Powered by Blogger.

Raya Kami..

 Friday, September 24, 2010


Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari kami,
Dari kiri: : Incik Hel dan saya,
Depan-kiri : Hamzah Iqbal & Hadif Daud (tepaksa sumbat puting nak kasi dia kurang aktif)..
Venue : Shah Alam, rumah baru pakcik yang super duper cun.. Ada rezki nak buat gak rumah camni.. Amin!~

Note : sepanjang raya ni tak pernah lagi sedara mara saya teka Hadif Daud ni lelaki haha.. Suma kata dia pmpuan wpun pakai suar jeans.. Mungkin sebab muka dia cam girl & rambutnya ala kinting2 sket.. Dalam gambo ni pon org kata dia pakai baju kurung hahah.. Takpe, nanti mintak ayah potong sket2 kinting tu ye, kasi trim. Hamzah pun dah cam girl bila rambut dah panjang...



Alhamdulillah.. raya tahun ni agak meriah walaupun ada la jugak terasa bosan & penat.. Nape saya rasa bosan? Tah saya pon tak tau.. Mungkin tak ada rest sepanjang2 1 syawal sampai ke sudah.. Ke Kl, Shah Alam, JB, Kluang, Melaka.. JB je sampai 6 rumah, bayangkan la..

Raya tahun ni jugak agak frust sebab baju-baju raya yang saya jahit agak tidak memuaskan hati (refer gambar)

- Baju raya saya kain & bajunya terpendek pulak.. Tudung pon tak sempat jahit tepi..
- Baju raya saya yg satu lagi sempat jahit tp tak sempat jahit butang & cangkuk kain. Kainnya pulak terbesar dari baju & terlipat2 (kalu perasan la).. Baju pesak gantung satu lagi tak sempat jahit kainnya..
- Baju Incik Hel pon terpendek jugak & lehernya kecik.. terpaksa 2x jahit.. Poket pon senget tapi sempat tetas & jahit semula..
- Baju Hamzah, poketnya besar sebelah tapi sempat dibetulkan.. seluarnya baru pakai sekali dah koyak kelangkangnya.. Sungguh aktif mamat nih.. padahal saya jahit berulang2 kt area situ..
- Baju Hadif Daud pulak poket dah ok, seluar dah ok wpun 3x sembat sebab terlabuh.. Cuma slack tang leher.. Ade ke saiznya terlebih sampai lehernya bleh nampak bahu hahah.. Sibaik ada kain lebih & saya jahit yg baru.. Cuma tak sempat jahit tepi.. Sebab tu bajunya terburas benang & bergumpal2 benang kt bahagian bawah.. Sian anak saya..

Pendek kata memang tak berapa puas ati.. Akan saya upgrade ilmu menjahit ni cuma tak tau nak berguru dengan sapa.. Harap2 dpt masuk kursus tahun lepas.. Rasa macam nak serbu je Kemas Sri Gading & tanya kursus2 yang dorg tawarkan..

Saya dalam proses berbincang dengan Incik Hel tentang minat saya untuk sambung belajar. Disebabkan tahun ni Incik Hel last sem, dia izinkan saya tuk sambung belajar pulak tahun depan. Course ape, kat mana & transport dah pun kami bincangkan cuma saya dah salah anggap, saya ingatkan Incik Hel suh saya daftar tuk hujung tahun ni.. Saya dah panik sebab tarikh tutup register 3 Oktober.. rupanya dia cuma suh saya tengok course yang ditawarkan saja tuk preparation.. Huhu ngeri i tau!!~

Takpe, itu akan kami bincangkan lagi..

Incik Hel ada tanya saya, larat ke saya nak bawak semua ni.. Dengan nak sambung belajar, sibuk dengan hobi menjahit & paling latest sibuk nak belajar buat kek.. Saya tau saya jenis yang tak boleh buat 2 kerja dalam satu masa.. Tapi saya akan usahakan ikut prioriti yang paling utama..

Kalu ikutkan history dari dulu lagi memang saya jenis 'hot-hot ciken shit' ahaha... tapi insyaAllah kalau saya mendapat sokongan dari org-org yang saya sayang.. saya takkan mudah ngaku kalah..

Saya nak sambung belajar, sebab saya nak menambahkan ilmu pengetahuan saya.. Nak upgrade diri saya ke satu tahap lebih tinggi dari apa yang saya ada sekarang ni (dengan izin tuhan).. juga disebabkan saya teruja melihat Incik Hel pun dah beralih satu tahap yang dia cita-citakan..

Saya menjahit & mahu belajar memasak sebab saya nak diri saya lengkap sebagai seorang wanita.. yang mampu menyediakan segala-galanya untuk keluarga.. & cuba mengurangkan belanja yang selama ini saya bazirkan.. Mungkin saya dapat membantu keluarga dengan hobi ini (bukan disebabkan dengan buka bisnes.. mungkin dapat menjimatkan duit tempah baju heheh)..

Huhu kenapa skema giler entry saya hari ni ye? Macam baru lepas baca Kamus Dewan Bahasa pulak gaya entry hari ni..

Pape pon, kesimpulannya.. (pergh, cam buat rumusan pulak).. Saya takkan berhenti dari mengejar cita-cita saya walaupun saya terpaksa berkorban salah satu dari apa yang saya angan-angankan.. Paham tak? Paham tak? Lantak korang la.. hahaha...

2 comments:

Lynn Nasir September 25, 2010 at 9:13 AM  

hmm..kawan baik saya (pompuan la) bekerja, anak 3 org, PJJ master, suka menjahit, cloth diapering anak2. dia kata boleh buat, cuma kena betul2 ikut time table yg kita buat. jgn bertangguh, nnti byk keje tergendala. tak sempat nk catch up. tp, lately ni bila saya tanya lama lg ke nk abes master (1 tahun lg), dia kata dah penat sgt badan & otak. terpaksa la pelan2 habiskan master. keje sampai malam, sabtu pun keje..saya pun tak tahu bila masa dia rehat. kesimpulannya, kalo nk belajar, mmg kena komited. setakat lulus je tak cukupkan? mesti la nk result gempak. suami saya tanya, tak mau sambung ke study. saya kata, not at the moment. anak2 diutamakan.

makcik saya pun same case, tp anak 4. masa suami ke jepun utk master, dia stay malaysia jaga anak2 sambil keje. pastu, suami blk, dia plak pjj master. skang ni tgh plan nk buat phd sama2. yg bestnya, dia ada maid. so, in between chores tu passed kat maid je.

saya pun minat nk naikkan kemahiran menjahit dan baking. baking saya dh start since 4 years ago. skang ni amik tempahan kat umah je. tak bukak kedai pun. belajar sendiri dr rumah thru internet dan buku je. or, cilok idea kalo pi kedai kek :p

menjahit pun sama. belajar dr internet dan buku. pelan2 buat projek yg senang utk beginner. bila dh mahir pakai mesin dan troubleshooting masalah mesin, ukuran pattern, dan pengurusan kain, baru berani buat baju. projek baju saya mula2 dulu ialah refashion t-shirt lama jadi seluar anak. atleast kalo tak jadi, bleh buang aje. hehehe! skang ni, jual cloth pad jahitan tgn saya sendiri:)

semoga berjaya menjadi surirumahtangga yg berkemahiran dalam segala hal :)

Sellynna September 27, 2010 at 8:41 AM  

erm tu la idaman setiap wanita/isteri/ibu.. nak jadi surirumahtangga yg berkemahiran..

boleh jaga anak, jaga suami, jaga diri, boleh masak, menjahit, ngemas.. belajar.. pergh multitasking..

kalu dengo dr komen kawan2 saya.. suma kata saya boleh buat cemacam keja dlm 1 masa.. mungkin itu yg dorg nampak.. tp dorg tak nampak yg sebaliknya..

masa yg kita korbankan, masa tido, makan, rumahtangga.. tp itu utk jangka masa yg dekat.. kalu jangka masa yg jauh, contohnya sambung belajar sampai 3-4thn.. mmg kena pk betul2.. tp nampaknya suami saya bagi feedback yg positif..

Takpe, mende ni suma boleh rearrange balik.. Papehal bincang dulu..

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP