Hepi Mother's Day Buat Diri Sendiri!!

Sambungan Sempena Hari Ibu...

Jumaat ptg dah terasa penat + sema2 + batuk.. Rasanya sbb perubahan cuaca yg terik kot!! Lgpun ramai yg demam kt opis nih.. Balik kunun2 nak singgah gerai Char Kuewtiaw yang paling sedap kt Parit Raja ni sekalinya tutup.. Hampeh! Rasa nak gegar je gerai tu sbb mmg itu ler yg tekak aku nak dari tadi.. Endingnya makan kt gerai Tmn U tp still oder Char Kuewtiaw..

Mlm tu pala mmg dah berdenyut2.. Mintak abg tolong urutkan.. tapi pe nak buat.. Dia plak yg terkenan penyakit aku.. Abg bersin tak benti2 & batuk2... Abg plak ganti aku tebaring ketaklaratan (bleh ke guna ayat nih?).. Akhirnya aku yg demam ni tetiba rasa tak demam..

Esok pagi mmg double la sakit pala aku, kunun2 nak hantar Hamzah Iqbal rumah Kak Nin sbb takut dia berjangkit penyakit kitorg ni & aku pon tak larat nak layan ni.. Tapi abg asik "kesian... kesiann!!" jadi tepaksa la bawak gak dia gi JB.. Banyak kali gak la kitorg berenti rehat sbb abg tak larat.. Siyesly aku takleh drive sbb baby melenting2 dalam perut nih.. InsyaAllah lepas besalin nnti aku nak berjinak2 balik dgn Vios ni, rindu lak nak pegang stering.. Masa zaman Hamzah Iqbal dulu, time pregnant ler aku naik antu nak drive sampai terover naik divider hehehehehe... Sian keta Jujen..

Sempat abg benti tido kt hentian Kulai sambil aku layan Hamzah makan Twisties & mkn honeydew yg tak berapa honey.. Cam makan batu jek.. Opss lupa nak bgtau, pasal kes wanita hamil 2 bln yg meninggal kt Ayer Itam sbb kena ragut tu.. kt Ayer Itam sini makin kerap buat roadblock.. Bagus jugak, sbb jalan Ayer Itam - Batu Pahat ni dah dikira black area.. Nisbah 2 kematian setiap hari.. kata abg!! Itupun merujuk pada tulisan dlm paper laaa.. Abg tu pon bukannya sengaja reka statistik.. Suma org dah tau, jln ni pon sedap kalu bwk laju2.. kalu tak caya tanya abg.. [wink] hehehe..

Sibaik kelas abg start kul 3 ptg. Kitorg kena tunggu cek in hotel yg lambat sket sbb bilik baru nak kemas. Sempat abg tetido kt lobi sambil aku layan Hamzah Iqbal pusing2 satu lobi, letih tul!! Masuk bilik je abg sambung tido sambil aku layan Hamzah Iqbal (bape kali nak kena layan)..

Kul 3 ptg aku kejut abg, sibaik lecturer dia dah tau dia masuk lewat sbb demam.. So xdek la tergesa2 nak bersiap.. Aku layan lagi Hamzah Iqbal.. Bile dia buat perangai je aku tutup suma lampu & paksa dia tido.. Sibaik la mmg time dia tido pon so dpt ler aku lena skejap, itupun jap2 kejutkan aku suh buat susu la itu la ini la.. Arghh!!! Ngantuk nih!! Mlm td pon x bape nak tido sbb layankan dia sorg!!

Tah ptg tu kul bape abg balik, tido lagi!! Pastu bile tak tahan, ajak gi klinik.. Carik ler klinik paling dekat & dpt MC 2 ari.. Sempat aku suh abg naik hotel dulu dgn Hamzah Iqbal & aku gi bli nasik kt bawah hotel, sibaik la ada 1-2 gerai kt area hotel tu.. Sampai bilik aku tgk Hamzah Iqbal dah tersedu2, rupanya melalak nak ikut aku.. Ayahnya plak xlarat nak layan, so nangis la dia sorg2.. Sian anak aku.. Pastu berebut nasik plak dgn dia sbb sibuk2 "Ni nasyik Amzah laaa buu!".. Sampai tumpah sket nasik tu.. Adoiii menduga kesabaran tul..

Aku patahkan polisterin & bagi dia nasik sket sbb dia xnak suap.. Bagi abg minum sup yg super nalla masin & bagi abg makan ubat, then abg terus sambung tido.. Tinggal ler aku dua branak yg makan cam org kebulo.. Kul 10 lebey camtu aku paksa Hamzah Iqbal tido..

Tah kul bape aku xtau tetiba mata xleh lelap.. Hamzah Iqbal asik tendang2 aku je, dah ler baby dlm perut pon menendang.. Stress tul!! Kul 4 abg kejut nak mkn ubat lagi.. Aku yg tgh mamai pon sediakan ubat & air.. Pastu abg tido balik.. tp aku yg takleh tido.. Tengok2 Hamzah Iqbal dah conquer tilam aku.. Arghh!!! 2x aku alihkan dia, tetap jugak nak tido kt tempat aku.. Endingnya aku tido kt kaki abg & Hamzah tp xlena sbb kat area tu ekon kuat sgt.. Nak tinggikan suhu, panas plak kt bahagian kepala katil.. Kepala da tahap bengap giler!! Disebabkan pala otak aku ni dah pening sgt ditambah plak mamai campo dgn tensen.. mlm tu aku nangis! Hihihih mende kecik tu pon nak nangis.. Bukan pe.. Sebab aku da tahap letih giler & tenaga aku dah habis, tp syg punya pasal.. Aku layankan jugak 2 org buah ati kesayangan aku nih!!

Aku kejutkan abg suh beralih pon mamat ni da pengsan sbb mkn ubat batuk + sema2, so aku alihkan gak Hamzah ke tengah.. Aku tido ler sempit2 kt ujung katil tu.. Si Hamzah ni tido buas lak tu.. Baru je nak lelap, jam bunyik kul 5, pastu stiap stengah jam alarm tepon abg bunyik.. Arghh stressnya!! Tah bile aku terlelap, tgk2 jam dah kul 8 lebih.. Kejutkan abg, sbb kelas dia stat kul 8 spatutnya.. Bile abg bangun, Hamzah pon ikut bangun gak.. Pastu terus nak bukak tv & mintak susu.. Adoii!!!

Kuar gi bekpas kul 9.15 pagi, tp disebabkan prangai Hamzah Iqbal yg tak leh dikontrol, contohnya dia gi pegang dgn jari mihun mamat india yg letak atas meja.. & tumpahkan nasik atas meja & nak minum sndiri air mangga dlm cawan kaca & hampir terlepas ke lantai.. Terus aku ajak dia naik bilik kul 9.40 pagi... Nak makan byk pon tak sempat.. Layankan diaaaa jek.. Pujuk2 dia tgk Ultraman kul 11.30 pagi, pastu cebukkan dia lagi.. Aku mmg dah lembik giler!! Mamat kecik ni byk lak tenaga.. Agak2 da ngantuk sgt, baru je planning nak tido, kul 1 lebih abg balik.. Terus abg mkn roti, mkn ubat & tido.. Bile aku tgk Hamzah Iqbal da start buat perangai kacau ayahnya yg tak sihat, aku tutup suma lampu & paksa dia tido.. Kul 2.45 ptg kejutkan abg gi kelas, sibaik Hamzah tak bangun tido lagi.. Pastu dlm kul 5 abg balik.. Aku pon masa tu tgh tido lagi kepenatan..

Kemas2 barang suma, gerak balik & singgah Burger King kt Tol Kempas tuk cover lunch & terus gerak ke Parit Raja.. Sempat singgah gerai Char Kuewtiaw yg tak bukak2 lagi.. Eii geramnya...

Mlmnya layan perut yg tak benti2 kena tendang dgn baby & layankan jugak Hamzah Iqbal yg tak benti2 mengomel!! Ade jeee yg dia nak ajak borak.. Kul 12 lebih baru dpt tido.. Itupun Abg & Hamzah tido luar.. aku sorg2 tido dlm bilik sbb kepanasan (aku je pakai kipas)..

Pagi ni aku sorg gi keja coz abg MC & Hamzah anto rumah Kak Nin.. Sampai opis ramai lak yg tak datang.. Adoi boringnyaa....... Pala da sakit2 nih!! Rasa cam nak hempas pala ni atas meja jeee.. Sibaik bos asik ulang alik, so terabai la niat aku skejap hehe..

Itu lah kisah idupku menyambut Mother's Day.. Pagi tadi sempat abg wish 'Hepi Mother's Day'.. Sayu tul!! Nak meraung pon ade!! Huhuhu...

Comments

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai