Powered by Blogger.

Fedap!!..

 Friday, November 29, 2013

kadang-kadang gua rasa hidup gua dah tunggang langgang.. tunggang terbalik sejak duk opis baru nih.. kalau gua x kuat, dah lama gua hantar surat resign.. bila kenangkan balik keja gomen ni banyak benefitnya tuk famili gua, gua cuba bertahan..


Meh tengok aksi Haris Umar menyonyot ibu jari kaki sampai sedawa.. dasat tul...

Bila la Incik Helmi nak dapat gaji beso.. leh gua ambik upah jadi baby sitter anak2 kat rumah hehe...


Read more...

Happy Birthday Sayang..!!~

 Monday, June 17, 2013

SELAMAT HARI JADI MUHAMMAD HADIF DAUD BIN MUHAMMAD HELMI
YANG KE 4 TAHUN

Semoga jadi anak yang soleh, yang beriman, yang diberikatiNYA, yang dimurahkan rezeki, yang dilindungiNYA.. dan semua doa yang baik2 ibu doakan buat anak ibu tersayang..

LUV U... Mwahhh!!~

Rindu bila belek balik gambo Hadif Daud kecik-kecik..
 
 
 
 



 
 

Read more...

Happy Father's Day...

Salam,

Sempena Father's Day yg dah lepas ni.. gua nak ucap sumting tuk yg tersayang..

Tuk abah gua..

Walaupun gua anak kedua yang kunun2 nak berdikari tapi lebih kepada memberontak..
Walaupun gua agak skeptikal tiap kali abah ngamuk kat gua..
Walaupun gua rasa gua kuat berdepan dengan abah padahal gua lemah..
Walaupun gua angguk apa yang abah cakap tapi kat belakang gua banyak membangkang
Walaupun gua selalu tak puas ati dengan abah kunun2 macam gua je yang betul
Walaupun gua rasa abah suka marah gua padahal gua x buat apa salah pun (kununnya tak salah)
Walaupun gua tengok abah kuat tapi hakikatnya abah dah kurang bermaya dan makin kurus..
Walaupun gua rasa happy depan abah tapi sebenarnya gua nangis dalam hati tengok keadaan abah..
Walaupun... walaupun.. walaupun.. walaupun apa yang gua nak luahkan kat sini tak terluah..

Gua tetap nak luahkan..

ANGAH SAYANG ABAH SELAMANYA..

TERIMA KASIH KERANA MENJAGA DAN MENDIDIK ANGAH..

ANGAH MINTA MAAF SEBAB BANYAK MENYAKITKAN HATI ABAH..

LUV U ABAH...

(mood sayu)..



Tuk Incik Helmi pulak...

Sekiranya selama ni gua banyak membantah cakap
Sekiranya selama ni gua banyak membebel
Sekiranya selama ni gua banyak mengelak
Sekiranya selama ni gua tiba-tiba berdiam diri
Sekiranya selama ni gua kuat membentak
Sekiranya selama ni banyak kekurangan gua
Sekiranya selama ni gua tak banyak menyokong

Sekiranya segala kelemahan gua selama ni gua dapat baiki..

Ini suma adalah kerana gua sayang dia..

Gua harap dia tak bosan dengan gua..
Gua harap dia dapat tolong gua baiki diri
Gua harap dia dapat sentiasa menyokong gua
Gua harap dia sentiasa bersama gua
Gua harap dia sayang gua dan anak-anak selamanya..

Gua sayang dia.. dia tu sapa?

Dia tu Incik Muhammad Helmi...


Read more...

Gua Udah Keja Ma..

 Monday, June 3, 2013

Salam Sume..

Gua suda mula bekerja harini.. Sungguh kelam kabut.. Dah lama bercuti, huru-hara jadinya.. Alhamdulillah Haris Umar senang tido malam tadi.. Walaupun kerap terjaga tapi gua biarkan je dalam buai.. Perhati dari jauh, takut jatuh.. Bila dah gerak-gerak, agaknya carik style yang selesa.. baru dia diam balik, sambung tido.. Gua pulak dah tertido petang semalam, so malam tadi tak la ngantuk sangat.. Ngantuk tak ngantuk pon terbabas jugak la bangun tido lewat.. Tu yang berlari2 nak gosok baju, nak nyusukan Haris Umar.. Nak itu.. nak ini.. huhuhu takpe harini terlewat, insha Allah esok gua cuba bangun awal.. cuba je la huhuh..

Semalam kitorg dah belikan buai, pampers, susu tuk hantar rumah pengasuhnya.. so bulan ni segala-galanya double.. Memang terlebih bajet la.. Takpe lah anak punya pasal.. Anak tu kan rezeki..

Ok, dah duk opis ni.. cemacam keja nak kena buat.. blah dulu la ye..

Adios!!~

Read more...

Adoyai Baby Haris..

 Wednesday, May 29, 2013

Kali ni gua bebetul penat.. Baby Haris cuma tido normal stakat seminggu je.. lelain sumanya jadi abnormal.. gua da xlarat nangis tiap2 malam.. lagi2 bila tgk 3 branak tu lena tido siap berdengkur lagi..


Gua serba salah nak kejutkan Incik Hel, sebab esoknya dia nak kije.. Tapi gua pun nak berehat gak.. Ada satu hari gua berjaga sampai kul 3.. Gua da tersedu sedan sebab dah beberapa hari x tido ikut time.. kadang2 sehari 2-3 jam je dpt tido, tu yg emosi x stabil.. Gua terus kejutkan Incik Hel suh jaga Baby Haris & gua terus masuk bilik meraung.. Siyes, gua breakdown giler.. dlm kul 4-5 , Incik Hel kejutkan gua kata Baby Haris nak susu.. Arghh.. rasa cam baru je terlelap...

Satu lagi sebab gua xnak kejut Incik Hel ialah sebab dia jenis yang mamai2.. lepas dia suh gua tido, dia pon amik alih jaga Baby Haris, lepas tu dia sambung tido.. Baby Haris bangun melalak dia leh x sedar.. terpaksa gua bangun semula.. sama je gua yang jaga.. Gua pulak jenis yang bukan boleh tido 5-10 minit.. Kalau dpt tido sejam pon gua still pening2, inikan pulak 5-10 minit, leh gado dibuatnya..

Ada jugak lepas Incik Hel gi keja & budak2 da gi rumah pengasuh, gua sambung tido dengan Baby Haris sampai tengahari.. tapi lepas bangun tu tengok la, haru biru jadinya.. dengan perut yang lapar, Baby Haris yang melalak... rumah bersepah.. posmen plak hantar barang.. pos laju singgah.. arghh.. rasa nak ngamuk jadinya.. so xleh jadi.. gua xleh ikut style Baby Haris.. 

So, lepas dorg xdek, kalu gua xtido sgt malam semalamnya, gua tido sejam dua.. pastu gua bangun nyusukan si kecik.. tidokan dia balik.. gua mandi.. masak kalu sempat, xsempat gua makan biskut @ roti je, kemas ruang tamu (sebab tido kt situ).. tengahari si kecik tu bangun, gua mandikan, nyusukan, memain kalu dia xngantuk.. petang selalu dia tido kejap.. bila bangun gua lepak dgn dia sambil tgk tv @ online tgk runningman/we got married.. nyusukan, tunggu abang2 nya balik.. tukar baju Baby Haris ke baju tido (sbb taik sawan dia ada lg, so sehari sekali je mandi).. blablabla...

Gua rasa kalu gua bersalin normal, konfem kurus giler sebab nak makan pon berlari2.. Si kecik ni melalak kuat lak tu.. tp sebab czer, bila berlari2 tu cam terbuai2 lemak perut nih.. adeh.. kalau 2-3x tuko pempes si kecik ni, boleh terasa luka czer belah kanan bengkak.. tido malam pon still nyilu, tu yg jadi makin stress bila mlm xdpt berbaring.. 

Isnin depan gua da start keja.. gua xleh bayangkan keadaan gua gi keja nanti.. ala2 zombie ke @ tak.. Harap 2 bulan jela Baby Haris buat perangai.. gua rindukan beauty sleep gua.. org smokey eyes kat kelopak mata, gua pulak terbalik.. itam kat bawah mata ni ngalahkan smokey eyes.. foundation 10 tiub pon xleh tutup.. 

Korang doakan gua dapat menjalani hari2 gua dengan hati yang sabar... & semoga Baby Haris membesar menjadi anak yg sihat.. Amin..

P/s: Baby Haris da gebus.. beratnya da 4kg.. berbanding waktu lahir 3.1kg.. tp sian, mukanya penuh dengan ruam & kepalanya berkudis dengan taik sawan... 

Read more...

Kisah Baby Haris Umar....

 Thursday, May 9, 2013

Akhirnya dpt jugak amik gambar si kecik ni tgh senyum.. itupun bape kali snap sampai ada la lebih dr 20 gambar dia dlm album..



Baby Haris Umar sekarang banyak ruam di kepalanya.. Kadang2 nak mandikan dia pun jadi takut sbb masa kenakan kepalanya dengan air, kulit kepalanya memutih mcm kulit yg mengembang.. Mula2 gua xtau, gua terjah je dgn syampu.. pastu gua ingat putih2 tu sabun.. gua pun sental la.. skalinya kulitnya mengelupas macam daki yang digosok2.. terus gua panik.. Dah lap dgn towel pun still memutih gak.. Hahaha padan muka gua.. next time berhati2 la selly oii!!...

Dalam gambo ni x nmpak pulak ruamnya..

Baby Haris Umar da berjaya tido dalam buai malam tadi.. itupun sekejap.. Kena biasakan tido dalam buai tuk biasakan dia dok rumah pengasuh nanti.. Susu formula pon Baby Haris Umar da minum guna botol susu Tommee Tippee yg gua beli online.. Gua da try perah susu tp setakat 1oz je, jenuh pulak pengasuhnya nanti, so terpaksa biasakan dengan susu formula.. tp xbanyak la.. Gua still breastfeed lagi cuma seminggu sekali gua selangkan dgn susu formula.. Gua plan susu formula tetap bagi pengasuhnya & tiap2 kali lunch hour time keja gua akan balik perah susu.. Kat opis gua x baby friendly langsung.. Nak perah kat masjid, ramai student tido bersepah2.. kat meeting room pulak kdg2 meeting still on time lunch hour.. lelaki pon kadang2 masuk mengejut time lunch hour sbb kat situ ler pintu nak masuk pantry.. so paling selamat balik rumah, xjauh pon.. cuma harap2 setiap kali lunch hour, Incik Hel free.. janganla ada member dia yang baik hati2 tiba2 nak belanja lunch...

Ish bape kali gua taip lunch hour daaa..

Baby Haris Umar da start berjaga waktu malam.. sungguh mencabar.. Kadang2 gua pas baton dekat Incik Hel tapi disebabkan Incik Hel da telan ubat resdung yang mengantukkan.. terpaksa gua berjaga gak.. Kadang2 meleleh air mata dibuatnya sebab gua masih dalam keadaan sembelit (sampai berdarah bila membuang.. sebab tu jadi sembelit), bila da berlama2 dalam toilet luka gua pon sakit balik sebab dok meneran.. gigi gua pon da mula sakit sebab berlubang.. belakang gua sakit sebab masa breastfeed gua terpaksa membongkok.. huwaa.. nangis sorg2 la sbb Incik Hel tido x hingat dunia..

Hari pertama kat KL balik ngundi aritu, Baby Haris Umar tido kul 1 pagi.. adala bape minit, terus dia bangun merengek sampai kul 6 pagi.. Gua da meraung masa tu.. Nak kejutkan mak gua, kesian lak sebab esok dia nak bangun pagi2.. nak kejutkan Incik Hel, sian pulak sebab dia da penat drive.. Endingnya terpaksa x kesian dengan diri sendiri... Dalam kul 6 pagi tu baru dia tido & gua tido sampai kul 10 pagi.. hamek ko!!.. Sibaik rumah mak sendiri..

Gua ingat waktu siang xnak kasi dia kerap tido so gua saja main2 dgn dia.. tapi baby ni kalu dia nak tido buatla cara camne pun dia tetap lena.. Geletek ke, usik2 ke tetap dia pejam mata.. siap berdengkur lagi.. Mula la rasa kesian & terpaksa mengalah.. bila waktu malam sendiri yang ngomel sorg2.. padan muka haha..

Kat keningnya pun ada ruam sampai dah berkudis.. Buat masa ni letak Calamine Cream yang adik gua rembat dari farmasi.. Thanks MakCu..

Read more...

Aktiviti cuti berpantang..

 Wednesday, April 24, 2013

Gua rasa lately badan agak lemah.. mungkin sebab gua xbanyak eksesais kot.. Tu yang kadang2 gua gagahkan jugak basuh baju ke, basuh pinggan, lipat kain, masak.. Kalu duduk saja2, memang rasa boring ya amat!!.. Bila Haris Umar da tido, mulalah mata gua pon layu..

Gua cuba praktikkan setiap pagi dlm kul 6, bila Hamzah Iqbal mandi gua pon terus bangun.. Buat air tuk anak bujang tu.. kadang2 makan roti ke koko krunch ke apa yang ada.. Gua gosok baju Incik Hel & baju sekolah agama Hamzah Iqbal kalu x sempat gosok mlm tadi.. Bila suma da ke sekolah & kerja.. gua on fb jap, mandi & keringkan luka czer gua dgn berjemur dlm bilik.. Masa ni Haris Umar tgh sedap tido..

Gua online FB jap, cek notify pe yg patut.. Kalu gua ngantuk lg gua sambung tido.. kalau x gua online sampai Haris Umar bangun.. selalunya dia bgn kul 10-11 pg, pastu mandikan dia.. nyusukan sampai kenyang.. kadang2 dia sambung tido, kadang2 x.. kalu x tido, gua baringkan dia dlm rocker & letak dpn tv sambil bukak BabyTV.. konfem dia layan cite sampai tetido..

Lunch hour kalu gua rajin gua masak, kalu x gua order je dgn Incik Hel.. 2 minggu pertama mmg gua masak, tp da lebih stengah bulan ni gua order nasik ayam je la.. pantang ayam?? huhu pantang nampak ade la..

Haritu datang angin rajin, gua mop dapo, lap dinding dapo, korek sarang anai2 & basuh baju.. pastu azab ler badan.. padan muka gua.. Luka czer pon Alhamdulillah da kering & kupingnya da tertanggal sikit2.. gatal jgn kira la.. ada je tgn ni nak seluk menggaru tapi gua tahan2.. maklum le luka nak baik memang gatal ye tak.. jangan gua yang menggatal nak garuk dah la.. tak sepasal berdarah balik..

Luka gua kering kemungkinan sebab gua minum pati haruan Polleney, tapi yang tak syoknya lepas minum pati tu, gua sakit perut teramat sampai cirit birit.. Haris Umar pon tercirit sama.. sampai melecet punggungya, kesian!!

So gua da abiskan 6 botol pati tu & sekarang gua nak stick pada jeli gamat la pulak.. yg dicampur dengan oren sunquick.. harap2 luka kat dalam cepat sembuh, gua da x sabar nak sit up setiap malam...

Gua try usha botol susu yang sesuai tuk Haris Umar yang breastfeed.. plan asal nak rembat Mimijumi tapi mcm mahal la pulak.. Kalau ikut poket tommee tippee je yg mampu, harap2 dia nak ler nyusu botol.. Kang nyusahkan pengasuhnya pulak kalu dia rejek..

Ok, Haris Umar da bangun,,

Layan gambo MHI & MHD kat bawah ni ye..

Read more...

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

 Sunday, April 14, 2013

Salam Kekawan..

Gua sudah selamat melahirkan Muhammad Haris Umar b. Muhammad Helmi pada 4 April 2013 pukul 10.36 pagi secara pembedahan di Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat..

Kronologi... cececeehhh,...

29 Mac 2013
Tak silap gua time ni gua x larat gi keja, so malam tu gua pegi 'Klinik Mama' tuk dptkan MC. Gua br ckp perut gua ada rasa mengeras setiap 2-3 jam tiba2 dokter mama halau gua pegi spital. Gua da pelik.. Gua baru nk masuk 38weeks xkn da nk bersalin. Doktor Mama xboleh scan katanya so dia suh pegi cek CTG kat spital. Disebabkan masa tu da mlm sgt & kitorg nak balik kg sbb bdk2 ada kt kg, so kitorg buat derk je la.. Masuk kanan kuar kiri..

1 April 2013
Gua gi keja cam biasa & memandangkan awal bulan, gua xdpt proceed payment sbb still tgh closing tuk month end. Tah camne rasa xsedap ati sbb xdpt abiskan keja aritu.. Sibaik keja yg KIV suma da settle.. cam tetau jek.. Kul 2 gua amik 4jam sbb ada cek up kt KK P.Raja. Time nurse cek kedudukan baby, situasi jadi havoc sikit sbb xjumpa kepala baby.. still x engaged.. Refer doc tuk scan.. Doc yg mula2 rileks je tetiba agak cemas sbb pala baby gua bukan setakat belum engaged, tapi badannya melintang.. uri & tali pusat pulak da turun ke bawah.. Gua cuba rileks sbb still konfius apa yg dorg kelamkabut sgt ni..

Dorg refer ke HSNI haritu juga & siap call spital tuk konfemkan situation gua patut admit @ x.. Lepas dpt confirmation, dorg suggest cepat2 ke hospital bawak kain baju bagai.. Ape ni?? Ape ni?? Gua x paham laa..

Gua bincang dulu dgn Incik Hel & terpaksa buat planning hantar budak2 balik kg dulu.. Singgah kg makan sat (wpun x selera) & terus menyerah diri ke spital.. Gua admit wad kul 10 mlm & panas tinga jugak la dgr soalan2 mcm "kenapa da mlm sgt baru dtg??".. Dorg ingat gua gi KK awal pg sbb tu dorg marah.. trpksa la gua xplain yg gua aptmnt petang & tpksa hantar anak2 blk kg dulu.. Doc picit2 perut gua tgk kedudukan pala baby & setuju yg baby still blum engaged.. Doc tya kenapa gua x scan.. Bukan xnk scan, rasanya pregnant sebelum ni bila gua pegi klinik nak scan mesti dorg bagi alasan x payah scan byk kali., so kali ni gua scan sikit je la.. Kena test darah malam tu jugak..

Malam tu mmg xdapek nak tido.. Tiap jam gua bangun sbb x selesa..

2 April 2013
Kul 5 pg nurse da round cek bp & buat CTG.. Baru gua sedar dlm wad tu ada staf UTHM gak tp gua lupa nama dia.. Seingat gua dia gi Induksi & BTN dgn gua.. Xdpt borak lama sbb budak tu nak kena ceaser pg ni.. Gudluck tuk dia..

Pagi, doc scan & tgk kedudukan uri & tali pusat betul2 kat pangkal rahim.. Dikhuatiri kalau gua sakit contraction & meneran, uri & tali pusat keluar dulu. Kalau uri keluar dulu, gua ada masa stengah jam tuk keluarkan baby.. lebih dari tu kemungkinan baby xdpt diselamatkan.. Adeh, nak pengsan rasanya.. Doc anggarkan gua kategori Type 2, maknanya x boleh beralin normal & kalau czer pon bahaya.. So gua tpksa buat2 paham.. Kalau xleh normal & czer, camna lg cara nk kuarkan baby ni??

Dalam wad, borak2 dgn patient kt situ, ada yg kena high blood, ada yg overdue, ada yg terlebih ketuban & ada yg pregnant lg wpun br thn lepas czer.. Yg penting makannya mmg sedap & itulah yg kitorg tunggu2.. Incik Hel dtg melawat sesekali.. Sian dia, terpaksa bercuti & ulang alik hantar MHI ke sekolah & melawat gua.. Sayang dia sangat2..

Petang kul 3.30, specialist suh turun scan.. Dua org duduk dlm 'Wilcha' tp gua kena jln kaki sbb 'wilcha' xcukup.. Adeh, satu seksaan.. Doc pakar ckp kedudukan uri mmg bahaya sbb cuma 2.4cm dari pangkal rahim tp still boleh kategori Type 1 iaitu leh czer.. So doc bg tarikh 4 April memandangkan esok OT penuh..

Huwaa.. bermulalah kehidupan gua yang mengcountdown setiap detik sebelum ke bilik OT..

3 April 2013
Agak rimas sebab semua doc praktikal, nurse praktikal & nurse yg nak amik CTG semua try meneka kedudukan jantung baby gua. Bila gua kata baby melintang, mulalah semua main raba2 perut gua.. agak azab sebab ulu hati & pinggang gua jadi sakit.. yg penting inilah masanya gua mencekek semua makanan sbb kul 12 gua kena stat puasa..

4 April 2013
Kul 6 pg nurse suh mandi n tuka uniform putih.. Gua adalah patient yg kedua masuk bilik OT.. so bila gua dgr patient pertama da bertolak ke bilik OT, perghh berdebar beb.. memang menghitung minit laa.. Dlm kul 9 lebey gitu dorg pon dtg tolak troli.. Gua berserah je la.. Baring2 sambil baca dlm hati pe yg patot.. Kat luar jumpa Incik Hel, dia amik spek, getah rambut & enpon gua.. Dia ikut smpai dpn bilik OT.. Nurse bagi kitorg salam2.. Gua pon amik kesempatan mintak mahap dgn incik Hel, nak salam xleh sbb dua2 tgn da kena cucuk jarum utk drip & darah.. Incik Hel cium dahi gua, agak sayu disitu.. Menitik airmata jugak la tp cover sbb byk mata memandang..

Lama jugak la gua duk terbaring kat luar, pastu baru gua dipanggil masuk bilik.. Blablabla.. gua kena bius sparuh badan, cam biasa la peluk bantal suma. Kali pertama sakit giler, yg ke 2 dah x rasa apa2.. Pstu doc tanya ada rasa kaki panas x? cuba angkat kaki!!.. Gua angkat, grrr siap kepala2 sekali terangkat. Ok konfem, da kebas. Eh, nape kaki gua leh gerak2? "Doktor, kaki saya leh gerak takpe ke?".. "Kaki gerak xpe, xdek effect" kata doc, ish cam x konfiden jek..

Sebelum kena belah tu, gua tetba rasa nak muntah.. Gua sempat ckp & ada staf yg tadah plastik kt pipi kanan gua. Gua muntah air sikit, pastu kuar angin.. Lepas tu bermulalah pembelahan perut gua berlaku sbb gua ada rasa gegar2.. Masa tu bilik mmg penuh dgn staf yg pakai mask, sampai gua xtau sape doc, sape nurse.. Yg pastinya dorg borak2 mcm xdek pe berlaku... Mmg meriah la.. Sempat ada sorg akak tu, gua agak nurse sbb dia dok tepi kt pala gua, suh gua baca doa 'Lailahaila anta', doa Nabi Yunus tu.. Mmg xhenti gua doa..

Tiba2 suasana meriah tadi jd kelam kabut, gua dgr bunyik org berlari sana sini.. & tiba2 gua dgr doc ckp "patient bleeding!!! patient bleeding!!" Pastu ada doc ckp nak forcep baby.. Masa tu gua sedar lg tp cam blur.. mata gua makin lama makin kelabu & gua da pusing sana-sini.. Pastu gua da stat terfikir, nak mati ke aku ni? mulut automatik ngucap x berenti.. mmg terasa ujung nyawa tul.. pastu ada lagi doc ckp yg gua xbape nangkap, cuma dgr "patient" & "Hypo".. Pastu gua cam dan pass out!! Doc bukak2 mata gua, & ckp mcm mata gua da putih.. Ish, mata putih tu mcm org nk mati, cecepat gua carik muka doc wpun gua rabun.. Barulah doc ckp mata gua da ok..

Bila gua da rasa berpijak di bumi yg nyata, gua teringat nk tya anak gua, gua carik akak tadi, gua tanya "kak, baby saya da kuar ke belum?" "dah dik, dorg bawak ke bilik lain" "baby saya boy ke girl kak?".. "xtau la dik, akak xbape nmpk td" akak tu pon tersengih.. Aik, gua xdgr bunyik baby pon & bukan ke spatutnya baby kena tunjuk kt gua dulu?.. Pastu doc ckp dgn gua yg gua bleeding banyak td & sekarang dorg nak transfer darah kat gua.. Gua angguk tanda paham.. Doc ada cerita pasal effect transfer darah ni termasuk muntah2, pening & badan gatal2 tanda badan gua nolak darah baru.. Masa tu tangan kiri kanan sakit sgt sbb drip air tu xberjalan so tpksa cucuk cari urat baru.. Tgn kiri lak kena cucuk jarum baru sbb jarum td pon darah xleh transfer.. pergh cam ayam la pulak kena cocok2..

Pastu gua dgr soksek2 doc suh mop lantai coz ada darah yg tumpah.. Bila da siap dorg turunkan selimut yg tutup pemandangan gua, gua nmpk la ada sorg akak ni tgh mengemop.. Tgk darah yg tergantung kt belah kiri gua sungguh memitamkan gua.. Doc explain condition gua & minta gua bersabar sbb gua kena stay situ kejap sampai abis transfer darah coz dorg xdecide lg bape pain darah nak transfer.. & kmgkinan guna kena stay Unit Pemerhatian (HDU).. Badan gua da menggigil2 effect dr ubat & ekon yg sejuk gilos..

Lepak jap kt bilik OT tp bhgn lain sambil bdn gua dipanaskan guna satu tiub cam vacuum tp tak menyedut, dia kuarkan haba panas.. heaven tul masa tu.. tp palotak tetap tepikir nape dorg x tunjuk baby gua.. masa nak kuar ke HDU, gua muntah lg.. Melambak tp air je sbb gua xmkn pape kan.. Dgn xmalu gua mintak staf yg tolak gua tu lap.. ah, da x malu da masa tu.. Ondewei ke bilik HDU, gua nmpk Incik Hel kat kaunter tgh tanya gua.. Lega sikit bila nmpk dia.. Nak nangis masa tu sbb nak cite apa jadi dlm OT kat Incik Hel tp xdpt..

Dlm HDU, gua tetap terbaring tanpa bantal, bayangkan betapa peningnya pala gua.. xlama lepas tu doc dtg tgk condition gua. Doc pakar tanya gua sedar x operation td tuk apa.. gua kata la tuk kuarkan baby gua, dia angguk2, pastu dia tanya gua tau apa yg terjadi dlm OT td? Gua cam blur2. Pastu dia xplain..

"Puan bleeding 1.7 liter darah td, mmg ada komplikasi bleeding sbb placenta & tali pusat baby dekat bawah.. Sekarang kita da masukkan 1 beg darah, & kalau kita rasa perlu kita akan transfer lagi satu beg, ikut keperluan.. tapi kita masukkan sikit dulu sbb kita nak badan puan proses darah sendiri" gitu la antara kata2 doc.. Gua angguk je.. Dia tya ada rasa pening2 & nak muntah.. Gua ckp la gua pening sbb xdek bantal, so doc carikkan bantal.. Leganya rasa.. Gua tanya mana baby gua, doc jwb "Masa baby keluar tadi, baby puan nangis sekejap pastu senyap, kami kejarkan dia tuk masukkan oksigen. Sekarang baby puan kat unit blablabla.." erk, gua dgr mcm dia sebut unit Kematian! gua terus nangis.. Pastu gua baru tersedar, manade unit kematian!! Unit Pemerhatian ade laaa.. ish, mengucap sekejap gua.. Kelakar pon ada gak..

Pastu dgn x disangka Incik Hel masuk, gua pon happy la sambil cerita apa yg berlaku dlm bilik OT.. Gua rasa nak nangis bila Incik Hel bgtau dia dapat tgk & azankan baby.. Syukur sgt2.. Gua jadi sedih bila Incik Hel cerita mata kanan baby sepet sbb ada luka & sebelah tangannya biru.. Lagi sedih bila Incik Hel xdpt amik gambo baby sbb xdibenarkan, tp Incik Hel kata baby putih & sebijik muka gua.. Happy tul gua.. Pastu Incik Hel balik sbb dia pon da penat nunggu gua dr pg..

Doc praktikal kuar masuk amik darah gua sampai lebam2 lengan gua.. Pastu kena injek kat bahu tuk elakkan darah beku.. Pastu nurse praktikal datang tukar pad pulak.. Adeh, mmg sentiasa diganggu & kalau terlelap tu mmg satu kenikmatan. Doc dtg tya samada gua nak minum @ tak. Disebabkan gua xmkn pape lg, gua disuggest minum air masak dulu sikit.. Kalau x muntah, baru leh minum air milo.. Kalau x muntah jugak, baru leh mkn bubur.. Gua pon mintak air..

Dtg sorg akak nurse ni mmg baik sgt, suapkan gua air, bagi nasihat kat gua.. Tenangkn hati gua.. Pastu gua nak muntah, sibaik muntah angin.. Akak tu pon bagi air milo tuk gua.. Disebabkan gua da lapar sgt, gua sedut laju2 air milo tu.. pastu "dik, maaf ye, air ni panas sikit!!".. pergh melecur tekak gua.. tp tetap nikmat.. Pastu gua rasa nak muntah, gua tahan sebab niat nk cepat baik tu kuat sbb gua nk jumpa baby gua.. Gua nekad, walau sakit macamana pon gua tanggung asal gua cepat dapat tgk anak gua..


Akak tu dtg bawak bubur n tinggikan katil gua. Alhamdulillah gua dpt jamah mknn.. Gua xminum air milo sbb gua rasa pening.. Gua siap demand tambah air masak lg haha.. Doc dtg tgk condition gua & puji sbb gua da boleh separa duduk. Doc tya gua nak cuba duduk x? Gua angguk, doc & nurse papah gua duduk. Pergh masa tu ubat bius da ilang.. so sakitnya tuhan je yg tau.. tapi gua sengih2 je la.. Lepas doc da puas ati, gua separa baring balik. Time tu tido pon mcm tu.. sampai melecet belakang gua & berkudis sampai sekarang.. Bayangkan betapa lamanya gua dok gitu..

Mlm, doc dtg bgtau berita baik.. Gua da boleh transfer ke wad mlm ni. Alhamdulillah.. Mlm tu gua tido x lena sbb teringat baby & perut yg sakit mcm senggugut..

5 April 2013
Makin ramai patient baru yg masuk & kebanyakkannya czer.. so memasing bertukar-tukar cerita.. Nurse dtg ajar cara perah susu tuk bekalan baby kt wad Special Care (SCN).. Lunch, Incik Hel dtg & gua berusaha berjalan sbb nak gi tgk baby punya pasal.. Gua naik wilcha sampai dpn SCN pastu kena jln sendiri sampai bilik baby.. Pergh payahnya tp baby punya pasal mata pening pon kata terang, perut sakit pon kata xsakit.. Dlm bilik baby gua blur.. Mana nak carik baby sbb gua x pernah tgk dia lg.. Sibaik ada nurse yg jaga..

Wow, putihnya.. & keciknya.. Muka dia? Memang muka gua hahaha x malu sungguh ngaku.. Tepi matanya mmg ada luka sikit, kepalanya pon ada bentuk lekuk sbb kena forceps.. pipinya lebam sbb bekas plaster tiub oksigen.. tangannya ada jarum drip & lebam.. jari tgn, kaki & kuku ikut Incik Hel.. Nurse kata dia da ok, cuma ada demam sikit.. Gua x berani dukung lg sbb tiub drip still ada lg, so gua x dpt breastfeed dia.. sedihnya..

Balik wad, nurse bg tips supaya dapat keluar dari wad esok. Tipsnya, esok pagi2 mandi, sikat rambut, pakai bedak & duduk kat kerusi.. Biar doc nmpk kita da kuat n sihat. Wow bagus praktik ni.. Gua da stat jalan2 kulu kilir wpun org lain still terbaring lg..

6 April 2013

Pagi2 gua da wangi, da sikat, da berbedak & duk atas kusi. Doc dtg kul 8 terus otomatik masing2 naik katil semula.. Hahah kelaka, padahal nurse da pesan duk kat kusi.. Bukan pe, doc mesti nak cek luka kan.. so memasing da ready la.. xnk doc nmpk muka sakit bila kena panjat katil.. Alhamdulillah, doc bg discaj arini.. Call Incik Hel bgtau berita gembira.. So lunch jumpa baby lg, try breastfeed tp baby xnak.. Still xleh discaj lg.. Sian dia ibu keluar dulu..

Lunch baru settle suma dokumen & sebelum balik jumpa baby lg.. Malam tido x lena sbb bengkak susu..

7 April 2013
Pagi, melawat baby lg sambil cuba breastfeed tp xdpt.. baby still xpandai nyonyot lg sbb da lama minum susu disua guna cawan.. Balik rumah Parit Raja & Incik Hel berusaha repair pam susu Pureen yg berproblem.. siap beli adapter baru.. Alhamdulillah, da boleh perah laju sikit.. Tghari x pegi melawat sebab kesiankan Incik Hel yg kepenatan & tertidur.. Dlm kul 5 mcm tu kot, dpt call kata baby da boleh discaj.. Syukur sangat2.. bergegas ke hospital & settlekan urusan discaj baby.. Baby kuar wad kul 7 malam.. Malam tu cuba breastfeed lg tp still baby xpandai.. Gua dah putus asa, tpksa panggil Incik Hel tolong. Incik Hel tpksa tolak muka baby ke puting.. Try masukkan puting dlm mulut.. Cemacam cara lg, akhirnya dapat jugak baby nyonyot setelah melalak kehausan.. Malam tu gua xdpt tido sbb baby asik nangis jek.. Mungkin tempat baru & mungkin baby x kenyang minum susu..

8 April 2013
Incik Hel daftar Klinik Kesihatan.. Siang baby x meragam sangat menyebabkan gua suspek baby kuning.. Tapi Incik Hel xdek so gua harap esok Nurse KK dtg tgkkan.. Mlm baby da start tido lena, cuma bangun kul 12, 5 & 7 pagi je tp gua yg xlena tido sbb asik bgn tgk dia.. Yela, gua takut xdgr baby nangis.. Pape pon segalanya normal..

Ok da sudah cerita panjang gua.. Harap x bosan baca ye..



Read more...

Nak Anggurrrrr....

 Monday, March 25, 2013

Ptg tadi check up, seperti biasa ayat nurse..

"Semuanya ok.. berat, urine test, bp test suma ok, kepala baby da kt bawah.. tunggu je la hari bersalin" kata nurse sambil gelak2.. gua pon gelak jugak la.. Alhamdulillah.. janji xde masalah..

Cuma kerap lapar je masalah gua sekarang.. ni tgh merayu2 ajak Incik Hel keluar cari makan & cari anggur... Plan nak tengok wayang sempena anak2 dah di pos ke kampung pon kensel sebab gua da x tahan perut masuk angin.. Dalam pala otak asik terbayang anggur je..

Ok, Incik Hel da ready.. Doakan gua jumpa anggur malam ni... huhuhu..

Adios..

Read more...

Tak Sengaja Rajin..

 Saturday, March 23, 2013

Salam..

Seperti tajuk di atas, gua terus ke isi tersurat je la.. straight to the point kata org dulu2..

Tiba2 tingin nak buat topi baby yg ada telinga tu.. memandangkan tutorial kat utube ada (tp gua bantai ikut stail gua je) & kain tshirt yg gua beli kat cari.com semeter RM3 da sampai, gua lepaskan hajat gua dulu.. Kang terberanak ngences pulak anak gua x dpt pakai topi yg ibu dia buat huhu...

Gua buat kicit je, ikut pala budak newborn.. rimas la asik pakai topi gedabak je.. Pengalaman anak da ada 2 ni, masa nk bwk balik rumah mesti kulup je pala dorg sbb topi besar.. Dapat pakai 2-3x pon okey la.. beginner katakan..

Pastu Incik Hel buat permintaan/arahan jaitkan beg bekal MHI.. sebelum ni gua da jaitkan tp xdek partition, so bila bawak air abis tungging langgang botol airnya.. endingnya tumpah.. Kali ni xdek kain kaler gelap, suma tinggal kaler suci-suci gitu.. walaupun gua pilih corak katun, gua konfem nanti kena sound dgn Incik Hel.. maklum ler.. brand Hush Puppies pon dia x berkenan sbb lambang hanjeng, inikan pulak Snoopy.. redha je la tadah telinga.. ni je kain ala boboiboy.. yg lain kaler princess2 kekdahnya...

Memang seperti tajuk di atas, gua terrajin sebab siap letak snap button lagi kat beg ni.. Takde la function sangat buttonnya tp disebabkan stok button melambak2, gua pon guna la..

Ade lagi.. gua jait bantal & sarung bantal si kecik ni.. ada kain murahan gambo Pooh je.. dapat la buat ada-ada.. Sebenarnya ada 2 set bantal.. 1 sarungnya da siap, 1 lagi mood rajin x datang.. sibaik kawan gua, Ina jaitkan gua sarung bantal gambo Zombie vs Plant 1 set.. gua salut dgn dia sbb dia pon baru naik kerja lepas cuti bersalin... Ade je masa dia.. tu baru betul2 rajin..

Ok gua pun nak layan Baby Umar jap.. Dah menepuk2 perut gua mintak diusap..

Adios...








Read more...

Gua Ade Lagi Ni Ha...

 Thursday, March 21, 2013

Salam,

Gua ada lagi ni haa.. lom melotop lagi... tp dah masuk 36 minggu cuma EDD gua ada 3 tarikh.. 14, 17 & 21 April... Haa hamek ko, pilih ler mana yg berkenan hahaha.. tu la asik nak scan je tu yg jadik byk EDD.. Sebab gua jenis period yang tak pernah betul, sbb tu lebih baik ikut tarikh scan baby.. (itupun nak cite kat org huhuhu)...

Lately ni memang gua ada rasa sakit2 kat bahagian punggung tapi ni bukan disebabkan baby.. Gua suspect ni suma sebab kes eksiden zaman memuda dulu (zaman rempit haha).. Dengan pengalaman 3 kali mengandung (termasuk kali ni), memang tiap kali ada peningkatan berat badan, punggung kanan gua akan rasa kebas & kadang2 macam tulang punggung lari dari engselnya (pepandai je buat kesimpulan sendiri)...

Dulu gua pembonceng tegar TZM (takyah tanya sape penunggangnya ok).. Ada satu malam tu lepas merempit di tengah malam, gua eksiden langgar dgn moto beso jugak la Kawasaki ape tah (tetiba leh lupa) selepas TZM tu langgar lampu merah (ni memang gua ngaku salah TZM tu, bukan salah gua hahah).. Gua pon jatuh terduduk atas jalan betul2 tengah simpang 4 traffic light.. Pergh sampai skang gua boleh teringat posing gua time jatuh tu.. Yang bestnya lepas gua jatuh terduduk, terus gua terbaring atas jalan.. Sibaik masa tu gua pakai helmet.. Bergegar jugak la dunia masa tu... Disebabkan pening, gua bukak helmet tu & baling tengah jalan.. 'Penunggang TZM' tu ingatkan kepala gua tercabut hahahaha.. memang takleh lupa teringat helmet tu tegolek2 sampai ujung jalan...

Yang lagi best, esoknya gua ada kursus kat Kuantan ke mana tah.. Boleh pulak gua tak pegi klinik sebab takut kantoi kuar memalam.. Endingnya dalam dewan kursus tu tahan sakit sambil nangis2 sebab takleh gerak.. Balik rumah 2 bulan kot lepas tu baru ckp dgn mak gua, ajak gi berurut tp gua bohong kata jatuh tangga.. Huwaaa banyak dosa gua.. tu yang tuhan bayar cash kat dunia nih... Sebagai peringatan pada gua & tuk pengajaran kat org lain..

Ok stop cite kenangan silam.. 

Pendek kata, tu antara sebab kenapa punggung gua jadi macam ni tiap kali ngandung.. Masa anak pertama dulu paling teruk sebab gua xleh bangun dari katil langsung.. Keras kejung kaki gua.. Nangis sorg2 atas katil (Incik Hel masa tu still lagi kat BP).. Tengah berjalan pon tiba2 kaki gua cramp terus stop.. Tersandar tepi dinding tahan sakit & nangis.. Buat org lain panik je haha.. Anak ke 2 pun jadi camni, tp Alhamdulillah kena kat rumah.. Selalunya gua tepaksa MC.. Gi klinik pon tak guna sbb doc takleh xray (sbb ngandung kan), paling koman pon kasi ubat sapu tuk otot.. Bila doc pegang & urut, doc ckp mebi tulang punggung gua dah terkeluar sikit dari tempatnya bila berat badan gua naik.. Sbb tu jadi sakit.. Oh, tp camne nak kurus? hahhaa... Dah tersedap gebu2 camni..

Ok gua tercerita kenangan silam lagi..

Selain dari masalah punggung sakit ni, gua diserang masalah kulit meregang.. Ye gua tau setiap ibu ngandung mesti ada masalah stretchmark.. Tp gua x maksudkan stretchmark camni.. Dari anak pertama ada pengalaman stretchmark kan, so dulu gua guna bio oil sapu kt perut & peha.. memang kurang la stretchmarknya cuma selulit tu sampai bile2 x ilang (eh ada kena ngena ke?).. Tp alhamdulillah perut gua cantik walaupun berlipat2... hahahahhaha... 

Anak ke 2 pon Bio Oil jugak sbb terbukti keberkesanannya kan.. cuma anak ke 3 ni ngelat sikit guna Bio Oil sampai minggu ke 24, lepas minyak tu abis gua bantai minyak Johnson Baby Oil.. Effectnya sama je sbenarnya tanak bagi perut meregang... Cuma gua lupa nak sapu dekat bahagian ari-ari (oh, ini bukan entry lucah.. sila baca dgn fikiran yang terbuka untuk info kesihatan).. 

Disebabkan kealpaan, gua menanggung sakit kulit meregang yang macam nak tekoyak rasanya kat bahagian ari-ari sampaikan gua terpaksa jalan membongkok sikit sbb takut kulit tu meregang.. Gua dah cek, takdek pulak nampak kulit mengelupas ke ape.. mungkin baru nak meregang kot.. Masa guna Bio Oil tu pandai lak sapu sampai ke peha.. Bila tukar ke Baby Oil terus jadi budak malas sbb cam melekit2 sikit minyaknya.. tak best bila terkena baju... Nak pakai underwear pon rasa terseksa bila getahnya terkena kulit yg meregang..

Baby gua pulak da pandai sekarang.. Pantang gua usap2 perut, dia pon berdangdut.. Kadang2 gua tak usap perut tp perut gua kena kat meja pon dia ingat tangan gua.. Berdangdut non stop.. Getah seluar ketat sikit pon takleh, bergelombang perut gua.. Pendek kata, apa2 mende yang melekat kat perut gua ni, dia pon bergerak2 kat bahagian yang terkena tu.. Sampaikan gua rasa tanak pakai seluar/kain pegi keja hahah.. Cam nak berkemban sentiasa.. Mana tak nya, setiap kali bergerak, setiap kali tu jugak la perut/ulu hati gua sakit.. 

Incik Hel pon perasan perut gua begerak terlalu kerap sampaikan dia pon ngeri nak pegang.. Selalunya bila dia pegang baru bergerak tp kali ni dia tgk dari jauh pon dah nampak cam kena serang tsunami hahah.. Ramai jugak budak2 opis yang pegang perut gua pon terkejut bile kena tendang dgn si kecik nih.. Jgn memain!!

Baju gua & baby tuk lepak kat hospital pon dah selamat gua kemas masuk beg.. Baju2 si kecik & barang2 selepas bersalin pon gua da standby dlm storage box takut tetiba Incik Hel ajak pantang kt kampung ke KL ke (yoo la tu).. Mana tau time tu cuti skolah ke kan (ala sminggu je pon itupun kalu minggu dpn bersalin).. Ape lagi ek, ohh... gua ada masalah tuk mencarik param & pilis.. 

Mula2 gua order dgn kawan gua, rupanya mak dia x sempat nak buat.. xpe la.. Gua mintak tlg pengasuh anak gua carikkan.. Dia kata ada org boleh buatkan tapi sampai sekarang lom dapat lagi barangnya.. So gua agak dia pon xdek masa nak pegi beli (sbb dia jual kt rumah, so tau2 la rumah kampung ni alamat dia bukan cam rumah bando.. payah nak carik sendiri).. Gua planning lunch time kang nak gi carik sendiri dgn Incik Hel kat kedai2 jamu.. Harap2 ada.. 

Walaupun gua agak moden sikit tp bab2 pantang-larang, jamu-jamu ni gua alert ok... Gua akan pastikan stok mandi lulur ada (yg ni bli mustika ratu ke tak kisah brand ape janji dah siap dlm botol.. tinggal nak sental2 dlm bilik mandi je nanti).. Param & pilis gua pakai tauu.. jamu-jamu pon gua makan tp tgk la kalu anak gua jaundice gua stop dulu (dua2 anak gua jaundice tp x lama).. bengkung gua pakai wpun skang ngelat sikit x pakai yg tradisional ikat keliling tu suma.. stokin, slipar pon gua pakai... tungku gua pakai (ni pon ngelat guna yg moden tp dulu gua pakai batu sungai tauuu).. ape lagi ek?? Kalu ada tangas pon gua buat tauu.. cuma skang da susah nak carik bahan2 yg dah siap suma.. Sauna banyak la tp xdek sauna pulak kt rumah.. Nak sauna kat bilik belakang yg panas giler tu boleh la... Gua pantang pon abis ikut 44 hari tapi lepas 45 hari  gua pantang nampak air sejuk hahahhahaha....

Tadi kawan gua, Abui baru dtg bawak baby girl dia.. Nama Nurin Iman Syamimi.. Waaa kiut sgt.. Ni anak dia yg keempat & anak sulung perempuan yg pertama, paham tak??? Maknanya Iman ni ada 3 abang.. Huhu rezeki dia dpt baby girl.. Comey, siap ada reben2 bagai... Sabo la hati.. Gua redha dpt anak boy lagi.. sbb abang2nya ada kawan.. Mungkin rezeki baby girl gua lambat sikit.. Biar abang2nya besar dulu baru planning lagi... Nama pon gua dah carik.. Biasa la mesti lah kena kelulusan Incik Hel kan.. Syukur la anak2 gua Incik Hel & gua yang bagi nama.. Tp Incik Hel mesti pilih nama2 Kenabian/Sahabat nabi.. & gua pilih yg agak moden sikit.. 

Nama anak-anak gua :

Muhammad Hamzah Iqbal (sulung- MHI)
Muhammad Hadif Daud (No. 2 - MHD)
Muhammad Haris Umar (coming soon - MHU)

Korang leh agak kan nama yang mana Incik Hel pilih & yang mana gua pilih.. heheh..

Kat rumah MHI kitorg panggil Hamzah tp ramai panggil dia Iqbal
MHD kitorg panggil Daud tp ramai panggil Hadif
MHU pulak memang kitorg panggil Baby Umar tp nmpk gayanya cam akan dipanggil Haris 

Hahhahahah.. sibaik anak-anak gua tak konfius dgn nama sendiri.. 

Kalu baby girl pulak memang awal2 Incik Hel surrender, suh gua yang carik nama tp dgn syarat.. dia nak 2 nama je xnak panjang2.. Gua baru nak letak macam nama anak buah gua Mia Nur Khalilah... Gua pilih :

Hana Nur Safiyya..  

Tapi tak lulus.. so gua tukar jadi "Hana Safiyya" je.. Ringkas & bagus maksudnya..

Gua dah peram nama ni dari anak 1st lagi sampai gua save dlm enpon gua takut gua lupa hahaha... Takpelah, ada rezeki ade la pemilik nama ni.. Kalu xdek, maknanya rezeki anak2 gua sumanya bermula nama Muhammad... Cantik jugak..

Ok gua sudah mengah.. sat gi nak lunch.. cam tak lalu tp mulut nak mengunyah je.. Ade ke patut gua pernah kunyah biskut sikit2 tp gua lupa nak telan hahaha.. Nikmat mengunyah punya pasal la ni.. Bila da tercekik baru gua pasan dlm mulut gua ada biskut.. Hahhahah.. tak senonot tul!!~

ADiOs...

Read more...

Summary Entry Gua

 Friday, March 1, 2013

Salam..

- Gua pepagi dah terpacak kat opis ni kesekoran sebab semua ahlil2 pejabat dah berarak sempena Majlis Maulidur Rasul.. Nape gua tak ikut? Nak suh gua semput?? Naik tangga 1 tingkat ni pon nak tercungap2 amik oksigen, inikan pulak nak round satu universiti...

- Harini hari terakhir SIL gua praktikal kat sini (bukan kat pejabat gua, tp kat Pejabat Pendaftar).. Harap2 banyak pengalaman dan ilmu yang sempat dia kutip sepanjang 5 minggu dia praktikal (5 minggu je?).. Pelik ek? Rasanya ni 1st time gua dengar ada praktikal 5 minggu.. Budak2 praktikal kt Bursary ni pon paling koman 3 bulan.. Ngelat ek? Hhahaha.... 

- Gua berjaya membuat Kek Transformers version campak-campak yang telah di-request oleh MHD.. Resepinya guna kek butterscotch tp gua sesukati tambah lagi 2 kaler, so jadi la kek marble yg tak berapa marble coraknya.. Ade ke MIL gua kata kek gua hangus.. Bukan hangus... tapi kek yang kaler coklat tu dah mendap, so bawah jadi kaler coklat.. atas campo putih + coklat + pink.. Takdek rasa hangus okeyy!!


 
Yang ni kek yang dah dibuang atasnya.. sbb nak ratakan sebelum letak fresh cream.. Coraknya kelako lak hehe..


Bab melepa & mendeko memang gua fail so gua campak2 je la.. Jenuh suruh Incik Hel carik gambo Autobot dalam Ipad.. Gua lukis dulu guna pencungkil gigi sebelum letak fresh cream.. Hahah jadi la.. Incik Hel kata janji anak kenal gambo Autobot tu kira dah berjaya la tu.. Hahaha

Yang paling best bila gua lupa nak letak susu/air masa adun kek.. Tak sangka jadi gak.. Gua ingatkan ada effect, cuma manis sikit je la.. So kalu xnak letak susu/air, just kurangkan gulanya je.. Ok noted!!

Pas kek dah abis, MHD request pulak kek Otromen.. Ko ingat ibu ko ni chef Pastry ke??


- Disebabkan semalam gua cuti, pengasuh anak-anak gua gi amik BR1M.. Gua penuhkan aktiviti pagi gua dengan menjahit lagi 3 helai barut, sebelum gua lembik sebab asik gado dgn MHD jek.. Gua dah jumpa sarung tangan zaman MHD dulu, so sarung tangan dah boleh keluarkan dari list.. yes!!

- Gua suka borak2 dengan MHD sebelum tido.. Sambil usap-usap perut gua, terselak la pusat gua yang hampir nak terjojol tu.. MHD da sengih2...

"Ibu, nantikan Baby Umar (gelaran baby baru) kuar kt lubang perut ibu ek? Bukan kuar kat kepala ibu? Sian ibu, nanti lubang kat perut ibu tu jadi besar.. Mesti ibu sakit kan?"

Hahah baby kuar kt kepala? Kepala gua ada lobang ke? Kuar kt pusat? Adehh.. Memang gelak besar malam tu.. Nak explain pon ape la budak 4 tahun tau, so gua iya je la...

- Petang semalam MHD bangun tido, tetiba nangis nak makan pishaa (Pizza).. Gua layankan je la.. Pastu gua call Incik Hel suh ingatkan amik MHI kat sekolah agama, MHD nangis2 nak ckp dgn Incik Hel, gua pon bagi la tepon kat dia.. Pastu dia leh pesan dgn Incik Hel suh belikan Pisha.. Terkial2 Incik Hel nak pahamkan Pisha tu ape.. sampaikan 2 beranak gado dalam telepon.. Hahah kiut sangat.. Bila gua explain, baru ler Incik Hel paham.. So malam tadi kitorg dinner kat Pizza Hut sempena last day SIL gua praktikal kat sini.. & gua sangat berterima kasih pada MHD sebab berjaya ajak Incik Hel makan Pisha.. Sehari je mintak terus dapat, aritu gua request Durian Crepe mau seminggu baru dapat hahhahaa.. penangan anak...

- Pukul 1 pagi tadi gua diserang sakit pinggang belah kiri yang amat sakit sampaikan gua terpaksa duduk.. Mengeluh, mengucap, selawat tak henti gua sebut tapi sakitnya tak hilang.. Gua ingat nak kejutkan Incik Hel mintak urut, tapi dah dengar bunyik dengkurnya tak sampai ati la pulak.. Gua cuba jalan2 kat hall.. Bila dah agak reda sakitnya, gua amik bantal, bukak kipas & ekon, landing atas sofa.. Alhamdulillah, nikmat tak terkata...

Kul 2 (camne gua leh tau exactly pukul berapa? Sebab jam Mcbook Incik Hel asik memekak jek tiap jam.. mencik tau!) MHI pulak bangun minum air kotak soya sambil duk bersila depan gua.. Mau gua tak terkejut, sibaik gua tak sepak dia hahah..

Pastu masuk bilik amik bantal, merayu nak tido dengan gua.. Walaupun sofa gua agak besar, tapi gua pon besar jugak.. Mana nak menyelit.. Dia nak tido atas karpet je sebab kepanasan.. Gua pon izinkan, sian lak dia.. Mementang kat hall ada ekon.. 

Kul 3 gua still lagi xleh tido.. Nyamuk punya lah banyak.. Mementang kat hall tu banyak kain yang belum dilipat.. Stress betul la.. Akhirnya gua kuatkan kipas sambil selimutkan MHI dengan kain batik yang gua jumpa dalam bakul, x larat nak masuk amik selimut..

Baru terasa lena, kul 5 jam bunyik pulak.. Grrrr......... Golek-golek, kul 5.45 jugak gua bangun..

- Sekarang kat opis ni perut gua still mengeras lagi.. Adoyai.. Gua dah macam Pingu bila berjalan.. Punyalah boring xdek orang nak ajak borak, tu yang update panjang berjela.. Bila lah dorang nak abis balik dari Majlis ni.. Mulut gua dah gatal nak ajak berborak..

Ok ah.. gua nak blogwalking.. Lama tak eksesais jari hahaha... 


Read more...

Checklist Barang Baby & Mak Baby

 Tuesday, February 26, 2013

Salam semua, gua masih berdiri di sini (bohong : gua tengah duduk).. Jangan risau, gua baru masuk 32 minggu (8 bulan) so gua belum lagi terpaksa bercuti.. 

Gua nak update senarai barang baby yang gua dah beli, yang dah ada & yang recycle sebab gua ni pelupa.. kang Incik Hel tanya, gua terpaksa kirai balik barang & cek.. Tanya lagi, cek lagi.. Kang lelama gua yang stress..

Baru shopping 2 tempat, Jusco Maluri (masa balik KL aritu) & BP Mall (malam tadi).. Disebabkan anak da nak masuk 3, gua hadkan harga baju2 baru, takmoh over than RM20.. Kalu ada RM9.99 lagi bagus hahah.. Ye la, budak ni pakainya skejap je.. pejam celik pejam celik dah tak muat..

Ok mari kita mulakan.. onyomat.. getsetgo :

---------------------------------------------------------
Baby Punya :

Baju Lengan Pendek + Seluar Pendek = 7 pasang
Baju Lengan Pendek + Seluar Panjang = 2 pasang
Baju Lengan Pjg + Seluar Panjang = 5 pasang
Romper = 5 helai (order online lom sampai lagi)

Baju2 baby ni better beli yang sekali set baju + seluar, murah & boleh nak mix & match.. Jimat gitu! Ada sepasang baju tu leh dapat RM9.90 tuk baju & seluar panjang.. Gua dah kirim along tuk tambah baju2 baby kasi semuanya jadi 30 pasang.. Takyah branded, beli kat Mydin je.. untuk basahan jeeee...

Bedung = 2 helai jahit sendiri, 1 helai sedia ada MHD punya..
Barut = 3 helai jahit sendiri, 2 helai beli (still pilih velcro tape, xnak tali).. Nak kena jadikan 10 helai
Sarung Tangan = Kena ada 5 pasang.. Sekarang baru ada 3 pasang
Stokin = 13 pasang (sebab stok MHD punya banyak yang elok lg, Mydin mari)
Topi  = 2 helai (stok MHD)

Lampin = Drypers Soft for Newborn (ada 64 keping.. baru RM29.90)
Tuala = Pakai sediada punya, kalu x cukup baru carik lagi 2 lai
Sabun mandi = Carik yang kecik2 & 1 set, senang nak angkut gi memana
Besen mandi = MHD punya ada kat kg
Krim lampin = Drapolene (semestinya)
Minyak Telon = Bebiku (semestinya)
Bakul brg baby = Beli storage box yg RM9.90 tu je.. 
Baby Rocker = MHD punya, simpan dalam stor, semestinya murahan

Set Tilam + bantal = belum ada, kunun nak buat.. x sempat kot!

Baby car seat = Tak tau nak  pakai yang lama atau beli baru sebab yang lama uzur sgt dah.. dah koyak2.. sian baby baru asik pakai barang recycle jek huhu..



---------------------------------------------------------------


Gua Punya :


Jamu lepas bersalin = HPA je murah dan mudah (baru RM80)

Param + Pilis = Beli kat budak opis je, mak dia jual murah.. buatan sendiri

Bengkung = Beli yang trimming belt tuk exercise tu.. (harga belas2 je).. Beli 2 kalu agak2 pendek..
Tungku Moden = Dulu pernah belikan abah, rasanya boleh pinjam balik kot hehe..

Maternity Pad = Pakai Madame, dijamin x bocor. Kotex? xpayah.. nyesal giler dulu beli..

Breast Pump = Pureen.. murah dan.. err.. dan... err.. murah.. hahah gile kedekut..

Breast Pad = Pigeon.. sampai 50pcs, leh pakai sampai budak umo setahun hahaha...


-------------------------------------------------------------------------

Kat atas tadi senarai gua.. Yang gua kalerkan merah tu korang leh buat refer tuk beli berapa @ brand ape.. Yang kat bawah ni gua letak gambo mana tau korang xleh imajin gambonya camne kan.. So far yang bawah ni suma yang gua pakai/beli kecuali rocker & carseat yang seakan-akan sama..



Breast pad Pigeon -
Wajib ada sebab susu nonstop keluar, almaklumla.. gua jenis subur.. Alhamdulillah...





Pureen Battery Controlled Breast Pump-
Gua pakai breast pump ni jek.. Sori agak sensod sikit gambonya.. Siyesly memang tak best.. tak kuat pon suction pumpnya.. tapi buat ada2 jek.. Time bengkak sangat baru gua guna.. Gua tak sanggup beli medela ke yang mahal2 tu sebab gua rasa perah sendiri lagi senang.. Ye la.. ye la.. gua ngaku gua kedekut :p..



Madame Maternity Pad -
Kegemaran gua.. Tebal & panjang.. Kalu darah banyak sgt, gua pakai 2 pad.. Gua tak suggest Kotex pink tu sebab kena pakai tali.. pastu time tengah kelamkabut pakai boleh pulak talinya putus.. Bila pakai kat suar kecik, leh tegolek2 lak sebab xdek gam.. Endingnya darah gua (masa anak kedua) menjejes abis kain spital.. ngeri bila ingat balik...




Tungku Moden -
Tungku moden gini ler yang gua pernah belikan abah dulu.. senang je ada charger.. xyah panggang atas dapur huhu..




Bengkung/Trimming Belt -
Ala-ala gini la trimming belt tuk exercise tu.. Beli 2, pakai kat bawah perut & atas perut.. Velcro tape, nak tekencing pon senang nak cabut hahahah...




Set Bersalin HPA -
Murah maaa.. 




Krim lampin Drapolene -

Ni ler rupanya krim lampin Drapolene pilihan sejak anak pertama & kedua






Minyak Telon Bebiku -
Ni pulak Minyak Telon pilihan gua.. No more Yuyi.. baby selalu tido lena lepas letak kat perut, belakang badan & tapak kaki.. Gua suka bau dua.. Even MHI dah 7 tahun pun kalu dia sakit perut, dia mintak sapu minyak ni..


Gripwater Woodwards -
Untuk backup baby kembung.. tapi rugi beli sebab pakai sekali je pastu terus x minum dah..










Storage Box -
Kat Care4 aritu reganya RM9.90 agak besar la jugak.. Kitorg buat tempat letak mainan budak2 sebelum ni, so kena beli lain la tuk baby baru.. Skang Care4 dah bertukar jadik AEON xtau ler reganya jadik berapa..


Drypers Soft Newborn -
Murah la berbanding dgn Mamypoko.. Carik yang menjimatkan & sesuai dgn kulit baby.. 




Baby rocker -
Yang ni ala mahal.. gua punya ala kedekut style.. Kaler pun grey + pink hahah.. Beli kat Babyshop dlm bawah RM70 kot masa tu.. Still ada lagi dalam bilik stor, siap balut dgn plastik sampah lagi hahahah.. 




Car seat -
Wajib ada.. anak2 gua dari kecik sampai paling koman pon 4 tahun, suma duk dlm baby seat.. Sebab kitorg slalu travel balik KL, so kena ajar duk sini.. Jangan ngada nak beriba, gua siku kang.. Yang ni sebijik macam MHI punya baby seat.. tapi ni cantik lagi.. Skang dah kepam kalernya.. Sori ye tuan punya gambo, tuan hamba amik kat google jek.. mahapkan tuan hamba...


OK, Sesambil gua meremindkan diri sendiri, gua yakin korang pun leh dapat idea apa lagi barang2 keperluan baby yang korang nak beli ye tak? Kalu ada yang terkurang tu almaklum ler.. anak dah nak masuk 3, banyak urat yang dah putus.. Kadang2 terlebih telan semut, tu yang jadi pelupa.. 

Adios bebeh!!~

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP