Powered by Blogger.

Selly vs Jerawat

 Wednesday, May 11, 2011

Erm.... takleh kecik ati lama-lama.. nanti makin kecik saya kt sini heheh..

Mungkin ramai yang tak kenal saya, mungkin ramai yang tak pernah kenal saya... dan tak mustahil mungkin ramai yang tak hingin nak kenal dengan saya.. tapi.. saya cuma nak kabo kan kat sini yang saya memang ada masalah jerawat sejak saya umur 12 tahun..

Ye.. 12 tahun beb.. bukan dah tua bangka camni baru dapat jerawat.. Budak2 lagi.. nak kata saya gatal.. saya tak pernah pon ada boifren dari zaman skolah.. (Err.. boifren maya takleh diterima la yek.. sbb masa saya form 1 kot saya ter-boy-girlfriend dgn sorg mamat ni.. skali je jumpa masa ngaji, terus tercintun.. tu pon kontek by phone.. ni tak masuk dalam kategori couple sejati ye.. naive lagi)..

Dari darjah 6 lagi saya diejek 'ROBOCOP'.. tau kenapa saya dapat gelaran ROBOCOP?.. Sebab kata budak lelaki tu.. dahi saya ni macam kena tembak dgn ROBOCOP... TETEETETTTTT... terus belubang dahi saya... Haa.. kejam tak ayat tu? Saya sebagai budak perempuan yang baru berumur 12 tahun.. sengih je la.. Balik rumah terus nangis2.. Sentap giler.. Weh, budak lagi weh.. sensitip lagi.. even sekarang pon sensitip lagi..

Pastu kt kelas saya, ada la sorg budak ni lawa giler.. putih bersih, tulus mulus.. ramai ah yang leleh nak jadi boyfren dia.. Dapat lak satu grup meja dengan dia.. Kiranya meja ni ikut rating exam la.. Wahh masa tu sentap lagi.. Suma budak lelaki asik becakap dengan dia jek.. Memang terpinggir abis.. Memang takdek kawan kt situ.. kawan-kawan saya time tu suma meja grup belakang2... Sampaikan terasa cam nak jawab exam gitu2 je, bagi markah rendah.. Bleh saya blah dari meja tu..

Pastu form 3, kwn baik saya ramai kawan lelaki dari kelas & gak dari skolah lain.. Saya memang tak leh ngam dengan budak lelaki dari kelas lain.. apatah lagi skolah lain.. So saya temankan kawan saya ni gi jumpa sorg budak lelaki ni kat kantin.. tak silap saya budak kelas lain.. Pastu dorg borak2.. saya dok jauh sket.. memang takleh ngam kan.. so lepak jauh je la.. wahhh bagus punya kawan ni tau.. Tak nyebok hal org.. kunun wekekek..

Pastu time balik.. kawan saya cerita dengan saya.. budak lelaki tu kata.. "Salina ni sebenarnya cantik.. cuma dia banyak jerawat je"... Haaaaaaaaaaa... korang teka la adakah saya akan tersipu2 sebab dipuji cantik atau saya terkedu-kedu dikatakan banyak jerawat? Hanya tuhan yang tau.. patut ler saya nampak dia tenung saya tak berkelip.. masa tu memang tak senang duduk.. Takut gak, ada taik idung terkuar ke.. jerawat meletup ke hahaha... takdek maknanya nak perasan sorg2.. org muka buruk kan.. Lepas kes tu, memang down-down-down giler ah..

Ade lagi kejadian, saya tak ingat masa tu form bape, form 4 kot.. Saya ada 9 org member ngam.. saya org yg ke 10 lah.. Memang dorg suma lawa-lawa.. cantik2.. ramai peminat.. Saya pon pelik camne dorg leh kawan dgn saya.. Mungkin sebab saya satu kelas dgn dorg.. Kalu tak, konfem saya jadi budak nerd.. Belajoooo jek.. Kalau la member2 saya still ingat.. Ada sorg budak baru ni (lelaki).. baru pindah (kalu tak silap saya la).. Ada satu petang tu, dia lepak belakang kelas.. saya tak ingat saya buat ape kat situ.. Tetiba budak tu cakap dgn saya..

"Ko tau tak, dalam ramai2 group korang ni... Ko je yang paling tak lawa!"...

Pergh.. apa perasaan korang.. gua diam beb.. gua rasa ahh.. gua pon tak ingat.. (aik, camne leh tuko jadi gua lak nih!! Mungkin nampak gangster sket kot.. tapi dalam hati ade taman hahah)..

Tapi masuk toilet gua nangis beb.. episod gua ni memang asik sentap-nangis.. sentap-nangis.. ntah bila nak settle tah.. Apa motif dia cakap camtu tah, nak kata dia perasan gua suka kt dia, gua tak suka pon.. Mulut dia memang puaka.. carut tak penah lekang beb.. gua cakap betul nih!!

Pastu ingat habis gitu je la kan.. time keja pulak dia start up balik cite2 sentap gua nih..

Gua ingat gua dah kuat, dah banyak pengalaman.. Bila org kutuk muka jerawat gua ni, gua leh lawan balik.. tak pun reverse saiko ke, gua layankan ke.. rupanya isu jerawat gua dah tak laku (wpun masih lebat).. Rupanya dorg main isu idong gua pulak.. Tak dinafikan idong gua memang besar.. macam jambu air (aku akan ingat ayat ni sampai bila2)..

Ada mamat botak ni (bukan laki gua ekk heheh).. Suka carik gado dengan gua dari zaman gua anak dara sampai anak sorg (masa tu la).. Dulu masa baru masuk keja gua hormat dia la kan, sebab kategori tua dari gua.. Rambut memang ala-ala laaa.. Gua takdek kuarkan isu rambut dia pon.. Tapi bila dia kutuk2 gua kaw2 punya kata idong gua itu ini.. cam serombong kapal.. jambu air... gua senyum lagi.. Ye ah memasing memang kuat begurau.. tapi isu sensitip gua ni beb.. Tiap kali gua sabar, gua cite dengan kwn gua.. Kwn gua kata, watpe gua sibuk jaga hati dia kalau dia sendiri tak tepikir nak jaga hati gua.. Terus isu rambut ala-ala dia gua jadikan isu tiap kali dia petik pasal idung gua..

Tiap-tiap kali gado, konfem kuar ala padang jarak padang tekukur la.. rambut dah macam orang senyum la.. cemacam lah kuar torpedokan.. Sampai laaa ni still lagi dia petik pasal idong gua.. Tapi gua tak penah lak sebut rambut dia tu buatkan dia nampak cacat ke.. rambut dia buatkan dia tak ensem kan (seingat gua la).. Tapi bila dia petik pasal idong gua yg sampai mengubah rupa gua.. gua sentap lagi beb.. Gua bukan main bersyukur lagi dapat muka camni.. bebanding dengan orang lain yang mungkin ada kekurangan pada rupa dorg.. dia sedap2 kutuk muka gua.. Tu dah kutuk ciptaan Tuhan tu..

Abis cite kat tempat keja lama.. skang timbul lagi isu kat tempat keja baru.. Gua rasa time gua start keja dulu pon jerawat dah bertanak kat muka gua.. Tapi mungkin sebab cuaca, or sebab gua takdek-masa-nak-belek2-muka gua-coz-gua-sibuk-dengan-anak-dan-suami (sila baca laju2).. sebab tu kadar peratus kenaikan jerawat gua makin ketara.. kalau dulu setakat cam bulan & ada la cam nasik dah masak.. Sekarang siap parut itam2 lagi..

Ramai pulak yang prihatin, tima kasih la sebab berani tegur gua.. gua takkan kata dorg berani kalau tak kerana dorg tegur gua depan orang lain beb... Tak kira la ada supplier, ada bos, ada orang pejabat lain yang lalu lalang.. kalu dorg nak tegur.. lancar je mulut dorg.. berani tak dorg? berani tak?..

Gua terharu.. dan gua termalu.. Cam takdek harga diri lak.. cam cite jerawat gua ni macam cite pasal "eh, apsal ko pakai baju ni.. tak lawa la..".. itupun rasa cam tak patut je nak sound gitu dpn org ramai... Pastu ada yg tanya "ko tak pakai pape produk ke?".. gua sengih beb.. Gua rasa nyesal sangat2 sebab tak simpan resit time gua beli cemacam produk dulu..

Produk gua yang paling mahal gua beli.. :

Mary Kay..
Neway


Jangan tanya bape banyak gua dah abiskan duit gua guna produk ni.. nanti gua hempuk kang..

Yang produk lain jangan cite ah.. nanti gua nangis hahah.. rasanya kalu produk tu diletakkan dalam satu farmasi.. penuh gak la 3/4 rak farmasi tu.. hahahaha... Supplemen pon gua penah makan beb... Detox2 ni suma gua penah cuma.. Sabun pon.. Eumora? Korang sndirit tau bape hengget satu ketul sabun tu kan?? so.. sape kata gua tak penah cuba produk lain? Sila jawab??..

Gua bukan nak cite pasal bape ongkos gua dah habiskan.. Cuma gua nak dorg paham.. Gua bukan buat sambil lewa masalah gua ni.. Gua dah usaha beb.. Mak gua pon penah bawak gua gi Klinik Homeopathi.. siap kena basuh muka dengan air mineral P.H bape tah.. gua tak ingat.. Sampai mak gua pasang water filter mahal kt rumah tau semata2 tuk gua (err.. ke sebab memang mak gua nak pasang ek? tak ingat la pulak heheh.. kebetulan la kot!).. Tu ler kasih mak pada anak.. cecehh.. iklan kejap sempena ari ibu..

Maknanya dah sampai peringkat famili gua tau, concern pasal masalah gua nih.. Dulu dalam bilik air penuh dengan pencuci muka gua..

Aritu masa ada duit lebih, gua siap dah ckp dgn Incik Hel, gua nak pegi New York Skin Solution.. Nekad beb.. Incik Hel pon cam caye tak caye je gua nih.. Ke dia takut gua jadi lawa sangat hahah.. Maklum ler, baru bukak kedai baru kt BPMall.. Tapi sbelum tu gua riki dulu, gua bijak beb wakakak.. perasan!! Gua tak buat keja giler serbu terus kedai jenama2 ni tanpa tanya 'apa kata survey' dulu!!

Bad komen!!! veri bad!! sampai beribu2 dorang ketuk.. Gua nak kuar seribu pon ketar2.. Mujur duit tanah aritu time bayar cash, laki gua yang bayar.. kalu gua yang pegang, konfem gua pengsan, bangun, pengsan, bangun sambil pegang duit.. sayang woo.. wakakka... tapi tak sayang lak beli produk mahal2.. huuhuh kantoi!!

Ok penat taip.. lenguh dah jari gua.. kang tak sepasal kena carik supplemen tuk kuatkan badan lak.. kang ade yang tegur.. "ko tak makan pape supplemen ke?" wekeke.. mentang2 dok tempat banyak jamu.. Takkan gua pon nak kena join kelab jamu lak kan? eh.. ke gua dah lama join kelab tu tapi gua tak perasan? wakaka lantak gua la..

Ok akhir cerita.. kalu korang sumer nak tegur org.. lagi2 tang bab sensitip.. pastikan la korang dgn org tu je yg ada.. org yg korang nak sound tu bukan patung beb.. dorg ada perasaan jugak!! Ingat la, sekali hati org tu terguris.. bukan senang nak ngubat semula. mungkin tepaksa selotep je kot.. tuk sementara..

Chao..

Read more...

Wat de hell!!~

 Wednesday, March 30, 2011

Bila kata-kata itu dikeluarkan oleh orang yang saya hormati..

Oh, terlukanya..

No more.. no more.. stop it!!~

Takde kebebasan dalam diri ini..

Mencik!~

Tunggu la... orang yang terluka ini yang akan bangkit..

BUKAK MATA LU BESAR-BESAR BAII!~

Read more...

testing...



Read more...

Entry panjang..

 Tuesday, March 29, 2011

Salam,

Owh, lama giles tak update.. ala bukannya ada yg rindukan entry saya ni ye tak? ye tak?? Tapi kalu ada yg rindu tu.. tima kasih la ye.. rindumu kuterima.. ihik.. ihikss.. (ape ke getik sgt aku arini?)

Malam terindah kami sefamili malam tadi diperhalusi dengan menonton pilem2 donlod di bawah ni :

Cite 1 :



YOGI BEAR

Bukan setakat anak-anak.. mak bapak pon hepi tengok cite nih.. Memang happening abis.. asik gelak jek dari 1st sampai last citer.. tak caye tanya Hamzah Iqbal.. scene kat bot tu ler paling kuat dia gelak.. Sonok!!~ Memang santai la..

Cite 2 :



THE WARRIOR'S WAY
In the 19th century, a warrior named Yang (Jang Dong-gun) is ordered to kill the last member of an enemy clan--a baby. He refuses the mission and flees with the child to a dilapidated town in the American West. Despite his attempts, his enemies close in on him and he must fight to protect the child and his newfound comrades: Ron (Geoffrey Rush), the town drunk, and Lynne (Kate Bosworth), both of whom have a tragic past.

Woo.. cite nih sepatutnya 18PL (eh ni kategori ganas kan?).. tapi tah cemana leh terselit pulak Hamzah Iqbal dalam panggung (err.. kat ruang tamu.. ingatkan dia dah tido).. Ganas weh, main pancong2 kepala je.. zass.. zass.. darah membuak2.. pastu kepala putus.. style ninja/swordsman.. Saya yang tengah sakit perut pon rasa macam makin sakit perut, konon2 macam menghayati la.. hahaha.. padahal time kena libas tu, mata pon terlibas sama pandang tempat lain..

Baby dalam cite ni seriyesly comel sungguh.. Terus terasa nak mencuba lagi hahaha... Jalan citenya ringkas sangat.. kiranya cam boleh agak la.. cuma takleh agak angle camera.. tiba2 berpusing gambonya, tetiba terbang.. tiba-tiba nampak pedang samurai tu slow motion je penggal leher org.. pergh.. cam tengok Kill Bill (sape dah tengok Kill Bill? Saya belum ehhehe.. ni Incik Hel yang cite.. harusssssssss donlod gak cite Uma Thurman tu.. Quentin Tarantino punya cite ek? Belasah je la.. janji bukan Herman Tino)..

Sampai habis mamat Hamzah tu tengok cite nih.. Kul 5 tetiba bangun, pusing2 cari mak ayahnya.. selit2 kt tengah2.. sambung tido.. Huhuh konfem mimpi ngeri..

Ok abis bab filem :

------------------------------------------------------------------------------------

Hehehe.. sebenarnya saya betul2 terlambat nak ucap tahniah pada hero dihati saya.. Incik Hel kerana berjaya menamatkan pengajian di Politeknik Johor Bahru.. Dia baru je dapat diploma dalam bidang Kejuruteraan Elektronik. Alhamdulillah.. Semoga dia dapat sambung lagi hingga ke peringkat yang dia inginkan.. Amin...

Yang paling saya bangga sekali ialah.. saya berjaya membuat sepasang baju melayu cekak musang dan sepasang baju kurung untuk dipakai di hari Konvo tersebut..

Walaupun butang bajunya senget-benget.. suami saya tetap bangga memakainya... (hish.. hish.. kembang).. saya pun sempat jahit sembat & jahit cangkuk kain saya dalam bilik hotel.. wekeke.. siap bawak bekal benang, jarum bagai..

"Abang nak bunga ke?"
"Ala.. takpayah beli la.. buat apa nak beli2 bunga nih.. membazir.......................................... tapi kalau nak belikan pon apa salahnya.."

Hahaha.. ayat terakhir tu ler yang terngiang2 dalam pala otak saya.. tak sempat abis majlis, menggagau saya keluar dewan carik bunga.. Dah la sekor2 kt sini.. main belasah je la.. Sempat sambar 2 bunga kecik tuk selit2 kt bunga hidup kunun2 mewakili anak2 saya (kunun.. wekeke.. padahal saya memang nak bunga kecik tu)..

Meh nengok gambo..


Pagi, di bilik hotel.. Saja letak gambo ni.. tanak letak gambo saya yg lain sebab macam makcik2 je rasa kena pakai tudung saiz L.. Incik Hel tak approve tudung saya yg lain.. tudung ni je la yang lulus, itupun lepas shopping malam tu jugak kat Tesco.. Mungkin sebab kualiti baju saya yg agak nipis (mungkin la.. harap2 ini je la saiz L yg saya ada... saya suka M.. ohhhh...)



Abang ensem milik saya.. Nampak bunga kecik 2 ekor tu?? kunun2 tu dari Hamzah & Hadif la.. Kunun.. wekeke..


Incik Hel & kwn KSS nya..

Bila dah sampai rumah.. beginilah jadinya bunga kecik2 tu.. (refer gambo bawah) :



Headphone.. hehehe.. kreatif anak2 saya..


Hadif pon nak try jugak..

--------------------------------------------------------

Cite aktiviti pulak..

Saya berjaya menjahit t-shirt felt untuk anak bespren saya, Abui.. walaupun agak malas.. tapi tetap kugagahkan jugak.. Agak rumit sebenarnya sebab saya bukannya ada asas menjahit pon.. Ini gambo sebelum siap (saya jahit tangan).. pastu terus malas, saya jahit zig-zag guna mesin je.. lepas kena tego dgn Incik Hel ("Aii.. beli mesin jahit mahal2, jahit tangan jugak akhirnya??" perghh.. pedih tul ayat tu)


Ni gambo jahit guna tangan (sembat2 je).. guna mesin nnti saya letak ye kalu ingat..


Sebelum tu saya dah siapkan pencil roll untuk Hamzah Iqbal.. Thanks to Ina coz bagi kain gambo kereta nih.. Hamzah Iqbal suka sangat..


Ni belakangnya..


Ni bahagian dalam.. Saya jahit nama Hamzah Iqbal beso2.. kalu tak bawak balik jugak.. pasni saya jahit terus pencil roll sekali dengan baju dia.. biar padan muka dia heheh.. So far segala pensel, warna sumanya selamat lagi.. takdek yang hilang.. sebelum ni harusss... pencil box kosong..

Saya dengan bespren saya kt KL, Yat.. tuko2 hasil jahitan.. so untuk Februari sepatutnya kena siapkan totebag.. Ini totebag yang Yat buatkan tuk saya.. dah selamat saya pakai hari2 pegi keja.. ramai yang tanya beli kt mana heheheh.. Siap ada bunga gitu..


Comeykan.. sesuai bawak gi keja.. abaikan si sotong yg inteprem tu..

Apa yang saya dah buat tuk Yat? Heheh... malu nak cite.. tengok sendiri je la..


Saya dapat buat ni je.. itupun dah masuk bulan Mac hehe.. & tak pos2 lagi hehe.. Siap label bagai.. "Kalu jahit tu tak payah ler letak label nama banyak2.. nyemak je".. kata Incik Hel.. padahal saya memang nak abiskan pon label nama tu hehhe.. nasib ko la yat dapat label nama aku melambak2 wekekke...



Gambo dekat.. paten asal sepatutnya penutup beg tu bulat.. tapi payah benor kainnya nak ikut taste saya, terus saya buat ala2 senget gitu.. kelilingnya ada eyelet (kena zoom kalu nak tengok).. kunun2 nak lilit reben.. tetiba rasa nyemak pulak.. tengok la apa yang boleh dibuat.. err.. bila nak pos kalu gini hehe..

Ini adalah paten ke 2.. paten pertama saya buat beg ada pleat kiri kanan & lebar.. tapi disebabkan paten ke 2 ni dah siap.. yg pertama tu dah sah jadi beg letak pampes anak saya.. ada masa nnti saya letak gambo ye..

---------------------------

Owh.. yang ni entry utk along.. dah lama giler simpan dalam tepon.. lupa nak upload.. Haa nengok ler koleksi Fridge Magnet saya.. Ini sikit je nih (wahh.. belagaknya).. yang banyak2 sumanya ada kt sebelah kanan (kanan dlm gambo ye).. banyakkkkkkkkkkkkkk ABC magnet murahan anak2 saya punya wekekekekeke....



Ok cukup tak entry saya nih? kiranya macam entry balas dendam la kan.. tulis banyak2.. pastu senyap 2-3 bulan.. adil tak? adil tak? wekeke...

Read more...

Japan!~

 Wednesday, March 16, 2011

Terharu baca ni..

Sebak giler.. dah tak terkata dah ni..

Baca sini..

Read more...

Futsal, Homework, Menjahit..

 Wednesday, March 9, 2011

Salam semua..

Havoc betul minggu ni ek..

Walaupun semangat nak menjahit berkobar2.. takpe la.. dulukan dulu mana yg patut didulukan.. Takpe.. sendiri paham... Dah terjatuh baru nak terngadah tak guna jugak ye tak?

Takpe.. let-let dulu...

Eh.. ada cerita gembira.. Pada saya la.. Orang lain tak tau ler gembira ke tak..

Haritu Hamzah Iqbal terpilih tuk join pemilihan futsal tuk wakil Kemas kwsn sini.. Hari Sabtu, kitorg pon hantar la dia.. walaupun terlewat (yee.. salah saya.. Saya tak prihatin).. Tengok keadaan dia, ngeri la jugak sebab tiap kali budak lain tendang, dia tolong kutip bola.. Pastu bile org tendang kt dia, dia sambut guna tangan.. cemana tu??? Bila giliran budak lain, dia leh joget2 la.. main baling2 batu la.. sebab boring.. Peluh dah macam mandi laut.. Biasalah, matahari baru nak naik.. Dengan saya, Incik Hel & Hadif Daud berpeluh2..

Ramai jugak budak2 yg datang.. ye la.. kelasnya ada 38 orang.. yang girl main bola jaring.. Sian, bola jaringnya besar sangat.. sampai ada yang hidung berdarah sebab terkena bola..

Yang bestnya, kaki Hamzah tendang bola.. tp mata dia tgk girl main bola jaring.. Hahah.. sampai cikgu dia kata.. "Hamzah nak main bola jaring dengan budak2 perempuan ke? Bola jaring boleh pegang bola!" Weekekeke..

Pagi tadi dapat la berita gembira.. Hamzah terpilih wakil skolah dalam futsal.. Alhamdulillah.. ada la aktiviti dia ujung minggu.. Nak main bola kt rumah, susah.. so dapat la main kt skolah dengan kawan2..

Tapi dalam pada tu, ada jugak berita tak gembiranya... Pembantu cikgunya komplen.. Hamzah tak penah buat homework.. Erk? Tekejut saya.. Homework? Bila masa budak tadika ada homework? Siyesly saya tak tau.. Sebab kawan2 saya pon takdek la cite pasal homework anak2.. ke saya yang tak tanya? Ye, saya tak prihatin sekali lagi.. Thanks pada Cik Ina.. Kalu tak, sampai abis skolah tak tau yg dia ada homework..

Malam tadi dia ada cakap, cikgu suruh buat homework.. tapi dia tunjuk kat saya buku latihan yang dah diconteng2.. (saya ada belikan buku latihan kosong tuk dia).. Tak sangka cikgunya bagi homework kt situ.. sebab sebelum tu memang buku tu jadi buku conteng dia.. kalu dia nak melukis ke mewarna ke..

Saya tengok dalam tu mmg penuh dengan conteng.. ada la no 1 yg ditulis banyak2.. saya ingatkan tu garisan.. wekekek...

Saya tanya Cik Ina, budak2 lain dah sampai nombor berapa? Rupanya budak lain dah start tulis huruf.. Wekekeke.. jauhnya tertinggal.. Takpe.. malam karang saya mulakan misi tuisyen yang disertai dengan barisan rotan berbulu merah... Kalu takdek rotan, mesti dia nak main2.. Takut saya sibuk nak pegang rotan, Hadif Daud pon sibuk melalak nak main dengan rotan..

Ok.. tu je yg saya nak cerita.. Mungkin next2 time, kurang dah cite aktiviti menjahit saya.. Opss, saya dah terima scraps dari MyBotang (Jepun malii).. Erm.. cam nak kena masuk laci je rasanya.. Wait n see..

WIP :

Felt Tshirt - Abui
Jahit tepi tshirt - Abui
Totebag - Yat
Apron - Yat & Abui
4x Baju kurung - saya

Adeh..

Read more...

 Monday, February 21, 2011

Salam.. Haloo..

Lama tak bekabo berita kt sini ek.. gambo pon macam dah lapuk2 belake..

Ni saya nak kisah berita terbaru.. Apsal tunggang balik ayat saya arini?

Saya suda beli meja baru... Kunun2 nak letak mesin jahit saya yg baru jee nikah aritu.. Skalinya 'ting!' idea suda mai.. Ceciter.. ceciter...!~ Hehhe.. silap.. pekata saya beli meja tuk potong kain pulak..!!~

Survey Care4.. meja lipat kaki besi tu RM149.. huhuh over bajet.. Kensel..

Survey kedai perabot blakang rumah (betul2 blakang pintu rumah saya).. Skali tokei tu kata ada meja lipat kaki besi tapi atas dia plastik.. RM100 ngam2 segar terbaik dari ladang.. err.. dari lori..

Pelagi.. Rembat.. kasi kawen sama meja mesin jahit 1 laci tu (Refer gambo bawah)..


Owh.. keja saya asik nak ngawinkan barang jek..

Abaikan barang2 lain ek.. sumanya barang murahan... janji hobi saya tercapai!!~

Rindu tak dengan Hamzah Iqbal? Ni gambonya lepas rambutnya kena tebas dgn incik Hel..



Minggu ni minggu yg meletihkan.. saya berkurung dalam bilik sejak Jumaat malam sampai la ke Ahad.. Tido tetap kul 1-2 pagi.. garanya menyiapkan baju konvo Incik Hel.. Nampak je mudah.. tapi kalu dah otak bengap cam saya ni.. kasi task 4 bulan pon rasanya 4 tahun baru siap..

Tengok gambo bawah ni.. Ni ler hasilnya..


Tapi belum kelim bawah & lengan lagi.. Dah test kt Incik Hel.. Mamat tu sungguh puas ati.. Leher cantek.. besarnya pun cantek.. Labuh cantek..

Yang tak canteknya... Aritu saya beli kain 8 meter... lepas buat baju ni.. baju saja ok... baki kain yg tinggal ialah... jejejeng..... 2.5 meter... hehehe... cukup ler utk buat seluar.. errr.. ngerinya.. dapat ke saya membuat seluar dengan hanya 2.5 meter? hahahah ade yg gi kedai rembat 8 meter kain yg sama hahaha... acah je.. ops.. jangan bagitau Incik Hel.. Kalu Incik Hel baca, sila buat2 tak tau..

So, ada sesapa berani nak tempah dgn saya? Kalau berani, sila sediakan 8 meter kain utk pengeras.. hahhah

Ok cukup2 la dulu.. sok2 sambung cite lagi..

Read more...

Update!~

 Friday, February 18, 2011

AssalammuAlaikum..

Wow, lama tak update.. Apa yang saya nak update ye?.. Ok saya ringkaskan..

1. Label riben dah sampai.. saya letak nama :teratakmini.blogspot.com je.. ingat nak letak selly d'melly.. tp nnti org panggil smelly lak hahah..

2. Set Rotary Cutter sudah mai.. beli dgn kak Zila Kasim (sila google ye.. tak sempat nak link).. Apa yg saya dapat? Rotary cutter suda tentu, cutting mat, ruler, peniti patchwork & loop turner & jugak bias tape maker.. woohoo sungguh best.. Incik Hel suda cuba cutter.. (dia yg over eksaited). Abis sampai lunyai kain perca dia kerjakan.. Dia cam tak pecaya cutter tu sangat tajam.. Wah, saya suda jatuh cinta sama cutter ni.. Potong kain pon pejam mata (ye.. saya tipu)..

3. Tengah tunggu 2 beg stash dari Mybotang.. dari Jepun.. Huhuh.. banyak projek sudah ada dalam kepala..

4. Tengah terkapai2 nak siapkan baju melayu cekak musang Incik Hel untuk Konvo 2 Mac ni.. Sempat tak? Cekak musang tu beb.. Tekial2 ler saya..

5. Baru beli kain tuk buat baju kurung tuk attend Konvo Incik Hel.. Wah cekak musang tak siap lagi, kurung lak nyusul.. Carik nahas nih!

6. Ada projek tukar2 totebag dengan Yat.. Ada sape2 nak join? Huhu.. ni baru kali pertama.. Harap2 Yat suka ler dengan totebag saya (yang tak siap lagi) hahah..

7. Ape lagi ek? nanti saya update lagi ye.. segala2nya tak sempat buat masa nih.. adios!~

Read more...

Cuti Tahun Baru Cina..

 Monday, February 7, 2011

Salam, lama tak update ye?? Maklum ler bizi dengan unit baru.. Wah.. terasa lega pala otak lepas kuar dari Unit Bajet.. tp bukan bermakna saya tak sayangkan unit nih.. Maklumler jodoh saya dengan Unit Bajet ni sungguh panjang.. Sejak di HUKM lagi saya dah lepak unit ni dalam 5-6 tahun.. Kat UTHM ni pun dah 3 tahun.. Huhuhu.. dah tahap veteran dah nih..

Ok lupakan hal di atas.. Fokus pada hal2 lain pulak.. Namanya pun baru lepas sambut Tahun Baru Cina.. So gambo di bawah kiranya menepati tajuk la.. Meh nengok..


Budak perempuan tu bukan anak saya.. (tp best ek kalu ada anak pmpuan huhu.. akan diusahakan insyaAllah).. Dan abang botak tu pun bukan anak saya hahaha... Dia abang spesel saya.. Saya suda chop hahah..


Ni detik2 kegemilangan seorang anak yang berjaya membuat ibunya lemah jantung bila dia berkurung dalam kabinet tv.. Bleh plak dia lepak lama2 dalam kabinet tu.. Sibaik la papan blakang tu ada lobang2.. kalu tak.. naya jek.. Bukan Hadif Daud je muat dalam kabinet tu.. Hamzah Iqbal pun dah try 2-3x masuk keluar.. Dah boleh jadi khemah.. Agaknya notti, leh denda duk dalam kurungan ni haha.. (magnet kabinet ni tak kuat.. so takleh tutup rapat pun.. jangan ngirau!!)..


Cuti2 raya aritu balik ke KL.. sempat la singgah ke Ikea dan merembat mende di bawah ini.. Dah 2x ke Ikea still tak dapat rembat, tapi kali ni murah lak.. harga asal RM69, tapi turun jadi RM35.. rugi rembat 1.. Besi lak tu.. Dapat la letak kt bilik stor.. Harap2 harganya akan murah lagi next time!!


pandangan depan


pandangan sisi.. Owh bilik stor kami dah tersusun cantek.. nak buat bilik menjahit pon dah boleh dah.. tapi rasanya tak sesuai.. sebab jauh dari ruang tamu.. Kang saya menjahit.. budak2 tah buat ape tah...

Kami ke KL dengan bermacam2 planning.. Planning utamanya adalah untuk melepaskan rindu anak kepada famili, atuk nenek kepada cucu.. makcik2 kepada anak2 buah.. dan sebagainya.. Tapi ada juga planningnya untuk mengambil baby baru saya yang fresh keluar dari kedai.. Terima kasih atas ihsan Yat yang sudi tolong saya belikan mesin ni.. & suaminya Shah yang sudi menyusahkan diri ngangkut ke rumah mak saya... Sayang korang semua!!


jangan gelak nape benang saya belang2.. saja nak testing tgk corak jahitan kt kain.. & jangan gelak jugak benang putih saya terbalik.. Saja saya terbalikkan sebab yang lobang besar tu asik tegolek je kt tempatnya.. Tu yg saya terbalikkan tu.. Puas ati!


Ye.. dorg ni dah sah saya nikahkan... Malam tadi adalah malam pertama huhuh..


Memang sayang lah dengan baby2 saya ni.. Buatan Brother sungguh ringan & senyap.. Incik Hel siap tanya.. "ada mesin ape2 lagi ke awak nak kena beli? Mana la tau lepas ni nak kena beli mesin sulam ke?" ewah.. perli le tuh!!~

WIP saya..

1- Baju Konvo tuk Incik Hel
2- Baju kerja yang asik tertangguh2
3- Totebag tuk switch dengan Yat..
4- Seluar tido budak.. yang asik tak cukup2.. dorg makan agaknya seluar nih..

-----------------------------------------------------------------

Diakhiri dengan gambo dua orang sepupu yang rapat macam tak boleh dipisahkan padahal sorang jauh di KL & sorang jauh di Batu Pahat.. Jumpa pun tah setahun bape kali je.. Tapi dia punya rapat mak aii... siap sedey2 bila nak pisah.. Adeh.. mak2nya yang sedih sebenonya.. hahaha...


Siap peluk2 tu hahah... Hamzah Iqbal tak pernah suka main dengan budak perempuan.. tapi dengan Mia Lila, dia leh masuk lak.. Pantang sebut nak pegi rumah Lila, mesti hari2 tanya...

Ibu rindu la dengan Mia Lila.. bila nak jumpa lagi ye???..

Read more...

For My Friend..

 Monday, January 31, 2011


Cotton Friend yg dah ber'kawan dengan saya lately nih.. ada lagi 2 tak upload lagi.. & lagi 1 tak beli lagi.. tunggu ye friend... i foloooo u..!!~


Totebag yg berjaya dibuat... luar boleh guna.. dalam pon leh guna, siap dengan riben & butang gak kaler biru kt dalam.. no poket.. abaikan buku yg tak susun tu..


Khas tuk Yat.. ko nak tuko totebag camni ke?? Boleh ke?? Ke nak lain sket??

Read more...

Aku nikahkan dikau..!!~

 Wednesday, January 26, 2011

Ye kawan2... sekarang NV30 saya sudah ada suami... tak lama lagi sampai lah 3034D dari KL.. wahh laki bini import dari KL..

Ish tak sabonya nak balik KL..

Sekarang saya gile mengumpul COTTON FRIEND.. tapi tak banyak la.. baru 3 buah buku saya sambar... Itupun dah macam orang giler.. Hari2 ngadap buku macam ler saya tau baca bahasa Jepun.. Ni yang rasa nak belajar bahasa Jepun je nih!!~

Buku Rosita Jaafar pun saya sapu.. rasanya macam dah 3-4 buah kot.. nanti ada masa saya letak gambo buku2 saya.. Oh ulat buku rupanya saya nih..

Ada lagi.. saya baru siapkan projek buat beg.. ala buttercup tapi beso la.. cam totebag gak.. Reversible.. luar dalam saya mekap kan.. gambo ada.. tp maleh nak nonggeng amik kabel.. lenkali ek..

Tak sompek nak chit-chat lebih lanjut.. still mengharap 3034D saya sampai dengan jayanya.. Eii.. thanks to Yat.. Jasamu kan ku kenang my pren..


Luv u all.. chewaaah... poyos ending camni haha...

Read more...

What??

 Wednesday, January 19, 2011

Huhuh ada cite gak arini..

Dia (kwn baik saya) call dari tempat dia..

Dia : Selly leh tolong aku tak?
Saya : Wat de hell??
Dia : ????
Saya : Hehehe.. aku nak cakap What's Up!! Tercakap wat de hell lak hehe.. Sori..!!
Dia : Fak..ess..!!~ Wekekekekee....

Heheh.. saya tau sebenarnya dia nak cakap 'takpe, aku tak kisah' wekekek...

----------------------------------------------------

Read more...

Flashback lagi...

 Friday, January 14, 2011

Hamzah : Ibu, sedapnya kerupak nih!
Saya : Keropok la..
Hazmah : Ye la.. ye la.. KERUPAK!!~

-------------------------------------------------

Hamzah : Jangan buang sampah dalam air kan bu! Cikgu kata, buang sampah dalam TOM SAMPAH!
Saya : TONG SAMPAH la abang...
Hamzah : Iye la bu, TOM SAMPAH macam Cikgu RAAAHIIIMAAAHHH cakap..

-------------------------------------------------

Hamzah : Cikgu.. Cikgu!! Eh.. Ibu.. Ibu..!~
Saya : Abang ni suka panggil Ibu, Cikgu.. Muka ibu macam Cikgu Rahimah ke?
Hamzah : Heheh.. salah la bu..

------------------------------------------------

Hamzah : Ibu... Saya nak adik lagi boleh?
Saya : Awak nak adik lagi? Nak buat ape? Hadif pun awak tak larat nak jaga..
Hamzah : Ala, nak adik la bu.. Saya nak adik lagi..
Saya : Awak nak adik berapa orang?
Hamzah : Saya nak satu je..
Saya : Nak lelaki ke pompuan?
Hamzah : Pompuan la.. Nanti dah besar.. Dia boleh BECINTA dengan Hadif..
Saya : BECINTA?
Hamzah : Ala.. yang macam kat TV tu.. asik BECINTA.. BECINTA..
Saya : Err.. BEKAWAN kot.. Kan.. BEKAWAN kan?
(Oh.. sape yang explain pasal BECINTA ni dengan anak saya masa tgk TV? Sila jawab sekarang!! Nak kena babab nih!!)..

-----------------------------------------------------------------

Iklan buang bayi kat TV..

Hamzah : Jangan la buang DIA.. DIA x penah buat apa2 pun! (muka kesian)
Incik Hel: Ha ah kan bang? Baby tak buat apa2 pun.. Kalu taknak bagi la kat orang.. Kalu bagi semua kt abang pun abang nak kan?
Hamzah : Saya tanak banyak2.. saya nak dua je..
Saya : Abang nak buat ape dua orang?
Hamzah : Nanti semua saya bagi kawan dengan Hadif.. Nanti saya boleh main sorang2.. (kes tanak rebut mainan)
Saya : Nak baby lelaki ke perempuan?
Hamzah : Pompuan la.. macam Kakak Liya (tua sthn dr dia, dok dgn pengasuh yang sama)
Saya : Kalau macam tu, sorang boleh la kawan dgn Hadif, sorg lagi kawan dgn abang, boleh?
Hamzah : Ermm... (pikir).. boleh la...

---------------------------------------------------------

Hamzah : Ayah.. ayah.... (lari ke Incik Hel)
Incik Hel : Nape?
Hamzah : Saya nak baby boleh??
Incik Hel : ?????????????????????..................
Hamzah : Kenapa ibu dengan ayah tanak bagi saya baby?? (muka sedih)..
Saya : Ye la.. nanti ibu carik baby kasi abang ye..
Hamzah : Yeyy!!~

---------------------------------------------------------------

Hamzah : Ibu.. tengok tu bu... Matahari dah MULA keluar..
Saya : Matahari nak TERBENAM la..

----------------------------------------------------------------

Hamzah : Jalan-jalan... PEGI makan..!!
Saya : Jalan-jalan CARIK makan la..
Hamzah : Jalan-jalan.. MAKAN NASIKK!! Jalan-jalan.. RUMAH ATOK!!.. Jalan-jalan.. MINUM MILOOO!!
Saya : Jalan-jalan.. KENA CUBITTTTT!!
Hamzah : Hehhe.. tanak..!!~

----------------------------------------------------------------

Ayat yang selalu Hamzah Iqbal gunakan..

- TAPIIIIIIIIII... (ayat menyampuk)
- TAK ADA SESAPA PUN YANG NAK TOLONG SAYA.. (ayat kesian)
- TAK ADA SESAPA PUN YANG NAK BUATKAN SUSU UNTUK SAYA.. (ayat kesian lagi)
- TAK ADA SESAPA PUN YANG NAK MAIN DENGAN SAYA.. (lagi-lagi kesian)
- TAK ADA SESAPA PUN YANG.. BLA.. BLA.. BLA.. (sila isi tempat kosong)
- HELLOO... ADA SESAPA DI SANA?????? (kalau takde sapa yg pedulik apa yang dia cakap!)
- TERIMA KASIH IBU SEBAB BELIKAN SAYA MAINAN.. (sambil peluk)
- TERIMA KASIH IBU SEBAB BUATKAN SAYA AIR MILO.. (peluk lagi)
- TERIMA KASIH IBU SEBAB IBU SAYANG SAYA.. (saya pulak yg peluk dia.. terharu huhu)
- KALAU MACAM TUUUU..... (ayat menyampuk jugak.. lepas saya tak bagi dia gunakan 'TAPI')..

--------------------------------------------------------------------------------

Ayat yang saya dengan Incik Hel belajar dari Hamzah tp dah diubahsuai (digunakan utk balas ckp Hamzah) :

- HELLOOOO... ADA SESAPA YANG NAK KENA SEBAT??
- TAK ADA SESAPA PUN NAK DENGAR CAKAP AYAH... (sambil buat muka sedih)..
- TAPIIIII...... (ayat nyampuk sambil jungkit bahu)
- HELLOOO.. ADA SESAPA NAK TIDO LUAR MALAM NI??

Read more...

Cerita Hamzah Lagi.. Lenkali Cite Hadif Lak..

 Wednesday, January 12, 2011



Ni gambar Hari Pertama dia kt skolah.. Suka buat muka ala-ala katun.. Nak amik gambo pon payah.. yang pakai baju melayu tu, hari Jumaat yg lepas.. Sebijik cam nak pegi sekolah agama.. Oh. terasa tua la pulok wekeke..

Tetiap ari ade je cerita dari Hamzah Iqbal.. Antaranya..

Hari pertama : pensel box warisan ayahnya yg koyak tu... dah ilang.. dgn isi2 skali ilang.. Dah belikan pensel box kotak plastik, rega RM3 jek.. Itupun kemain sayang lagi, Hadif pegang pon takleh..

Hari kedua : Kak Nin dtg jemput dia kt skolah, dia dah bukak setokin masuk poket & baju dah dikeluarkan dr seluar.. alasannya "Rimas la mak!"..

Hari ketiga : Tetinggal stokin kt skolah.. Balik dari ngaji, Hamzah dah keluar main kt depan sekolah yang selang 1 rumah dari rumah cikgu ngaji & selang 2 buah rumah dr rumah Kak Nin.. dengan budak darjah 1.. Kak Nin nak tukar tempat ngaji tp kitorg tak kasi.. Sian Kak Nin nanti makin jauh nak ngantar dia.. Nanti kitorg 'bahasa'kan dia kt rumah..

Hari keempat : Balik ngaji, main kt bawah rumah cikgu ngaji pulak.. Takut.. Cepat2 dia bgtau Wan (anak Kak Nin).. "jangan bitau ayah! jangan bitau ayah!"..

Hari kelima : Tak ngaji so takdek cite.. cuma bila tanya belajar ape kt sekolah.. jawapannya belajar 'O'.. dari hari pertama belajar 'O'.. heran.. bile masa dia belajar ABC, tetiba 'O'? Hahah.. Dah la perkataan pertama yang ditulis ialah huruf 'P'... Mungkin dia berbeza dari budak lain, mungkin dia nak bermula dari huruf 'Z' sape tau ye tak?

Pagi tadi sampai sekolah baru perasan, rupanya dia pakai kasut yg sama tp bertulis "RIZARIL".. Terus amik pen & conteng bentuk bulat kt belakang kasut sama yg lain (mungkin Rizaril tu pon pakai kasut Hamzah).. Ye la, budak2 mana la tau ngeja.. Letak je la bentuk, biar dia kenal.. Masuk kelas terus tunjuk air botol perisa MILO kt cikgu.. "Cikgu! Saya bawak air MILO".. "Ye.. letak kt sana!".. Owh tak mesra alam rupanya cikgunya, terus saya pegi kt cikgu.. tp bukan nak marah.. cuma nak... "Cikgu, nametag Hamzah dah termasuk dlm washing machine.. nnti saya beli yg lain ye cikgu, sori!".. Hehe sibaik Kak Nin bgtau awal.. Kalu tak jenuh saya carik dalam rumah..

Pastu Hamzah bukak beg, saya suh letak kt kerusi tp kena sound dgn dia.. "Bukan situ la buuu... Kat sini la bu.. sini.. sini!".. sambil ajak saya ikut dia.. Owh, rupaya ada tempat letak beg kt dpn pintu.. Ye la.. dah bertahun2 ibu ko ni tinggalkan alam tadika sayang oi.. Mana la ibu tau...

Kiss.. kiss.. terus keluar..

Erm.. nampaknya dia seronok kt sini.. Segala-galanya dia sayang.. Sampaikan terletak spender kotor dia kt beg pon dia marah.. "Jangan letak baju kotor kt beg saya!".. Hari2 sandang beg, sampaikan dalam keta pon sandang beg, sampai sekolah beg dah penyek..

Tak sampai sebulan, dia dah ada 3 beg..

Beg pertama RM40 (jadi beg ngaji)
Beg kedua RM8.90 (beg backup, takut lupa nak bwk dr rumah Kak Nin)
Beg ketiga RM0.00 (free, beg UTHM ayahnya)..

Saya lak yg over sayu wekekekek..

Read more...

Hari Pertama Sekolah & Selamat Tahun Baru

 Friday, January 7, 2011

Ok, dah taip tadi tp macam tak best.. Dah macam karangan.. Buat point2 je bleh? Bleh ajee..

- Eksaited terlebih.. cuti Senin nak hantar Hamzah Iqbal tadika.

- Sampai kul 8 tepat.. Bawak RM25 je padahal yuran pendaftaran RM60 eheh.. Incik Hel kuar kejap kasi gegar ATM..

- Budak2 dah start buat drama Korea.. Meraung2.. Hamzah Iqbal still menten.. Time cikgu tengah lalu, dia tarik kain cikgu dia.. "Cikgu.. saya tak nangis kan?".. "Bagus" kata cikgu.. sibaik tak lurut kain cikgunya..

- Orang lain bawak kaler, pencil box canggih.. Hamzah bawak pencil box kain yg dah koyak (warisan Incik Hel).. Kaler takdek.. sharpener lak hampeh.. asik patah je.. Sian dia kena pinjam kaler kawan..

- Dapat kawan baru.. "Sape nama awak?" tanya saya.. "Saya ABANG!".. kata dia.. "Saya pun ABANG jugak.. ABANG HAMZAH".. nyampuk Hamzah.. konfem lepas ni kalu cikgu panggil 'ABANG'.. kemungkinan besar separuh dari kelas akan angkat tangan..

- Hamzah bawak kawan baru pegi tengok ayah dia (yg dah lari ke Bank) kat luar.. Kawan baru tunjuk kasut baru.. Ada nama.. Hamzah terbalikkan kasut baru dia "Tengok ni.. ni nama kita".. sambil tunjuk perkataan 'PALLAS' kat bawah tapak kasut.. Ohh, lepas ni kena ajar dia dengan lebih bersabar..

- Hamzah Iqbal sebok nak tekencing.. Rasanya 2x dia kencing kot.. Jenuh nak bukak spender ben10 & stokin belang2 itam dia tu.. Sepanjang pagi tu, cuma dia jadi peneman setia bilik air.. "Wah.. cantik bilik air nih.. Tapi saya takut la.. Gelap".. Ye, dia kata 'cantik' sebab dia bandingkan dengan toilet kt Stesen minyak masa gi JB aritu..

- Sesi minum pagi.. dapat Milo stengah CAWAN KACA & cornflakes dlm 1 sudu.. Kaca? Mungkin nak mengajar budak2 ni lebih matang kot.. Mungkin sapa pecahkan cawan, dia kena kemas??? Mebi..

- Ayahnya bagi kata2 penutup & kata2 perangsang.. Dia cium tangan.. Ayahnya ajak saya balik.. saya? "Nanti la dulu, nak tengok dorg belajar cemana".. Budak bertuah ni pusing belakang.. "Nape ibu tak balik-balik lagi ni?" Adeh, kecik ati.. terus ajak Incik Hel blah.. sampai atimu.. hwaaa...

-

- Tengahari, amik Hamzah Iqbal.. Tanya pembantu cikgu.. Dia kata 2x Hamzah gi kencing.. "Cikgu, saya dah tak tahan sangat nih".. itu kata2 dia.. Saja tanya sebab lately ni dia ada masalah dengan bladder dia.. 3x berturut2 kencing mlm & kencing dlm keta.. Doktor kata jangkitan kuman.. Maknanya Hamzah akan ke toilet setiap sejam..

- Ada lagi cerita dari pembantu cikgu, masa tengah belajar ABC, Hamzah angkat tangan.. Ingatkan nak jawab.. rupanya.. "Cikgu, makan tadi sedap la.. Nak tambah ayam lagi boleh?".. Oh.. terkesima saya dibuatnya.. Saya berdoa jangan lah dia cakap "Cikgu masak sedap, ibu masak tak sedap".. Konfem kena cili nanti mulut budak tu..

- Masa ambik dia tghari tu, muka dah sememeh.. sebab mak bapak budak2 lain dah/tengah amik anak.. Dia org terakhir yg pakai kasut.. kasut paling gedabak.. Org lain pakai kasut kain jek.. Incik Hel tanak kasut kain.. nnti kena kapur.. hahah..

----------------------------------------------------------

Ok stop dulu..

Selamat Tahun Baru ye kawan2...
Azam saya tahun nih?
Tak sempat nak bgtau..
next entry ok..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP