Powered by Blogger.

Hepi Besdei & Le Sac Dress

 Thursday, October 21, 2010

Sebelum mula bercerita.. Saya nak wish dulu kat anak bujang saya..


Selamat Hari Lahir Sayang....
Ibu doakan Muhammad Hamzah Iqbal sentiasa dilindungi & diberkati lehNYA..
Jadilah anak yg soleh.. anak yg beriman.. yang menghormati org tua..
Jadilah anak yg bijak.. anak yang berilmu.. yang sentiasa bahagia..

Ibu doakan yang terbaik buat abang...
I Luv U... Mwah..

note : rambut panjang time raya aritu.. skang da gondol..

-----------------------


Hadif Daud interprem.. suka tengok gambo ni.. time raya gak.. Rasa nak cium je mamat nih.. Ohh.. rindunya kat dia.. bilalah nak balik nih..

-------------------------------------------

Owh.. ok.. pempuan gemok sudah inteprem..

Ni nak tunjukkan pada Kak Zura jahitan Le Sac Dress untuk Kelas FOC Online yang saya dah siapkan..

Disebabkan sambil potong kain.. sambil jahit.. sambil main kejar-kejar dgn Hadif Daud.. So jadilah blaus yang ala kadar nih..


Digayakan dengan cardigan & seluar slack.. Kalau nak tido malam, tak yah pakai slack pon takpe.. tp tak jamin la dpt tido nyenyak haha... Tali diganti dengan riben organza yg melambak2 kt rumah.. Skali tgk cam baju ngandung pulak hahaha.. lantak la...


Ni gambo full.. sila letak muka masing2 kt posisi yg sepatutnya ye untuk menggambarkan keadaan yang sebenar hahah.. Masa ni cam org giler sbb nak set self timer lagi, nak letak henpon lagi, nak berlari posing2 lagi.. nak elak dari Hadif Daud lagi.. Endingya enpon jatuh berderai.. kamera pon ada tingtong sket.. ini pun kena ketuk2 dulu baru bleh on.. Incik Hel & Hamzah Iqbal tadek time ni.. ikut ayahnya gi ngajor...

Ok la Kak Zura.. tadek yg 'lain dari yang lain' yang Kak Zura request.. mmg saja siapkan cepat sbb pas2 ni konfem tadek masa sbb Incik Hel dah nak final exam.. Tp gayakan dengan cardigan mmg sangat-sangatlah sesuai.. Lagi cantik kalu pakai tali pinggang yg ala2 tali tu..

Fuh.. lega dah siap satu assignment hahaha...Korang bile lagi?

Read more...

Anak-Anak..

 Tuesday, October 19, 2010

Sape ada anak yg suka tengok kartun kt astro, mesti tau cite "Handy Manny" kan?..

Alkisahnya.. Hamzah Iqbal terhafal iklan cite tu.. Pastu tetiba dia cakap sorg2..


"Hai Acik Lopart"..
"Hai Manny!".. Kes sendiri tanya sendiri jawab... Hahah..

"Bukan Acik Lopart la abg.. ENCIK LOPART!!".. Saya cuba membetulkan dia..
"..Ooh.. "


"Hai Encekek Lopart!"... Erk... tecekek saya dengar.. hahah.. ENCEKEK?? Haha.. rasa nak teguling-guling gelak...

"Bukan Encekekk.. Incik!!!"..

"Yela bu... Hai Acik Lopart!!".. Saya terus terdiam.. lantak ko la.. Hahahha......

-------------------------------------------------------

Haritu saya rotan Hamzah Iqbal (ye.. saya mmg rotan anak.. tp bukan rotan kt tempat yg membahayakan & saya rotan bersebab)... Pastu dia pon nangis, duk la kt kusi plastik merah kt meja ABC.. Merayu2 nak mintak maaf..

Ada la dlm 5 minit (paling lama 10 minit kot, pastu mesti hati saya cair) saya panggil dia, dia mintak maaf & cium tangan saya.. saya ajak duk atas sofa & peluk dia.. sambil tengok tv..

Tak lama lepas tu, Hadif Daud duduk atas kusi plastik merah.. Tengok muka saya.. Cebik dan..

"Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!".... tetiba melalak!!

Pergh, berderau darah saya.. pehal lak mamat ni tetiba nangis.. Siap betakung air mata..

Tak lama lepas tu... dia turun kusi..

Duk lepak2 main lego..

Laaaaaaaaaaaa... lakonan semula rupanya.... Dia belakon ikut abgnya yg menangis tadi atas kusi merah.. hampeh tul! Buat takut saya jek...

--------------------------------

Hadif Daud ada bantal 4 segi bersarungkan gambar Pooh... Bantal ni saya selalu bawak dalam kereta.. Bila dia ngamuk, ngaruk @ melalak, saya akan bagi bantal ni kat dia & automatik dia akan tutup muka dgn bantal ni.. Sekarang bantal ni dah diletak dalam rumah..

Alkisahnya...

Hadif Daud main sorg2 atas sofa.. Tetiba dia nampak bantal ni kt dlm babycot.. Dia mintak.. saya pon kasi.. Dia pon naik balik atas sofa.. baring.. tutup muka dgn bantal dan...

"Huuuuuu..huu..... huuuuuu...huu...!".. Dia nangis.. Eh nak susu ke budak ni...

Saya pon pegi kt dia.. selak bantal.. "nape Hadif nangis? Hadif nak susu ke?"

"Ehehe.." Aik gelak lak mamat nih!

Saya tutup balik bantal..

"Huuuuu...huuu... huuu.." Adeh.. tak paham tul mamat sorg nih.. Konfem ni pon lakonan semula.. Leh jadi pelakon terbaik la Hadif....

------------------------



Bara'an aritu ada la beberapa kali Hamzah Iqbal kena belasah.. Ala budak2 biasa la main lawan2.. pastu tertendang @ terpukul.. Biasa lah, konfem dia meraung kan.. Bak kata bos saya..

"Anak ko ni nampak je kasar.. rupanya penyedih orgnya!" Hahaha...

Lega bila dapat tau Hamzah Iqbal tak balas @ bukan dia yg mulakan dulu.. Bukan apa... bak kata Incik Hel..

"Biar anak kita kena pukul.. takpe.. Biar dia rasa sakitnya kalu kena pukul.. Dia akan belajar mengelak.. Takkan selamanya dia nak biarkan diri dia dipukul.. Biar dia tau yang mana satu kawan yang boleh rapat... yang mana satu yang patut dijauhi.. Tapi.. abang takleh terima kalau dia yang memukul.. Rasa macam kita ni mak bapak yang tak pandai mengajar anak.. Depan kita baik, tapi belakang kita rupanya buli orang lain.. Abang taknak macam tu!"..

Saya pun pegang kepala Hamzah Iqbal..

"Sakit tak kena pukul?" Hamzah mulalah meleleh..
"Sakit bu..!"
"Kalu sakit... abang jangan la bekawan lagi dengan dia.. Abg jangan bekawan dengan org yg suka pukul2 ni.. Biar abang takde kawan, takpe.. Abang boleh duduk sorang2.. Nanti ada la orang lain nak bekawan dengan abg.. Tak elok pukul2 orang nih.. Bedosa.. "
"Emm.. jangan pukul orang kan bu?? nanti sakit... nanti polis tangkap dia"...

Huhuh.. Hamzah Iqbal baru 4 tahun.. Tahun depan.. Tahun-tahun depan.. tahun-tahun-tahun depan.. bila dia dah remaja.. dah dewasa.. Wallahualam.. Rasa sekejap je masa berlalu...

----------------------------------------------

Hamzah Iqbal selalu ikut ayahnya ke kedai.. Ni ayahnya cerita semula dengan saya..

Time ayahnya nak beli sayur... Hamzah Iqbal mintak ayahnya nak gi tengok2 Jajan kt depan..

"Ayah.. abang nak gi depan.. nak nengok Jajan!"
"Tengok je tau! Jangan pegang!!"..

Hamzah pon tengok ler jajan2 tu sambil letak tangan kt belakang... Ada la sorg akak kaunter tu tegor..

"Dik.. ambik la jajan tu... Nanti suh ayah belikan.."
"Takpe.. saya nak tengok-tengok je!"... Huhu tak sangka dia leh ckp camni.. Kalu org lain, agaknya dah lama rembat 2-3 barang!!..

Ayahnya pon nak bayar kt kaunter...

"Anak ke?"
"Ha ah!"..
"Bagus budak ni.. akak tegur suh ambik jajan.. dia kata 'takpelah.. saya nak tengok2 je'"..
"Memang kak, saya mmg ajar dia jangan ambik barang selagi saya tak benarkan"..

"Disebabkan abg dengar cakap ayah.. ayah belikan abang jajan.. Abg kena selalu jadi budak baik tau!"..

Sampai rumah, memang nampak gembira sungguh budak tu.. Rupanya dia happy sebab ayahnya bagi reward sebab dia jadi gudboy... Huhu bangga la jugak bila anak dipuji orang.. Korang pon mesti bangga punya kan kalu anak korang dipuji?? Harap2 dia akan sentiasa behave & dengar kata kami.. Amin!!~

----------------------

Ohh.. tak kisah la org kata saya poyo letak cite puji anak sendiri.. Pedulik hape.. Kan blog saya.. saya memang bangga dengan anak2 saya... Bila dorang bagus, kita kenalah puji.. Bila dorg buat salah pon kita kenalah tegur kan?... Korang pon mesti eksaited nak cite pasal anak2 korang kan? Cerita la.. saya memang suka dengar cerita pasal budak2 nih... Takdek cite sebenarnya.. so jaja la cite anak hahahah...

Read more...

Cite 10.10.10 & cite dah basi..

 Sunday, October 10, 2010

Untuk sape-sape yang komplen blog saya tak update tu.. Haa amek korang.. Biar berdarah mata korang tengok gambo2 kat bawah ni hahahahahha.. (taip je cam tengah gelak jahat.. padahal sopan je terkemut-kemut kt sini)..



Ni Entry 10.10.10 aritu yang tak sempat saya publish... Ahad tu kami kena kerja kuat sebab ada Majlis Konvokesyen Kali ke 10.. 8 Julai haritu pon dah Konvo Kali ke 9 (Baca entry ni), Grup kami biasalah jaga bab2 makan.. so seperti haritu gak kami kena jaga grup bodyguard/pengiring, Polis trafik, driver VIP, Palapes & Brassband.. Havoc skejap sbb target yg dtg around 100 org, tapi aritu terlebih sampai 300 org.. pergh mmg double la keja kitorg.. Tapi.. atas dasar APA YANG PENTING.. KERJASAMA... semuanya dapat disettlekan dengan SMOOOOTTTHHH jee... Contohilah kami hahaha....

Ni ada gambo keta Lamborghini TMJ baru kami... Nak begambo dekat2 tak boleh (segan pon ada).. begambo la jauh2... Keta ni tak disuggest untuk org rendah.. sebab jenuh nak tarik pintu hahahaha...





Ok stop Konvo...
Ni cite pasal Sabtu.. sehari sebelum Konvo.. saya buat niii...........


Adunan yg dah naik 2x ganda.. yeeeaaa berjaya.. Walaupun takdek digital scale (main campak2 & agak2 je)..



Bulat-bulatkan ikut style sifoo... Jgn gelak tengok ada yg beso ada yg kecik.. spatutnya kena timbang sblum dibulat2kan.. Tp yg nak makan family kan.. So pedulik ape..


Ada robot enterprem.. Ni robot final projek Incik Hel.. Dia pon lapo nak roti...


Roti Bun manis.. Dalam ada butter.. bhgn atas, gunting2 & letak butter & tabur gula.. Yee.. saya guna tudung periuk je sebab dulang oven saya ada kt rumah Abui hahahah... kes bakar roti aritu kt rumah dia.. terus tertinggal..



Bun manis selepas dibakar.. nyum2.. Makan panas2... terus abis..


Ni bukan hangus ye murid2.. ni roti cheese.. lepas masak terus sapu butter, tu yg bekilat2 itamnya.. Atasnya gunting2 gak tapi letak cheese & tabur gula.. Pun abis lepas kuar dari oven..


Bun sosej khas untuk Hamzah... tapi sayang.. dia makan sosejnya je.. sabo je la..



Muka org lapo.. breakfast roti je hahahah... Hadif enterprem dalam buai.. Kepenatan...


Ok abis cite Roti..
Cite pasal dua org budak bertuah ni pulak..

Budak dua orang ni dah dipotong rambutnya..
Hamzah dah gondol abis.. gambo kt bawah ni gambo potong kali pertama.. Skang dah kali kedua.. Dah tersilap tapak.. terus memasing gondol termasuk Hadif hahah... Jom saksikan..


Muka budak tak reti dok diam.. Sampai side burn pon ter'burn' di buatnya...



Suka buat muka camni.. geram saya.. Time kita click tu laaa dia buat muka..



Selepas kena marah... Ni baru lepas mandi.. Tengok Hadif enteprem belari kulu kilir..



Senang je nak potong rambut budak ni.. Tak macam abgnya.. Dia diaaammm je..


Dapat upah susu...



Time ni wpun dah potong tp still nmpk ada rambut lagi... Tp sekarang.. adeh.. da tak bape ensem dah..




Suka naik menatang ulat ni.. Pastu kayuh guna kaki tuk gi sana sini.. Abaikan rumah yg cantek tu ye..



Sesi golek2 kutip benang...






Aksi mat rempit junior.. Ish kecik2 da ada bakat.. Harus kena sebat ni hahaha...


Haaa puas? So kalu saya tak update dlm masa errrr.... errr... 4 bulan tu.. kira terbayar la ye... Hahahaha....

p/s : diupdate dalam keadaan kelamkabut.. kira ok la update camni kan.. Hahha..

Read more...

Dan pemenangnya adalah...... jejejengg...

 Wednesday, October 6, 2010

Heheh yg ni gambo ala skema... :




Yang ni gambo kurang skema... :




Yang ni gambo cam budak terencat pon ade gak hahaha.. :










Hahaha.. aksi gambo pagi tadi.. suma sporting.. cayalahh!!~ Luv U al!!~


Next year kita cuba kekalkan kejuaraan wuhuuuu...!!~

Read more...

Pink.. Pink.. Pink...

 Tuesday, October 5, 2010

Wuhuuu.. Akhirnya saya berjaya juga menyiapkan wristlet yg saya idam-idamkan...

Daripada berwajah seperti ini.. (Dah macam kucing kurap.. Dah ler kaler coklat.. ada hiasan kucing.. kulitnya terkupas pulak tu..)..



Menjadi seperti ini...





Dengan itu secara rasminya saya telah join Jom Jahit Tinihani.. Yiehaa...

Wuhuu.. Cantek tak??? Kaler pink gitu!!~ Actually Hot Pink PVC ni saya beli dari JajaKraf.. Untuk PVC berukuran A4 baru RM2... Zipnya takdek kaler pink.. Yg ada pepel je.. Itupun balance sedozen zip kalerful yg along beli kt Mydin.. Thanks long!!~

Talinya jgn cite la.. Huduh giler.. Kunun2 nak buat ala2 beg lama saya.. Tapi saya ni jenis tangan tak bedung.. So jahitnya senget benget... Terus saya jahit zigzag... Hahaah jadinya cam freemotionstyle.....

Jahitannya jangan cite la.. mula2 guna jarum biasa.. terus patah! Sibaik masa beli mesin jahit tu saya order sekali dengan jarum tebal tuk jahit jeans.. Tension benang pon saya jadikan 5 daripada 2.5.. Dalamnya pon PVC Pink jugak dilapis dengan kain felt.. Tu yg ala2 tebal tu.. Saja je lapiskan..

Ada tali toncet spatutnya tuk letak keychain... Tp suma ingatkan saya nak letak label.. Adeh.. terus x jadi nak letak keychain kt situ...

Oleh itu... Saya telah berjaya menjimatkan pembelian wristlet daripada lebih kurang RM30 (ni harga wristlet kurap tu) kepada lebih kurang RM5 sahaja........

Jom nengok lagi...


Dengan keychain stroberi dari Cameron.. Apsal dalam gambo kalernya tak pink ye? Padahal ni shocking Pink.. memang pink terang la...


Ni bahagian dalam.. saya jelujur tangan je.. Sebab tebal.. Tanak gelembung sangat nanti susah ank zip.. Aik nampak lak duit singgit dalam tu.. Yee, arini duit saya tinggal singgit je hahah...

Erm.. mesti cantek kan... Memang cantik bila dipadankan dengan baju CHAMPION nih..



Huhu dah tunjuk gambo, baru leh berlagak... Kami, kaum kerabat Pejabat Bendahari telah menang perbarisan sempena Malam Sambutan Pesta Konvokesyen Universiti kami... Juara dapat RM1000 tp berkumpulan la.. bukan sorg satu dapat.. Kalu sorg satu maunya saya rembat mesin jahit tepi hahahah..

Suka baju ni.. Cantek.. macam Air Bandung Muar... Tiap kali tengok kaler baju ni mesti tebayang2 air bandung muar yg FIL saya selalu buat.. Sedap!!~

Dah lama tak berkawad, sejak join PBSM & KRS zaman sekolah dulu.. Memang havoc la.. org lain jalan sopan santun lenggang kangkung.. Kami jalan siap "kiri.. kanan".. Bila saya jerit "kiri".. Kak Ipa jerit "kanan".. Hahahh mmg enjoi dari start beratur sampailah ke penyampaian hadiah..

Kontigen kitorg ni memang jenis keturunan pak lawak.. Adeee je idea nak bagi gelak.. Sampai Ah So tepi jalan buat tanda bagus.. "baju cantek!"... katanya.. Si Boyok (Tukang bagi Command) pulak leh cakap "Sama laa.. sama laa!" Hahah.. sama baju dengan Ahso tu pulak.. Kaler pink!!

Time tengah bekawad.. Tetiba Boyok jerit... "Paandaaannnngggg... Awek!".. Haahah... Otometik suma pandang awek belah kanan... Siap lambai bendera kt budak2 sambil jerit "adek.. adekk!".. Pantang nampak kamera.. Tak kisah la daripada kamera tepon sampailah ke DSLR.. suma kitorg lambai... Org yg lepak tepi jalan sambil minum2 pon teragak2 nak sambut lambai kitorg hahahah...

Paling best skali bila lalu kat celah2 gerai air.. daripada jerit "kiri... kanan.. kiri.. kanan..!".. Otomatik jadi "Airr.. Free.. Air... Free..".. Hahaha.. ada yg jerit "Bang.. air 1 bang.. balik kang kitorg bayar!" Hahahaa...

Tp ramai yg balik awal.. Sebab acara abis kul 11 mlm.. Yg stay cuma 6 orang.. tapi bile menang.. perghh kecohnya macam 60 orang..

Esok ada acara bergambar beramai2 dengan replika Cek Seribu tu huhhu.. Nanti saya upload kalu ada gambonya yeee...

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP