Powered by Blogger.

spaghetti carbonara

 Wednesday, May 30, 2012

First time buang tebiat dinner masak mende ni.. Resepinya senang giler cuma sepatutnya agak basah tp gua terover masak sbb lupa letak gula haha..

Long, ko nak resepi ni tak? Asik buat meatball & bolognese je kan, skali skala tuko ler pulak..

Resepinya..

Spaghetti separuh peket, rebus dulu & celur air sejuk

1bj bwg besar, mayang dadu

2bj bwg putih, cincang

Udang @ sotong tp gua abiskan stok sotong gua

Sosej 3btg, potong serong

Fishball 1 peket potong 2

Sayur campo sikit

Buttercup 1 sudu

Mixed herbs yg dlm botol tu

Garam & gula

Blackpepper

Cheese ikut la cheese ape, gua guna yg keping2 je

Tomato sebijik potong dadu


Sosnya,

Susu segar, gua guna dutchlady freshmilk

Tepung gandum 1sudu campo air sikit


Panaskan kuali & cairkan butter. Masuk bwg putih & kacau sampai wangi, serius wangi giler time ni. Masuk bwg, tumis kasi wangi lagi.. Masuk bhn mentah cam sotong, fishball & sosej. Masuk sayur campo.. Kacau kasi sotong agak masak..

Tuang freshmilk agak2 byk mana korg nak, tuang tepung gandum yg da campo air.. Kacau sampai pekat.. Tambah garam, gula & blackpepper..


Kalu ikut style gua, gua campo spaghetti dlm kuali skali tp ada org letak spaghetti siap2 dlm pinggan & curah kuah. Pastu tabur cheese yg da potong halus2 biar senang cair, tabur tomato & tabur mixed herbs..

Taraaa...

Siap sudaaaa... Mkn dengan chopsticks.. Mmmm nyum2..

Anak gua tambah 2 pinggan.. Gua lakibini masing2abis 1 pinggan penuh.. Pastu satu famili terdampar atas sofa dengan gadget masing2..

Incik hel dgn ipad, aku dgn tepon samseng ni, hamzah iqbal dengan gameboy & hadif daud lak godek2 tepon legend ayahnya sambil nyanyi lagu beast 'shock'... Huhuu :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

Rin & Mia June 7, 2012 at 7:42 AM  

harap maklum, ade 1 tin sos kabonara kat umah tak guna-guna, takde permintaan lah.. rumah aku bolonis je, smpi aku dah fobia tgk botol tu... ko nak botol? kat umah aku melambak botol sos bolonis tu, tiap2 bulan beli... ampunnnnlah!! pape roger eh!

Sellynna June 7, 2012 at 8:11 AM  

hahah aku pon mula2 jeneral kt rumah tu cam x kasi aku masak.. tp aku tgk masterchef, dgn ada cite korea tu masak sedap je.. aku try je la.. endingnya dia yg kata sedap.. aku tanya next time leh msk lagi ke.. dia stuju jek.. budak2 pon suka...

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP