Powered by Blogger.

spaghetti carbonara

 Wednesday, May 30, 2012

First time buang tebiat dinner masak mende ni.. Resepinya senang giler cuma sepatutnya agak basah tp gua terover masak sbb lupa letak gula haha..

Long, ko nak resepi ni tak? Asik buat meatball & bolognese je kan, skali skala tuko ler pulak..

Resepinya..

Spaghetti separuh peket, rebus dulu & celur air sejuk

1bj bwg besar, mayang dadu

2bj bwg putih, cincang

Udang @ sotong tp gua abiskan stok sotong gua

Sosej 3btg, potong serong

Fishball 1 peket potong 2

Sayur campo sikit

Buttercup 1 sudu

Mixed herbs yg dlm botol tu

Garam & gula

Blackpepper

Cheese ikut la cheese ape, gua guna yg keping2 je

Tomato sebijik potong dadu


Sosnya,

Susu segar, gua guna dutchlady freshmilk

Tepung gandum 1sudu campo air sikit


Panaskan kuali & cairkan butter. Masuk bwg putih & kacau sampai wangi, serius wangi giler time ni. Masuk bwg, tumis kasi wangi lagi.. Masuk bhn mentah cam sotong, fishball & sosej. Masuk sayur campo.. Kacau kasi sotong agak masak..

Tuang freshmilk agak2 byk mana korg nak, tuang tepung gandum yg da campo air.. Kacau sampai pekat.. Tambah garam, gula & blackpepper..


Kalu ikut style gua, gua campo spaghetti dlm kuali skali tp ada org letak spaghetti siap2 dlm pinggan & curah kuah. Pastu tabur cheese yg da potong halus2 biar senang cair, tabur tomato & tabur mixed herbs..

Taraaa...

Siap sudaaaa... Mkn dengan chopsticks.. Mmmm nyum2..

Anak gua tambah 2 pinggan.. Gua lakibini masing2abis 1 pinggan penuh.. Pastu satu famili terdampar atas sofa dengan gadget masing2..

Incik hel dgn ipad, aku dgn tepon samseng ni, hamzah iqbal dengan gameboy & hadif daud lak godek2 tepon legend ayahnya sambil nyanyi lagu beast 'shock'... Huhuu :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

da lama x upload gambo gua & anak2

 Monday, May 28, 2012

Muka gua sembab tak? Haha gua suda makin tembam beb.. Sebab tu incik hel selalu marah gua sebab tiap kali gua ckp dlm tepon dgn dia, pipi gua mesti tertekan mute.. Mula2 dulu gua ingat incik hel yg letak tepon.. Lelama gua da imun dah.. Kalu senyap tu maknanya pipi gua punya keja la tu..

Anak gua yg sulung ramai kata sbijik ikut muka incik hel masa kecik.. Gua xtau la sbb time tu gua x kenal dia lagi haha.. Anak gua yg satu lagi sbijik ikut muka gua.. Yeke? Cam x caya gua putih melepak cam dia dulu2.. Harus gua tanya mak gua..

Anak gua yg sulung gelap sikit sbb lahir tgahari- 12.16 pm.. Dulu gua xcaya sgt mende2 ni tp incik hel pon lahir tghari, so gua rasa ye kot ada kena ngena maklum la kulit incik hel dgn hamzah iqbal satu acuan haha..

Anak gua hadif daud lahir 5.20pagi xsilap gua, ngam2 lepas azan subuh.. Sama acuan dgn gua sebab gua lahir kul 2.13 pagi...

Kadang2 kesian dgn hamzah iqbal bila ramai yg bezakan dia dgn hadif daud.. Well, bezanya ketara sgt.. Kalau sikit gua rasa org pon buat dek jek..

Gua rasa gua ada berat sbelah sikit dgn anak2 gua.. Gua nmpk gua lebih backing pada hamzah iqbal.. Sbb hamzah iqbal ni abg, so pape suma salahkan dia.. Hadif daud pulak selalu terlepas bila dia buat muka nangis yg comel tu.. Huhu tp salah tetap salah, tetap kita kena betulkan..

Lagi satu, ramai yg tanya kenapa gua panggil nama anak2 gua dengan nama penuh.. Kenapa tak panggil amjah ke, mija ke.. Atau diff ke, audd ke.. Atau along, angah.. Sebenarnya sebab gua da letak nama anak2 gua dengan maksud yg baik.. bila gua panggil dorg dgn nama penuh, seperti jugak gua doakan dorg.. Nama ni lah yg akan dipanggil di akhirat nanti.. So sapa2 yg ada anak tu, panggillah dorg nama yang baik, biarlah mereka membesar dengan sifat seperti yang kita namakan mereka.. Cukup sudah ceramah harini huhu..


Psychoselly...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

main games

 Saturday, May 26, 2012

Kalu hari2 mcm ni kan bagus.. Xyah gua nak jadik tarzan kt rumah.. Bahagia je gua tengok.. Tp rumah mmg tunggang langgang laa.. Xpe.. Harini gua sakit pala, ada excuse sket xkemas rumah..

Gua punya tukang urut kuar skejap.. Alamak, baru cite pasal dia, dia da balik lak.. Ok gua nak sambung berurut.. Adios!!


Psychoselly..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

pmandangan sbelah opis

 Friday, May 25, 2012

Sementara tunggu incik hel jemput gi mkn tghari... Tgk pmndgn yg x best sbelah opis.. Boring giler ek.. Kalau ada pmndgn air tejun kt sini kan best..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

nak gi keja

 Thursday, May 24, 2012

Pemandangan sebelum nak gi keja.. Bila agaknya dapat cat pagar & grill.. Da mcm rumah tinggal dah.. Sibaik pokok2 baru lepas trim.. Cantik la sikit..


Sekarang boleh la gua berfotoblog sebab gua suda donlod blogger apps kt tepon gua.. Pasni xyah la gua update guna pc opis yg slow or netbook gua yg lemau tu.. Tp harap2 bil tenet gua mampu lagi..


Adios..


Psychoselly..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

gua suda ada blog lain??

 Wednesday, May 23, 2012

Antara sebab2 gua dah lama x update blog adalah disebabkan gambar di atas..


Tiba2 gua rasa mcm nak menulis tangan la pulak.. Paling banyak gua nulis adalah dalam 4 muka kot.. Itupun letih giler tangan.. Ntah la time ada kemudahan, tiba2 nak kembali ke cara lama.. Tak semua cara lama tu kuno ye tak???..


Ada cemacam cerita yang gua nulis tapi bukan ngumpat & cerita2 rasia.. Cerita apa yg berlaku harini, kenangan2 lama & pasal anak gua..


Oooyee lama x crita pasal bdk teruna 2 org tu kan.. Hamzah iqbal Alhamdulillah dah boleh mengeja sikit2.. Itupun menduga kesabaran gua.. Tiap kali balik sekolah memang ajak gua ajar buat homework tp rasanya hothotcikenshit je.. Suka tgk gua melalak nyanyi sambil pegang rotan agaknya..


Hadif daud selepas demam bln lepas rasanya makin ngada2.. Tak boleh luka sikit konfem carik ubat. Ada skali kukunya tersiat sket dia mintak letak ubat.. Gua malas layan, letakkan drapolene je.. Skali gua tgk dia nyonyot ubat tu.. Terus gua letak minyak gamat... Haa rasakan.. Punyalah WANGI sampai dia buat muka busuk..


Ok la.. Gua taip kat tepon gua ni pon da letih giler.. Lenkali sambung lagi.. Adios..


Psychoselly...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

takdek keja

Ni keja gua di kala tiada payment nak kena buat.. Tgk mv & baca manga..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP