Posts

Showing posts from March, 2010

..

Image
Tenang hati bila tengok gambar Hadif Daud ni.. masa ni baru berusia beberapa jam..

Macamana ek, ada 'IBU-IBU' diluar sana sanggup buang anak mereka? Setiap kali tengok gambar baby yg dibuang.. yang still bernyawa dan juga yang dah tak bernyawa.. mesti air mata saya kalah..

Tolong la... tolong jgn buat macam tu.. Tak kesian ke kat baby2 nih.. Dorg pon ada perasaan jugak.. Perasaan sakit bile digigit semut, bila dicampak.. apatah lagi dibakar... Anak tu tak berdosa.. Kalu rasa diri tu dah berdosa.. tolong la jangan ditambah lagi dosa yang sedia ada.. Bagilah baby tu pada org2 lain...

Korang patut beruntung.. Tuhan dah kurniakan korang zuriat tuk menyambung keturunan Nabi Muhammad s.a.w dan membawa agama Islam..

Ramai kawan2 saya yg masih lagi takde rezeki untuk dapatkan anak... masih lagi berusaha untuk dapatkan zuriat... Korang patut bersyukur..

Huhu.. wpun still mood tak sihat.. Tapi bab2 ni memang saya tak boleh nak kompromi!! Saya harap takkan ada lagi berita2 macam ni..

Breakdown!!

Demam dari Jumaat..
Kurang tido malam start ari Jumaat...
Jaga budak2 yang demam.. bapak budak yang demam..
Tekak sakit..
Berdarah..
Hidung tersumbat..
Malam badan menggigil..
Siang takdek tenaga..
Kepala sakit..
Hati sakit..

Sekarang aku breakdown!!~
Tak tau sampai bila..

Sampai pulih ati aku ni kot!!~

Domam!!

Image
Alahai terseksa & sayunya hati bila terpaksa menjaga anak2 yang demam apabila kita pon diserang demam jugak.

Alkisahnya, minggu lepas si adik & abg serentak demam. Yg sorg muntah2 bila makan ubat, yang sorg lagi muntah2 bila batuk. Adeh, bila muntah tu pepaham je la segala harta menda, termasuk pakaian terpaksa kena cuci bersih2.. Kalau tak mau masam satu rumah..

Bila tengok keadaan dorg memanglah sayu hati.. Si adik sampai lembik bila tiap2 kali makan ubat. Sampaikan terpaksa skali pancut syringe ubat tu.. Bayangkan kalu bagi 5 jenis ubat, 5x la dia muntah.. Abgnya pulak, bila siang macam sihat je.. Bila malam mulalah badan panas & muntah bila batuk.

Kebetulan Sabtu & Ahad, si ayah pulak terpaksa ke kelas di JB. Tinggallah si ibu yg turut diserang domam ni menjaga 2 bradik.. Jumaat malam tu mmg tulang suma sakit2 sampaikan dari kul 2 pagi ke kul 4 asik terjaga sambil mengenjut buai si adik.. Dengan badan yang menggigil2 sejuk + sakit, si ibu ni tertido2 kat sofa.. Air m…

Baju Baru & Menu

Image
Halluu.. AssalammuAlaikum..

Harini saya terover eksaited sbb arini saya pakai baju Japanese Cotton yang sepasang dengan tudungnya & dijahit sendiri oleh saya.. Ohh alangkah banggernyerr..

Tak cayer??
Tgk gambo bawah nih..



Tak bape nampak ek? Ade aku kesah?? ahahah.. sori bui.. 'aku' cilok ayat ko sat.. Gambo adalah tahap masam sebab curik2 hambek sambil updet kertas kerja.. Kunun2 tgh buat keje.. skalinye tepon tu bunyik 'cekkekkk!!' (bunyik org tgh amik gambo).. Cis kantoi!!

Kain atas ni saya beli online.. kat e-cotton.. kainnya dah dipotong minggu lepas tp komitmen terhadap famili membuatkan baju ni siap kelmarin.. Tudung tu pon kelmarin baru saya start jahit & semalam baru dpt abiskan. Mula2 abg tego, saya nampak pelik arini.. Skali bila sampai opis, ramai pulak yg raya tahun ni nak buat stail yg sama.. Wahh meriah la raya tahun ni ramai2 buat baju sepasang dgn tudung.. Ekceli takdek la masalah nak matchingkan tudung & baju lagi ye tak?? Terus jumaat ni saya…

Mamma..

Mesti 'mama KL' suka sebab hadif pandai sebut mama.. huwaa.. bile nak pandai sebut ibu nih?? Nanti jadi cam Hamzah dulu.. bukan panggil ibu.. panggil Hebuu.. hahah..

Aktiviti di Hujung Minggu

Image
Ni antara aktiviti2 di hujung minggu..

Masa syok2 menjahit baju kurung japanese cotton tuk pakai gi opis, saya terperasankan maternity shirt saya yg da lama x pakai (ngandungkan Hadif pon saya x pakai).. Disebabkan shirt ni beso giler & sleeveless, saya pon cam konfiden la pas ni konfem xkan pakai lagi.. So inilah hasilnya :



Huhuh jadi seluar tido Hamzah Iqbal.. So girly.. konon2nya nak tambah poket kt sbelah lutut tu.. cam ala2 askar la.. skalinya da lewat mlm sgt.. Kang tak tido budak kecit nih.. Jadi la.. itupun dia xnak pakai.. dia kata "ni suar ibu la.. ibu la pakai!".. ish budak ni, sebab dia tau ni baju saya sbb tu dia kata suar ni saya yg punyer.. manalah muat syg oii..


Yg ni pulak lawatan ke Pizza Hut di malam minggu yang havoc.. Kunun2 nak singgah Care4 skali mencanak2 org sampai parking pon takdek.. So selamat ler duit bile singgah Pizza Hut nih!! (psst long : Tu baju yg ko kasi, aku dah buang rufflesnya.. comeyla.. nampak kurus sket wakakkak)..





Yg bawah ni pulak …

Gelaran..

Heheh bukak2 blog je saya dah tersengih.. sebab ade cite yg menggelikan hati..

Saya ada grup yg digelar "Grup Mangkuk Tingkat"..
Grup ni ada 5 org ahli tak rasmi..
1.. Saya (selaku tuan punya blog, sukati saya la nak letak nama saya kt atas heheh)
2.. Abui (Kadang2 saya panggil dia Norabui/ Cik Mat Bui)
3.. Kak Ipa (lebih glamer dgn nama Kak Ip @ Mak Ipa- yg suka panjat katil wekekekek...)
4.. Kak Sue (Yang suka sebut ayat - 'Kem Ashkar' & ' Kurang ajerrr')
5.. Aton (atau lebih glamer di panggil Cik Mat Ton/ Noraton.. & nama2 yg sesker ati kitorg nak panggil)

Selain grup 'Mangkuk Tingkat', grup kitorg ada gelaran tau.. Gelaran kitorg -

"Budak Cantik Yang Gemok!" wekekekke...

Ni suma Aton punye pasal.. Ade la cite sebaliknye kenapa kitorg gelar diri kitorg camtu.. Tapi yg mangkuk tingkat tu dapat gelaran sebab kitorg suka keluar minum pagi berjemaah.. So kalu dah berjemaah, dah bising2.. dah bertingkat2 bile berjalan.. So keluar ler nama mangku…

Jom Layan 2 Citer Ni!!

Image
Ada 2 cerita arini..


Nampak tak kesan calar kt muka MHD? Satu kt dahi & satu kt kening.. Cop mohor ni dia dapat masa sibuk nak memapah kt rumah pengasuhnya.. Masa kitorg laki bini sampai, tekejut tgk muka MHD dah berbelang merah dari dahi sampai ke hidung.. mmg merah sgt mcm kena cium tiang lampu.. Jenuh ler Kak Nin explain yg MHD jatuh masa sibuk memapah kt meja.. Skalinya jatuh terus tersondol bucu meja. Ala ciannya anak ibu.. Nak salahkan pengasuhnya pon tak bleh gak sbb MHD ni mmg lasak sgt.. Kalau dia nak pegi ke meja/almari/sofa.. halang la camne pon.. sampai melentik liuk badan dia nak lepaskan diri.. Dapat sentuh sket pon jadi lah.. Bile dah dpt cop mohor ni pon still aktif lagi nak memanjat.. Lagipun Kak Nin dari aritu mintak walker tapi disebabkan walker kt rumah tu penyandarnya dah koyak (sbb MHI sibuk naik, dah ler berat!).. tepaksa la dia letak MHD merangkak kt lantai je..

Hari tu dia summersault dari babycot ke lantai.. Babycot tu kan leh bukak separuh, so dia leh terp…

Giveaway... wanna be my hot lucky girlz?

Image
Waaahhh harrusss join kalu nak jadi hottttt girlzz.. (hot lagi ke saya nih?)

Meh nengok gambo hot girlz yg dah disensored nih!! (PERHATIAN : ini bukan saya.. Saya taklah seselim dalam gambo ni.. Telan liur jer la verangan nak slim camni hehe..)



Kalu sape2 nak berebut jadi hot girlz macam saya.. Meh pegi sini..

So.. sape2 yg nak menang giveaway nih, digalakkan (baca : harus) ceritakan "why u really wanna be my hot lucky girlz…"

Ni version saya..
'Saya nak jadi ur hot lucky girlz sebab nak merasa/pakai/simpan/tayang dress akak & jugak tudung yg vahh the vazz itu!! Lagipun saya mmg takdek banyak stok dress kt rumah.. tshirt je memanjang.. Abg suka saya pakai dress tapi saya yg da xyakin nak sarung.. rasa cam dari jauh org tgk "wahh bolatnya minah ni".. "eh, minah ni ngandung ke?".. "ish, mcm ler cutting lawo sgt nak pakai dress"... waaahh haruss perasan sorg2 org mengata saya gitu.. Tapi kenyataannya maanaaadee (abg bejaya yakinkan saya)..

Sampai…

Target dis yerr..!!

Ohh.. saya kena tetapkan target apa yg saya nak buat tahun ni.. Rasa mcm suma saya nak buat.. tapi malangnya tangan saya ada 2 je.. So selain dari follow Jom Jahit.. ade gak yang saya tingin nak buat.. Ini senarainya.. :

1. Baju melayu 3 branak - Abg, MHI & MHD
2. Baju raya saya
3. Tudung raya (kain da bli tapi tak gerak2 pun)
4. Purse
5. Totebag (totebag yg sblum ni xdikira sbb x follow tutorial heheh..)
6. Sling bag
7. Pyjamas budak2
8. Suar tido untuk saya (yg simple mimple, jenuh asik pinjam suar abg je hehe)
9. Pincushion (malas nak guna bakul rotan cute tu.. asik tersangkut kat toolbox)
10.Wristlet
11.Langsir raya
13.Cushion cover

ohh cemacam lagi.. tah dapat capai target ke tak tah.. Yang penting baju melayu 3branak tu tak boleh tidak mesti kena siapkan gak sblum raya.. Nanti kuar mohor raya2 suh simpan mesin jahit tu dalam kotak.. oohh titakk!!~