Pengalaman

Lepas pengalaman menyambut Hari Jururawat Serumah... (Bukan sedunia.. Hari Jururawat Sedunia 15hb ni ek?? Ntah lerr).. Akhirnya arini aku lak yg kena dirawat.. Batuk makin teruk sampai berdarah tekak aku.. Mesti luka sbb asik batuk kahak je..

Pstu baby sangatlah happynya dok dlm perut nih, sampaikan berombak2 mcm tgh berenang je anak aku sorg nih.. Perut aku pon belum turun lagi, ye la kata org dah ujung2 bulan ni slalunya perut akan jatuh.. Bukanlah jatuh bedebab ke lantai, tp makna jatuh tu ialah... kekembungan perut tu akan nampak ke bawah sket dr biasa.. Pendek kata, xlah menekan dada aku mcm sekarang nih.. Bile baby da makin beso tp perut still lagi mendada (istilah baru nih), amatlah seksanya bile baby mula bergerak2.. Hulu hati ni sakit sgt sampaikan xleh membongkok.. Tiap kali dia gerak, tiap kali tu jugak la tepaksa aku tegakkan badan.. Itu belum kira lagi kalu dia mengeras, lagi terseksa dibuatnya..

Masa gi cek up aritu kt Klinik Desa, nurse sampai pujuk baby suruh dok dediam.. Bayangkan la nak carik kepala baby bukannya senang.. Sampaikan budak praktikal boleh cakap kt nurse tu "Kak, baby ni takdek kepala laaa...!!" Nauzubillah... tekejut aku dibuatnya... Ayat mmg tak cover lgsung.. Palotak dia laaa.. Guna la ayat yg menyejukkan ati aku nih.. Gile ape anak aku takdek pala... Kata la tak jumpa kedudukan kepala kee, baby tukar2 posisi ke... ini takde kepala.. Gile ape aku tak panik!! Endingnya nurse tu mmg xleh cek baby sbb dia mengeras la pulak.. Tpaksa dia pujuk "Dik, dok dediam dik.. Jgn mengeras.. Susah nak cek nih!" Hahah.. klako lak dia panggil aku aku ni 'dik'.. Ada la dlm 15minit dia mengeras.. Pastu nnti dia suh refer Klinik Parit Raja plak kalu baby still tak turun lagi.. Skang ni kedudukan baby aku cam senget/songsang sket.. Bahasa perubatannya 'Breech' kalu xsilap aku.. Aritu dia kata 'Transverse'.. Tau tak amende tu??

Cam biasa berat still naik turun.. Kiranya purata berat aku 1bln naik 1kilo je la.. Ok la tu.. kenaikan paling minimum.. Spatutnya 2minggu dah naik 1kilo.. Itupun dah Alhamdulillah.. kalu makin byk berat baby naik, aku rasa makin payah ler aku nak bejalan.. Ini pon dah rasa cam tekengkang-kengkang je time bejalan.. Ramai yg tego "Ko ni dah mcm nak bersalin sgt dahh.. Tp perut still tinggi lagi!"... Hahaah.. Bukan korg je yg konpius, aku pon konpius bile spatutnya aku bersalin.. Tunggu dan redha sajalah..

Wpun nama aku dah naik kt white board patient yg akan bersalin 20hb Mei ni, tp tak semestinya aku bersalin time tu.. Sbb ikutkan tarikh scan yg doktor prefer aku ikut, spatutnya aku bersalin dlm 13-16 Jun.. Jadi lama lagi laaa.. Adoiyaii!!~~ Nak je aku amik cuti 2minggu awal yg kerajaan dah luluskan skang ni.. Tp rugi la pulak kalu aku dah amik cuti tapi tak bersalin lagi.. Tak sepasal kena masuk keja balik.. Rugi cuti jek!!

Pagi td time bekpas, tetiba aku tgk baju aku cam basah kt bahagian dpn.. Bekas basah tu pulak siap kaler coklat2 lagi.. Pelik gak aku!! Darah dah keluar kee... Kekawan aku suma cam eksaited la suh pi cek kt toilet sbb memasing nak tolong aku (Padahal suma nak lari dr buat keje heheheheh... memasing nak tlg anto gi spital.. Pandai korang auta ekk??).. Rupanya air nescafe yg tumpah.. Pelik, bile masa aku minum air nescafe?? Kekawan aku pon tak minum air tu.. Dah gi toilet tp false alarm rupanya... Bukan panik je!! Mula la pala otak ni tepikir camne agaknya sakit nak besalin ni ek??? Opss, bukan aku takdek pengalaman merasa sakit nih, tp pengalaman aku lain sket, maklum ler aku kan kena induce.. Bile induce kita leh agak time bile nak rasa sakit tu.. Tp kalu normal camni.. Tak tepikir lak sakitnya datang bile.. time keje ke? Time tido ke?? Adoii.. mmber aku merasa la sakit time mandi.. Huhuhu...

Abg pulak tiap kali aku ckp sakit perut, tiap kali tu lak dia tanya "Nak gi spital ke?".. Hahaha ni pon pengalaman kali pertama tuk dia.. Zaman Hamzah Iqbal dulu, aku dah check in spital (check ini katanya.. hahhaha...) itupun sbb dah over due baru ler abg sampai.. Time tu mmg x sakit hape pon, leh gelak2 lagi dgn Jujen.. Bawak majalah Pa&Ma sampai naik jemu aku ulang baca.. Doktor pon pelik aku x bersalin lagi.. Padahal dah lewat 2 minggu... Esoknya baru la doktor masukkan ubat & mlm tu gak baru terasa sakit giler... Cam kena robek2 je kat 'bawah' tuuu... Itupun kena tunggu Subuh baru doktor cek.. Maklum lerrr time cuti Deepavali, doktor pon cuti gak hehehe.. Kul 7 baru masuk labour room x silap aku.. 12.16 baru Hamzah Iqbal keluar.. tengahari buta dia kuar.. Patut ler masa tu itam legam.. Dah ler Deepavali hihi.. Sian anak aku.. Sibaik yg no 2 ni tak kuar time Wesak Day hihih....

Yg paling aku ingat skali masa Maghrib lepas bersalin tu (bulan posa time tu), abg nak selebret sempena dapat baby, dia belikan Snack Plate KFC tuk aku.. Masa tu aku bedal je la.. Tak terpikir pantang, gatal2 suma.. Sibaik aku makan sketul je.. Hihih sempat tu makan.. Nak temankan abg punya pasal.. Bile aku cite balik dgn abg, dia bleh tak ingat lak.. Cehh!!!

Masa Hamzah Iqbal dulu aku pantang rumah mak metua aku.. Time raya biasa la org dtg suma dpt minum air best2.. oren la hape la.. Aku lak minum milo/air masak je.. Tensen seyy!! Bile org yg melawat suma dah balik, aku masuk dapur letak suma cawan2 yg dorg dah minum (hahah cam org tak pantang ek??), pastu aku curik2 minum air oren yg ada balance lagi dlm jug hehe.. Sibaik ler air oren tu tak sejuk, mmg stail sana buat air oren kosong je.. tak buh ais.. Puas tekak aku!!

Pastu lagi sehari nak abis pantang, kuar gi bando dgn abg.. time tu gi soping baju Hamzah Iqbal kt Anakku Bukit Pasir.. Amoi tu siap tanya bile aku nak bersalin.. Huwaa nak nangis je aku rasa.. Mementang masa tu perut boncit lagi!! Geramnyaa!! Aku ckp ler aku baru je bersalin.. Puas la cina tu ckp sori kt aku.. Eii malunyaa... Mmg masa tu aku pakai tshirt pregnant sbb tu je tshirt yg muat & lawa nak bawak gi bejalan.. Eiii rasa nak nangis kt situ jee.. Pastu sibaik ler abg bwk gi makan pizza hut.. Tensen je takleh oder milo ais.. Pastu pizza lak masa tu pizza 4 segi yg ada 4 perasa.. Suma yg pedas2 abg makan.. Tinggal yg rasa lite2 pedas gitu je tuk aku.. Huhuh tak puas tul!! Tp makan je la..

Masa pantang kt kg pon aku asik nangis je tingat kt mak.. Ye la, sebaik mana pon mak metua kita jaga.. kita tetap nak mak kita sndiri yg jaga ye tak??? Sbb dgn mak metua ni nak manja2 segan, kalu nak suh pakaikan bengkung pon naik segan.. Nak suh letak pilis pon segan.. Asik segannn memanjang.. Jadi selesa dgn mak sendiri.. So tiap2 malam ler aku nangis nak balik KL.. Tensen abg!! Pastu abg lak jenis tido tak hengat dunia.. Bile Hamzah Iqbal nangis dia leh buat derk je!! Endingnya mak metua aku yg terjaga.. Adoi segannya!! Mmg masa tu mata aku lebam giler tak cukup tido.. Tak caya tgk ler gambo aku pakai baju pepel sedondon dgn abg kt sbelah kanan blog nih.. Hitam ek mata aku?? Masa tu buat majlis Aqiqah Hamzah Iqbal..

Dah beria2 nangis baru ler abg stuju nak balik KL, itupun skejap2 je.. Kadang2 sminggu, xpun 2-3 ari tgk la bape lama abg leh cuti.. Kat KL baru ler aku lega sket sbb segala-galanya mintak tlg mak.. Hamzah Iqbal dmm panas pon mak yg tolong jagakan.. Pendek kata mak yg tak cukup tido.. Ya ampun mak!! Nyusahkan mak je..

Tingat time Hamzah Iqbal jatuh buai.. Aku melalak mcm hape jek.. Ye la, tekejut beb!! Aku bayangkan Hamzah Iqbal terantuk kt besi tapak buai tu.. Mak jugak yg bejaga malam dodoikan Hamzah Iqbal.. Huhuh terharunya... Kalu aku la.. mati kutu dibuatnya.. Time Hamzah Iqbal dmm panas pon, mak gak yg temankan gi emergency sampai ke pagi tunggu doktor yg ngokngek & nurse yg hampeh coz dah ilangkan kad register anak aku.. Budus tul!! Masa aku masuk gi tanya psl no tak dipanggil2, masa tu aku dah menggigil2 tahan marah.. Sian anak aku!!! Along & hubby dia pon sampai tertido2 kt dlm keta tunggu kitorg... Maklum ler masa tu kitorg PJJ lagik (perkahwinan jarak jauh katanya..)

Kali ni mmg aku nak pantang kt KL gak.. Dah jauh ni, kasi ler peluang nak dok dekat dgn mak slama aku cuti bersalin nih... Lagipun sejak abg stat blaja.. Dah bape bulan aku xbalik KL.. rindu wehh!! Tp kali ni mencabar sket la, sbb mak nak jaga Mia Lila lagi, kalu Hamzah Iqbal ikut aku.. lagi bertambah mencabar.. Tp ayahnya kata Hamzah Iqbal ayahnya nak jaga.. So rindu ler aku kt anak teruna sorg nih.. Ishh.. ni yg buat serba salah nih.. Tak bestnya dok jejauh dgn dia. Ntah ler..

K la.. dah merepek meraban dah aku nih... Nnti sambung lagi.. Adios!!

Comments

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai