.. Kalu ayahnya x pegang, tah kememana dia berenang... Siap kejar katak lagi.. Eiii..

Gambo lelain kt tepon abg.. nenanti ler aku upload.. takdek mood.. Huh!!~

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP