Powered by Blogger.

Tolong! Tolong! Api! Api!~

 Tuesday, June 29, 2010

Ok saya cerita psl bungapi tu..

Hari Jumaat mlm, around kul 8 kot, Puksu & famili datang rumah nak amik keta sbb ayah nak pinjam Incik Al tuk anto adik ipo saya ke UiTM Melaka esoknya..

Pastu kitorg rileks2 sambil saya baring tgk This Is It-MJ & Incik Hel picit2 pala saya.. Oh bahagianya! (apekes nih!).. Tetiba2.. zip!! zip!! lampu jap mati jap idup! Pastu Incik Hel terus lari keluar.. Erk! Saya panik! Ada pencurik ke?

Rupanya Incik Hel suda dengar ada org menjerit & bunyik meletop2.. Ada la jiran2 sbelah keluar gak.. Saya stay je kt dlm dgn anak2..

Pastu meletop2 lagi.. Rupanya tiang letrik kt ujung tmn saya suda tebakar!! Apinya tepercik2 sampaikan jiran2 yg dok berdepan dgn tiang tu suma lari ikut pintu belakang.. Mula2 Hamzah nangis2 nak ikut Incik Hel.. Saya dah peluk2 dia, baru dia cam tenang sket la.. Tekejut kot tengok api!

Incik Hel suh saya matikan suma suis.. Saya ni dah la rabun malam! Sementara nak ke dapo matikan suis mesin basuh, suis lampu suma.. abis saya langgo barang2 dlm rumah.. Sakit woo.. Hamzah yg tgh pakai slipar pon saya angkut sama, nasib la.. da cam tak cukup tanah saya dibuatnya.. Takut woo!!

Pastu meletop2 lagi.. Kali ni cam ada la nampak/bunyik arus letrik tu.. dgn percikan api lagi! Waahh ini suda bahaya.. Incik Hel suruh keluar.. Saya angkut skali Hadif yg tgh tido dlm buai.. Melalak mamat tu.. Hamzah suda lari keluar.. Mmg tak terjaga dibuatnya.. sibaik dia lari ke ayahnya..

Jiran2 pulak ada yg keluarkan kereta sbb senang nak lari padahal rumah saya tu jln mati hehe.. Mebi dorg nak selamatkan kereta kot.. Kang wayar letrik tu jatuh atas keta dorg, x ke rugi! Kitorg tak kuarkan keta sbb tadikan dah tuko kereta, so tinggal kancil je kt rumah.. Kancil kan pendek, so tadek la bontot kancil tu tekuar dr Porch.. Jiran2 yg keluarkan kereta tu suma keta mahal2.. Rasanya kalu ada Incik Al, mesti Incik Hel pon keluarkan jugak.. & mesti kitorg suka sbb ade ekon hahah..

Tak tau la bape kali Incik Hel tepon Bomba & TNB.. Rasanya mau nak putus jari kot hehe.. Disebabkan Bomba dari bandar, so lambat ler sampainya.. Ada satu kali tu, api still menjulang lagi.. Tiba2 api terpercik2 & wayarnya mula bergoyang.. Kitorg stay lagi.. Bile percikannya dah makin kuat & wayar mula terhayun2 mcm nak putus.. berlari suma ke belakang! Saya dah peluk Hamzah.. Incik Hel dukung Hadif.. Masa ni tebayang kalu la wayar tu putus & melibas suma org yg ade.. naya suma rentung!!

Tak lama lepas tu api pon padam!! (Boringnya ending nih!).. & Bomba pon datang.. Dorg takleh buat ape, api pon tadek kan.. So tunggu TNB je la.. Incik Hel cadangkan kalu kul 12 tadek letrik lagi, nak balik kg.. Saya tanak sebab esoknya Incik Hel nak gi JB tuk daftar Sem baru kt Poli.. dah la nak tumpang kawan dia, cam ne nak pegi ye tak? Lagi pun saya malas nak ulang-alik.. Org kampung nnti suma gi UiTM Melaka, kitorg tekontang-kanting anak-beranak jaga rumah.. Eii malasnya!

So kensel, tido kt rumah je dgn sliding door yg tebukak.. & nyamuk yg menggila! Hadif mmg tak tido lena sbb panas.. Tepaksa tido buai, bila hayun terasa la angin sket.. Tiap kali buai berenti, melalak la mamat tu..

Dlm kul 5 lebih, baru perasan letrik dah ada.. Ceeehhhh.. membazir masa je tido panas2, rupanya letrik da lama ada (berdasarkan air dlm thermos letrik yg dah lama panas).. Pastu bukak kipas.. Waaaa syooorrrgaaaa!~

Sekian suda cerita saya.. wassalam!!

(Hahahahhaa.... ending cam siyot! Cerita pon hampeh! Patut la karangan saya tak penahnya dpt A)..


Camni la rupa api tu.. Tapi yg ni saya gugel jek.. Tak dpt amik gambo, sbb malam kan.. Gambo nmpk gelap, tetiba ada kaler kuning haha.. Baik saya takyah letak.. menimbulkan syak wasangka lak gambo tu..

3 comments:

azima June 29, 2010 at 10:12 AM  

ioollss datang nak marakkan apiii... kain ioollss dah siappp..

api.. aipii... api tolong jangan aper2kan sayerr :p

walaubagaimana pun.. situasi ' berlari suma ke belakang!' itu digambarkan cam dalam cerita bukit kepung... keadaan tergambar begitu tegang.. antara hidup dah mati kekdahnyerr.. :p

tasekM June 30, 2010 at 10:41 AM  

dah panas2 tu yang... tidor je dlm kereta. pasang aircond. he he.


.

Sellynna June 30, 2010 at 5:46 PM  

kak zura.. kain i pon HAMPIR nak siap hahaha.. tak kira.. nak menggediks gak..

kak TM..
time tu ada kancil jek.. itupun ekon rosak hehehe.. so tawakkal je la sedekah darah kt nyamuk.. buat amal jariah sket hehe..

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP