Powered by Blogger.

Sembang Dengan Anak-anak..

 Friday, December 14, 2012

Ok, salam pagi sekali lagi..

Gua rindu nak update sembang-sembang gua dengan anak-anak gua...


.............................................

Hamzah : Terima kasih bu, sebab masakkan makanan LAZAT untuk saya.. Saya sayang ibu.. Nanti esok ibu masak macam ni lagi yee!!
Gua : InsyaAllah.. LAZAT yee???
Daud : A ahh... ajatt bu, etok ibu acak cam ni gak yee!!
Gua : Ye Daud.. Nanti ibu suruh ayah beli lagi.. (Dah sah2 makan burger, konfem la bukan ibu korang yg masak.. pandai korang perli yeee!!!)
 ..............................................

Gua : Hamzah, ibu nak belikan Hamzah cadar.. Hamzah nak gambar ape?
Hamzah : Takpe lah bu, cadar yang ibu bagi ni MASIH SEGAR lagi (sambil ambik bau kuat2 kat comforter Ben10 nya)

Gua :  (Iklan Febreeze????)
................................................

Gua : Hamzah nak goreng pisang tak?

Hamzah : Takpe la bu, ibu makan la.. saya MASIH kenyang lagi.. ibu jangan risau!

Gua : (Err.. rasa macam tengah tengok drama swasta)
15 minit kendian..
Gua : Hamzah nak goreng pisang tak? Nanti kang lapar...
Hamzah : Kan saya dah pesan dengan ibu.. ibu makan la.. saya MASIH kenyang lagi.. ibu ni asik tak dengar jek... Ibu ni paham ke tak?
Gua : Yeee... pahammmmm!!!!~~~

.....................................................


Daud : Adoii.. tolong!! tolong!! Akitnyaa!!

Gua : (Berlari keluar dari bilik air sambil berkemban, sibaik tak terlucut) Kenapa? Kenapa Daud?
Daud : Adan Aud atall!! Akitnya.. Olong aukkan bu!!~ (Badan Daud gatal!! Sakitnya.. Tolong garukkan bu!!..
Perghhh.. sabooo.. saboo...
....................................................

Daud : Waaaaaaa... (Melalak!)... Abam uatt!! (Abang buat!)

Gua : Ala sikit je.. Abang tak sengaja..
Daud : Ibu tak ayang Aut ponn!! Ibu ni.. Ibu tak arah abam pon.. Abam uat Aut... blablabla (tak paham bahasa budak pelat nih!)
Gua  : Ada yang nak kena nih.. bila masa ibu kata ibu tak sayang awak? Awak suka ke kalau ibu kata ibu tak sayang awak? 
Daud : Huhh!!! Abammmm... jom main!! (Hentak kaki, Terus lari masuk bilik... )

Dramaking betul laaa!!~

.............................................
Adi : Aku rasa, dalam ramai-ramai anak staf, anak ko yang guna bahasa kamus kan?
Gua : Bahase kamus?
Adi : Ye ah, cam SAYA, MASIH, LAZAT, MENARIK.. selalu budak2 mana guna ayat2 macam ni!!
Gua : Huhuh... baru aku pasan....

Read more...

Tumpang Orang..

Salam pagi semua..

Hari ni gua agak terkesima (bukan jenama barangan kesihatan) dengan kehadiran pagi ini sebab gua cuma dapat jumpa Incik Hel pagi ni jek.. Sebab lepas dia hantar gua, dia kena zass ke KL tuk carik barang2 robot sempena Pertandingan MIROC kat UNIMAP nanti.. Tapi... ceh, ada tapinya... dia pegi balik hari jek.. hahaha nerves tak? nerves tak??? Malam kang dia balik la ngadap isteri tercintanya ni.. Balik ngadap malam2? hahah lain benor bunyiknya..

Tapii... ada tapi jugak ni... Next week memang whole week dia ilek!! Ke Penang pulok ngikut bontot bosnya.. Atoyaii.. gua tengah terpikir camne gua nak pegi keja.. Petang ni gua dah siap2 pesan dgn Kak Pai, nak mintak jasa baik dia hantar gua ke teratak 'org-lain-kata-buruk-tapi-gua-kata-cantek' gua nanti.. Harap2 dia tak tinggalkan gua.. 

Incik Hel suruh gua drive sendiri, tapi sebab semalam gua dah terpanjat boboi tengok lori panjang melintang masuk longkang depan kilang area rumah gua, gua agak panik sikit.. Nape la lori tu nak masuk longkang minggu ni, masuk la tahun depan ke.. tak masuk langsung pon takpe, kena hati2 la bawak.. Kebetulan pulak pagi tadi peha gua kejang (tetiba kejang pulak, pandai peha gua carik timing)... Gua tanya Incik Hel, camne klu tetiba drive peha gua kejang lagi??? So, gua amik keputusan tumpang keta opismate gua.. pegi & balik keja... Gua harap gua tak nyusahkan orang.. Kalu nyusahkan pon gua mintak mahap, nanti gua balas jasa baik kawan gua nih... 

Anak2 pulak gua dah pos ke kampung malam tadi, lepas gua sakit jiwa tengok bola yang macam nak kena baling kat ref.. Ooo, no komen pasal bola sebab gua dah puas merapu kat fesbuk.. Cuma gua setuju ape yang abang Shabery Chik cakap kat MHI malam tadi.. 3 tahun sebelum ni, sorang player Harimau Malaya pon kita tak kenal, tapi sekarang kita boleh menjerit2 nama dorang depan tv.. Nama tu jugak la kita maki-maki bila orang tu terlepas bola.. hahah.. (ini yang gua tambah sendiri).. Kesimpulannya, even team kita kalah pon, jangan lah kita mudah sangat berpaling tadah.. Beri sokongan bila menang, beri semangat bila kalah.. Takyah nak kecoh-kecoh kat fesbuk kata team kita ini lah itu lah... kita pon kalu kat dalam padang, tah2 takdek sape nak pass bola kat kita.. Hahahh ade kena ngena ke dengan kesimpulan gua??


Ok gua dah nak start keja... Pagi ni gua agak bermalas-malasan sebab keja gua belum sampai.. Ondewei katanya.. Tak tau lak dari bangunan A ke bangunan B boleh jem berjam-jam.. Mungkin menunggu beca sampai...

adios..

Gua- si psychoselly..

Read more...

Haiii.. Gua lagi

 Tuesday, November 27, 2012

Salam..

Kan gua dah kata, malam tadi golek punya golek.. kul 1 gua dah bangun... Incik Hel tengah rancak mendonlod kat hall, gua lak tengah rancak menggolek atas katil.. Mujur dia x pasan, kalu tak jadi lauk gua malam tadi.. hahahah.. sensored hokei!!~

Jenuh gak la gua mendodoi mata gua ni, tah bape kali gua bangun.. Alih-alih tengok anak gua nombor 2, si Daud tu tengah sedap mengerekot sebelah ayah dia.. Masa bila lak awak bangun tido sini Daud oi!! Kacau daun jek..

Gua perasan, tangan & kaki gua dah start bengkak2.. Selalunya time nak beranak je kebengkakkan ni menyerang gua.. Kali ni belum sampai waktunya, dia dah serang dulu.. Erm.. agak2 boleh tak gua bagi alasan kat bos gua, gua takleh menaip sebab jari jemari gua dah gebu.. asik tertekan dua punat keyboard jek.. Eh, gua lupa, gua update blog ni pon gua menaip guna jari gak.. bukan guna gigi gua.. ye tak??


Kaki gua yang agak kurang licin ni pon dah start gatal2.. & timbul bintat2.. Ok la bintat2, kalu timbul bontot2 kan ke naya.. Hahahah..... lawak.. lawak.. iklan skejap.. Kekudisan ini amatlah menjengkelkan hati gua sebab syok sangat menggaruk sampai gua tak perasan kaki gua dah luka & berdarah.. kesian tak? kesian tak? Pergh, dia punya syok menggaruk gua cakap sama luuu, leh stim dibuatnya!!~

Ok.. agak tertekan harini.. Member unit gua sorang berjimba2 cuti bersama keluarga & sorang lagi ada kursus 4 hari.. so staf pembayaran tinggal la 2 eko.. sorg cover keja2 dorg yakni gua, sorg uruskan baucar.. Gua dah rasa macam sotong kurita dah ni.. rasa nak guna kaki pon ada.. Eh, tak boleh.. kaki gua ada kudis..

Ok gua nak berenti menaip, sotong gua dah start kena keja.. adios!!

Read more...

Gudnite everibodi!?

 Monday, November 26, 2012

Salam beb!!
Disebabkan gua update sblum gua tido, gua wish gudnite dulu!! Sekarang gua da tido awal beb!! Sebab konfem malam kang gua tak lena tido.. Bukan disebabkan gangguan incik hel!!  nonono.. Tp perut gua yg makin membesar ni membuatkan gua tak selesa.. Sikit je lagi gua ada rasa macam nak suruh incik hel tido luar sebab gua nak kongker katil ni hahah...

Tadi gua kena marah, ada la 3x sebab gua baru nak buat check up kat klinik ibu senandung!! Sepatutnya 12 minggu da kena buat buku tapi ikutkan sangat kemalasan gua, dah 20 minggu baru gua terhegeh2 register sambil usung perut besar gua hahah.. Kunun2 kalu register lewat tu dapat la ngelat minum air gula rupanya gua silap taktik.. Sesapa umur 30 tahun ke atas, kena merasa gak air gula tu walaupun sekali sepanjang kemengandungan hahaah...

Alhamdulillah, gua punya tekanan darah, kandungan darah semuanya okey.. & dapatlah sticker putih yang gua dambakan.. Kalu sticker hijau tu maknanya ada problem samada obes, darah tinggi @ diabetes.. Nauzubillah, harap dijauhkan.. Tadi pun banyak patient yg kencing kotor sebab tahan kencing punya pasal takut da sampai klinik xleh lak terkeluar.. Gua plak lancar je membuang pagi td sampaikan lupa nak kena buat urin test.. Sibaik kadar kandungan cecair badan gua agak terlebih so sentiasa ada bekalan kat pundi kencing gua.. Ape taknya, bila batuk & terbersin pon boleh mendatangkan curiga pada diri gua takut gua terlepas apa yg x patut hahah.. Eh, patut ke gua cite ni??..

Baby gua baby ape?? Huhu yang tu gua x scan lagi.. Last scan aritu takut nak tanya doktor sebab time tu baru masuk 4 bulan.. Kang xnmpk anunya buat malu kat doktor je.. Ramai yang teka girl sebab kalini lain style x macam anak2 teruna gua.. Morning sickness gua pon sampai 4 bulan x ilang.. Awal2 dulu seafood pon gua elergik sampai nak bagi makan ikan puyu yg famili gua bela pon gua xsanggup.. Gua bantai daging je.. Time mabuk tu la Mil gua masak udang & sotong besau2 giler.. Kunun2 nak kasi menantunya makan sedap2 sbb feveret gua mmg seafood, sekali menantu hantunya elergik la pulak haha.. Haruuu je, telan liur je la..

Tapi ada sekali tu gua mimpi gua dapat baby boy.. Siap buat surat beranak lagi tau.. Siap tau nama lagi.. Adoyai!!.. Sayang pulak nama tu.. Kena pulak dengan nama2 anak teruna gua yang lain.. Xpe la kita berserah je la.. Nama baby girl pun gua leh bersabar tunggu 6 tahun x guna2 pon.. Siap ingat dalam sdcard pala gua.. Jangan kena virus da la.. abis memori gua.. Haha..

Ok, gua da ngantuk.. Baik gua tido.. Konfem x sampai sejam gua bangun balik.. Atoyaii...

Read more...

Psychoselly suda kembali...

 Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha.. Kalu takde aral insyaAllah gua anak beranak balik KL malam ni.. Doakan perjalanan pergi dan balik kami lancar hendaknya.. Amin..

Ok, amacam background baru gua? Gua maleh la nak guna template bagai.. Sebab ilmu blog gua dah makin terhakis.. Dulu gua ada donlod satu software apetah nama dia, so segala makdatok html blog ni gua paste kt situ

gua tuko ikut pallete kaler ke atau letak gambo2 ikut suka gua, xyah ingat code2 menatang nih... Tu yg bile software tu da ilang, gua jadi lost.. bile gua tuko template ikut template blogger, cam pelik jadinya.. Ke kt pc gua je pelik? wateber la.. Gua lagi puasati camni, amik template classic gua yg dolu2 tu, dulu background gua gambo Gwen Stefani tengah melalak kt belakang, tapi gua tuko la ala2 bebudak sikit.. Dah jadik mak org ni xkan nak letak gambo idol lagi lak, buat malu kat anak2 gua jek.. Walaupun memang 100% blog gua dah macam blog budak tadika, gua hanya 'lantaklah'.. sebab gua pon dah tak rajin nak update blog.. Bukan ada sesapa rindu dgn entry gua pon..

Nak cite pasal life gua secara detail cam dolu2 pon agak terbatas.. ye la.. Dolu2 leh la, cite detail gi mana dgn sape, naik ape, makan ape.. Sekarang ni dah jadi bini org, rasa cam tak patut lak gua cite.. Takkan org lain leh tau cite gua lebih detail dari suami gua sendiri ye tak? Baik gua cite dgn dia jek..

Ok da makin melalut... Gua blah dulu... harap2 ni bukan entry gua yang terakhir.. Gua akan berblogging lagi jika gua rasa gua nak.. hahah... bak kata gua tadi.. 'lantaklah'...

~psychoselly~

Read more...

baby baru gua..

 Friday, September 21, 2012

salam, gua datang lagi.. kali ni gua nak update pasal baby gua lagi satu yang berbentuk gajet.. ngeh ngeh ngeh.....

skang gua da memahami kenapa incik hel tak tido malam melayan gajetnya sbb gua pon da bejangkit penyakitnya...

tp gajet gua ni cam tak berfungsi kat luar sbb dia mesti dok dekat2 dgn wifi.. maklumler, kembar... apa guna ada streamyx kt rumah kalau tak digunakan ye tak???...

walaupun gua dapat dengan harga yang murah sebab 2nd hand.. percayalah ramai yang tertipu ingatkan gua dapat dgn harga asal... gua beli dgn separuh harga beb.. condition pon tiptop, tak macam samseng SII gua yang mula merengek mintak reset...

okla.. okla.. gua cite.. eleh korg baca pon korang dah leh teka kan gajet ape.. dah lama pon kat market, dah nak kuar yg 10" pon... gajet gua ialah ipad2... tu jeeee..... heheheheh...

so keadaan di rumah boleh dikatakan semakin tenang bila sorg dapat tgk youtube kat tablet ainool made in chine gua, & sorg lagi main game kat ipad incik hel... gua lak bahagia melayari blog di ipad gua & incik hel terhibur dengan macbook & headphonenya sambil tengok stargate... one big happy family at home... oleh itu "long, gua tak jadi la nak jual tablet made in china gua tu.. da melekat dgn hamzah dah tablet tu... sori eehhh"...

oh... appletv nampaknya dah ter-abandon la pulok... skybox pon da lama tak bukak... buat yg tak bape paham, leh rujuk entry gua sblum ni...

ok cite lain pulak... harini gua mc lagi.. percaya tak bulan ni je gua dah cuti 6 hari termasuk mc.. angin byk giler dlm perut gua sampaikan org asik tanya gua ngandung 2 bulan ke 5 bulan???.. agak kecik ati soalan begitu... selain menimbulkan kontroversi dgn kandungan gua yg tiba2 org nmpk besar, angin ni juga menyebabkan gua semput, mengah & sakit di bahagian ulu hati.. klu naik keta terhentak sket pon gua da stat pegang perut mcm nak terberanak... sakit wooo...

tadi gua gi klinik.. doc kata gua gastrik.. sayang bulan ramadhan dah lepas, sbb alasan ni agak tidak relevan digunakan bulan ni.. hahah tak lawak... doc pesan jangan makan pedas dan blablabla.. tapi doc lupa pesan jangan lupa makan & jangan lewat makan.. kalau doc pesan camni konfem gua panggil incik hel dgr sekali hujah doc tadi..

skang gua memang tak larat masak, asik uwek-uwek je (saja kasi sound effect sket).. so gua memang mengharapkan incik hel jadi runner bli makanan... tapi maklum ler runner gua agak bizi kebelakangan ni so gua redha je la kul bape dia bli makanan...

oh.. incik hel dapat tak mesej gua di atas? tak paham? tak pelah wahai suamiku, trima kasih sebab sanggup melayan karenah isterimu yang banyak songeh ni... eh dah cam surat terbuka lak.... hahaahaha gua gurau2 je eh.. jangan lak baca dlm keadaan emosional.. kang ada esok yg tanya gua kat opis "kak sal dgn abg helmi ok?".. hahaha ada lagi ke umat bendahari yg baca blog gua sejak zaman kontroversi dulu??...

Read more...

berita terkini

 Sunday, September 16, 2012

Salam,

Wow.. wow.. wow... musim malas mula menyerang...

Minta maaf pada yang menunggu entry gua yang malas nak kunjung tiba ni... Segala-galanya menjadi malas... nak update pasal raya pon malas sebab takdek gambar raya famili.. tapi ada satu mende gua nak update...


Gua bakal menambah lagi bilangan ahli keluarga gua dalam ujung bulan April ni... Alhamdulillahhh..... Minggu ni gua dah 8 minggu bersamaan dengan 2 bulan... Gua dah gi scan bagai kat doc & dah nampak baby, dah dengar bunyik jantungnya... cuma doc kata baby comey sgt.. kalu ikut menstrual calculation gua (kitaran piyed gua), spatutnya gua dah nak masuk 3 bulan.. tp doc kat tgk pada kebesaran baby, baru nak masuk 2 bulan (masa tu la)..

Masa doc kuatkan bunyik jantung baby, tetiba Hadif Daud sound gua "Ibu? Ibu akit antung ek?" (Ibu, ibu sakit jantung ek?"

Errk.. terkedu gua.. doc & nurse cuma tersengih je la.. bertuah betul budak kecik ni.. ituler penyakit yg gua nak elakkan... Dia leh serkap jarang lak...

Hamzah Iqbal pulak asik tanya, "Bila ibu nak melahirkan bayi ibu?".. adoiyai, bayi ibu adalah adik kau jugak wahai Hamzah Iqbal.. ayat tak leh blah!!


Read more...

sketsa bebuka puasa dengan anak2 gua

 Thursday, August 2, 2012

buka puasa 1:

"ibu, saya sakit perut?"

"kalu sakit perut pegila berak"

"perut mana boleh berak!"

"ish.. ade ke ibu suruh perut awak yg berak!!" (kes xnak kalah)..


buka puasa 2:

"ibu, cikgu kata jgn minum byk2, nanti mendung"

"mendung? kembung la.. nanti perut kembung!"

"abis tu mendung tu ape? kembung tu ape?"

"mendung tu hari nak ujan.. perut awak nak ujan ke?"..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

TV..

 Tuesday, July 24, 2012

Dengan dukacitanya gua mengumumkan yang rumah gua suda tiada lagi astro setelah Incik Hel berjinak-jinak dengan dunia skybox.. 


ala-ala mcm gambo ni la..

Ada la berbahagia jugak dunia rumah gua masa ada skybox nih.. sebab suma channel dpt... tapi anak-anak gua cuma tertarik dengan dunia Nickelodeon & Baby TV jua hendaknya.. Meninggalkan gua tekontang-konting keboringan sambil menatap netbook Angry Bird gua yang sedang tekial-kial mencarik signal Wifi (sbb skybox ni guna network)..

Bila gua cuti @ mc.. yey!! Skybox milik gua tapi malangnya gua da xtau nak tengok cite apa.. endingnya gua tengok KBS (yg ada Kpop je la gua layan), MTV @ Hitz jek.. pastu gua berbalik semula pada Netbook Angry Bird gua..

Tapi sekarang suma ini tinggal kenangan, setelah (gambar buah epal)TV masuk Malaysia, hidup gua terumbang-ambing.. Persinggahan ke BPMall untuk menonton Incik Batman adalah pengalaman menakutkan bagi gua sebab Incik Hel telah masuk satu kedai gambar buah epal... Kedai itu sungguh jahat.. Gua ingat kedai tu stakat rasuk Incik Hel beli casing Macbook dia je, rupanya perbualan kosong Incik Hel dgn adik salesman tu telah membuahkan hasil... Dan inilah hasilnya..


Ini bukan tangan gua maupun tangan Incik Hel.. Ini adalah tangan Incik Google..

Duit yang dilaburkan tu memang menepati kehendak anak-anak gua... sebab dorang dapat menonton aksi-aksi ultraman, spongebob dan lain-lain kartun yang melambak2 di Youtube untuk ditonton dia tv LCD gua yang tak bape nak besar tu..

Gua cuma berharap yang gua tak leleh air mata bila gua menatap Youtube di skrin netbook gua yang comel itu... Mula la gua memasang angan-angan bila laaa gua nak cuti/mc.. leh gua kongker tv tu hehehe...

Satu lagi berita sedih buat gua ialah apabila lawatan kami suami isteri ke TM Point amatlah mendukacitakan.. Ini adalah kerana permohonan kami untuk mengUpgrade Streamyx dari 1mbps ke 4 mbps tidak direstui disebabkan katanya gua ada tertakluk pada syarat dan terma yang mengatakan gua kena tahan lagi setahun sbb gua ikat kontrak so takleh terminate... Punah harapan gua.. maknanya kena beratur lagi la gua nak guna Wifi rumah gua..


Ok.. gua baru nak buat ayat ala-ala mcm kat atas tu tapi gua baru je lepas kena perli dgn satu supplier ni... so mood gua agak ko-pehal-nak-perli-gua-payment-da-release-pon-taktau-nak-bersyukur-bukan-salah-gua-payment-ko-kena-reject-...

ok.. gua penat... 


Read more...

Selamat...

 Selamat Berpuasa & Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak...



Dari kami sekeluarga :

Salina, Muhammad Helmi, Muhammad Hamzah Iqbal & Muhammad Hadif Daud..
(Selly, Incik Hel, MHI & MHD)

Huhuh vintage... epic gilerrrrs...
gua chao..

~psychoselly~

(mood: baru potong kain tuk buat baju raya anak.. gua rasa gua makin sengal.. baju gua ada 7 pasang tak terusik.. baju incik Hel pon gua x usik lagi.. sakit pinggang gua cam makin kronik jek.. gua rasa nak seletep kayu golf kat tulang blakang gua, kasi tegak..)

Read more...

kelas jahitan

 Monday, July 16, 2012

sabtu lepas julung2 kalinya gua dapat join kelas jahitan.. betapa gumbiranya hati gua tak terkira..

gua join kelas jahitan 1 Malaysia Giatmara modul jahitan baju kurung..

gua mati2 ingatkan kelasnya sehari je.. rupanya setiap sabtu selama 6x.. aisey.. biasala gua kan jenis nak cpt pandai.. main langgo jek step.. so gua rasa mcm bazir masa gua jek.. tapi..

ada tapi ye...

gua rasa enjoy.. xsangka gak apa yg gua belajar stakat dari nota & cd yg gua beli rupanya tak sedetail yg gua dapat dari belajar dgn cikgu.. gua dpt byk petua & tips yg gua xberjaya rungkaikan dari dlm nota.. maksud gua, dlm nota mmg ada suma tu tp stakat baca & tgk gambar, mmg gua jadi lost..

so kesimpulannya, gua xsabo menunggu next class bln ramadhan ni.. huhu insyaAllah berkat ilmu gua..

masa sesi suai kenal, org lain suma cerita yg dorg ambil kursus ni utk buat bisnes or saja suka2.. bila time gua.. dengan konfidennya gua cakap..

"saya ambik kursus ni sebab.. dalam masa akan datang, saya akan pastikan semua baju saya, saya akan buat sendiri.. satu pon saya xkan tempah" dan ucapan gua membuatkan org suma "uuuuuuu.."..

gua xtau la dorg terpegun dgn ayat gua atau dorg ingat gua ni mcm budak2..wekeke..

ye.. niat gua mmg mcm tu dari dulu .. kalu dapat buat bisnes itu adalah satu bonus.. tp gua tau diri gua macamana, so gua setkan pala otak gua yg gua dapat menjimatkan duit 'keraian' gaji gua jika gua dah master dlm mnyediakan baju sndiri..


so itulah saja cite gua..

~psychoselly~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

gadget!!

 Wednesday, June 20, 2012

hadif daud dgn gameboynya..

hamzah iqbal dgn teponnya..

incik hel dgn macbooknya..

gua?.. tehegeh2 carik signal wifi.. huhu.. rasa nak offkan je wifi dorg ni!!..

nak tgk cite korea gua pon tebantot tau!!..

mentang2 gua online guna mobile jek.. huwaaa... kembalikan signal wifi gua.. gua mau online tanpa queue.. huwaaaa...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

spaghetti carbonara

 Wednesday, May 30, 2012

First time buang tebiat dinner masak mende ni.. Resepinya senang giler cuma sepatutnya agak basah tp gua terover masak sbb lupa letak gula haha..

Long, ko nak resepi ni tak? Asik buat meatball & bolognese je kan, skali skala tuko ler pulak..

Resepinya..

Spaghetti separuh peket, rebus dulu & celur air sejuk

1bj bwg besar, mayang dadu

2bj bwg putih, cincang

Udang @ sotong tp gua abiskan stok sotong gua

Sosej 3btg, potong serong

Fishball 1 peket potong 2

Sayur campo sikit

Buttercup 1 sudu

Mixed herbs yg dlm botol tu

Garam & gula

Blackpepper

Cheese ikut la cheese ape, gua guna yg keping2 je

Tomato sebijik potong dadu


Sosnya,

Susu segar, gua guna dutchlady freshmilk

Tepung gandum 1sudu campo air sikit


Panaskan kuali & cairkan butter. Masuk bwg putih & kacau sampai wangi, serius wangi giler time ni. Masuk bwg, tumis kasi wangi lagi.. Masuk bhn mentah cam sotong, fishball & sosej. Masuk sayur campo.. Kacau kasi sotong agak masak..

Tuang freshmilk agak2 byk mana korg nak, tuang tepung gandum yg da campo air.. Kacau sampai pekat.. Tambah garam, gula & blackpepper..


Kalu ikut style gua, gua campo spaghetti dlm kuali skali tp ada org letak spaghetti siap2 dlm pinggan & curah kuah. Pastu tabur cheese yg da potong halus2 biar senang cair, tabur tomato & tabur mixed herbs..

Taraaa...

Siap sudaaaa... Mkn dengan chopsticks.. Mmmm nyum2..

Anak gua tambah 2 pinggan.. Gua lakibini masing2abis 1 pinggan penuh.. Pastu satu famili terdampar atas sofa dengan gadget masing2..

Incik hel dgn ipad, aku dgn tepon samseng ni, hamzah iqbal dengan gameboy & hadif daud lak godek2 tepon legend ayahnya sambil nyanyi lagu beast 'shock'... Huhuu :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

da lama x upload gambo gua & anak2

 Monday, May 28, 2012

Muka gua sembab tak? Haha gua suda makin tembam beb.. Sebab tu incik hel selalu marah gua sebab tiap kali gua ckp dlm tepon dgn dia, pipi gua mesti tertekan mute.. Mula2 dulu gua ingat incik hel yg letak tepon.. Lelama gua da imun dah.. Kalu senyap tu maknanya pipi gua punya keja la tu..

Anak gua yg sulung ramai kata sbijik ikut muka incik hel masa kecik.. Gua xtau la sbb time tu gua x kenal dia lagi haha.. Anak gua yg satu lagi sbijik ikut muka gua.. Yeke? Cam x caya gua putih melepak cam dia dulu2.. Harus gua tanya mak gua..

Anak gua yg sulung gelap sikit sbb lahir tgahari- 12.16 pm.. Dulu gua xcaya sgt mende2 ni tp incik hel pon lahir tghari, so gua rasa ye kot ada kena ngena maklum la kulit incik hel dgn hamzah iqbal satu acuan haha..

Anak gua hadif daud lahir 5.20pagi xsilap gua, ngam2 lepas azan subuh.. Sama acuan dgn gua sebab gua lahir kul 2.13 pagi...

Kadang2 kesian dgn hamzah iqbal bila ramai yg bezakan dia dgn hadif daud.. Well, bezanya ketara sgt.. Kalau sikit gua rasa org pon buat dek jek..

Gua rasa gua ada berat sbelah sikit dgn anak2 gua.. Gua nmpk gua lebih backing pada hamzah iqbal.. Sbb hamzah iqbal ni abg, so pape suma salahkan dia.. Hadif daud pulak selalu terlepas bila dia buat muka nangis yg comel tu.. Huhu tp salah tetap salah, tetap kita kena betulkan..

Lagi satu, ramai yg tanya kenapa gua panggil nama anak2 gua dengan nama penuh.. Kenapa tak panggil amjah ke, mija ke.. Atau diff ke, audd ke.. Atau along, angah.. Sebenarnya sebab gua da letak nama anak2 gua dengan maksud yg baik.. bila gua panggil dorg dgn nama penuh, seperti jugak gua doakan dorg.. Nama ni lah yg akan dipanggil di akhirat nanti.. So sapa2 yg ada anak tu, panggillah dorg nama yang baik, biarlah mereka membesar dengan sifat seperti yang kita namakan mereka.. Cukup sudah ceramah harini huhu..


Psychoselly...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

main games

 Saturday, May 26, 2012

Kalu hari2 mcm ni kan bagus.. Xyah gua nak jadik tarzan kt rumah.. Bahagia je gua tengok.. Tp rumah mmg tunggang langgang laa.. Xpe.. Harini gua sakit pala, ada excuse sket xkemas rumah..

Gua punya tukang urut kuar skejap.. Alamak, baru cite pasal dia, dia da balik lak.. Ok gua nak sambung berurut.. Adios!!


Psychoselly..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

pmandangan sbelah opis

 Friday, May 25, 2012

Sementara tunggu incik hel jemput gi mkn tghari... Tgk pmndgn yg x best sbelah opis.. Boring giler ek.. Kalau ada pmndgn air tejun kt sini kan best..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

nak gi keja

 Thursday, May 24, 2012

Pemandangan sebelum nak gi keja.. Bila agaknya dapat cat pagar & grill.. Da mcm rumah tinggal dah.. Sibaik pokok2 baru lepas trim.. Cantik la sikit..


Sekarang boleh la gua berfotoblog sebab gua suda donlod blogger apps kt tepon gua.. Pasni xyah la gua update guna pc opis yg slow or netbook gua yg lemau tu.. Tp harap2 bil tenet gua mampu lagi..


Adios..


Psychoselly..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

gua suda ada blog lain??

 Wednesday, May 23, 2012

Antara sebab2 gua dah lama x update blog adalah disebabkan gambar di atas..


Tiba2 gua rasa mcm nak menulis tangan la pulak.. Paling banyak gua nulis adalah dalam 4 muka kot.. Itupun letih giler tangan.. Ntah la time ada kemudahan, tiba2 nak kembali ke cara lama.. Tak semua cara lama tu kuno ye tak???..


Ada cemacam cerita yang gua nulis tapi bukan ngumpat & cerita2 rasia.. Cerita apa yg berlaku harini, kenangan2 lama & pasal anak gua..


Oooyee lama x crita pasal bdk teruna 2 org tu kan.. Hamzah iqbal Alhamdulillah dah boleh mengeja sikit2.. Itupun menduga kesabaran gua.. Tiap kali balik sekolah memang ajak gua ajar buat homework tp rasanya hothotcikenshit je.. Suka tgk gua melalak nyanyi sambil pegang rotan agaknya..


Hadif daud selepas demam bln lepas rasanya makin ngada2.. Tak boleh luka sikit konfem carik ubat. Ada skali kukunya tersiat sket dia mintak letak ubat.. Gua malas layan, letakkan drapolene je.. Skali gua tgk dia nyonyot ubat tu.. Terus gua letak minyak gamat... Haa rasakan.. Punyalah WANGI sampai dia buat muka busuk..


Ok la.. Gua taip kat tepon gua ni pon da letih giler.. Lenkali sambung lagi.. Adios..


Psychoselly...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

takdek keja

Ni keja gua di kala tiada payment nak kena buat.. Tgk mv & baca manga..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

Hari Kejadian Gua..

 Friday, March 23, 2012

Huhuh lama giler tak update.. Sibaik along gua ingatkan... Kalu tak.. konfem gua buat wasiat awal2 tuk blog gua nih.. Gua nak wasiatkan pada anak sulung gua.. nanti dia dah form 1, gua nak dia sambung update plak bleh? Wekeke... gua bingung!!~

Harini hari penting buat gua.. tapi harini gua boleh lupa pulak.. memang tak patot..

Harini adalah tanggal 23 mac 2012.. tapi pada hari yg sama tapi tahun berbeza... 1980.. pada pukul 2.20 pagi kalu tak silap gua (sebab tu gua putih sikit dari Incik Hel, dia lahir tengahari.. hahahahah).. Gua dilahirkan oleh mak gua yang pada ketika itu berumur 23 tahun.. Sebab tu gua suka nombor 23... Lucky number kununnya..

Tapi gua boleh lupa pulak.. Dalam perjalanan ke tadika, along sms wish gua punya besdei.. Wekeke.. aisey baru gua ingat harini hari ape.. Ingat hari Jumaat biasa2 je..

Gua tanya incik suami

"Harini takdek teringat nak wish pape ke? Ke tak ingat?" ape ke sengal punya soklan.. Padahal soklan cover malu sebab tak ingat hari kejadian sendiri.. huhu..

"Ape lak tak ingat.. Abang hari2 ingat tau.. Dalam tepon abang tiap2 hari tulis, 3 days to go, 2 days to go.."

Huhuh... tapi nape wish pukul 8? Hahaha...

Dulu kat KL, pape hari special termasuk birthday mesti ada selebret.. Paling koman pon beli kek je la.. Kalu ada grand sket order pizza ke McD ke.. Tapi duluuuuuuuuu.....

Sekarang gua kat sini macam dah tak amalkan.. Nak selebret beli kek pon payah.. Keadaan masa dan tempat yang tak mengizinkan.. Lain ler secret recipe sbelah rumah gua.. Konfom gua rengek2 gesel kaki Incik Hel... Tapi nun jauh di bando Batu Pahat sana.. Anak2 gua rajin belek2 buku resepi kek gua dengan kusyuk sekali sambil sound gua "bile ibu nak buat kek harijadi untuk saya?".. dan gua akan menjawab dengan bangganya... "bile ibu rajin la..."

Niwei.. gua hepi.. Gua dilahirkan di muka bumi ni.. Tima kasih mak abah sebab jaga dan bagi didikan pada gua sampailah gua dapat capai apa yang gua ada sekarang.. Terus gua terbayang2 baby yang terbuang samada yang masih idup ataupun yang tak sempat merasa hidup di bumi ni.. Sian dorg, tak sempat merasa nak mencapai umur sebulan pon.. apatah lagi umur 32 tahun macam gua sekarang..

Opss.. tercakap pulak umur sendiri.. (padahal awal2 da bgtau lahir tahun 1980.. kunun!!)..

~psychoselly~

Read more...

Di kala gua tengah bengkek..

Di kala gua tengah marah..

Ni bukan marah biasa2.. Ni marah yang giler2 rasa2 cam nak bagi muka org lebam..

Ni la wallpaper yang menunjukkan emosi gua...



Background kasi hitam.. gambo kt center..
Rasa gothic giler..
Mwahhaha.. prasan!!~

Ni yang paling selalu gua guna..

Perasan tak? Gua suka gambo fairy.. Kalau la gua dikurniakan kepak.. mesti cantek cam gambo atas nih..


Ni gambo feveret gua di kala gua rasa cam gua diperbodohkan..

Amacam? Rasa cam bodoh tak gua buat mende2 ni sumer?
Janji gua hepi...

& jiwa gua tak terganggu tengok wallpaper gua nih..
Makin semangat nak buat kije ade la..

Kunun....!!~


~psychoselly~

Read more...

Di kala gua tensen..

Ok, Sambung balik..

Kat bawah ni wallpaper desktop gua di kala gua tengah sedih, frust, lonely.. huhuhu... dan seangkatan dengannya..

Ni feveret gua.. kdg2 gua guna gak gambo ni kat xperia x8 gua..
& automatik gua akan rasa kembali ke zaman retro..
sebab warna-warna sungguh retronic...

Ni time otak bercelaru..


ni time nak tenangkan diri...

Ni time rasa bersalah...

Ni time frust..

Ni time mood gothic gua datang...

Ni time gua rasa nak hentam org...

huhu baca sendiri la...

Dan gua adalah seorang manusia yang amat suka tukar wallpaper..
Rasanya sebulan mau 10x gua tukar..
What derr??? Tada masalah pe.

Lagipun tempat gua paling selamat nak ngadap pc.. tengok cite biru2 pon lepas.. tapi gua tak layan.. Layan Runningman lagi der heaven!!~
~psychoselly~

Read more...

Wallpaper gua.. Happy Time

Salam Sejahtera..

Gua nak update gua punya wallpaper di kala gua kehappyan..

Gambo sweet little butterfly.. rasa nak geget2 je little gal nih.. i laikkk...!!~

My Leader... Leeteuk.. Favourite gua dalam SUJU.. Semestinya sebab We Got Married..

Yang ni wallpaper di kala gua takdek rasa pape mood.. Ni la wallpaper gua tuk harini..
& jugak wallpaper yg sama dlm enpon experia x8 gua..

Read more...

Habit.. & blog

 Monday, February 20, 2012

Ok, gua datang lagi..


Gua ada satu habit..

Habit gua ni ada kena mengena dengan blogging..

Camne gua nak cite ek.. Ok la citenya begini..

Haritu gua ada la dok bincang-bincang dengan member rapat gua kat sini.. Lepas bincang2 tu, baru gua dapat kesimpulan yang gua ni jenis suka divert masalah gua ke tempat lain.. contohnya macam entry gua yang lepas.. bila gua marah, gua ngamuk, rosakkan barang atau rosakkan diri sendiri..

Tapi ada satu lagi cara gua divert problem gua.. Dengan menaip blog dalam pala otak gua.. heheh korang paham tak?

Contohnya... ni contoh ye... jangan salah faham pulak..

Gua gaduh besar dengan Incik Hel, gua terasa macam nak rosakkan something.. Tapi nanti anak2 gua nampak. Bila dorang nampak, mesti dalam pala otak dorang fikir yang merosakkan barang tu tak salah.. So gua pon ambik keputusan tanak ngadap muka Incik Hel, dengan membasuh pinggan..

Sambil gua basuh pinggan tu, sebenarnya otak gua dah mula menaip blog.. Contohnya macam ni (berapa banyak contoh laa)..

"Nanti aku nak taip dalam blog macam ni.. blablabla.... (otak gua tengah menaip)"

Selagi gua tak abis menaip dalam pala otak gua, selagi tu la gua basuh pinggan.. Bila agak2 gua dah puas ati pikir mende2 yang gua taip tu.. Otomatiknya gua akan klik publish.. & secara otomatiknya gua akan rasa lega yang amat2 sangat.. masa tu ler baru tersedar nak selawatlah, nak ngucap la.. Huhu.. ape la gua nih!!

Lepas tu baru otak gua tenang & gua boleh lah terus salam Incik Hel mintak mahap..

...............................................................

Contoh yang lain pulak.. kat opis :

Tetiba bos gua marah gua, suh gua betulkan balik kesalahan yang bukan gua buat.. Gua bengang nih.. Gua pon duk kat meja gua..  Sambil gua tenangkan fikiran.. gua start naip blog dalam pala otak gua..

Abis naip? Gua ok balik, gua cool & gua ikut kehendak bos gua walaupun bukan gua punya kerja.. hahah.. itupun bos tak sayang.. hahahhahahah...

...............................................................

Ok, gua tipu.. tak sumanya menjadik.. Cara divert ni cuma berkesan kalau tiada laptop @ netbook depan gua... hahahah..

................................................................

Cara lain pulak, gua akan menaip panjang2 problem gua tu dalam blog gua... Gua baca balik.. Pastu gua delete & cuba buat summary.. Kalu boleh ringkaskan, gua publish terus.. Agak2 tak boleh ringkaskan.. gua delete balik & gua taip mende lain.. Hahahha... Sebab tu kadang2 korang leh jumpa entry gua yg agak merepek..

Selalunya menjadik..

................................................................

Bila menjadik.. bila gua dah divert problem gua.. gua akan sarung semula topeng hipokrit gua...


Sekian...


Read more...

Blood Type.. feveret gua

Ok gua datang lagi..

Kali ni gua nak cite pasal Blood Type pulak.. Gua agak taksub sket dgn mendalah ni sebenarnya, sebab lepas gua riki2, kebanyakkan personaliti gua memang sama dengan blood type gua..

Gua ni jenis darah A.. Ok, gua cuba simpulkan di bawah ni :

In a nutshell :
1. Pessimistic and too sensitive (terlalu-lalu sangatnya... memang maniac)

Basic Behavior :
1. Careful about decision-making  (sangatlah berhati2)
2. Make things clear in black & white (segalanya mesti ada bukti, even resit sekalipun hehe)
3. Care too much about social rules and standards (sbb tu gua tak suka bersosial dgn org yg lebih 'high standard' dari gua sebab gua rasa tak layak berkawan dgn org sebegitu)

Tolerance :
1. High tolerance for physical or repetitive work (sebab tu gua selalu kena buli)
2. Cannot take changes easily (sebab gua jenis lembab)
3. Lose interest in a hobby easily (yup, gua adalah manusia yang cepat boring bila buat sesuatu berulang2)

How do they see their future and past :
1. Try hard to forget the past (sebab gua jenis pemikir, susah sungguh untuk buang cerita2 lama)
2. Pessimistic about the future (sebab gua jenis pemikir, awal2 gua dah pikir bukan2)

How do they express their emotions :
1. Able to display cool outlook even though angry (ni kelebihan gua)
2. Short-tempered (err ni kelemahan gua)
3. Take longer to heal a broken heart (yup, gua jenis pendendam yang memakan diri sendiri)
4. Sensitive to others' opinions (sebab tu gua tak suka cite masalah gua dengan org lain, kadang2 nasihat dorg tu menyakitkan hati.. kalu tercerita pun, tak 100%)

How do they work :
1. Perfectionist (tipu, gua bukan begitu.. gua jenis sambil lewa)
2. Handle one thing at a time (betul, sbb tu masa gua kerja sambil study... gua down!!)
3. Work a line between work and personal affairs (yep, kalu gua keja.. gua keja.. personal letak tepi wpun balik umah leh gado besar)
4. High responsible (entah la, kdg2 bukan salah gua pon gua sanggup bertanggungjwb.. nape tah gua nih)
5. Tend to choose hobbies which help them release stress (yep, dalam masa seminit gua boleh bertukar hobi.. tapi bila gua dah pilih hobi tu, gua dedicate sepenuh jiwa gua.. hahah memang maniac)


Read more...

Nasyid & Pertandingan Mewarna

 Monday, February 13, 2012

Gua datang lagi..

Kalini gua nak cite pasal anak gua pulak.. Anak gua ada persembahan nasyid sempena DO datang melawat kampung.. (Ye, gua dah jadik org kampung.. Dulu banggaaaaaaaaaaaaa la sangat jadi org KL.. Skang padan muka gua)..

Pastu ada pertandingan mewarna, sambungan dari hari Jumaat. Cikgunya kata pemenang hari Jumaat tu gambarnya ada dilekat kt dinding belakang kelas.. Gua pon tengok la.. Cemacam tone kaler ada.. Ada sorang akak tu siap terharu bila anak dia tunjuk dapat no. 2, gua tengok kalernya pon not bad.. Memang patut la menang.. Gua tengok tanpa mengharap apa2 sebab kat rumah jangankan nak kaler, nak buat keja sekolah pun gua kena pegang hanger..

Tetiba Hamzah datang tunjukkan lukisan yang dia kaler.. Gua kata

"Takpelah Hamzah, tak menang pun takpe, nanti kalau ada pertandingan lagi awak buat betul2 ye"..
"Tapi saya dapat no. 3 la ibu!".. No. 3? Wekekeke....

Siyes gua tak pasan gambar yg menang no 3 tu ada nama anak gua.. Ye ah sibuk tengokkan anak org lain.. Berbunga hati gua.. No. 3 pon alhamdulillah.. Sebab gua tak pernah tengok dia tunjuk kemahiran dia depan gua.. Even nasyid ni sekali pon gua tak pernah dengar dia nyanyi kat rumah.

Kitorg datang sebelum kul 8, kul 11 lebih baru DOnya melawat tadika.. bayangkan cemacam perangai budak2 ni.. Ada yang nangis nak balik, ada yang hyper aktif cam anak gua yang tak reti penat.. Sampai kena marah dengan cikgunya suruh duduk betul2..

Tak sepasal gua ditugaskan pengerusi majlis tuk jadi fotografer.. Adeh menciknya, gua ingat nak amik gambo anak sendiri.. Hahah tak sepasal kamera dia jadi mangsa gua.. Penuh dengan gambar Hamzah haha..

Terharu tengok budak2 nyanyi nasyid dengan penuh perasaan.. Gua tak tau masa bila anak gua hafal nasyid ni. Persembahan nasyid ni pon gua tau last minit bila cikgunya suruh datang hari Ahad.. Baju pun pinjam org.. Dah la cuti 3 hari sebab demam... Aniwei, gua bangga dengan anak gua... & gua jugak bangga dengan kawan2 dia.. walaupun berjam2 menunggu sampai baju basah, tapi bila sampai waktunya tetap beri komitmen yang baik..

Pastu isteri DO bagi hadiah pada pemenang pertandingan mewarna.. Walaupun hadiahnya sama dengan hadiah saguhati tapi yang penting dorang rasa diri dorang ni special, bila disebut nama & datang sorang2 bersalam.. Tersengih panjang Hamzah gua tengok..

Lepas tu ada demonstrasi jahitan manik kt dewan, gua angkut Hamzah gi keta.. Lupa gua nak cite, Incik Hel tido dalam keta sepanjang2 gua kat tadika.. & sikenit Hadif Daud pulak layan Ipad ayah dia dengan hati yang tenang tanpa gangguan abgnya..

Kitorg pon blah, mkn tengahari & tido kat rumah macam org 3 hari tak tido..

Wekekekeke...

Sekian..

Read more...

Anger Management..

 Saturday, February 11, 2012

Ok, akhirnya harini gua meletup..

Ni kaw2 punya meletup.. takde yg kecepus-kecepus.. terus tebabom punya..

Kat mana nak pegi kelas 'Anger Management' ek? Gua memang ada masalah nak handle kemarahan gua.. Tapi gua bukan bodoh sampai nak lepaskan kemarahan gua kt org lain.. Selalunya gua ending dengan merosakkan diri sendiri..

Gua pernah sepak dashboard keta, tumbuk dinding lif, sepak tiang bustop, tikam sinki dengan pisau sampai bocor.. sepak pintu sampai pecah brg blakang pintu... hentak helmet atas meja...tumbuk dinding... hampir2 gak la nak tumbuk cermin tapi gua pikir nanti orang lain boleh terluka dengan tindakan gua.. biar gua yg sakit sndiri.. warghhh dah kronik nih.. Tapi ni yg gua pernah buat dari zaman anak dara sampai lah sekarang.. Bukan dalam masa setahun dua beb..

Gua ada suggest pada Incik Hel nak beli punching bag cam yg selalu org guna tuk boxing & muaythai tu.. gua ada jumpa kat summit.. tapi gua tau laki gua tu mesti pelik nape gua nak beli mende tu.. Gua rasa dia ingat gua main2.. Padahal gua seriyes.. Gua rasa lega kalau dapat lepaskan marah gua dengan cara gitu.. Gua tenang bile gua rasa sakit.. Sebab tu bila gua marah, tolong jangan tegur gua.. time tu gua tgh carik cara nak divert marah gua..

Luaran gua memang lain dari diri gua yang sebenarnya.. Sampaikan dulu gua pernah terpikir mungkin gua lagi elok dilahirkan sebagai lelaki dari seorang perempuan, sebab gua susah nak bawak diri gua dengan cara yang patut sebagai seorang perempuan.. Erm.. terpikir je, bukan menyesal pun.. Korang pun mesti pernah terpikir macam2 kan? Papepun gua bersyukur dengan keadaan diri gua sekarang..

Gua tak tau sampai bila gua akan berkeadaan macam ni.. Adakah sampai gua bercucu ataupun sampai mati? Atau satu hari nanti gua dapat satu cara untuk gua menyelesaikan masalah gua ni?

Gua letih bila selalu terbayangkan diri gua berdiri tepi tebing tinggi.. Kadang2 gua takut nak terjun, kadang2 gua nekad nak tau apa yang akan terjadi selepas gua terjun.. Adakah keadaan gua akan menjadi lebih baik atau sebaliknya?

Sama-sama la kita tunggu kesudahannya...

Sekian..

Read more...

Gua Rasa Gua Kesekoran Di Sini!!~

 Wednesday, February 1, 2012

Salam,

Seperti tajuk blog gua, gua rasa gua kesekoran di sini..

Takdek support dari sape2..

Gua kesunyian.. (wekekekek...)

Problem pon kena ngadap sorg2... Nak luahkan kt org lain pon, endingnya kena balik kt gua.. Baik gua senyap!!~

Gua kesepian (wekekeke lagi!)

Gua senyap pon kena bedal, gua bising lagi la kena bedal..

Gua tanak jawab kena bedal, gua menjawab lagi la kena bedal..

Macam jerry kena kepung dengan tom je gua rasa..

Keliling gua suma sang bedal..

Gua kemurungan.. (wekekek.. err patut ke gua gelak?)

Gua rasa macam nak kena jumpa psikiatri..

Gua rasa mcm ada bela bom jangka dalam otak gua..

Ke otak gua dah season? Dah tak valid lagi?

Mungkin otak veteran..

Gua kebuntuan.. (Huwaaa.. makin sedey la pulak)..

Gua gelak.. gelak jugak..

Gua lawak.. lawak jugak..

Korang tau ke hati gua?

Kehappyan dalam diri gua macam tinggal ciput..

Gua cuma happy dgn famili gua..

Itu pembangkit semangat gua..

Tapi bila dok sorg2.. gua down balik..

Orang keliling tak banyak bantu gua..

Eh, dorg bantu.. bantu gua down..

Ok.. makin gua taip.. makin gua down..

Gua tengah dgr lagu Ukays dari PC jiran opis gua.. dah macam konsert Ukays dah ni.. tadi dah buat konsert Slam dengan dia.. Berduet dari jauh..

Bestpren gua kt meja gua skang ni cuma headphone berjenama Philips yg dah koyak spannya.. Headphone ni dah banyak bantu gua kurangkan stress.. Kpop pon membantu gua.. Tanpa headphone & Kpop, gua lost.. Kat rumah pon gua beli headphone yg sama.. Gua pon ada bekal Kpop banyak2 dlm netbook gua.. hahaha..

Jangan bagi nasihat kat gua "drpd ko dgr Kpop, baik ko dengar ngaji".. Gua bukan bodoh pon nak naikkan taraf Kpop lebih tinggi dari agama... gua ngaku, gua bukan alim pon.. Tapi gua tulis2 kt sini pon takkan nak detailkan sehari bape kali gua semayang, bape kali gua doa.. Gua cite mende2 simple je...

Arghh apsal mende camni pon gua sensitip..

Ok full stop!!~

Read more...

Ggggrrrrrrrrrr...

 Friday, January 27, 2012

Gua agak garang harini... Sebab harini gua kena jentik dengan bos gua.. Tapi kenapa gua sorang kena jentik?... Bukan gua sorg yg buat dari A sampai Z... Panggil la suma sekali baru adil..

Bos bukan marah gua.. Gua tau dia sayang gua.. Tapi kalu explain sorang2 kat gua, gua bukannya burung kakak tua atau tape recorder yang boleh explain kt org lain exactly sama macam apa yg dia explain kt gua.. Kang kalu gua terlupa point penting, atau paling teruk gua tertambah sambal baik punya pedas kt org lain camne? Nmpak gua jugak yang jahat..

Gua tak kisah buat sorang2... tapi semak la sama2.. Gua buat, gua semak.. baik gua yg sign...

Tapi gua tabik la, dia explain kt gua bukan main baik lagi.. gua pon senang nak paham... Happy je gua dengar.. Okla.. okla.. gua ngalah... takpe ah... disebabkan bos gua jenis tak suka tinggikan suara, gua terima je keputusan dia..

Tapi kalu jadi lagi mende ni, jangan salahkan gua.. Gua dah kata, jangan explain kt gua sorang... Gua tak reti nak explain kt org lain..

Tapi kan, panggil gua sorg2.. gua rasa macam pesalah la pulak..

Read more...

Fesbuk & Tulang

 Thursday, January 26, 2012

wahh... gua sudah ada kemajuan sekarang.. sudah boleh update hari2.. (cehh, padahal baru 2 ari gua update!)..

Semalam gua nak tepon adik gua, tapi mak gua yg angkat.. rupanya itu budak suda tukar tepon sama mak gua... Ni suma gara2 nak online tenet mobile la nih...

"Mak sihat?"
"Mak baru je baik demam"
"Abah sihat ke?"
"Abah ko biasa la.. camtulaaa... Ala, kalu ada pape nanti, mak update dalam fesbuk jeee!"...

Wahh.. kelas mak gua... Lepas ni tak yah susah2 gua nak tepon org KL lagi, gua tgk je status fesbuk mak gua.. Mak gua memang hebat... Kalu mak atau abah demam, jangan lupa update status fesbuk ye.. senang anak mak ni nak tau kabor... Jimat duit bil gua... Tengok status pelik sikit baru gua tepon..

Itulah kelebihannya internet..

----------------------------------------------

Gua dgn laki gua skang tengah gila beli buku2 tuk anak gua.. kunun2 nak wujudkan mini library la kt rumah.. kunun.. baru sehari, buku tu dah tinggal kulit.. Ni MHD punya keja la nih..

Gua tengok anak gua yg sulung tu, MHI rajin baca buku (wpun stakat tengok gambo je, ngeja tak reti lagi).. Gua belikan buku2 gambar ala2 ensaiklopidia, siap ada penerangan sket2.. Senang kalu dia tanya gua, gua jawab sambil baca summary dlm buku tu.. Maklum la gua beli buku2 binatang, banyak pulak binatang pelik2 dlm tu..

MHI pon rajin lepak2 baca buku dgn MHD.. So nak dijadikan cite.. Budak 2 org ni pon duk la terhimpit atas sofa sambil kusyuk tengok buku..

"Ok, tengok ni MHD... LIHAT DAN BELAJAR"... kata MHI..

Huhu.. lihat dan belajar kunun.. pe sangat laaa ko nak ajar adik ko tu MHI... Ko ngeja pon tak lepas lagi.. Cakap je pandai.. wekekeke...

--------------------------------------------------

Anak2 gua duk kt carseat belakang.. Memang dari kecik kitorg dah ajar dorg duk kusi sndiri.. Takdek nak riba2 punya.. bahaya.. Dah la Incik Hel bawak cam F1.. Si MHI pulak asik belek2 kaki dia.. Gua tak tau la apa yg dia belek tu.. Yang gua tau tetiba dia cakap..

"Ibu, kenapa kaki saya ada TULANG YANG SANGAT BESAR DAN MENYAKITKAN?"..

Err.. gua nak jawab ape? tulang yg sangat besar? menyakitkan? gua rasa budak ni dah terlebih tengok TV IQ la.. tatabahasa dia tu gua pon kalah..

-------------------------------------------------------

Read more...

Cite Gua..

 Wednesday, January 25, 2012

Salam beb...

Ye.. gua dah lambat bebulan2 nak update ni.. gua buat kesimpulan je la..

Selamat menyambut cemacam perayaan yg gua dah terlepas ok termasuk la Ramadhan, Hari Raya, New Year... blablabla.... Gua bizi dgn famili gua skang.. Ke gua bizi dgn Kpop, Kdrama, Jdrama, Anime & Manga gua? Wekeke... jawapannya.. A.. semua di atas... Lagipun Ipad yang Incik Hel kata nak kasi gua tu macam tak jadi kasik je... Cam dah sedap pulak dia jailbreak cemacam... Penat gua test update guna ipad tu tau... Sibaik ada netbook angry bird gua nih.. (sbb netbook ni gua letak skin angry bird, nmpk la gedik2 sket haha)..

Sejak opis gua pindah tingkat baru ni, gua rasa gua tak rapat dengan org lain.. Ke memang gua tak rapat dgn org lain sejak tempat lama lagi? Wekeke... Gua kesunyian beb.. wakakak ayat tak bley blah.... Sebab tu gua berjinak2 dgn Kpop, Kdrama, Jdrama, Anime & Manga nih (perghh jenuhnya nak taip balik suma nih).. Waktu lunch hour gua abiskan masa dgn cite2 yg sempat gua download.. Sampaikan Xperia yg tak ekspet ni pon gua download mangareader la.. pocketmanga la.. janji masa gua abis dgn sungguh berbaloi (wlaupun baca manga ni pon sbenanya membazir masa gak)..

Disebabkan slalu balik lambat, & selalu jadi balaci yg kunci pintu opis, gua abiskan masa emas gua dgn cemacam aktiviti individu.. yakni, dok melangut dpn pc.. Sampai manga yang lom complete pon gua layan, siap subscribe lagi thru email mana tau dorg dah update ke.. hahha... budus tul!!~...

Gua bukan nak belagak tp gua agak terkenal dekat opis gua sebagai seorg yg clumsy.. wahh belagak tu.. hahaha... seorg clumsy yg agak addict dgn mende2 Korea + Jepun nih.. Time erobik beramai2 pon, instructor tu bukak lagu Super Junior, gua tak penah miss lirik dia wpun adlib je la wakakak... Dance dia pon gua hafal beb, sebab gua tak larat nak joging sorg2.. gua dance lagu Super Junior je dlm bilik.. Sekarang gua tengah bejinak2 dgn shuffling.. wakakakkaa.. korang caya tak? caya tak? wpun gua agak berat.. tiada gegaran di rumah masa gua shuffle tau..

Oh, lepas baca perenggan atas, gua rasa agak pathetic life gua... Jgn risau.. life gua dengan famili gua amatlah smooth.. cuma life gua sebagai seorg individu agak leaking sana sini... Mungkin gua perlukan makanan untuk jiwa gua... Agak jauh tetinggal ke belakang lately nih...

Gua suka menulis & membaca... Even paper alas makanan atas meja pon gua leh terteleng2 baca sambil kunyah makanan... Padahal iklan je pon.. kadang2 siap baca pengisytiharan muflis lagi hihi.. Mungkin dari situ gua terjatuh cinta pada manga.. Menulis? erm.. korng tgk gua update blog pon leh tau gua jenis tak reti nak benti bila menaip hahhha.... Penah cuba nulis novel, ada la 2-3 yg sempat sampai garisan penamat.. Tp gua koyak2... gua buang.. Agak nyesal di situ sebab gua cuma sempat kongsi novel gua dgn akak & adik gua je.. Kalu dpt kongsi dgn korang mesti syok tgk korang geli geleman hahah.. Sebab tu time cikgu suh buat summary tak lebih dari 50 patah perkataan, gua agak stress disitu.. Gua punya intro je dah 50 patah perkataan, mana gua nak selit isi tersurat dan tersirat? Ceciter??... Sebab tu gua ditakdirkan bekerja as pembantu akauntan... Tak banyak nak kena tulis.. suma nombor je... Baru terasa kalkulator tu berharga bile diambik org...

Oh.. gua merepek lagik..

Gua cukup suka bercakap.. Wpun kebanyakkannya mende2 tak penting pon.. & gua suka kalu belawan cakap dgn org lain.. Perasaan nak menang tu amatlah tinggi.. Tapi gua tak macam ni time skolah dulu.. mungkin ini bakat terpendam gua.. Maklumlah gua darah jenis A..

Bak kata Adi.. kalau lelaki setiap hari kena abiskan 5000 patah perkataan.. perempuan pulak 25,000 patah perkataan sehari... So disebabkan gua tak ramai kwn kt opis, Adi la yg jadi mangsa gua.. Kadang2 time dia nak balik pon gua suh pospon sket sbb banyak lagi perkataan gua nak abiskan hahahaha... sape suh jadi jiran gua... dah la gua takdek kawan.. Sampai umah, tak banyak yg gua bebelkan.. sebab anak2 gua pon nak abiskan perkataan dorg gak.. So gua jadi tukang layan je la..

Ok, tukar topik lak.. pagi tadi gua makan sparuh nasik goreng, sparuh mihun spore + ayam & teh o suam gelas besar... tp mihun & ayam tak abis pon.. tetiba gua kenyang.. lunch plak gua abiskan 3 peket kuaci + air mineral... sambil layan We Got Married... Pstu gua lapar.. Balik tadi Incik Hel mintak gua masak spagetti tapi time bukak pintu keta gua dah terbau2 satay.. Sambar 30 cucuk & makan 4 branak.. siyes tak cukup... Time online tadi pon gua ratah lobak mentah yg gua dah potong panjang2... tgk cite korea dorg makan cam sedap je.. tp apsal lidah gua agak pahit ek? lobak ape yg dorg makan? tak sama dgn lobak Malaysia ke?.. Ok, lupakan hal tu.. skang Incik Hel sudah perintahkan gua masak megi la pulak.. adeh, haruskah gua join bersama atau buat2 kenyang? Anak2 pon dah menunggu masakan gua ni walaupun waktu skang hampir pukul 12 tengah malam.. Budak2 ni  liat tul nak tido...

Ok, abis gitu je la.. gua malas nak buat kesimpulan & sebab dah lama sangat gua tak update.. gua dah tak tau nak tune topic gua.. so sukati gua la..

Chauu..

------------------

Ok, gua nak update sket... Tengah syok masak tadi tetiba anak gua panggil...

"Wahai ibu yang pandai masak megi!".. Erk, gua agak terkedu di situ.. haruskah gua bangga kerana gua terer masak megi atau anak gua ingatkan gua terer masak megi je? Erm.. sungguh putar belit ayat gua..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP