Powered by Blogger.

Kelas Menjahit 3

 Wednesday, June 30, 2010

Yey, dah sambung.. Tinggal nak pasang zip, pinggang & kelim jek.. Dah try.. mula2 ada gelembong sket kt perut.. tp bila da adjust tinggikan sket kain tu baru ilang gelembong.. (sbb lupa nak tolak 1" cam formula Kak Zura.. tah camne leh lupa tah hahahah terlebih tinggi kain tu)..


Ni kainnya.. Jgn gelak.. mmg beso tau.. ikut saiz badan tuan punya kain hahahah..

Walaupun zip & pinggang tak siap, gigih tau saya pakai kain ni.. jenuh nak pin bagai.. Nak tengok gambo saya? Gelak dulu ahhahahahah... bukan pe, masa saya upload gambo ni pon dah tegelak sorg2..

Dah la guna self-timer, begambo pulak sebelah toilet.. Bila enpon tu bunyik tett tettt 10 seconds, Hamzah Iqbal yg dok tengah neran berak leh berlari nak dok begambo dgn saya.. Hahahahha mmg kenangan betul la..

Sblum posing siap pesan dgn dia.. "abg dok tepi.. dok tepi!! Ibu nak begambo ni! Gi berak duluuuu!".. Hahah gigih tak gigih saya nak beposing punya pasal..



Hahhahah pecayalah saya telebih posing kan? Kan? Abis ilang kepala & lengan.. Saja ilangkan sbb ada yg muntah darah tgk muka pmpuan gemok nih hahaha.. Ni saja kangkang lebih nak tunjuk kekembangan kainnya.. Maklum ler i tadek cermin beso cam Akak Zura hehhe..


Apa motip pakai baju pokok? Dah tutup pokok kt dinding.. Tunjuk pokok kat badan pulak haha.. (Ni suma kebetulan.. pecayalahhhh!)... Ni posing sopan, tadek kangkang2 punyeeee!~

Pendek kata.. tak nampak pon panel kain ni dari jauh.. kena nengok dekat2.. dah siap jahit & gosok suma, konfem lawa giler.. sila pecaya sekali..

pendek kata (tp tak pendek2 jugak ayatnya).. saya puas ati ah.. Lom siap lagi dah puas ati.. kalu dah siap agaknya terus berbesar hati hahahaha...

K chow (ni baru la pendek kata)..

Read more...

Tolong! Tolong! Api! Api!~

 Tuesday, June 29, 2010

Ok saya cerita psl bungapi tu..

Hari Jumaat mlm, around kul 8 kot, Puksu & famili datang rumah nak amik keta sbb ayah nak pinjam Incik Al tuk anto adik ipo saya ke UiTM Melaka esoknya..

Pastu kitorg rileks2 sambil saya baring tgk This Is It-MJ & Incik Hel picit2 pala saya.. Oh bahagianya! (apekes nih!).. Tetiba2.. zip!! zip!! lampu jap mati jap idup! Pastu Incik Hel terus lari keluar.. Erk! Saya panik! Ada pencurik ke?

Rupanya Incik Hel suda dengar ada org menjerit & bunyik meletop2.. Ada la jiran2 sbelah keluar gak.. Saya stay je kt dlm dgn anak2..

Pastu meletop2 lagi.. Rupanya tiang letrik kt ujung tmn saya suda tebakar!! Apinya tepercik2 sampaikan jiran2 yg dok berdepan dgn tiang tu suma lari ikut pintu belakang.. Mula2 Hamzah nangis2 nak ikut Incik Hel.. Saya dah peluk2 dia, baru dia cam tenang sket la.. Tekejut kot tengok api!

Incik Hel suh saya matikan suma suis.. Saya ni dah la rabun malam! Sementara nak ke dapo matikan suis mesin basuh, suis lampu suma.. abis saya langgo barang2 dlm rumah.. Sakit woo.. Hamzah yg tgh pakai slipar pon saya angkut sama, nasib la.. da cam tak cukup tanah saya dibuatnya.. Takut woo!!

Pastu meletop2 lagi.. Kali ni cam ada la nampak/bunyik arus letrik tu.. dgn percikan api lagi! Waahh ini suda bahaya.. Incik Hel suruh keluar.. Saya angkut skali Hadif yg tgh tido dlm buai.. Melalak mamat tu.. Hamzah suda lari keluar.. Mmg tak terjaga dibuatnya.. sibaik dia lari ke ayahnya..

Jiran2 pulak ada yg keluarkan kereta sbb senang nak lari padahal rumah saya tu jln mati hehe.. Mebi dorg nak selamatkan kereta kot.. Kang wayar letrik tu jatuh atas keta dorg, x ke rugi! Kitorg tak kuarkan keta sbb tadikan dah tuko kereta, so tinggal kancil je kt rumah.. Kancil kan pendek, so tadek la bontot kancil tu tekuar dr Porch.. Jiran2 yg keluarkan kereta tu suma keta mahal2.. Rasanya kalu ada Incik Al, mesti Incik Hel pon keluarkan jugak.. & mesti kitorg suka sbb ade ekon hahah..

Tak tau la bape kali Incik Hel tepon Bomba & TNB.. Rasanya mau nak putus jari kot hehe.. Disebabkan Bomba dari bandar, so lambat ler sampainya.. Ada satu kali tu, api still menjulang lagi.. Tiba2 api terpercik2 & wayarnya mula bergoyang.. Kitorg stay lagi.. Bile percikannya dah makin kuat & wayar mula terhayun2 mcm nak putus.. berlari suma ke belakang! Saya dah peluk Hamzah.. Incik Hel dukung Hadif.. Masa ni tebayang kalu la wayar tu putus & melibas suma org yg ade.. naya suma rentung!!

Tak lama lepas tu api pon padam!! (Boringnya ending nih!).. & Bomba pon datang.. Dorg takleh buat ape, api pon tadek kan.. So tunggu TNB je la.. Incik Hel cadangkan kalu kul 12 tadek letrik lagi, nak balik kg.. Saya tanak sebab esoknya Incik Hel nak gi JB tuk daftar Sem baru kt Poli.. dah la nak tumpang kawan dia, cam ne nak pegi ye tak? Lagi pun saya malas nak ulang-alik.. Org kampung nnti suma gi UiTM Melaka, kitorg tekontang-kanting anak-beranak jaga rumah.. Eii malasnya!

So kensel, tido kt rumah je dgn sliding door yg tebukak.. & nyamuk yg menggila! Hadif mmg tak tido lena sbb panas.. Tepaksa tido buai, bila hayun terasa la angin sket.. Tiap kali buai berenti, melalak la mamat tu..

Dlm kul 5 lebih, baru perasan letrik dah ada.. Ceeehhhh.. membazir masa je tido panas2, rupanya letrik da lama ada (berdasarkan air dlm thermos letrik yg dah lama panas).. Pastu bukak kipas.. Waaaa syooorrrgaaaa!~

Sekian suda cerita saya.. wassalam!!

(Hahahahhaa.... ending cam siyot! Cerita pon hampeh! Patut la karangan saya tak penahnya dpt A)..


Camni la rupa api tu.. Tapi yg ni saya gugel jek.. Tak dpt amik gambo, sbb malam kan.. Gambo nmpk gelap, tetiba ada kaler kuning haha.. Baik saya takyah letak.. menimbulkan syak wasangka lak gambo tu..

Read more...

Pesta Bunga Api!

 Monday, June 28, 2010

Jumaat mlm yg lepas, ada pesta bunga api kt taman saya.. Bukan sebab Tahun Baru Cina, apatah lagi Father's Day yg dah lepas..

Tapi disebabkan tiang letrik kt lorong rumah saya sudah short (mebi overload agaknya!), maka terjadilah bunga api yg memercik2 diikuti dengan api yg menjulang.. (Ah, nyampah cara saya menaip camni.. Cam buat karangan budak skolah.. Rindu lak cara gila2 saya menaip dulu)..

Nanti saya cite esok, kalu x bz.. Saya nak tuko baju ni.. nak gi erotik.. Eh, erobik!! Bye~

Read more...

Kelas Menjahit 2

Makluman terbaru..

Saya dah potong 8 panel kain kembang tu ngikut cth pola yg Kak Zura kasi.. Walaupun Kak Zura kata 2m cukup.. Tp disebabkan saya tau kelemahan saya ni yg jenis gunting x penahnya lurus, saya beli lagi kain 2.5m heheh.. Harus kena ketuk anak murid ni, tanak dengo cakap cikgu.. Ya ampun Cikgu Zura.. anak murid mu ini terlambat baca entrymu ihihih..

Tapi smlm time potong, rasa cam ada lebih 0.5m hahaha.. harus kena rotan pulak!!~

Saya dah siap2 jahit tepi sndiri tau.. Walaupun rongak2 cam gigi saya gak.. Takpelah.. baru nak belajar ye tak? pelan2 kayuh!!

Ingat nak jahit malam tadi.. Tapi disebabkan kes terperanjat tengok ada katak kuar dari celah2 kain kt dalam bilik, menyebabkan saya trauma skejap.. Mana pulak datangnya katak nih.. Saya syak datangnya dari bilik air yg ada dlm bilik tidur nih.. Uh, ngeri.. Mengingatkannya boleh menyebabkan saya seriau & naik segala bulu2 badan..

Lepas halau katak tu ke dapur (pastu lupa nak bukak pintu dapur, merasa la katak tu dok blakang pintu hahaha.. pastu ilang.. taraaaa!), saya masih trauma & tak boleh pegang mesin jahit (alasan!), terus dok ruang tamu tgk tv..

Sampaikan Hamzah Iqbal mintak susu pon saya boleh bagi alasan
"ibu takut la nak gi dapo, ada katak!"

Nanti Hamzah Iqbal pulak kata..
"Katak pon nak takut! Katak tu dah kuar la bu!"

Adeh pedihnya..

Malam ni pon rasanya mesti letih, sebab ptg ni saya ada kelas erobik kat bando.. Hehehe.. jgn gelakkan saya.. Saya mmg suka aktiviti2 riadah camni.. Org dah nak bawak kan, i followww!!

Sok2 saya sambung balik jahit.. saya janji.. Sifu Zura jgn marah ye.. & Kak Su jgn marah gak ye.. nnti saya siapkan sambung jahit skirting tu.. mau stahun da perap dalam bilik hahaha...

K .. chaw!!~

Read more...

Kelas Menjahit 1 & Toy Story 3

 Friday, June 25, 2010

Setelah penat kitorg berposing dgn alat2 untuk membuat pola.. siap amik gambo ukuran suma.. skalinya 2 gambo ni je yg jadi.. Adeh..

Ya ampun Kak Zura... ini aje yg dpt dipertontonkan.. Wajah jelita 2 wanita yg tekun berlakon membuat kerja..


Iena_Sarina buat2 kira ukuran pola.. Padahal dah siap2 bahagi-tolak-campo suma.. hahah..


Saya yg buat2 letak pola atas kain yg dah dipotong.. Padahal mulut tgh bebel2 perlahan.. "lama lagi ke? lama lagi ke?" hahahha.. Ops ukuran pola saya nampak beso sbb dah siap dgn basi & sbb punggung saya beso.. Harap maklum hahaha..

Walaupun Kak Zura kata kena guna kain 4 meter.. ececeh.. saya tau niat Kak Zura suh bli kain lebih2 hahaha.. Tapi saya dgn Ina guna kain 2 meter je.. Untungnya org berbadan kecil, kain stengah meter pon cukup hahahah (jgn pecaya!), tp malang tuk org berperut beso & berpunggung lebo cam saya.. 2 meter tak cukup beb! Dapat 4 panel je tau!

Takpe, balik kang mintak tlg Incik Hel anto gi kedai kain.. Ingat nak rembat kain tebal sket.. kain yg buat sluar slack tu.. tebal sket.. boleh kan kak?

Sepanjang kitorg mengukur & melukis pola.. ada la dlm 4-5 org kulu kilir dlm bilik meeting tu.. Bayangkan la gangguan seksual (hahah tipu aje) yg kitorg hadapi.. Ade je yg buat lawak, nak masak air la.. nak tempah skirt la.. Hahahah saya hargai gurauan korg.. Baru rasa tak stress dok mengadap pola yg byk nombor cam menjawab soklan matematik!

Saya & Ina buat 1 pola je tp ada cemacam termasuk tempat zip & basi sekali.. So time nak ukur kt kain nanti, bahagian zip tu saya lipat ke dalam.. Err.. paham tak ni? Nanti saya tunjuk gambo ek.. Kalu ingat!~

Planningnya kalu dah ada kain, esok lusa dah bleh potong.. Minggu dpn insyaAllah dah leh start jahit.. Kena carik jln camne nak buat keja dengan anak2 yg memasing asik ngekor je.. Gi dapo ikut, gi hall ikut, gi toilet je tak ikut sbb xbiasakan dorg mandi skali dgn saya.. Bak kata pengasuh budak2 ni.. Elakkan dari air mandian kita tempias ke budak2, sbb nnti kita susah nak berpisah dgn dorg.. Petua org tua2..

----------------------------

Cite lain plak..



Malam tadi kami berjaya membawa anak2 menonton Toy Story 3 di BPMall.. start kul 9.15mlm, abis kul 11 lebih.. 1st time tgk wayang 4branak!.. Pernah bwk Hamzah Iqbal tgk Ironman 1 & UpinIpin tapi tak memberangsangkan.. Adeee je aktiviti yg dia nak buat.. Jalan2 la.. kacau anak org laa.. Tapi kali ni dia dah beso, da pandai menghayati cerita.. So next time boleh bawak..

Hadif?? Errr... sibaik bawak bekal susu lebih.. Start cerita tu dia tgk la.. pastu nampak dah keboringan dia.. Kasi susu.. mamai skejap.. Mengeliat sana.. mengeliat sini.. Sampai tergolek2 beg saya.. Endingnya dia tido.. Terima kasih pada ekon yg sejuk giler sampai ke tulang sum2.. Rasanya dah separuh cerita baru dia tido.. Mau tekehel leher saya dukung dia.. Sibaik dlm panggung cuma ada 2 couple je..

Niat sebenar nak bli brg dapo.. Tah cemana Incik Hel leh suggest tgk wayang.. Hamzah Iqbal pn dah eksaited terlebih bile tgk poster Toy Story nih..

K la, dah nak balik.. 2 ari saya tak updet paham2 je la.. Incik Hel suda mula menjalani kehidupan sebagai pelajar semula.. utk semester akhir.. Jadi every weekend saya single semula hahaha.. bersama anak2.. So laptop suma dia hangkut! Ada la laptop pinjam kt rumah, tp tak best sbb kena online guna n(c)okia saya.. Mahal laa.. So tunggu senin la baru updet cerita baru yee..

Kalau la ada yg menunggu hehe.. perasan!!

K bye.. AssalammuAlaikum!~ Orale!~

Read more...

Kelas Jahit Online!~

 Thursday, June 24, 2010

Oh ada satu lagi entry tuk ari ni..

Saya dah join satu kelas menjahit kain kembang payung yg dianjurkan/diajar oleh Kak zura. Kalu ada sesapa yg berminat.. boleh email kt Kak zura, nnti dia akan invite utk masuk ke blog/kelas jahitan secara maya.. err online la tu..

Saya berpasangan dgn ina (budak opis jugak) so ada la member nak mengukur/melukis pola & menjahit nnti..

Dengar cite ina cuti arini, gi beli kain hehehe.. Sibaik aritu saya dah beli ala2 kain t-shirt 2 meter. Err Kak zura kain 2 meter cukup tak?

InsyaAllah esok bermula tugas mengukur/melukis pola.. Sape2 yg nak join (tuk budak opis la.. aku tau korg ada curik2 baca blog aku hahahahahahahahhahaha) meh la lepak skali dgn kitorg.. Blaja skali.. ilmu tak baik lokek2 tau! Meh kita kongsi..

Walaupun nampak agak susah tuk buat kain panel kembang payung ni.. Tapi cam kena 'pelan2 kayuh' la.. Sebab masa mula2 buat tudung pon mau bape belas lai tudung yg tak jadi.. Tapi bila dah pandai sket, saya tetas balik tudung2 yg berbelas2 helai tu & jahit semula.. See, usaha tangga kejayaan kan? (Mati ler Incik Hel jeling sampai bagi hint 'baju melayu kitorg anak beranak bila nak siap? Usaha tangga kejayaan konon.. hihi)..

Err.. na, sok bawak pembaris, marker.. errr nnti kertas minyak kita beli kt koperasi ekk.. (macam la ina sempat baca... hahahahah)..

Kak, kalu kitorg sempat buat pola sambil berjimba2.. nnti kitorg post gambo kt blog saya yeee...

Kalu kitorg lambat siap, harap maafkan sebab lunch hour jumaat je masa yg free.. Tp saya usahakan sambung jahit kt rumah.. Ye la, takkan nak usung mesin jahit kt opis kan kan kan? Nnti ada lagi memo penggunaan elektrik yang tidak berfaedah ahahah... Oh, sempat lagi sound org wekekek...

Ala-ala camni la kot skirt panel tu cuma yg ni pendek.. kitorg punya panjang & kembang payung.. wah kitorg punya gituee!~



Tul tak kak zura?

Read more...

Glee.. Obsessed.. Enough!~

Ok.. Ok.. kali ni betul2 buat entry tuk diri sendiri.. entry2 tadi2 tu cuma nak melepaskan geram..




Saya tau ramai yg suka tgk cite Glee.. tul tak? (sila jawab sndiri)..
Tapi saya tak.. sblum ni suka gak.. tapi tetiba tak suka.. sebab??

Sebab saya tertengok cite ni.. kt HBO..



Pasal pmpuan saiko suka kt laki Beyonce.. Pastu dia buat cemacam kt laki tu (cam perangkap la laki tu suh syok kt dia)..

Ape kene ngena Glee dgn Obsessed ni ek?

Sebab cikgu pmpuan dlm cite Glee tu suka kt cikgu laki yg dah kawen.. Wat? Sebab tu je?

Ye sbb tu je..

Sebab saya terbayang kalu saya jadi bini cikgu laki tu.. err ape nama dia.. mrs ape tah.. sat saya gugel.. Haa.. mrs. Schuester.. saya panggil MS je la ek.. lakinya WS & cikgu pompuan mata beso tu S je la.. saya rasa nama dia Sue.. betulkan saya kalu tersilap..

Saya terbayangkan kalu saya jadi MS, konfem saya dah bantai si S tu sebijik macam Beyonce buat kt pmpuan gedik dlm cite Obsessed.. Oh, sungguh saya puas ati tengok Beyonce dlm cite tu.. Go gurl!!~

Saya suka bila MS sound S suh terima lamaran Ken Tanaka (Wah yg ni saya tau pulak namanya) sebab 'He's still available".. Huh, yg tak available jugak yg dia nak..

Ye la.. ye la.. saya ngaku saya tengok cite ni dgn penuh emosi.. Siyesly beb! Emosi membuak2 masa tu..

Tapi bila saya teringat cite Obsessed, serta merta saya puas.. yearhh!! Puas gilak! Puas dapat tumbuk, terajang, kasi mati itu perempuan gedik! Oh saya ter'saiko skejap!

Pastu teringat cite Jennifer Lopes - Enough!..


Ei, kalu dpt belajar boxing ke, tomoi ke bestnya.. Ape? nak kacau laki aku? yahh..yah!! Kena sbijik!!

Tapi saya tak macam tu hahahahhaa.. ckp je lebih!! Ok sana Ek sini!! Hapa pon tarak!!

Sebagai seorang perempuan yg beragama islam, saya penuh dgn kelembutan, kesopanan dan kesusilaan.. Hahah.. Sila pecaya..

Saya cuma bertumbuk dengan airmata.. Dengan bantal.. tu je la..

Walaupun zaman becinta dolu2 (dolu2 ok, bukan dgn Incik Hel) saya boleh dikategorikan ganaz la jugak.. Sebab tiap kali gado saya tumbuk lif (ini bukan rekaan ok! Sakit tau!), saya penah tendang dashboard keta (tlg jangan bayangkan.. sungguh buruk imaginasi itu.. dah la kaki panjang!).. Saya penah campak helmet sampai retak.. kat atas meja la.. bukan atas pala org hahah.. kira ganaz la tu kan.. Penah tinggalkan seseorg dlm LRT sebab kurang ajar tanpa org tu sedar.. Huh jahat rupanya saya ni.. Ye la.. ye la.. saya jahat.. Saya tau ada org yg geleng2 kepala sambil buat bunyik cicak!

Tapiiii.. itu dulu!! Itu zaman jiwa remaja muda mudi.. Jiwa matang saya dah lain.. Walaupun kalu time berbalah, volume saya bertukar pitching.. tapi hati saya lainn... hati di dalam siapa yang tauu ... eh ah.. eh ah..!!

Oit.. tadi cam cite psl review Glee & Obsessed.. tetiba masuk bab ati dan perasaan lak..

Ye la.. ye la.. saya undur diri.. takpayah buat conclusion atas cerita yang telah saya sampaikan.. akhir kata.. saya sudah berubah.. ahakkks!!~ Apa sangat la yg ko berubah tu Jenab!!~

Read more...

Isu baru..

Tak abis lagi dgn kes bangang.. terpukul pulak dgn kes lain..

Saya heran la, agen2 insurans ni.. time xdapat, berkejar2 sampai naik muak kita nak angkat telefon.. Tapi bile dah dapat, senyappppppppppppp jek!!

Lagi2 bila kita nak 'surrender'..

Bila kita call kata nak behenti & mintak borang.. Dia boleh putar belit pulak sampaikan buruk2kan sykt insurans yg lain.. Hello, tu rezeki masing2! Terpulanglah pada kita, tuan punya gaji nak bagi gaji kita kat sapa2.. Dia takdek share langsung nak tolong kita adjust gaji kita.. Dia buat je la keja dia, kita buat keja kita..

Saya cuma nak tau prosedur untuk berhenti, itu aja!

Kalu search website pon, banyak cite pasal nak amik insurans itu ini.. Tak cite langsung kalu kita nak benti camana..

Saya pernah tanya dulu, ye.. pernah! Dia pun ada cite, senang aja.. Nanti telefon dia, dia akan hantar borang & saya isi borang & hantar pos ke headquarters.. Itu saya tau.. Tapi sampai sekarang borang saya tak sampai2 lagi.. Dah berbulan2 ok.. Tah2 da genap setahun.. Kalu saya dpt borang pon, pos polisi saya.. Kalu ilang, sape nak bertanggungjabwa?

Saya pegi ke branch, org branch pulak layan acuh tak acuh.. siap gelakkan saya lagi.. Ye la, mmg dorg tak dpt komisyen saya kalau tlg saya berhenti.. tapi dorg pun bekerja atas syarikat insurans yang sama.. Kalau ditakdirkan agen saya mati!! Tekontang-kanting la saya dibuatnya..

Ye, org insurans cuma boleh kata.. pergi ke cawangan yang berdekatan.. Dorg tau tak org cawangannya macamana??? Saya pun penah jugak keja kt insurans walaupun setakat 3 bulan.. Itu pun benti sbb ada sexual harrasment!! Huh, insurans berlandaskan islam.. tapi pekerjanya.. kuat meraba!!

Oh, saya sudah serang keperibadian pekerjanya pulak.. Maafkan saya.. Takkan sebab nila stitik rosak susu sebelanga.. Bukan!! Saya tak salahkan semua org.. saya salahkan agen saya.. Ye, sumanya disebabka agen saya.. Kunun2 buat keja full time dapat fokus 100% pada pelanggannya.. Tapi adakah sebab saya nak berhenti, fokus pada saya terus out?

Mentang2 saya guna Biro Angkasa.. dia saja melambat2kan kes saya..

Ada solution lain.. tapi sengaja tulis kat sini dulu.. Bagi sejukkan hati ni.. Tapi saya tanak la hati agen2 lain panas pulak.. Saya marahkan agen saya saja.. Agen2 lain jgn cepat melatah.. Cuma kalu ada customer yg nak 'surrender', jgn la diperkotak-katikkan macam ni.. saya percaya, kalu saya dilayan dengan penuh hormat.. saya akan suggest pada kawan2 saya yang lain.. Hilang 1 rezeki tak bermakna terus tertutup pintu rezeki yg ada.. 1 pintu tutup, pintu2 yg lain akan terbukak..

Bukan sengaja saya nak berhenti.. Insurans berlandaskan islam ni mmg bagus untuk masa depan keluarga kita, cuma saya ada masalah peribadi.. Bila masalah ini dah selesai, insyaAllah saya akan ambil insurans utk semua keluarga saya..

Apa-apa pun.. Seburuk2 perangai saya.. Seteruk2 agen saya.. Saya tak pernah 'membangangkan' dia.. sepertimana ada 'org tu' membangangkan' saya..

Biarlah dia terjun dgn bangang-bangang-nya.. biarkan.. biarkan!!~

Read more...

Bangang!!~

Owhhh.. apa perasaan korang kalu ada org panggil ko 'BANGANG'?????


Mogok!~

Read more...

Masak..!

 Tuesday, June 22, 2010

(Gambar diambil dengan credit di Y! Image)



credit to : hsherman flickr.com


Buka puasa semalam, saya goreng Fish & Chips.. juga nugget.. siap mayo & thai sos.. pergh!! Mmg tebongkang la anak-beranak dpn TV..

Tapi bukan itu aja.. sesambil goreng tu, sempat la saya rebus kacang ijau.. Tengok2 kacang tu dah kembang.. adeh, ingatkan nak rebus dulu.. mlm2 sket baru buat bubur.. Alang2 dah kembang tu.. masukkan aje santan & gula merah..

Buat pengetahun semua, ini kali pertama saya buat bubur kacang ijau.. Ye.. saya mmg tak reti masak.. Frankly speaking la.. watpe nak bohong2 ye tak? Sblum kawen pon saya dah ngaku dgn Incik Hel bahawa bini dia ni mmg gagal la bab2 masak nih.. Saya pon bagi syarat kt dia.. kalu nak suh saya masak, tolong jgn komplen kaw2 punya.. Skurangnya2 bagi la saya semangat.. Mungkin kali pertama saya gagal, & saya bersemangat nak buat lagi.. So kalu baru 1st time buat dah komplen, konfem semangat nak masak tu down & down & down teruss..

Tapi, alhamdulillah.. Incik Hel memahami!! Cececeehhh..

Lepas dah kenyang suma tu (Fish & Chips tu adalah atas permintaan Incik Hel ye, bukan saya malas nak masak!).. saya suh la Incik Hel rasa bubur saya tu.. Maklum ler masak time puasa ni konfem la ada jeeee yg tak lengkap.. Huhuh santan dah ok (guna santan kotak je), cuma gagal bab gula.. Rupanya saya ni kedekut gula hahah.. Pas tambah gula merah.. Alhamdulillah, bubur saya menjadik.. Rasa nak loncat2 & guling2 pon ada.. (ini adalah kenyataan seseorg yg buta masak!)..

Cam ni la ropanya..


credit to : valisa flickr.com

Bubur ini telah selamat dimakan waktu sahur dan selebihnya disimpan dalam peti ais.. Eii sedapnyer!

---------------------------------------------------

Pastu sambil basuh pinggan, sempat saya meratah gula merah kegemaran saya.. Hahah yee, saya suka ngunyah gula merah.. sbb tu kuih kegemaran saya byk yg bergula2 ni.. lagi2 gula merah..

Saya palinggggg sukaaaaaaa 2 kuih kt bawah ni :

Kuih Lopes

credit to : ezmar flickr.com

Onde-onde/Buah melaka..

credit to : ezmar flickr.com

Jadi, target saya adalah untuk memahirkan diri (cewaaah) dlm membuat 2 kuih ni.. Buah melaka tu cam senang je.. so mebi arini nak buat.. Kuih lopes tu.. err.. saya bab2 pulut ni mmg gagal, mungkin panggilan telefon ke mak boleh membantu saya.. cam talian hayat lak!

Nyam2! Ish, arini saya pose lagi..

Read more...

Anniversary

 Monday, June 21, 2010



Happy Anniversary Yg ke 5 buat suamiku sayang..!

Semoga rumahtangga kita kekal bahagia dan dirahmati olehNya..

Luv U soooo much!~


psst : Gambo, rumah pengantin lelaki.. ape ke tebal mekap aku ni? Baru pasan hahha..!~ Malunya nak post! Tapi nak kenakan gambo dgn entry ponya pasal.. lantok laa..

Read more...

Birthday Hadif Daud!


Disebabkan birthday Hadif Daud jatuh pada hari bukan gaji.. maka dengan ini kami dengan secara rasminya meraikannya dgn ala kadar saja (mcm ler slama ni birthday party kitorg grand2 ek??)

Atas ni kek chocolate mousse apetah nama dia (bantai je) yg dibeli 1/2kg.. (kata bajet kan?).. Takdek tulis2 nama, tiup2 lilin bagai.. Pegi pon time lunch hour, harussss cepat segalanya..


Menu party & menu buka puasa... ada kek, kopok lekor yg AhTon kasi, ada Naget Tempura, ada meatball (perebet guwe) & ada ayam goreng madu (atas permintaan Incik Hel).. Air mangga ye murid2.. Siyesly kenyang giler sampaikan kopok lekor tu pon dah tak terabis!!


Muka birthday boy yang pelik.. Apsal ayah saya beria2 benor nih?



Muka budak merajuk tak dpt potong kek.. atau lebih dikenali dgn nama kik (Incik Hel kata ade yg nak kena 'kick' ni hahah.. asik majok je)..



Pas pujuk2 baru ler abgnya senyum sikit.. Padahal sblum ni siap majuk lari gi ruang tamu.. Letih tau! Asik nak kena ulang tayang je amik gambo potong kek.. Sampai gambo ibu lupa nak masuk ini filem.. mencik!~



Ni haa, muka pakcik kuat majuk ni.. Ade jeee nak carik pasal.. Saja senggol2 pisau sampai terluka 'kik' tu dibuatnya.. Eii.. Nak betulkan kotak sampai tecocok 'kik' la.. Camne laaa Incik Hel tak rasa nak kasi 'kick'..



Ni ha.. tah ibu mana yg buang anak merata2 tah.. Sian tau anak2 dia ni.. Tak makan, tak minum.. Budak umo camni, mana la reti minum sndiri kan.. Kasi susu pon jenuh ler nak menjilat, sampai termasuk dalam tempat susu.. Abis lemas skejap tau!!

Ish, mau dah 3x rumah kitorg ni jadi tempat pembuangan bayi.. Korg sedap2 buang.. Kitorg dah jaga elok2, pandai pulak korg amik balik ek? Babab kang!!~

Tapi yang bestnya, hero industan saya tu nampak je tegas.. Tp leh cair lak dgn bebi2 nih..

--------------------------------------

Incik Hel : Yang, makanan kucing aritu ada lagi?
saya : Ada, kt celah2 sokkabar lama tu.. ayg main campak je aritu..

Incik Hel berusaha carik makanan tu sambil dukung Hadif Daud.. Tough kan? Hehe..

Incik Hel : Sian dia mesti haus..
saya : Susu tuk kokokranch mlm tadi ade dlm peti ais.. leh kasi ke?
Incik Hel : Haa kasi je la..
saya : Susu sejuk leh kasi ke? Nak hangatkan ke?
Incik Hel : Tak payah, tah dorg pandai minum ke tak tah!!
Alalalalaa... caring nyerr!
----------------
Jenuh Incik Hel tonyoh muka kucing tu kt pinggan susu, tetap bebi2 tu berterabur jalan ke sana sini.. Akhirnya saya tonyoh muka kucing tu dlm pinggan sampai basah bulu2 dia, baru tehegeh2 carik balik susu tu..

Huhu dalam tegas, ada kelembutan hero saya ni.. Ahakkk ahakkk!~..

Read more...

Hadif Daud dah setahun!~

 Thursday, June 17, 2010



Mari kita tengok muka Birthday Boy.....!~

Selamat Hari Lahir!
Selamat Hari Lahir!
Selamat Hari Lahir Muhammad Hadif Dauuuuddddddd!!~~
Selamat Hari Lahir!~..

Yeyyyy!!~

Selamat Hari Lahir buat anakku sayang - yang Pertama!!!

Semoga dikurniakan kesihatan yang bagus,
Menjadi anak yg soleh,
Menghormati org tua,
Dilimpahi rezeki,
Diberkati olehNya,
Anak yang mengenang budi,
Rajin beribadat..

Ibu doakan yang bagus-bagus untuk anak ibu (termasuk abg Hamzah Iqbal)..

Nanti kita selebret yeee!!~
Mwahhh!~ Luv U..
------------------------------

Tak lupa jugak gambo Abg Hamzah.. Still aksi yg sama, dalam keta..
Oh, abg pon dah makin ensem tau! Dah nak 4 tahun..

Read more...

Jari Tomyam!~

 Wednesday, June 16, 2010



Eii.. saya tak sanggup nengok gak.. tapi saja kongsi dgn korang.. biar la sama2 ngeri hahah..

Ni la rupa jari kelingking mak (yg dah macam ibu jari hahahah) yang berjahit aritu.. Eii.. Eii..

------------------

Situasi : Tgh mkn Mihun Tomyam tuk berbuka pose mlm td..

saya : Bang, tgk ni!
Incik Hel : Gambo pe tu?
saya : Gambo jari mak yg bejait tu..!!~
Incik Hel : Eii...

----------------------------

Heheh rasa cam nak tecampak tepon saya dibuatnya.. Sibaik abis jugak mihun yg saya buat hahah..



Yang bestnya tengah syok2 masak, saya rasa cam pelik je.. Ada satu macam rasa.. Macam saya ada buat sesuatu yang salah..

Opss!!~ Rupanya saya selamba je rasa tomyam yg saya masak.. Hahah patut la rasa bersalah semacam.. Pergh!~ Melompat la skejap, lupa pulak saya puasa.. Adeh!!~

Tu la.. jenis tak pecaya kt diri sendiri.. So tiap kali masak mesti rasa.. Bila puasa pon dah jadi habit.. Adoi, harus dikurangkan pasni!~

Read more...

Uma mak..

 Tuesday, June 15, 2010

Aritu Jujen ada mms gambo umah baru mak (yg dah 'upgrade' tu la)... Tapi sket je.. kedekut tul!! Saja nak suh saya dtg KL tgk sndiri, tak baek tau!!


Tau tak ni ape? Mula2 saya pon cam blur2.. apekejadah ni?
Rupanya ni pintu bilik air.. Pergh, ingat lukisan mural kt hotel mana tadi.. haha..
Pintunya pon kecik je, kena hati2 masa masuk, takut terhantuk kt kabinet gantung tu.. Rasanya dlm ramai2 isi rumah tu, saya lah yg akan selalu terhantuk kalu nak tgk pada rekod 'kadar kehantukan' isi rumah.. hahah

----------------------
saya : Tu gambo ke mak? yg dpn pintu tu?
mak : Ha ah.. gambo bunga..
saya : Mcm transparent jek. hahah.. takut!
mak : Tu ah, mak pon dulu ingatkan camtu.. Ngeri gak nak mandi kt dlm tu takut nampak.. hahah..!!
----------------------

Yg ni pulak, masa mula2 dpt mms ni saya takut nak tgk.. cam nak terus delete je.. Manakan tak, dah ler gambonya senget (saya dah edit), pastu ada cam mata merah je kt tgh2.. Ye la, dlm tepon kan nmpk kecit je gambonya.. mana saya tau..

Dah la tajuk mms tu "Pintu beranda".. mana tau ada makhluk tak berapa halus dok kt pintu tu ke.. huwaaa.. takot!


Rupanya dia nak tunjuk sliding door baru mak, yg dah ada langsir ala2 maroon 5 gitu.. Ceh, membazir je saya feeling2 takut bagai.. Rupanya ada motif riak di sini hahaha..

-------------------------
(dlm perbualan tepon pg tadi- saing dgn cite haji kelingking)

saya : wahhh dah tempah langsir baru la ek.. lawa la..
mak : tak la.. cik arah kasi.. hahahah..
saya : cehhh... yoyo je org ingat mak tempah..
mak : cik arah kata, dah-dah lepas ni jgn bagi lagi brg2 kt Cik Mia.. Nanti abis suma dia simpan..

hahahah... saya paham!!~ mak mmg jenis sayang nak buang barang..
sbb tu cik arah suka bile cik ajiz renovet umah mak.. sbb dia dpt buang brg2 mak yg tak digunakan lagi..
& yg bestnya.. dia ganti yg baru.. hihii...

-------------------------------------

Meh nengok gambo budak berdua ni pulak..

Masa : Pagi tadi (time memasing bekejo nak slide kad)
Tempat : Dlm keta, dpn opis..
Situasi :
-Abgnya baru lepas kena marah dgn Incik Hel sbb lalai..
-Adiknya tgh syok jerit2 sambil berusaha nak rampas tepon..


Mula2 nyanyi sorg2, dah siap main cak2 baru la dia nak gelak..


Nampak tak putingnya saya sambung dgn 'ring' & sambung dgn tali lebihan seat belt??.. Asik melalak je dlm keta.. Hamek kau!! Isap ler puting sampai puas!!


Cubaan mengambik gambo gigi.. Budak ni secara official telah ada gigi 4 batang..


Abgnya moody sbb kena marah.. Erk bajunya sama pulak dgn baju entry saya yg ini.

--------------------------------

Woo cukup la tu entri2 tuk hari ni.. Saya sbenonya tgh pose ganti.. nak menampal balik 'kebocoran' pose thn lepas..

Ni pon dah menempek cam budak darjah 1 baru blaja pose.. adeh.. perut dah pedih2.. Bak kata kawan saya..

"Teruskan usaha Sal, jgn ngaku kalah! Jom kita gi makan asam pedas kt kantin jap gi".. hahahahha hampeh!!~

Read more...

Sian mak..

Kul 5.45 ptg smlm, saya dikejutkan dengan panggilan hangit.. err bukan.. panggilan pulau.. errr juga bukan...

Panggilan kecemasan!!.. yee.. betul!

Dari along kesayangan saya yg kt KL tu.. Katanya.. mak saya masuk emergency.. Perghh Berderau darah dibuatnya.. Gegel la jugak skejap!

Dlm palotak terbayang.. nape dgn mak? Mak sakit ke? Mak jatuh ke?

Rupanya tangan mak luka terkena kaca gelas..

Mula2 cam oo.. luka ek.. lega la..

Pastu cam.. WATT??? bila along kata lukanya cam tekoyak bentuk J & kena jahit & darah meleleh2.. Terus terbayang luka kat lutut saya yg kena jahit dulu.. Wuuu ngerii!!~

Ish ni pon lutut saya dah bedenyut2..

Yg tak bleh blah bile time borak dgn adik saya si Jujen tu..

--------------

saya : Teruk ke luka mak tu, kalu dah sampai bedarah2..
Jujen : Cam dalam la.. sebab luka dia cam bentuk J
saya : Kat mana yg tekena tu?
Jujen : kt jari kelingking...
saya : wuuuuu sibaik tak putus jari..
Jujen : Oii... agak2 la cakap tu!...

---------------------------

Wuuu siyes weh, tetiba tebayang kalu kaca tu terodok jari kelingking, pastu jari tu putus & jatuh kt lantai.. Waaarrghh siyes ngeri!

Saya tebayang je la.. Tak la doakan jadi camtu kat mak.. Cam tetiba tebayang.. Cuci pinggan pon leh putus jari.. Huwaaa...

Sila tepuk pala saya..

Yg pasti jari mak dah selamat dijahit.. & mak pon insyaAllah sehat hendaknya..

Pagi td tepon mak, borak2.. pastu mak ade anto mms tajuknya "haji kelingking".. Saya yg tak berapa bodoh ni pon cam pelik, "Aik, mak ni salah taip ke?"..

Bila tgk gambo tu, baru la saya tekekeh2 gelak..


Baru prasan, jari kelingking mak 'pakai serban'.. wekekekek.. haji kunun!! ceh!!

Read more...

Gile Bola..

 Monday, June 14, 2010

Hikhik... Jerman 4 - Ostolia 0.. ek?? ek?? ek??

Rupanya 'Christian Ziege' saya dah bersara 2005 laaa.. huwaaa apsal dia tak bgtau saya? kenape?? kenapa??? Kijam sungguh abg Ziege nih!!

Oh terasa tua bila borak2 dgn adik ipar saya pasal World Cup.. saya cite la yg dulu saya ni peminat bola.. Sanggup bangun kul 2-3 pagi, kejut abah ajak tgk bola hahahah... Siyes weh, dulu saya yg kejut abah.. Tapi ada jugak la abah yg kejutkan saya, time alarm saya tak berfungsi hehehehe..

Saya cite la masa tu player yg fofular... Cam Alan Shearer (England).. mak saya minat dgn dia ni tau.. Ada skali time dia score, mak tanya..

mak : Ngah dia ni sape ngah!
saya : Alan Shearer la mak..
mak : Dia pemain negara mana?
saya : England.. Kt England dia main dgn Newcastle United.. (Pergh tgk tu, siap tau tuu)
mak : mak suka la tgk dia..
saya : kalu camtu mak amik dia ah..
hahah so tiap2 kali si Shearer ni lawan, mesti saya panggil mak

"cepat mak, peminat mak dah main".. hahah 'peminat mak'... dia yg minat mak katanya..

Pastu saya rajin bli majalah bola, ada la poster si Shearer ni pakai jersey Newcastle.. siap bagi mak poster ni suh simpan hahahah...

Err.. lari topik pulak..

Saya cite la pasal..
Christian Ziege..
Oliver Kahn..
Patrik Berger..
Ole Gunnar Solskjaer..
Karel Poborsky..

Sekor pon dorg tak kenal... huhu padahal berger tu player Liverpool, solskjaer & poborsky player MU tau (tp dulu laaa).. sampai ati korang.. huhuh.. terasa akak ni tua tauuu!!~

Tp Beckham korg kenal plak.. Saing2 ler tu dgn dorg2 suma tu.. Ish..

Saya bukannya terer sgt pon psl bola ni, cuma tah camne tah bleh terseronok plak join borak bola nih.. So tanak la ketinggalan zaman kan..

Dulu tiap kali World Cup, mesti ada kuar gambo team stiap negara kt Majalah Bolasepak, gigih la saya beli & gigih la saya tulis nama setiap player.. Dari situ saya kenal player2 ni..

Player yg paling saya suka mesti la bahagian pertahanan (Defender).. Tak tau nape.. Mungkin sebab masa wakil hoki dulu saya pon defender, so saya lagi teruja nak tengok dorg usaha kuarkan bola dr kawasan gol daripada tengok striker/midfield pulun nak kasi gol hahah.. tak normalkah saya ni?

Lagi satu boringlah kongsi feveret player ngan org lain cam Christiano Ronaldo, Beckham, Kaka, Rooney & seangkatan dgnnya.. ala yg byk peminat pmpuan yg fanatik.. saya lagi suka player yg low profile contohnya cam Christian Ziege & Gary Neville (hahah tengok, defender lagik).. tak ensem pon dorg nih! Apa yg saya suka dulu suma tak ensem!!


Gary Neville

Owh dulu giler benerrr dgn Gary Neville sampaikan saya ada simpan gambo dia masa dia kecik.. Comey sungguh.. Masa tu pon kitorg (dgn exclassmate) giler bli majalah MU.. Segala cite psl GN ni saya simpan.. Kalu buat kuiz dulu konfem la juara... tpi dulu laaa.. skang da ilang ingatan..


Christian Ziege

Pastu start WorldCup thn bape tah saya bleh terminat Ziege ni, sampaikan dia penah golkan 1 gol tuk Germany.. & keratan paper psl dia gol tu saya boleh simpan hahah.. Pastu saya lekat gambo dia kat box silinder bekas isi lukisan tuk subjek LK saya... hahah giler.. giler.. cam malu giler dowh bile ingat balik..

Korang ingat cite ni tak, Fadzwa? Haidah? Kalu laaa korang ada blog.. Syoknyerrr..!!

Tu time skolah.. Time keja kt KPDN, saya tampal gambo team Germany kt atas meja saya.. Siap nama player skali saya bubuh!!

Pastu thn bile tah ex-bf saya belikan saya jersey German.. Masa tu final German Vs Brazil.. (tak silap saya la).. Beria2 saya pakai jersey tu.. Skalinya kalah beb! Hahah, mlm tu gak buat muka slamba makan kt kedai tepi jalan dgn jersey tu.. Org yg pakai jersey Brazil tgk je saya.. Buat muka cam tak bersalah je la hahahahah... padahal rasa cam nak balik tuko baju jek hahahah..

Owh indahnya kenangan dulu ek?? Tang bola la.. tang ex-bf tu dah lupa dah aahhaha...

-------------------

Incik Hel : Ish, mana ayah ni kata nak tgk Africa vs Mexico..
Incik Hel : Jgn memain, Africa ni kuat gak tau.. Lagi2 main kat tempat sndiri..

tak lama pastu..

Incik Hel :.. ZZzzzzz.....Krooohhhh!!!~~~

----------------------------

Incik Hel : Best ni.. England Vs US.. England bukannya kuat sgt.. Kalu EPL pon harapkan player import jek..
saya : Ha ah kan bang.. Kat EPL yg terer suma player import..
Incik Hel : US ni nmpk je lembek.. Kuat nih!!

Tak lama pastu..
Tuko channel lain..

saya : Aik bang, kata nak tengok bola..
Incik Hel : Abg tgk time abg rasa nak tengok jek..
saya : Laaaaaaaa..............

---------------------------------

Read more...

Jual Anak..

Jumaat malam, bergerak ke kg lepas Isyak..

Sok pagi2 lepas Subuh saya dah bangun mandi bagai.. ada projek kalini..

Ke Air Terjun Gunung Ledang, Sagil bersama2 adik2 ipar yg muda remaja (terus brangan jadi remaja balik)..

Sampai sana dlm kul 9 pagi, org tak ramai.. Alhamdulillah.. Tapi letih sebab sesi mengangkut barang2 adalah amat menyusahkan.. Setiap sorg ada tugas memasing, so saya tepaksa la bawak bakul yg Hamzah dah patahkan pemegangnya yg berisi pinggan (kaca ok! bukan plastik), botol sos, tuala mandi, dan cemacam lagi..

Kebetulan semalamnya saya sakit tangan kiri, so bile kena bawak bakul ni hazab jugak la.. Sampai bengkak muscle saya..

Pastu tanak kalah pulak tu, nak mandi kat atas.. Pastu nmpk ada tempat best, Incik Hel hangkut Hamzah seberang sungai & kitorg tepaksa buat U-turn nak cop tempat lain.. Alih2 tengok Incik Hel & Hamzah dah basah kuyup sebab tegolek masa seberang hahaha.. sian tul!

Incik Hel tak sabo nak bawak Hadif Daud mandi, skalinya baru cecahkan kaki kt air.. dia dah melalak2 sampai meleleh air mata.. perghhh sejuk giler rupanya air sungai pepagi nih..

So 3 anak dara, sorg anak teruna & sorg bapak budak saja yg meneruskan perjuangan mandi sungai nih.. Tepaksa la mak dara ni mendukung anak teruna yg takut air.. Siyes sejuk giler, saya pon tak tahan.. Stakat duduk atas batu & rendam kaki je la.. Dorg main simbah2 air, Hadif Daud yg melalak sbb kena tempias..

Tak lama pon mandi, terus makan bekal yg MIL masakkan.. Ada ayam goreng, ayam sambal, fries, nugget, nasik.. Pinggan kaca yg saya bawak tadi pecah la pulok (ni mesti pecah masa nak tutup pintu Incik Al).. So kongsi2 je la pinggan tu..

Pastu Incik Hel ajak turun, mandi kt bawah pulak.. yg ala2 kolam besar tu.. Sonok tgk Hamzah Iqbal mandi dgn Incik Hel.. kami anak2 dara ni (kami ok!), dok melepak tepi je la.. Sbb byk lak jantan2 seksi kt sini..

Ada skali tu, saya suh Hamzah Iqbal paut leher Incik Hel & suh Incik Hel berenang, skali Incik Hel jalan je dlm air tu, then dia terus lepaskan tangan Hamzah.. Tup! Budak tu tenggelam dlm air.. Panik saya dibuatnya.. Menggelupur ler budak kecik tu nak berdiri.. Ish, apraaa.. Sian Hamzah Iqbal hampir lemas..

Wpun dah menggigil2 kesejukan, Hamzah tetap tanak balik.. Jenuh jugak la mujuk.. Sampaikan org lain punya bola pon dia amik buat main.. Adeh, buat malu jek..

So, kitorg angkut lagi barang bawak turun..

Lepas tukar baju, kitorg singgah kedai souvenir dpn toilet sementara tunggu Incik Hel & Hamzah mandi & tuko baju.. Ade la ah so tokei kedai tu main dgn Hadif Daud.. Siap dukung & bawak round2 kedai..

--------------------
Ah so : Ini budak banyak cantek la.. kalau jual RM20 ribu mesti ramai mau beli..

adik ipar : Rm20 ribu je? murah la...

Ah so : Ini emak sama bapak dia dua2 susu ka? (maknanya kulit putih)

adik ipar : Mana ade..

Ah so : Ooo.. kopi campo susu ka? (sorg putih sorg itam)

adik ipar : tak la.. dua2 kopi laa.. (ciss, sabo je la dorg kata saya pon itam)

Ah so : Aiya.. tapi ini budak banyak putih! Banyak cantek.. Ok la, kasi RM30 ribu maa.. Kalu jual sama org cina, mesti ramai mau beli lorr.. (sambil cium2 Hadif)

saya : Mana cukup la, 30 ribu pon tak cukup..

Ah so : Ok la last offer, 50 ribu!

saya : Aiya, saya beranakkan dia pun susah maa...

masa ni Hadif selamba badak je rileks ikut Ah so tu.. tak buat perangai pon.. Ah so tu bukan main cium dia..

Hamzah : Mana adik saya? (mula buat muka nak nangis)

adik ipar : abis la abg.. auntie tu nak amik Hadif bawak balik..

Hamzah terus berdiri depan Ah so tu

Hamzah : Pulangkan adik saya.... (sambil pusing2 baju & buat muka kesian)

Hahahaah masa tu kitorg dah gelak giler.. Kiut giler tau ayat budak tu..

Lepas tu Ah so tu amik satu mainan yg lembik2, yg dlmnya ada lampu tu & terus bagi Hadif.. Suka la mamat tu.. Free ok hahaha..

Lepas say thanks, kitorg pon jalan la ke keta, ada la baru 5 langkah.. tetiba Ah so tu kejar kitorg.. Pergh, ingatkan dia nak amik balik mainan tu, rupanya dia nak tepuk2 mainan tu kasi kuar lampu.. pastu bagi kt Hadif.. Hahaha giler lawak Ah so nih..

adik ipar 1 : Wahhh Hadif menjual kecantikan.. hahaha.. dpt mainan free
adik ipar 2 : Hamzah kalu nak mainan jugak, kena la jaga kecantikan mcm Hadif... hahah

Ceh, bila masa lak anak saya jual kecantikan.. Ni baka bagus punya tau.. Kecantikannya semulajadi.. Tak payah jual2.. Nikmati aje hahahahah...

Yang paling tak tahan skali bila time nak masuk dlm Incik Al.. Incik Hel boleh bisik kt saya..

Incik Hel : Ape barang 50 ribu.. duit keta pon takleh cover..

Hahahah siot jek...


(entry tanpa gambo sbb gambo still tak upload lagi dr kamera adik ipo)

Read more...

Babyseat/ Carseat/ Seatbelt

 Friday, June 11, 2010

Ade lagi entry tuk hari ni..

Kawan-kawan saya ramai yang heran dan tak pecaya cemana anak-anak saya boleh duduk rileks je dlm babyseat/carseat.. termasuklah Hamzah Iqbal (hamzah punya takdek sandar.. ada kusyen jek tuk selit seatbelt)..



Nampak tak seat Hamzah Iqbal kaler kelabu tu? Seat ni sesuai tuk dia sebab senang nak pakaikan dia seatbelt.. So seatbelt tu tadek la melintang kt muka dia.. Ikat kt pinggang je.. Jusco ada jual (saya beli kt Jusco Tebrau).. dlm RM50-60 gitu la kot.. Bantal leher tu mmg Hamzah punya tuk mudahkan dia tido..


Masa ni pegi Kluang.. Cam baik je budak 2 org ni kan, diam je dlm keta..


Ha yg ni clear sket, nampak tak seatbelt Hamzah.. Kitorg ni pegi kedai depan rumah pon pakai seatbelt.. Sampaikan terbiasa, naik keta org pon... seat belt saya carik dulu hehehe... Mmg kaw2 la kena kutuk!! Sbenarnya saya tak biasakan Hamzah tido camtu.. Sian dia sakit kepala.. Disebabkan Incik Al ni beso, saya pon manjat la ke belakang tuk turunkan seat & pakaikan dia bantal leher tu..

Diam je dorg ni kan? Behave jek..

Hakikatnya..

Tuhan saja yg tau..

Hadif Daud tu, bile masuk je kt babyseat.. mulalah melalak2 nak turun.. Kitorg biarkan aje.. Bila takde sape yg layan.. dia pon bolayan la.. Main sorg.. Main dgn abgnya.. Abgnya pulak, da pandai bukak seatbelt sndiri.. lepas tu dia akan menjerit "yey, berjaya!".. pastu kena marah dgn Incik Hel.. hahaha..

Hamzah Iqbal mmg dari baby kitorg biasakan dia dok babyseat..


Ni umo dia 2 tahun... Siap berputing lagi haha.. Babyseat yg telah diwarisi oleh Hadif Daud..

Carik gambo dia baby tadek la pulak.. banyak gambo yg dah terdelete..

Budak2 ni mmg kena ajar dari kecik.. Kalu dah 1-2 thn baru nak masukkan dalam seat ni, konfem melalak la dorg.. Yg bestnya masa Hamzah umo 2 tahun, bila masuk kereta je dia terus duduk dlm seat ni & tunggu kitorg pakaikan tali pinggang.. pastu rileks.. tangan letak kt kepala mcm bos2 jek..

Saya suh dorg duduk dalam babyseat ni atas beberapa sebab..

1 - Keselamatan.. Lagi-lagi lepas tgk iklan kempen keselamatan-pakai tali pinggang belakang.. Ala yg budak tu masuk kelas, muka lebam2.. Ingatkan kena dera, rupanya sbb mak bapaknya tak pakaikan dia seatbelt.. Mmg Ngeri la..

2 - Dorg ni lasak sgt la.. Kalu duk beriba, MasyaAllah.. nak tecabut peha ni rasanya.. Kejap nak gi sana.. kejap gi sini.. Pastu tarik spec saya.. Mmg tak reti dok diam.. sama je mcm budak2 lain.. Kadang2 kaki dorg sampai tersepak gear.. Bahaya tau!! Saya pon pakai seatbelt.. so bila dorg pusing ke sana sini, leher saya yg tercekik seatbelt nih..


Oleh itu, ketahuilah kawan2ku sekelian.. Anak2 saya ni nampak je 'behave' dalam gambar.. Hakikatnya naik teleng jugak la kepala saya nak layan dorg2 yg dok blakang ni.. Tapi, biar dorg bising, melalak ke meraung ke dlm keta.. Janji keselamatan tak diabaikan..

Iklan komuniti ini dibawa khas oleh sellynna...

Read more...

Hamzah & pen/pensel

Masa kejadian : Malam
Tempat : saya kt dlm bilik yg pintunya tak ditutup, Yg lelain suma kt ruang tamu..

Situasi :

Masa tgh syok2 lipat kain tuk buat box pleat skirting meja Kak Su... saya nampak tetiba Hamzah Iqbal berlari ke dapur sambil pegang baju..

Ish nape budak ni.. tangan dia terkena pisau ke?

Saya jerit panggil nama dia.. Dengar dia bukak air sinki..
Jerit lagi... Air kt sinki still terbukak lagi..

"Abg tgh buat ape?"
"Ye ibu.. abg kt sini.. Abg cuci tgn!"

Pastu dia berlari semula ke ruang tamu.. saya follow dia..
Bila dia nampak saya, dia pegang balik bajunya..

"Abg buat ape? Meh sini ibu tgk"..
"Takde apa2 bu.. abg tulis2 je.. Abg tulis dgn pensel!"

Erk.. dengar 'pensel' je hati saya dah tak sedap..

"Meh sini tangan tu, ibu nak tengok!"
"Takde bu.. abg nak tulis nih"
"Bak sini tangan.. ibu nak nengok..!"

Dgn hati2, dia hulur tangan kt saya..

Pergh.. rasa nak cubit2 je budak ni..

Tau ape yg dia dah buat???

Dia dah conteng tapak tangannya dgn 'marker pen'... Bukan stakat tapak tangan, kat bawah dagu, kat lutut, kaki... adehhh!! Manatah dia dpt 'marker pen' ni tah!!

Zass.. saya rotan tangan dia.. (Tak sakit pon sebab lepas tu selamba je dia baca buku balik)..

Malam tadi tak sempat amik gambo, sebab enpon saya ilang (padahal kt dlm bilik).. Tapi pagi tadi ada saya amik gambo dia dlm keta..


Ada mcm corak spiderman tak?


Sbelah tangan je.. yg sbelah lagi selamat..


Lutut pon ada.. tp yg masuk dlm kamera sikit je..

Kak Nin, pengasuhnya pon geleng kepala tgk Hamzah pagi tadi.. Jenuh ler nak menghilangkan tanda ni.. saya da cuba mlm tadi, tak berjaya..


Adiknya yg ensem pon masuk dlm ini filem.


Eii besaaa mata Hadif Daud ek.. Rambutnya pon dah panjang..


Inilah keja dia kalu dlm kereta.. Pandang luar tingkap & 'moncong'kan mulut.. Rambutnya melentik2.. cam rambut Incik Hel (hahah saya tanak ngaku!)..

-------------------

Sebelum kejadian di atas.. Hadif Daud dah muntahkan segala mak nenek isi perut atas sofa, tikar & lantai.. Pergh! Saaaaabarrr je la.. Tanda2 nak ubah perangai tu.. Lepas dah bersihkan sumanya.. Saya terus buat bende alah ni..


Aiskrim 1 Malaysia (hahah bleh ke bagi nama camni?).. perisa jagung.. Yg kontot tu sebab tak cukup air, Hamzah Iqbal sibuk ngecek nak sikit.. Saya bagi dlm cawan je..


Ni plak perisa sirap... Jgn imagine mende lain.. Tak baekk tau!!~

------------------------------------

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP