Powered by Blogger.

Bengkel Jahitan (Intro)

 Tuesday, January 29, 2013


 Salam, kengkawan semua...

Harini gua nak upload pasal bengkel jahitan gua, tapi gambar2 suma ada kat Incik Hel, so gua pospon dulu ek.. Tunggu dia email gambo2 kat gua nnti gua update balik.. Yang pentingnya kain yang gua jahit masa belajar kat Bengkel Jahitan tu gua dah pakai harini (bersamaan hari Selasa, yeahhh!).. Jangan risau, gua dah basuh kain ni sebelum jahit so takdek bau kedai.. Bau wangi sabun tops + softlan ada laaa...

Jahitannya? Puas ati berbanding dgn belajar kat Youtube, Giatmara, belajar dgn makcik kt parit mana tah (kampung style, xdek pola2 & x pakai pembaris), belajar dari nota dan belajar sendiri... Kesimpulannya, belajar dengan cikgu one on one lagi bebaloi-baloi dari belajar ikut sukati pala otak kita...

Gua tak kata semua tu tak bagus, cuma gua kata 'berbaloi-baloi', maknanya dari ilmu seciput yang korang ada.. korang leh kembangkan bila belajar dengan cikgu.. Apa yang korang tak paham korang leh tanya direct, siap tunjuk direct & betulkan kesilapan secara direct... Semuanya depan mata... Kalu kat Giatmara, cikgu korang kena bahagi masa dengan berpuluh2 student yang lain, dgn youtube korang xtau nak tanya sape, tinggalkan komen pon xdek sape nak pedulik, belajar dengan nota tu pon bukannya nota leh cakap apa yang silap ye tak??

Gua memang puas ati, cuma tak puas ati sebab gua jauh.. Kalu dekat rasanya banyak kelas yang gua pegi.. Kelas Jubah?? Grrr... geram jek gua tengok.. Memang niat dah lama nak belajar pakai jubah.. Rasanya memang patut gua dah pakai jubah sekarang, azam tahun baru la katakan.. Cuma pelan2 kayuh.. kang tetonggeng pulak kalu kayuh laju2... Nota-nota jubah suma dah beli, tinggal nak prektikkan je rasa x sempat.. Maklum la bak kata gua tadi, nota tu bukan leh tegur gua kalu gua buat silap.. Kena berguru jugak nampak gayanya....

K Incik Hel kata email gambo2 tu ondewei.. nanti gua cite secara detail kasi tebako hati korang2 suma.. Hahhah....

Ni gambo gua dengan baju baru... Kain ni gua dapat freeeeeee ihsan dari mak gua (sayang mak), & gua beruntung sebab kain ni corak jalur2 sebab gua dapat ilmu baruuuuuu.. weeeeeee.........

Psychoselly dah mai

Read more...

Dari Teratakmini ke Sellydemelly...

 Wednesday, January 23, 2013

Testing signature baru... tensen.. tensen... Gua mintak mahap pada follower gua yg 29 org tu.. Gua terpaksa delete blog sellydemelly gua 1st version sbb template gua dah crash.. tp gua sempat save suma post dlm teratakmini.blogspot.. so backup kat teratakmini tu gua dah tuko balik nama pada sellydemelly.. Gua tak kisah kalu korang nak follow atau tak.. Gua tetap gumbira di sini.. huhuhu...

Kalu yg memfolo semula tu, thanks a lot.. Gua hargai korang dengan semangat nak mengupdate semula (hot-hot ciken shit.. hahahah mati la korang kena tipu bolat2 dgn gua)..

Ok gua sbenonya tak bape gemo template baru gua ni.. serabut sgt.. kang gua delete suma gambo pakai kaler putih semata2 kang padan muka gua.. makin nyampah lak nak update bila bukak blog tetiba putiiiihhh je ye tak?

Gua akan mengdeko dari semasa ke semasa mengikut masa yang gua agak-agak nak membuang.. ye la.. masa tu kan mas... Nak buang masa pon agak-agak la... kang ada gak yang gua kena buang kije...

Pape pon layan je la template serabut ni dulu ek.. Kelepet ler pe yang patot.. Gua blah dulu.. Adios bebeh...

Pyschoselly da mai!!~



Read more...

Kisah Penjahitan!!~

 Tuesday, January 22, 2013

Salam..

Rasanya hari-hari gua nak update pasal anak bujang gua.. tapi tu lah cam gelihati pon ada.. sakit ati pon ada.. cemacam la campo galornya perasaan gua.. Nanti la agak-agak gua rasa gua xdek intipati nak update, gua guna idea ni..

Gua & akak long gua (sedap lak panggil ko camni long hahah) baru je register satu Bengkel Jahitan kat area TTDI.. Ala tak gempak sgt pon, stakat blajar baju kurung biasa jek.. Mesti korang kata eleh, baru daftar kelas jahit baju kurung dah eksen.. Hahah kata la pape pon gua dah kebal.. Kadang2 nak gelak pon ada.. kunun2 gengster la guna gua-gua ni tapi register kelas menjahit?? Ape celop??? Heheh.. gua tanak guna saya, aku & separas dgnnya sebab gua nak dekat di hati pembaca2 blog gua.. huwaaa.... statement ampeh!! Sbenonya bila gua guna kata ganti diri 'gua', gua rasa bebas jadi diri sendiri.. tak hipokrit (kunun).. so korang jangan perlecehkan lak gua ni ala2 rock (padahal tak rock pon) tapi bertaman-taman di hati ini..

Tinggalkan perkara di atas... teruskan perkara di bawah...

Walaupun gua dah pernah buat banyak baju kurung (senget benget tu kira jadi la jugak kan? siap leh pakai gi opis lagi hahaha), tp gua nak belajar cara yang sebetulnya.. Even gua dah attend kursus Jahitan Baju Kurung 1 Malaysia kat Giat Mara, tapi gua belajar tak abis.. lagi 2x final gua dah mabuk2 ketotong.. Ni suma buatan suami gua.. dia yg buat gua mabuk2 gini hahah.. ok tak lawak..

So gua dah rugi beberapa ilmu.. Tak salah gua nak belajar ilmu lain pulak.. Mungkin sbelum ni kat Giat Mara cikgu ajar ilmu menjahit secara terang-terangan, tegak je takdek belok2, kali ni mungkin cikgu TTDI ni ajar cara ghaib.. maksud gua, cara paling ringkas tuk jahit.. shortcut la gitu...abis suma langgar... Mana la tau kan... Katanya 2 hari leh pandai.. InsyaAllah gua yang agak bebal ni boleh catchup gitu.. Maklum la, belajar ikut tenet/Utube pon bertahun2 baru nak pandai.. Inikan pulak 2 hari... Gua sahut cabaran cikgu tu..

Akak long gua? Gua tak pernah pon tengok dia pegang mesin jahit.. eh pegang penah lak.. guna tu xtau la terer ke tak? hahahah long aku gelakkan ko ni, ko tercabar tak? tercabar tak??? Gua saja nak bako dia.. Kasi sama2 bekobar2 nak pandai... Mak gua pon dah terlebih mesin jahit, ko rembat je la satu bawak gi karunmas.. Untung-untung mak lupa pasal mesin jahit tu hahahah...

Kalu la betul menjadi baju kitorg, gua sudah ada planning baik punya dgn akak long gua.. Gua baru nak cadangkan baju raya tahun ni kitorg jahit berjemaah di pagi raya hahahahahah... Adik & mak gua leh masak lauk pauk pagi raya, no hal punya sebab budak tu pon tak minat menjahit kan... ko pegi main masak2 dgn mak kat dapor nun... Gua leh bayangkan kitorg pasang labuci-labuci (tak agak2) sambil sesi bergosip.. hahahahah... berangan ngalahkan mat jenin mati pucuk!! Eh mat jenin jatuh pokok!! Belum pape lagi dah berangan bukan2.. Ok la gua saja ckp gini, kasi hilang neves akak long gua.. Gua tau dia tgh gigil2 tahap nak tekencing tunggu Sabtu nih.. Gua ok jek.. ok jek.. Pundi kencing gua baru je gua kosongkan tadi..

Papepon niat sebenar kami, nak mengurangkan kos belanja baju kurung yang kitorg selalu laburkan kat kedai2 baju segera ni.. Nak tempah malas, akhirnya beli je pasang siap.. Tau la kos pasang siap ni kan.. Bila dah ada kemahiran sendiri, masa terluang pon mencukupi, gua rasa tak salah kalu kitorg buat baju sendiri.. Itupun kalu laki masing2 memahami sambil menjaga anak-anak la... Eh, laki kitorg suma sportinggggg... sportingggg sgtttttt...

Akak long gua untung, sbb dia ada anak pompuan.. So teknik mnjahit ni dia boleh prektik kan kat anak dara dia.. So gua rasa MiaLila xkan ada masalah kehabisan baju kurung di hari raya tahun ni.. Anak gua lak memasing suma teruna.. Gua kena aplikasikan teknik baju kurung ni menjadi baju melayu.. Untungnya dorg suka baju melayu teluk belanga.. Seluar lak memasing pakai getah je.. tak termasuk suami gua.. Incik Hel pakai jeans je senang.. xtau la kalu dia nak suh gua jahit suar jeans dia.. Gua suka je kalu dia sanggup sponsor gua blaja hahaha..

Haritu gua blajar jahit Blazer pon dia dah siap nak belikan kain tuk buat blazer dia... Gua bukan tanak buat, gua takut tetiba blazer Incik Hel ada cutting body baeeekkk punya la pulak.. Sbb gua blajar blazer tuk pompuan, yg jantannya cikgu tak ajor lagi.. Kang dari belakang org tgk 'pergh, cunnya body awek nih' (tanpa lihat kepala botak Incik Hel), sekali pandang depan mau pitam macam terminum air gula..

Ok gua sudah agak melalut.. Gua suka melalut tp gua rasa tak best suka sorg2.. Sebab korang mesti tak suka kan? Gua benti dulu kat sini.. Nanti lepas kelas gua update balik ek.. Itupun kalu akak long gua bawak kamera.. Gua ni kalu dah fokus (cewah), kamera, ipad, enpon suma gua abandon.. Sampaikan amik nota pon gua lupa..

Adios bebehh!!

PsychoSelly!!~

Read more...

Mula Bersekolah...

 Friday, January 4, 2013

Diam tak diam Muhammad Hamzah Iqbal dah mula bersekolah darjah satu... Dah besar anak bujang ibu & ayah.... baru la nampak cam abang-abang.. kalu tak macam baby je ibu rasa...

Disebabkan pc opis dah makin laju & ter'update, so no more problem nak upload gambo.. InsyaAllah.. rajin & malas je yang jadi punca blog kosong hehe..

Meh nengok gambo budak bertuah ni kat skolah..

Masa perhimpunan pertama hari Rabu.. Hamzah dalam kelas Satu Ar-Razi.. Cikgunya panggil nama tuk asingkan kelas Al-Farabi, panggillah nama Muhammad Hamzah bin Manap, skalinya dia boleh angkat tangan & cikgu pon susun dia dalam kelas yang lain.. Pelik gua.. Terus Incik Hel suh gua kawtim dgn cikgunya.. tepaksa masuk beratur balik.. Pastu cikgunya panggil Muhammad Hamzah Iqbal bin Muhammad Helmi, dia boleh tenung muka gua.. gua suh dia angkat tangan, 2x cikgu panggil baru dia angkat tangan.. Memang nampak la kebluran anak bujang gua nih.. Sorang2 pon leh jadik, main pijak2 lopak air la.. atoyaii..

Nampak hepi depan kelas kannnn???? Masa ni belum perhimpunan lagi.. Tunggu jugak bunyik loceng, tapi yang ada cuma bunyi macam hon bencana alam la pulak.. Memang pelik bunyiknya.. Mulanya gua buat bodo je, tapi macam makin kurang pulak budak2 kat sekolah, rupanya dorg berhimpun belakang sekolah..

Ni pulak gambo Hadif Daud yang eksaited menerai seluar sukan baru... Padahal nak carik suar panjang tuk tido, tp disebabkan suma satu set dgn baju lengan panjang, kitorg beli suar sukan je senang... Gua suka tengok muka dia masa ni sebab time ni la nampak sebijik fotostat muka Hamzah Iqbal masa baya dia.. gua suka.. gua suka..

Nanti gua update lagi pasal anak-anak bertuah gua ni yek.. baru hari ke 3 sekolah dah cemacam terjadik... 


Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP