Selly vs Jerawat

Erm.... takleh kecik ati lama-lama.. nanti makin kecik saya kt sini heheh..

Mungkin ramai yang tak kenal saya, mungkin ramai yang tak pernah kenal saya... dan tak mustahil mungkin ramai yang tak hingin nak kenal dengan saya.. tapi.. saya cuma nak kabo kan kat sini yang saya memang ada masalah jerawat sejak saya umur 12 tahun..

Ye.. 12 tahun beb.. bukan dah tua bangka camni baru dapat jerawat.. Budak2 lagi.. nak kata saya gatal.. saya tak pernah pon ada boifren dari zaman skolah.. (Err.. boifren maya takleh diterima la yek.. sbb masa saya form 1 kot saya ter-boy-girlfriend dgn sorg mamat ni.. skali je jumpa masa ngaji, terus tercintun.. tu pon kontek by phone.. ni tak masuk dalam kategori couple sejati ye.. naive lagi)..

Dari darjah 6 lagi saya diejek 'ROBOCOP'.. tau kenapa saya dapat gelaran ROBOCOP?.. Sebab kata budak lelaki tu.. dahi saya ni macam kena tembak dgn ROBOCOP... TETEETETTTTT... terus belubang dahi saya... Haa.. kejam tak ayat tu? Saya sebagai budak perempuan yang baru berumur 12 tahun.. sengih je la.. Balik rumah terus nangis2.. Sentap giler.. Weh, budak lagi weh.. sensitip lagi.. even sekarang pon sensitip lagi..

Pastu kt kelas saya, ada la sorg budak ni lawa giler.. putih bersih, tulus mulus.. ramai ah yang leleh nak jadi boyfren dia.. Dapat lak satu grup meja dengan dia.. Kiranya meja ni ikut rating exam la.. Wahh masa tu sentap lagi.. Suma budak lelaki asik becakap dengan dia jek.. Memang terpinggir abis.. Memang takdek kawan kt situ.. kawan-kawan saya time tu suma meja grup belakang2... Sampaikan terasa cam nak jawab exam gitu2 je, bagi markah rendah.. Bleh saya blah dari meja tu..

Pastu form 3, kwn baik saya ramai kawan lelaki dari kelas & gak dari skolah lain.. Saya memang tak leh ngam dengan budak lelaki dari kelas lain.. apatah lagi skolah lain.. So saya temankan kawan saya ni gi jumpa sorg budak lelaki ni kat kantin.. tak silap saya budak kelas lain.. Pastu dorg borak2.. saya dok jauh sket.. memang takleh ngam kan.. so lepak jauh je la.. wahhh bagus punya kawan ni tau.. Tak nyebok hal org.. kunun wekekek..

Pastu time balik.. kawan saya cerita dengan saya.. budak lelaki tu kata.. "Salina ni sebenarnya cantik.. cuma dia banyak jerawat je"... Haaaaaaaaaaa... korang teka la adakah saya akan tersipu2 sebab dipuji cantik atau saya terkedu-kedu dikatakan banyak jerawat? Hanya tuhan yang tau.. patut ler saya nampak dia tenung saya tak berkelip.. masa tu memang tak senang duduk.. Takut gak, ada taik idung terkuar ke.. jerawat meletup ke hahaha... takdek maknanya nak perasan sorg2.. org muka buruk kan.. Lepas kes tu, memang down-down-down giler ah..

Ade lagi kejadian, saya tak ingat masa tu form bape, form 4 kot.. Saya ada 9 org member ngam.. saya org yg ke 10 lah.. Memang dorg suma lawa-lawa.. cantik2.. ramai peminat.. Saya pon pelik camne dorg leh kawan dgn saya.. Mungkin sebab saya satu kelas dgn dorg.. Kalu tak, konfem saya jadi budak nerd.. Belajoooo jek.. Kalau la member2 saya still ingat.. Ada sorg budak baru ni (lelaki).. baru pindah (kalu tak silap saya la).. Ada satu petang tu, dia lepak belakang kelas.. saya tak ingat saya buat ape kat situ.. Tetiba budak tu cakap dgn saya..

"Ko tau tak, dalam ramai2 group korang ni... Ko je yang paling tak lawa!"...

Pergh.. apa perasaan korang.. gua diam beb.. gua rasa ahh.. gua pon tak ingat.. (aik, camne leh tuko jadi gua lak nih!! Mungkin nampak gangster sket kot.. tapi dalam hati ade taman hahah)..

Tapi masuk toilet gua nangis beb.. episod gua ni memang asik sentap-nangis.. sentap-nangis.. ntah bila nak settle tah.. Apa motif dia cakap camtu tah, nak kata dia perasan gua suka kt dia, gua tak suka pon.. Mulut dia memang puaka.. carut tak penah lekang beb.. gua cakap betul nih!!

Pastu ingat habis gitu je la kan.. time keja pulak dia start up balik cite2 sentap gua nih..

Gua ingat gua dah kuat, dah banyak pengalaman.. Bila org kutuk muka jerawat gua ni, gua leh lawan balik.. tak pun reverse saiko ke, gua layankan ke.. rupanya isu jerawat gua dah tak laku (wpun masih lebat).. Rupanya dorg main isu idong gua pulak.. Tak dinafikan idong gua memang besar.. macam jambu air (aku akan ingat ayat ni sampai bila2)..

Ada mamat botak ni (bukan laki gua ekk heheh).. Suka carik gado dengan gua dari zaman gua anak dara sampai anak sorg (masa tu la).. Dulu masa baru masuk keja gua hormat dia la kan, sebab kategori tua dari gua.. Rambut memang ala-ala laaa.. Gua takdek kuarkan isu rambut dia pon.. Tapi bila dia kutuk2 gua kaw2 punya kata idong gua itu ini.. cam serombong kapal.. jambu air... gua senyum lagi.. Ye ah memasing memang kuat begurau.. tapi isu sensitip gua ni beb.. Tiap kali gua sabar, gua cite dengan kwn gua.. Kwn gua kata, watpe gua sibuk jaga hati dia kalau dia sendiri tak tepikir nak jaga hati gua.. Terus isu rambut ala-ala dia gua jadikan isu tiap kali dia petik pasal idung gua..

Tiap-tiap kali gado, konfem kuar ala padang jarak padang tekukur la.. rambut dah macam orang senyum la.. cemacam lah kuar torpedokan.. Sampai laaa ni still lagi dia petik pasal idong gua.. Tapi gua tak penah lak sebut rambut dia tu buatkan dia nampak cacat ke.. rambut dia buatkan dia tak ensem kan (seingat gua la).. Tapi bila dia petik pasal idong gua yg sampai mengubah rupa gua.. gua sentap lagi beb.. Gua bukan main bersyukur lagi dapat muka camni.. bebanding dengan orang lain yang mungkin ada kekurangan pada rupa dorg.. dia sedap2 kutuk muka gua.. Tu dah kutuk ciptaan Tuhan tu..

Abis cite kat tempat keja lama.. skang timbul lagi isu kat tempat keja baru.. Gua rasa time gua start keja dulu pon jerawat dah bertanak kat muka gua.. Tapi mungkin sebab cuaca, or sebab gua takdek-masa-nak-belek2-muka gua-coz-gua-sibuk-dengan-anak-dan-suami (sila baca laju2).. sebab tu kadar peratus kenaikan jerawat gua makin ketara.. kalau dulu setakat cam bulan & ada la cam nasik dah masak.. Sekarang siap parut itam2 lagi..

Ramai pulak yang prihatin, tima kasih la sebab berani tegur gua.. gua takkan kata dorg berani kalau tak kerana dorg tegur gua depan orang lain beb... Tak kira la ada supplier, ada bos, ada orang pejabat lain yang lalu lalang.. kalu dorg nak tegur.. lancar je mulut dorg.. berani tak dorg? berani tak?..

Gua terharu.. dan gua termalu.. Cam takdek harga diri lak.. cam cite jerawat gua ni macam cite pasal "eh, apsal ko pakai baju ni.. tak lawa la..".. itupun rasa cam tak patut je nak sound gitu dpn org ramai... Pastu ada yg tanya "ko tak pakai pape produk ke?".. gua sengih beb.. Gua rasa nyesal sangat2 sebab tak simpan resit time gua beli cemacam produk dulu..

Produk gua yang paling mahal gua beli.. :

Mary Kay..
Neway


Jangan tanya bape banyak gua dah abiskan duit gua guna produk ni.. nanti gua hempuk kang..

Yang produk lain jangan cite ah.. nanti gua nangis hahah.. rasanya kalu produk tu diletakkan dalam satu farmasi.. penuh gak la 3/4 rak farmasi tu.. hahahaha... Supplemen pon gua penah makan beb... Detox2 ni suma gua penah cuma.. Sabun pon.. Eumora? Korang sndirit tau bape hengget satu ketul sabun tu kan?? so.. sape kata gua tak penah cuba produk lain? Sila jawab??..

Gua bukan nak cite pasal bape ongkos gua dah habiskan.. Cuma gua nak dorg paham.. Gua bukan buat sambil lewa masalah gua ni.. Gua dah usaha beb.. Mak gua pon penah bawak gua gi Klinik Homeopathi.. siap kena basuh muka dengan air mineral P.H bape tah.. gua tak ingat.. Sampai mak gua pasang water filter mahal kt rumah tau semata2 tuk gua (err.. ke sebab memang mak gua nak pasang ek? tak ingat la pulak heheh.. kebetulan la kot!).. Tu ler kasih mak pada anak.. cecehh.. iklan kejap sempena ari ibu..

Maknanya dah sampai peringkat famili gua tau, concern pasal masalah gua nih.. Dulu dalam bilik air penuh dengan pencuci muka gua..

Aritu masa ada duit lebih, gua siap dah ckp dgn Incik Hel, gua nak pegi New York Skin Solution.. Nekad beb.. Incik Hel pon cam caye tak caye je gua nih.. Ke dia takut gua jadi lawa sangat hahah.. Maklum ler, baru bukak kedai baru kt BPMall.. Tapi sbelum tu gua riki dulu, gua bijak beb wakakak.. perasan!! Gua tak buat keja giler serbu terus kedai jenama2 ni tanpa tanya 'apa kata survey' dulu!!

Bad komen!!! veri bad!! sampai beribu2 dorang ketuk.. Gua nak kuar seribu pon ketar2.. Mujur duit tanah aritu time bayar cash, laki gua yang bayar.. kalu gua yang pegang, konfem gua pengsan, bangun, pengsan, bangun sambil pegang duit.. sayang woo.. wakakka... tapi tak sayang lak beli produk mahal2.. huuhuh kantoi!!

Ok penat taip.. lenguh dah jari gua.. kang tak sepasal kena carik supplemen tuk kuatkan badan lak.. kang ade yang tegur.. "ko tak makan pape supplemen ke?" wekeke.. mentang2 dok tempat banyak jamu.. Takkan gua pon nak kena join kelab jamu lak kan? eh.. ke gua dah lama join kelab tu tapi gua tak perasan? wakaka lantak gua la..

Ok akhir cerita.. kalu korang sumer nak tegur org.. lagi2 tang bab sensitip.. pastikan la korang dgn org tu je yg ada.. org yg korang nak sound tu bukan patung beb.. dorg ada perasaan jugak!! Ingat la, sekali hati org tu terguris.. bukan senang nak ngubat semula. mungkin tepaksa selotep je kot.. tuk sementara..

Chao..

Comments

  1. hahaha... kering tekak aku baca (walaupun baca dalam hati jerk...), tu ar tak paham ek diorg ni suka no nak jaga tepi spender org... spender sendirik berlubang tak kesah plak... lubang 3 huhuhuhu.... pasal si botak tu taktakle ker? kalau taktakler tu kan ko ingt tak dia lastik aku ngan getah pas tu aku nyer bengang aku lastik balik kena pala dia yg botak tu kalau kat funfair sure aku dapat teddy bear hehehe...

    ReplyDelete
  2. wikikikekekokoko...nama pun adek redabek kan..harus gua pon kena beb...dari masa skul smpai skrg pun ade tempias-tempias lagi...tapi wa tempiaskan balik...wat-wat cam lembab selenger je dgn muka tak malu wa balas balik...wikikikekekokoko...tak abes dgn jerawat, pasal bdn, pasal idong, dlm bas, dlm lrt, kat kantin, blablabla...pun gua dan kena...umo baru 27 dah ade org sound gua ANDARTU dlm lrt sampai mamat ensem tu tersenyum2 pandang gua...takpe...wa wat muka selenger lagi pastu wa balas...

    meh berpantun dgn gua

    pecah mulut kena gelas
    lu tak sayang mulut gua balas...


    cayang lu poheber....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai