Powered by Blogger.

Hobi baru

 Thursday, January 28, 2010

Disebabkan PC opis ada problem bile sign in blogger.com, so tepaksa la update dari laptop abg yg membuatkan saya sgtlah malas nak upload gambo sbb malas nak carik kabel.. so takyah tgk gambo, baca je la ek..

Kegersangan blog saya ini adalah disebabkan serangan penyakit 'shopping online' yang tiada hentinya menyebabkan saya terabai skejap blog kesayangan saya nih, ditambah pulak pc yang ngade2 taknak support blogger.com, yg membuatkan saya mcm org giler upload gambo tapi asik error jek..

Sepanjang2 kehilangan saya (bukannya ada yg mencarik pon), saya telah didedahkan dengan blog2 yang teramatlah kreatifnya dari segi seni kraf, seni jahitan dan segalanyalah tentang kemahiran. Oleh itu, ianya memberikan idea untuk menjadikan salah satunya hobi saya di masa lapang (oh lapangkah saya selama ini?).. antara yang menterujakan saya adalah (ade ke ayat menterujakan ni?).. membuat tudung.. baju kurung, membuat buttercup tote bag, membuat pencil case, membuat skirt A line, membuat dress kanak2... membuat purse & macam2 lagi..

Ade beberapa langkah yg saya dah amik untuk merealisasikan hobi saya ini.. salah satunya adalah dengan 'shopping online'.. hahaha kira step 'terbaeeekk' yang saye penah amik.. Antara yang telah saya beli secara online adalah :

- Kain japanese cotton.. 4meter RM5o ajorr.. sungguh cantek kainnya
- benang pelbagai jenis (yg ni pon bantai beli online, sungguh pemalas mak budak ini
- Kain lycra, jersey & cotton jersey dgn awning2 skali (bleh buat berbelas2 tudung)
- hanger tudung (yg ni pon bli online je.. hahah nampak sgt kepemalasan saya ni)..
- nota & cd belajar menjahit baju kurung (oh sungguh mudah rupanya - kalau tgk dr cdnya la.. buatnya blom lagi)..
- designer fabric untuk buat totebag/purse & dress.. (ni blom sampai lagi)
- butang pelbagai size & bentuk, velcro, bakrum, ribbons.. dah cemacam lagik..
- 10 kaler kain felt
- batting fiber
- dah lain2 yg da tak ingat

yang dibeli kt kedai :
- pembaris L
- pembaris panjang
- jarun emas
- elastic thread
- peniti
- gunting (sampai 5 gunting dah dibeli disebabkan asik tumpul jek)
- kain gam leher
- tapak kelim
- surih & kertas karbon
- kertas minyak untuk pola
- bobbins
- kain semeter RM7 (bli 4 meter dpt la RM25) utk percobaan pertama buat baju kurung hehe..
dan lain2 lagi..

yang dah berjaya dibuat :
- tudung, 1 da bagi mak, 1 da bagi ina, ade lagi 8lai da gunting tp lom jahit.. ade 1meter lagi lom potong.
- buttercup totebag yg direcycle guna kain sarung tilam hadif bercorak bear yg da kusam kalernye.. xpe ni kan percobaan pertama.. (sampai abg tanya betulke saya nak pakai beg ni, tak malu ke mcm budak2 sbb ade gambo bear? hahah.. jgn riso sayang.. i sarung je.. pedulik hape)
yang lain lom siap lagi..

So keja saya skang (selain keja hakiki), masuk blog2 kreatif ni & tgk tutorial yg dorg kasi.. Dorg ni mmg tak kedekut ilmu, siap bagi link website yg super nalla bnyk tutorial sampai rambang bijik mata..

Nanti ade masa saya link blog2 kretif ni ye.. thnks la sbb menanamkan sifat sayangkan mesin jahit SINGER mak saya yang saya rembat dari KL.. jasa korang tak terbalas..

TQ

Read more...

mencik!~

testing 1-2-3

nape pc aku takleh upload gambo.. huwaaa....!!~
mana entry aku tadi? nape tak masuk?

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP