Posts

Showing posts from June, 2009

Perkembangan Hadif daud

Baru ler sempat aku nak update blog, inipun sibaik ler abg tak bwk balik laptopnya..


Harini hari ke 11 Hadif Daud dilahirkan.. buat masa ni Hadif Daud tak buat banyak masalah berbanding abgnya.. Ya Allah!! Menduga kesabaran betul sejak ada adik nih.. Sket2 nangis, sket2 nangis nak tentomes la, bombom rangers la.. adeee je yg nak bagi aku hadiahkan cubit-cubitan manja kt peha dia... Geram tul!!

Skang tiap2 mlm Hadif Daud cuma minum susu pukul 10 (@12 kalu dia tido lewat), kadang2 kul 4 pagi tp slalunya time ni dia merengek je, bile aku dukung nak bagi susu dia bantai tido lak & kul 7 mesti dia bangun gak & aku akan bagi susu & tuko pampers.. Tak macam hari pertama & kedua yg membuatkan aku tak tido satu hari.. Rupanya Hadif kepanasan.. Dia mmg kalah panas mcm aku.. Takleh panas sket mula la nak berlenggeng!! Tp takdek la aku belenggengkan dia, susah kalu msk angin nnti, aku cuma dukung dia hala ke kipas sket bagi ilang panas..

Hadif Daud pun cam baby2 yang lain gak, kena …

Sambungan

Image
k Sambungan..

- Masuk labour room terus xsempat tuko baju suma tetiba nurse suh tanggal kain & naik atas katil. Masa tu cam da rasa nak meneran sgt.. Nurse tanya "Awak ada minum air selusuh ke?" aku cakap takdek.. Nampak la muka dia pelik.. Heeheh mesti dia pelik nape cepat sgt contraction aku.. Masuk sembilan bulan, aku amalkan minum air yassin & baca doa nabi yunus.. Spatutnya aku amalkan dari awal.. Tp biasa la melayu mudah lupa.. Dah saat2 akhir baru teringat..
- Aku ckp dgn nurse "Saya dah rasa nak meneran nih" nurse kata kejap pasal CTG dulu.. tgk heartbeat baby.. So aku tahan ler wpun rasa cam nak teberak sgt..
- Siap psg suma, aku tgk nurse leh rileks2.. lepak tepi tak tau ler buat ape.. Kemas brg2 tuk sambut baby kot sbb tak nmpk... Aku ckp ler tak tahan sgt.. Dia kata kalu xtahan teran je la.. Aik? dah leh teran ke??? Time leh teran tetiba contraction jd cam takdek la.. yg ada cuma sakit tp rasa nak teran tu ilang terus... Aku cam dah panik!!
- Ak…

muhammad hadif daud bin muhammad helmi

Image
Muhammad Hadif Daud bin Muhammad helmi, lahir pada 17 Jun 2009 pukul 5.40 pagi dengan berat 3.14kg n panjang lebih dr 50cm.

Aku updet blog ni dr atas katil wad bersaksikan 4 org ibu ngndung yg tgh rileks xde rasa cntrction. Hehe nti suma mrasa la tu kecuali yg kena c-sec.

Kronologi-
- kul 9-10 da rasa sakit cm period selang stengah jam, pastu 15min. Cpt gilos. Sempat minum air yassin.
- siap2kn brg n settlekn hal rumah n kejutkn hmzah yg lena tdo. Sblm tu smpat dukung hmzah n btulkn tmpt tdo dia. Kul 11 g spital. Itupun byk kali abg tya tul ke nk g spital.
- smpai spital around 12, trus g labour room cek VE. Br 1cm tp cntraction jd 10min. Doc cdg suh blk tp aku nk stay wad sbb umah jauh. Abg suh blk hntar hmzah dulu tp doc xkasi bile tau umah jauh.
- msk wad. Abg call kata da hntar hmzah n ndewei g spital tp aku xkasi, suh patah blk n tdo. Bahye woo kalu ngntuk ms drive. Aku bajet bsalin tghari.
- lelama cntraction jd 5 min n nurse tgk aku cm truk sgt, trus cek VE kul 2 pg. Br 3cm tp cpt la…

New Baby Boy

Salam.


Tadi aku dapat sms dari tuan punya blog a.k.a. ibu hamzah. Begini ceritanya


"Along, aku dah selamat bersalin kul 5:40 tepat azan subuh. Masuk wad kul doblas mlm. Nama aku letak Muhammad Hadif Daud, berat 3.14 kg & baby panjang betul!. Kul doblas bukak 1cm, kul 2 bukak 3cm, kul 4 bukak 8cm. Allah memang permudahkan proses bersalin aku walopn sakitnya 2x ganda dari bersalinkan Muhammad Hamzah Iqbal dulu. Mebi kuar ptg kalu baby ok. Aku dah jalan & kencing suma. Cuma xleh lari je...hahahahah.. Aku amalkan baca doa nabi yunus dalam perut ikan tu sepanjang dalam wad, siap bertakbir lagi...hahahaha. Bagus jugak amalkan doa tu & amalkan sekali minum air yassin. Nurse ingat aku minum air selusuh sbb bukak cpt sgt. Padahal air yassin je."


Oklah, aku tak tau bila ibu hamzah (sekarang dah jadi ibu hamzah & hadif...atopon aku lebih suka panggil dia SELLY) dapat updet blog dia lagi. Dia soh kirim salam semua & ucapkan tima kasih pada yang sudi memdoakan dia & …

Pengalaman Bersalinkan Hamzah Iqbal..

Jom refresh balik pengalaman aku bersalinkan Hamzah Iqbal.. Huhuh bile baca balik nak tegelak pon ada, nak kuar air mata pon ade... Ni aku amik dari blog Famjaruh.. Blog masa kitorg duk jejauh dulu heheh... Doakan la pengalaman bersalin aku kali ni dipermudahkan dari bersalin Hamzah dulu.. Huhu..

19hb Oktober 2006 (Khamis)
Pukul 8.30 pagi, Jujen temankan aku pegi Obstetrik & Ginekologi tuk daftar masuk wad disebabkan dah terlewat 9 hari. Aku ditempatkan kat Bilik Pengasingan Wad Berlian. Bila dgr bilik pengasingan, semua ingatkan aku ada penyakit, sebab tu terpaksa kuarantin dalam bilik tu padahal bilik tu khas tuk kakitangan hospital yang nak bersalin. Doktor pelatih pon tanya aku ada penyakit apa sampai kena kuarantin, hampeh tul!!Lepas tuko baju sragam light purple, Jujen pon balik opis & aku lepak sorg2 dalam bilik sambil baca buku Pa & Ma. Stiap selang stengah jam, nurse datang amik blood pressure & heart beat baby. So far semuanya normal. Aku pon sambung baca maja…

Halu!!

Salam,

Ye, tau... aku still ade lagi ni ha menandakan belum sampai waktunya aku gi menyerah diri ke spital!!

Mlm td da start sakit berpanjangan kat ari2.. Mmg terasa cam nak vrooom ke spital tp tah kenapa tetiba sakitnya ilang.. so planning nak ke spital pon terus ilang hehehe (takut sbenonya!).. Still lagi menunggu sakit yg berselang2 (contraction) tp nan ado!! So nunggu je la..

Pg tadi cek up ke Klinik Desa.. Cam biasa la kena monitor pergerakan baby sbb dah suntuk sgt nih!! Esok spatutnya duedate, kalu x kuar gak.. Rabu gi jumpa doc, terpulang pada doc nak kasi extend lg 9 ari @ terus kasi surat masuk wad.. Nurse cadangkan mintak surat masuk wad je memandangkan aku nak balik KL.. Erm, tul jugak tu!! Tp kalu aku x balik KL, 22hb ni kena gi Klinik Desa balik.. Heheh korang paham ke?? Buat2 paham je la, aku tulis ni pon utk reminder kt diri sndiri..

Cam biasa, tinggi rahim still kurang 1cm bebanding dgn minggu kehamilan.. Contohnya hari ni aku dah 39minggu 6hari (esok genap 40minggu), spa…

Cite sebelum cuti!!

Erm adoi laie ni ha.. lom beranak lagi heheh...

Sblum bersalin ni sempat lagi aku oder Pek Mandian Herba Aura dari Kak Rahimah (bleh klik kt sini). Bukan senang nak carik herba tuk buat mandi2 nih.. lelagi time berpantang.. Kali ni mmg nak berpantang abis-abisan.. Baru je aku transfer duit smlm, td mak da anto msg bgtau barang da sampai.. sungguh skejap.. Harus aku jaja website Kak Rahimah nih!! Nanti insyaAllah lepas aku try, leh la aku buat testimonial sket.. Harap2 sesuai tuk aku..

Ade lagi aku oder, tp dari wmc.. Kali ni aku oder Whitening Spa Salt + cream (combo, murah sket) & cherry pink balm.. Utk apa suma nih?? Hehehehe ni rasia wanita laaa.. malu ler nak cite.. Kalu nak tau, msg aku hihih.. Tp tuk pmpuan je la.. lelaki aku x layan!! Kalu bagus, akan ku oder lagi!! Itupun sibaik abg izinkan.. ye la, nak transfer pon guna duit dia kan, tak sepasal dia cek cimbclick tetiba duit dah kureng hehehe...

Ada serba sikit cite aku nak bgtau kt sini..

1.. 3-4 minggu yg lepas ondewei gi …

Huhu Leganya...

Halluuu.. Assalammualaikum..

Yeaaahh, saya dtg lagi membuat onar di blog sndiri.. Hahaah menunggu hari yg tak tiba lagi.. Bile lagi nak bercuti?? Harap2 smoga minggu ini... Dapatlah melahirkan baby..

Cam pantun rap plak!!

Arini cam happening sket sbb perut dah tak sakit2 lagi.. Alhamdulillah.. Baby dah mula turun.. Mmg besyukur sangat!! Slama berbulan2 aku menahan sakit kt ulu hati, saat ni la yg ditunggu.. Mmg rileks sgt badan aku sampai bleh berlari, korang bayangkan!! Walaupun bile baby dah turun, menandakan saat2 contraction akan tiba.. Tapi biarlah.. Janji dpt merasa lega skejap pon dah Alhamdulillah!!..

Smlm kul 8 mlm aku dah terasa sakit2.. Sakitnya cam mencucuk2 ulu hati aku.. Masa tu dah berdebar dah.. Pastu tetiba ilang.. Aku pon tgk jam takut terasa sakit lagi.. Bleh la aku agak sakit selang bape minit.. Dlm kul 8.25 mlm, start balik sakit.. Cam nak berguling2 rasa.. kali ni dari sakit kt ulu ati bertambah lak kt ari2.. Baby mengeras memanjang, mmg aku takleh menunduk lgsung.. …

Epi Besdei My Beloved Dotter!!~

Image
Selamat Hari Jadi buat Mia Nur Khalilah...
Semoga panjang umo.. murah rezeki...
Sihat sejahtera.. disayangi keluarga & rerakan..
Semoga jadi anak yg solehah & beriman..

Amin..

Panjang sbenonya ucapan nak dibuat ni tp tak cukup masa..
Ibu doakan MiaLila epi selalu.. Mwahhh.. leviuu!!~

pssst : Gambo pinjam dari blog along