Powered by Blogger.

Perkembangan Hamzah Iqbal

 Tuesday, August 18, 2009

1. Mlm td satu famili tgk cite Ramen Girl.. Pastu Hamzah Iqbal kena rotan sbb kulur kilir lalu kt kepala adik dia, takut je dia jatuh terhempap Hadif Daud.. Dah kena rotan konfem la duk diam2 kan & sambil tahan nangis..

Time tu kt tv ada la tunjuk si cikgu ramen ni translate perkataan dr bahasa jepun ke English kt si Abby.. perkataan 'successor'..

"Apa maksud sakseser tu buu?" Tanya Hamzah Iqbal perlahan je kt sbelah ayah dia.. Tekejut gak ayah dia sbb tgh sentap2 tu leh pulak dia pick up ayat kt tv.. Dah la soklan dia tu x pelat langsung!! Cam org dewasa je yg tanya.. Tegelak kitorg laki bini.. Terus ler si kecik tu tak tersentap lagi..

2. Kak Nin (pengasuh) kata Hamzah Iqbal dgn si Dini (Kwn dia kt situ) main masak2.. Si Hamzah Iqbal panggil si Dini tu 'Ayang' & dia bahasakan diri dia 'Abang'.. Adoyaii mesti tiru gaya kitorg laki bini kt rumah.. Adehh!!

3. Hamzah Iqbal suka pegang tangan Hadif Daud kuat2.. Aku slalu kata "Jgn pegang, tengok je!".. Sekarang ni kalu ada org pegang barang2 dia, suma dia kata "Jgn pegang, tengok je!" Pergh kuat betul pengaruh mak bapak ek??

4. Kadang2 bile duk diam, nanti dia nyanyi "Sayang sayang sayang.. aku aku punya!!" Ala.. lagu Aliff OIAM tuu...

5. Bile ayah dia bukak CD lagu budak2.. feberet dia lagu Happy Birthday dgn Old McDonald had a farm.. nnti dia nyanyi.. "ol meknonel hed a han.. iyaiyaooo!!".. Hahaha sampai skang kalu aku nyanyi pon aku dah terikut stail Hamzah Iqbal.. 'had a farm' bertukar jd 'hed a han!'..

6. Diam2 nnti dia tanya kitorg laki bini.. "Ayahh!!".. ayahnya yg bz pon benti la buat keja layan anak.. "yee, ada ape?"... "Ayah tau tak ade bulan??" Bulan?? Ape kes tetiba tanya pasal bulan ni??? Mmg itu la soklannya tiap2 masa.. Kadang2 sejam sampai 5x dia tanya.. Lelama baran la jugak dibuatnya..

7. Bile kita lak soal dia..
"Hamzah"
"Ye ayah!"
"Hamzah tau tak ade bulan"
"Tau.. Ala.. tengok je!".. sambil buat muka slambe..
Perghh... bagus punya jwpn...

8. Aku lak soal
"Hamzah!!"
"Ye ibu..!"
"Hamzah tau tak ade bintang!"
"tau.. dekat je!!" Ai bagusnya jwpn..
"Hamzah tau tak ada matahari?"
"Ala ibu ni.. jgn la songket-songket!"Hahaha sampai skang aku xtau maksud songket2 tu..

9. Skang dah advance.. soklannya sentiasa bertukar "Tau tak ada otromen".. "Tau tak ade resakse?".. adeh segala yg dia nampak nnti dia tanya.. Kadang2 aku jwb la betul2.. kadang2 aku jwb "Tau.. tengok je!" Hahah..

10. Ayahnya bergurau dgn aku dlm keta.. Tah cemana aku ckp la "Shut up!" (sambil gelak2 la kan).... Tak sampai sminit, Hamzah Iqbal suh aku lak 'shut up'.. Hampeh tul!! Sbb tu ayah dia panggil dia 'Burung Kakak Tua'..

11. Kalau dia kacau aku tgh buat keje, aku panggil la ayahnya.. nnti dia suh aku diam.. "shhh.. shh.. diam.. diam.. jgn bgtau ayah.. jgn bising!" Hahaha.. pandai tul budak nih.. Dan2 tu dia cakap berbisik2..

12. Paling aku sayu skali bile lepas kena rotan, (kadang2 aku pegang je rotan tu kasi takut).. nnti dia nangis & kata "Abg tak baik bu.. Abg tak baik!".. huhu mula la aku jd sayu.. Nanti aku ckp la.. "Tak, abg budak baik!!.. Abg notti je, abg tanak dgr ckp ibu!".. "Tak bu.. abg tak baik!".. Huhu kadang2 dgn aku2 skali nangis ehehe..

13. Paling klakar bile dia nmpk aku pegang rotan, dia cepat2 ckp "ibu baik kan?? ibu baik kan?".. pandai ler nak amik ati aku.. aku jwb ler "Tak la.. ibu garang!!".. Terus dia duk main bebaik.. Sambil mata jeling2 tgk aku pegang lagi tak rotan tu..

14. Petang Sabtu aritu, aku paksa 2bradik ni tido.. Dah kenyang mkn & minum susu tp payah beno nak tido.. Dah ler aku pon pala tingtong x cukup tido.. "Dah2 gi tido, ibu nak tutup tv!! Nanti dah bangun baru tgk tv balik!".. Dgn tak relanya Hamzah Iqbal pon tido sambil nangis2.. Lepas dah tido 2jam, tetiba dia bangun bediri tehoyong-hayang dpn tv sambil tangan tunjuk tv "Dah.. gi tido!! Tutup tibi kang!! Tutup tv!! Haa pegi tido!" Pergh ngigau anak aku ni.. Sbijik ikut gaya aku.. Sabo jela.. Terus dia sambung tido balik..

15. Aku suspek Hamzah Iqbal berak, aku pon tanya la dia.. "Hamzah berak eh?".. dia sengih2.. Slalunya kalu berak camtu la stailnya.. Aku paksa dia gi toilet.. Aku tak intai pon pampers dia takut dia berak cair, aku terus je bukak.. Tgk2 ada bekas kencing je.. "Hamzah tak beyak bu!! Hamzah kencing jee!" sambil sengih2.. Huhu.. sabo jela.. Dah bukak pampers baru nak ckp..

16. Ada cite kelako masa aku pantang kt KL aritu.. Kunun2 neneknya nak ajar Hamzah takyah pakai pampers.. Tiap minit nenek dia tanya nak kencing ke tak.. Dlm 5-10min nenek dia bwk gi toilet.. tp tak kencing gak.. Bile aku tgk dia cam tekepit2, aku bgtau nenek dia & cepat2 nenek dia bwk gi toilet.. Bile nenek dia tanya dah ke belum dia jwb "Hamzah dah beyakk!" Sambil tunjuk air kencing dia.. Huhu berak dgn kencing pon xtau beza lagi.. Bejaya la nenek dia ngajo cucu gi toilet..

Time nenek dia nak gi jemur baju, tetiba...."Ape nih?" Hahahah.. bantai gelak xingat dunia dibuatnya.. Rupanya nenek dia tepijak taik cucu kesayangannya yg jatuh sketul dr seluar Hamzah.. Sblum tu mmg Hamzah & Mialila (cousin dia) main lompat2 kt beranda rumah.. Heheh tak sangka lak lancar je taik dia keluar.. Hihihi.. Skali cucu dgn nenek, dua2 tepijak taik.. Cam robot neneknya gi toilet cuci kaki.. Hahahah mmg lawak la.. Aku cite dgn abg dlm tepon pon da tegelak tekekeh2..

Spatutnya umo dia camni mmg la xyah pakai pampers lagi.. Tapi disebabkan ada baby, barang2 byk x kemas lagi & x menang tangan dibuatnya, sbb tu ler xajo lagi dia.. Kak Nin mmg ajo sket2.. Tp dia pon ada komitmen gak nk jaga bdk2 lain.. Nnti la, ada masa nnti.. bile rumah tu dah bersih sket & Hadif dah bleh ditinggal2kan.. aku ajo la dia sket2..

Itu je la kot.. Aku pon dah xlarat nak taip lagi.. Boring ni bile da start naik keje.. Rasa rindu lak dgn katil kt rumah tu .. Huhu.. Bye..

0 comments:

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP