Powered by Blogger.

Masak..!

 Tuesday, June 22, 2010

(Gambar diambil dengan credit di Y! Image)



credit to : hsherman flickr.com


Buka puasa semalam, saya goreng Fish & Chips.. juga nugget.. siap mayo & thai sos.. pergh!! Mmg tebongkang la anak-beranak dpn TV..

Tapi bukan itu aja.. sesambil goreng tu, sempat la saya rebus kacang ijau.. Tengok2 kacang tu dah kembang.. adeh, ingatkan nak rebus dulu.. mlm2 sket baru buat bubur.. Alang2 dah kembang tu.. masukkan aje santan & gula merah..

Buat pengetahun semua, ini kali pertama saya buat bubur kacang ijau.. Ye.. saya mmg tak reti masak.. Frankly speaking la.. watpe nak bohong2 ye tak? Sblum kawen pon saya dah ngaku dgn Incik Hel bahawa bini dia ni mmg gagal la bab2 masak nih.. Saya pon bagi syarat kt dia.. kalu nak suh saya masak, tolong jgn komplen kaw2 punya.. Skurangnya2 bagi la saya semangat.. Mungkin kali pertama saya gagal, & saya bersemangat nak buat lagi.. So kalu baru 1st time buat dah komplen, konfem semangat nak masak tu down & down & down teruss..

Tapi, alhamdulillah.. Incik Hel memahami!! Cececeehhh..

Lepas dah kenyang suma tu (Fish & Chips tu adalah atas permintaan Incik Hel ye, bukan saya malas nak masak!).. saya suh la Incik Hel rasa bubur saya tu.. Maklum ler masak time puasa ni konfem la ada jeeee yg tak lengkap.. Huhuh santan dah ok (guna santan kotak je), cuma gagal bab gula.. Rupanya saya ni kedekut gula hahah.. Pas tambah gula merah.. Alhamdulillah, bubur saya menjadik.. Rasa nak loncat2 & guling2 pon ada.. (ini adalah kenyataan seseorg yg buta masak!)..

Cam ni la ropanya..


credit to : valisa flickr.com

Bubur ini telah selamat dimakan waktu sahur dan selebihnya disimpan dalam peti ais.. Eii sedapnyer!

---------------------------------------------------

Pastu sambil basuh pinggan, sempat saya meratah gula merah kegemaran saya.. Hahah yee, saya suka ngunyah gula merah.. sbb tu kuih kegemaran saya byk yg bergula2 ni.. lagi2 gula merah..

Saya palinggggg sukaaaaaaa 2 kuih kt bawah ni :

Kuih Lopes

credit to : ezmar flickr.com

Onde-onde/Buah melaka..

credit to : ezmar flickr.com

Jadi, target saya adalah untuk memahirkan diri (cewaaah) dlm membuat 2 kuih ni.. Buah melaka tu cam senang je.. so mebi arini nak buat.. Kuih lopes tu.. err.. saya bab2 pulut ni mmg gagal, mungkin panggilan telefon ke mak boleh membantu saya.. cam talian hayat lak!

Nyam2! Ish, arini saya pose lagi..

2 comments:

mar!ahaf!z June 22, 2010 at 4:38 PM  

bubur kacang sejuk sedap!

Sellynna June 23, 2010 at 11:23 AM  

mmg sedap.. buat aiskrim pon sedap!~

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP