Powered by Blogger.

..

 Wednesday, March 31, 2010


Tenang hati bila tengok gambar Hadif Daud ni.. masa ni baru berusia beberapa jam..

Macamana ek, ada 'IBU-IBU' diluar sana sanggup buang anak mereka? Setiap kali tengok gambar baby yg dibuang.. yang still bernyawa dan juga yang dah tak bernyawa.. mesti air mata saya kalah..

Tolong la... tolong jgn buat macam tu.. Tak kesian ke kat baby2 nih.. Dorg pon ada perasaan jugak.. Perasaan sakit bile digigit semut, bila dicampak.. apatah lagi dibakar... Anak tu tak berdosa.. Kalu rasa diri tu dah berdosa.. tolong la jangan ditambah lagi dosa yang sedia ada.. Bagilah baby tu pada org2 lain...

Korang patut beruntung.. Tuhan dah kurniakan korang zuriat tuk menyambung keturunan Nabi Muhammad s.a.w dan membawa agama Islam..

Ramai kawan2 saya yg masih lagi takde rezeki untuk dapatkan anak... masih lagi berusaha untuk dapatkan zuriat... Korang patut bersyukur..

Huhu.. wpun still mood tak sihat.. Tapi bab2 ni memang saya tak boleh nak kompromi!! Saya harap takkan ada lagi berita2 macam ni..

Read more...

Breakdown!!

Demam dari Jumaat..
Kurang tido malam start ari Jumaat...
Jaga budak2 yang demam.. bapak budak yang demam..
Tekak sakit..
Berdarah..
Hidung tersumbat..
Malam badan menggigil..
Siang takdek tenaga..
Kepala sakit..
Hati sakit..

Sekarang aku breakdown!!~
Tak tau sampai bila..

Sampai pulih ati aku ni kot!!~

Read more...

Domam!!

 Monday, March 29, 2010

Alahai terseksa & sayunya hati bila terpaksa menjaga anak2 yang demam apabila kita pon diserang demam jugak.

Alkisahnya, minggu lepas si adik & abg serentak demam. Yg sorg muntah2 bila makan ubat, yang sorg lagi muntah2 bila batuk. Adeh, bila muntah tu pepaham je la segala harta menda, termasuk pakaian terpaksa kena cuci bersih2.. Kalau tak mau masam satu rumah..

Bila tengok keadaan dorg memanglah sayu hati.. Si adik sampai lembik bila tiap2 kali makan ubat. Sampaikan terpaksa skali pancut syringe ubat tu.. Bayangkan kalu bagi 5 jenis ubat, 5x la dia muntah.. Abgnya pulak, bila siang macam sihat je.. Bila malam mulalah badan panas & muntah bila batuk.

Kebetulan Sabtu & Ahad, si ayah pulak terpaksa ke kelas di JB. Tinggallah si ibu yg turut diserang domam ni menjaga 2 bradik.. Jumaat malam tu mmg tulang suma sakit2 sampaikan dari kul 2 pagi ke kul 4 asik terjaga sambil mengenjut buai si adik.. Dengan badan yang menggigil2 sejuk + sakit, si ibu ni tertido2 kat sofa.. Air mata jgn cite la, tiap kali badan menggigil, tiap kali tu jugak air mata mengalir.. Maklum ler, i ni kan bakal pengganti arwah Neng Yatimah (kata mak i)..

Sabtu pulak, time ayahnya takdek.. sibaik la anak2 tak bape meragam.. Diulangi.. tak bape.. tp ada la jugak meragamnya.. Dah la mlm tido tak menentu, kunun2 nak tido siang rupanya anak2 pon tido tak menentu jugak, bile si adik tido.. si abg jaga, bila si abg tido.. si adik jaga.. endingnya sakit2 pala ibu.. berbekalkan panadol 2 bijik & Clarinox 1 bijik.. ibu pon buat projek jahit baju tido si abg..

Haritu dapat buat pyjama ni..

(Cam tak caya je baju ni i yg buat heheh)

Tp kali ni buat stail baju melayu la pulak..Tingat cite nujum pak belalang bila tgk kain belang2 nih.. Gambonya ade, tp disebabkan enpon takleh nak baca memorycard sbb tecampak dari meja semalam, so gambonya lenkali la yee..

Pyjama ni pendek ek?? Takpela lenkali leh alter.. Ni pon saya main bantai je buat.. Kalu tgk betul2 mmg huduh giler.. Da la kolarnya main gunting je takdek ukuran.. Lengannya uko lain, bila da potong jadi lain hehehe.. Saya jahit ni ikut contoh baju Hamzah yang dibeli kt pasaraya..

K sambung balik cite psl anak..
Mlm Sabtu tu, si adik tido awal tp cam biasa la.. merengek setiap jam.. Nak bagi susu takut muntah, tak kasi takut lapar.. Abgnya pon muntah lagi bila batuk.. aisey.. kalu camni la tiap2 hari, mau tenggelam bijik mata saya berjaga malam..

Bangun pagi esoknya pon sebab terdengar bunyik sms..Itupun terbabas sampai kul 9pagi.. Aisey famili Mil nak dtg pulok.. Dengan kadar segera & kepala yg tingtong, mandikan budak2 & kemas pe yg patut.. Sempat buat sket nasik goreng tp tak sempat nak sumbat mulut budak2 sbb dorg dah sampai.. Huwaaa haruu tul.. Saya dah la tak mandi lagi!! Haru punya menantu hantu huhu.. Pinggan pon tak sempat basuh sebab pagi ni air dah kena catu.. Kul 10 lebih kang baru air masuk..

Dengan muka manis tapi tak mandi pagi, saya pon menyambut ler dorg ke rumah.. Pergh, dorg bwk nasik lemak dari rumah.. Rejeki!! Hidangkan makanan, Mil pulak suh goreng ayam.. Ape lagi amik kesempatan la, suh adik ipar gorengkan.. saya segera mandi dlm bilik.. Aiyakk.. Bilik cam tongkang pecah!! Ni suma sebab mlm tadi saya gunting kain.. tp tak sempat abiskan sebab tertido masa buaikan si adik..

Kemas2 kasi bersih (kang dorg tumpang semayang mau pengsan tgk bilik tido menantu huhu).. mandi2 kasi wangi, baru lah tunjuk muka.. Mulala majlis makan beramai2 sampai kenyang.. & lepak2 dpn tv sambil dorg layan abg & adik.. si adik pulak ngamuk nak tido.. & dorg pon dari lepak2 suma da tertido kt ruang tamu.. saya jugak yg terkebil2 bijik mata xtau nak lolap ke tak.. Huwaaa.. tak aci.. saya pon nak tido jugak!! Baru pk nak tido, adik merengek.. tepaksa henjut buai.. Baru tepikir tido, si abg pulak nak itu ini.. Adeh, ngantokk!!

Kul 3 gitu kot dorg pon balik.. saya dah mcm nak qada' tido.. si abg pon dah sangap sana sini.. Si adik pulak matanya segar... Huwaa nak nangis je rasa.. dah bagi susu, dah tepuk2, da tuko pempes.. Dia tak ngantuk jugak.. Slalunya time ujung2 minggu ni si adik akan tido kul 11-12tghari & kul 3-4ptg.. Kali ni dia ok lak.. Si abg mmg ikut time table dia..

Dari kul 4 sampai kul 7 cuba pujuk dia tido tapi tak berjaya, si abg pulak bangun.. hwwaaaa!!!.... Bermulalah acara pass baton minum susu.. Abgnya takleh buat awal2, dia xkan minum susu dah sejuk. Kalu susu tu kita tipu letak air panas sket pon dia tau.. Sebab dia akan ikut kita ke dapo.. Adiknya pulak bila kita buat susu, dia leh minum main2 sampai tumpah.. Bila susunya dah tinggal separuh, baru nak minum.. pstu xcukup.. Ish mmg leh dinamakan pass baton..

Taklama lepas tu ayahnya balik.. Legaa... dah leh pass baton jaga anak pulak.. Tapi!! Jejejeng.. baton dikembalikan sebab ayahnya nak buat assignment la pulok!! Hwwaaa nangis lagi dlm ati!! Cam biasa si adik tido awal.. & abgnya tido lewat... Tak dilupakan rengekkan si adik & muntahan akibat batuk si abg.. Arghh!! Kenot kontrol maa..

Endingya... Endingnya.................

Endingnya saya tak dtg keja arini.. Dah la sakit kepala cam nak pecah, tak cukup tido, selsema sampai pekat dah ingus ni.. batuk dengan kahak yg berdarah.. Pastu nak gi keja? mmg keja giler!

Uh.. panjang betul alasan saya kali ni.. agak2 bos terima tak??

Read more...

Baju Baru & Menu

 Wednesday, March 17, 2010

Halluu.. AssalammuAlaikum..

Harini saya terover eksaited sbb arini saya pakai baju Japanese Cotton yang sepasang dengan tudungnya & dijahit sendiri oleh saya.. Ohh alangkah banggernyerr..

Tak cayer??
Tgk gambo bawah nih..



Tak bape nampak ek? Ade aku kesah?? ahahah.. sori bui.. 'aku' cilok ayat ko sat.. Gambo adalah tahap masam sebab curik2 hambek sambil updet kertas kerja.. Kunun2 tgh buat keje.. skalinye tepon tu bunyik 'cekkekkk!!' (bunyik org tgh amik gambo).. Cis kantoi!!

Kain atas ni saya beli online.. kat e-cotton.. kainnya dah dipotong minggu lepas tp komitmen terhadap famili membuatkan baju ni siap kelmarin.. Tudung tu pon kelmarin baru saya start jahit & semalam baru dpt abiskan. Mula2 abg tego, saya nampak pelik arini.. Skali bila sampai opis, ramai pulak yg raya tahun ni nak buat stail yg sama.. Wahh meriah la raya tahun ni ramai2 buat baju sepasang dgn tudung.. Ekceli takdek la masalah nak matchingkan tudung & baju lagi ye tak?? Terus jumaat ni saya bukak kelas jahit tudung.. wekekek jahit suka2 jek..

Gambo bawah ni pulak gambo budak2 yg tgh sibuk main lego sampaikan abis sofa suma kena letak bawah.. Yg bestnya cuba perati kt Hadif Daud, sesker ati je sandar kt pala ayahnya.. Dah lah lagi sikit nak jatuh.. Jgn risau, dia x penah jatuh pon.. tapi dia mmg suka turun bawah lalu ikut sofa yg dah dibentang tu.. Macam ulat badannya.. Nanti bile nak panjat balik sofa, terus dia panjat ikut bahu ayahnya.. sweet betul.. tp yg terseksa ayahnya la.. hahah..



Yg bawah ni pulak gambo menu saya masak malam tadi & kelmarin.. jom teka apa saya masak!!


Yaa betul.. ni gambo spageti ala melayu yg dimasak cincai oleh saya.. Disebabkan saya suka pedas & abg suka masam.. saya combine cili kisar dgn prego hahaha.. 'ade aku kisah??'... suma inti2 balance buat pizza saya masukkan dlm ni.. err kalu ikutkan nak letak nenas (balance pizza).. tp ape kes?? Sengaja makan guna mangkuk comey, kang terover dose pulak..


Ni pinggan besar untuk abg.. Mmg masak ngam2 skali tambah je.. Sayur2 atas tu tuk hiasan je, sbb pastu pindah ke mangkuk saya heheh..


Pizza berotikan Nan.. Ni sebelum dibakar.. Mula2 nak beli mozarella/parmesan cheese.. skalinya mahal & tak berbaloi stakat 2-3x bakar je, terus bli kraft cheese je.. dpt 4x bakar, siap ada balance lagi..


Ni yg lepas dibakar.. intinya?? Tuna pedas.. mushroom.. nenas.. sosej.. bawang besar.. capsicum.. sos prego.. huhuh.. nyamann!!~~.... bile boring makan pizza, roti nak tu belah dua & belah tengahnya.. sumbat bahan2 & bakar.. jd la kebab.. wekekeke... menu org malas!!

Read more...

Mamma..

 Monday, March 15, 2010



Mesti 'mama KL' suka sebab hadif pandai sebut mama.. huwaa.. bile nak pandai sebut ibu nih?? Nanti jadi cam Hamzah dulu.. bukan panggil ibu.. panggil Hebuu.. hahah..

Read more...

Aktiviti di Hujung Minggu

Ni antara aktiviti2 di hujung minggu..

Masa syok2 menjahit baju kurung japanese cotton tuk pakai gi opis, saya terperasankan maternity shirt saya yg da lama x pakai (ngandungkan Hadif pon saya x pakai).. Disebabkan shirt ni beso giler & sleeveless, saya pon cam konfiden la pas ni konfem xkan pakai lagi.. So inilah hasilnya :



Huhuh jadi seluar tido Hamzah Iqbal.. So girly.. konon2nya nak tambah poket kt sbelah lutut tu.. cam ala2 askar la.. skalinya da lewat mlm sgt.. Kang tak tido budak kecit nih.. Jadi la.. itupun dia xnak pakai.. dia kata "ni suar ibu la.. ibu la pakai!".. ish budak ni, sebab dia tau ni baju saya sbb tu dia kata suar ni saya yg punyer.. manalah muat syg oii..


Yg ni pulak lawatan ke Pizza Hut di malam minggu yang havoc.. Kunun2 nak singgah Care4 skali mencanak2 org sampai parking pon takdek.. So selamat ler duit bile singgah Pizza Hut nih!! (psst long : Tu baju yg ko kasi, aku dah buang rufflesnya.. comeyla.. nampak kurus sket wakakkak)..





Yg bawah ni pulak gambo 2bbranak tgh buat iklan coklat handmade dari bespren saya kt KL.. Yat.. Sedap.. ada cemacam perasa tp x sempat nak merasa semua sbb dikerjakan 2branak ni.. Hamzah punyalah takut habis, siap sketul coklat tu skali harung dia masuk mulut.. Wahh lepas ni leh buat bisnes handmade coklat la ko Yat!!




& semalam sempat la kitorg gi shopping barang dapo kat Care4.. Tetiba tinggin nak buat pizza sendiri tapi malas nak buat roti.. So buat pizza guna roti nan & toppingnya sosej & tuna.. heheh sedapp!! Ptg makan pizza, malam buat kebab tuna pulak.. Pasni nak panggang ayam.. nak buat kebab mcm abg arab kt Arked opis heheh.. Sape nak beli? Saya jual satu keping roti nan tu RM20 hahahah... mahal sebab ada 2 resepi.. pizza + roti nan cheese.. Hahahahahaaaaha.. (gelak org jahat)..


Saya ni lebih suka masak western dr tradisional.. Sebab ape ye murid2??? (sebab western senang, tinggal nak panaskan je dr frozen hehehehehe..)

Read more...

Gelaran..

 Tuesday, March 9, 2010

Heheh bukak2 blog je saya dah tersengih.. sebab ade cite yg menggelikan hati..

Saya ada grup yg digelar "Grup Mangkuk Tingkat"..
Grup ni ada 5 org ahli tak rasmi..
1.. Saya (selaku tuan punya blog, sukati saya la nak letak nama saya kt atas heheh)
2.. Abui (Kadang2 saya panggil dia Norabui/ Cik Mat Bui)
3.. Kak Ipa (lebih glamer dgn nama Kak Ip @ Mak Ipa- yg suka panjat katil wekekekek...)
4.. Kak Sue (Yang suka sebut ayat - 'Kem Ashkar' & ' Kurang ajerrr')
5.. Aton (atau lebih glamer di panggil Cik Mat Ton/ Noraton.. & nama2 yg sesker ati kitorg nak panggil)

Selain grup 'Mangkuk Tingkat', grup kitorg ada gelaran tau.. Gelaran kitorg -

"Budak Cantik Yang Gemok!" wekekekke...

Ni suma Aton punye pasal.. Ade la cite sebaliknye kenapa kitorg gelar diri kitorg camtu.. Tapi yg mangkuk tingkat tu dapat gelaran sebab kitorg suka keluar minum pagi berjemaah.. So kalu dah berjemaah, dah bising2.. dah bertingkat2 bile berjalan.. So keluar ler nama mangkuk tingkat.. Kadang2 pinggan mangkuk.. mangkuk tepen.. Yg melekat 'mangkuk tingkat'.. ok la tu kan..

Tapi sekarang ni mmg kuat betul gelaran "Budak Cantik Yang Gemok!" tu melekat kt kitorg.. Kadang2 kalu terlebih makan mesti ada yang kata "Eh, kan kita nak cantik, kalu nak cantik kena la gemok!".. wekekke.. ni camne nak diet nih?? Pastu ada satu lagi gelaran terbaru.. Ni suma gara2 kitorg terlambat kuar minum pagi.. Kak Ipa pon keluarkan satu kenyataan..

"Kalu nak cantik, kenalah gemok & selalu lambat!" wekekek.. sabo je la..

Ini gelaran main2 je tau.. takdek la diri sndiri tu perasan cantik.. Tapi kalu cantik pon ape salahnye ye tak? Tak yah nak jeles2 pon, tahap cantik kitorg pon takdek la sampai nak rampas laki org lain wekekek.. ayat tak bleh blah!! Cantik suam2 jek.. cantik pada mata kawan2 & keluarga masing2 dah 'Alhamdulillah'.. Lagi cantik kalau 'cantik luaran & dalaman'..

Ohh.. topik ari ni banyak ke arah 'kecantikan'.. & menyebabkan aku tersengih panjang..

Ohh rindu dengan grup "Geng Gagak Hitam" kat HUKM.. ape kabar dorg skang... Still ingat lagi ke kat Inab di sini.. Dah lama x guna nama 'Inab' ni.. Dah cam terkubur je nama ni.. Harus sediakan batu nisan... (Tiba-tiba tangkap syahdu..)

Read more...

Jom Layan 2 Citer Ni!!

 Thursday, March 4, 2010

Ada 2 cerita arini..


Nampak tak kesan calar kt muka MHD? Satu kt dahi & satu kt kening.. Cop mohor ni dia dapat masa sibuk nak memapah kt rumah pengasuhnya.. Masa kitorg laki bini sampai, tekejut tgk muka MHD dah berbelang merah dari dahi sampai ke hidung.. mmg merah sgt mcm kena cium tiang lampu.. Jenuh ler Kak Nin explain yg MHD jatuh masa sibuk memapah kt meja.. Skalinya jatuh terus tersondol bucu meja. Ala ciannya anak ibu.. Nak salahkan pengasuhnya pon tak bleh gak sbb MHD ni mmg lasak sgt.. Kalau dia nak pegi ke meja/almari/sofa.. halang la camne pon.. sampai melentik liuk badan dia nak lepaskan diri.. Dapat sentuh sket pon jadi lah.. Bile dah dpt cop mohor ni pon still aktif lagi nak memanjat.. Lagipun Kak Nin dari aritu mintak walker tapi disebabkan walker kt rumah tu penyandarnya dah koyak (sbb MHI sibuk naik, dah ler berat!).. tepaksa la dia letak MHD merangkak kt lantai je..

Hari tu dia summersault dari babycot ke lantai.. Babycot tu kan leh bukak separuh, so dia leh terpusing sampai telentang kt lantai.. Melalak sekejap je.. Pastu dia da dpt akal, bile babycot tu terbukak separuh je cepat2 dia panjat & hulur badan dia keluar.. Adeh.. Bahaye tul.. Abgnya la yg rajin bukak babycot tu.. Kunun2 kesian adiknya terkurung kt dalam. Sabo jela..


Ni nak tunjuk mesin jahit tepi hadiah dari mak.. Abaikan kain/benang sepah kt bawah tu ye.. & abaikan benang polyester yg gedabak tu.. Tak jumpa yg kecik la.. Lagi 2 benang tu guna benang putih biasa je.. Itu pun sket masa lagi akan ditukar.. Ini ler mesin ala transformers yg saya cakap tu.. Kalu cite katun, agaknya mesin jahit tepi ni leh betuko jadi robot heheh.. Tak komersial langsung rupanya.. Sibaik jahitannya ok..

Bawahnya saya alas dgn kotak limau mandarin yg dpt masa raya cina aritu.. Takdek la benang/kain yg terpotong tu jatuh bersepah kt lantai (wpun ade gak yg bersepah hehe).. Nak masukkan benang mmg rumit giler.. tapi alhamdulillah berkat bukak/pasang benang ari2 sbb nak tau kat mana kedudukan benang tu, saya dah terer sket la bab2 nak pasang sndiri nih.. Malangnya mesin ni x tahan panas.. Dpt 3-4lain kain, kena benti dulu kasi cool down.. Nnti ade rezeki nak amik yg bessarrrrr punye!!

Ade sesapa nak jual yg 2nd? Tapi nak harga murah giler heheheh..

Read more...

Giveaway... wanna be my hot lucky girlz?

 Wednesday, March 3, 2010

Waaahhh harrusss join kalu nak jadi hottttt girlzz.. (hot lagi ke saya nih?)

Meh nengok gambo hot girlz yg dah disensored nih!! (PERHATIAN : ini bukan saya.. Saya taklah seselim dalam gambo ni.. Telan liur jer la verangan nak slim camni hehe..)



Kalu sape2 nak berebut jadi hot girlz macam saya.. Meh pegi sini..

So.. sape2 yg nak menang giveaway nih, digalakkan (baca : harus) ceritakan "why u really wanna be my hot lucky girlz…"

Ni version saya..
'Saya nak jadi ur hot lucky girlz sebab nak merasa/pakai/simpan/tayang dress akak & jugak tudung yg vahh the vazz itu!! Lagipun saya mmg takdek banyak stok dress kt rumah.. tshirt je memanjang.. Abg suka saya pakai dress tapi saya yg da xyakin nak sarung.. rasa cam dari jauh org tgk "wahh bolatnya minah ni".. "eh, minah ni ngandung ke?".. "ish, mcm ler cutting lawo sgt nak pakai dress"... waaahh haruss perasan sorg2 org mengata saya gitu.. Tapi kenyataannya maanaaadee (abg bejaya yakinkan saya)..

Sampai ler akak saya belikan saya dress/blaus di KL & pos pada saya.. baru lerr terasa yakin nak gi memana bergaya sket.. Pendek kata.. kalu dpt dress ni lagi ler naik saham saya (saham keyakinan ye.. bukan saham perasan hehe).. Walaupun ada niat gak nak join kelas online dress.. tapi disebabkan kekangan masa & ketidakstabilan berukband di rumah saya.. saya tepaksa akurr.. kiranya dress ni dapatlah memujuk hati saya yg gundah gulana (& berangan terlebih ni)..

& tudung tu jugak.. wahhh pink kareerr.. ahkak sukerrr!!~

Sekian sudah ayat-ayat power saya..
Semoga akak termakan ayat-ayat terlebih sudah saya ni.. Terima kasseyy!!~

Read more...

Target dis yerr..!!

 Monday, March 1, 2010

Ohh.. saya kena tetapkan target apa yg saya nak buat tahun ni.. Rasa mcm suma saya nak buat.. tapi malangnya tangan saya ada 2 je.. So selain dari follow Jom Jahit.. ade gak yang saya tingin nak buat.. Ini senarainya.. :

1. Baju melayu 3 branak - Abg, MHI & MHD
2. Baju raya saya
3. Tudung raya (kain da bli tapi tak gerak2 pun)
4. Purse
5. Totebag (totebag yg sblum ni xdikira sbb x follow tutorial heheh..)
6. Sling bag
7. Pyjamas budak2
8. Suar tido untuk saya (yg simple mimple, jenuh asik pinjam suar abg je hehe)
9. Pincushion (malas nak guna bakul rotan cute tu.. asik tersangkut kat toolbox)
10.Wristlet
11.Langsir raya
13.Cushion cover

ohh cemacam lagi.. tah dapat capai target ke tak tah.. Yang penting baju melayu 3branak tu tak boleh tidak mesti kena siapkan gak sblum raya.. Nanti kuar mohor raya2 suh simpan mesin jahit tu dalam kotak.. oohh titakk!!~

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP