Powered by Blogger.

Saya pn ada kitchen cabinet gak.. hahah..

 Monday, May 31, 2010

Sehari suntuk saya ngemas dapo.. Maklumler takde kitchen cabinet gitue.. Iniler hasilnya.. Kabinet sndiri haahhh...



Kunun2 wet kitchen gitu.. heheh


Ni divider wet & dry kitchen (hahah cam kena geletek je tiak saya nih).. perasan lebih!


Ni divider dr dpn.. Tak la lecak lagi dapo saya..


Tempat letak brg letrik & bawah tu jd stor air mineral.. nti ada rezeki & masa nak letak skirting.. tgk pada kerajinan la..


Wahh harus cam rumah setinggan kekdahnya segala mak datuk wayar mencanak2.. Suma ni bukan la permanent ye murid2..


Ni dari jauh.. Abaikan tola & suar kt kusi tu ye.. Cara paling ringkas nak kasi jemur hahah...
Jgn tiru aksi saya ye murid2..

Entri ni khas tuk along.. Ni tak abis kemas lagi nih.. Lom ada kain lap & tikar.. Baru lepas mop..

Read more...

Oh Entri lagi..

 Wednesday, May 26, 2010

Tiba2 teringat nak buat entri lagi..

Balik keje semalam, Kak Nin bagitau Hadif Daud dah berjaya menghantuk palanya ke grill pintu.. Wahh harus ke ibu bangga wahai anakku?

Kejayaannya itu dihiasi dengan garis lebam kaler hijau ke-ungu-an dari dahi sampai ke kepala..

Kak Nin kata mula2 pelan je dia hantuk, pastu agaknya tak puas ati.. "agak2 kalu aku hantuk kuat2 ape jadik ek?".. terus bedentum bunyiknya..

Baru je clear lebam aritu, dah start ngumpul lagik.. Udah2 ler tu.. Awak tu kecik lagi.. kang bertatu sana sini muka & badan, da tak ensem dah.. Tgk badan ayah tu.. Ayah dulu kan suka mentatukan diri kt jalan bertar.. Sibaik ibu still kata ayah ensem hahah..

Smlm, incik Hel domam kekdahnya.. & katanya bejangkit dari Hadif.. Huhu sape jangkit sape la agaknya ni.. Kul 7 dah tewas di atas sofa.. Tinggallah sang isteri bertarung dgn 2 budak baik.. Ops sebelum tu sempat incik Hel nolong isterinya ni tanam pandan, kari & daun kesom kt dlm pasu.. Takkan nak tanam kt simen ye tak? Opss lari tajuk!!

Yg sorg melalak nak susu, yg sorg nak makan kokokranch katanya.. Selepas bermain lari2 sambil dikejar budak gigi 2btg.. Maka siaplah susunya.. sempat la buat susu sejat penuh berkrim untuk budak gigi berbatang2 yg malas nak gosok tu..

Eh.. takdek cite sbenonya pon.. just nak cite yg saya paksa budak 2 org tu tido kul 9.00 mlm sbb saya pon dah flat.. lepas telan panadol 2 bijik.. Masuk dlm buai, melalak gak.. Tidokan kt tilam pon melalak gak.. Tah camne saya buat (agaknya dah sakit pala sgt) tetiba rumah tu sunyi jek.. err ke saya dah di alam mimpi hehe.. Tiba2 budak gigi 2btg ni melalak lagi.. Kul 1 gitu kot..

Slalunya saya kejut incik Hel suh jaga dia smentara saya buat susu & sebaliknya.. Tapi disebabkan incik Hel domam, saya pasrah je la.. Rupanya tgh syok2 godak susu, si kecik ni dgn pala yg tingtong separa sedar, dah bejalan ke dapo senget benget dgn mata yg sepet & jalan tekepet2.. eh cam pantun lak..

Terus saya dukung dia & bwk ke tilam balik.. & sumbat susu.. Ah suda! bila dia da stat bejaga bermakna 'berjaga'lah dia dibuatnya... Begelut la jugak sementara dia ngada2 tu.. 'hok' sana 'hek' sini.. Tgh tak selesa.. Mendidih gak darah ni.. Ye la.. saya pon tingtong mlm tu..

Start dr situ la rasanya mau tiap2 jam dia melalak.. & mau tiap2 jam saya bejaga & maunya saya takleh bukak mata pagi nih.. Kesiangan sampai telewat ke opis.. Abgnya pulak dah terkencing kt tilam.. Adeh pagi2 dah kelamkabut camni..

Pastu incik Hel pulak bgtau td ms tgh bwk incik Al.. "Yang, abg rasa kalu tak sihat lagi kita xyah balik KL dulu la!"... Huwaa...

Dalam hati ada hujan..!~

Read more...

Bajet punya Cerita..

Hadif suda mula tumbuh gigi.. mula2 dua batang gigi atas.. sekarang dia mula 'ngences' & tergesel2 lidah kat gusi bawah.. Saya syak gusi dia gatal.. Mungkin gigi bawah pon nak tumbuh lagi.. Sebab tu sekarang ni dia demam & muntah2.. sebijik macam sblum tumbuh gigi atas.. Hai jari sape yang akan jadi mangsa lepas nih!~


Hari tu kitorang (Baca : Unit Bajet), bertungkus lumus siapkan supporting buku bajet (anggap aja mcm buku teks) tuk org2 atas baca.. Simple je sebenarnya.. stakat carik perbezaan bajet thn ni & bajet thn lepas yg dorg syor.. Pastu masukkan je dlm buku.. Mmg simple.. Hinggalah satu panggilan telefon tepat pukul 5.30 ptg telah mengucarkacirkan suasana..

Err.. 'Kita bukan nak defend yg ini.. kita defend yg ituuu!'..
Owhh ye ke?

Nasibbaik korekkan softcopy yg hampir di dustbinkan berjaya mengontrol suasana..

Erm.. tak lah susah sgt.. stayback pon sampai 9.30 mlm je.. Tak mcm thn lepas, balik kul 2 pagi pon terasa bersalah lagi sbb tak siap.. Tapi esok paginya ada sapaan ceria yg kata 'Takpe, saya dah buatkan!'.. Oh.. claim tetap claim!!

Read more...

Tarikh

Hari Sabtu bersamaan dua puluh dua haribulan lima tahun dua ribu sepoloh..

Adalah Hari Lembu..

Sekian..


*Entri ini adalah semata-mata entri tarikh! Harap maklum!~

Read more...

Kungfu & Birthday

 Friday, May 21, 2010

Tiap-tiap ptg mesti ym dgn Abui tanya menu balik kang.. Memasing bagi idea.. Idea merepek pon ade gak haha..
Tiba-tiba, suatu petang..Abui bagi idea..

"Ko buat la Kueytiaw kungfu".. wattt??? Tiba-tiba terbayang Jet Li & Jackie Chan.. Ape kes? Hahahha
"Camne? Bak resepi"..
Pung.. pang.. pung.. pang.. salin resepi.. Balik terus rempit ke pasaraya..

Dan ini hasilnya...


Cuma lupa letak telo heheh..

Ni pinggan saya.. penuh dgn fishball.. Kalu pinggan Abg Hel, rasanya penuh kuah dgn sayo je kot.. Hahahhaha...


Kat bawah ni gambo budak 2org ni selebret besdei..


"Saya dah setaun ke? Cepatnyeee!"


"Prett.. prett!! Ke saya dah 4 tawon?"


"Kita ni dah tersalah besdei kot bang??"..

Hahahah mmg pon.. Eksesori di atas boleh didapati di dalam "Jajan Birthday Anak Aton-Danial" okey..

Motif gambo?? Saja nak tunjuk keterujaan dorg menyambut 'fake birthday'.. Bukan main suka lagi Hamzah..

Read more...

Impian..

 Thursday, May 20, 2010

Oh.. macam2 terjadi arini..

Dgn larangan memasuki Forbidden City..
Dgn manusia yg kudukut!!
Dgn.. err.. memacam lagi la..

Tapi hati terubat bile saya membawa incik Al berjalan2..

Ye dengan rasminya saya telah memandu Incik Al bersama kawan2 ke kedai dua hengget hahah..

Ekceli semalam saya dah drive, melawat org sakit.. Sakit perut katanya hihi..
Sempat hidang bubur nasik lagi tuk org2 yg tak sakit..
Oh, sungguh mulia hati pesakit itu..
Semoga cepat sembuh :p..
Kalu nak mc lagi, jgn serik jemput kitorg makan heheh..

Sape nak tau rasia saya?
Yeee la.. rasia saya la, xkan rasia jiran bangla sebelah rumah saya tuu..

Err.. ini rasianya..

Saya..
saya..

Saya ada sebuah buku rumah impian..
Hahahha.. rumah impian gitue!~
Ekceli bukan la rumah impian tu rumah banglow ke, Semi D ke..
Ekceli sketch yg saya 'design' tuk interior rumah saya sekarang..

Comey?
Sungguh comey..

Apa yg ada dlm buku tu??
1 - Ada sketch pelan dapur, ruang tamu, bilik utama & bilik Hamzah (Hadif takdek bilik, kecik lagi). Just conteng2 gitu jek..
2 - Ada sketch perabot sedia ada & sedia 'belum' ada yg dlm imaginasi saya..
3 - Ada sketch checklist perabot yg akan dibeli - sketch ok, bukan stakat tulis2.. Siap lukih skali
4 - Itu aje kot..

Apsal saya cerita kt sini??
Sebab!!
Sebab.. saya nk rumah saya dihias camtu.. Sungguh cantek hokehh!!~

& Semuanya bermotipkan kaler coklat gelap & cream.. Wow!!~
So, tadi ke kedai dua hengget (Kedai One-stop sbenonya).. & saya telah merembat 2 lukisan berbentuk pokok (ala2 sketch gitu) yg berharga Rm8 tiap satu.. & wallpaper pokok.. Tuk hiasan rumah saya.. Kalu dah gantung tampal suma nnti, saya hamek gambo ye..

Hahaha... gile royan ape saya ni.. Perabot lom ada lagi dah nak hias dinding.. Lantak pi la.. Rumah saya ye tak??

Err.. takdek motip sbenonya cite saya ni.. Saja nak hilangkan stress..
Sat gi kena bawak incik Al bejumpa incik Hel tersyg...

Blah dulu eh..

Read more...

Ting.. Ting!!~

 Tuesday, May 18, 2010

Hadif Daud suda mula tumbuh gigi.. Baru suku, gigi depan.. Sungguh kiut.. Rasa ari2 nak pegang gigi dia.. Ish, kang bantot la pulok..!!~

Tiap kali sudukan susu tuk dia.. (Kalu dtg angin ngade, tanak minum susu dlm botol, nak guna sudu kekdahnyeee!).. Terdengarlah bunyi lagaan gigi dan sudu.. Ting.. Ting!~ Oh indahnya..


Err.. saya sorg je ke ibu yg over eksaited sbb anak tumbuh gigi??



Next!~..

Kan aritu saya ada cite kt sini pasal pipi Hadif Daud yg lebam tu kan? Ini gambonya..



Lebam tu panjang tau.. Tapi dah susut lepas kena tuam.. Errr saya bukan paksa anak saya makan tali tu.. Tu tali untuk tarik mainan Ulat Playskoolnya.. Masa ni rasanya gusi dia dah stat gatal2..

Pastu, aritu ada lebam lagi.. Tapi kali ni kt belah kanan pulak.. Cuba tgk gambo bawah nih!



Ini pulak disebabkan dia nak ngekor saya ke dapo, saya dah block jalan ke dapo dgn babycot.. Tak sangka pulak si kecik ni kuat betul.. Dia boleh tolak babycot guna muka dia.. Terer ek.. Tah camne leh tekepit.. Adeh, tapi budak ni pandai.. Guna muka takleh, skang da pandai tolak guna bontot.. Endingnya, sekarang dia boleh sesukati ikut saya ke dapo.. tak guna dah halang dgn babycot.. Parah!!~ Bila laaa nak beli gate nih!!

Next!!~

Ada satu ari tu, saya kt dapo.. Ayah dia la yg jaga budak2 nih.. Saya suruh masukkan Hadif Daud dlm walker sbb kalu lepas camtu je, takut dia memanjat sofa & meja suma.. Tah camne, dengo la ayahnya menjerit.. Lerr rupanya sedap2 ayahnya kepit kuku, dia leh selamba kuar dari walker & jalan pegi kt ayahnya dgn muka tak bersalah.. dah takdek muka struggle nak kuar dari walker cam dulu.. Adeh, tektik walker takleh pakai, tektik babycot takleh pakai.. Ade yg nak kena ikat nih!! Heheh..

& dia pun dah pandai kuar sendiri dari buai.. Sebbaik buai tu mmg rendah, kalu nak enjut pon mmg enjut slow motion jek.. Takdek gedebang-gedebung cam nak patah spring.. Bagus jugak, skurangnya kalu budak tu terjun buai ke, tejatuh ke, takdek la terentak kuat kt lantai..

Dia pon dah pandai panjat babycot sampai separuh tiang.. Sofa kt rumah tu pon dia bleh naik turun sndiri, padahal tinggi sofa tu kt paras dada dia.. Nak turun sofa pon dah pandai hulur kaki dulu..

Pendek kata, sejak masuk 11 bulan ni.. segala-galanya dia pandai.. Cakap je tak pandai2 lagi.. asik 'mamamamammm'... & ada perkataan baru.. 'agagagagagaaa'... Terkenan lady gaga agaknya...


Meh tgk aksi si kecik yg tak reti dok diam nih..


Tgk babycot blakang tu, tu ler yg dia manjat tiap2 ari.. tu ler yg dia tolak dgn bontot tiap2 ari sbb nak gi dapo..


Kosong ruang tamu.. Sebab nak kasi dia puas main kejar2.. (Padahal lom ada rezeki nak bli perabot lagi heheh)..


Jgn cuba aksi ini di rumah.. Hanya untuk profesional sahaja.. Heheh..

Perhatian : Semua aksi ni bukan saya sengaja galakkan.. Malah inilah aksi terakhir yg dia buat.. Pastu besen tu selamat gantung dlm bilik air.. Bahaye woo.. nnti suma besen dia nak masok!~

Read more...

Tak bayek tau!~

 Monday, May 17, 2010



Anak sapoo la ni berlari2-an memakai dress & rambut toncet nih..





Laa............. Hadif Daud rupanya..



Sapeee la punya kerojee nih!! Tak bayekk tauu!!~~

Read more...

Tang mana yg sama?


Bila tgk gambo ni...

Tetiba.. teringat ni.....






























Read more...

Perkembangan Hadif Daud..

 Tuesday, May 11, 2010




Isnin depan Hadif Daud genap 11 bulan.. Cam tak caye je dia dah nak setahun.. Jom cite perkembangan dia..

1. Dia dah officially berjalan.. start dari 9bulan aritu, dia dah memapah2.. pastu lepas tangan.. & sekarang Alhamdulillah.. dah laju berjalan.. Kadang2 dia melompat haha.. Leh bayangkan tak??

2. Cemana kusyuk sekalipun dia main.. Nampak je muka ibu dia yg gebus ni, terus dia melalak nak ikut.. Adeh, nak buat susu pon kena nyorok2..

3. Tak suka kena tinggal sorg2 kt ruang tamu.. Kalau tengah main sama2 dgn Hamzah Iqbal, tetiba abg dia bangun skejap, terus dia kelamkabut bangun nak ikut.. Kang tekedek2 la dia belari nak kejar abg dia..

4. Cantik je jari telunjuk dia tunjuk kt sesuatu mende.. Kalau kita letak gambo kt dpn dia, nnti dia tunjuk..

5. Still tak dek gigi.. Hahahah.. anak2 mmber suma dah ada 2-3batang gigi, tapi tak berjalan lagi.. Tapi Hadif Daud dah berjalan dulu, gigi pulak takdek..

6. Kalah kat panas.. Kan cuaca tengah panas sekarang, abis bahu dia mengelupas.. Sian tau.. Pakai baju tebal sket pon nanti abis belakang badan & kt pempes naik ruam.. Kalau cebokkan dia pon menggerutu je bontot si kecik tu.. Sian tul.. Slalu pakai Drapolene, 2-3bulan leh tahan.. sekarang, 2 minggu je konfem Drapolene tu habis buat sapu..

7. Dah 2 kali kena hidu gas sebab doc suspect dia semput.. Adeh, belah saya & husband takdek yg semput.. Alih2 si kecik tu yg kena.. saya rasa bukanlah semput, cuma nafas dia berbunyik bile batuk & selsema.. Semalam dah bawak gi berurut, Alhamdulillah.. Nmpk dah kurang sikit demam & badan badan.. Tido pon dah nyenyak & tak dengo sgt bunyi dengkurnya..

8. Suka main tembak2 dengan saya.. Tiap kali bunyi 'peng!'.. mesti gelak tekekeh2..

9. Suka panjat atas tapak 'kipas berdiri'.. Mentang2 lah tapak kipas tu lembut/plastik.. Alih la kemana pon kipas tu, mesti dia carik..

10. Haritu pipi kiri dia lebam teruk sebab terkepit laci.. Korg leh bayangkan tak? Saya pon tak tau camne leh terkepit sebab masa tu tgh buat susu, ayahnya tengah mandi & abgnya tgh main sorg2 kt sofa.. Tetiba2 dengo dia meraung & terlentang.. Cam x cukup tanah saya lari.. Tgk2 pipinya dah bengkak sgt, tepaksa saya tuam dgn bekas ais yg mmg saya beli khas tuk tuam.. Mmg sentiasa get ready dlm ice box.. bila bengkak dah susut, baru la prasan ada lebam panjang kt pipi dia.. Tah mana agaknya dia dapat.. Saya syak pipi dia terkepit laci.. Puas saya bayangkan keadaan dia masa tekepit tu tapi cam mustahil la pulak..

Nnti saya sambung balik.. abg dah dtg jemput nih..

Ops, nak selit cite gak.. Hamzah Iqbal pon dah officially tak pakai pempes.. Even tido malam pon dia pempesless.. Hahahah.. jimat duit wehh.. Tima kasih kt Kak Nin, pengasuhnya yg rajin ajar dia gi toilet..

Read more...

Hari Rajin Saya..

 Tuesday, May 4, 2010

Meh tgk ape lagi yg saya dah buat...


Ni suar tido ala2 zaman tv itam putih... drama melayu dulu2 kan suka pakai suar belang2 nih.. Suar ni tuk Hamzah & Hadif yg punya..


Saya pon terajin jahit tudung 4 segi yg RM10 dulu2 tu.. saya recycle balik buat tudung sarung..


Ni suar aladin Hadif.. Suar hamzah ada gantung kt pintu sana..

Minggu lepas saya terrrr-rajin.. Saya telah jahit baju budak bawah nih :


Ensem tak saya pakai baju tak siap??


Ni bajunya, sebelum dikelim tepi & diletak butang..


Saya sudah terer jahit kolar, sila abaikan benagn itam bersimpang siur tu.. ni baju testing.. so sukati la nak guna benang kaler ape heheh..


Ni dress Mia Lila yg saya jahit dah berbulan2.. tapi tak siap2 lagi.. Mujur ngam2 tuk dia..


Ni pon satu zaman dgn dress tadi.. Sibaik muat..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP