Powered by Blogger.

Jom Jahit!!

 Sunday, February 28, 2010

Akhirnya berani juga saya join Jom Jahit by TiniHani. Kiranya saya kena buat 2 task la sbb Januari punya task saya tertinggal hehe..


So dengan rasminya saya menggunakan cop rasmi Jom Jahit ni kat rumah saya.. Yiehhaa!! Go Goooo Jenab!!~ (Ohh rindu dgn nama ni)..



First dress saya yg tahapehapetah.. Mmg cincai abis.. Ni pon terkejar2 masa nak siapkan dress ni.. Si abg nak susu.. si adik terberak.. adehh.. Mmg lari 100m je dlm rumah.. Alangkah bagusnya kalu dapat kurus sesambil berlari ni heheheh..


Ni projek kedua saya.. Ni skirt yg saya beli RM5 kt The Store.. Baru la jugak tp apakan daya.. Bahaya rupanya pakai skirt kalu dok dgn anak lelaki ni hehe.. Asik main cak2 jek.. Sabo je la.. So inilah hasilnya..


Sbenonya bawah dress tu kembang tp sebab lom gosok lagi da amik gambo (kes tak sabo) terus ler nampak kuncup.. Rufflesnya pon leh attach lagi.. Ade atas meja jahit.. Sok da siap saya upload lagi ek.. Yg ni buat simple je.. So dress ni insyaAllah akan nunnn dipos ke KL untuk dipakai anak buah saya.. MiaLila.. InsyaAllah muat.. da acu dgn Hamzah, labuh la jugak..


Ni task Februari..Yeahoo sempat siap di malam terakhir bulan Februari.. Nak tau pemende ni? Tgk je la bawah ye..


Oh tak sangka rajin sunggu saya jahit getah tu.. Padahal sindrom M da memanggil2..


Ni la rupa dalam Pencil Roll nih.. Saya alas dgn Batting Fiber yg beli ngan Diesha.. Kain bunga beso2 tu pon saya beli dgn Diesha gak.. Cuma polkadot tu saya beli kt kedai area rumah MIL (RM10 4m hehe) & bunga2 pink tu bli kt Nilai 3 (tersangatlah mahalnya berbanding dgn kualiti kain)..


Ni bahagian luar.. Dah ada bunga2 kan.. so malas nak leceh2.. Tgk org lain suma kreatip2.. huwaaa.... Takpe dorg suma da sifu.. Saya baru nak merangkak..


Pastu ni gambo anak teruna bongsu saya yang da tergolek dalam babycot sambil menggayakan Pyjama ala2 kimono gitu.. Huhu cam kenal je kain polkadot tu kan? Buat2 tak ingat je la heheh..

Ok itu aje.. Huh lega rasanya dah buat segala task.. Opss abg ade pesanan.. Abg kata kalu thn ni saya tak buatkan dia baju melayu, dia tak izinkan saya menjahit lagi.. Uhh.. sungguh mengerikan ugutan nih!!

Read more...

Tengok kain jom!!~

 Tuesday, February 23, 2010

Salam, jom nengok ape yg saya dapat semalam & minggu2 yg sudah..


Kain ni saya beli dari SweetPrettyPink.. Sbenarnya ada 8 lai tapi 2 lai da guna buat Baby Pouch (refer entry semalam).. Semuanya 1/2 meter tiap selai.. Yg kain dasar hitam tu saya nak jual kt Hasliena & yg pink sbelahnya tu saya nak jual kt Ina.. Sayang gak nak jual tapi mcm da banyak sgt heavy cotton saya nih.. Takpelah, bagi dorg task buat beg pulak heheheh.. Wah.. baru betul2 mcm cikgu..


Yang ni pulak baru sampai semalam.. saya beli dari Diesha.. Yg ni saya beli 4 lai je sebab setiap lai 1 meter..


Yg ni kain cotton/japanese cotton yg saya beli kt memacam tempat.. dari kiri saya beli kat E-Cotton.. no. 3 & 4 dari kiri saya beli kt Nilai 3.. Mahal tau.. 1 meter RM12, padahal corak yg sama saya leh dpt RM3 semeter je kt tempat saya.. Huhu tu la lenkali tanya dulu harga sebelum suh potong.. Yg ni saya beli 2 meter setiap satu.. & yg dasar pink tu dah ternoda sket sebab saya try buat dress tuk anak buah kesayangan saya.. MiaLila.. yg No 4 tu saya beli dari Diesha gak & yg paling ujung kaler pepel tu saya beli saing dgn Ina kat blog manatah.. Dia tukang order, saya pilih je hehe..


Yg ni Fabric Designer (qtr yards) dari Shambijoux. Org lain guna fabric designer, so saya pon teringin gak hehe.. Order dari Januari.. akhirnya yg kutunggu sampai jua semalam.. Yg belang2 tu sungguh lawa sampai tak sanggup nak potong.. Rasanya banyak kain yg saya nak framekan hahahahaha.. (ni trademark saya.. kalu agak2 sayang nak potong.. mesti saya cakap saya nak framekan)..

Yang bawah ni model tak berbayar, tapi dapat upah hehe.. Model2 ni menggayakan busana tudung yg diimport dari Ghana.. wekekekek.. actually tudung2 tu saya yang buat khas tuk adik beradik saya.. Walaupun hancus, tapi bile tengok dorg pakai.. ala-ala beli butik gitu wekekek...


Sorg dapat kaler nih.. (Ko ni sbijik muka abah)..


Sorg lagi dapat kaler nih.. (Yg ni sbijik muka mak!!)..

Nanti update pasal budak2 lak.. da lama x cite psl dorg kan..

Read more...

Cerita Terbaru!!

Fabric yg diorder dari SweetPrettyPink dah pon selamat sampai.. Sayangnya parcel tu koyak masa sampai kt Pejabat Pos sini.. Sibaik staf Pejabat Pos tu dah siap2 tampal sticker kata dah koyak masa diterima.. Nak gak ngamuk, mana tau ade yg suka-suki je nak koyak parcel org.. Tapi mmg puas ati la bila tgk fabricnya.. rasa cam nak simpan & framekan je hehehe.. So nak tau ape yg saya buat dgn fabric SweePrettyPink nih?? Meh tgk gambo..


Ni gambo bahagian luar.. (Sblum dilipat)


Ni gambo selepas dilipat dua..


Ni gambo bahagian dalam..

Ape mende nih?? Ni ler baby pouch ye murid-murid.. Baby pouch ni saya dpt idea dari TiniHani. Thanks ye Hani.. Dah selamat pon dirasmikan oleh Muhammad Hadif Daud a.k.a MHD (Sori gambo xdek, xdek sape nak amik gambo saya dgn Hadif hehehe).. Mmg MHD diam je bila dok dlm ni.. Tp sayangnya saya lupa nak lebihkan 6" so terketat la sket.. maklum ler saya ni da tahap terlebih lemak, so abg la yg lebih menggunakan baby pouch ni dari saya.. Bayangkan nak buang sampah, letak brg dlm keta, gi jln2 dpn rumah.. mmg x tinggal baby pouch (& semestinya MHD tak ketinggalan).. Mmg dah macam bibik2 hehe.. sibaik kain lawa.. kalu kain batik konfem abg tanak pakai heheh.. Saya yg sonok sbb xyah la nak kejar MHD slalu.. Thnks ye Hani, kalu ada idea lagi jgn lupa bgtau.. Tapi JOMJAHIT saya x berani lagi nak join, sbb still jari terketar2 lagi bile dok menjahit.. tak macam dorg2 nih.. Dah tahap sifu..

Last week MHD kena demam campak, pastu saya lak berjangkit dmm.. Sian dia.. meh tgk gambo MHD..


Sian kan?? Patut ler badan dia kejap panas kejap sejuk.. rupanya nak kena demam nih..Kebetulan masa campak tu keluar, kitorg last day kt KL.. lahai siap dah gi PetroSains, Jusco bagai baru tau dia kena demam campak... Balik terus singgah kampung bagi air kelapa sket.. Alhamdulillah dia x meragam (wpun kembung sket)..

Ade satu lagi cerita.. Balik KL aritu, emak saya sempat hadiahkan saya sebuah Mesin Jahit Tepi.. warghhghghghhgaa.aa.. best giler beb!!~ Wpun rupanya buruk (siyes buruk) tapi jahitannya mmg masyuukk!!~.. Nnti saya tunjuk rupanya mesin tu yg macam transformers je skali tgk.. Sbenonya niat di hati nak sambar YAMATA tp disebabkan reganya RM850 so abg tak stuju.. Padahal masa tu dah siap order pon dari tokei tu.. tinggal dia nak anto je.. tepaksa la suh mak cancelkan.. rupanya mak cancelkan yg YAMATA tu, dia amik mesin FN2 yg ala-ala sungguh comey gitu.. siyes comey.. Nak bawak gi memana pon senang..

So bermulalah kehidupan saya sebagai seorang penjahit yg amatur.. wekekeke.. amatur gitu!!..

Dah-dah.. sambung buat keje..

Read more...

Hadiah GiveAway & Workstation..

 Friday, February 12, 2010

Salam Satu Malaysia..... Meh tgk gambo..



Terima kasih pada Kak Azima yang sudi bagi saya tote bag ni.. mmg menjadi kegilaan budak2 opis ni.. hahah sonok tgk dorg jeles tau!! Beg ni saya terima tengahari semalam & sempat la bawak gi shopping.. boleh letak wallet yg panjang tu.. casing enpon.. kunci keta.. & cemacam lagi.. nmpk cam kecik tp tapaknya beso.. & bunga RE tu mmg membuatkan budak2 sini jeles sbb dorg ingat saya yg buat.. wekekek.. terus saya tunjuk blog kak Azima.. Tetiba cam tingin nak buat RE lak heheh.. Tima kasih ye kak.. Buku manik & dress A-Line telah pon selamat sampai di tangan saya & insyaAllah balik KL nanti saya nak amik ukuran anak buah tuk buat tutorial dress nih.. Huhu takdek anak pompuan, pinjamla anak org lain hehehe..


Ni mesin jahit singer yg dipinjam (dipinjam ok, pulangnya tak tentu lagi bile hehehe) dari mak saya.. Mula2 cam komplikated gak la nak guna menatang nih.. Akhirnya hasil tunjuk ajar mak melalui telefon (wah mcm duk obersi gitu).. akhirnya baru la dpt jahitan yg cantek.. Tapi selalu buatkan darah saya panas sampai ke kepala sebab benang yg sangkut kt atas tu asik terkeluar je.. endingnya saya lilit 2 kali.. pedulik hape! Sibaik longgar, kalu ketat maunya darah saya terus jadi darah tinggi hehe... Well, org lain buta IT, saya buta mesin jahit heheh..


Ni harta karun saya yg dikumpul dalam tool box yg hanya RM9.90 sahaja & boleh didapati di mana-mana pasaraya Pasific.. Huhu siap promo, harus Pasific bagi diskaun lepas nih.. Penuhkan? Gunting je ada 4, zip ada 8, benang kiralah sndiri.. Kain Felt ada 10 lai kot, butang pon tak terkira (ada lagi dlm botol kaca kt bawah tu.. haha siap muat botol kaca lagi).. Dgn rebennya.. Kebanyakan saya beli online & ada yg beli kt pasaraya sini.. Tapi percayalah.. saya cuma dpt buat sepasang baju kurung je yg bebetul guna barang nih.. Yg tudung2 suma saya guna benang yg bersepah2 kt dlm bilik tu.. hihi.. Kunun2 pasni nak stay 1 tempat la.. nak buat workstation.. Kunun laaa.....


Ni la workstation saya.. guna meja Console jek heheh....... Meja console pon terbalik, lacinya ngadap dinding... Pedulik hape!! Janji ade meja ye tak? Tak larat la jahit atas lantai, sakit tengkok.. Pastu nnti Hadif Daud suka tarik benang mesin jahit & Hamzah Iqbal akan baring atas lantai sambil ngadap jarum yg bergerak.. Oohh ngeri!!~

Pendek kat.. Tima kasih daun keladi ye Kak Azima.. Kalu ada giveaway, bagi la lagik hehehehe...

Read more...

Bajuuu Baruuu Sayee..!~

 Monday, February 8, 2010

Ni gambo baju yg saya jahit sndiri.. tak perfect pada mata org.. tp perfect pada mata saya..
Tak dan basuh lagi saya da pakai arini hehehe.. tak sabo katanya.. Nak tunjuk kt anak murid.. wekekekek..

psst :.. ni haa anak murid2 ku.. baju senget benget cikgumu ini akhirnya siap juga selepas dipotong 2minggu lepas wekekeke.e..e.....


Read more...

Humairah..

Kali ni saya nak tunjuk dress yg Hasliena jait aritu tuk anak dia.. Dah siap pon & si comey Humairah da jadi model tak berbayar utk ibu dia..





psst 1:.. has.. anak murid lagi terer dari cikgu.. xleh jadik nih..
psst 2:.. arini saya pakai baju kurung pertama yg dijait sndiri oleh saya.. huhu..

Read more...

Saya Sungguh Hepi Hari Ni!

 Wednesday, February 3, 2010

Disebabkan kehappy-an yg amat sgt sbb dah leh upload gambo (rupanya boleh bukak guna firefox.. wekekek gile menginstall firefox ajer smlm.. lupa sbb da tuko pc baru).. hari ini saya upload gambo2 terlatest yg ada dlm tepon.. meh kita saksikan..

Hari jumaat yg lepas2.. saya dgn kekawan buat aktiviti yg sihat (slama ni aktiviti kitorg byk yg tak sihat.. contohnya menenetkan diri, tido, makan & kuar soping hehe..).. disebabkan saya da beli cd belajar menjait baju kurung dari belajarmenjahit.com, so dgn gumbiranya kitorg kongsi cd tu reramai buat kelas menjahit kt bilik mesyuarat time lunch hour (see, aktiviti ni sihat kan??).. siap pinjam laptop opis lagi (pasni tobat tanak pinjam lagi laptop ni, abis rosak cd saya).. So, jom kita nengok ruper org2 yg tekun nak belajar menjait.. (yg menjahit aritu 2org je hehe)..



Kak Hasliena kita ni tgh tekun ngukur dress tuk anak dara dia.. Saya beli cd menjahit baju kurung, dia leh bantai buat dress lak hehe.. sungguh kreatip!!


Ni Akak Ina kita, tgh buat pola baju kurungnya.. Stengah meja mesyuarat tu dia sorg je kongker heheheh... go inek.. go!! Jgn lupa da siap nanti amik gambo.. nak letak kat blog ni..


Ni Fiza @ lebih glamer dgn panggilan Kechek (sbb orgnya sungguh 'kechek').. Ni perasan je cam sibuk.. padahal dtg buat penuhkan tempat je hehehe... Jgn tertipu.. kat tangan kechek ni bukan baju yg dia buat.. tu dress contoh anak Has.. Wekeke abis la ko kechek.. aku da bocorkan rasia!! Nampak tak beg comey saya tu? Tu saya buat sndiri tau (walaupun senget benget heheheheh...)


Dua gambo di atas ni diamik masa Has tgh gelak giler sampai tekuar2 air mata sbb tersalah potong badan dress.. Wekekekeee tu la.. Cikgu Sal asik buat lawak je sampai tak pasan anak murid tersalah potong.. Saya pon tetonggeng2 gelakkan Has.. Mmg havoc la bilik mesyuarat aritu..


Amek muka sndiri.. Gambo saya yg menyebok gak.. Kunun2 nak join, siap bawak kain 2 pasang.. kertas nak buat pola la.. gunting la itu ini.. endingnya jadi tukang menyebok & tukang amek gambo jek.. Yg lawaknya dorg panggil saya 'Cikgu', bukan sebab saya ajar dorg gunting kain... tp saya yg start ajak dorg menjahit.. hahahha ajak menjahit pon leh jadik cikgu ek?? Padahal saya ni baju kurung pon tak lepas.. Sket2 tu bleh la.. tang leher tu mmg disaster la!!

Kalu korg suma pasan, kitorg dlm gambo tu sumanya bertudung putih disebabkan masih dalam tempoh berkabung atas kemangkatan Almarhum Sultan Johor.. Semoga roh Almarhum dirahmati & ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.. Amin!!

Grup saya seminggu pakai tudung/baju putih & kain itam (kecuali Khamis, pakai kain corak batik).. Endingnya dorg kata grup saya ni budak skolah la, budak matriks la, budak Teknik la, budak pendidikan khas la.. heheh.. tak kisah la beb, yg penting kitorg grup mangkuk tingkat heheheh...


Selingan.. ni antara tudung2 yang perlu saya jahit.. plus baju kurung yg dah dipotong & dah dijahit tepi.. Adeh bz sungguh minggu ni.. Takpe, akan saya usahakan juga bahagikan masa (sbb abg da pesan, jgn sampai terabai org rumah heheheh)..

Skang ni saya tengah giler mengendap blog2 yg giler menjahit nih!! Banyak info yg saya dpt dari dorg.. dari dorg jugak saya berani nak try jahit tudung, baju kurung, beg & cemacam lagi.. Ni antara blog2 yg boleh dikatakan hari2 saya ngendap (kalu bos x bagi keja urgent la).. Meh kita skodeng blog dorg.. (Nnti insyaAllah saya akan masukkan link kt sbelah kanan blog saya. Harap2 tuan rumah xkeberatan)..

Aziela sweet baju kurung (inspirasi nak buat baju kurung sendiri)
Azima DIY (inspirasi nak buat tudung sndiri.. siap beli pola kat sini)
TiniHani (suka tgk blog ni.. & suka dgn idea Jom Jahit)
My CrazyArtZone (feberet blog)
JajaKraf (tempat menyoppingkan diri)
Diesha (rambang mata tgk blog nih)

& blog2 yg lain yg tak sempat saya nak copypes.. Korg suma jd sumber inspirasi saya.. Tima kasih sebab beri saya idea untuk berhobi Tahun 2010 nih!.. & hobi saya ni berjaya saya kongsi dengan kawan2 saya yg lain.. Harap2 hobi ni berkekalan hingga saya mahir dlm segalanya.. Amin!!~

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP