Powered by Blogger.

Huhu Leganya...

 Tuesday, June 9, 2009

Halluuu.. Assalammualaikum..

Yeaaahh, saya dtg lagi membuat onar di blog sndiri.. Hahaah menunggu hari yg tak tiba lagi.. Bile lagi nak bercuti?? Harap2 smoga minggu ini... Dapatlah melahirkan baby..

Cam pantun rap plak!!

Arini cam happening sket sbb perut dah tak sakit2 lagi.. Alhamdulillah.. Baby dah mula turun.. Mmg besyukur sangat!! Slama berbulan2 aku menahan sakit kt ulu hati, saat ni la yg ditunggu.. Mmg rileks sgt badan aku sampai bleh berlari, korang bayangkan!! Walaupun bile baby dah turun, menandakan saat2 contraction akan tiba.. Tapi biarlah.. Janji dpt merasa lega skejap pon dah Alhamdulillah!!..

Smlm kul 8 mlm aku dah terasa sakit2.. Sakitnya cam mencucuk2 ulu hati aku.. Masa tu dah berdebar dah.. Pastu tetiba ilang.. Aku pon tgk jam takut terasa sakit lagi.. Bleh la aku agak sakit selang bape minit.. Dlm kul 8.25 mlm, start balik sakit.. Cam nak berguling2 rasa.. kali ni dari sakit kt ulu ati bertambah lak kt ari2.. Baby mengeras memanjang, mmg aku takleh menunduk lgsung.. Pastu ilang!!

Aku anto msg kt mak bgtau selang bape minit aku sakit.. Pastu siap ckp kalu sblum kul 9 ada terasa sakit lagi.. Confirm la contraction & confirm la aku da nak terberanak.. Tapi tak sakit lak lepas tu.. Abg ajak balik kg sbb air takdek kt rumah dr pagi sampai la ke malam td.. Dah la dr kul 2 ptg blackout kt opis sampai kul 5 lebih.. Cemacam la kt sini, sejak nak upgrade & tambak U ni tuk ngelakkan banjir.. Memanjang blackout.. Takpe susah2 dulu, senang2 kendian..

Kul 10 mlm chow balik kg.. Sepanjang jln tu terasa sakit tp mebi sakit ngilu disebabkan abg bawak laju giler!! Baby bergerak mcm ngelakkan keta lak hehehe... Kalu corner kiri, dia pon ke kiri.. cam gitu la.. Nak tergelak pon ada.. Bile sampai kg, sakit dah tak bape kuat.. cuma baby kuat mengeras jek.. Dlm kul 11 lebih time nak tido tu.. tetiba sakit perut cam nak tercirit birit (smlmnya sehari suntuk aku ciritbirit sampaikan terkincit2.. hahah itu pun nak bgtau org).. Nak bangun, sakit la plak so aku tunggu kejap.. Mmg rasa cam nak terkuar gak kt atas katil.. tetiba ilang.. Adoiyaii!! Ini ke org kata sakit nak bersalin? Rasa cam nak terberak tapi tak kuar isi?? Huhuh takutnya!! So sepanjang mlm tu aku tido lena giler selepas nak dekat sminggu aku asik terjaga mlm.. Mmg lebam2 ler bijik mata xdpt tido lena slama nih.. Mlm td mmg puas sgt.. Sampaikan jam bunyik pon aku leh buat derk je hehehe...

Kul 6 pg, aku mandi suma.. time pakai baju tetiba cam pelik lak nape baju kurung aku laju je aku sarung.. Slalunya tersekat kt perut.. (Baju kurung ni je yg muat sbb beli yg ready made, so kainnya beso giler).. Rupanya perut aku dah ke bawah.. dah nmpk kecik dari biasa.. Baru ler aku pasan perut aku tak sakit2 lagi.. Terasa la baby gerak tp dah tak gerak kat area ulu ati.. Masa ni bersyukur sgt2.. Tak sabo nak tunggu abg kuar dr bilik air, nk bgtau baby dah turun...

Sepanjang perjalanan ke tempat kerja, mmg baby kuat betul bergerak.. Agaknya tgh gigih berenang nak bukak jalan agaknya.. Aku sengih je la, sengih yg selama ni susah aku nak buat sbb slalunya berselang dgn sakit.. Kali ni sengih yg melegakan... Aku usap2 je perut aku, perati ke mana baby bergerak.. Cam biasa la kejap kiri, kejap kanan.. Kadang2 kiri kanan naik.. Melintang ke budak nih? Hhahaha... ke kuak kupu2? Ah, janji dia sihat dlm tu..

Pagi smlm aku gi cek up kt Klinik Desa, walaupun servisnya tak memuaskan coz ramai student praktikal.. tp ok la tak la berjam2 menunggu cam zaman Hamzah Iqbal dulu.. Cam biasa berat still xnaik2 wpun spatutnya selang sminggu mesti ada perbezaan berat.. Still lagi 79kg.. (Huhu ni campo baby tau!! Rasanya masa zaman Hamzah Iqbal dulu, berat aku lebih 80kg).. Time ukur ketinggian rahim, mmg nampak perbezaan.. spatutnya dlm 38cm.. Tp kali ni baru 36cm.. Dorg pon kata keciknya baby.. Aku ckp ler last scan aritu baby baru 2.5kg.. tp doc kata baby tinggi.. Dorg kata xpe la, biar la baby lambat sket kuar.. bleh dia membesar dlm perut.. Huwaa tanak la... Nnti overdue lagi cam Hamzah Iqbal.. Lebih 2.5kg tu normal ape.. Senang aku nak teran..

Erm nak cite psl perkembangan Hamzah Iqbal lak... Makin nak dpt adik, makin mengada2/manja.. Nak tido atas badan ayahnya la.. Nak berdukung la.. Nak cium2 la.. Adoii sket2 mintak cium.. Bile xdpt apa yg dia nak mula la meraung melalak2.. adoi.. Tp mulutnya tetap membebel perkara2 baru.. Contohnya :

1.. Tangan letak kt pinggang pastu ckp "ish ish ishh.. banyaknya mainan!!" Sambil pening nak pilih mainan apa yg dia nak kt kedai..

2.. "Tanak bu.. Hamshah dah kenyang!!" sambil tepuk2 perut kalu aku nak suapkan mknn..

3.. Suh aku buat susu, tp disebabkan tak larat nak bangun.. aku bangun ler pelan2.. pstu dia ckp "Dah malam ni bu, cepatlah buat susu!" Sabo je la..

4.. Hulur botol susu kt muka aku.. Bile aku jeling dia (sbenonya suh dia mintak ayah dia buat susu), pastu dia kelip2 mata cam nak menggoda pstu tengok je mata aku sambil senyum simpul.. Endingnya aku yg tergelak..

5.. "Wahhh banyaknya tentomes Hamshahh!! Banyaknya keteta Hamsahh!!" Sambil tgk pamplet Toy's R Us.. tensen je aku dengo.. Nak suh beli ler tuu..

6.. Bangun pagi2, celik mata je terus ckp "Hamshah ngantuk nih!! Hamshah nak tido!" Ler tido ler, sape nak marah :P.. Rupanya dia suh tutup lampu..

7.. Kalu ajak gi rumah nenek (tak kira la nenek kg @ nenek KL), mesti tak sabo2 nak balik.. nak singgah shopping complex pon kena marah.. "Hamshah nak nenek!! Nak jumpa nenek!!" Slalunya dia ler antu shopping!! Bile sampai je "Nenek, Hamshah dah sampai!!"..

8.. Pantang sebut nama Lila (sepupu dia).. "Lila kt umahhh.. Umah nenek!!".. Ingat lagi rupanya sepupu dia tu.. Rindu kot!!

9.. Aku sedut ingus pon jd isu "Ibu takmo nangesh ekk??" Siap usap kepala aku..

10. Ayah dia kata "sian ibu, ibu sakit kepala".. Nnti dia dtg siap pegang dahi aku "Ibu demam ek?? sakit ek?? Sakit pala ek?? shian ibu!! Ibu tido ekk?" Aku pon layan je la.. angguk2.. Rasa cam nak ciom je dia hehe..

11. Kalu aku ckp "Hamzah, urut kaki ibu!" Nnti dia dtg, picit2 kaki aku skejap tp matanya melekat kt tv.. Kalu dia malas, dia urut stakat 2-3x pastu ckp "Dah! Dah siap!" Sabo je la..

12. Kadang2 dia letak tgn kt pinggang, pastu ckp "ish ish ish (ala2 bunyik cicak), tak baik tau!" sambil geleng kepala..

Banyak lagi sbenonya tp xleh nak ingat.. Baby still berenang lagi nih.. Aku rasa minggu ni kot aku bersalin.. InsyaAllah!!

0 comments:

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP