Posts

Showing posts from May, 2010

Saya pn ada kitchen cabinet gak.. hahah..

Image
Sehari suntuk saya ngemas dapo.. Maklumler takde kitchen cabinet gitue.. Iniler hasilnya.. Kabinet sndiri haahhh...



Kunun2 wet kitchen gitu.. heheh


Ni divider wet & dry kitchen (hahah cam kena geletek je tiak saya nih).. perasan lebih!


Ni divider dr dpn.. Tak la lecak lagi dapo saya..


Tempat letak brg letrik & bawah tu jd stor air mineral.. nti ada rezeki & masa nak letak skirting.. tgk pada kerajinan la..


Wahh harus cam rumah setinggan kekdahnya segala mak datuk wayar mencanak2.. Suma ni bukan la permanent ye murid2..


Ni dari jauh.. Abaikan tola & suar kt kusi tu ye.. Cara paling ringkas nak kasi jemur hahah...
Jgn tiru aksi saya ye murid2..

Entri ni khas tuk along.. Ni tak abis kemas lagi nih.. Lom ada kain lap & tikar.. Baru lepas mop..

Oh Entri lagi..

Tiba2 teringat nak buat entri lagi..

Balik keje semalam, Kak Nin bagitau Hadif Daud dah berjaya menghantuk palanya ke grill pintu.. Wahh harus ke ibu bangga wahai anakku?

Kejayaannya itu dihiasi dengan garis lebam kaler hijau ke-ungu-an dari dahi sampai ke kepala..

Kak Nin kata mula2 pelan je dia hantuk, pastu agaknya tak puas ati.. "agak2 kalu aku hantuk kuat2 ape jadik ek?".. terus bedentum bunyiknya..

Baru je clear lebam aritu, dah start ngumpul lagik.. Udah2 ler tu.. Awak tu kecik lagi.. kang bertatu sana sini muka & badan, da tak ensem dah.. Tgk badan ayah tu.. Ayah dulu kan suka mentatukan diri kt jalan bertar.. Sibaik ibu still kata ayah ensem hahah..

Smlm, incik Hel domam kekdahnya.. & katanya bejangkit dari Hadif.. Huhu sape jangkit sape la agaknya ni.. Kul 7 dah tewas di atas sofa.. Tinggallah sang isteri bertarung dgn 2 budak baik.. Ops sebelum tu sempat incik Hel nolong isterinya ni tanam pandan, kari & daun kesom kt dlm pasu.. Takkan nak tanam kt simen ye…

Bajet punya Cerita..

Hadif suda mula tumbuh gigi.. mula2 dua batang gigi atas.. sekarang dia mula 'ngences' & tergesel2 lidah kat gusi bawah.. Saya syak gusi dia gatal.. Mungkin gigi bawah pon nak tumbuh lagi.. Sebab tu sekarang ni dia demam & muntah2.. sebijik macam sblum tumbuh gigi atas.. Hai jari sape yang akan jadi mangsa lepas nih!~


Hari tu kitorang (Baca : Unit Bajet), bertungkus lumus siapkan supporting buku bajet (anggap aja mcm buku teks) tuk org2 atas baca.. Simple je sebenarnya.. stakat carik perbezaan bajet thn ni & bajet thn lepas yg dorg syor.. Pastu masukkan je dlm buku.. Mmg simple.. Hinggalah satu panggilan telefon tepat pukul 5.30 ptg telah mengucarkacirkan suasana..

Err.. 'Kita bukan nak defend yg ini.. kita defend yg ituuu!'..
Owhh ye ke?

Nasibbaik korekkan softcopy yg hampir di dustbinkan berjaya mengontrol suasana..

Erm.. tak lah susah sgt.. stayback pon sampai 9.30 mlm je.. Tak mcm thn lepas, balik kul 2 pagi pon terasa bersalah lagi sbb tak siap.. Tapi esok …

Tarikh

Hari Sabtu bersamaan dua puluh dua haribulan lima tahun dua ribu sepoloh..

Adalah Hari Lembu..

Sekian..


*Entri ini adalah semata-mata entri tarikh! Harap maklum!~

Kungfu & Birthday

Image
Tiap-tiap ptg mesti ym dgn Abui tanya menu balik kang.. Memasing bagi idea.. Idea merepek pon ade gak haha..
Tiba-tiba, suatu petang..Abui bagi idea..

"Ko buat la Kueytiaw kungfu".. wattt??? Tiba-tiba terbayang Jet Li & Jackie Chan.. Ape kes? Hahahha
"Camne? Bak resepi"..
Pung.. pang.. pung.. pang.. salin resepi.. Balik terus rempit ke pasaraya..

Dan ini hasilnya...


Cuma lupa letak telo heheh..

Ni pinggan saya.. penuh dgn fishball.. Kalu pinggan Abg Hel, rasanya penuh kuah dgn sayo je kot.. Hahahhaha...


Kat bawah ni gambo budak 2org ni selebret besdei..


"Saya dah setaun ke? Cepatnyeee!"


"Prett.. prett!! Ke saya dah 4 tawon?"


"Kita ni dah tersalah besdei kot bang??"..

Hahahah mmg pon.. Eksesori di atas boleh didapati di dalam "Jajan Birthday Anak Aton-Danial" okey..

Motif gambo?? Saja nak tunjuk keterujaan dorg menyambut 'fake birthday'.. Bukan main suka lagi Hamzah..

Impian..

Oh.. macam2 terjadi arini..

Dgn larangan memasuki Forbidden City..
Dgn manusia yg kudukut!!
Dgn.. err.. memacam lagi la..

Tapi hati terubat bile saya membawa incik Al berjalan2..

Ye dengan rasminya saya telah memandu Incik Al bersama kawan2 ke kedai dua hengget hahah..

Ekceli semalam saya dah drive, melawat org sakit.. Sakit perut katanya hihi..
Sempat hidang bubur nasik lagi tuk org2 yg tak sakit..
Oh, sungguh mulia hati pesakit itu..
Semoga cepat sembuh :p..
Kalu nak mc lagi, jgn serik jemput kitorg makan heheh..

Sape nak tau rasia saya?
Yeee la.. rasia saya la, xkan rasia jiran bangla sebelah rumah saya tuu..

Err.. ini rasianya..

Saya..
saya..

Saya ada sebuah buku rumah impian..
Hahahha.. rumah impian gitue!~
Ekceli bukan la rumah impian tu rumah banglow ke, Semi D ke..
Ekceli sketch yg saya 'design' tuk interior rumah saya sekarang..

Comey?
Sungguh comey..

Apa yg ada dlm buku tu??
1 - Ada sketch pelan dapur, ruang tamu, bilik utama & bilik Hamzah (Hadif takdek bilik, kecik lagi). Just conten…

Ting.. Ting!!~

Image
Hadif Daud suda mula tumbuh gigi.. Baru suku, gigi depan.. Sungguh kiut.. Rasa ari2 nak pegang gigi dia.. Ish, kang bantot la pulok..!!~

Tiap kali sudukan susu tuk dia.. (Kalu dtg angin ngade, tanak minum susu dlm botol, nak guna sudu kekdahnyeee!).. Terdengarlah bunyi lagaan gigi dan sudu.. Ting.. Ting!~ Oh indahnya..


Err.. saya sorg je ke ibu yg over eksaited sbb anak tumbuh gigi??



Next!~..

Kan aritu saya ada cite kt sini pasal pipi Hadif Daud yg lebam tu kan? Ini gambonya..



Lebam tu panjang tau.. Tapi dah susut lepas kena tuam.. Errr saya bukan paksa anak saya makan tali tu.. Tu tali untuk tarik mainan Ulat Playskoolnya.. Masa ni rasanya gusi dia dah stat gatal2..

Pastu, aritu ada lebam lagi.. Tapi kali ni kt belah kanan pulak.. Cuba tgk gambo bawah nih!



Ini pulak disebabkan dia nak ngekor saya ke dapo, saya dah block jalan ke dapo dgn babycot.. Tak sangka pulak si kecik ni kuat betul.. Dia boleh tolak babycot guna muka dia.. Terer ek.. Tah camne leh tekepit.. Adeh, tapi budak ni pandai..…

Tak bayek tau!~

Image
Anak sapoo la ni berlari2-an memakai dress & rambut toncet nih..





Laa............. Hadif Daud rupanya..



Sapeee la punya kerojee nih!! Tak bayekk tauu!!~~

Tang mana yg sama?

Image
Bila tgk gambo ni...

Tetiba.. teringat ni.....






























Perkembangan Hadif Daud..

Image
Isnin depan Hadif Daud genap 11 bulan.. Cam tak caye je dia dah nak setahun.. Jom cite perkembangan dia..

1. Dia dah officially berjalan.. start dari 9bulan aritu, dia dah memapah2.. pastu lepas tangan.. & sekarang Alhamdulillah.. dah laju berjalan.. Kadang2 dia melompat haha.. Leh bayangkan tak??

2. Cemana kusyuk sekalipun dia main.. Nampak je muka ibu dia yg gebus ni, terus dia melalak nak ikut.. Adeh, nak buat susu pon kena nyorok2..

3. Tak suka kena tinggal sorg2 kt ruang tamu.. Kalau tengah main sama2 dgn Hamzah Iqbal, tetiba abg dia bangun skejap, terus dia kelamkabut bangun nak ikut.. Kang tekedek2 la dia belari nak kejar abg dia..

4. Cantik je jari telunjuk dia tunjuk kt sesuatu mende.. Kalau kita letak gambo kt dpn dia, nnti dia tunjuk..

5. Still tak dek gigi.. Hahahah.. anak2 mmber suma dah ada 2-3batang gigi, tapi tak berjalan lagi.. Tapi Hadif Daud dah berjalan dulu, gigi pulak takdek..

6. Kalah kat panas.. Kan cuaca tengah panas sekarang, abis bahu dia mengelupas.…

Hari Rajin Saya..

Image
Meh tgk ape lagi yg saya dah buat...


Ni suar tido ala2 zaman tv itam putih... drama melayu dulu2 kan suka pakai suar belang2 nih.. Suar ni tuk Hamzah & Hadif yg punya..


Saya pon terajin jahit tudung 4 segi yg RM10 dulu2 tu.. saya recycle balik buat tudung sarung..


Ni suar aladin Hadif.. Suar hamzah ada gantung kt pintu sana..

Minggu lepas saya terrrr-rajin.. Saya telah jahit baju budak bawah nih :


Ensem tak saya pakai baju tak siap??


Ni bajunya, sebelum dikelim tepi & diletak butang..


Saya sudah terer jahit kolar, sila abaikan benagn itam bersimpang siur tu.. ni baju testing.. so sukati la nak guna benang kaler ape heheh..


Ni dress Mia Lila yg saya jahit dah berbulan2.. tapi tak siap2 lagi.. Mujur ngam2 tuk dia..


Ni pon satu zaman dgn dress tadi.. Sibaik muat..