Powered by Blogger.

Habit.. & blog

 Monday, February 20, 2012

Ok, gua datang lagi..


Gua ada satu habit..

Habit gua ni ada kena mengena dengan blogging..

Camne gua nak cite ek.. Ok la citenya begini..

Haritu gua ada la dok bincang-bincang dengan member rapat gua kat sini.. Lepas bincang2 tu, baru gua dapat kesimpulan yang gua ni jenis suka divert masalah gua ke tempat lain.. contohnya macam entry gua yang lepas.. bila gua marah, gua ngamuk, rosakkan barang atau rosakkan diri sendiri..

Tapi ada satu lagi cara gua divert problem gua.. Dengan menaip blog dalam pala otak gua.. heheh korang paham tak?

Contohnya... ni contoh ye... jangan salah faham pulak..

Gua gaduh besar dengan Incik Hel, gua terasa macam nak rosakkan something.. Tapi nanti anak2 gua nampak. Bila dorang nampak, mesti dalam pala otak dorang fikir yang merosakkan barang tu tak salah.. So gua pon ambik keputusan tanak ngadap muka Incik Hel, dengan membasuh pinggan..

Sambil gua basuh pinggan tu, sebenarnya otak gua dah mula menaip blog.. Contohnya macam ni (berapa banyak contoh laa)..

"Nanti aku nak taip dalam blog macam ni.. blablabla.... (otak gua tengah menaip)"

Selagi gua tak abis menaip dalam pala otak gua, selagi tu la gua basuh pinggan.. Bila agak2 gua dah puas ati pikir mende2 yang gua taip tu.. Otomatiknya gua akan klik publish.. & secara otomatiknya gua akan rasa lega yang amat2 sangat.. masa tu ler baru tersedar nak selawatlah, nak ngucap la.. Huhu.. ape la gua nih!!

Lepas tu baru otak gua tenang & gua boleh lah terus salam Incik Hel mintak mahap..

...............................................................

Contoh yang lain pulak.. kat opis :

Tetiba bos gua marah gua, suh gua betulkan balik kesalahan yang bukan gua buat.. Gua bengang nih.. Gua pon duk kat meja gua..  Sambil gua tenangkan fikiran.. gua start naip blog dalam pala otak gua..

Abis naip? Gua ok balik, gua cool & gua ikut kehendak bos gua walaupun bukan gua punya kerja.. hahah.. itupun bos tak sayang.. hahahhahahah...

...............................................................

Ok, gua tipu.. tak sumanya menjadik.. Cara divert ni cuma berkesan kalau tiada laptop @ netbook depan gua... hahahah..

................................................................

Cara lain pulak, gua akan menaip panjang2 problem gua tu dalam blog gua... Gua baca balik.. Pastu gua delete & cuba buat summary.. Kalu boleh ringkaskan, gua publish terus.. Agak2 tak boleh ringkaskan.. gua delete balik & gua taip mende lain.. Hahahha... Sebab tu kadang2 korang leh jumpa entry gua yg agak merepek..

Selalunya menjadik..

................................................................

Bila menjadik.. bila gua dah divert problem gua.. gua akan sarung semula topeng hipokrit gua...


Sekian...


Read more...

Blood Type.. feveret gua

Ok gua datang lagi..

Kali ni gua nak cite pasal Blood Type pulak.. Gua agak taksub sket dgn mendalah ni sebenarnya, sebab lepas gua riki2, kebanyakkan personaliti gua memang sama dengan blood type gua..

Gua ni jenis darah A.. Ok, gua cuba simpulkan di bawah ni :

In a nutshell :
1. Pessimistic and too sensitive (terlalu-lalu sangatnya... memang maniac)

Basic Behavior :
1. Careful about decision-making  (sangatlah berhati2)
2. Make things clear in black & white (segalanya mesti ada bukti, even resit sekalipun hehe)
3. Care too much about social rules and standards (sbb tu gua tak suka bersosial dgn org yg lebih 'high standard' dari gua sebab gua rasa tak layak berkawan dgn org sebegitu)

Tolerance :
1. High tolerance for physical or repetitive work (sebab tu gua selalu kena buli)
2. Cannot take changes easily (sebab gua jenis lembab)
3. Lose interest in a hobby easily (yup, gua adalah manusia yang cepat boring bila buat sesuatu berulang2)

How do they see their future and past :
1. Try hard to forget the past (sebab gua jenis pemikir, susah sungguh untuk buang cerita2 lama)
2. Pessimistic about the future (sebab gua jenis pemikir, awal2 gua dah pikir bukan2)

How do they express their emotions :
1. Able to display cool outlook even though angry (ni kelebihan gua)
2. Short-tempered (err ni kelemahan gua)
3. Take longer to heal a broken heart (yup, gua jenis pendendam yang memakan diri sendiri)
4. Sensitive to others' opinions (sebab tu gua tak suka cite masalah gua dengan org lain, kadang2 nasihat dorg tu menyakitkan hati.. kalu tercerita pun, tak 100%)

How do they work :
1. Perfectionist (tipu, gua bukan begitu.. gua jenis sambil lewa)
2. Handle one thing at a time (betul, sbb tu masa gua kerja sambil study... gua down!!)
3. Work a line between work and personal affairs (yep, kalu gua keja.. gua keja.. personal letak tepi wpun balik umah leh gado besar)
4. High responsible (entah la, kdg2 bukan salah gua pon gua sanggup bertanggungjwb.. nape tah gua nih)
5. Tend to choose hobbies which help them release stress (yep, dalam masa seminit gua boleh bertukar hobi.. tapi bila gua dah pilih hobi tu, gua dedicate sepenuh jiwa gua.. hahah memang maniac)


Read more...

Nasyid & Pertandingan Mewarna

 Monday, February 13, 2012

Gua datang lagi..

Kalini gua nak cite pasal anak gua pulak.. Anak gua ada persembahan nasyid sempena DO datang melawat kampung.. (Ye, gua dah jadik org kampung.. Dulu banggaaaaaaaaaaaaa la sangat jadi org KL.. Skang padan muka gua)..

Pastu ada pertandingan mewarna, sambungan dari hari Jumaat. Cikgunya kata pemenang hari Jumaat tu gambarnya ada dilekat kt dinding belakang kelas.. Gua pon tengok la.. Cemacam tone kaler ada.. Ada sorang akak tu siap terharu bila anak dia tunjuk dapat no. 2, gua tengok kalernya pon not bad.. Memang patut la menang.. Gua tengok tanpa mengharap apa2 sebab kat rumah jangankan nak kaler, nak buat keja sekolah pun gua kena pegang hanger..

Tetiba Hamzah datang tunjukkan lukisan yang dia kaler.. Gua kata

"Takpelah Hamzah, tak menang pun takpe, nanti kalau ada pertandingan lagi awak buat betul2 ye"..
"Tapi saya dapat no. 3 la ibu!".. No. 3? Wekekeke....

Siyes gua tak pasan gambar yg menang no 3 tu ada nama anak gua.. Ye ah sibuk tengokkan anak org lain.. Berbunga hati gua.. No. 3 pon alhamdulillah.. Sebab gua tak pernah tengok dia tunjuk kemahiran dia depan gua.. Even nasyid ni sekali pon gua tak pernah dengar dia nyanyi kat rumah.

Kitorg datang sebelum kul 8, kul 11 lebih baru DOnya melawat tadika.. bayangkan cemacam perangai budak2 ni.. Ada yang nangis nak balik, ada yang hyper aktif cam anak gua yang tak reti penat.. Sampai kena marah dengan cikgunya suruh duduk betul2..

Tak sepasal gua ditugaskan pengerusi majlis tuk jadi fotografer.. Adeh menciknya, gua ingat nak amik gambo anak sendiri.. Hahah tak sepasal kamera dia jadi mangsa gua.. Penuh dengan gambar Hamzah haha..

Terharu tengok budak2 nyanyi nasyid dengan penuh perasaan.. Gua tak tau masa bila anak gua hafal nasyid ni. Persembahan nasyid ni pon gua tau last minit bila cikgunya suruh datang hari Ahad.. Baju pun pinjam org.. Dah la cuti 3 hari sebab demam... Aniwei, gua bangga dengan anak gua... & gua jugak bangga dengan kawan2 dia.. walaupun berjam2 menunggu sampai baju basah, tapi bila sampai waktunya tetap beri komitmen yang baik..

Pastu isteri DO bagi hadiah pada pemenang pertandingan mewarna.. Walaupun hadiahnya sama dengan hadiah saguhati tapi yang penting dorang rasa diri dorang ni special, bila disebut nama & datang sorang2 bersalam.. Tersengih panjang Hamzah gua tengok..

Lepas tu ada demonstrasi jahitan manik kt dewan, gua angkut Hamzah gi keta.. Lupa gua nak cite, Incik Hel tido dalam keta sepanjang2 gua kat tadika.. & sikenit Hadif Daud pulak layan Ipad ayah dia dengan hati yang tenang tanpa gangguan abgnya..

Kitorg pon blah, mkn tengahari & tido kat rumah macam org 3 hari tak tido..

Wekekekeke...

Sekian..

Read more...

Anger Management..

 Saturday, February 11, 2012

Ok, akhirnya harini gua meletup..

Ni kaw2 punya meletup.. takde yg kecepus-kecepus.. terus tebabom punya..

Kat mana nak pegi kelas 'Anger Management' ek? Gua memang ada masalah nak handle kemarahan gua.. Tapi gua bukan bodoh sampai nak lepaskan kemarahan gua kt org lain.. Selalunya gua ending dengan merosakkan diri sendiri..

Gua pernah sepak dashboard keta, tumbuk dinding lif, sepak tiang bustop, tikam sinki dengan pisau sampai bocor.. sepak pintu sampai pecah brg blakang pintu... hentak helmet atas meja...tumbuk dinding... hampir2 gak la nak tumbuk cermin tapi gua pikir nanti orang lain boleh terluka dengan tindakan gua.. biar gua yg sakit sndiri.. warghhh dah kronik nih.. Tapi ni yg gua pernah buat dari zaman anak dara sampai lah sekarang.. Bukan dalam masa setahun dua beb..

Gua ada suggest pada Incik Hel nak beli punching bag cam yg selalu org guna tuk boxing & muaythai tu.. gua ada jumpa kat summit.. tapi gua tau laki gua tu mesti pelik nape gua nak beli mende tu.. Gua rasa dia ingat gua main2.. Padahal gua seriyes.. Gua rasa lega kalau dapat lepaskan marah gua dengan cara gitu.. Gua tenang bile gua rasa sakit.. Sebab tu bila gua marah, tolong jangan tegur gua.. time tu gua tgh carik cara nak divert marah gua..

Luaran gua memang lain dari diri gua yang sebenarnya.. Sampaikan dulu gua pernah terpikir mungkin gua lagi elok dilahirkan sebagai lelaki dari seorang perempuan, sebab gua susah nak bawak diri gua dengan cara yang patut sebagai seorang perempuan.. Erm.. terpikir je, bukan menyesal pun.. Korang pun mesti pernah terpikir macam2 kan? Papepun gua bersyukur dengan keadaan diri gua sekarang..

Gua tak tau sampai bila gua akan berkeadaan macam ni.. Adakah sampai gua bercucu ataupun sampai mati? Atau satu hari nanti gua dapat satu cara untuk gua menyelesaikan masalah gua ni?

Gua letih bila selalu terbayangkan diri gua berdiri tepi tebing tinggi.. Kadang2 gua takut nak terjun, kadang2 gua nekad nak tau apa yang akan terjadi selepas gua terjun.. Adakah keadaan gua akan menjadi lebih baik atau sebaliknya?

Sama-sama la kita tunggu kesudahannya...

Sekian..

Read more...

Gua Rasa Gua Kesekoran Di Sini!!~

 Wednesday, February 1, 2012

Salam,

Seperti tajuk blog gua, gua rasa gua kesekoran di sini..

Takdek support dari sape2..

Gua kesunyian.. (wekekekek...)

Problem pon kena ngadap sorg2... Nak luahkan kt org lain pon, endingnya kena balik kt gua.. Baik gua senyap!!~

Gua kesepian (wekekeke lagi!)

Gua senyap pon kena bedal, gua bising lagi la kena bedal..

Gua tanak jawab kena bedal, gua menjawab lagi la kena bedal..

Macam jerry kena kepung dengan tom je gua rasa..

Keliling gua suma sang bedal..

Gua kemurungan.. (wekekek.. err patut ke gua gelak?)

Gua rasa macam nak kena jumpa psikiatri..

Gua rasa mcm ada bela bom jangka dalam otak gua..

Ke otak gua dah season? Dah tak valid lagi?

Mungkin otak veteran..

Gua kebuntuan.. (Huwaaa.. makin sedey la pulak)..

Gua gelak.. gelak jugak..

Gua lawak.. lawak jugak..

Korang tau ke hati gua?

Kehappyan dalam diri gua macam tinggal ciput..

Gua cuma happy dgn famili gua..

Itu pembangkit semangat gua..

Tapi bila dok sorg2.. gua down balik..

Orang keliling tak banyak bantu gua..

Eh, dorg bantu.. bantu gua down..

Ok.. makin gua taip.. makin gua down..

Gua tengah dgr lagu Ukays dari PC jiran opis gua.. dah macam konsert Ukays dah ni.. tadi dah buat konsert Slam dengan dia.. Berduet dari jauh..

Bestpren gua kt meja gua skang ni cuma headphone berjenama Philips yg dah koyak spannya.. Headphone ni dah banyak bantu gua kurangkan stress.. Kpop pon membantu gua.. Tanpa headphone & Kpop, gua lost.. Kat rumah pon gua beli headphone yg sama.. Gua pon ada bekal Kpop banyak2 dlm netbook gua.. hahaha..

Jangan bagi nasihat kat gua "drpd ko dgr Kpop, baik ko dengar ngaji".. Gua bukan bodoh pon nak naikkan taraf Kpop lebih tinggi dari agama... gua ngaku, gua bukan alim pon.. Tapi gua tulis2 kt sini pon takkan nak detailkan sehari bape kali gua semayang, bape kali gua doa.. Gua cite mende2 simple je...

Arghh apsal mende camni pon gua sensitip..

Ok full stop!!~

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP