Babyseat/ Carseat/ Seatbelt

Ade lagi entry tuk hari ni..

Kawan-kawan saya ramai yang heran dan tak pecaya cemana anak-anak saya boleh duduk rileks je dlm babyseat/carseat.. termasuklah Hamzah Iqbal (hamzah punya takdek sandar.. ada kusyen jek tuk selit seatbelt)..



Nampak tak seat Hamzah Iqbal kaler kelabu tu? Seat ni sesuai tuk dia sebab senang nak pakaikan dia seatbelt.. So seatbelt tu tadek la melintang kt muka dia.. Ikat kt pinggang je.. Jusco ada jual (saya beli kt Jusco Tebrau).. dlm RM50-60 gitu la kot.. Bantal leher tu mmg Hamzah punya tuk mudahkan dia tido..


Masa ni pegi Kluang.. Cam baik je budak 2 org ni kan, diam je dlm keta..


Ha yg ni clear sket, nampak tak seatbelt Hamzah.. Kitorg ni pegi kedai depan rumah pon pakai seatbelt.. Sampaikan terbiasa, naik keta org pon... seat belt saya carik dulu hehehe... Mmg kaw2 la kena kutuk!! Sbenarnya saya tak biasakan Hamzah tido camtu.. Sian dia sakit kepala.. Disebabkan Incik Al ni beso, saya pon manjat la ke belakang tuk turunkan seat & pakaikan dia bantal leher tu..

Diam je dorg ni kan? Behave jek..

Hakikatnya..

Tuhan saja yg tau..

Hadif Daud tu, bile masuk je kt babyseat.. mulalah melalak2 nak turun.. Kitorg biarkan aje.. Bila takde sape yg layan.. dia pon bolayan la.. Main sorg.. Main dgn abgnya.. Abgnya pulak, da pandai bukak seatbelt sndiri.. lepas tu dia akan menjerit "yey, berjaya!".. pastu kena marah dgn Incik Hel.. hahaha..

Hamzah Iqbal mmg dari baby kitorg biasakan dia dok babyseat..


Ni umo dia 2 tahun... Siap berputing lagi haha.. Babyseat yg telah diwarisi oleh Hadif Daud..

Carik gambo dia baby tadek la pulak.. banyak gambo yg dah terdelete..

Budak2 ni mmg kena ajar dari kecik.. Kalu dah 1-2 thn baru nak masukkan dalam seat ni, konfem melalak la dorg.. Yg bestnya masa Hamzah umo 2 tahun, bila masuk kereta je dia terus duduk dlm seat ni & tunggu kitorg pakaikan tali pinggang.. pastu rileks.. tangan letak kt kepala mcm bos2 jek..

Saya suh dorg duduk dalam babyseat ni atas beberapa sebab..

1 - Keselamatan.. Lagi-lagi lepas tgk iklan kempen keselamatan-pakai tali pinggang belakang.. Ala yg budak tu masuk kelas, muka lebam2.. Ingatkan kena dera, rupanya sbb mak bapaknya tak pakaikan dia seatbelt.. Mmg Ngeri la..

2 - Dorg ni lasak sgt la.. Kalu duk beriba, MasyaAllah.. nak tecabut peha ni rasanya.. Kejap nak gi sana.. kejap gi sini.. Pastu tarik spec saya.. Mmg tak reti dok diam.. sama je mcm budak2 lain.. Kadang2 kaki dorg sampai tersepak gear.. Bahaya tau!! Saya pon pakai seatbelt.. so bila dorg pusing ke sana sini, leher saya yg tercekik seatbelt nih..


Oleh itu, ketahuilah kawan2ku sekelian.. Anak2 saya ni nampak je 'behave' dalam gambar.. Hakikatnya naik teleng jugak la kepala saya nak layan dorg2 yg dok blakang ni.. Tapi, biar dorg bising, melalak ke meraung ke dlm keta.. Janji keselamatan tak diabaikan..

Iklan komuniti ini dibawa khas oleh sellynna...

Comments

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai