Posts

Showing posts from September, 2010

Jekung Reput!~

Uh, dah lama tak drive, kejung2 perut saya dibuatnya bile ada 'akaaakkkk' tu suh benti jap nak beli cwn polisterin kt kedai ala-ala idup segan mati tak mau tu..

Benti satu hal, nak kuar dr parking tu pon satu hal.. Paham2 je la Incik Al ni panjang... Mulut saya komat-kamit tak benti buat lawak, tp dlm ati Tuhan je yang tau..

Itu kejung perut no 1..

Sampai rumah 'Abui'.. dijamu pulak dengan sate, nugget, fries, pizza maggie & kuih raya.. pergh.. ni pon masalah gak pada saya..

Kejung perut no 2..

Takpe.. rejeki jangan ditolak.. Sumbat je la.. Nanti petang2 kang konfem sistem perkumuhan saya aktif.. Malam kang ada Bara'an.. Err.. saya duk sini baru tau Bara'an tu ape.. Cam Marhaban dari rumah ke rumah.. Kat KL takdek buat camni..

Selalu kt KL, raya pertama sunyiiiiiiiiiiiiiiiiii je flat kt rumah tu.. memasing chau balik kg.. Rumah mak saya je yg havoc sebab dah macam kampung.. Segala kaum kerabat baik belah mak @ abah mesti datang beraya dulu rumah kami.. Kiranya ca…

Cuti..

Bila dah lama bercuti dari belajar (incik Hel).. tetiba ujung minggu dia kena start ke kelas balik.. Adoyaiiii, rasa cam lemah semangat.. Sebabnya??

Budak 2 orang ni la.. Adeh, apa yg saya cakap, saya marah.. dorg leh buat gelak2 jek.. Cuba ayahnya yang marah.. konfem tak cukup tanah dorg lari nak selamatkan diri..

Saya dah pukul dengan pembaris.. Saya dah skru baikkk punya kat betis.. pun leh gelak2 lagi.. Takpe.. saya cuba reverse saiko pulak..

"Ooh.. abang dah tak sayang ibu yee.. Takpe la.. abang suka kan tengok ibu nangis!"
"Tak bu.. abang sayaaaangg ibu... Ibu tanak la nangis!"..

Saya pun buat2 la nangis, tekup muka bagai.. Nanti dia tarik tangan saya tak bagi nangis.. Ok la.. jadik gak reverse saiko camni.. Memang saya perasan dari kecik abangnya memang kalah kalu saya buat camni.. Tapi kalu adiknya..

Time saya buat2 nangis.. dia boleh tarik tangan saya & ... "Cakkk!!~".. erk.. Nak buat-buat nangis ke nak gelak? Ceh.. akhirnya tegelak gak saya dibuat…

Tazkirah Hari Ini..

Cerita ni saya ambil dari entry Lynn Nasir, credit to Lynn.. Silalah lawat blog dia yg super duper best tu..


Baca kat myMetro tentang "Lembut Hati Diberi Tazkirah".
Apalah perasaan si isteri yang tengah sarat mengandung tu ye. Apa kekurangan dia sampai suami dia sanggup buat dia macam tu? Nak kata 'demi nak ada anak', bukan ke bini tengah mengandung tu?? Apa pula perasaan si suami yang isterinya menjadi kekasih gelap suami orang di atas tadi tu? Anak dua dah..apa la yang tak cukup lagi kan?Ni kiranya manusia yang tak bersyukur dengan nikmat pahala Allah swt beri. Dah nikah, ada anak, ada pasangan masing-masing yang disatukan dengan cara HALAL. Tapi dok buat songsang lagi dengan orang lain. Kalau tak kerana nafsu serakah, apalagi sebabnya?Lemah iman, kurang pengetahuan agama. Tak nampak janji Allah swt terhadap setiap perbuatan yang kita lakukan. Takpun terlalu bangang sampai tak boleh bezakan pahala-dosa.Ye, senang la aku cakap macam ni. Aku tak kena lagi. T…

Gambo Raya..

Image
Lagi gambo raya..


Gambo famili.. ini lah kitorg 3 bradik je.. suma pmpuan..
Dari kiri.. Saya, mak, along, abah & akak (adik bongsu tau bukak kakak saya)



Begambo dengan budak2.. Saya paling eksaited sebab terbayang-bayang ada anak pompuan hahaha.. Tu Mia Lila, anak along.. tapi saya dah anggap macam anak saya gak..
Dari kiri : Mia Nurkhalilah, saya, Hamzah Iqbal, Hadif Daud, akak, mak & Wanie (sepupu saya yang mak saya dah jaga sejak baby lagi)



Loving Couple.. Cik Mia & Incik Baba..


Nampak je seriyes mak saya ni.. Memang kalu amik gambo je tetiba otometik jadi seriyes padahal sblum tu siap gelak2 lagi.. Tengok la gaya nasyid anak beranak nih.. Sampai Mia Lila pon tepuk dahi.. Baju sponsor dari akak yg diterbangkan khas dari Sarawak (Bile nak sponsor baju aku lak kak??)..


Tengok.. Cik Mia dah start buat gila-gila..



Kitorg pon termasuk gak jadi gile-gile.. Hahah...

Raya Kami..

Image
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari kami,
Dari kiri: : Incik Hel dan saya,
Depan-kiri : Hamzah Iqbal & Hadif Daud (tepaksa sumbat puting nak kasi dia kurang aktif)..
Venue : Shah Alam, rumah baru pakcik yang super duper cun.. Ada rezki nak buat gak rumah camni.. Amin!~

Note : sepanjang raya ni tak pernah lagi sedara mara saya teka Hadif Daud ni lelaki haha.. Suma kata dia pmpuan wpun pakai suar jeans.. Mungkin sebab muka dia cam girl & rambutnya ala kinting2 sket.. Dalam gambo ni pon org kata dia pakai baju kurung hahah.. Takpe, nanti mintak ayah potong sket2 kinting tu ye, kasi trim. Hamzah pun dah cam girl bila rambut dah panjang...



Alhamdulillah.. raya tahun ni agak meriah walaupun ada la jugak terasa bosan & penat.. Nape saya rasa bosan? Tah saya pon tak tau.. Mungkin tak ada rest sepanjang2 1 syawal sampai ke sudah.. Ke Kl, Shah Alam, JB, Kluang, Melaka.. JB je sampai 6 rumah, bayangkan la..

Raya tahun ni jugak agak frust sebab baju-baju raya yang saya jahit agak tida…

gaji

Gaji da masuk, bonus belum usik...

Agak-agak suma tu cukup tak untuk buat kitchen cabinet? hahaha..

Anak-anak, get ready makan ikan kering hahaha...