Powered by Blogger.

Huhhu.. aku x bersalin lagi la...

 Tuesday, May 26, 2009

Smlm gi klinik coz sakit perut.. Tp belum nak beranak lagi tauu..

Jumaat mlm tu bergerak ke kg coz esoknya nak anto Uda (adik ipo aku) gi rumah sewa dia kt Bukit Katil, Melaka.. So Sabtu lepas semayang Zuhur bergerak 2 keta.. Vios & Kancil..

Sibaik ada Garmin, so tak la sesat & rumah sewa Uda pon senang nak carik.. So sampai rumah ptg tu terus abg carik Kelapa Pandan (aku pon 1st time dengo nama kelapa nih, FIL aku ckp kelapa ni ada rasa pandan ye ke??).. Sbb sepanjang2 perjlnn pegi balik Melaka ni adee je org jual air kelapa.. Geram aku!! Nak suh benti ayah x kasi, dia suh buat sndiri kt rumah hehehe... Sedapnyeee wpun tak perasan rasa pandan.. tah xreti lak nak rasa.. Yg aku tau rasa sedap je hehehe.. Pastu ayah & ibu petik nangka (err petik ke?) kt dpn rumah.. Perghh!! Nangka madu beb!! Kulit tebal, isi mmg manis cam madu... Hamzah pon mkn berulas2.. Naik senak perut aku pekena nangka & air kelapa..

Ahadnya, dlm kul 5 ptg gerak gi Care4, ramai alien & org bersoping sakan.. Bli Dumex Dugro 2 beg (coz kt situ murah 1kg RM19 tp max kena bli 2 beg je citt!!).. Terus gi BPMall, pekena Pizza Hut & round2 kejap, terus balik rumah sewa.

Esok pagi perut senak sbb baby mengeras sampai mencucuk2 ulu ati aku.. Anto msg kt bos xgi keja, lepak2 mkn mangga kt rumah & tunggu abg anto nasik (kes malas nak masak).. Balik keja terus gi Klinik Nge..

Jumpa doc je terus ckp pasal Klinik Desa mintak scan coz kedudukan baby yg susah nak cek.. Kekadang pusing sini, pusing sana.. Terus doc suh baring, & cek pala baby guna tangan dia je.. Ish, terus doc dpt detect pala baby da kt bawah.. Aik senangnya??? Doc ckp mebi nurse kt klinik desa xbape pandai nak cek camni.. Lagipun doc cina ni minat gynae.. Huhuh kecik ati nurse klinik desa tu kalu dia dengo hehehehe....

Kalu ikutkan doc, dia malas nak scan.. Tp disebabkan aku beria2 nak konfemkan pala baby.. dia scan la jugak.. Konfem mmg pala dia kt bawah.. Kecik je palanya.. & montotnya dah kt atas tp dlm posisi baring.. bukan menonggeng.. Kalu org da redi nak bersalin, posisi baby mesti dlm keadaan menonggeng & kepala mengadap belakang.. Tp baby aku ni kepala ngadap kanan lak.. So bile doc scan, nmpk la mata dia.. sooo kiut!! Beso cam mata aku (Huwaahahaha kunun2nya).. Pastu tetiba doc ckp "nmpk tak mulut baby? dia tgh minum tu!!" Hahahah.. mmg nampak la weh, baby tgh bukak mulut pastu cam ngunyah sumting.. Wahh nmpk baby tgh minum air ketuban.. Sooo kiut!!!!!~ Tingat masa Hamzah dulu, 9bln da xleh nak scan, coz nmpk kepala & badan je, muka mmg da mengadap kt belakang.. Sbb tu org kata kalu nak scan, baik 6-7bln.. leh nmpk muka baby.. Lagi2 kalu buat 3D.. tak sangka 9bln ni pon leh nmpk lagi muka dia.. Chubby tauu!!

Pastu aku tanya doc pasal berat baby.. doc ckp baby mmg kecit.. Tp dia ukur tulang peha, doc ckp baby panjang.. So far purata berat baby skang ni dlm 2.5kg.. Heheh kiut ek?? Harap2 jgn la baby kecik sgt or besa sgt.. Patut ler kaki dia terasa kt ulu ati aku, panjang rupanya budak nih!!.. Tak silap aku Hamzah dulu panjangnya 55cm (aku ingat2 lupa laa)..

Aku tanya gak pasal ulu ati aku yg selalu sakit nih.. Doc ckp mmg perut aku belum turun lagi.. So mebi lambat lagi la aku nak bersalin.. Doc suggest banyakkan berjalan.. Huwaaa.. ada chance la lambat cam abg dia gak.. Tah2 kena induce lagi.. Huhuh.. Ikutkan scan yg berkeping2 dlm buku pink aku nih.. Byk yg target baby kuar ujung bln.. Tp doc tetap ikut tarikh 16 Jun coz xnak terlalu lewat sgt. Doc ni pon sbenonya target baby kuar dlm 22 Jun.. Huhuh lama lagi laaa.. Adehhh, tak terlarat nak bawak perut nih.. Hari2 rasa cam kena restart je tulang peha aku nih.. Asik hang tak sepasal.. Tak cukup power supply kot hehehehe.... Tp siyesly mmg sakit kalu baby mengeras.. Mcm korang letak lesung batu kt ulu ati korang, best tak??? Sesak napas kan?? Gitu ler aku rasa..

Ujung minggu ni balik KL lak, cadang nak jln2 gi Ikea.. Maklum lerrr duit rumah insyaAllah Khamis ni da bleh amik heheheh.. Bak kata abg, cadang nak deco living room dulu.. pastu sket2 baru deco yg lain plak.. TV dah target LG LCD kt SenQ, pstu abg berkenan Hood & dapur brand Elba, cina tu pulak bagi murah giler!! Tp sehingga ujung Mei je.. Cehh!! Tgk2 aircond & peti ais.. Huhu cam kaya jek.. Tp bukan dpt duit banyak pon.. Banyak yg nak kena settlekan hutang.. Pape pon tak salah nak berangan..

K la, nak buat gi lunch.. Harap2 abg x bz lunch hour nih.. Adios!!

2 comments:

viruspadu May 26, 2009 at 4:25 PM  

perut kita pun skrg ni

umangaihhhhhhhhhh tak boleh nak kata

ulu hati pun pedih2 gak

kadang2 sesak napas

mcm2 la hal la kan

hikhikhik

selamat bersalin :D

moga2 selamat semuanya

Ibu_Hamzah May 29, 2009 at 10:08 AM  

hahah thnks vp..
hope vp pon selamat bersalin..
kita pon da tak terlarat nak membawa baby nih..
xsabo nak tunggu meletop!!~

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP