Powered by Blogger.

Jekung Reput!~

 Monday, September 27, 2010

Uh, dah lama tak drive, kejung2 perut saya dibuatnya bile ada 'akaaakkkk' tu suh benti jap nak beli cwn polisterin kt kedai ala-ala idup segan mati tak mau tu..

Benti satu hal, nak kuar dr parking tu pon satu hal.. Paham2 je la Incik Al ni panjang... Mulut saya komat-kamit tak benti buat lawak, tp dlm ati Tuhan je yang tau..

Itu kejung perut no 1..

Sampai rumah 'Abui'.. dijamu pulak dengan sate, nugget, fries, pizza maggie & kuih raya.. pergh.. ni pon masalah gak pada saya..

Kejung perut no 2..

Takpe.. rejeki jangan ditolak.. Sumbat je la.. Nanti petang2 kang konfem sistem perkumuhan saya aktif.. Malam kang ada Bara'an.. Err.. saya duk sini baru tau Bara'an tu ape.. Cam Marhaban dari rumah ke rumah.. Kat KL takdek buat camni..

Selalu kt KL, raya pertama sunyiiiiiiiiiiiiiiiiii je flat kt rumah tu.. memasing chau balik kg.. Rumah mak saya je yg havoc sebab dah macam kampung.. Segala kaum kerabat baik belah mak @ abah mesti datang beraya dulu rumah kami.. Kiranya cam R&R la.. sebab lepas abis beraya/makan, suma balik kampung hahah.. Harus mak caj tol kalu camni.. Takpe.. anak-anak saya dah caj tol.. memasing dpt angpau kan...

Saya memang dah amik kontrak potong nasik impit.. Adik saya (Akak/Jujen) kontrak buat air.. Along lak dia kontrak sambung-sambung @ lebih dikenali sebagai kalu ada pinggan kotor ko la kena cuci sebab selalunya dia sampai rumah lambat sebab beraya kt belah hubby dia dulu.. Ohh banyaknya 'sebab' dalam entry nih..

Eh, tadi bukan cite pasal kejung perut ke? Ok berbalik pada cite tadi.. Err.. kejung perut saya cuma ada no 2 je la.. mungkin malam kang terjadi lagi kes kejung perut no 3.. heheh..

Tengah simpan perut tuk Bara'an mlm kang ngeh ngeh ngeh..

Read more...

Cuti..

Bila dah lama bercuti dari belajar (incik Hel).. tetiba ujung minggu dia kena start ke kelas balik.. Adoyaiiii, rasa cam lemah semangat.. Sebabnya??

Budak 2 orang ni la.. Adeh, apa yg saya cakap, saya marah.. dorg leh buat gelak2 jek.. Cuba ayahnya yang marah.. konfem tak cukup tanah dorg lari nak selamatkan diri..

Saya dah pukul dengan pembaris.. Saya dah skru baikkk punya kat betis.. pun leh gelak2 lagi.. Takpe.. saya cuba reverse saiko pulak..

"Ooh.. abang dah tak sayang ibu yee.. Takpe la.. abang suka kan tengok ibu nangis!"
"Tak bu.. abang sayaaaangg ibu... Ibu tanak la nangis!"..

Saya pun buat2 la nangis, tekup muka bagai.. Nanti dia tarik tangan saya tak bagi nangis.. Ok la.. jadik gak reverse saiko camni.. Memang saya perasan dari kecik abangnya memang kalah kalu saya buat camni.. Tapi kalu adiknya..

Time saya buat2 nangis.. dia boleh tarik tangan saya & ... "Cakkk!!~".. erk.. Nak buat-buat nangis ke nak gelak? Ceh.. akhirnya tegelak gak saya dibuatnya..

Ni yang maleh ni..

Kalu saya marah "Amboiii.... biasa dia nih!".. Nanti dia patah balik kt saya sambil jatuhkan badan kt saya.. Adeh.. dah ler 13kg budak nih.. cam kampit beras jatuh atas badan saya.. Sakit woo.. tu yang kadang2 sampai senget cermin mata dibuatnya...

Okla.. okla.. saya ngaku.. saya takdek cite sebenarnya ari ni..

Read more...

Tazkirah Hari Ini..

 Friday, September 24, 2010

Cerita ni saya ambil dari entry Lynn Nasir, credit to Lynn.. Silalah lawat blog dia yg super duper best tu..


Baca kat myMetro tentang "Lembut Hati Diberi Tazkirah".

  • Apalah perasaan si isteri yang tengah sarat mengandung tu ye. Apa kekurangan dia sampai suami dia sanggup buat dia macam tu? Nak kata 'demi nak ada anak', bukan ke bini tengah mengandung tu??
  • Apa pula perasaan si suami yang isterinya menjadi kekasih gelap suami orang di atas tadi tu? Anak dua dah..apa la yang tak cukup lagi kan?
  • Ni kiranya manusia yang tak bersyukur dengan nikmat pahala Allah swt beri. Dah nikah, ada anak, ada pasangan masing-masing yang disatukan dengan cara HALAL. Tapi dok buat songsang lagi dengan orang lain. Kalau tak kerana nafsu serakah, apalagi sebabnya?
  • Lemah iman, kurang pengetahuan agama. Tak nampak janji Allah swt terhadap setiap perbuatan yang kita lakukan. Takpun terlalu bangang sampai tak boleh bezakan pahala-dosa.
  • Ye, senang la aku cakap macam ni. Aku tak kena lagi. Tapi, jangan salah sangka ye. Aku tak benci diorang. Tapi tak pula aku suka apa yang diorang buat tu. Aku benci maksiat yang diorang lakukan tu. Sampai aku terus berdoa lepas habis baca artikel tu agar mereka sempat bertaubat kepada Allah swt dan mendapat kemaafan daripada pasangan suami/isteri masing-masing.
  • Kalau la pasangan kita tu ada kelemahan, atau banyak kelemahan; JANGAN FOKUS PADA KELEMAHAN DIA. Nanti sakit hati tak sudah. Tak pepasal mental. Makan anak. Sila fokus kepada kekuatan dan kelebihan dia. Contohnya, isteri malas lipat kain. So, rumah jadi sedikit messy sebab kain bertimbun. JANGAN FOKUS DI SITU! Sila fokus kepada kelebihan dia.
  • Contohnya, isteri yang malas lipat kain itu pandai masak. Pandai urut. Pandai servis baaaaikkk punya. Apa-apa service la kan. Macam service potong rambut ke..service bertukar tangan masa main badminton ke. Jangan fikir service yang tuut je. Hehe! So, FOKUS pada kelebihan pasangan kita tu. Berbanding makan sedap hari-hari yang disediakan isteri versus kain tak berlipat. Mana best?
  • Pastu, kalau rasa bernafsu terliur meleleh-leleh dengan yang bukan mahram lagi haram dengan kita, contohnya artis macho hensem macam Il Divo atau artis jelita ala Rozita Che Wan ke, rakan sekerja yang bergetah/maskulin tak hengat ke, atau sapa-sapalah yang haram buat kita..terutamanya jiran dan posmen, SILA BAYANGKAN SECEPAT MUNGKIN SEBESAR-BESAR API MARAK MEMBAKAR KEMALUAN KITA. Rasanya, terus kering air liur meleleh tadi. Bayangkan siksaan neraka..bayangkan janji Allah swt..bayangkan jika pasangan kita pula yang curang diam-diam dengan kita.
  • Belajar la menghargai pasangan kita seadanya. Dia juga menerima kita seadanya. Kan jodoh kita sudah ditentukan mengikut 'kualiti' kita juga? So, kalau nak pasangan kita treat kita baik, kita treat dia dengan baik terlebih dulu.

Huhu bagus jugak Lynn keluarkan cerita macam ni.. boleh menjadi pengajaran buat kita semua.. Thanks to Lynn.. So para2 suami semua.. ambilkan sebagai pengajaran ok...

Read more...

Gambo Raya..

Lagi gambo raya..


Gambo famili.. ini lah kitorg 3 bradik je.. suma pmpuan..
Dari kiri.. Saya, mak, along, abah & akak (adik bongsu tau bukak kakak saya)



Begambo dengan budak2.. Saya paling eksaited sebab terbayang-bayang ada anak pompuan hahaha.. Tu Mia Lila, anak along.. tapi saya dah anggap macam anak saya gak..
Dari kiri : Mia Nurkhalilah, saya, Hamzah Iqbal, Hadif Daud, akak, mak & Wanie (sepupu saya yang mak saya dah jaga sejak baby lagi)



Loving Couple.. Cik Mia & Incik Baba..


Nampak je seriyes mak saya ni.. Memang kalu amik gambo je tetiba otometik jadi seriyes padahal sblum tu siap gelak2 lagi.. Tengok la gaya nasyid anak beranak nih.. Sampai Mia Lila pon tepuk dahi.. Baju sponsor dari akak yg diterbangkan khas dari Sarawak (Bile nak sponsor baju aku lak kak??)..


Tengok.. Cik Mia dah start buat gila-gila..



Kitorg pon termasuk gak jadi gile-gile.. Hahah...

Read more...

Raya Kami..


Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari kami,
Dari kiri: : Incik Hel dan saya,
Depan-kiri : Hamzah Iqbal & Hadif Daud (tepaksa sumbat puting nak kasi dia kurang aktif)..
Venue : Shah Alam, rumah baru pakcik yang super duper cun.. Ada rezki nak buat gak rumah camni.. Amin!~

Note : sepanjang raya ni tak pernah lagi sedara mara saya teka Hadif Daud ni lelaki haha.. Suma kata dia pmpuan wpun pakai suar jeans.. Mungkin sebab muka dia cam girl & rambutnya ala kinting2 sket.. Dalam gambo ni pon org kata dia pakai baju kurung hahah.. Takpe, nanti mintak ayah potong sket2 kinting tu ye, kasi trim. Hamzah pun dah cam girl bila rambut dah panjang...



Alhamdulillah.. raya tahun ni agak meriah walaupun ada la jugak terasa bosan & penat.. Nape saya rasa bosan? Tah saya pon tak tau.. Mungkin tak ada rest sepanjang2 1 syawal sampai ke sudah.. Ke Kl, Shah Alam, JB, Kluang, Melaka.. JB je sampai 6 rumah, bayangkan la..

Raya tahun ni jugak agak frust sebab baju-baju raya yang saya jahit agak tidak memuaskan hati (refer gambar)

- Baju raya saya kain & bajunya terpendek pulak.. Tudung pon tak sempat jahit tepi..
- Baju raya saya yg satu lagi sempat jahit tp tak sempat jahit butang & cangkuk kain. Kainnya pulak terbesar dari baju & terlipat2 (kalu perasan la).. Baju pesak gantung satu lagi tak sempat jahit kainnya..
- Baju Incik Hel pon terpendek jugak & lehernya kecik.. terpaksa 2x jahit.. Poket pon senget tapi sempat tetas & jahit semula..
- Baju Hamzah, poketnya besar sebelah tapi sempat dibetulkan.. seluarnya baru pakai sekali dah koyak kelangkangnya.. Sungguh aktif mamat nih.. padahal saya jahit berulang2 kt area situ..
- Baju Hadif Daud pulak poket dah ok, seluar dah ok wpun 3x sembat sebab terlabuh.. Cuma slack tang leher.. Ade ke saiznya terlebih sampai lehernya bleh nampak bahu hahah.. Sibaik ada kain lebih & saya jahit yg baru.. Cuma tak sempat jahit tepi.. Sebab tu bajunya terburas benang & bergumpal2 benang kt bahagian bawah.. Sian anak saya..

Pendek kata memang tak berapa puas ati.. Akan saya upgrade ilmu menjahit ni cuma tak tau nak berguru dengan sapa.. Harap2 dpt masuk kursus tahun lepas.. Rasa macam nak serbu je Kemas Sri Gading & tanya kursus2 yang dorg tawarkan..

Saya dalam proses berbincang dengan Incik Hel tentang minat saya untuk sambung belajar. Disebabkan tahun ni Incik Hel last sem, dia izinkan saya tuk sambung belajar pulak tahun depan. Course ape, kat mana & transport dah pun kami bincangkan cuma saya dah salah anggap, saya ingatkan Incik Hel suh saya daftar tuk hujung tahun ni.. Saya dah panik sebab tarikh tutup register 3 Oktober.. rupanya dia cuma suh saya tengok course yang ditawarkan saja tuk preparation.. Huhu ngeri i tau!!~

Takpe, itu akan kami bincangkan lagi..

Incik Hel ada tanya saya, larat ke saya nak bawak semua ni.. Dengan nak sambung belajar, sibuk dengan hobi menjahit & paling latest sibuk nak belajar buat kek.. Saya tau saya jenis yang tak boleh buat 2 kerja dalam satu masa.. Tapi saya akan usahakan ikut prioriti yang paling utama..

Kalu ikutkan history dari dulu lagi memang saya jenis 'hot-hot ciken shit' ahaha... tapi insyaAllah kalau saya mendapat sokongan dari org-org yang saya sayang.. saya takkan mudah ngaku kalah..

Saya nak sambung belajar, sebab saya nak menambahkan ilmu pengetahuan saya.. Nak upgrade diri saya ke satu tahap lebih tinggi dari apa yang saya ada sekarang ni (dengan izin tuhan).. juga disebabkan saya teruja melihat Incik Hel pun dah beralih satu tahap yang dia cita-citakan..

Saya menjahit & mahu belajar memasak sebab saya nak diri saya lengkap sebagai seorang wanita.. yang mampu menyediakan segala-galanya untuk keluarga.. & cuba mengurangkan belanja yang selama ini saya bazirkan.. Mungkin saya dapat membantu keluarga dengan hobi ini (bukan disebabkan dengan buka bisnes.. mungkin dapat menjimatkan duit tempah baju heheh)..

Huhu kenapa skema giler entry saya hari ni ye? Macam baru lepas baca Kamus Dewan Bahasa pulak gaya entry hari ni..

Pape pon, kesimpulannya.. (pergh, cam buat rumusan pulak).. Saya takkan berhenti dari mengejar cita-cita saya walaupun saya terpaksa berkorban salah satu dari apa yang saya angan-angankan.. Paham tak? Paham tak? Lantak korang la.. hahaha...

Read more...

gaji

 Thursday, September 23, 2010

Gaji da masuk, bonus belum usik...

Agak-agak suma tu cukup tak untuk buat kitchen cabinet? hahaha..

Anak-anak, get ready makan ikan kering hahaha...

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP