Powered by Blogger.

Perkembangan Hadif daud

 Saturday, June 27, 2009

Baru ler sempat aku nak update blog, inipun sibaik ler abg tak bwk balik laptopnya..


Harini hari ke 11 Hadif Daud dilahirkan.. buat masa ni Hadif Daud tak buat banyak masalah berbanding abgnya.. Ya Allah!! Menduga kesabaran betul sejak ada adik nih.. Sket2 nangis, sket2 nangis nak tentomes la, bombom rangers la.. adeee je yg nak bagi aku hadiahkan cubit-cubitan manja kt peha dia... Geram tul!!

Skang tiap2 mlm Hadif Daud cuma minum susu pukul 10 (@12 kalu dia tido lewat), kadang2 kul 4 pagi tp slalunya time ni dia merengek je, bile aku dukung nak bagi susu dia bantai tido lak & kul 7 mesti dia bangun gak & aku akan bagi susu & tuko pampers.. Tak macam hari pertama & kedua yg membuatkan aku tak tido satu hari.. Rupanya Hadif kepanasan.. Dia mmg kalah panas mcm aku.. Takleh panas sket mula la nak berlenggeng!! Tp takdek la aku belenggengkan dia, susah kalu msk angin nnti, aku cuma dukung dia hala ke kipas sket bagi ilang panas..

Hadif Daud pun cam baby2 yang lain gak, kena kuning start dr hari ke 2.. Mil & abg tepaksa bawak dia ke Klinik Desa Parit Yusof tuk amik darah.. Bacaannya 10.8. Disebabkan hari Ahad Klinik Desa tak bukak, so tepaksa dgn aku skali gi Poliklinik Komuniti Muar tuk amik darah Hadif Daud.. Kali ni naik sket bacaannya 12.3 tp doc ckp tak teruk coz untuk hari ke 4, slalunya lebih dari 16 baru kena masuk wad.. terus carik anggur hijau tuk Hadif Daud.. Sempat aku tanya doc bleh balik KL ke tak, ye la.. kang kalu tak tanya confirm ibu & abg x bagi aku balik dulu sampai Hadif Daud sihat..

So tiap pagi ibu & abg gilir2 jemur Hadif Daud.. Hamzah Iqbal jgn cite la.. Pagi2 lagi rumah tu dah bukak lampu, time tu ler dia bangun.. xkira kul 5, 6, 7 pagi.. Pastu mula buat perangai!! Time nak jemur Hadif Daud, time tu ler dia sibuk2 nak main luar.. Aku cam biasa la bangun lewat sket sbb mlmnya Hadif Daud buat prangai.. Sibaik bile dah duk KL, dia menten jek tak buat prangai..

Last gi klinik masa kt KL, ari senin.. Mula2 gi klinik swasta tp disebabkan pegi ptg, labnya tutup, tepaksa la doc buat surat tuk pegi A&E HUKM (@ nama glamer skang PPUKM).. Ramai giler org.. Lepas kena amik darah, doc panggil & review yg bacaannya jd 197... Err aku sbenonya konfius bacaan Klinik Desa & HUKM apsal berbeza? Lepas doc convert, rupanya bacaan kuning Hadif Daud makin kurang.. Alhamdulillah!! So doc bagi temujanji lagi 2 ari tp aku tak dtg coz x sampai ati nak tgk dia kena cucuk lagi.. Kuningnya pon kurang so aku teruskan dgn breastfeed & bagi air halwa kundur 3aun stiap tengahari. Ni petua aku dpt dr makcik yg urut aku.. So far alhamdulillah, Hadif Daud abiskan air tu.. Masa mula2 kena kuning Hadif Daud mmg tak aktif waktu siang.. Tido memanjang sbb tu mlm2 dia buat prangai.. Doc mmg suruh kacau dia kalu dia still kuat tido siang.. Baby yg tak aktif waktu siang, bemakna kuningnya makin naik.. Tp Alhamdulillah skang ni siang dia main sorg2.. Kadang2 aku biarkan je dia dok atas tilam kt ruang tamu.. Nnti dia boring dia ok ek ok ek... baru aku bagi susu...

Mamat ni mmg kaki sengih.. Time tido sengih, time main sorg2 sengih.. Kadang2 aku panggil nama dia pon dia leh sengih.. Yg buat aku tak tahan gelak tu, bile dia tgk kipas bepusing, dia leh tekekek2 ketawa.. Mcm dah leh nmpk je apa yg ada dpn mata, padahal mata baby kan still lg nmpk blur2.. Huhu ni dari apa yg aku baca laa... Wallahualam betul ke tak!!

Yg paling menakutkan bile Hamzah Iqbal cuba nak cium adiknya.. Adoii abis ditekannya dada Hadif Daud.. Bile adiknya tido tangan kat kepala (aku tak bedung sbb doc kata kalu tumbuh ruam2, xyah bedung.. Baby panas!), terus dia tarik tangan adiknya letak ke bawah.. Kasar sungguh.. Cite pasal panas, pipi Hadif Daud skang penuh dgn ruam.. Sian anak aku sorg nih.. Tp bukan ruam susu, kalu ruam susu cam berkerak2 kan... Tp ni bintik2 ruam.. Dah tak ensem dah anak teruna sorg nih.. Aku cuma sapu ubat ruam je.. Ada yg suggest sapu susu ibu tp aku takut nak sapu.. kang jd ruam susu lak..

Masa Cik Lela (tukang urut aku) mandikan Hadif, dia rileks je mebi sbb airnya suam & sedap bile mandi.. Bile nak pakaikan baju, Cik Lela meniarapkan Hadif & urut belakang dia.. Hadif leh angkat kepala & kakinya tendang kaki Cik Lela, terus badannya menjalar ke depan.. Hahah tak sabo nak merangkak keee sayang ibu oi?? Sabo2 ler, leher tu tak bape kuat lagi.. Kitorg gelak je la tgk gelagat budak cinonet nih!! Cik Lela kata aku banyak mkn buah masa ngandung sbb tu badan Hadif tegap.. Hahah mmg pon, dulu kan aku ngidam cempedak goreng.. Pastu Mil aku bekalkan banyak mangga & aku blend buat jus.. Kalu gi mkn luar, mmg slalu order jus tembikai/oren.. Tiap2 mlm mesti minum jus oren/mangga Peel Fresh.. Kallu tak dpt tu mmg tarik muka dgn abg, tepaksa abg kuar gak pegi 7eleven bli jus aku.. Bulan2 terakhir ngandung, aku bedal rambutan & durian lak hehehehe.. Mmg time ngandungkan anak lelaki ni aku suka yg masam2 tp masa Hamzah Iqbal aku lebih suka makan tomyam.. Lagi2 tomyam seafood nyumnyum!! Camne ek bile ngandung anak perempuan pulak.. huhu..!!

Ok la, abg pon baru sampai dari kampung.. Skang abg tepaksa la turun KL tiap sminggu/2minggu nak jumpa famili tersayang.. Time Hamzah aku berpantang kt Kg, kalini giliran pantang kt KL pulak.. Mmg best sbb mak sendiri kan.. Heheh cuma pantangnya mmg over sket la.. itu takleh.. ini takleh.. Minum air pon suku cawan je takut kembang hahah.. Ikut je la.. diri sndiri gak yg sihat nnti.

Jumpa lagi nnti.. chow!

Read more...

Sambungan

 Monday, June 22, 2009

k Sambungan..

- Masuk labour room terus xsempat tuko baju suma tetiba nurse suh tanggal kain & naik atas katil. Masa tu cam da rasa nak meneran sgt.. Nurse tanya "Awak ada minum air selusuh ke?" aku cakap takdek.. Nampak la muka dia pelik.. Heeheh mesti dia pelik nape cepat sgt contraction aku.. Masuk sembilan bulan, aku amalkan minum air yassin & baca doa nabi yunus.. Spatutnya aku amalkan dari awal.. Tp biasa la melayu mudah lupa.. Dah saat2 akhir baru teringat..
- Aku ckp dgn nurse "Saya dah rasa nak meneran nih" nurse kata kejap pasal CTG dulu.. tgk heartbeat baby.. So aku tahan ler wpun rasa cam nak teberak sgt..
- Siap psg suma, aku tgk nurse leh rileks2.. lepak tepi tak tau ler buat ape.. Kemas brg2 tuk sambut baby kot sbb tak nmpk... Aku ckp ler tak tahan sgt.. Dia kata kalu xtahan teran je la.. Aik? dah leh teran ke??? Time leh teran tetiba contraction jd cam takdek la.. yg ada cuma sakit tp rasa nak teran tu ilang terus... Aku cam dah panik!!
- Aku try teran tp cam xcukup napas.. Masa ni badan suma dah senget benget.. Dah lupa camne aku meneran Hamzah Iqbal dulu.. Nurse suh aku pegang buku lali, jgn pegang besi.. Aku tak ingat pape, yg penting aku nak teran.. Pastu aku teran tp kena marah lak sbb muka meneran tp bawah tak teran.. Hahahah muka meneran??? Camne tu ek??
- Tibalah saatnya, kaki aku kena gantung hahaha cam ayam golek lak... Baru aku tau camni rupanya kena gantung.. Slalu aku dengo je cite kekawan.. Skang dah merasa ni, mmg ngeri laaa... Pastu sarung seluar kaler ijau yg tengah2nya berlobang.. Tuk sambut baby la kot.. Baru ler terbayang cite Has (member opis aku) masa dia bersalin dulu dia pakai suar.. Penat aku imagine, camne baby nak kuar kalu pakai suar?? hahaah camni rupanya.. (cis, sekarang leh la gelak2... aritu xnak lak aku gelak heheh)
- Time aku meneran tu, rasa tangan aku kena cucuk.. rupanya dorg cucuk tuk masukkan drip.. Aik baru nak pasang drip?? Sakit dah bercampo2 antara sakit kena cucuk & sakit nak meneran.. Caca marba dibuatnya... Time tu bilik aku dah penuh dgn nurse.. Mebi sbb pagi2 buta tu xramai patient yg bersalin, so nurse yg shiift suma lepak bilik aku.. Ada sorg doc cina yg sblum ni cek VE aku, dtg tolong tolak belakang badan aku ke atas.. Masa ni baru ler ada tenaga nak push.. Sblum ni aku mintak tinggikan katil tp kena marah dgn nurse.. "Nak tinggi macamana lagi?" amboi, mementang aku sakit, ko marah2 ye.. Aku mintak bebaik je tinggikan sikit, time2 sakit tu leh lagi aku bersopan santun..
- Masa ni tahap sakit dah rasa sesangat-sangatnya.. macam nak putus nyawa.. pastu aku dengo nurse teriak "baby beso nih? Leh normal ke doctor?" Walaweh?? beso?? Nape masa scan doc kata kecik je? Sblum pasang CTG dorg uko perut pon kata baby aku beso sgt.. Aku dah panik dah.. Rabak ler camni!!! Time tu terasa nurse seluk2 kat bawah cam godek2 kasi jalan beso.. Sakit giler weehh!!! Eii aku cite ni pon menggigil2 jari aku nak menaip.. Time ni segala doa, selawat, takbir, segalanya lah terkeluar.. Teringat aku menjerit mintak tlg masa bersalinkan Hamzah Iqbal dulu.. heheh kali ni tak jerit tolong pon.. baik aku berzikir ye tak??
- Kali ni dorg kata kalu rasa contraction terus teran.. Agak2 contraction dah rasa, aku teran sekuat2nya.. Mmg cam berak keras laaa sakitnya tapi berganda2.. Skali kelepuss terkeluar kepala baby.. Time tu masyaAllah.. tekoyak rasanya.. Pastu sakit jadi makin teruk sbb bahu dia tersekat lagi.. Kena meneran lagi & kali ni double dari tadi...
- Kali ni aku tak kira, nak kuarkan jugak baby.. Sian kat dia satu hal.. Sakit pon satu hal.. Curik2 napas & aku teran sekuatnya.. Time baby keluar tu termenjerit la jugak aku.. Eiii aku terbayang laa sakitnya!! Ngilunyaa!!! Tp lepas tu lega selega-leganya... Siap aku ckp alhamdulillah.. cam lepas segala seksa.. Terasa tali pusat dia tejuntai2 kat servik.. Ngilu!! Pstu baby pon melalak & dorg tanya baby ape.. Aku yg rabun ni pon nmpk cam gelap2 je kt anu dia.. Aku rasa boy la kot sbb masa scan doc kata boy.. Lepas aku bgtau dpt boy, terus dorg bawak lari baby ke bilik sebelah..
- Time ni kelako la jugak sbb suma tekejut baby kecik jee.. Suma kata "alahai comey jek baby nih!".."aik nape td nmpk cam beso?".. "laaa kurus tinggi rupanya budak nih".. hahah cemacam lagi la ayat yg terkeluar.. Pastu time nurse tu nak letak atas kain.. Baby leh tarik tag kt leher nurse tu.. Tecekik nurse tu hahaha.. siap nurse yg dok sbelah aku ckp "tengok kak, baby dah tarik tag akak!! Baby tanak pegi tuu.. nak dok dgn ibu dia!" hehehe.. banggge aku!!
- Tibalah masanya tuk tarik uri keluar.. Masa ni aku dah seram sejuk, sbb pengalaman Hamzah Iqbal dulu kan tali pusat termasuk balik dlm rahim & uri ternaik ke atas.. Kali ni aku tgk cam ada persamaan je.. Sbb nurse cam serba tak kena tgk servik aku.. Pastu nurse tanya "Sblum ni ada masalah tak dgn uri?" "ade, uri saya tersangkut!"aku kata.. "Kena tarik dgn tangan ek?" "ha ah, kali ni pon sama ke?" erk, takutnya nak dengo jwpn.. "Erm, tula cam sama je masalahnya!" pastu dengo ler nurse jerit "Ada sejarah!!" Mula-mula aku tak paham apsal dia jerit ada sejarah!! Pastu dtg ler doc, tanya lagi pasal uri.. Aku dah cuak dah!! Pastu doc tekan2 perut aku & nurse cuba tarikh tali pusat yg tersentil dari serviks.. ngilu weh, terasa cam org main tarik tali dlm rahim aku.. Sakit jugak la.. Sakit sebab perut kena tekan pon ada gak.. Tak lama pas tu!! Plushh!! Uri terkeluar.. Lega giler!!
- Uri dibungkus & letak kt atas meja.. Sorg nurse dtg nak jait luka aku.. Aku dah tak larat nak tanya pape lagi.. Pstu dengo ler kwn dia kata "Haii.. nak gi menyulam ke??" "Ha ah, nak menyulam ler nih!" Siot je aku dengo.. Memain ekk??? Pastu bermula la adegan jait menjait.. Eii ngilu mmg ngilu wpun dah kena bius.. Itupun dia tanya rasa tak sakit? Mmg terasa sgt.. Sampai 4-5x dia tanya aku still rasa sakit.. dia jait je la.. Bile benang tu ditarik, mmg terasa nyut2 kat situ!! Tahan.. tahan.. lagi sikit je nih... Tp lama giler dia menyulam.. Tah la daripada menyulam tuk sarung bantal... dah jadi cam menyulam tuk cadar lak aku rasa... Sambil lenguh kaki aku yg kena gantung tuh!!
- Pastu dorg kuarkan darah beku.. err, aku tak tau ler sbenonya prosedur spatutnya sebelum or selepas jait.. Tp darah mmg banyak giler!! Nurse tu pon ckp darah kotor aku byk sgt.. Bile dia tekan tu ngalir cam air.. Disebabkan lubang dah sempit, mmg sakit giler la.. Aku pon selawat laaa lagi!!
- Siap suma, datang ler budak2 praktikal nak cuci luka aku.. Siap ada step1, step2, huhuh ujikaji lagi.. Lantak korg ler.. janji cepat siap!! Dah siap suma lupa pulak nak bubuh ubat.. adehh!!! Bleh main lupa2 plak.. Pastu dorg pakaikan pad yg ala2 gantung gitu!! Erm.. tak payah pakai lagi bagus la.. Sama je rasanya.. Cam pakai gstring je aku rasa ahahah...
- Pastu dorg letak baby kt sbelah aku suh nyusukan.. Masa ni mmg terharu sgt.. Baru ler nmpk jelas muka baby wpun still xpakai spec.. Sbijik muka Hamzah Iqbal.. putih giler!! Err, putih dr Hamzah Iqbal maksud aku.. Tak ler putih sgt.. Dah nyusukan suma, baby da kenyang.. Dia pon tido.. Aku yg mamai2 ni still lagi dengo bilik sbelah keco2 coz ada sorg minah Vietnam ni nak besalin.. Pueh dorg ckp, tp minah ni tak paham.. Ada yg ckp omputeh, ckp melayu, ckp cina.. Mcm tak jalan gak.. Lakinya pulak takdek, so dorg guna bahse isyarat je la.. Siap nurse marah2 coz minah ni byk betul air kencingnya.. Dah disedut keluar pon ada lagi.. Bengang je nurse.. Aku lak yg nak tergelak.. Aku dengo la suma dari saat minah ni masuk bilik sampai ler baby dia kuar.. Baru ler terasa agaknya camtu ler org2 bilik sbelah dengo sora aku.. Err aku harap aku ler org pertama yg besalin pagi2 buta ni.. Malu ler plak!!
- Lupa nak cite, sblum bagi baby dorg bagi minum air milo yg dah sejuk (dah siap lama kot), tp aku minum sket je sbb takdek tenaga & pengalaman aku masa lahirkan Hamzah Iqbal dulu, kalu aku minum milo banyak nnti aku muntah angin.. Sakit woo!! So bila dorg paksa gak minum, aku minum sket.. sket.. pastu terasa pening & nk muntah.. Bila doc dtg cek tanya la ada rasa pening ke tak.. aku ckp ler pening.. pastu dorg cam takut aku kurang darah.. aku ckp ler pening sbb lama sgt baring.. Huh tak sepasal aku xkuar2 dr LB lagik..
- Dorg sediakan wheelchair, letak baby kt tgn aku, uri & baju kotor selit kt peha aku & terus tolak kuar dr LB. Masa tu aku dah tercarik2 abg.. Dah sampai ke blom mamat nih!! Baby ni dah diazankan ke?? Dalam keadaan rabun kronik!! Aku tercarik2 abg.. Nmpk ler mamat sorg ni tgh tido atas kusi menunggu.. Aku agak je abg.. Bile abg dengo pintu terbukak, dia terkujat2 bangun! Sian dia!! Dia kiss dahi aku & terus ikut gi wad.. masa tu aku tersengih je la.. Org kiri kanan suma tengok je aku yg dok dlm wheelchair.. malu ade, bangga pon ada.. Tah ler segala perasaan ade..
- Masuk wad, abg takleh stay lama.. Abg bagitau dia sampai tepat2 azan subuh, maknanya baby keluar je abg da sampai.. huh sungguh ngam2 hoo.. Pastu dia sempat azankan baby.. Kat BP ni, dorg ada sediakan bilik tuk azankan baby.. Masa kat hukm dulu, abg azankan baby dlm LB jugak.. so tak dpt ler aku tgk abg azankan baby.. Time tu ler suasana yg paling mensayukan hati.. Huhu terlepas la plak!! Tak lama pastu abg balik rumah, mandi suma.. Lunch nnti abg dtg bwk Hamzah Iqbal..
- Aku dok belek2 baby atas katil.. Patient dpn aku dtg borak2.. Heehhe dia pon terkejut aku dah bersalin.. Baru masuk tgh mlm, pepagi buta tgk dah ada baby, cam ajaib plak.. Akak sbelah aku pon terkejut sbb mlm td dia tido lena (sbb dia kena c-sec & anaknya masuk NICU coz lemas dlm perut), alih2 bangun dah ada org baru kt katil sbelah, siap ada baby lagik.. Mana dia tak terkejut..
- Makin ramai org baru admit wad, kebanyakan suma overdue.. aku je yg teroverdue sehari.. Patient yg dpn aku tu menunggu hari tuk c-sec esoknya.. Ada yg ketuban dah bocor & ada yg dah lebih dr 9 ari overdue.. Dari 3 org je yg duk situ, dah jadi 6 org dlm masa beberapa jam. Time bekpas aku tak mkn sbb dorg bagi mihun udang.. Eii tak sepasal bengkak tut aku!! Minum neskepe jek.. Tepon abg suh bli milo & biskut tiger susu kegemaran aku..
- Doc dtg round buat cek up.. Aku dah leh balik ptg tu sbb xdek masalah pape.. tp kena cek jaitan dulu.. Time aku cek jaitan kena bratur la dlm 4-5 org, memasing dah xsabo nak balik sbb dah 2-3 ari dok situ kecuali aku heheh.. Masuk bilik kena berdua2, so masa masuk tu aku terkejut beruk sbb doc yg nak cek jaitan tu doc lelaki yg amat lerrrrrrrr mudanya & ensem.. Hahahaa.. mencabar tul!!!! Bdk yg cek sblum aku tu pon muda jugak la, so dia segan2 dgn doc tu.. Nak suh kemut pn takleh hahhaa.. Time aku lak, dia suh baring mcm nak bersalin.. Aku baring ler siap bukak kaki suma.. Doc terkejut sbb darah banyak & still lagi mengalir.. Doc tanya "Akak ni bersalin bile? Darah menjejes2 nih?""Baru je subuh td!", doc angguk "Ooo patut ler darah banyak lagi!".. Dah cek suma doc ckp "saya bersihkan sket je darah ni? Abis menjejes2 sampai ke peha.. Aku angguk je la tp ooohh sungguh memalukan... Nape la tak bagi doc pmpuan org kalu lelaki pon kasi la yg tua sket.. Malunyeee aku!!
- Lunch hour abg tak sampai2 lagi.. Aku dah start risau.. Baby dah mula berak.. Sibaik skill mencebuk ada lagik.. Abis cebuk, abg sampai dgn Hamzah Iqbal.. Rupanya abg gi cebok Hamzah Iqbal yg terberak dlm keta.. Haahaha adik bradik ni sama jee.. Abg belikan air kotak milo je dgn biskut tiger susu.. Huhuh aku nak milo panass!! Dah ler kena berebut dgn Hamzah Iqbal.. Ibu & Ayah tak dpt dtg coz rumah ada Majlis Yassin, xleh tinggalkan org2 yg tgh berkampung.. Tak kisah la.. Hamzah Iqbal bukan main eksaited dpt adik.. Jenuh ler nak kontrok dia dari terpijak adik yg baring atas katil..
- Lepas abg balik, tetiba rasa cam perut aku tak sedap.. Cam ada contraction lagi.. Takkan nak beranak lagi kot!! Mmg sakit giler!! Lebih sakit dari senggugut.. Aku tahan je.. Tak bgtau nurse pon.. Aku msg mak & along, suma kata ada darah beku lagi dlm perut aku tak abis kuar tp aku tetap xnak bgtau nurse.. Aku nak balik!!
- Petang tu abg sampai dgn ibu wpun terlewat sket.. Sbenonya nurse suh kuar awal sbb ada ramai lagi patient yg nak book katil.. So kelamkabut la sket sbb aku x bersiap lagi sbb xdek sape jaga baby.. Kain aku lak dah penuh dgn darah yg meleleh2 lepas doc cek jaitan td.. Sungguh memalukan bile berjalan dpn para2 suami yg tengah temankan isteri.. So aku tunggu ler sampai abg sampai.. Lepas settlekan bil suma, kitorg blah la balik..
- Err da sampai rumah tak yah cite la kan?? Cite ni pon dah panjang giler.. 2 ari amik masa tuk aku taip haahaha... Cam taip novel lak.. Pendek kata senggugut yg aku rasa tu dah mula ilang hari yg ke 3 lepas kena urut.. Alhamdulillah.. Mmg darah beku ada lagi dlm perut sbb tu sakit.. Tp bile dah sengkak perut, pelan2 darah tu keluar.. Lega rasanya.. K la.. nak tgk gambo Hamzah Iqbal & baby tak??


Tgh lap muntah baby..


Muka curious je si abg nih


Tgh pening tak tau nak buat ape.. Risau je kaki dia swing pala adik dia..


Masa ni cute sgt 2 bradik nih..


Main cak-cak..


Huhuh permata hati aku!!


Mwahh syg adik!!


Nak tido sbelah adik!!!

Read more...

muhammad hadif daud bin muhammad helmi

 Wednesday, June 17, 2009




Muhammad Hadif Daud bin Muhammad helmi, lahir pada 17 Jun 2009 pukul 5.40 pagi dengan berat 3.14kg n panjang lebih dr 50cm.

Aku updet blog ni dr atas katil wad bersaksikan 4 org ibu ngndung yg tgh rileks xde rasa cntrction. Hehe nti suma mrasa la tu kecuali yg kena c-sec.

Kronologi-
- kul 9-10 da rasa sakit cm period selang stengah jam, pastu 15min. Cpt gilos. Sempat minum air yassin.
- siap2kn brg n settlekn hal rumah n kejutkn hmzah yg lena tdo. Sblm tu smpat dukung hmzah n btulkn tmpt tdo dia. Kul 11 g spital. Itupun byk kali abg tya tul ke nk g spital.
- smpai spital around 12, trus g labour room cek VE. Br 1cm tp cntraction jd 10min. Doc cdg suh blk tp aku nk stay wad sbb umah jauh. Abg suh blk hntar hmzah dulu tp doc xkasi bile tau umah jauh.
- msk wad. Abg call kata da hntar hmzah n ndewei g spital tp aku xkasi, suh patah blk n tdo. Bahye woo kalu ngntuk ms drive. Aku bajet bsalin tghari.
- lelama cntraction jd 5 min n nurse tgk aku cm truk sgt, trus cek VE kul 2 pg. Br 3cm tp cpt la dr 1cm trus jd 3.
- cntraction jd 3min n 2min n trus xbenti2. Masa ni dr selawat slow2, trus naik syeh. Nk nangis pun mcm xnangis. Bdk dpn aku yg risau n pggil nurse tp nurse xdtg. Mebi td da cek VE so dorg anggap br tmbah lg 1cm kot. Masa ni around kul 3pg.
- kul 4, aku da xkira org nk tdo ke tak, aku da slwt, takbir, baca doa kuat2. Haha klaka lak. Sakit da mcm nk mneran atas katil gak.
- nurse dtg cek patient katil sblah tkejut tgk aku da truk. Aku siap ckp da mcm nk meneran ni!
- dgr nurse bgtau kwn dia, aku ni dlm CTG xnpk cntraction tp cndition aku da truk sgt. VE atas katil gak n servik da bukak 8cm. Wo cptnye! Panik suma nk cr wheelchair, baju baby, aku xbukak brg kemas lg, smpt tepon abg bgtau da nk msk labour room. Haha abg mesti panik giler.
- cm f1 wheel chairku meluncur laju ke LB.

Besambung. Along da xsabo nk tgk muka hadif daud hehe

Read more...

New Baby Boy

Salam.


Tadi aku dapat sms dari tuan punya blog a.k.a. ibu hamzah. Begini ceritanya


"Along, aku dah selamat bersalin kul 5:40 tepat azan subuh. Masuk wad kul doblas mlm. Nama aku letak Muhammad Hadif Daud, berat 3.14 kg & baby panjang betul!. Kul doblas bukak 1cm, kul 2 bukak 3cm, kul 4 bukak 8cm. Allah memang permudahkan proses bersalin aku walopn sakitnya 2x ganda dari bersalinkan Muhammad Hamzah Iqbal dulu. Mebi kuar ptg kalu baby ok. Aku dah jalan & kencing suma. Cuma xleh lari je...hahahahah.. Aku amalkan baca doa nabi yunus dalam perut ikan tu sepanjang dalam wad, siap bertakbir lagi...hahahaha. Bagus jugak amalkan doa tu & amalkan sekali minum air yassin. Nurse ingat aku minum air selusuh sbb bukak cpt sgt. Padahal air yassin je."


Oklah, aku tak tau bila ibu hamzah (sekarang dah jadi ibu hamzah & hadif...atopon aku lebih suka panggil dia SELLY) dapat updet blog dia lagi. Dia soh kirim salam semua & ucapkan tima kasih pada yang sudi memdoakan dia & baby.


Caucincau & salam.

Read more...

Pengalaman Bersalinkan Hamzah Iqbal..

 Tuesday, June 16, 2009

Jom refresh balik pengalaman aku bersalinkan Hamzah Iqbal.. Huhuh bile baca balik nak tegelak pon ada, nak kuar air mata pon ade... Ni aku amik dari blog Famjaruh.. Blog masa kitorg duk jejauh dulu heheh... Doakan la pengalaman bersalin aku kali ni dipermudahkan dari bersalin Hamzah dulu.. Huhu..


19hb Oktober 2006 (Khamis)


Pukul 8.30 pagi, Jujen temankan aku pegi Obstetrik & Ginekologi tuk daftar masuk wad disebabkan dah terlewat 9 hari. Aku ditempatkan kat Bilik Pengasingan Wad Berlian. Bila dgr bilik pengasingan, semua ingatkan aku ada penyakit, sebab tu terpaksa kuarantin dalam bilik tu padahal bilik tu khas tuk kakitangan hospital yang nak bersalin. Doktor pelatih pon tanya aku ada penyakit apa sampai kena kuarantin, hampeh tul!!

Lepas tuko baju sragam light purple, Jujen pon balik opis & aku lepak sorg2 dalam bilik sambil baca buku Pa & Ma. Stiap selang stengah jam, nurse datang amik blood pressure & heart beat baby. So far semuanya normal. Aku pon sambung baca majalah sampai bosan. Yang bestnya time makan, sebab semuanya aku bantai sampai terlupa time tu bulan posa. Disebabkan aku x pose, Doktor amik peluang nak cek servik aku dah bukak bape cm. Malangnya x bukak lagi so pagi esok baru masuk ubat.


Mlm x nyenyak tdo sebab nurse dtg selang stengah jam amik bp & heart beat baby.


20hb Oktober 2006 (Jumaat)


Pagi tu Doktor masukkan ubat. Harap2 harini aku bersalin. Jujen datang dengan mak masa lunch & bawak bekal serba sikit tuk aku. Kak Munirah, Kak Ila, Kak Lis & Intan pon datang melawat gak. Terhibur sket aku. Ptg tu ada tanda2 contraction tp aku x pedulik sgt sbb selang sejam. Kak Asmah (Bos Unit Bayaran) & staf2 Bayaran pn datang melawat, sibaik aku baru bangun tido. Rupanya Aida pon masuk wad sama dengan aku sebab kurang air. Kebetulan dorg melawat Aida, dorg pon melawat aku skali. Masa dorg melawat tu, contraction still ada cuma x kuat sgt. Nak maghrib tu abg pon smpai dari Batu Pahat.


Dlm kul 7.30 ptg kot, aku dah rasa contraction selang 10 minit. Mlm tu gak contraction aku selang 5 minit. Bayangkan ler kesakitan aku masa tu. Panggil nurse pon dorg xleh buat pape cuma amik BP & heart beat je la. Aku x ingat la dlm kul bape tapi pagi2 buta la aku kejutkan abg suh panggil nurse sbb xtahan sgt sakitnya, Nurse panggil doktor & terus cek up. Bengang gak doktor tu sbb masa tu baru bukak 1cm, tp aku belagak mcm nak teberanak. Eleh, cuba dia dok kat tempat aku, konfem dia pon meragam cam aku gak. Tepaksa la aku tahan sakit & stiap kali contraction, abg jadi mangsa kena marah dgn aku sbb aku dah xtau nak buat ape. Nak berjalan sakit, duduk sakit, segalanya sakit. Aku nekad minum air zam-zam campo dgn air Annusyirah.


21 Oktober 2006 (Sabtu) - Deepavali

Akhirnya pagi tu dalam kul 8-9 kot aku paksa abg panggil nurse & skali lagi aku kena cek. Kali ni doktor yg tekejut sbb aku dah bukak 4cm trus kena pecahkan ketuban & transfer ke labour room. Abis darah meleleh2 kat kaki. Eii pikir2 balik, apsal aritu aku tak geli ah? Padahal aku tgk darah pon pening :D.


Mungkin disebabkan aritu cuti & Raya Deepavali, doktor semua tadek & yg ada cuma doktor pelatih. Malangnya aku dpt doktor pelatih cina (lelaki) yg macam hampeh sbb abis becalo tgn aku masa dia nak cucuk jarum tuk masuk air. Darah meleleh2.. hampeh tul!! Aku dah contraction teruk masa tu so tawakal je la. Dah tak tekontrol semua sakit! Abg bengang je dgn cina tu. Sibaik dia mintak mahap x benti2.


Yg klakarnya bile aku dengar bunyik org menjerit nak beranak. Nak tegelak pon ada gak, cemacam style. Bergilir2 org menjerit, xtau ler bile time aku nak menyelit. Ada skali nurse ni (kira cam bidan ah), seluk rahim aku & godak2, katanya biar senang nak branak. Hampeh tul!! Godak2 cam tu ingat sedap ke? Sakit wooo!!!...


Nurse pon kasi topeng gas tuk aku pakai, bila sakit je dia suh abg tekup muka aku dgn topeng tu & tekan punat sampai gas kuar. Masalahnya skang, gas tu x cukup kuat & bila kuar pon x kena kat idung aku, camne aku nak rasa lega. Dah ler siap begado2 dgn abg sbb bila aku nak pegang tangan dia tuk tekap kuat2 kat muka aku, dia leh cabut lak topeng tu, ngamuk ler aku :D. Pastu baru dorg kasi 2nd topeng gas yg xyah tekan punat. Aku kena sedut kuat2 & gas tu akan auto kuar. Topeng ni baru rasa lega sket & aku sedut gas telebih banyak sampai rasa mamai. Itu pon still rasa sakit x ilang.


Bila aku dah rasa cam nak meneran, aku suh abg panggil doktor, dorg leh rileks je masa dtg. Pastu marah2 sbb aku nak meneran, ingat leh tahan2 ke? Aku dah x leh kontrol semua, rasa cam nak kuarkan cepat je. Rupanya aku dah bukak 6 cm & sedia nak bersalin. Baru ler terhegeh2 nak sediakan peralatan, padahal aku dah rasa nk guling2 kt lantai. Katil aku baring tu pon dah terbelah dua & punggung aku teletak kat tengah lubang katil tu.


Bila dah ready, dorg suruh aku meneran, tp aku yg panik ni leh menangis lak. Kena marah lagi sebab menangis x membantu aku bersalin cepat. Eleh, kasi la semangat sket kt aku yg tgh emosional ni. Bila aku meneran, kena marah lagi sebab badan aku melentik. Siap kena sound x pandai meneran. Ni anak pertama, memang ler aku xde pengalaman meneran. Rupanya punggung aku yg tesepit kat tengah2 katil tu buatkan badan aku jadik melentik. Bila da betulkan katil tu baru ler senang sket.


Dah ler stakat bagitau "Kalu rasa sakit, teran kuat2!", ajar ler aku mana aku tau masa bile sakit tu dtg sbb rasanya aku sentiasa sakit. Bila dah tak tahan sangat aku pon jerit "Tolong!!" Huhu rasa nak tegelak pon ada gak. Macam tgk drama swasta lak jerit mintak tolong.


Tah masa bile aku meneran, tiba-tiba nurse tu tanya kat abg nak tgk tak pala baby aku dah nak kuar, abg pon leh cool jek intai celah kaki aku. Siap bagtau nampak rambut baby. Lagi ler semangat aku nak meneran. Last push yg aku rasa cam nak tecabut nyawa, baru ler selamat baby aku lahir ke dunia. Selamat Datang Muhammad Hamzah Iqbal pukul 12.16 tghari dengan berat 3.32kg & panjang 55cm.


Keluar je baby, terus dorg sambut & bawak keluar tuk bersihkan. Leganya tuhan je tau. Alhamdulillah, lahir jugak cahaya cinta aku dgn abg. Bila dah ensem tu, dorg letak Hamzah kat box sbelah aku. Nampak ler muka comel & topi toncet dia yg kiut tu. Abg pon amik kesempatan tuk azan & qamatkan Hamzah sementara bilik tu kosong. Masa ni tuhan je yg tau perasaan aku. Memang syahdu sungguh. Sempat amik gambo & video muka anak aku yg berumur 5-10minit tu guna hp.


Masa nak kuarkan uri lah saat mencabar buat aku sebab uri tersangkut sbb ruang yg sempit kt rahim aku. Hamzah yg besar dapat keluar, uri yg seketul tu dorg x dpt keluarkan. Wallahualam. Puas ler dorg seluk sampai dapat rasa lengan dorg kat rahim aku, bukan sorg, rasanya 2-3 org gilir2 seluk rahim aku, bayangkan ler azabnya menahan sakit. Pastu ada lak yg mulut celupar cerita ada org meninggal skejap tadi masa lahirkan anak. Ya Allah, ngerinya aku. Terasa macam aku pon akan jadi camtu ke? Sbb tu ke uri anak aku taknak kuar? Bleeding ke aku?? Abg plak sempat kuar jumpa mak kat luar & tunjuk gmbo & video hamzah. Zimah dgn Aus pon ada gak.


Sorg nurse tu pulak kalu leh taknak panggil doktor tuk keluarkan uri, nanti kena marah sbb aku patient ke 2 dia yg uri tesangkut. Lepas 20 minit still uri x begerak, tepaksa gak dorg panggil doktor. Memang doktor tu asik perli je la, padahal doktor tu pon susah payah gak nak keluarkan uri ni. Sebab itu la, ini la.. ada je reason, dah malu ler tu coz dah perli2 staff dia. Adalah dlm 45 minit baru ler uri tu keluar. Itu pun xtau ler bape kali kena batuk tuk gerakkan uri ke bawah. Masa ni ramai betul tukang menempel kat room aku, tah nurse mana2 tah dok lepak tgk org seluk lengan kat rahim aku.. Hampeh!! Xdek privacy lgsung. Ingat suka-suka ke aku kangkang tuk buat pertunjukan? Aku pon ada maruah gak!!! Hormat lah sikit patient yg tgh sakit nih.


Sempat la abg borak2 dgn nurse yg sambut baby tadi & kebetulan dia pon kena jahit aku. Masa bius tu tuhan je la yg tau, sakitnya. Tgh jahit pon rasa sakitnya tau!! Lepas jahit tu aku tanya la nurse tu aku kena bape jahit, nak pengsan aku bila dia kata aku koyak 3 lapis sbb dia gunting & setiap lapis ada la dlm 7-8 jahit so semuanya adalah dlm 20 lebih jahitan. Pergh, slamba je dia bgtau camtu. Slalu aku dgr org lain x lebih 10 jahit je :(. Rupanya stendet la 20 jahitan tu sbb luar dalam.. :p, mana la aku tau heheh..


Sampai sini aku dah lupa apa yg berlaku sebab dah lama sangat. So dipendekkan cerita, 22hb dalam pukul 11 pagi tu aku pon dah leh kuar wad. Cam slamber je aku pakai suar & jalan menten macam org lom bersalin jek heheh.. Masa tu tak rasa sakit sangat.


24 Oktober 2006 (Selasa) – Hari Raya Aidilfitri


Bersiap2 untuk balik kampong (Batu Pahat). Balik dalam tengahari sebab tunggu rombongan Maklong sampai. Lepas anak aku bermesra2 & terima duit raya :D barulah kitorg bertolak ke Batu Pahat. So far ok la Hamzah x meragam, cuma terpaksa berenti kejap kat Nilai kot sbb Hamzah berak & abg isap rokok.


Punyalah seronok famili abg bila kitorg sampai. Abis Hamzah kena gomol heeheheh…

Ok la cukup la tuh.. Letih dah updet.. Nanti kalu aku ingat aku updet lagi!! InsyaAllah..

Read more...

Halu!!

 Monday, June 15, 2009

Salam,

Ye, tau... aku still ade lagi ni ha menandakan belum sampai waktunya aku gi menyerah diri ke spital!!

Mlm td da start sakit berpanjangan kat ari2.. Mmg terasa cam nak vrooom ke spital tp tah kenapa tetiba sakitnya ilang.. so planning nak ke spital pon terus ilang hehehe (takut sbenonya!).. Still lagi menunggu sakit yg berselang2 (contraction) tp nan ado!! So nunggu je la..

Pg tadi cek up ke Klinik Desa.. Cam biasa la kena monitor pergerakan baby sbb dah suntuk sgt nih!! Esok spatutnya duedate, kalu x kuar gak.. Rabu gi jumpa doc, terpulang pada doc nak kasi extend lg 9 ari @ terus kasi surat masuk wad.. Nurse cadangkan mintak surat masuk wad je memandangkan aku nak balik KL.. Erm, tul jugak tu!! Tp kalu aku x balik KL, 22hb ni kena gi Klinik Desa balik.. Heheh korang paham ke?? Buat2 paham je la, aku tulis ni pon utk reminder kt diri sndiri..

Cam biasa, tinggi rahim still kurang 1cm bebanding dgn minggu kehamilan.. Contohnya hari ni aku dah 39minggu 6hari (esok genap 40minggu), spatutnya tinggi baby 39cm.. tp td uko td baru 38cm.. Okeh la tu!! Janji dia nak membeso.. Berat aku still 79kg.. Huwaa dah 3minggu berat tak naik2.. satu kes gak nih!!! Menandakan aku/baby tak membeso.. Kiranya kitorg body menten la hahahha... Takpeeeee Janji sihat dua branak!!

Masa gi klinik td, still ada bdk2 praktikal tp minggu ni dorg last, pastu cuti semester & terus posting ke tempat lain lak.. Hehehe sempat lak berkenalan dgn dorg nih!! Siap cite psl pakwe la, ada org minat la, itu ini la.. Tp yg bestnya bile dorg cite camne nak tau ibu mengandung yg derhaka kt suami, curang ke @ yg ada anak luar nikah.. Errk tekejut gak aku.. Aku pon korek la rahsia!! Aku tanya camne nak tau.. Dorg kata.... jejejengg!!

Bile ada ibu yg susah nak bersalin.. Meraung!! Pastu terpaksa call suami mintak ampun maaf suma la.. Pastu ada ibu yg ngandungkan anak tak berbapak pon time tgh sakit2 tak leh beranak tu ler baru ngaku kt mak bapak masing2... Pastu baru ler dorg leh bersalin dgn senangnya.. Wallahualam.. Tak tau ler benor ke tak.. Aku dengar je cite dorg!! Aku pon harap slama ni abg dah ampunkan segala dosa aku & doakan aku selamat bersalin dan jugak aku & baby takde pape masalah.. Amin!! Doa suami ni penting!! Lagipun sakit bersalin ni kan tuk menghapus segala dosa.. So pk yg bebaik je tau!!

Erm.. cite psl suami ni, abg still lagi tgh pujuk aku tinggalkan Hamzah Iqbal kt kg.. Heheeh manaleh!! Camne dia rindu kt Hamzah, camtu la nanti aku rindu kt dia!! Pastu aku risau gak kalu dia ulang alik bawak Hamzah dari kg ke KL, kan susah abg nak drive.. Hamzah tu bukannya leh duk diam.. Baik dia duk dgn aku je kt KL nnti.. Wpun aku nnti bz dgn baby, famili aku kan ada.. Lagipun dah nak 6bln kot nenek KL dia x tgk muka cucu jantan sorg nih!! Sian la kt famili aku.. Dah ler pasni nak blk KL susah sbb abg dah nak start blajar...

Erm.. cite psl KL lak, tah lately ni terasa cam lepas abis pantang.. dah tanak balik sini lagi!! Huhuh aku rindukan KL.. Rindukan famili aku, suasana KL wpun jem/bz tp sini tmpt aku dibesarkan.. Susah camne pon, besar kecik ke masalah aku.. kt sini ler tempat aku release tensen.. Bukan nak kata duk kt sini (kg nih) tak best, best jugak.. tp bg org yg dah biasa ke sana sini, berdikari naik lrt, teksi, bas suma.. bile dok kt tempat yg kena bergerak guna moto/keta je.. rasa cam terkongkong!! Bukan la kolot sgt area nih.. Membangun gak, ada bas, teksi suma.. cuma aku je yg tak biasa..

Takpe la.. aku pon dlm proses nak biasakan diri wpun ambik masa la jugak.. Mungkin lepas pindah rumah baru nnti, baru aku dpt feel jd org sini.. Biasa la, dah dibesarkan dlm suasana hiruk pikuk, tetiba cam duk kt tempat sunyi sepi.. Rasa cam tinga aku berproblem lak hahah.. Abg jgn amik ati lak.. Aku terasa camni mebi sbb famili aku jauh kot!! Sbb tu aku perlukan dia sbgai penyokong aku dlm pape yg aku buat.. Bukan slama ni dia xsokong aku.. cuma aku nak lebih perhatian dr apa yg dia dah bagi.. Kalu dia xleh bagi lebih pon takpela, sokong aku dr jauh pon dah memadai!! Yela idup ni kan kena berkongsi2!!.. Dia pon perlu bagi perhatian kt anak2, famili, kwn2, org lain cam org sekeliling!!.. Cam tamak lak kalu aku nak kongker sorg2..

Ai.. makin nak bersalin, makin byk mende aku pk!!.. Kamon laa.. life must go on!! Kalu aku still lagi sibuk pk masalah yg ada.. mau bunting gajah dibuatnya!! Terpulang la apa nak jadi!! Aku berserah je pada Tuhan.. Stiap dugaan yg dia bagi, itu tandanya dia syg kan kita, kan kan kan jenab kan?? Huh, lama xguna nama Jenab!! Ape la nasib si Jenab ni yee???...

Read more...

Cite sebelum cuti!!

 Thursday, June 11, 2009

Erm adoi laie ni ha.. lom beranak lagi heheh...

Sblum bersalin ni sempat lagi aku oder Pek Mandian Herba Aura dari Kak Rahimah (bleh klik kt sini). Bukan senang nak carik herba tuk buat mandi2 nih.. lelagi time berpantang.. Kali ni mmg nak berpantang abis-abisan.. Baru je aku transfer duit smlm, td mak da anto msg bgtau barang da sampai.. sungguh skejap.. Harus aku jaja website Kak Rahimah nih!! Nanti insyaAllah lepas aku try, leh la aku buat testimonial sket.. Harap2 sesuai tuk aku..

Ade lagi aku oder, tp dari wmc.. Kali ni aku oder Whitening Spa Salt + cream (combo, murah sket) & cherry pink balm.. Utk apa suma nih?? Hehehehe ni rasia wanita laaa.. malu ler nak cite.. Kalu nak tau, msg aku hihih.. Tp tuk pmpuan je la.. lelaki aku x layan!! Kalu bagus, akan ku oder lagi!! Itupun sibaik abg izinkan.. ye la, nak transfer pon guna duit dia kan, tak sepasal dia cek cimbclick tetiba duit dah kureng hehehe...

Ada serba sikit cite aku nak bgtau kt sini..

1.. 3-4 minggu yg lepas ondewei gi Summitt Parade kalu x silap aku.. Lalu dpn kilang Sharp.. tetiba jem yg teramat sgt.. Dah agak mesti ada eksiden.. Skalinya abg kata "ati2, dah berbungkus kt dpn tu".. Aku lak tak paham.. Bile da dekat, aiyooo!! Memang berbungkus pon!! Rupanya ada mangsa kena langgo & ninggal kt situ jugak.. dah berbungkus dgn plastik pon.. Adeh, mmg ngam2 keta lalu sbelah mayat tu (bebetul sbelah divider tengah).. Tepaksa aku ketuk2 cermin sbelah kiri, tunjuk2 bangunan kt Hamzah Iqbal.. Huhuh bahayee weh! Dah ler bawak budak kecik!! Esoknya baca paper rupanya mangsa tu cina, kena langgo dgn kereta Peronda polis.. polis tu xnmpk coz follow blakang lori.. Cina tu ingatkan blakang lori clear xdek keta, time melintas tu kena langgo ler.. Aku rasa kereta peronda tu follow lori dekat sgt.. Kalu x, takkan ler sampai tecampak camtu!! Wallahualam..

2.. Nak gi bando dr kg.. Keta tak ler laju mana pon.. Time nak corner tu tetiba datang satu binatang lari laju ke arah keta kitorg dari sbelah kanan.. Aku siap menjerit "Auzubillah!!!!!" 3x.. sampai terpegang2 dashboard.. Binatang tu laju giler weh!! Skali pandang cam anjing pon ade.. Rupanya lotong!! Korang tau tak lotong tu ape?? Binatangnya cam beruk tp beso & bulunya lebat kaler kelabu!! Mmg beso dr beruk, cam org utan pon ade gak.. Tangannya panjang.. Lotong tu langgo pintu drebar & terus termasuk bawah keta.. Bunyik langgo mmg kuat giler.. pastu "KRaKK!!" Siyesly, dengo bunyik cam mende patah kena gelek tayar blakang.. Kitorg pandang cermin blakang, lotong tu tercampak kt line tengah2 jln & terus diam.. wahhh!! Mati ke??? Takut wehhh! Aku dah la ngandung!! Cemacam ler doa aku baca.. Balik mlm tu, tgk jln cam clear jek.. Aku agak lotong tu pengsan kot, bile da sedar terus dia lari masuk utan.. Huhuh Agaknya la.. Harap2 camtu!! Bawah pintu drebar mmg kemek sket.. Huhuh kuat tul lotong tu!!

3. . Takziah pada 2 org kwn aku yg tgh berperang dgn masalah rumahtangga yang berlainan.. Tp endingnya mmg sama & menyedihkan, tp pe nak buat!! Yg siannya anak memasing jd mangsa keadaan.. Wallahualam, harap memasing jumpa jln keluar tuk selesaikan masalah nih.. Amin!!

4.. Laki aku & anak aku skang ni dah jadi pengumpul mainan Transformers yg berjaya.. Dari semahal2 sampai ke semurah2, sumanya dibeli.. pendek kata tiap2 minggu mesti adeee je mainan yg dibawak balik.. Tu blom lagi mainan Deadly Kong (zoid)-sibaik masa beli dpt 50%, LEGO, power rangers (bombom rangers heheh) & yg lelain.. Mmg aku plan nak bli almari kaca & letak mainan ni suma sbb ye la, anak nak main pon tak bleh kan.. So jadi hiasan je la dlm almari hihih.. Erk, kalu abg baca, abg tak marah kann???

5.. Abg baru call, dia kena pegi Kursus kt PD dari 17-19 Jun ni.. Weii, wa mau beranak lorr!! Lu antar laki wa pegi jawo-jawo lu mau tanggung ka wa beranak solang2 kt lumah??? Haiyaaa.. Menyusahkan jek!!! Yg kelakonya abg nak bawak aku skali.. Aku tanak beranak kt PD.. Tanak!!!! Kang kalu aku terberanak kt PD, takkan lepas beranak laki aku sambung kursus terus?? Sape nak uruskan aku?? Huwaa.. agak panik la jugak keadaan skang ni (Padahal tak panik pon, bleh tuko org!! Aku je yg terbawak2 emosional sket!!). Td aku call, abg tgh jumpa bos dia.. nak tuko org la tu!! Mintak2 dpt!!

6.. Bln ni spatutnya penyewa rumah aku tu da start bayo kt kitorg tp abg x bg lagi no akaun.. Kena follow up kang tak sepasal tuan rumah sblum ni yg dpt lagi!! Leceh la nak pi mintak, dr keja senang jd susah!! Erm cite psl rumah, baju2 & barang yg tak berapa nak guna suma tak berkemas lagi.. Bile tah nak mengemas.. Planning lepas pantang nnti terus masuk rumah baru tp rasanya tak sempat kot!! Byk yg kena kemas.. sian abg kena kemas sorg!! Skang aku xmasak lgsung.. makan luar jek!! So, spatutnya byk barang yg dah leh dipacking!!

7.. Nak cite lak kronologi aku sampai minggu dpn (err betul ke penggunaan ayat kronologi ni? bantai je la heheh)..
- 15hb (Isnin) last cek up kt Klinik Desa
- 16hb spatutnya due date aku tp kalu x beranak gak
- 17hb kena pegi Klinik Parit Raja jumpa doc & doc akan kuarkan surat tarikh sekian2 aku kena masuk wad (induce lagi.. adoiiyai!).. Slalunya doc akan extend 9 hari dr tarikh due date.. So dlm..
- 25hb kot aku da kena menyerah diri..

So aku harap dpt je tarikh masuk wad, aku nak balik KL.. biar la aku bersalin kt KL jek.. Tak yah susah payah nk bwk baby jln jejauh.. Abg pon stuju.. Tp kalu baby tak sabo nak kuar gak, aku tak kisah pon bersalin kt sini.. Hamzah Iqbal pon dah merasa jd org KL, biar la baby merasa jd org Johor lak!! Tp segalanya kuasa tuhan.. Aku berserah je & bedoa.. Korang pon doakan tuk aku ekk??

So, kalu aku xbersalin lg minggu dpn.. kita jumpa lagi hehehehe..... tataa!!

Read more...

Huhu Leganya...

 Tuesday, June 9, 2009

Halluuu.. Assalammualaikum..

Yeaaahh, saya dtg lagi membuat onar di blog sndiri.. Hahaah menunggu hari yg tak tiba lagi.. Bile lagi nak bercuti?? Harap2 smoga minggu ini... Dapatlah melahirkan baby..

Cam pantun rap plak!!

Arini cam happening sket sbb perut dah tak sakit2 lagi.. Alhamdulillah.. Baby dah mula turun.. Mmg besyukur sangat!! Slama berbulan2 aku menahan sakit kt ulu hati, saat ni la yg ditunggu.. Mmg rileks sgt badan aku sampai bleh berlari, korang bayangkan!! Walaupun bile baby dah turun, menandakan saat2 contraction akan tiba.. Tapi biarlah.. Janji dpt merasa lega skejap pon dah Alhamdulillah!!..

Smlm kul 8 mlm aku dah terasa sakit2.. Sakitnya cam mencucuk2 ulu hati aku.. Masa tu dah berdebar dah.. Pastu tetiba ilang.. Aku pon tgk jam takut terasa sakit lagi.. Bleh la aku agak sakit selang bape minit.. Dlm kul 8.25 mlm, start balik sakit.. Cam nak berguling2 rasa.. kali ni dari sakit kt ulu ati bertambah lak kt ari2.. Baby mengeras memanjang, mmg aku takleh menunduk lgsung.. Pastu ilang!!

Aku anto msg kt mak bgtau selang bape minit aku sakit.. Pastu siap ckp kalu sblum kul 9 ada terasa sakit lagi.. Confirm la contraction & confirm la aku da nak terberanak.. Tapi tak sakit lak lepas tu.. Abg ajak balik kg sbb air takdek kt rumah dr pagi sampai la ke malam td.. Dah la dr kul 2 ptg blackout kt opis sampai kul 5 lebih.. Cemacam la kt sini, sejak nak upgrade & tambak U ni tuk ngelakkan banjir.. Memanjang blackout.. Takpe susah2 dulu, senang2 kendian..

Kul 10 mlm chow balik kg.. Sepanjang jln tu terasa sakit tp mebi sakit ngilu disebabkan abg bawak laju giler!! Baby bergerak mcm ngelakkan keta lak hehehe... Kalu corner kiri, dia pon ke kiri.. cam gitu la.. Nak tergelak pon ada.. Bile sampai kg, sakit dah tak bape kuat.. cuma baby kuat mengeras jek.. Dlm kul 11 lebih time nak tido tu.. tetiba sakit perut cam nak tercirit birit (smlmnya sehari suntuk aku ciritbirit sampaikan terkincit2.. hahah itu pun nak bgtau org).. Nak bangun, sakit la plak so aku tunggu kejap.. Mmg rasa cam nak terkuar gak kt atas katil.. tetiba ilang.. Adoiyaii!! Ini ke org kata sakit nak bersalin? Rasa cam nak terberak tapi tak kuar isi?? Huhuh takutnya!! So sepanjang mlm tu aku tido lena giler selepas nak dekat sminggu aku asik terjaga mlm.. Mmg lebam2 ler bijik mata xdpt tido lena slama nih.. Mlm td mmg puas sgt.. Sampaikan jam bunyik pon aku leh buat derk je hehehe...

Kul 6 pg, aku mandi suma.. time pakai baju tetiba cam pelik lak nape baju kurung aku laju je aku sarung.. Slalunya tersekat kt perut.. (Baju kurung ni je yg muat sbb beli yg ready made, so kainnya beso giler).. Rupanya perut aku dah ke bawah.. dah nmpk kecik dari biasa.. Baru ler aku pasan perut aku tak sakit2 lagi.. Terasa la baby gerak tp dah tak gerak kat area ulu ati.. Masa ni bersyukur sgt2.. Tak sabo nak tunggu abg kuar dr bilik air, nk bgtau baby dah turun...

Sepanjang perjalanan ke tempat kerja, mmg baby kuat betul bergerak.. Agaknya tgh gigih berenang nak bukak jalan agaknya.. Aku sengih je la, sengih yg selama ni susah aku nak buat sbb slalunya berselang dgn sakit.. Kali ni sengih yg melegakan... Aku usap2 je perut aku, perati ke mana baby bergerak.. Cam biasa la kejap kiri, kejap kanan.. Kadang2 kiri kanan naik.. Melintang ke budak nih? Hhahaha... ke kuak kupu2? Ah, janji dia sihat dlm tu..

Pagi smlm aku gi cek up kt Klinik Desa, walaupun servisnya tak memuaskan coz ramai student praktikal.. tp ok la tak la berjam2 menunggu cam zaman Hamzah Iqbal dulu.. Cam biasa berat still xnaik2 wpun spatutnya selang sminggu mesti ada perbezaan berat.. Still lagi 79kg.. (Huhu ni campo baby tau!! Rasanya masa zaman Hamzah Iqbal dulu, berat aku lebih 80kg).. Time ukur ketinggian rahim, mmg nampak perbezaan.. spatutnya dlm 38cm.. Tp kali ni baru 36cm.. Dorg pon kata keciknya baby.. Aku ckp ler last scan aritu baby baru 2.5kg.. tp doc kata baby tinggi.. Dorg kata xpe la, biar la baby lambat sket kuar.. bleh dia membesar dlm perut.. Huwaa tanak la... Nnti overdue lagi cam Hamzah Iqbal.. Lebih 2.5kg tu normal ape.. Senang aku nak teran..

Erm nak cite psl perkembangan Hamzah Iqbal lak... Makin nak dpt adik, makin mengada2/manja.. Nak tido atas badan ayahnya la.. Nak berdukung la.. Nak cium2 la.. Adoii sket2 mintak cium.. Bile xdpt apa yg dia nak mula la meraung melalak2.. adoi.. Tp mulutnya tetap membebel perkara2 baru.. Contohnya :

1.. Tangan letak kt pinggang pastu ckp "ish ish ishh.. banyaknya mainan!!" Sambil pening nak pilih mainan apa yg dia nak kt kedai..

2.. "Tanak bu.. Hamshah dah kenyang!!" sambil tepuk2 perut kalu aku nak suapkan mknn..

3.. Suh aku buat susu, tp disebabkan tak larat nak bangun.. aku bangun ler pelan2.. pstu dia ckp "Dah malam ni bu, cepatlah buat susu!" Sabo je la..

4.. Hulur botol susu kt muka aku.. Bile aku jeling dia (sbenonya suh dia mintak ayah dia buat susu), pastu dia kelip2 mata cam nak menggoda pstu tengok je mata aku sambil senyum simpul.. Endingnya aku yg tergelak..

5.. "Wahhh banyaknya tentomes Hamshahh!! Banyaknya keteta Hamsahh!!" Sambil tgk pamplet Toy's R Us.. tensen je aku dengo.. Nak suh beli ler tuu..

6.. Bangun pagi2, celik mata je terus ckp "Hamshah ngantuk nih!! Hamshah nak tido!" Ler tido ler, sape nak marah :P.. Rupanya dia suh tutup lampu..

7.. Kalu ajak gi rumah nenek (tak kira la nenek kg @ nenek KL), mesti tak sabo2 nak balik.. nak singgah shopping complex pon kena marah.. "Hamshah nak nenek!! Nak jumpa nenek!!" Slalunya dia ler antu shopping!! Bile sampai je "Nenek, Hamshah dah sampai!!"..

8.. Pantang sebut nama Lila (sepupu dia).. "Lila kt umahhh.. Umah nenek!!".. Ingat lagi rupanya sepupu dia tu.. Rindu kot!!

9.. Aku sedut ingus pon jd isu "Ibu takmo nangesh ekk??" Siap usap kepala aku..

10. Ayah dia kata "sian ibu, ibu sakit kepala".. Nnti dia dtg siap pegang dahi aku "Ibu demam ek?? sakit ek?? Sakit pala ek?? shian ibu!! Ibu tido ekk?" Aku pon layan je la.. angguk2.. Rasa cam nak ciom je dia hehe..

11. Kalu aku ckp "Hamzah, urut kaki ibu!" Nnti dia dtg, picit2 kaki aku skejap tp matanya melekat kt tv.. Kalu dia malas, dia urut stakat 2-3x pastu ckp "Dah! Dah siap!" Sabo je la..

12. Kadang2 dia letak tgn kt pinggang, pastu ckp "ish ish ish (ala2 bunyik cicak), tak baik tau!" sambil geleng kepala..

Banyak lagi sbenonya tp xleh nak ingat.. Baby still berenang lagi nih.. Aku rasa minggu ni kot aku bersalin.. InsyaAllah!!

Read more...

Epi Besdei My Beloved Dotter!!~

 Friday, June 5, 2009


Selamat Hari Jadi buat Mia Nur Khalilah...
Semoga panjang umo.. murah rezeki...
Sihat sejahtera.. disayangi keluarga & rerakan..
Semoga jadi anak yg solehah & beriman..

Amin..

Panjang sbenonya ucapan nak dibuat ni tp tak cukup masa..
Ibu doakan MiaLila epi selalu.. Mwahhh.. leviuu!!~

pssst : Gambo pinjam dari blog along

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP