Powered by Blogger.

 Monday, February 21, 2011

Salam.. Haloo..

Lama tak bekabo berita kt sini ek.. gambo pon macam dah lapuk2 belake..

Ni saya nak kisah berita terbaru.. Apsal tunggang balik ayat saya arini?

Saya suda beli meja baru... Kunun2 nak letak mesin jahit saya yg baru jee nikah aritu.. Skalinya 'ting!' idea suda mai.. Ceciter.. ceciter...!~ Hehhe.. silap.. pekata saya beli meja tuk potong kain pulak..!!~

Survey Care4.. meja lipat kaki besi tu RM149.. huhuh over bajet.. Kensel..

Survey kedai perabot blakang rumah (betul2 blakang pintu rumah saya).. Skali tokei tu kata ada meja lipat kaki besi tapi atas dia plastik.. RM100 ngam2 segar terbaik dari ladang.. err.. dari lori..

Pelagi.. Rembat.. kasi kawen sama meja mesin jahit 1 laci tu (Refer gambo bawah)..


Owh.. keja saya asik nak ngawinkan barang jek..

Abaikan barang2 lain ek.. sumanya barang murahan... janji hobi saya tercapai!!~

Rindu tak dengan Hamzah Iqbal? Ni gambonya lepas rambutnya kena tebas dgn incik Hel..



Minggu ni minggu yg meletihkan.. saya berkurung dalam bilik sejak Jumaat malam sampai la ke Ahad.. Tido tetap kul 1-2 pagi.. garanya menyiapkan baju konvo Incik Hel.. Nampak je mudah.. tapi kalu dah otak bengap cam saya ni.. kasi task 4 bulan pon rasanya 4 tahun baru siap..

Tengok gambo bawah ni.. Ni ler hasilnya..


Tapi belum kelim bawah & lengan lagi.. Dah test kt Incik Hel.. Mamat tu sungguh puas ati.. Leher cantek.. besarnya pun cantek.. Labuh cantek..

Yang tak canteknya... Aritu saya beli kain 8 meter... lepas buat baju ni.. baju saja ok... baki kain yg tinggal ialah... jejejeng..... 2.5 meter... hehehe... cukup ler utk buat seluar.. errr.. ngerinya.. dapat ke saya membuat seluar dengan hanya 2.5 meter? hahahah ade yg gi kedai rembat 8 meter kain yg sama hahaha... acah je.. ops.. jangan bagitau Incik Hel.. Kalu Incik Hel baca, sila buat2 tak tau..

So, ada sesapa berani nak tempah dgn saya? Kalau berani, sila sediakan 8 meter kain utk pengeras.. hahhah

Ok cukup2 la dulu.. sok2 sambung cite lagi..

Read more...

Update!~

 Friday, February 18, 2011

AssalammuAlaikum..

Wow, lama tak update.. Apa yang saya nak update ye?.. Ok saya ringkaskan..

1. Label riben dah sampai.. saya letak nama :teratakmini.blogspot.com je.. ingat nak letak selly d'melly.. tp nnti org panggil smelly lak hahah..

2. Set Rotary Cutter sudah mai.. beli dgn kak Zila Kasim (sila google ye.. tak sempat nak link).. Apa yg saya dapat? Rotary cutter suda tentu, cutting mat, ruler, peniti patchwork & loop turner & jugak bias tape maker.. woohoo sungguh best.. Incik Hel suda cuba cutter.. (dia yg over eksaited). Abis sampai lunyai kain perca dia kerjakan.. Dia cam tak pecaya cutter tu sangat tajam.. Wah, saya suda jatuh cinta sama cutter ni.. Potong kain pon pejam mata (ye.. saya tipu)..

3. Tengah tunggu 2 beg stash dari Mybotang.. dari Jepun.. Huhuh.. banyak projek sudah ada dalam kepala..

4. Tengah terkapai2 nak siapkan baju melayu cekak musang Incik Hel untuk Konvo 2 Mac ni.. Sempat tak? Cekak musang tu beb.. Tekial2 ler saya..

5. Baru beli kain tuk buat baju kurung tuk attend Konvo Incik Hel.. Wah cekak musang tak siap lagi, kurung lak nyusul.. Carik nahas nih!

6. Ada projek tukar2 totebag dengan Yat.. Ada sape2 nak join? Huhu.. ni baru kali pertama.. Harap2 Yat suka ler dengan totebag saya (yang tak siap lagi) hahah..

7. Ape lagi ek? nanti saya update lagi ye.. segala2nya tak sempat buat masa nih.. adios!~

Read more...

Cuti Tahun Baru Cina..

 Monday, February 7, 2011

Salam, lama tak update ye?? Maklum ler bizi dengan unit baru.. Wah.. terasa lega pala otak lepas kuar dari Unit Bajet.. tp bukan bermakna saya tak sayangkan unit nih.. Maklumler jodoh saya dengan Unit Bajet ni sungguh panjang.. Sejak di HUKM lagi saya dah lepak unit ni dalam 5-6 tahun.. Kat UTHM ni pun dah 3 tahun.. Huhuhu.. dah tahap veteran dah nih..

Ok lupakan hal di atas.. Fokus pada hal2 lain pulak.. Namanya pun baru lepas sambut Tahun Baru Cina.. So gambo di bawah kiranya menepati tajuk la.. Meh nengok..


Budak perempuan tu bukan anak saya.. (tp best ek kalu ada anak pmpuan huhu.. akan diusahakan insyaAllah).. Dan abang botak tu pun bukan anak saya hahaha... Dia abang spesel saya.. Saya suda chop hahah..


Ni detik2 kegemilangan seorang anak yang berjaya membuat ibunya lemah jantung bila dia berkurung dalam kabinet tv.. Bleh plak dia lepak lama2 dalam kabinet tu.. Sibaik la papan blakang tu ada lobang2.. kalu tak.. naya jek.. Bukan Hadif Daud je muat dalam kabinet tu.. Hamzah Iqbal pun dah try 2-3x masuk keluar.. Dah boleh jadi khemah.. Agaknya notti, leh denda duk dalam kurungan ni haha.. (magnet kabinet ni tak kuat.. so takleh tutup rapat pun.. jangan ngirau!!)..


Cuti2 raya aritu balik ke KL.. sempat la singgah ke Ikea dan merembat mende di bawah ini.. Dah 2x ke Ikea still tak dapat rembat, tapi kali ni murah lak.. harga asal RM69, tapi turun jadi RM35.. rugi rembat 1.. Besi lak tu.. Dapat la letak kt bilik stor.. Harap2 harganya akan murah lagi next time!!


pandangan depan


pandangan sisi.. Owh bilik stor kami dah tersusun cantek.. nak buat bilik menjahit pon dah boleh dah.. tapi rasanya tak sesuai.. sebab jauh dari ruang tamu.. Kang saya menjahit.. budak2 tah buat ape tah...

Kami ke KL dengan bermacam2 planning.. Planning utamanya adalah untuk melepaskan rindu anak kepada famili, atuk nenek kepada cucu.. makcik2 kepada anak2 buah.. dan sebagainya.. Tapi ada juga planningnya untuk mengambil baby baru saya yang fresh keluar dari kedai.. Terima kasih atas ihsan Yat yang sudi tolong saya belikan mesin ni.. & suaminya Shah yang sudi menyusahkan diri ngangkut ke rumah mak saya... Sayang korang semua!!


jangan gelak nape benang saya belang2.. saja nak testing tgk corak jahitan kt kain.. & jangan gelak jugak benang putih saya terbalik.. Saja saya terbalikkan sebab yang lobang besar tu asik tegolek je kt tempatnya.. Tu yg saya terbalikkan tu.. Puas ati!


Ye.. dorg ni dah sah saya nikahkan... Malam tadi adalah malam pertama huhuh..


Memang sayang lah dengan baby2 saya ni.. Buatan Brother sungguh ringan & senyap.. Incik Hel siap tanya.. "ada mesin ape2 lagi ke awak nak kena beli? Mana la tau lepas ni nak kena beli mesin sulam ke?" ewah.. perli le tuh!!~

WIP saya..

1- Baju Konvo tuk Incik Hel
2- Baju kerja yang asik tertangguh2
3- Totebag tuk switch dengan Yat..
4- Seluar tido budak.. yang asik tak cukup2.. dorg makan agaknya seluar nih..

-----------------------------------------------------------------

Diakhiri dengan gambo dua orang sepupu yang rapat macam tak boleh dipisahkan padahal sorang jauh di KL & sorang jauh di Batu Pahat.. Jumpa pun tah setahun bape kali je.. Tapi dia punya rapat mak aii... siap sedey2 bila nak pisah.. Adeh.. mak2nya yang sedih sebenonya.. hahaha...


Siap peluk2 tu hahah... Hamzah Iqbal tak pernah suka main dengan budak perempuan.. tapi dengan Mia Lila, dia leh masuk lak.. Pantang sebut nak pegi rumah Lila, mesti hari2 tanya...

Ibu rindu la dengan Mia Lila.. bila nak jumpa lagi ye???..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP