Posts

Showing posts from February, 2010

Jom Jahit!!

Image
Akhirnya berani juga saya join Jom Jahit by TiniHani. Kiranya saya kena buat 2 task la sbb Januari punya task saya tertinggal hehe..

So dengan rasminya saya menggunakan cop rasmi Jom Jahit ni kat rumah saya.. Yiehhaa!! Go Goooo Jenab!!~ (Ohh rindu dgn nama ni)..


First dress saya yg tahapehapetah.. Mmg cincai abis.. Ni pon terkejar2 masa nak siapkan dress ni.. Si abg nak susu.. si adik terberak.. adehh.. Mmg lari 100m je dlm rumah.. Alangkah bagusnya kalu dapat kurus sesambil berlari ni heheheh..


Ni projek kedua saya.. Ni skirt yg saya beli RM5 kt The Store.. Baru la jugak tp apakan daya.. Bahaya rupanya pakai skirt kalu dok dgn anak lelaki ni hehe.. Asik main cak2 jek.. Sabo je la.. So inilah hasilnya..


Sbenonya bawah dress tu kembang tp sebab lom gosok lagi da amik gambo (kes tak sabo) terus ler nampak kuncup.. Rufflesnya pon leh attach lagi.. Ade atas meja jahit.. Sok da siap saya upload lagi ek.. Yg ni buat simple je.. So dress ni insyaAllah akan nunnn dipos ke KL untuk dipakai anak bu…

Tengok kain jom!!~

Image
Salam, jom nengok ape yg saya dapat semalam & minggu2 yg sudah..


Kain ni saya beli dari SweetPrettyPink.. Sbenarnya ada 8 lai tapi 2 lai da guna buat Baby Pouch (refer entry semalam).. Semuanya 1/2 meter tiap selai.. Yg kain dasar hitam tu saya nak jual kt Hasliena & yg pink sbelahnya tu saya nak jual kt Ina.. Sayang gak nak jual tapi mcm da banyak sgt heavy cotton saya nih.. Takpelah, bagi dorg task buat beg pulak heheheh.. Wah.. baru betul2 mcm cikgu..


Yang ni pulak baru sampai semalam.. saya beli dari Diesha.. Yg ni saya beli 4 lai je sebab setiap lai 1 meter..


Yg ni kain cotton/japanese cotton yg saya beli kt memacam tempat.. dari kiri saya beli kat E-Cotton.. no. 3 & 4 dari kiri saya beli kt Nilai 3.. Mahal tau.. 1 meter RM12, padahal corak yg sama saya leh dpt RM3 semeter je kt tempat saya.. Huhu tu la lenkali tanya dulu harga sebelum suh potong.. Yg ni saya beli 2 meter setiap satu.. & yg dasar pink tu dah ternoda sket sebab saya try buat dress tuk anak buah kesaya…

Cerita Terbaru!!

Image
Fabric yg diorder dari SweetPrettyPink dah pon selamat sampai.. Sayangnya parcel tu koyak masa sampai kt Pejabat Pos sini.. Sibaik staf Pejabat Pos tu dah siap2 tampal sticker kata dah koyak masa diterima.. Nak gak ngamuk, mana tau ade yg suka-suki je nak koyak parcel org.. Tapi mmg puas ati la bila tgk fabricnya.. rasa cam nak simpan & framekan je hehehe.. So nak tau ape yg saya buat dgn fabric SweePrettyPink nih?? Meh tgk gambo..


Ni gambo bahagian luar.. (Sblum dilipat)


Ni gambo selepas dilipat dua..


Ni gambo bahagian dalam..

Ape mende nih?? Ni ler baby pouch ye murid-murid.. Baby pouch ni saya dpt idea dari TiniHani. Thanks ye Hani.. Dah selamat pon dirasmikan oleh Muhammad Hadif Daud a.k.a MHD (Sori gambo xdek, xdek sape nak amik gambo saya dgn Hadif hehehe).. Mmg MHD diam je bila dok dlm ni.. Tp sayangnya saya lupa nak lebihkan 6" so terketat la sket.. maklum ler saya ni da tahap terlebih lemak, so abg la yg lebih menggunakan baby pouch ni dari saya.. Bayangkan nak buang sam…

Hadiah GiveAway & Workstation..

Image
Salam Satu Malaysia..... Meh tgk gambo..



Terima kasih pada Kak Azima yang sudi bagi saya tote bag ni.. mmg menjadi kegilaan budak2 opis ni.. hahah sonok tgk dorg jeles tau!! Beg ni saya terima tengahari semalam & sempat la bawak gi shopping.. boleh letak wallet yg panjang tu.. casing enpon.. kunci keta.. & cemacam lagi.. nmpk cam kecik tp tapaknya beso.. & bunga RE tu mmg membuatkan budak2 sini jeles sbb dorg ingat saya yg buat.. wekekek.. terus saya tunjuk blog kak Azima.. Tetiba cam tingin nak buat RE lak heheh.. Tima kasih ye kak.. Buku manik & dress A-Line telah pon selamat sampai di tangan saya & insyaAllah balik KL nanti saya nak amik ukuran anak buah tuk buat tutorial dress nih.. Huhu takdek anak pompuan, pinjamla anak org lain hehehe..


Ni mesin jahit singer yg dipinjam (dipinjam ok, pulangnya tak tentu lagi bile hehehe) dari mak saya.. Mula2 cam komplikated gak la nak guna menatang nih.. Akhirnya hasil tunjuk ajar mak melalui telefon (wah mcm duk obersi gitu)…

Bajuuu Baruuu Sayee..!~

Image
Ni gambo baju yg saya jahit sndiri.. tak perfect pada mata org.. tp perfect pada mata saya..
Tak dan basuh lagi saya da pakai arini hehehe.. tak sabo katanya.. Nak tunjuk kt anak murid.. wekekekek..

psst :.. ni haa anak murid2 ku.. baju senget benget cikgumu ini akhirnya siap juga selepas dipotong 2minggu lepas wekekeke.e..e.....


Humairah..

Image
Kali ni saya nak tunjuk dress yg Hasliena jait aritu tuk anak dia.. Dah siap pon & si comey Humairah da jadi model tak berbayar utk ibu dia..





psst 1:.. has.. anak murid lagi terer dari cikgu.. xleh jadik nih..
psst 2:.. arini saya pakai baju kurung pertama yg dijait sndiri oleh saya.. huhu..

Saya Sungguh Hepi Hari Ni!

Image
Disebabkan kehappy-an yg amat sgt sbb dah leh upload gambo (rupanya boleh bukak guna firefox.. wekekek gile menginstall firefox ajer smlm.. lupa sbb da tuko pc baru).. hari ini saya upload gambo2 terlatest yg ada dlm tepon.. meh kita saksikan..

Hari jumaat yg lepas2.. saya dgn kekawan buat aktiviti yg sihat (slama ni aktiviti kitorg byk yg tak sihat.. contohnya menenetkan diri, tido, makan & kuar soping hehe..).. disebabkan saya da beli cd belajar menjait baju kurung dari belajarmenjahit.com, so dgn gumbiranya kitorg kongsi cd tu reramai buat kelas menjahit kt bilik mesyuarat time lunch hour (see, aktiviti ni sihat kan??).. siap pinjam laptop opis lagi (pasni tobat tanak pinjam lagi laptop ni, abis rosak cd saya).. So, jom kita nengok ruper org2 yg tekun nak belajar menjait.. (yg menjahit aritu 2org je hehe)..



Kak Hasliena kita ni tgh tekun ngukur dress tuk anak dara dia.. Saya beli cd menjahit baju kurung, dia leh bantai buat dress lak hehe.. sungguh kreatip!!


Ni Akak Ina kita, tgh …