Posts

Showing posts from June, 2010

Kelas Menjahit 3

Image
Yey, dah sambung.. Tinggal nak pasang zip, pinggang & kelim jek.. Dah try.. mula2 ada gelembong sket kt perut.. tp bila da adjust tinggikan sket kain tu baru ilang gelembong.. (sbb lupa nak tolak 1" cam formula Kak Zura.. tah camne leh lupa tah hahahah terlebih tinggi kain tu)..


Ni kainnya.. Jgn gelak.. mmg beso tau.. ikut saiz badan tuan punya kain hahahah..

Walaupun zip & pinggang tak siap, gigih tau saya pakai kain ni.. jenuh nak pin bagai.. Nak tengok gambo saya? Gelak dulu ahhahahahah... bukan pe, masa saya upload gambo ni pon dah tegelak sorg2..

Dah la guna self-timer, begambo pulak sebelah toilet.. Bila enpon tu bunyik tett tettt 10 seconds, Hamzah Iqbal yg dok tengah neran berak leh berlari nak dok begambo dgn saya.. Hahahahha mmg kenangan betul la..

Sblum posing siap pesan dgn dia.. "abg dok tepi.. dok tepi!! Ibu nak begambo ni! Gi berak duluuuu!".. Hahah gigih tak gigih saya nak beposing punya pasal..



Hahhahah pecayalah saya telebih posing kan? Kan? Abis il…

Tolong! Tolong! Api! Api!~

Image
Ok saya cerita psl bungapi tu..

Hari Jumaat mlm, around kul 8 kot, Puksu & famili datang rumah nak amik keta sbb ayah nak pinjam Incik Al tuk anto adik ipo saya ke UiTM Melaka esoknya..

Pastu kitorg rileks2 sambil saya baring tgk This Is It-MJ & Incik Hel picit2 pala saya.. Oh bahagianya! (apekes nih!).. Tetiba2.. zip!! zip!! lampu jap mati jap idup! Pastu Incik Hel terus lari keluar.. Erk! Saya panik! Ada pencurik ke?

Rupanya Incik Hel suda dengar ada org menjerit & bunyik meletop2.. Ada la jiran2 sbelah keluar gak.. Saya stay je kt dlm dgn anak2..

Pastu meletop2 lagi.. Rupanya tiang letrik kt ujung tmn saya suda tebakar!! Apinya tepercik2 sampaikan jiran2 yg dok berdepan dgn tiang tu suma lari ikut pintu belakang.. Mula2 Hamzah nangis2 nak ikut Incik Hel.. Saya dah peluk2 dia, baru dia cam tenang sket la.. Tekejut kot tengok api!

Incik Hel suh saya matikan suma suis.. Saya ni dah la rabun malam! Sementara nak ke dapo matikan suis mesin basuh, suis lampu suma.. abis saya langg…

Pesta Bunga Api!

Jumaat mlm yg lepas, ada pesta bunga api kt taman saya.. Bukan sebab Tahun Baru Cina, apatah lagi Father's Day yg dah lepas..

Tapi disebabkan tiang letrik kt lorong rumah saya sudah short (mebi overload agaknya!), maka terjadilah bunga api yg memercik2 diikuti dengan api yg menjulang.. (Ah, nyampah cara saya menaip camni.. Cam buat karangan budak skolah.. Rindu lak cara gila2 saya menaip dulu)..

Nanti saya cite esok, kalu x bz.. Saya nak tuko baju ni.. nak gi erotik.. Eh, erobik!! Bye~

Kelas Menjahit 2

Makluman terbaru..

Saya dah potong 8 panel kain kembang tu ngikut cth pola yg Kak Zura kasi.. Walaupun Kak Zura kata 2m cukup.. Tp disebabkan saya tau kelemahan saya ni yg jenis gunting x penahnya lurus, saya beli lagi kain 2.5m heheh.. Harus kena ketuk anak murid ni, tanak dengo cakap cikgu.. Ya ampun Cikgu Zura.. anak murid mu ini terlambat baca entrymu ihihih..

Tapi smlm time potong, rasa cam ada lebih 0.5m hahaha.. harus kena rotan pulak!!~

Saya dah siap2 jahit tepi sndiri tau.. Walaupun rongak2 cam gigi saya gak.. Takpelah.. baru nak belajar ye tak? pelan2 kayuh!!

Ingat nak jahit malam tadi.. Tapi disebabkan kes terperanjat tengok ada katak kuar dari celah2 kain kt dalam bilik, menyebabkan saya trauma skejap.. Mana pulak datangnya katak nih.. Saya syak datangnya dari bilik air yg ada dlm bilik tidur nih.. Uh, ngeri.. Mengingatkannya boleh menyebabkan saya seriau & naik segala bulu2 badan..

Lepas halau katak tu ke dapur (pastu lupa nak bukak pintu dapur, merasa la katak tu dok blak…

Kelas Menjahit 1 & Toy Story 3

Image
Setelah penat kitorg berposing dgn alat2 untuk membuat pola.. siap amik gambo ukuran suma.. skalinya 2 gambo ni je yg jadi.. Adeh..

Ya ampun Kak Zura... ini aje yg dpt dipertontonkan.. Wajah jelita 2 wanita yg tekun berlakon membuat kerja..


Iena_Sarina buat2 kira ukuran pola.. Padahal dah siap2 bahagi-tolak-campo suma.. hahah..


Saya yg buat2 letak pola atas kain yg dah dipotong.. Padahal mulut tgh bebel2 perlahan.. "lama lagi ke? lama lagi ke?" hahahha.. Ops ukuran pola saya nampak beso sbb dah siap dgn basi & sbb punggung saya beso.. Harap maklum hahaha..

Walaupun Kak Zura kata kena guna kain 4 meter.. ececeh.. saya tau niat Kak Zura suh bli kain lebih2 hahaha.. Tapi saya dgn Ina guna kain 2 meter je.. Untungnya org berbadan kecil, kain stengah meter pon cukup hahahah (jgn pecaya!), tp malang tuk org berperut beso & berpunggung lebo cam saya.. 2 meter tak cukup beb! Dapat 4 panel je tau!

Takpe, balik kang mintak tlg Incik Hel anto gi kedai kain.. Ingat nak rembat kain te…

Kelas Jahit Online!~

Image
Oh ada satu lagi entry tuk ari ni..

Saya dah join satu kelas menjahit kain kembang payung yg dianjurkan/diajar oleh Kak zura. Kalu ada sesapa yg berminat.. boleh email kt Kak zura, nnti dia akan invite utk masuk ke blog/kelas jahitan secara maya.. err online la tu..

Saya berpasangan dgn ina (budak opis jugak) so ada la member nak mengukur/melukis pola & menjahit nnti..

Dengar cite ina cuti arini, gi beli kain hehehe.. Sibaik aritu saya dah beli ala2 kain t-shirt 2 meter. Err Kak zura kain 2 meter cukup tak?

InsyaAllah esok bermula tugas mengukur/melukis pola.. Sape2 yg nak join (tuk budak opis la.. aku tau korg ada curik2 baca blog aku hahahahahahahahhahaha) meh la lepak skali dgn kitorg.. Blaja skali.. ilmu tak baik lokek2 tau! Meh kita kongsi..

Walaupun nampak agak susah tuk buat kain panel kembang payung ni.. Tapi cam kena 'pelan2 kayuh' la.. Sebab masa mula2 buat tudung pon mau bape belas lai tudung yg tak jadi.. Tapi bila dah pandai sket, saya tetas balik tudung2 yg berbel…

Glee.. Obsessed.. Enough!~

Image
Ok.. Ok.. kali ni betul2 buat entry tuk diri sendiri.. entry2 tadi2 tu cuma nak melepaskan geram..




Saya tau ramai yg suka tgk cite Glee.. tul tak? (sila jawab sndiri)..
Tapi saya tak.. sblum ni suka gak.. tapi tetiba tak suka.. sebab??

Sebab saya tertengok cite ni.. kt HBO..



Pasal pmpuan saiko suka kt laki Beyonce.. Pastu dia buat cemacam kt laki tu (cam perangkap la laki tu suh syok kt dia)..

Ape kene ngena Glee dgn Obsessed ni ek?

Sebab cikgu pmpuan dlm cite Glee tu suka kt cikgu laki yg dah kawen.. Wat? Sebab tu je?

Ye sbb tu je..

Sebab saya terbayang kalu saya jadi bini cikgu laki tu.. err ape nama dia.. mrs ape tah.. sat saya gugel.. Haa.. mrs. Schuester.. saya panggil MS je la ek.. lakinya WS & cikgu pompuan mata beso tu S je la.. saya rasa nama dia Sue.. betulkan saya kalu tersilap..

Saya terbayangkan kalu saya jadi MS, konfem saya dah bantai si S tu sebijik macam Beyonce buat kt pmpuan gedik dlm cite Obsessed.. Oh, sungguh saya puas ati tengok Beyonce dlm cite tu.. Go gurl!!~

Saya …

Isu baru..

Tak abis lagi dgn kes bangang.. terpukul pulak dgn kes lain..

Saya heran la, agen2 insurans ni.. time xdapat, berkejar2 sampai naik muak kita nak angkat telefon.. Tapi bile dah dapat, senyappppppppppppp jek!!

Lagi2 bila kita nak 'surrender'..

Bila kita call kata nak behenti & mintak borang.. Dia boleh putar belit pulak sampaikan buruk2kan sykt insurans yg lain.. Hello, tu rezeki masing2! Terpulanglah pada kita, tuan punya gaji nak bagi gaji kita kat sapa2.. Dia takdek share langsung nak tolong kita adjust gaji kita.. Dia buat je la keja dia, kita buat keja kita..

Saya cuma nak tau prosedur untuk berhenti, itu aja!

Kalu search website pon, banyak cite pasal nak amik insurans itu ini.. Tak cite langsung kalu kita nak benti camana..

Saya pernah tanya dulu, ye.. pernah! Dia pun ada cite, senang aja.. Nanti telefon dia, dia akan hantar borang & saya isi borang & hantar pos ke headquarters.. Itu saya tau.. Tapi sampai sekarang borang saya tak sampai2 lagi.. Dah berbulan2 ok..…

Bangang!!~

Owhhh.. apa perasaan korang kalu ada org panggil ko 'BANGANG'?????


Mogok!~

Masak..!

Image
(Gambar diambil dengan credit di Y! Image)



credit to : hsherman flickr.com


Buka puasa semalam, saya goreng Fish & Chips.. juga nugget.. siap mayo & thai sos.. pergh!! Mmg tebongkang la anak-beranak dpn TV..

Tapi bukan itu aja.. sesambil goreng tu, sempat la saya rebus kacang ijau.. Tengok2 kacang tu dah kembang.. adeh, ingatkan nak rebus dulu.. mlm2 sket baru buat bubur.. Alang2 dah kembang tu.. masukkan aje santan & gula merah..

Buat pengetahun semua, ini kali pertama saya buat bubur kacang ijau.. Ye.. saya mmg tak reti masak.. Frankly speaking la.. watpe nak bohong2 ye tak? Sblum kawen pon saya dah ngaku dgn Incik Hel bahawa bini dia ni mmg gagal la bab2 masak nih.. Saya pon bagi syarat kt dia.. kalu nak suh saya masak, tolong jgn komplen kaw2 punya.. Skurangnya2 bagi la saya semangat.. Mungkin kali pertama saya gagal, & saya bersemangat nak buat lagi.. So kalu baru 1st time buat dah komplen, konfem semangat nak masak tu down & down & down teruss..

Tapi, alhamduli…

Anniversary

Image
Happy Anniversary Yg ke 5 buat suamiku sayang..!

Semoga rumahtangga kita kekal bahagia dan dirahmati olehNya..

Luv U soooo much!~


psst : Gambo, rumah pengantin lelaki.. ape ke tebal mekap aku ni? Baru pasan hahha..!~ Malunya nak post! Tapi nak kenakan gambo dgn entry ponya pasal.. lantok laa..

Birthday Hadif Daud!

Image
Disebabkan birthday Hadif Daud jatuh pada hari bukan gaji.. maka dengan ini kami dengan secara rasminya meraikannya dgn ala kadar saja (mcm ler slama ni birthday party kitorg grand2 ek??)

Atas ni kek chocolate mousse apetah nama dia (bantai je) yg dibeli 1/2kg.. (kata bajet kan?).. Takdek tulis2 nama, tiup2 lilin bagai.. Pegi pon time lunch hour, harussss cepat segalanya..


Menu party & menu buka puasa... ada kek, kopok lekor yg AhTon kasi, ada Naget Tempura, ada meatball (perebet guwe) & ada ayam goreng madu (atas permintaan Incik Hel).. Air mangga ye murid2.. Siyesly kenyang giler sampaikan kopok lekor tu pon dah tak terabis!!


Muka birthday boy yang pelik.. Apsal ayah saya beria2 benor nih?



Muka budak merajuk tak dpt potong kek.. atau lebih dikenali dgn nama kik (Incik Hel kata ade yg nak kena 'kick' ni hahah.. asik majok je)..



Pas pujuk2 baru ler abgnya senyum sikit.. Padahal sblum ni siap majuk lari gi ruang tamu.. Letih tau! Asik nak kena ulang tayang je amik gambo poto…

Hadif Daud dah setahun!~

Image
Mari kita tengok muka Birthday Boy.....!~

Selamat Hari Lahir!
Selamat Hari Lahir!
Selamat Hari Lahir Muhammad Hadif Dauuuuddddddd!!~~
Selamat Hari Lahir!~..

Yeyyyy!!~

Selamat Hari Lahir buat anakku sayang - yang Pertama!!!

Semoga dikurniakan kesihatan yang bagus,
Menjadi anak yg soleh,
Menghormati org tua,
Dilimpahi rezeki,
Diberkati olehNya,
Anak yang mengenang budi,
Rajin beribadat..

Ibu doakan yang bagus-bagus untuk anak ibu (termasuk abg Hamzah Iqbal)..

Nanti kita selebret yeee!!~
Mwahhh!~ Luv U..
------------------------------

Tak lupa jugak gambo Abg Hamzah.. Still aksi yg sama, dalam keta..
Oh, abg pon dah makin ensem tau! Dah nak 4 tahun..

Jari Tomyam!~

Image
Eii.. saya tak sanggup nengok gak.. tapi saja kongsi dgn korang.. biar la sama2 ngeri hahah..

Ni la rupa jari kelingking mak (yg dah macam ibu jari hahahah) yang berjahit aritu.. Eii.. Eii..

------------------

Situasi : Tgh mkn Mihun Tomyam tuk berbuka pose mlm td..

saya : Bang, tgk ni!
Incik Hel : Gambo pe tu?
saya : Gambo jari mak yg bejait tu..!!~
Incik Hel : Eii...

----------------------------

Heheh rasa cam nak tecampak tepon saya dibuatnya.. Sibaik abis jugak mihun yg saya buat hahah..



Yang bestnya tengah syok2 masak, saya rasa cam pelik je.. Ada satu macam rasa.. Macam saya ada buat sesuatu yang salah..

Opss!!~ Rupanya saya selamba je rasa tomyam yg saya masak.. Hahah patut la rasa bersalah semacam.. Pergh!~ Melompat la skejap, lupa pulak saya puasa.. Adeh!!~

Tu la.. jenis tak pecaya kt diri sendiri.. So tiap kali masak mesti rasa.. Bila puasa pon dah jadi habit.. Adoi, harus dikurangkan pasni!~

Uma mak..

Image
Aritu Jujen ada mms gambo umah baru mak (yg dah 'upgrade' tu la)... Tapi sket je.. kedekut tul!! Saja nak suh saya dtg KL tgk sndiri, tak baek tau!!


Tau tak ni ape? Mula2 saya pon cam blur2.. apekejadah ni?
Rupanya ni pintu bilik air.. Pergh, ingat lukisan mural kt hotel mana tadi.. haha..
Pintunya pon kecik je, kena hati2 masa masuk, takut terhantuk kt kabinet gantung tu.. Rasanya dlm ramai2 isi rumah tu, saya lah yg akan selalu terhantuk kalu nak tgk pada rekod 'kadar kehantukan' isi rumah.. hahah

----------------------
saya : Tu gambo ke mak? yg dpn pintu tu?
mak : Ha ah.. gambo bunga..
saya : Mcm transparent jek. hahah.. takut!
mak : Tu ah, mak pon dulu ingatkan camtu.. Ngeri gak nak mandi kt dlm tu takut nampak.. hahah..!!
----------------------

Yg ni pulak, masa mula2 dpt mms ni saya takut nak tgk.. cam nak terus delete je.. Manakan tak, dah ler gambonya senget (saya dah edit), pastu ada cam mata merah je kt tgh2.. Ye la, dlm tepon kan nmpk kecit je gambonya.. mana saya ta…

Sian mak..

Image
Kul 5.45 ptg smlm, saya dikejutkan dengan panggilan hangit.. err bukan.. panggilan pulau.. errr juga bukan...

Panggilan kecemasan!!.. yee.. betul!

Dari along kesayangan saya yg kt KL tu.. Katanya.. mak saya masuk emergency.. Perghh Berderau darah dibuatnya.. Gegel la jugak skejap!

Dlm palotak terbayang.. nape dgn mak? Mak sakit ke? Mak jatuh ke?

Rupanya tangan mak luka terkena kaca gelas..

Mula2 cam oo.. luka ek.. lega la..

Pastu cam.. WATT??? bila along kata lukanya cam tekoyak bentuk J & kena jahit & darah meleleh2.. Terus terbayang luka kat lutut saya yg kena jahit dulu.. Wuuu ngerii!!~

Ish ni pon lutut saya dah bedenyut2..

Yg tak bleh blah bile time borak dgn adik saya si Jujen tu..

--------------

saya : Teruk ke luka mak tu, kalu dah sampai bedarah2..
Jujen : Cam dalam la.. sebab luka dia cam bentuk J
saya : Kat mana yg tekena tu?
Jujen : kt jari kelingking...
saya : wuuuuu sibaik tak putus jari..
Jujen : Oii... agak2 la cakap tu!...

---------------------------

Wuuu siyes weh, tetiba teba…

Gile Bola..

Image
Hikhik... Jerman 4 - Ostolia 0.. ek?? ek?? ek??

Rupanya 'Christian Ziege' saya dah bersara 2005 laaa.. huwaaa apsal dia tak bgtau saya? kenape?? kenapa??? Kijam sungguh abg Ziege nih!!

Oh terasa tua bila borak2 dgn adik ipar saya pasal World Cup.. saya cite la yg dulu saya ni peminat bola.. Sanggup bangun kul 2-3 pagi, kejut abah ajak tgk bola hahahah... Siyes weh, dulu saya yg kejut abah.. Tapi ada jugak la abah yg kejutkan saya, time alarm saya tak berfungsi hehehehe..

Saya cite la masa tu player yg fofular... Cam Alan Shearer (England).. mak saya minat dgn dia ni tau.. Ada skali time dia score, mak tanya..

mak : Ngah dia ni sape ngah!
saya : Alan Shearer la mak..
mak : Dia pemain negara mana?
saya : England.. Kt England dia main dgn Newcastle United.. (Pergh tgk tu, siap tau tuu)
mak : mak suka la tgk dia..
saya : kalu camtu mak amik dia ah..
hahah so tiap2 kali si Shearer ni lawan, mesti saya panggil mak

"cepat mak, peminat mak dah main".. hahah 'peminat mak'... di…

Jual Anak..

Jumaat malam, bergerak ke kg lepas Isyak..

Sok pagi2 lepas Subuh saya dah bangun mandi bagai.. ada projek kalini..

Ke Air Terjun Gunung Ledang, Sagil bersama2 adik2 ipar yg muda remaja (terus brangan jadi remaja balik)..

Sampai sana dlm kul 9 pagi, org tak ramai.. Alhamdulillah.. Tapi letih sebab sesi mengangkut barang2 adalah amat menyusahkan.. Setiap sorg ada tugas memasing, so saya tepaksa la bawak bakul yg Hamzah dah patahkan pemegangnya yg berisi pinggan (kaca ok! bukan plastik), botol sos, tuala mandi, dan cemacam lagi..

Kebetulan semalamnya saya sakit tangan kiri, so bile kena bawak bakul ni hazab jugak la.. Sampai bengkak muscle saya..

Pastu tanak kalah pulak tu, nak mandi kat atas.. Pastu nmpk ada tempat best, Incik Hel hangkut Hamzah seberang sungai & kitorg tepaksa buat U-turn nak cop tempat lain.. Alih2 tengok Incik Hel & Hamzah dah basah kuyup sebab tegolek masa seberang hahaha.. sian tul!

Incik Hel tak sabo nak bawak Hadif Daud mandi, skalinya baru cecahkan kaki kt air…

Babyseat/ Carseat/ Seatbelt

Image
Ade lagi entry tuk hari ni..

Kawan-kawan saya ramai yang heran dan tak pecaya cemana anak-anak saya boleh duduk rileks je dlm babyseat/carseat.. termasuklah Hamzah Iqbal (hamzah punya takdek sandar.. ada kusyen jek tuk selit seatbelt)..



Nampak tak seat Hamzah Iqbal kaler kelabu tu? Seat ni sesuai tuk dia sebab senang nak pakaikan dia seatbelt.. So seatbelt tu tadek la melintang kt muka dia.. Ikat kt pinggang je.. Jusco ada jual (saya beli kt Jusco Tebrau).. dlm RM50-60 gitu la kot.. Bantal leher tu mmg Hamzah punya tuk mudahkan dia tido..


Masa ni pegi Kluang.. Cam baik je budak 2 org ni kan, diam je dlm keta..


Ha yg ni clear sket, nampak tak seatbelt Hamzah.. Kitorg ni pegi kedai depan rumah pon pakai seatbelt.. Sampaikan terbiasa, naik keta org pon... seat belt saya carik dulu hehehe... Mmg kaw2 la kena kutuk!! Sbenarnya saya tak biasakan Hamzah tido camtu.. Sian dia sakit kepala.. Disebabkan Incik Al ni beso, saya pon manjat la ke belakang tuk turunkan seat & pakaikan dia bantal …

Hamzah & pen/pensel

Image
Masa kejadian : Malam
Tempat : saya kt dlm bilik yg pintunya tak ditutup, Yg lelain suma kt ruang tamu..

Situasi :

Masa tgh syok2 lipat kain tuk buat box pleat skirting meja Kak Su... saya nampak tetiba Hamzah Iqbal berlari ke dapur sambil pegang baju..

Ish nape budak ni.. tangan dia terkena pisau ke?

Saya jerit panggil nama dia.. Dengar dia bukak air sinki..
Jerit lagi... Air kt sinki still terbukak lagi..

"Abg tgh buat ape?"
"Ye ibu.. abg kt sini.. Abg cuci tgn!"

Pastu dia berlari semula ke ruang tamu.. saya follow dia..
Bila dia nampak saya, dia pegang balik bajunya..

"Abg buat ape? Meh sini ibu tgk"..
"Takde apa2 bu.. abg tulis2 je.. Abg tulis dgn pensel!"

Erk.. dengar 'pensel' je hati saya dah tak sedap..

"Meh sini tangan tu, ibu nak tengok!"
"Takde bu.. abg nak tulis nih"
"Bak sini tangan.. ibu nak nengok..!"

Dgn hati2, dia hulur tangan kt saya..

Pergh.. rasa nak cubit2 je budak ni..

Tau ape yg dia dah buat???

Dia dah co…