Powered by Blogger.

Pergh!

 Thursday, August 27, 2009

Sungguh Skema Entry Saya Buat Hari Ini.

Sekian Terima Kasih..

Read more...

Keletah 2 Beradik

Disebabkan tergelak sorg2 baca blog VP pasal keletah Nisa & An-Nur, saya pun nak buat entry pasal keletah budak2 ni kalu pegi shopping.

Smlm pegi Wellward beli Drummet Ayamas.. Masa kat cashier tu, si Hamzah main la tepon mainan yg da gula2 kt dpn cashier tu. Saya plak tengah sibuk2 dukung Hadif. Mula2 slow je la saya tegur "Takmoh main tu abg, letak balik kt atas sana". Dia dengar. Lega hati saya. Lepas bayar tu, masa pusing nak keluar pintu, sekalinya Hamzah sambar seketul 'Coco Crunch' yang baeekk punya landing atas kaunter. Punya la saya jerit!! Eii, tah dari mana datangnya tah coco crunch tu. Mana tau ada org dah kunyah pastu ludah keluar ke. Dah 4 tahun atas kaunter tu ke. Cepat2 saya korek mulut Hamzah & buang coco crunch tu. Ayahnya pulak menonong tinggalkan kitorg 3 branak.

Agaknya bila tak nampak kitorg, ayahnya pun patah balik. Saya cite la pasal Hamzah Iqbal dengan coco crunch misterinya. Ayahnya mula naik angin. Abis sepanjang jln dia tarik tinga Hamzah. Pastu ditinggalkan budak tu tepi jln tengah melalak2. Adeh, saya yg tgh bertungkus lumus dukung Hadif (payah nak dukung kalu pakai baju kain licin nih), terhegeh2 pegi kt Hamzah. Pimpin dia lintas jalan. Time tu la ada motor nak lalu. Bayangkan kalu Hamzah berlari kejar ayahnya. Adui taknak la bayangkan!!

Masuk2 keta ayahnya dah diam. Konfem ler ayahnya tengah ati panas. Dah la dari Summit Parade buat perangai. Dlm keta lak Hadif melalak2 nak susu. Ish xkan nak BF kot, da nak sampai rumah nih. Sampai rumah saya terus BFkan Hadif. Saya dengar Hamzah melalak. Rupanya ayahnya suh dia duduk luar pagar rumah. Adeh sian budak tu. Lepas dah puas suh duk luar, dia kena berdiri depan sliding door pulak. Jenuh ler budak tu berdiri, duduk pun tak boleh! Punyalah kesian tak hengat dunia! Nak tolong, konfem nanti jadi perang dunia ke 2. Saya diamkan je la.

Bile ayahnya jumpa kawan yang datang nak ambik surat, Hamzah datang kat saya. Saya cepat2 suruh dia pegi balik kt tempat dia berdiri tadi. Sedih muka dia. Saya pujuk la suh dia ikut cakap ayahnya. Saya suh dia duduk, nanti kalau ayah masuk cepat2 berdiri semula (kalau abg baca ni naya je saya!).

Tak lama lepas tu, ayahnya pun panggil Hamzah. Tanya apa yang dia buat tadi sampai kena denda. Terkial2 budak tu buat ayat. Huhu budak tu baru nak masuk umur 3thn bulan Okt ni, ayatnya pun tunggang terbalik. Nak tergelak pun ada gak.

Pastu ayahnya peluk dia, bagitau salah ape yang dia dah buat. Masa tu sejuk ati tengok. Saya lak yang terharu. Huhuh dalam ganaz2 ayahnya, ada jugak lembutnya hihi.. (mati ler kalu abg baca!)..

Hadif pulak memang senang kalu nak bawak ke mana2, cuma kena pastikan dia kenyang & jangan pakaikan topi. Kalau tak sepanjang jln dia mengamuk, ingatkan kenapa.. rupanya sebab pakai topi je.. Laa budak bertuah nih!! Puting kena ready la takut tetiba tengah jln mintak susu, buat sementara sumbat dgn puting dulu.. Pastu carik ler tempat nyusukan baby. Saya suka shopping kat tempat yang ada kemudahan mcm ni, sebab saya boleh nyusukan baby dengan rileksnya sambil abg & Hamzah gi shopping (slalunya abg bawak Hamzah gi tengok mainan. Tengok je!!).

Read more...

Hikhik..

I da kurus u.. huhu sungguh bermaknaaa!! I likeee!!~...

Sblum tu.. sempena Ramadhan yg mulia ni.. saya nak tukar kata ganti diri dari 'aku' kepada 'saya'.. Huhu nampak sopan ek.. Baru saya perasan.. Ok start cite!!

Sebelum mengandung berat dalam 68-70kg gitu la.. Naik turun pun gitu gak nombornya.. Sebelum bersalin, berat naik sampai 78kg paling maksimum.. Ngam2 lepas bersalin, berat saya turun sikit jadi 69kg.. Masa tu frust lah jugak sebab macam x ada beza sebelum & selepas bersalin..

Masa pindah rumah baru, semangat sikit nak exercise, so tiap2 pagi lepas hantar Hamzah & Hadif ke rumah pengasuh, saya pulun buat aerobic dari youtube yg abang dah save untuk saya.. Mula2 memang susah sebab kena lompat sana sini, saya dah la tengah berpantang lagi.. Siap pakai baju sukan bagai, kasut sport lagi.. Lama2 kasut ntah ke mana sebab sakit kaki heheh.. Endingnya buat exercise yang gitu2 jek, carik balik dalam youtube aerobic untuk beginner, so exercise la saya sampai sejam.. Air sejuk memang saya jauhkan, walaupun Hadif minum FM kat rumah pengasuh, tapi kat rumah saya tetap BFkan dia.. Hadif ni cepat sensitif, saya minum seteguk air sejuk pun dia boleh kembung..

Sebelum tidur sebolehnya saya buat sit up paling max 25kali & paling min 5kali.. Janji buat.. Motif sebenarnya untuk lena tidur, ye la kalau dah penat, konfem tidur lena.. Dalam pada tu, bolehkan kempiskan perut (kununnya).. Itupun kalau ngantuk sangat memang terbabas la.. Dalam bilik air sebelum mandi pun sempat la berdiri & tunduk sambil sentuh jari kaki max 15 kali & min 5 kali.. Segar sikit biji mata..

Ingat lagi masa hujung minggu, abang dah ke PoliJB.. So pagi2 tu saya ajak Hamzah buat aerobic skali dengan saya.. Mula2 dia suka la sebab kena loncat2.. Lepas tu dia segan2 lak.. Hahahah tak tau lah anak bujang sorang ni boleh segan dengan ibu sendiri.. Dengan nenek KL bukan main lagi berpoco2, dengan ibu dia boleh bantai gelak pulak masa aerobic.. Agaknya kelakar kot tengok ibunya terjoget sana sini..

Mula2 pantang makan pedas (asalnya takut Hadif kembung).. Tapi sekejap je la sebab tak best makan tanpa cili.. Cuma saya kurangkan pedas.. Untuk hujung minggu saya lebihkan sup sebab nak bagi Hamzah makan.. Endingnya dia mkn satu suap, ibunya terlebih sudah!! Nasib baik sup, kalau dibantainya pizza ke beger ke harus aerobic 24jam hihi..

Masa puasa pulak, hari pertama sahur & buka puasa rumah MIL so tak boleh la malu2.. Dah la asam pedas.. Belasah!! Hari kedua kat rumah sendiri, buka simple je sambal udang masam manis (resepi campak2 gitu), kembong goreng & kobis masak air.. Udang pon tak sampai 10 ekor tapi lauknya leh tahan 2 hari sebab memasing amik 1-2 ekor sorang je.. Lebih banyak makan sayur & ikan dari udang..

Hari Isnin buka rumah MIL sebab adik ipar saya datang dari JB. Dah lama tak tengok anak sedara, Nabil Amsyar so habis kerja terus ke Semerah.. Makan memang best, asam pedas ikan keli & sambal sotong.. Disebabkan sotong feberet saya... Dah tak pandang lauk lain hehe sibaik tak pedas.. Malam tu terus singgah dulu Prima Moda ambik nite curtain yang dah direpair (kununnya).. Balik rumah tengok rupanya langsir tu memang la da siap repair tapi cangkuknya dia orang tak pasang.. Hangin je abang!! Terus pangkah Prima Moda.. Tak ada la tempah langsir lagi lepas ni huhuhuh... Terpaksa turunkan semula sheer curtain, ambik cangkuk pasang kat nite curtain sebab sheer curtain tu bahaya la malam2.. Nak BFkan Hadif pun orang luar boleh nampak..

Esoknya sakit gigi so tak pegi kerja.. Ingatkan gigi berlubang tapi doc ckp gigi semua ok, cuma gusi nampak melecet.. Mungkin gigi bongsu nak keluar.. Erk, lupa la gigi bongsu kanan ni dah keluar ke belum.. Doc suggest buat xray dulu.. Geram punya pasal, balik rumah masak kek coklat hehe.. Siap topping bagai tapi sayang tak boleh makan.. Dapat makan 1-2 potong je.. Sempat juga masak spagetti permintaan abang siap dengan meatball.. Sahur pon makan spagetti..

Rabu, petang ambik 3 jam untuk bawak Hadif injek imunisasi 2 bulan kat Klinik Desa.. Alhamdulillah dari 4.9kg masa umur sebulan, sekarang dah 5.7kg.. Sebulan dekat 1kg berat Hadif naik.. Melalak la juga mamat tu masa injek tp bukan disebabkan sakit kena cucuk, tapi sebab saya tak bagi dia isap jari.. Meraung bagai, sampai tersedu2..

Petang tu singgah Nagoya kat Summit Parade beli cangkuk langsir.. tengok la betapa jauhnya mencari cangkuk semata2 taknak pegi semula ke Prima Moda hehehe... Sempat la beli buku resepi Masakan Barat, Masakan Cina & Senangnya Memasak Ikan (Chef Hanieliza).. uhuhu semangat betul nak masak..

Buka puasa haritu memang simple jek - coleslaw, drummet ayamas (permintaan abang) pastu makan sikit nasi berlaukkan ikan belanak goreng & sambal kicap. Air ribena & carrot susu. Saya bayangkan abang buat permintaan siakap 3 rasa ke, asam pedas ikan pari ke, sup ikan ke rupanya dia nak coleslaw je.. huhu.. Alasannya, takut diet saya rosak disebabkan dia & memudahkan saya masak.. heheh... tima kasih cayang!!

Tapiiiiii......... harini!!! Permintaannyaa... Whipped Potato, Drummet Ayamas & Nasi goreng cina hihihi.. Western + Chinese la pulok!! Ikut je la, janji simple & cepat dimasak.. Air pulak nak buat fresh orange.. Huhu terliur dibuatnya.. Tapi buat ikan bakar pun sedap jugak kan? hehehehe.. mula la berangan!!

Eh, saya tadi cerita pasal ape ek? Bukan cerita pasal berat dah turun ke? Hihih.. Tersasar jauh pulak.. Sebenarnya saya timbang berat saya kat ofis.. Bila nampak angka 65 tu, mulalah start belagak tak kena tempat.. Setiap partition yang saya lalu mesti ada ayat "Tepi.. tepi.. orang kurus nak lalu!!" Hahahah bila lagi nak berlagak kan?? Lepas raya nanti gemuk la semula..

Yang paling bestnya, baju raya tak payah beli lagi sebab baju raya saya tahun lepas ada 2 helai tak pakai lagi.. Itu suma disebabkan main beli je, rupanya ketat. Cuma kena besarkan sikit pinggangnya, takut seksi la pulak nampak lemak2 sekeliling porchbag hehe.. Dapat save duit raya... Baju raya Hamzah pun dah siap, itupun kain baju melayu pengasuhnya yang bagi. Tinggal bayar duit upah jahit je. Abang pulak tanak baju raya.. Maybe beli tshirt kolar je kot untuk pakai raya & pegi kelas nanti. Hadif pulak? Huhu si kecik ni mesti beli lebih bajunya sebab baju sekarang pun dah ketat.. Teringin nak buatkan baju melayu untuk dia tapi takut kain lebihan baju melayu Hamzah dah dibuang tailor. Tengok la cemana, kalau still lebihan ada.. Boleh saya jahit hujung minggu nanti..

Itu aje kot.. Nanti saya sambung lagi.. Banyak cerita nih!!

Read more...

Perkembangan 2 Beradik

 Wednesday, August 26, 2009

Hamzah Iqbal

1... Hari2 nyanyi.. "cap cap cap.. cap rambutan.. jeng jeng jeng!!".

2... Ikut mcm Upin Ipin.. "bangun!! tekekedet (bunyi sound effect kusi).. seeelamat pagi cikgu!!".. adoiii sound effect pon dia leh buat, dah mcm Police Academy la dia nih!!

3... Pagi td masa tgh BFkan Hadif, alarm tepon bunyi.. aku suruh la Hamzah amik..

"Abg Hamzah, amik tepon ibu tu!"
"Ayah mana bu?"
"Ayah mandi!"
"Nanti ehh, nanti ayah amikkan tepon ibu!"
Kurang asam tul!! Aku suh dia amik, dia suh aku tunggu ayah dia lak..

4... Ni cite pagi td gak..

"adoii.. sakit la bu.. ada nyamok!" sambil garuk betis dia..
"Tu ape tuu bu?" sambil tunjuk kt kertas Ridsect yg lipat2 tuk halau nyamuk tu..
"Itu ubat nak halau nyamuk!"
"Tuu nyamuk.. tuu.. haa.. nyamuk pegi situ!" Heheh ade ke dia suh nyamuk gi situ siap buat gaya lagi..

5... Ni dialog Hamzah Iqbal dgn makciknya kt kg..

"Tau tak ade bulan?" soal Hamzah dgn soklan peberet dia..
"Tau.. tengok je!!" dgn konfiden makciknya menjawab.. slalunya ni jwpn stendet Hamzah..
"Haaaa.. pandai pon!" kata Hamzah dgn muka slamba sambil pakai sliper.. Hahaah tak sepasal terkena dgn si kecik nih..

6... Hamzah Iqbal conteng peti ais atuknya dgn crayon.. Ni dialog dorg..

"Hamzah conteng peti ais atuk, camne atuk nak beli peti ais baru nanti?"
"Entah la tuk!!" Hahahah.. betuah punya cucu!!

7... Slalunya kalu dia jumpa atuk kg, mesti dia nak atuknya angkat tinggi2 & jerit 'up de way!".. cam superman la.. Haritu atuknya baru balik bekebun, suma makciknya jerit2..

"cepat hamzah, up de way.. suh atuk up de way"

Konfiden je budak ni bangun & pegi kt atuk dia.. Sampai kt dpn atuk, tetiba dia tunduk & jln slow2 kt makcik2 dia..

"Kenapa tak up de way?"
"Atuk busuk!" Hahahahahaha.... tensen je atuk dia!!

Itu je yg aku ingat..

Hadif Daud

1... Kadang2 aku nyanyi lagu iklan "Cap Rambutan" pon dia leh tekekek2 gelak..
2... Suka isap jari.. Habis basah lencun sarung tgnnya.. Skang aku da xpakaikan sarung tgn, takut dia isap koto2 kt sarung tgn tu.. Kdg2 sampai itam sarung tangannya.. Kt rumah pengasuh pon, Kak Nin x pakaikan sarung tgn.. Sibaik kukunya senang nak potong..
3... Bile xpakai sarung tgn, makin laju ler dia isap jari.. Slalunya dia get ready ibu jari... terus angkat masuk mulut.. Ada skali tu ibu jari masuk mulut, jari telunjuk masuk lobang idung.. Heheh kelako tul dibuatnya!!
4... Hari ni nak pegi injek imunisasi 2bln.. Huhu harap2 dia kuat.. Jgn ler demam ke nangis ke.. Risau tul!!
5... Da boleh tido sendiri dlm babycot.. Slalunya nak berbuai @pun tido kt sebelah aku/abg.. Senang la sket keja aku.. Tido mlm masuk dlm buai, kul 4pagi dia nyusu terus letak kt baby cot.. Bile dia merengek2, aku buat xtau je.. Lelama dia tetido sndiri.. Huh!! Katil 3org pon dah sempit.. Kalu berempat maunya aku tegolek tido atas lantai..
6... Suka main air liur.. Adoi, saje je dia buih2kan mulut dia.. pastu meleleh sampai ke leher.. Geram tul!!
7... Melalak nak puting.. bile bagi puting dia leh gelak2 lak.. Pastu ajak borak.. Bile penat borak, melalak lagi.. Bagi puting, nnti gelak balik.. Camtu je la.. penat tul nk melayan dia borak..
8... Haritu tiarapkan dia, pastu dia leh gerak ke dpn lak.. Hehehe cepat tul!! Kalu dia penat, dia main pusing je bdn nak terlentang .. Kdg2 sampai terkuar dr tilam.. Huhu kan da sakit!!

Ok tu je kot!!

Read more...

Besarnya gelak!!

 Friday, August 21, 2009

Huhuhu Hadif Daud dah berumur 2 bln.. cam skejap je...



Read more...

Hamzah Iqbal Yang Baekk

Haritu aku rotan Hamzah Iqbal sbb dia sesker ati bukak pintu sliding.. Dah la langsir kt rumah tu singkat, aku lak tgh nyusukan Hadif.. Bile dia da bukak pintu tu, nnti dia selak langsir & menjerit2... Sibaik ade grill.. Aku rotan pon xdek la teruk sgt, tak sakit pon.. cuma dia je yg beria2 nangih cam kena rotan dgn batang penyapu jek!!

Masa dia nangis tu.. Dia ada la bebel!!.. "Ibu.. sakit la... haa... satu uwa tiga pat ima nam tujuh.. haaaaa!!" Hahahahah nak tegelak aku.. ape kene ngena sakit dgn mengira?? Siap kira guna jari lagi hahahah... pastu cam biasa la.. "Ibu.. abg tak baekk!"... tau je ayat tu leh cairkan ati aku..

Pastu mlm td ayahnya gi opis kejap.. Aku lak tgh sibuk borak2 dgn Hadif.. Budak ni dah pandai borak mula la ngarok kalu xdek sape nak layan dia.. Abgnya ilang masuk bilik.. Aku dah agak dah mesti dia buat sumting.. Aku diamkan je.. Tak lama pastu dia dtg..

"Ibu.. abg nak keta.. nak keta vios!" konfem dia nak RC Honda Accord ayahnya..
"Nanti.. mintak dgn ayah.. tunggu ayah balik dulu!"
"Huwaa.!!!!........ nak ketaa... nak keta buuu!" mula memberontak hentak2 kaki
"Tunggu ayah balik, tu keta ayah.. Ayah balik nnti mintak la dengan ayah!"
Lari masuk bilik..

Tak lama pastu dia dtg lagi..
"Buuu.. nak keta buu!"
"Tunggu ayah balik!"
"Tunggu ayah balik eh bu?"
"Yee!!"
"Saaaayang ibu!" Terus peluk aku.. Pelik gak aku.. Budak ni paham ke tak? Ke dia ingat aku bagi dia main keta tu? Dia dah lari masuk bilik semula..

Pastu dia bawak kuar semua patung2 dia & bagi aku..
"Ni ibu punya.. Ni Hadif punya!"
"Ibu tanak ni la.. Hadif tak pandai main patung lagi!!"
Makin byk mainan dia kuarkan.. Pastu lari masuk bilik lagi..

Diam2 aku follow blakang dia.. perghh!!
Rupa-rupanya dia dah koyakkan kotak keta tu... Side mirror pon dah patah.. Huhuh menjawab ler dgn ayah ko nanti!!

Cam biasa la ayah dia balik konfem ler havoc satu rumah.. Dah ler rumah bersepah dgn patung2 & mainan dia.. Keta ksygn lak dah takdek rumah, togel je takdek kotak!! Huhu.. bukan tu yg aku nak cite kt sini.. Aku nak cite yg si kecik ni dah pandai nak amik ati org.. Siap peluk bagai, bagi patung.. Mmg terus jd baik la.. Sejuk ati tgk.. Rupanya dia nak cover kotak yg dah dikoyak tu huhu.. Hamzah.. Hamzah...!!

Read more...

BF & FM..

 Tuesday, August 18, 2009

Bile baca enty BF = FM kt blog Kak Pnut.. Mula la aku nak buat entry pasal ni gak..

Time Hamzah Iqbal dulu, aku sempat BFkan dia sampai umo 3bln je.. Pastu dia sendiri yg tanak.. Letak je mulut kt puting, mula la gelak tak hengat dunia.. Apetah yg kelako sgt tak tau ler aku.. tp gitu ler, time nak nyusu je gelak2.. Aku perah kt botol pon tanak.. Endingnya bagi FM jek.. Masa tu kalu pump pon x sampai 1oz, better la nyusukan terus.. Sbb tu aku supply FM kt pengasuh dia.. Bila balik rumah baru BF..

Lagipun masa tu aku dpt FM free bertin2 dari bibik aku (bibik tu makcik tau, bukan pembantu rumah).. Bibik ni keja kt spital, so byk la susu promotion yg dorg dpt.. Drpd biar sampai expired, dia bagi la kt aku.. Brand jgn cite la, dr yg cikai sampai yg rega mahal giler.. Merasa la Hamzah suma susu2 tu.. Bile bibik stop supply susu, aku lak dpt offer beli susu Bebelac tin kecik sedozen dgn harga stengah dozen.. sape yg tanak kan?? Siap dpt hadiah beg la, tupperware la.. Masa tu aku kije kt Pediatrik, Klinik budak2 so supplier pon amik kesempatan la kan buat offer.. Mmg dtg terus dr kilang.. Bayangkan ler tekedek2 aku hangkut FM tu 12 tin dari klinik sampai ke parking keta.. Kejung skejap tgn aku.. Masa tu bawah katil aku penuh susu je sbb da xdek space nak letak dah..

Mmg murah la rezeki Hamzah, diapers Huggies pulls-up pon dpt free dr bibik.. Rega Pampers Comfort pon x sampai RM30 x mcm skang nih..

Tp Hadif skang ni, kunun2nya aku nak BF la sampai dia puas.. xkisah la dpt sthn pon xpe.. Time cuti bersalin ni aku terpaksa anto Hadif rumah pengasuh sbb nak kemas rumah.. Stendet la org baru pindah kan, rumah still berabuk & bersepah.. Bayangkan la kitorg pindah dlm masa sehari je.. Pagi basuh rumah, ptgnya masuk barang.. Aku praktis la time pagi tu aku perah susu & bagi Kak Nin.. Bukan sikit, skali perah je sampai 7-8oz.. Aku prefer perah sndiri better dr pump sbb tu dpt byk.. Hari pertama tu Kak Nin kata la dia bagi Hadif BF, skali minum terus 3oz, pastu terus tido.. Mmg senang jaga dia.. Bile BF abis baru dia bagi FM.. Kalu FM dia bg 2oz je tp kena kerap.. Kembang skejap idung aku.. Lagi bekobar2 aku nak BF kan dia..

Esoknya aku bagi Kak Nin susu yg aku dah perah tengahari smlmnya & masuk dlm freezer (time Hadif takde).. Ptg tu aku amik Hadif, Kak Nin kata Hadif asik kembung.. Mula2 dia bagi gak BF, bile tgk perut dia dah kembung sgt & melalak je, dia tuko bagi FM lak.. Tepaksa dia buang BF tu sbb takut kembung lagi..

Esoknya aku sembelit (biasa la org bersalin normal ni, mesti ada masalah ni).. Aku mkn ubat lawas berak, time tu aku x BFkan dia sbb takut dia cirit birit.. Tepaksa la aku perah susu & buang.. Time tu dpt sampai 10oz, rugi sungguh!!

Pastu selang 2-3 ari baru aku Bfkan dia semula.. Kak Nin still kata Hadif kembung.. Endingnya aku x perah susu lagi.. Kt rumah pengasuh da fully FM.. Bile aku kt rumah je aku BFkan dia.. Itupun kena jaga2 takut dia kembung.. Minyak telon & Gripwater mmg sentiasa ada.. Susu pon makin kurang xmcm dulu tp oklah, Hadif still kenyang minum susu nih.. Wpun dia minum campur BF & FM, aku harap kekal la sampai umo dia sthn.. Senang kalu gi memana xyah bwk FM.. Shopping Complex skang ni pon ada bilik nyusu so xla nyusahkan aku.. Aku paling suka bila lepas nyusu tu, nnti Hadif pandang muka aku, start la mulut dia tekumat-kamit nak becakap.. Huhu.. rindunya!!!

Read more...

Perkembangan Hamzah Iqbal

1. Mlm td satu famili tgk cite Ramen Girl.. Pastu Hamzah Iqbal kena rotan sbb kulur kilir lalu kt kepala adik dia, takut je dia jatuh terhempap Hadif Daud.. Dah kena rotan konfem la duk diam2 kan & sambil tahan nangis..

Time tu kt tv ada la tunjuk si cikgu ramen ni translate perkataan dr bahasa jepun ke English kt si Abby.. perkataan 'successor'..

"Apa maksud sakseser tu buu?" Tanya Hamzah Iqbal perlahan je kt sbelah ayah dia.. Tekejut gak ayah dia sbb tgh sentap2 tu leh pulak dia pick up ayat kt tv.. Dah la soklan dia tu x pelat langsung!! Cam org dewasa je yg tanya.. Tegelak kitorg laki bini.. Terus ler si kecik tu tak tersentap lagi..

2. Kak Nin (pengasuh) kata Hamzah Iqbal dgn si Dini (Kwn dia kt situ) main masak2.. Si Hamzah Iqbal panggil si Dini tu 'Ayang' & dia bahasakan diri dia 'Abang'.. Adoyaii mesti tiru gaya kitorg laki bini kt rumah.. Adehh!!

3. Hamzah Iqbal suka pegang tangan Hadif Daud kuat2.. Aku slalu kata "Jgn pegang, tengok je!".. Sekarang ni kalu ada org pegang barang2 dia, suma dia kata "Jgn pegang, tengok je!" Pergh kuat betul pengaruh mak bapak ek??

4. Kadang2 bile duk diam, nanti dia nyanyi "Sayang sayang sayang.. aku aku punya!!" Ala.. lagu Aliff OIAM tuu...

5. Bile ayah dia bukak CD lagu budak2.. feberet dia lagu Happy Birthday dgn Old McDonald had a farm.. nnti dia nyanyi.. "ol meknonel hed a han.. iyaiyaooo!!".. Hahaha sampai skang kalu aku nyanyi pon aku dah terikut stail Hamzah Iqbal.. 'had a farm' bertukar jd 'hed a han!'..

6. Diam2 nnti dia tanya kitorg laki bini.. "Ayahh!!".. ayahnya yg bz pon benti la buat keja layan anak.. "yee, ada ape?"... "Ayah tau tak ade bulan??" Bulan?? Ape kes tetiba tanya pasal bulan ni??? Mmg itu la soklannya tiap2 masa.. Kadang2 sejam sampai 5x dia tanya.. Lelama baran la jugak dibuatnya..

7. Bile kita lak soal dia..
"Hamzah"
"Ye ayah!"
"Hamzah tau tak ade bulan"
"Tau.. Ala.. tengok je!".. sambil buat muka slambe..
Perghh... bagus punya jwpn...

8. Aku lak soal
"Hamzah!!"
"Ye ibu..!"
"Hamzah tau tak ade bintang!"
"tau.. dekat je!!" Ai bagusnya jwpn..
"Hamzah tau tak ada matahari?"
"Ala ibu ni.. jgn la songket-songket!"Hahaha sampai skang aku xtau maksud songket2 tu..

9. Skang dah advance.. soklannya sentiasa bertukar "Tau tak ada otromen".. "Tau tak ade resakse?".. adeh segala yg dia nampak nnti dia tanya.. Kadang2 aku jwb la betul2.. kadang2 aku jwb "Tau.. tengok je!" Hahah..

10. Ayahnya bergurau dgn aku dlm keta.. Tah cemana aku ckp la "Shut up!" (sambil gelak2 la kan).... Tak sampai sminit, Hamzah Iqbal suh aku lak 'shut up'.. Hampeh tul!! Sbb tu ayah dia panggil dia 'Burung Kakak Tua'..

11. Kalau dia kacau aku tgh buat keje, aku panggil la ayahnya.. nnti dia suh aku diam.. "shhh.. shh.. diam.. diam.. jgn bgtau ayah.. jgn bising!" Hahaha.. pandai tul budak nih.. Dan2 tu dia cakap berbisik2..

12. Paling aku sayu skali bile lepas kena rotan, (kadang2 aku pegang je rotan tu kasi takut).. nnti dia nangis & kata "Abg tak baik bu.. Abg tak baik!".. huhu mula la aku jd sayu.. Nanti aku ckp la.. "Tak, abg budak baik!!.. Abg notti je, abg tanak dgr ckp ibu!".. "Tak bu.. abg tak baik!".. Huhu kadang2 dgn aku2 skali nangis ehehe..

13. Paling klakar bile dia nmpk aku pegang rotan, dia cepat2 ckp "ibu baik kan?? ibu baik kan?".. pandai ler nak amik ati aku.. aku jwb ler "Tak la.. ibu garang!!".. Terus dia duk main bebaik.. Sambil mata jeling2 tgk aku pegang lagi tak rotan tu..

14. Petang Sabtu aritu, aku paksa 2bradik ni tido.. Dah kenyang mkn & minum susu tp payah beno nak tido.. Dah ler aku pon pala tingtong x cukup tido.. "Dah2 gi tido, ibu nak tutup tv!! Nanti dah bangun baru tgk tv balik!".. Dgn tak relanya Hamzah Iqbal pon tido sambil nangis2.. Lepas dah tido 2jam, tetiba dia bangun bediri tehoyong-hayang dpn tv sambil tangan tunjuk tv "Dah.. gi tido!! Tutup tibi kang!! Tutup tv!! Haa pegi tido!" Pergh ngigau anak aku ni.. Sbijik ikut gaya aku.. Sabo jela.. Terus dia sambung tido balik..

15. Aku suspek Hamzah Iqbal berak, aku pon tanya la dia.. "Hamzah berak eh?".. dia sengih2.. Slalunya kalu berak camtu la stailnya.. Aku paksa dia gi toilet.. Aku tak intai pon pampers dia takut dia berak cair, aku terus je bukak.. Tgk2 ada bekas kencing je.. "Hamzah tak beyak bu!! Hamzah kencing jee!" sambil sengih2.. Huhu.. sabo jela.. Dah bukak pampers baru nak ckp..

16. Ada cite kelako masa aku pantang kt KL aritu.. Kunun2 neneknya nak ajar Hamzah takyah pakai pampers.. Tiap minit nenek dia tanya nak kencing ke tak.. Dlm 5-10min nenek dia bwk gi toilet.. tp tak kencing gak.. Bile aku tgk dia cam tekepit2, aku bgtau nenek dia & cepat2 nenek dia bwk gi toilet.. Bile nenek dia tanya dah ke belum dia jwb "Hamzah dah beyakk!" Sambil tunjuk air kencing dia.. Huhu berak dgn kencing pon xtau beza lagi.. Bejaya la nenek dia ngajo cucu gi toilet..

Time nenek dia nak gi jemur baju, tetiba...."Ape nih?" Hahahah.. bantai gelak xingat dunia dibuatnya.. Rupanya nenek dia tepijak taik cucu kesayangannya yg jatuh sketul dr seluar Hamzah.. Sblum tu mmg Hamzah & Mialila (cousin dia) main lompat2 kt beranda rumah.. Heheh tak sangka lak lancar je taik dia keluar.. Hihihi.. Skali cucu dgn nenek, dua2 tepijak taik.. Cam robot neneknya gi toilet cuci kaki.. Hahahah mmg lawak la.. Aku cite dgn abg dlm tepon pon da tegelak tekekeh2..

Spatutnya umo dia camni mmg la xyah pakai pampers lagi.. Tapi disebabkan ada baby, barang2 byk x kemas lagi & x menang tangan dibuatnya, sbb tu ler xajo lagi dia.. Kak Nin mmg ajo sket2.. Tp dia pon ada komitmen gak nk jaga bdk2 lain.. Nnti la, ada masa nnti.. bile rumah tu dah bersih sket & Hadif dah bleh ditinggal2kan.. aku ajo la dia sket2..

Itu je la kot.. Aku pon dah xlarat nak taip lagi.. Boring ni bile da start naik keje.. Rasa rindu lak dgn katil kt rumah tu .. Huhu.. Bye..

Read more...

Hamzah Iqbal

 Thursday, August 13, 2009

Dlm kul 8 mlm camtu, Hamzah Iqbal kena rotan kat kaki dgn aku sbb baling patung kt muka Hadif Daud.. Pastu dia kulur kilir amik mainan slamba pijak tilam Hadif.. Baran ler aku.. Tp aku rotan pon dia nangis skejap je.. Tak sakit kot sbb rotan gitu2 je.. Gile ape nak swing rotan tu tinggi2.. Aku pon tanak la sampai anak aku cedera..

"Bu, nak acekelem bu!!"

"Sabo la.. tunggu ayah balik nnti mkn dgn ayah".. ayahnya gi ngajo kt Rumah Anak Yatim.. Sbenonya saja buat alasan cmtu.. Harap2 dia tido dulu sblum ayah dia balik..

"Sabo ye bu?? Abg sabo?"

"Yee.. yee.. sabo!!"

Pastu aku tgk dia da tegolek tido atas sofa.. Lega.. Aku pon layan la Hadif Daud.. Tah cemana dlm stengah jam lepas dia tido tetiba dia bangun melalak.. Panik aku.. Skejap nonggeng, kejap telentang.. Sakit.. Sakit.. aku tanya sakit ape dia ckp tanak.. tanak.. Takut gak aku pegang tempat yg sakit ke?? Ke sbb aku rotan tadi???

Aku pujuk2 la tanya sakit perut ke? Dia kata sakit! Aku letak la minyak telon.. Minyak ni je yg dia nak, minyak lain mmg dia meraung.. Pastu melalak kata sakit lagi.. Aku urut badan & kaki dia.. Slalunya kalu byk melompat mmg sakit ler urat2 kaki.. Kali ni lagi dia kuat meraung!! Air mata & hingus da meleleh.. Pastu dia mula cam susah nak benapas.. Lagi ler kuat meraungnya.. Aku da gabra.. Ah sudah!! Sesak2 napas ni aku takut gak sbb skang kan musim H1N1.. Takut gak kalu ada simptom2 gitu sbb kt BP ni pon ada kes kematian... Aku urut2 dada dia.. Aku panggil dia suh peluk aku.. Dgn dada kembang2 sbb tarik napas, dia peluk aku.. Aku dodoi dia sambil air mata aku pon dah penuh dah nih.. Tinggal nak meleleh je..

"Abg jgn la camni.. Takut ibu!! Abg bgtau la ibu abg sakit kt mana?? Camne ibu nak tolong!"
"Sakit bu!" huhu lagi ler aku sedih..

Tetiba!!

"Abg nak acekelem..." Terus benti nangis.. Ape kess????
"Ape?"
"Nak acekelem bu!!"
"Kalu nak aiskrim abg jgn nangis ye.. Abg sakit tak?"
"Abg nak acekelem bu.. abg tak sakit!"

Erk.. bengang pon ada gak.. nak gelak pon ade gak.. Dah ler sblum tu beria2 aku anto msg kt ayahnya suh balik awal.. Tepaksa anto msg skali lagi bgtau Hamzah Iqbal tak pape, takut ayahnya bawak keta cam kt Sepang..

Aku tgk dia da ok, aku pon bg ler aiskrim paddlepop yg dlm cawan kecik tu.. Salah aku gak sbb sblum ni aku bgtau dia sehari sekali je mkn aiskrim.. So time tu mmg dia x mkn aiskrim lagi.. Tu yg dia nak jugak.. Slalunya dia mkn aiskrim, sampai kalu aiskrim jatuh ke lantai pon dia jilat (kalu aku xnmpk la, kalu aku nmpk mmg dia takut.. takut kena rotan).. Cawan tu pon naik hancur dia jilat.. Tp mlm tu dia mkn, abis je dia terus bagi kt aku suh buang.. Aku lap tangan & mulut dia, terus dia duduk tgk tv.. Mmg tak meragam cam tadi..

Aduii lega tul!! Budak ni mmg la.. Dalam masa 5 minit dia leh cemaskan kita, dlm masa 5 minit gak dia leh buat kita ketawa.. Dlm hati bersyukur sesangatnya.. Lepas ni da xnk beli aiskrim lagi.. Sampai termimpi2 dibuatnya.. Huhuhu..Hamzah.. Hamzahh..

Read more...

Hadif Daud

Read more...

Meh nengok gambo

 Wednesday, August 12, 2009

Meh nengok gambo 2 bradik nih..


Bulat tak saya???


Rocker baru hehe.. kaler pink.. Sibaik da sampai umah baru pasan.. kalu tak mesti abg xjd beli heheh... Senang kalu nak buat keja.. Letak Hadif Daud dlm ni, pepandai ler bawak diri.. Tgk ler ayahnya letak pass keja kt baju Hadif..


Sebab tu nak beli katil tuk Hamzah Iqbal.. tgk la tu gaya dia tido.. Sket sebanyak mesti nak kena sentuh org.. Sentuh adik dia pon jadi laa...


Kena jaga adik.. Mulut Hadif senget2 sibuk nak becakap..


Sayang adik.. Sayang abang..


Kalu da ngantuk sgt, letak je memana... konfem nyenyak.. Tp sbijik cam ayah & abg dia.. Dpt tido 5min pon jd la.. charge bateri.. pastu aktif balik..


Nampak kebulatan Hadif Daud..


Ok meh nengok gambo Hamzah Iqbal pulak.. Skang ni pantang nmpk amik gambo adiknya, mesti dia nak menyelit gak.. Kalu tak dia nak amik gambo sndiri.. Lagi haru..


Amik gambo sndiri?? Tak la, sebok nak suh kamera stand still.. ngade..


Dengan mainannya.. Stiap kali buat bentuk baru mesti nak suh amik gambo.. Ada je kreativiti dia




Gambo comot makan aiskrim.. Rambut pon tak sempat sikat dah nak acekelem!!~

Read more...

Video Budak Ngantuk..

 Monday, August 3, 2009

Suka tgk video ni.. Saat-saat Hadif Daud nak carik feel nak tido.. Sweet!!.. Berat dia skang dah 4.9kg.. Wow, skejap je dah rasa lenguh dukung dia.. Bile laa rambut tgh dia nak tumbuh lebat hehehe..

Time pantang mmg Hadif Daud sungguh buat perangai.. Kadang2 sampai aku nangis sbb tak tau nak buat ape.. Ngantuk satu hal, panik satu hal.. Ditambah pulak dgn Hamzah Iqbal yg kadang2 melalak tgh mlm.. Beh tu siang asik bergelak sakan je, mlm ngigau ler..

Tp Alhamdulillah, habis pantang ni senang jaga dia.. Kadang2 dia nak gak kalu letak je kt bawah.. tp kena main2 la dgn dia.. Lagi2 kalu breastfeed dia, mesti lepas tu dia tido.. kang bangun nak susu lagi, lepas susu tido.. Adeh aku yg terover risau.. Kalu nak gi memana, bawak je bakul dr babycot dia letak dlm keta.. Slalu dia tido dlm keta.. Aku dah terpaksa membiasakan Hadif Daud dgn puting sbb dia suka ngempeng (betul ke ayat jawa nih? Hehehe).. maksudnya suka kulum puting.. Pantang puting aku tercabut je melalak.. Kadang2 sampai tersedak susu.. Ish sian dia.. Tu yg tepaksa bagi puting.. So far kalu puting tercabut time dia tido, dia menten lagi.. Dulu2 mmg dia melalak, rasa nak selotep je puting tu kt mulut dia.. Hadif Daud pon dah tido dlm buai, start dr pantang uma mak.. Ye la, kalu tido bawah tak sepasal Hamzah Iqbal terpijak.. Lagipun lena jugak la dia tido dlm buai.. Paling lama dia tido 3jam.. Ok la tuh.. Dok dlm stroller pn ok je, tp kena pastikan dia kenyang la.. Stroller kena ngadap luar, sbb kalu dia tgk aku je.. mau dia melalak keboringan.. Kalu dia tgk org lalu lalang, agaknya dia terhibur kot.. Tu yg tenang jek..

Kalu nak tidokan Hadif Daud atas tilam, aku kena peluk dia.. Bile dah rasa secure, baru dia tido.. Tp disebabkan katil kitorg xmuat tido 4 org hehehe, mlm2 Hadif Daud kena la tido buai.. Kang kul 4pagi dia bgn, lepas nyusu aku letak dia kt babycot lak.. Tgk keadaan la, kdg2 dia nak, kadang2 masuk buai balik.. Bayangkan la, dah la ngantuk kena bgn pagi, badan lak sakit2 kena kungfu dgn Hamzah Iqbal, budak ni tak padan kecik.. tido buas.. Kadang2 bangun pagi kepala dia kt bontot aku.. Adoi!! Kadang2 kaki dia sepak muka aku.. Kena bersabar je la.. Kalu tak sabar, aku suh je ayah dia tuko tempat tido dgn dia.. Biar ayah dia sorg je yg kena huhu..

Start 1 Ogos aritu, Hadif Daud terpaksa anto kt rumah pengasuh wpun aku blom start keja.. Ye la, camne aku nak kemas rumah & layan dia.. kang dgn abuk2 lagi.. Sian dia.. Mula2 aku bekalkan dgn susu badan.. Tp disebabkan sekarang aku sembelit & amik ubat lawas, x dpt la perah susu tuk dia.. Mlm td aku try nyusukan dia, endingnya dia sakit perut & kembung.. lahai siannya.. Susu aku mmg banyak, sampai bengkak & bocor dibuatnya.. Tp nk buat camne.. membazir gitu je la.. Adoi!! Sayang ek?? Takleh bayangkan nnti masuk keja camne.. Kt mana aku nak perah susu ek?? Tempat aku takdek bilik semayang sbb dekat dgn masjid.. Kt masjid lak kalu ada student, suma student parking (tido) ramai2 kt dlm masjid.. Kat pantry lak kadang2 ada meeting sampai lunch hour.. Takpun bdk lelaki tido kt situ.. Adeh.. Nak balik rumah lak, sian kt abg takut dia ada keja..

Abg cadang suh aku drive sndiri nnti.. Pagi & ptg aku anto & jemput dorg kt uma pengasuh & balik uma sndiri.. So tak kisah la aku nak balik awal ke, ot ke, nak shopping ke.. Sbb abg kata skang jadual dia tak menentu.. Time aku ajak balik tu la dia tgh ada keja.. Dia kata nak bli beskal & naik beskal je gi keja.. Kalu dengo mmg la tak praktikal hehe.. Aku mula2 dengo pn nak tegelak.. Tp disebabkan pintu belakang U dah bukak, so praktikal la jugak alasan abg.. Sbb rumah baru aku skang ni mmg dekat dgn pintu belakang U.. Mula2 cam tanak la, dah lama xdrive jd takut lak.. Tp bile pikir2 balik leh gi soping dgn mmber2 aku, rasa cam nak lak heheh..

Nnti la aku try tanya abui.. Mana tau kalu laki dia leh drop dia kt rumah aku.. Leh la dia teman aku gi anto bdk2 ni & gi opis hehehe... dia pon anto soping gak.. Masa mula2 aku drive dulu, rajin gak kitorg lari time lunch hour gi soping hahahhaa... Insya Allah..

Ok da lapo.. Dr td nak masak megi tp tak masak2 gak.. Bubbye..

Read more...

Abis pantang & Rumah Baru

.
Gambar terbaru Hamzah Iqbal & Hadif daud yg dah berusia sebulan... Aku suka gambo ni & jd wallpaper hp aku.. Tgk la mulut & pipi 2 bradik ni.. Same jeee..

Dah lama aku tak update kan?? Bukan pe.. sblum ni aku pantang kt Kg, pastu kat umah mak kt KL.. pstu balik umah sewa lak.. Hahahah sampai 3 tempat aku pantang.. Merasa laa.. Sakit perit pedih suka duka.. tawa nangis hehe.. aku je yg tau!!

Pastu baru bape ari abis pantang, kena masuk rumah baru lak.. Alahai nak tanak kena la ngemas kan?? Takkan nak goyang bontot lak?? Heheh.. so ada la angkat barang2 berat sket.. Endingnya sendiri tanggung la.. Sakit segala-galanya.. ditambah pulak dgn sembelit.. adoi!!~ Seksaaa wehh!! Sape yg penah merasa bersalin tau lerr camne sakettnya!!

Kat bawah ni ada gambo rumah sebelum & selepas masuk barang2.. Tgk la ye kalu tak boring!! Gambo Hamzah Iqbal & Hadif Daud nnti aku upload lenkali bile free.. Line 3G clear kt sini weh hehe.. Cuma laptop je tak free :P..


Tgh test Celcom Broadband ok ke tak..


Kalu dah buat peace tu maknanya line clear la tuu..


Test amik gambo bulat!! Masa ni rasa nak pengsan sbb baru bersihkan rumah..


Ni ruang tamu.. Brg tak banyak, langsir pon takdek lagi.. Sofa pon ada sketul & satu lagi kusi Ikea.. Tgk la, jam pn letak kt pasu je heehehe..

.
Blakang tu tempat aku mengupdate blog skang nih.. Kunun2 nak buat ruang belaja/menjahit/ngadap komputer... kunun la.. Meja lom beli lagi..Kusi pon kusi makan je.. Dinding pn kosong..


Gambo laman rumah.. Segan nak amik dr dpn sbb pakai suar pendek hehehe.. Kawasan ni mmg sunyi.. rasanya yg bising pon famili aku je hahaha...


Ni pandangan dari dapo.. Bilik dpn tu bilik utama.. Bilik dah siap kemas, ye la beh tu nak tido mana kan?? Dlm bilik pn takdek langsir, sangkut langsir lama dgn penyepit baju je haaha... Kanan tu nak ke ruang tamu & bilik kiri tu bilik air.. Pintu pn problem sabo je la.. Takpe slow2 dulu.. Nnti lelama jd mahligai ler rumah ni hahah.. Rumahku sorgaku!!



kt dapo, dinding sbelah bilik air.. Letak barang2 letrik.. Ini pon skejap je kot..


Dapo.. Baru kemas gitu2 je sbb xtau nak letak brg2 camne.. Blakang tu ada ruang lagi, owner lama dah tambak dinding suma dgn zink.. spatutnya bleh buat tempat masak kt blakang tu tp aku xnak sbb banyak cicak.. Eii gemok2.. Aku pon tak sanggup nak pegi kuar situ.. Jemur baju kecik2 je la blakang pintu tu heehe...


Tempat masak kt ujung tuuu.. Buat sementara la.. Ada rezeki nak buat kitchen kabinet.. Pinjam duit leh? Heheehehe..


Bilik no 3, penuh dgn kotak2 tak kemas lagi.. Yg kotak2 dlm gambo ni suma mainan abg.. Tak tau nak letak mana.. Jd stor kot sementara nih.. Bidai buluh tu hadiah dari famili aku sempena besdei aku yg dah terlepas.. Huhu letak sementara je nih, nak masuk dlm gambo..

Itu je la nak update.. perut da lapo nih.. Barang dapo pon x bli lagi.. Sibaik ada stok megi goreng.. Tgh tunggu mamat astro dtg.. tak call2 lagi sabo je la.. Da la boring tiap2 mlm ngadap tv baru abg yg takbleh on.. Hahahah astro oo astro copek la dtg... Mlm2 pn rasa tak secure sbb takdek langsir sliding door, so org luar leh nmpk kitorg kt dlm.. Huhuhu xleh la pakai seksi2.. tak bestnyaaa :P...

Opss lupa nak bgtau.. aku stat keja 17hb nih.. So ada masa lagi nak rileks/kemas rumah.. Adoi penatnya!!

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP