Posts

Showing posts from 2013

Fedap!!..

Image
kadang-kadang gua rasa hidup gua dah tunggang langgang.. tunggang terbalik sejak duk opis baru nih.. kalau gua x kuat, dah lama gua hantar surat resign.. bila kenangkan balik keja gomen ni banyak benefitnya tuk famili gua, gua cuba bertahan..
Meh tengok aksi Haris Umar menyonyot ibu jari kaki sampai sedawa.. dasat tul...
Bila la Incik Helmi nak dapat gaji beso.. leh gua ambik upah jadi baby sitter anak2 kat rumah hehe...

Happy Birthday Sayang..!!~

Image
SELAMAT HARI JADI MUHAMMAD HADIF DAUD BIN MUHAMMAD HELMI
YANG KE 4 TAHUN

Semoga jadi anak yang soleh, yang beriman, yang diberikatiNYA, yang dimurahkan rezeki, yang dilindungiNYA.. dan semua doa yang baik2 ibu doakan buat anak ibu tersayang..

LUV U... Mwahhh!!~

Rindu bila belek balik gambo Hadif Daud kecik-kecik..



Happy Father's Day...

Image
Salam,

Sempena Father's Day yg dah lepas ni.. gua nak ucap sumting tuk yg tersayang..

Tuk abah gua..

Walaupun gua anak kedua yang kunun2 nak berdikari tapi lebih kepada memberontak..
Walaupun gua agak skeptikal tiap kali abah ngamuk kat gua..
Walaupun gua rasa gua kuat berdepan dengan abah padahal gua lemah..
Walaupun gua angguk apa yang abah cakap tapi kat belakang gua banyak membangkang
Walaupun gua selalu tak puas ati dengan abah kunun2 macam gua je yang betul
Walaupun gua rasa abah suka marah gua padahal gua x buat apa salah pun (kununnya tak salah)
Walaupun gua tengok abah kuat tapi hakikatnya abah dah kurang bermaya dan makin kurus..
Walaupun gua rasa happy depan abah tapi sebenarnya gua nangis dalam hati tengok keadaan abah..
Walaupun... walaupun.. walaupun.. walaupun apa yang gua nak luahkan kat sini tak terluah..

Gua tetap nak luahkan..

ANGAH SAYANG ABAH SELAMANYA..

TERIMA KASIH KERANA MENJAGA DAN MENDIDIK ANGAH..

ANGAH MINTA MAAF SEBAB BANYAK MENYAKITKAN HATI ABAH..

LUV U ABAH...

(mood s…

Gua Udah Keja Ma..

Image
Salam Sume..

Gua suda mula bekerja harini.. Sungguh kelam kabut.. Dah lama bercuti, huru-hara jadinya.. Alhamdulillah Haris Umar senang tido malam tadi.. Walaupun kerap terjaga tapi gua biarkan je dalam buai.. Perhati dari jauh, takut jatuh.. Bila dah gerak-gerak, agaknya carik style yang selesa.. baru dia diam balik, sambung tido.. Gua pulak dah tertido petang semalam, so malam tadi tak la ngantuk sangat.. Ngantuk tak ngantuk pon terbabas jugak la bangun tido lewat.. Tu yang berlari2 nak gosok baju, nak nyusukan Haris Umar.. Nak itu.. nak ini.. huhuhu takpe harini terlewat, insha Allah esok gua cuba bangun awal.. cuba je la huhuh..

Semalam kitorg dah belikan buai, pampers, susu tuk hantar rumah pengasuhnya.. so bulan ni segala-galanya double.. Memang terlebih bajet la.. Takpe lah anak punya pasal.. Anak tu kan rezeki..

Ok, dah duk opis ni.. cemacam keja nak kena buat.. blah dulu la ye..

Adios!!~

Adoyai Baby Haris..

Kali ni gua bebetul penat.. Baby Haris cuma tido normal stakat seminggu je.. lelain sumanya jadi abnormal.. gua da xlarat nangis tiap2 malam.. lagi2 bila tgk 3 branak tu lena tido siap berdengkur lagi..
Gua serba salah nak kejutkan Incik Hel, sebab esoknya dia nak kije.. Tapi gua pun nak berehat gak.. Ada satu hari gua berjaga sampai kul 3.. Gua da tersedu sedan sebab dah beberapa hari x tido ikut time.. kadang2 sehari 2-3 jam je dpt tido, tu yg emosi x stabil.. Gua terus kejutkan Incik Hel suh jaga Baby Haris & gua terus masuk bilik meraung.. Siyes, gua breakdown giler.. dlm kul 4-5 , Incik Hel kejutkan gua kata Baby Haris nak susu.. Arghh.. rasa cam baru je terlelap...
Satu lagi sebab gua xnak kejut Incik Hel ialah sebab dia jenis yang mamai2.. lepas dia suh gua tido, dia pon amik alih jaga Baby Haris, lepas tu dia sambung tido.. Baby Haris bangun melalak dia leh x sedar.. terpaksa gua bangun semula.. sama je gua yang jaga.. Gua pulak jenis yang bukan boleh tido 5-10 minit.. Kalau…

Kisah Baby Haris Umar....

Image
Akhirnya dpt jugak amik gambar si kecik ni tgh senyum.. itupun bape kali snap sampai ada la lebih dr 20 gambar dia dlm album..

Baby Haris Umar sekarang banyak ruam di kepalanya.. Kadang2 nak mandikan dia pun jadi takut sbb masa kenakan kepalanya dengan air, kulit kepalanya memutih mcm kulit yg mengembang.. Mula2 gua xtau, gua terjah je dgn syampu.. pastu gua ingat putih2 tu sabun.. gua pun sental la.. skalinya kulitnya mengelupas macam daki yang digosok2.. terus gua panik.. Dah lap dgn towel pun still memutih gak.. Hahaha padan muka gua.. next time berhati2 la selly oii!!...
Dalam gambo ni x nmpak pulak ruamnya..
Baby Haris Umar da berjaya tido dalam buai malam tadi.. itupun sekejap.. Kena biasakan tido dalam buai tuk biasakan dia dok rumah pengasuh nanti.. Susu formula pon Baby Haris Umar da minum guna botol susu Tommee Tippee yg gua beli online.. Gua da try perah susu tp setakat 1oz je, jenuh pulak pengasuhnya nanti, so terpaksa biasakan dengan susu formula.. tp xbanyak la.. Gua still …

Aktiviti cuti berpantang..

Image
Gua rasa lately badan agak lemah.. mungkin sebab gua xbanyak eksesais kot.. Tu yang kadang2 gua gagahkan jugak basuh baju ke, basuh pinggan, lipat kain, masak.. Kalu duduk saja2, memang rasa boring ya amat!!.. Bila Haris Umar da tido, mulalah mata gua pon layu..

Gua cuba praktikkan setiap pagi dlm kul 6, bila Hamzah Iqbal mandi gua pon terus bangun.. Buat air tuk anak bujang tu.. kadang2 makan roti ke koko krunch ke apa yang ada.. Gua gosok baju Incik Hel & baju sekolah agama Hamzah Iqbal kalu x sempat gosok mlm tadi.. Bila suma da ke sekolah & kerja.. gua on fb jap, mandi & keringkan luka czer gua dgn berjemur dlm bilik.. Masa ni Haris Umar tgh sedap tido..

Gua online FB jap, cek notify pe yg patut.. Kalu gua ngantuk lg gua sambung tido.. kalau x gua online sampai Haris Umar bangun.. selalunya dia bgn kul 10-11 pg, pastu mandikan dia.. nyusukan sampai kenyang.. kadang2 dia sambung tido, kadang2 x.. kalu x tido, gua baringkan dia dlm rocker & letak dpn tv sambil bukak…

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Image
Salam Kekawan..
Gua sudah selamat melahirkan Muhammad Haris Umar b. Muhammad Helmi pada 4 April 2013 pukul 10.36 pagi secara pembedahan di Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat..
Kronologi... cececeehhh,...
29 Mac 2013 Tak silap gua time ni gua x larat gi keja, so malam tu gua pegi 'Klinik Mama' tuk dptkan MC. Gua br ckp perut gua ada rasa mengeras setiap 2-3 jam tiba2 dokter mama halau gua pegi spital. Gua da pelik.. Gua baru nk masuk 38weeks xkn da nk bersalin. Doktor Mama xboleh scan katanya so dia suh pegi cek CTG kat spital. Disebabkan masa tu da mlm sgt & kitorg nak balik kg sbb bdk2 ada kt kg, so kitorg buat derk je la.. Masuk kanan kuar kiri..
1 April 2013 Gua gi keja cam biasa & memandangkan awal bulan, gua xdpt proceed payment sbb still tgh closing tuk month end. Tah camne rasa xsedap ati sbb xdpt abiskan keja aritu.. Sibaik keja yg KIV suma da settle.. cam tetau jek.. Kul 2 gua amik 4jam sbb ada cek up kt KK P.Raja. Time nurse cek kedudukan baby, situasi jadi …

Nak Anggurrrrr....

Ptg tadi check up, seperti biasa ayat nurse..

"Semuanya ok.. berat, urine test, bp test suma ok, kepala baby da kt bawah.. tunggu je la hari bersalin" kata nurse sambil gelak2.. gua pon gelak jugak la.. Alhamdulillah.. janji xde masalah..

Cuma kerap lapar je masalah gua sekarang.. ni tgh merayu2 ajak Incik Hel keluar cari makan & cari anggur... Plan nak tengok wayang sempena anak2 dah di pos ke kampung pon kensel sebab gua da x tahan perut masuk angin.. Dalam pala otak asik terbayang anggur je..

Ok, Incik Hel da ready.. Doakan gua jumpa anggur malam ni... huhuhu..

Adios..

Tak Sengaja Rajin..

Image
Salam..

Seperti tajuk di atas, gua terus ke isi tersurat je la.. straight to the point kata org dulu2..

Tiba2 tingin nak buat topi baby yg ada telinga tu.. memandangkan tutorial kat utube ada (tp gua bantai ikut stail gua je) & kain tshirt yg gua beli kat cari.com semeter RM3 da sampai, gua lepaskan hajat gua dulu.. Kang terberanak ngences pulak anak gua x dpt pakai topi yg ibu dia buat huhu...

Gua buat kicit je, ikut pala budak newborn.. rimas la asik pakai topi gedabak je.. Pengalaman anak da ada 2 ni, masa nk bwk balik rumah mesti kulup je pala dorg sbb topi besar.. Dapat pakai 2-3x pon okey la.. beginner katakan..

Pastu Incik Hel buat permintaan/arahan jaitkan beg bekal MHI.. sebelum ni gua da jaitkan tp xdek partition, so bila bawak air abis tungging langgang botol airnya.. endingnya tumpah.. Kali ni xdek kain kaler gelap, suma tinggal kaler suci-suci gitu.. walaupun gua pilih corak katun, gua konfem nanti kena sound dgn Incik Hel.. maklum ler.. brand Hush Puppies pon dia x b…

Gua Ade Lagi Ni Ha...

Image
Salam,
Gua ada lagi ni haa.. lom melotop lagi... tp dah masuk 36 minggu cuma EDD gua ada 3 tarikh.. 14, 17 & 21 April... Haa hamek ko, pilih ler mana yg berkenan hahaha.. tu la asik nak scan je tu yg jadik byk EDD.. Sebab gua jenis period yang tak pernah betul, sbb tu lebih baik ikut tarikh scan baby.. (itupun nak cite kat org huhuhu)...
Lately ni memang gua ada rasa sakit2 kat bahagian punggung tapi ni bukan disebabkan baby.. Gua suspect ni suma sebab kes eksiden zaman memuda dulu (zaman rempit haha).. Dengan pengalaman 3 kali mengandung (termasuk kali ni), memang tiap kali ada peningkatan berat badan, punggung kanan gua akan rasa kebas & kadang2 macam tulang punggung lari dari engselnya (pepandai je buat kesimpulan sendiri)...
Dulu gua pembonceng tegar TZM (takyah tanya sape penunggangnya ok).. Ada satu malam tu lepas merempit di tengah malam, gua eksiden langgar dgn moto beso jugak la Kawasaki ape tah (tetiba leh lupa) selepas TZM tu langgar lampu merah (ni memang gua ngaku sa…

Summary Entry Gua

Image
Salam..
- Gua pepagi dah terpacak kat opis ni kesekoran sebab semua ahlil2 pejabat dah berarak sempena Majlis Maulidur Rasul.. Nape gua tak ikut? Nak suh gua semput?? Naik tangga 1 tingkat ni pon nak tercungap2 amik oksigen, inikan pulak nak round satu universiti...
- Harini hari terakhir SIL gua praktikal kat sini (bukan kat pejabat gua, tp kat Pejabat Pendaftar).. Harap2 banyak pengalaman dan ilmu yang sempat dia kutip sepanjang 5 minggu dia praktikal (5 minggu je?).. Pelik ek? Rasanya ni 1st time gua dengar ada praktikal 5 minggu.. Budak2 praktikal kt Bursary ni pon paling koman 3 bulan.. Ngelat ek? Hhahaha.... 
- Gua berjaya membuat Kek Transformers version campak-campak yang telah di-request oleh MHD.. Resepinya guna kek butterscotch tp gua sesukati tambah lagi 2 kaler, so jadi la kek marble yg tak berapa marble coraknya.. Ade ke MIL gua kata kek gua hangus.. Bukan hangus... tapi kek yang kaler coklat tu dah mendap, so bawah jadi kaler coklat.. atas campo putih + coklat + pink.. Tak…

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Image
Salam semua, gua masih berdiri di sini (bohong : gua tengah duduk).. Jangan risau, gua baru masuk 32 minggu (8 bulan) so gua belum lagi terpaksa bercuti.. 

Gua nak update senarai barang baby yang gua dah beli, yang dah ada & yang recycle sebab gua ni pelupa.. kang Incik Hel tanya, gua terpaksa kirai balik barang & cek.. Tanya lagi, cek lagi.. Kang lelama gua yang stress..

Baru shopping 2 tempat, Jusco Maluri (masa balik KL aritu) & BP Mall (malam tadi).. Disebabkan anak da nak masuk 3, gua hadkan harga baju2 baru, takmoh over than RM20.. Kalu ada RM9.99 lagi bagus hahah.. Ye la, budak ni pakainya skejap je.. pejam celik pejam celik dah tak muat..

Ok mari kita mulakan.. onyomat.. getsetgo :

---------------------------------------------------------
Baby Punya :

Baju Lengan Pendek + Seluar Pendek = 7 pasang Baju Lengan Pendek + Seluar Panjang = 2 pasang
Baju Lengan Pjg + Seluar Panjang = 5 pasang
Romper = 5 helai(order online lom sampai lagi)

Baju2 baby ni better beli yang sekali set b…