Powered by Blogger.

Sambungan

 Monday, June 22, 2009

k Sambungan..

- Masuk labour room terus xsempat tuko baju suma tetiba nurse suh tanggal kain & naik atas katil. Masa tu cam da rasa nak meneran sgt.. Nurse tanya "Awak ada minum air selusuh ke?" aku cakap takdek.. Nampak la muka dia pelik.. Heeheh mesti dia pelik nape cepat sgt contraction aku.. Masuk sembilan bulan, aku amalkan minum air yassin & baca doa nabi yunus.. Spatutnya aku amalkan dari awal.. Tp biasa la melayu mudah lupa.. Dah saat2 akhir baru teringat..
- Aku ckp dgn nurse "Saya dah rasa nak meneran nih" nurse kata kejap pasal CTG dulu.. tgk heartbeat baby.. So aku tahan ler wpun rasa cam nak teberak sgt..
- Siap psg suma, aku tgk nurse leh rileks2.. lepak tepi tak tau ler buat ape.. Kemas brg2 tuk sambut baby kot sbb tak nmpk... Aku ckp ler tak tahan sgt.. Dia kata kalu xtahan teran je la.. Aik? dah leh teran ke??? Time leh teran tetiba contraction jd cam takdek la.. yg ada cuma sakit tp rasa nak teran tu ilang terus... Aku cam dah panik!!
- Aku try teran tp cam xcukup napas.. Masa ni badan suma dah senget benget.. Dah lupa camne aku meneran Hamzah Iqbal dulu.. Nurse suh aku pegang buku lali, jgn pegang besi.. Aku tak ingat pape, yg penting aku nak teran.. Pastu aku teran tp kena marah lak sbb muka meneran tp bawah tak teran.. Hahahah muka meneran??? Camne tu ek??
- Tibalah saatnya, kaki aku kena gantung hahaha cam ayam golek lak... Baru aku tau camni rupanya kena gantung.. Slalu aku dengo je cite kekawan.. Skang dah merasa ni, mmg ngeri laaa... Pastu sarung seluar kaler ijau yg tengah2nya berlobang.. Tuk sambut baby la kot.. Baru ler terbayang cite Has (member opis aku) masa dia bersalin dulu dia pakai suar.. Penat aku imagine, camne baby nak kuar kalu pakai suar?? hahaah camni rupanya.. (cis, sekarang leh la gelak2... aritu xnak lak aku gelak heheh)
- Time aku meneran tu, rasa tangan aku kena cucuk.. rupanya dorg cucuk tuk masukkan drip.. Aik baru nak pasang drip?? Sakit dah bercampo2 antara sakit kena cucuk & sakit nak meneran.. Caca marba dibuatnya... Time tu bilik aku dah penuh dgn nurse.. Mebi sbb pagi2 buta tu xramai patient yg bersalin, so nurse yg shiift suma lepak bilik aku.. Ada sorg doc cina yg sblum ni cek VE aku, dtg tolong tolak belakang badan aku ke atas.. Masa ni baru ler ada tenaga nak push.. Sblum ni aku mintak tinggikan katil tp kena marah dgn nurse.. "Nak tinggi macamana lagi?" amboi, mementang aku sakit, ko marah2 ye.. Aku mintak bebaik je tinggikan sikit, time2 sakit tu leh lagi aku bersopan santun..
- Masa ni tahap sakit dah rasa sesangat-sangatnya.. macam nak putus nyawa.. pastu aku dengo nurse teriak "baby beso nih? Leh normal ke doctor?" Walaweh?? beso?? Nape masa scan doc kata kecik je? Sblum pasang CTG dorg uko perut pon kata baby aku beso sgt.. Aku dah panik dah.. Rabak ler camni!!! Time tu terasa nurse seluk2 kat bawah cam godek2 kasi jalan beso.. Sakit giler weehh!!! Eii aku cite ni pon menggigil2 jari aku nak menaip.. Time ni segala doa, selawat, takbir, segalanya lah terkeluar.. Teringat aku menjerit mintak tlg masa bersalinkan Hamzah Iqbal dulu.. heheh kali ni tak jerit tolong pon.. baik aku berzikir ye tak??
- Kali ni dorg kata kalu rasa contraction terus teran.. Agak2 contraction dah rasa, aku teran sekuat2nya.. Mmg cam berak keras laaa sakitnya tapi berganda2.. Skali kelepuss terkeluar kepala baby.. Time tu masyaAllah.. tekoyak rasanya.. Pastu sakit jadi makin teruk sbb bahu dia tersekat lagi.. Kena meneran lagi & kali ni double dari tadi...
- Kali ni aku tak kira, nak kuarkan jugak baby.. Sian kat dia satu hal.. Sakit pon satu hal.. Curik2 napas & aku teran sekuatnya.. Time baby keluar tu termenjerit la jugak aku.. Eiii aku terbayang laa sakitnya!! Ngilunyaa!!! Tp lepas tu lega selega-leganya... Siap aku ckp alhamdulillah.. cam lepas segala seksa.. Terasa tali pusat dia tejuntai2 kat servik.. Ngilu!! Pstu baby pon melalak & dorg tanya baby ape.. Aku yg rabun ni pon nmpk cam gelap2 je kt anu dia.. Aku rasa boy la kot sbb masa scan doc kata boy.. Lepas aku bgtau dpt boy, terus dorg bawak lari baby ke bilik sebelah..
- Time ni kelako la jugak sbb suma tekejut baby kecik jee.. Suma kata "alahai comey jek baby nih!".."aik nape td nmpk cam beso?".. "laaa kurus tinggi rupanya budak nih".. hahah cemacam lagi la ayat yg terkeluar.. Pastu time nurse tu nak letak atas kain.. Baby leh tarik tag kt leher nurse tu.. Tecekik nurse tu hahaha.. siap nurse yg dok sbelah aku ckp "tengok kak, baby dah tarik tag akak!! Baby tanak pegi tuu.. nak dok dgn ibu dia!" hehehe.. banggge aku!!
- Tibalah masanya tuk tarik uri keluar.. Masa ni aku dah seram sejuk, sbb pengalaman Hamzah Iqbal dulu kan tali pusat termasuk balik dlm rahim & uri ternaik ke atas.. Kali ni aku tgk cam ada persamaan je.. Sbb nurse cam serba tak kena tgk servik aku.. Pastu nurse tanya "Sblum ni ada masalah tak dgn uri?" "ade, uri saya tersangkut!"aku kata.. "Kena tarik dgn tangan ek?" "ha ah, kali ni pon sama ke?" erk, takutnya nak dengo jwpn.. "Erm, tula cam sama je masalahnya!" pastu dengo ler nurse jerit "Ada sejarah!!" Mula-mula aku tak paham apsal dia jerit ada sejarah!! Pastu dtg ler doc, tanya lagi pasal uri.. Aku dah cuak dah!! Pastu doc tekan2 perut aku & nurse cuba tarikh tali pusat yg tersentil dari serviks.. ngilu weh, terasa cam org main tarik tali dlm rahim aku.. Sakit jugak la.. Sakit sebab perut kena tekan pon ada gak.. Tak lama pas tu!! Plushh!! Uri terkeluar.. Lega giler!!
- Uri dibungkus & letak kt atas meja.. Sorg nurse dtg nak jait luka aku.. Aku dah tak larat nak tanya pape lagi.. Pstu dengo ler kwn dia kata "Haii.. nak gi menyulam ke??" "Ha ah, nak menyulam ler nih!" Siot je aku dengo.. Memain ekk??? Pastu bermula la adegan jait menjait.. Eii ngilu mmg ngilu wpun dah kena bius.. Itupun dia tanya rasa tak sakit? Mmg terasa sgt.. Sampai 4-5x dia tanya aku still rasa sakit.. dia jait je la.. Bile benang tu ditarik, mmg terasa nyut2 kat situ!! Tahan.. tahan.. lagi sikit je nih... Tp lama giler dia menyulam.. Tah la daripada menyulam tuk sarung bantal... dah jadi cam menyulam tuk cadar lak aku rasa... Sambil lenguh kaki aku yg kena gantung tuh!!
- Pastu dorg kuarkan darah beku.. err, aku tak tau ler sbenonya prosedur spatutnya sebelum or selepas jait.. Tp darah mmg banyak giler!! Nurse tu pon ckp darah kotor aku byk sgt.. Bile dia tekan tu ngalir cam air.. Disebabkan lubang dah sempit, mmg sakit giler la.. Aku pon selawat laaa lagi!!
- Siap suma, datang ler budak2 praktikal nak cuci luka aku.. Siap ada step1, step2, huhuh ujikaji lagi.. Lantak korg ler.. janji cepat siap!! Dah siap suma lupa pulak nak bubuh ubat.. adehh!!! Bleh main lupa2 plak.. Pastu dorg pakaikan pad yg ala2 gantung gitu!! Erm.. tak payah pakai lagi bagus la.. Sama je rasanya.. Cam pakai gstring je aku rasa ahahah...
- Pastu dorg letak baby kt sbelah aku suh nyusukan.. Masa ni mmg terharu sgt.. Baru ler nmpk jelas muka baby wpun still xpakai spec.. Sbijik muka Hamzah Iqbal.. putih giler!! Err, putih dr Hamzah Iqbal maksud aku.. Tak ler putih sgt.. Dah nyusukan suma, baby da kenyang.. Dia pon tido.. Aku yg mamai2 ni still lagi dengo bilik sbelah keco2 coz ada sorg minah Vietnam ni nak besalin.. Pueh dorg ckp, tp minah ni tak paham.. Ada yg ckp omputeh, ckp melayu, ckp cina.. Mcm tak jalan gak.. Lakinya pulak takdek, so dorg guna bahse isyarat je la.. Siap nurse marah2 coz minah ni byk betul air kencingnya.. Dah disedut keluar pon ada lagi.. Bengang je nurse.. Aku lak yg nak tergelak.. Aku dengo la suma dari saat minah ni masuk bilik sampai ler baby dia kuar.. Baru ler terasa agaknya camtu ler org2 bilik sbelah dengo sora aku.. Err aku harap aku ler org pertama yg besalin pagi2 buta ni.. Malu ler plak!!
- Lupa nak cite, sblum bagi baby dorg bagi minum air milo yg dah sejuk (dah siap lama kot), tp aku minum sket je sbb takdek tenaga & pengalaman aku masa lahirkan Hamzah Iqbal dulu, kalu aku minum milo banyak nnti aku muntah angin.. Sakit woo!! So bila dorg paksa gak minum, aku minum sket.. sket.. pastu terasa pening & nk muntah.. Bila doc dtg cek tanya la ada rasa pening ke tak.. aku ckp ler pening.. pastu dorg cam takut aku kurang darah.. aku ckp ler pening sbb lama sgt baring.. Huh tak sepasal aku xkuar2 dr LB lagik..
- Dorg sediakan wheelchair, letak baby kt tgn aku, uri & baju kotor selit kt peha aku & terus tolak kuar dr LB. Masa tu aku dah tercarik2 abg.. Dah sampai ke blom mamat nih!! Baby ni dah diazankan ke?? Dalam keadaan rabun kronik!! Aku tercarik2 abg.. Nmpk ler mamat sorg ni tgh tido atas kusi menunggu.. Aku agak je abg.. Bile abg dengo pintu terbukak, dia terkujat2 bangun! Sian dia!! Dia kiss dahi aku & terus ikut gi wad.. masa tu aku tersengih je la.. Org kiri kanan suma tengok je aku yg dok dlm wheelchair.. malu ade, bangga pon ada.. Tah ler segala perasaan ade..
- Masuk wad, abg takleh stay lama.. Abg bagitau dia sampai tepat2 azan subuh, maknanya baby keluar je abg da sampai.. huh sungguh ngam2 hoo.. Pastu dia sempat azankan baby.. Kat BP ni, dorg ada sediakan bilik tuk azankan baby.. Masa kat hukm dulu, abg azankan baby dlm LB jugak.. so tak dpt ler aku tgk abg azankan baby.. Time tu ler suasana yg paling mensayukan hati.. Huhu terlepas la plak!! Tak lama pastu abg balik rumah, mandi suma.. Lunch nnti abg dtg bwk Hamzah Iqbal..
- Aku dok belek2 baby atas katil.. Patient dpn aku dtg borak2.. Heehhe dia pon terkejut aku dah bersalin.. Baru masuk tgh mlm, pepagi buta tgk dah ada baby, cam ajaib plak.. Akak sbelah aku pon terkejut sbb mlm td dia tido lena (sbb dia kena c-sec & anaknya masuk NICU coz lemas dlm perut), alih2 bangun dah ada org baru kt katil sbelah, siap ada baby lagik.. Mana dia tak terkejut..
- Makin ramai org baru admit wad, kebanyakan suma overdue.. aku je yg teroverdue sehari.. Patient yg dpn aku tu menunggu hari tuk c-sec esoknya.. Ada yg ketuban dah bocor & ada yg dah lebih dr 9 ari overdue.. Dari 3 org je yg duk situ, dah jadi 6 org dlm masa beberapa jam. Time bekpas aku tak mkn sbb dorg bagi mihun udang.. Eii tak sepasal bengkak tut aku!! Minum neskepe jek.. Tepon abg suh bli milo & biskut tiger susu kegemaran aku..
- Doc dtg round buat cek up.. Aku dah leh balik ptg tu sbb xdek masalah pape.. tp kena cek jaitan dulu.. Time aku cek jaitan kena bratur la dlm 4-5 org, memasing dah xsabo nak balik sbb dah 2-3 ari dok situ kecuali aku heheh.. Masuk bilik kena berdua2, so masa masuk tu aku terkejut beruk sbb doc yg nak cek jaitan tu doc lelaki yg amat lerrrrrrrr mudanya & ensem.. Hahahaa.. mencabar tul!!!! Bdk yg cek sblum aku tu pon muda jugak la, so dia segan2 dgn doc tu.. Nak suh kemut pn takleh hahhaa.. Time aku lak, dia suh baring mcm nak bersalin.. Aku baring ler siap bukak kaki suma.. Doc terkejut sbb darah banyak & still lagi mengalir.. Doc tanya "Akak ni bersalin bile? Darah menjejes2 nih?""Baru je subuh td!", doc angguk "Ooo patut ler darah banyak lagi!".. Dah cek suma doc ckp "saya bersihkan sket je darah ni? Abis menjejes2 sampai ke peha.. Aku angguk je la tp ooohh sungguh memalukan... Nape la tak bagi doc pmpuan org kalu lelaki pon kasi la yg tua sket.. Malunyeee aku!!
- Lunch hour abg tak sampai2 lagi.. Aku dah start risau.. Baby dah mula berak.. Sibaik skill mencebuk ada lagik.. Abis cebuk, abg sampai dgn Hamzah Iqbal.. Rupanya abg gi cebok Hamzah Iqbal yg terberak dlm keta.. Haahaha adik bradik ni sama jee.. Abg belikan air kotak milo je dgn biskut tiger susu.. Huhuh aku nak milo panass!! Dah ler kena berebut dgn Hamzah Iqbal.. Ibu & Ayah tak dpt dtg coz rumah ada Majlis Yassin, xleh tinggalkan org2 yg tgh berkampung.. Tak kisah la.. Hamzah Iqbal bukan main eksaited dpt adik.. Jenuh ler nak kontrok dia dari terpijak adik yg baring atas katil..
- Lepas abg balik, tetiba rasa cam perut aku tak sedap.. Cam ada contraction lagi.. Takkan nak beranak lagi kot!! Mmg sakit giler!! Lebih sakit dari senggugut.. Aku tahan je.. Tak bgtau nurse pon.. Aku msg mak & along, suma kata ada darah beku lagi dlm perut aku tak abis kuar tp aku tetap xnak bgtau nurse.. Aku nak balik!!
- Petang tu abg sampai dgn ibu wpun terlewat sket.. Sbenonya nurse suh kuar awal sbb ada ramai lagi patient yg nak book katil.. So kelamkabut la sket sbb aku x bersiap lagi sbb xdek sape jaga baby.. Kain aku lak dah penuh dgn darah yg meleleh2 lepas doc cek jaitan td.. Sungguh memalukan bile berjalan dpn para2 suami yg tengah temankan isteri.. So aku tunggu ler sampai abg sampai.. Lepas settlekan bil suma, kitorg blah la balik..
- Err da sampai rumah tak yah cite la kan?? Cite ni pon dah panjang giler.. 2 ari amik masa tuk aku taip haahaha... Cam taip novel lak.. Pendek kata senggugut yg aku rasa tu dah mula ilang hari yg ke 3 lepas kena urut.. Alhamdulillah.. Mmg darah beku ada lagi dlm perut sbb tu sakit.. Tp bile dah sengkak perut, pelan2 darah tu keluar.. Lega rasanya.. K la.. nak tgk gambo Hamzah Iqbal & baby tak??


Tgh lap muntah baby..


Muka curious je si abg nih


Tgh pening tak tau nak buat ape.. Risau je kaki dia swing pala adik dia..


Masa ni cute sgt 2 bradik nih..


Main cak-cak..


Huhuh permata hati aku!!


Mwahh syg adik!!


Nak tido sbelah adik!!!

0 comments:

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP