Perkembangan Hadif Daud..




Isnin depan Hadif Daud genap 11 bulan.. Cam tak caye je dia dah nak setahun.. Jom cite perkembangan dia..

1. Dia dah officially berjalan.. start dari 9bulan aritu, dia dah memapah2.. pastu lepas tangan.. & sekarang Alhamdulillah.. dah laju berjalan.. Kadang2 dia melompat haha.. Leh bayangkan tak??

2. Cemana kusyuk sekalipun dia main.. Nampak je muka ibu dia yg gebus ni, terus dia melalak nak ikut.. Adeh, nak buat susu pon kena nyorok2..

3. Tak suka kena tinggal sorg2 kt ruang tamu.. Kalau tengah main sama2 dgn Hamzah Iqbal, tetiba abg dia bangun skejap, terus dia kelamkabut bangun nak ikut.. Kang tekedek2 la dia belari nak kejar abg dia..

4. Cantik je jari telunjuk dia tunjuk kt sesuatu mende.. Kalau kita letak gambo kt dpn dia, nnti dia tunjuk..

5. Still tak dek gigi.. Hahahah.. anak2 mmber suma dah ada 2-3batang gigi, tapi tak berjalan lagi.. Tapi Hadif Daud dah berjalan dulu, gigi pulak takdek..

6. Kalah kat panas.. Kan cuaca tengah panas sekarang, abis bahu dia mengelupas.. Sian tau.. Pakai baju tebal sket pon nanti abis belakang badan & kt pempes naik ruam.. Kalau cebokkan dia pon menggerutu je bontot si kecik tu.. Sian tul.. Slalu pakai Drapolene, 2-3bulan leh tahan.. sekarang, 2 minggu je konfem Drapolene tu habis buat sapu..

7. Dah 2 kali kena hidu gas sebab doc suspect dia semput.. Adeh, belah saya & husband takdek yg semput.. Alih2 si kecik tu yg kena.. saya rasa bukanlah semput, cuma nafas dia berbunyik bile batuk & selsema.. Semalam dah bawak gi berurut, Alhamdulillah.. Nmpk dah kurang sikit demam & badan badan.. Tido pon dah nyenyak & tak dengo sgt bunyi dengkurnya..

8. Suka main tembak2 dengan saya.. Tiap kali bunyi 'peng!'.. mesti gelak tekekeh2..

9. Suka panjat atas tapak 'kipas berdiri'.. Mentang2 lah tapak kipas tu lembut/plastik.. Alih la kemana pon kipas tu, mesti dia carik..

10. Haritu pipi kiri dia lebam teruk sebab terkepit laci.. Korg leh bayangkan tak? Saya pon tak tau camne leh terkepit sebab masa tu tgh buat susu, ayahnya tengah mandi & abgnya tgh main sorg2 kt sofa.. Tetiba2 dengo dia meraung & terlentang.. Cam x cukup tanah saya lari.. Tgk2 pipinya dah bengkak sgt, tepaksa saya tuam dgn bekas ais yg mmg saya beli khas tuk tuam.. Mmg sentiasa get ready dlm ice box.. bila bengkak dah susut, baru la prasan ada lebam panjang kt pipi dia.. Tah mana agaknya dia dapat.. Saya syak pipi dia terkepit laci.. Puas saya bayangkan keadaan dia masa tekepit tu tapi cam mustahil la pulak..

Nnti saya sambung balik.. abg dah dtg jemput nih..

Ops, nak selit cite gak.. Hamzah Iqbal pon dah officially tak pakai pempes.. Even tido malam pon dia pempesless.. Hahahah.. jimat duit wehh.. Tima kasih kt Kak Nin, pengasuhnya yg rajin ajar dia gi toilet..

Comments

  1. teringat dulu masa Idris 3 tahun, ajar dia x pakai pempes.

    pakai spender jer, tp bocor jugak paal spender tue buat dia rasa cam pakai pempes. last2 masa kat rumah bg dia berlenggeng.. & sekejap2 tanya dia nak ke toilet ker tak..

    tp boy ok berlenggeng.. kalau sapa yg ada gegirl nggeee.. kena cari alternatif lain kot :p

    ReplyDelete
  2. tul tu kak, kalu pakaikan dia spender.. dia leh slamba kencing.. sbb dia ingatkan pakai pempes.. heheh..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai