Kisah Penjahitan!!~

Salam..

Rasanya hari-hari gua nak update pasal anak bujang gua.. tapi tu lah cam gelihati pon ada.. sakit ati pon ada.. cemacam la campo galornya perasaan gua.. Nanti la agak-agak gua rasa gua xdek intipati nak update, gua guna idea ni..

Gua & akak long gua (sedap lak panggil ko camni long hahah) baru je register satu Bengkel Jahitan kat area TTDI.. Ala tak gempak sgt pon, stakat blajar baju kurung biasa jek.. Mesti korang kata eleh, baru daftar kelas jahit baju kurung dah eksen.. Hahah kata la pape pon gua dah kebal.. Kadang2 nak gelak pon ada.. kunun2 gengster la guna gua-gua ni tapi register kelas menjahit?? Ape celop??? Heheh.. gua tanak guna saya, aku & separas dgnnya sebab gua nak dekat di hati pembaca2 blog gua.. huwaaa.... statement ampeh!! Sbenonya bila gua guna kata ganti diri 'gua', gua rasa bebas jadi diri sendiri.. tak hipokrit (kunun).. so korang jangan perlecehkan lak gua ni ala2 rock (padahal tak rock pon) tapi bertaman-taman di hati ini..

Tinggalkan perkara di atas... teruskan perkara di bawah...

Walaupun gua dah pernah buat banyak baju kurung (senget benget tu kira jadi la jugak kan? siap leh pakai gi opis lagi hahaha), tp gua nak belajar cara yang sebetulnya.. Even gua dah attend kursus Jahitan Baju Kurung 1 Malaysia kat Giat Mara, tapi gua belajar tak abis.. lagi 2x final gua dah mabuk2 ketotong.. Ni suma buatan suami gua.. dia yg buat gua mabuk2 gini hahah.. ok tak lawak..

So gua dah rugi beberapa ilmu.. Tak salah gua nak belajar ilmu lain pulak.. Mungkin sbelum ni kat Giat Mara cikgu ajar ilmu menjahit secara terang-terangan, tegak je takdek belok2, kali ni mungkin cikgu TTDI ni ajar cara ghaib.. maksud gua, cara paling ringkas tuk jahit.. shortcut la gitu...abis suma langgar... Mana la tau kan... Katanya 2 hari leh pandai.. InsyaAllah gua yang agak bebal ni boleh catchup gitu.. Maklum la, belajar ikut tenet/Utube pon bertahun2 baru nak pandai.. Inikan pulak 2 hari... Gua sahut cabaran cikgu tu..

Akak long gua? Gua tak pernah pon tengok dia pegang mesin jahit.. eh pegang penah lak.. guna tu xtau la terer ke tak? hahahah long aku gelakkan ko ni, ko tercabar tak? tercabar tak??? Gua saja nak bako dia.. Kasi sama2 bekobar2 nak pandai... Mak gua pon dah terlebih mesin jahit, ko rembat je la satu bawak gi karunmas.. Untung-untung mak lupa pasal mesin jahit tu hahahah...

Kalu la betul menjadi baju kitorg, gua sudah ada planning baik punya dgn akak long gua.. Gua baru nak cadangkan baju raya tahun ni kitorg jahit berjemaah di pagi raya hahahahahah... Adik & mak gua leh masak lauk pauk pagi raya, no hal punya sebab budak tu pon tak minat menjahit kan... ko pegi main masak2 dgn mak kat dapor nun... Gua leh bayangkan kitorg pasang labuci-labuci (tak agak2) sambil sesi bergosip.. hahahahah... berangan ngalahkan mat jenin mati pucuk!! Eh mat jenin jatuh pokok!! Belum pape lagi dah berangan bukan2.. Ok la gua saja ckp gini, kasi hilang neves akak long gua.. Gua tau dia tgh gigil2 tahap nak tekencing tunggu Sabtu nih.. Gua ok jek.. ok jek.. Pundi kencing gua baru je gua kosongkan tadi..

Papepon niat sebenar kami, nak mengurangkan kos belanja baju kurung yang kitorg selalu laburkan kat kedai2 baju segera ni.. Nak tempah malas, akhirnya beli je pasang siap.. Tau la kos pasang siap ni kan.. Bila dah ada kemahiran sendiri, masa terluang pon mencukupi, gua rasa tak salah kalu kitorg buat baju sendiri.. Itupun kalu laki masing2 memahami sambil menjaga anak-anak la... Eh, laki kitorg suma sportinggggg... sportingggg sgtttttt...

Akak long gua untung, sbb dia ada anak pompuan.. So teknik mnjahit ni dia boleh prektik kan kat anak dara dia.. So gua rasa MiaLila xkan ada masalah kehabisan baju kurung di hari raya tahun ni.. Anak gua lak memasing suma teruna.. Gua kena aplikasikan teknik baju kurung ni menjadi baju melayu.. Untungnya dorg suka baju melayu teluk belanga.. Seluar lak memasing pakai getah je.. tak termasuk suami gua.. Incik Hel pakai jeans je senang.. xtau la kalu dia nak suh gua jahit suar jeans dia.. Gua suka je kalu dia sanggup sponsor gua blaja hahaha..

Haritu gua blajar jahit Blazer pon dia dah siap nak belikan kain tuk buat blazer dia... Gua bukan tanak buat, gua takut tetiba blazer Incik Hel ada cutting body baeeekkk punya la pulak.. Sbb gua blajar blazer tuk pompuan, yg jantannya cikgu tak ajor lagi.. Kang dari belakang org tgk 'pergh, cunnya body awek nih' (tanpa lihat kepala botak Incik Hel), sekali pandang depan mau pitam macam terminum air gula..

Ok gua sudah agak melalut.. Gua suka melalut tp gua rasa tak best suka sorg2.. Sebab korang mesti tak suka kan? Gua benti dulu kat sini.. Nanti lepas kelas gua update balik ek.. Itupun kalu akak long gua bawak kamera.. Gua ni kalu dah fokus (cewah), kamera, ipad, enpon suma gua abandon.. Sampaikan amik nota pon gua lupa..

Adios bebehh!!

PsychoSelly!!~

Comments

  1. kamera ahkaklong ko ni rusak sudah... Nasib ko ler, pakai ler samseng glemer ko tu, harus amek gamba aku bebanyak!

    Nak terkucil plak.... adios

    ReplyDelete
  2. samseng glamer aku kan dah jadi hak milik kekal incik hellllllll.......

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Oh Adik Kedai