Posts

Showing posts from August, 2009

Pergh!

Sungguh Skema Entry Saya Buat Hari Ini.

Sekian Terima Kasih..

Keletah 2 Beradik

Disebabkan tergelak sorg2 baca blog VP pasal keletah Nisa & An-Nur, saya pun nak buat entry pasal keletah budak2 ni kalu pegi shopping.

Smlm pegi Wellward beli Drummet Ayamas.. Masa kat cashier tu, si Hamzah main la tepon mainan yg da gula2 kt dpn cashier tu. Saya plak tengah sibuk2 dukung Hadif. Mula2 slow je la saya tegur "Takmoh main tu abg, letak balik kt atas sana". Dia dengar. Lega hati saya. Lepas bayar tu, masa pusing nak keluar pintu, sekalinya Hamzah sambar seketul 'Coco Crunch' yang baeekk punya landing atas kaunter. Punya la saya jerit!! Eii, tah dari mana datangnya tah coco crunch tu. Mana tau ada org dah kunyah pastu ludah keluar ke. Dah 4 tahun atas kaunter tu ke. Cepat2 saya korek mulut Hamzah & buang coco crunch tu. Ayahnya pulak menonong tinggalkan kitorg 3 branak.

Agaknya bila tak nampak kitorg, ayahnya pun patah balik. Saya cite la pasal Hamzah Iqbal dengan coco crunch misterinya. Ayahnya mula naik angin. Abis sepanjang jln dia tarik tinga H…

Hikhik..

I da kurus u.. huhu sungguh bermaknaaa!! I likeee!!~...

Sblum tu.. sempena Ramadhan yg mulia ni.. saya nak tukar kata ganti diri dari 'aku' kepada 'saya'.. Huhu nampak sopan ek.. Baru saya perasan.. Ok start cite!!

Sebelum mengandung berat dalam 68-70kg gitu la.. Naik turun pun gitu gak nombornya.. Sebelum bersalin, berat naik sampai 78kg paling maksimum.. Ngam2 lepas bersalin, berat saya turun sikit jadi 69kg.. Masa tu frust lah jugak sebab macam x ada beza sebelum & selepas bersalin..

Masa pindah rumah baru, semangat sikit nak exercise, so tiap2 pagi lepas hantar Hamzah & Hadif ke rumah pengasuh, saya pulun buat aerobic dari youtube yg abang dah save untuk saya.. Mula2 memang susah sebab kena lompat sana sini, saya dah la tengah berpantang lagi.. Siap pakai baju sukan bagai, kasut sport lagi.. Lama2 kasut ntah ke mana sebab sakit kaki heheh.. Endingnya buat exercise yang gitu2 jek, carik balik dalam youtube aerobic untuk beginner, so exercise la saya sampai seja…

Perkembangan 2 Beradik

Hamzah Iqbal

1... Hari2 nyanyi.. "cap cap cap.. cap rambutan.. jeng jeng jeng!!".

2... Ikut mcm Upin Ipin.. "bangun!! tekekedet (bunyi sound effect kusi).. seeelamat pagi cikgu!!".. adoiii sound effect pon dia leh buat, dah mcm Police Academy la dia nih!!

3... Pagi td masa tgh BFkan Hadif, alarm tepon bunyi.. aku suruh la Hamzah amik..

"Abg Hamzah, amik tepon ibu tu!"
"Ayah mana bu?"
"Ayah mandi!"
"Nanti ehh, nanti ayah amikkan tepon ibu!"
Kurang asam tul!! Aku suh dia amik, dia suh aku tunggu ayah dia lak..

4... Ni cite pagi td gak..

"adoii.. sakit la bu.. ada nyamok!" sambil garuk betis dia..
"Tu ape tuu bu?" sambil tunjuk kt kertas Ridsect yg lipat2 tuk halau nyamuk tu..
"Itu ubat nak halau nyamuk!"
"Tuu nyamuk.. tuu.. haa.. nyamuk pegi situ!" Heheh ade ke dia suh nyamuk gi situ siap buat gaya lagi..

5... Ni dialog Hamzah Iqbal dgn makciknya kt kg..

"Tau tak ade bulan?" soal Hamzah dgn so…

Besarnya gelak!!

Image
Huhuhu Hadif Daud dah berumur 2 bln.. cam skejap je...



Hamzah Iqbal Yang Baekk

Haritu aku rotan Hamzah Iqbal sbb dia sesker ati bukak pintu sliding.. Dah la langsir kt rumah tu singkat, aku lak tgh nyusukan Hadif.. Bile dia da bukak pintu tu, nnti dia selak langsir & menjerit2... Sibaik ade grill.. Aku rotan pon xdek la teruk sgt, tak sakit pon.. cuma dia je yg beria2 nangih cam kena rotan dgn batang penyapu jek!!

Masa dia nangis tu.. Dia ada la bebel!!.. "Ibu.. sakit la... haa... satu uwa tiga pat ima nam tujuh.. haaaaa!!" Hahahahah nak tegelak aku.. ape kene ngena sakit dgn mengira?? Siap kira guna jari lagi hahahah... pastu cam biasa la.. "Ibu.. abg tak baekk!"... tau je ayat tu leh cairkan ati aku..

Pastu mlm td ayahnya gi opis kejap.. Aku lak tgh sibuk borak2 dgn Hadif.. Budak ni dah pandai borak mula la ngarok kalu xdek sape nak layan dia.. Abgnya ilang masuk bilik.. Aku dah agak dah mesti dia buat sumting.. Aku diamkan je.. Tak lama pastu dia dtg..

"Ibu.. abg nak keta.. nak keta vios!" konfem dia nak RC Honda Accord ayahnya.…

BF & FM..

Bile baca enty BF = FM kt blog Kak Pnut.. Mula la aku nak buat entry pasal ni gak..

Time Hamzah Iqbal dulu, aku sempat BFkan dia sampai umo 3bln je.. Pastu dia sendiri yg tanak.. Letak je mulut kt puting, mula la gelak tak hengat dunia.. Apetah yg kelako sgt tak tau ler aku.. tp gitu ler, time nak nyusu je gelak2.. Aku perah kt botol pon tanak.. Endingnya bagi FM jek.. Masa tu kalu pump pon x sampai 1oz, better la nyusukan terus.. Sbb tu aku supply FM kt pengasuh dia.. Bila balik rumah baru BF..

Lagipun masa tu aku dpt FM free bertin2 dari bibik aku (bibik tu makcik tau, bukan pembantu rumah).. Bibik ni keja kt spital, so byk la susu promotion yg dorg dpt.. Drpd biar sampai expired, dia bagi la kt aku.. Brand jgn cite la, dr yg cikai sampai yg rega mahal giler.. Merasa la Hamzah suma susu2 tu.. Bile bibik stop supply susu, aku lak dpt offer beli susu Bebelac tin kecik sedozen dgn harga stengah dozen.. sape yg tanak kan?? Siap dpt hadiah beg la, tupperware la.. Masa tu aku kije kt Pediat…

Perkembangan Hamzah Iqbal

1. Mlm td satu famili tgk cite Ramen Girl.. Pastu Hamzah Iqbal kena rotan sbb kulur kilir lalu kt kepala adik dia, takut je dia jatuh terhempap Hadif Daud.. Dah kena rotan konfem la duk diam2 kan & sambil tahan nangis..

Time tu kt tv ada la tunjuk si cikgu ramen ni translate perkataan dr bahasa jepun ke English kt si Abby.. perkataan 'successor'..

"Apa maksud sakseser tu buu?" Tanya Hamzah Iqbal perlahan je kt sbelah ayah dia.. Tekejut gak ayah dia sbb tgh sentap2 tu leh pulak dia pick up ayat kt tv.. Dah la soklan dia tu x pelat langsung!! Cam org dewasa je yg tanya.. Tegelak kitorg laki bini.. Terus ler si kecik tu tak tersentap lagi..

2. Kak Nin (pengasuh) kata Hamzah Iqbal dgn si Dini (Kwn dia kt situ) main masak2.. Si Hamzah Iqbal panggil si Dini tu 'Ayang' & dia bahasakan diri dia 'Abang'.. Adoyaii mesti tiru gaya kitorg laki bini kt rumah.. Adehh!!

3. Hamzah Iqbal suka pegang tangan Hadif Daud kuat2.. Aku slalu kata "Jgn pegang, te…

Hamzah Iqbal

Dlm kul 8 mlm camtu, Hamzah Iqbal kena rotan kat kaki dgn aku sbb baling patung kt muka Hadif Daud.. Pastu dia kulur kilir amik mainan slamba pijak tilam Hadif.. Baran ler aku.. Tp aku rotan pon dia nangis skejap je.. Tak sakit kot sbb rotan gitu2 je.. Gile ape nak swing rotan tu tinggi2.. Aku pon tanak la sampai anak aku cedera..

"Bu, nak acekelem bu!!"

"Sabo la.. tunggu ayah balik nnti mkn dgn ayah".. ayahnya gi ngajo kt Rumah Anak Yatim.. Sbenonya saja buat alasan cmtu.. Harap2 dia tido dulu sblum ayah dia balik..

"Sabo ye bu?? Abg sabo?"

"Yee.. yee.. sabo!!"

Pastu aku tgk dia da tegolek tido atas sofa.. Lega.. Aku pon layan la Hadif Daud.. Tah cemana dlm stengah jam lepas dia tido tetiba dia bangun melalak.. Panik aku.. Skejap nonggeng, kejap telentang.. Sakit.. Sakit.. aku tanya sakit ape dia ckp tanak.. tanak.. Takut gak aku pegang tempat yg sakit ke?? Ke sbb aku rotan tadi???

Aku pujuk2 la tanya sakit perut ke? Dia kata sakit! Aku letak la miny…

Hadif Daud

Image

Meh nengok gambo

Image
Meh nengok gambo 2 bradik nih..


Bulat tak saya???


Rocker baru hehe.. kaler pink.. Sibaik da sampai umah baru pasan.. kalu tak mesti abg xjd beli heheh... Senang kalu nak buat keja.. Letak Hadif Daud dlm ni, pepandai ler bawak diri.. Tgk ler ayahnya letak pass keja kt baju Hadif..


Sebab tu nak beli katil tuk Hamzah Iqbal.. tgk la tu gaya dia tido.. Sket sebanyak mesti nak kena sentuh org.. Sentuh adik dia pon jadi laa...


Kena jaga adik.. Mulut Hadif senget2 sibuk nak becakap..


Sayang adik.. Sayang abang..


Kalu da ngantuk sgt, letak je memana... konfem nyenyak.. Tp sbijik cam ayah & abg dia.. Dpt tido 5min pon jd la.. charge bateri.. pastu aktif balik..


Nampak kebulatan Hadif Daud..


Ok meh nengok gambo Hamzah Iqbal pulak.. Skang ni pantang nmpk amik gambo adiknya, mesti dia nak menyelit gak.. Kalu tak dia nak amik gambo sndiri.. Lagi haru..


Amik gambo sndiri?? Tak la, sebok nak suh kamera stand still.. ngade..


Dengan mainannya.. Stiap kali buat bentuk baru mesti nak suh amik gambo.. Ada je kr…

Video Budak Ngantuk..

Suka tgk video ni.. Saat-saat Hadif Daud nak carik feel nak tido.. Sweet!!.. Berat dia skang dah 4.9kg.. Wow, skejap je dah rasa lenguh dukung dia.. Bile laa rambut tgh dia nak tumbuh lebat hehehe..

Time pantang mmg Hadif Daud sungguh buat perangai.. Kadang2 sampai aku nangis sbb tak tau nak buat ape.. Ngantuk satu hal, panik satu hal.. Ditambah pulak dgn Hamzah Iqbal yg kadang2 melalak tgh mlm.. Beh tu siang asik bergelak sakan je, mlm ngigau ler..

Tp Alhamdulillah, habis pantang ni senang jaga dia.. Kadang2 dia nak gak kalu letak je kt bawah.. tp kena main2 la dgn dia.. Lagi2 kalu breastfeed dia, mesti lepas tu dia tido.. kang bangun nak susu lagi, lepas susu tido.. Adeh aku yg terover risau.. Kalu nak gi memana, bawak je bakul dr babycot dia letak dlm keta.. Slalu dia tido dlm keta.. Aku dah terpaksa membiasakan Hadif Daud dgn puting sbb dia suka ngempeng (betul ke ayat jawa nih? Hehehe).. maksudnya suka kulum puting.. Pantang puting aku tercabut je melalak.. Kadang2 sampai tersedak …

Abis pantang & Rumah Baru

Image
.
Gambar terbaru Hamzah Iqbal & Hadif daud yg dah berusia sebulan... Aku suka gambo ni & jd wallpaper hp aku.. Tgk la mulut & pipi 2 bradik ni.. Same jeee..

Dah lama aku tak update kan?? Bukan pe.. sblum ni aku pantang kt Kg, pastu kat umah mak kt KL.. pstu balik umah sewa lak.. Hahahah sampai 3 tempat aku pantang.. Merasa laa.. Sakit perit pedih suka duka.. tawa nangis hehe.. aku je yg tau!!

Pastu baru bape ari abis pantang, kena masuk rumah baru lak.. Alahai nak tanak kena la ngemas kan?? Takkan nak goyang bontot lak?? Heheh.. so ada la angkat barang2 berat sket.. Endingnya sendiri tanggung la.. Sakit segala-galanya.. ditambah pulak dgn sembelit.. adoi!!~ Seksaaa wehh!! Sape yg penah merasa bersalin tau lerr camne sakettnya!!

Kat bawah ni ada gambo rumah sebelum & selepas masuk barang2.. Tgk la ye kalu tak boring!! Gambo Hamzah Iqbal & Hadif Daud nnti aku upload lenkali bile free.. Line 3G clear kt sini weh hehe.. Cuma laptop je tak free :P..


Tgh test Celcom Broadband…